Zubirun - Promo 97

Ok gua kongsi lagi khazanah lama.. Zubirun secara mukadimahnya adalah band yg membawa genre Black Metal dari Taiping Perak. Promo 97 adalah rilis kedua mereka selepas Y.I.K.ITA demo 1995. Untuk promo ini Zubirun di anggotai oleh MABMS (drums), SHBS (bass/vocal) dan SABMH (guitars).

Zubirun - Promo 97

Tracklist :

1 - Dark Society
2 - Menanti Gerhana Di Siang Hari
3 - Sumpahan Keris Pusaka

Tidak dinyatakan sebarang info berkenaan hal ehwal rakaman promo ini. Hanya dinyatakan tracklist, line up dan band contact.

Zubirun - Menanti Gerhana Di Siang Hari

Ini merupakan rilisan Zubirun yang pada gua agak menarik dengan penghasilan 2 buah lagu yang dinyanyikan menggunakan Bahasa Melayu. Untuk rilis selepas promo ini iaitu Hellfire Generation (single) mereka kembali menggunakan bahasa inggeris sebagai bahasa perantara sebelum kembali dalam dalam Maximum Hell Overdose (EP 2002) dengan beberapa lagu berbahasa Melayu.

Pada gua Black Metal acuan Zubirun untuk era 90an boleh dikira bagus. Permainan pantas, riffing catchy (kadang2 rasa macam dengar Purnamwulan versi laju lah plak) dan pada gua Zubirun sudah ada trademark dan music direction mereka sendiri berdasarkan konsep yang sama dalam ketiga2 lagu terkandung didalam promo ini.

Ok, sebelum gua menutup review ini, dimaklumkan Zubirun sudah R.I.P berdasarkan status band ini didalam Metal Archieve. 4 buah rilis dari Zubirun adalah buah tangan kepada follower music gelap tempatan. Ok, jumpa lagi dalam review khazanah2 lama selepas ini.

Myspace
Metal Archives

Lord Almighty - Paths (Full Length, 2015)

Trend Black Metal bercampur-baur dengan Crust Punk bukanlah sesuatu yang baru. Cuma beberapa tahun kebelakangan ini ia mula mendapat momentum yang meluas. Saya tidak pasti siapa yang mulakan, tapi pencampuran antara Metal dan Punk telah lama bermula, as old as the genres themselves. Jadi untuk mengatakan Metal dan Punk adalah genre yang terlalu berbeza adalah satu statement yang tidak berapa betul. Banyak band yang menyelitkan sama ada Punk ke dalam Metal mereka, dan sebaliknya, dan tidak semuanya berjaya. Darkthrone adalah contoh band Metal yang berjaya mengintegrasikan Punk dalam gaya mereka, manakala Iskra adalah prime example yang budak Punk boleh jadi kvlt setara Marduk. Kami menerima promo pack yang menampilkan Lord Almighty, sebuah band genre bending yang mempunyai spektrum stail yang meluas, daripada Black Metal, Hardcore Punk hinggalah kepada Hard Rock 70an melalui keluaran album penuh Paths yang diterbitkan pada November 2015.


1. Path I
2. I Embark
3. Atonement
4. Desolate
5. O Wanderer
6. Path II
7. Possessed
8. Rebuilder
9. Path III
10. The Tower
11. The Vessel
12. Path IV
13. Beware the Wolves

Paths menghidangkan sound yang begitu diverse. Dengan berteraskan Black Metal, Paths mempunyai influence daripada Death Metal, Hardcore Punk, Progressive dan Hard Rock. Saya jadi keliru, kejap macam Blackened Crust, lepas tu macam Black n Roll, kejap solo bunyi macam berintipati Hard Rock gaya Deep Purple, lepas tu menderu laju macam standard Black Metal. Walau apa pun gaya dihidangkan, Lord Almighty memang garang dalam album ini. Lord Almighty mengingatkan saya kepada Dishammer dan Kvelertak, for some reasons.

Instruments di dalam Paths memang tight, terutamanya dram yang padu memandu dinamik album ini. Daripada blastbeat kepada d-beat, semuanya well executed. Permainan gitar lebih banyak dibayangi stail Punk diselang-seli Black Metal yang ada masanya macam Thrash sedikit. Tapi apabila masuk solo gitar dah macam Hard Rock. Semuanya dilakukan dengan baik, tidaklah mindblowing tapi cukup untuk buat pendengar kali pertama rasa teruja. Buat saya, mendengar Paths adalah satu eksperimen sonik yang pelbagai. Pelbagai idea dicampur-aduk tapi masih boleh dilayan tanpa setiap elemen terlebih mendominasi. Dari segi rakaman pula, saya merasakan kualitinya okey, agresif dengan tidak terlalu kotor. Saya memuji kualiti permainan yang tight dan bersih, terutamanya drummer yang banyak mencorak direction Paths, pada sayalah.

Trek dicadangkan: I Embark, O Wanderer, Possessed, The Vessel.

Untuk Peminat: Dishammer, Kvelertak, Discharge, Motorhead.



Miliki Paths di sini.

Martyrion - Our Dystopia (2016)

Martyrion merupakan sebuah band yang menemui rentak terbaru nya terutama selepas kemasukkan vocalist baru iaitu David Schäfer pada 2013. Our Dystopia (2016) merupakan album kedua mereka selepas penghasilan semula album pertama Refugium: Exile (2011) yang diberi nafas baru dengan rakaman semula bersama 4 buah bonus track yang diambil dari persembahan live Metal Frenzy 2015.

 David Schäfer - Vocals
Felix Lüpke - Lead guitar
Marian Freye - Rhythm guitar
Hendrik Franke - Bass
Jannik Baur (Drums)

 Martyrion - Our Dystopia (2016)

Tracklist :

1. Our Dystopia
2. I In The End
3. Genozenith
4. The Calm After The Storm
5. What We Leave Behind
6. We Are Only Human
7. From Reality Into Fear (Feat. Julez from Neverland In Ashes)
8. The End Of Eternity
9. The Uncertain Future Dies Every Day
10. When The World Watches
11. No Fear No Obedience
12. The Storm (Instrumental)
13. With My Eyes Unaffected (Orchestral Version)

Am nya, Martyrion berada dalam lingkungan band2 bergenre Melodic Death Metal. Martyrion menggunakan terma2 penghujung dunia sebagai tema dalam lirik2 mereka. Menganggarkan seakan mereka berada jauh ke depan ketika tahun 2153, Our Dystopia banyak menceritakan keadaan selepas kehancuran dunia dimana ketika itu hanya segelintir sahaja hidupan2 yang berjuang untuk meneruskan kehidupan.

Ok, berbalik kepada konsep music seperti yang dikatakan awal tadi, Martyrion adalah unit yang memperjuangkan irama Melodic Death Metal. Mereka berjaya dalam mengadaptasi lirik2 masa depan kedalam mood setiap lagu2 yang dicipta. Adakala ianya kedengaran begitu modern namun tidak terlalu futuristic seperti apa yang dilakukan band Mechina.

Feel Melodic Death Metal mereka adalah kuat dan tidak termaktub dalam sound band2 Melodic Metalcore. Selain itu sesuatu yang menarik adalah keupayaan vocalist baru mereka yang mampu melakukan growl yang garang dan bagus. Bagi permainan gitar, riffing Melodic tidak jauh beza dari apa yang selalu didengari. Penggunaan running chord dari progression chords yang biasa dimainkan menjadi asas utama dalam komposisi namun diolah dengan baek untuk mendapatkan feel yang bersesuaian dengan konsep kehidupan penghujung zaman Martyrion.

What We Leave Behind (Official Video)

Pada gua, antara track pilihan dari Our Dystopia adalah Genozenith, From Reality Into Fear, The Uncertain Future Dies Every Day dan The Storm.

Martyrion
Email
Official Website
Facebook
Twitter
Youtube 

Boersma Records
Email
Official Website

VotW - Nabaath - Nuclear Satan (Live)

VotW minggu ini membawakan perisa Bestial War Black Metal (saya agak je) dari Ukraine iaitu Nabaath. Live video Nuclear Satan ini direkod secara langsung di Noizr Fest 2015 dengan kualiti yang impressive. Saya gemarkan intensity permainan live mereka yang mengingatkan saya kepada Marduk dan Infernal War; jahat yang tiada kompromi. Terima kasih Noizr Productions yang memperkenalkan band ini kepada kami. Enjoy!



Nuclear Satan adalah dipetik daripada album Common Graves. Dapatkannya di sini.

Eventide Horizon - Angel's Emotion (Demo 1998)

Lama plak gua x kongsi pasal hal2 zaman silam iaitu material2 format demotape. Ok kali ni gua tulis pasal band dari Taiping, Perak iaitu Eventide Horizon. Untung jugak copy yg ada kat gua ni sound nya masih power. Demo yg mengandungi 3 buah track ini diberi judul Angel's Emotion (Demo 1998). Line up terlibat dalam rakaman demo ini adalah Alwi (lead/rhythm guitar), Jamil (drums), Ezd (vocals), Apex (lead/rhythm guitars) dan Zamri (bass).

 Eventide Horizon - Angel's Emotion ( Demo 1998)

Tracklist :

1 - Angel's Emotion
2 - Solitude
3 - Seasons

Angel's Emotion (Demo 1998) melalui proses rakaman di SZ Studio dan diselenggara oleh Non ( SAD). Keseluruhan music dihasilkan oleh Eventide Horizon, manakala lirik diadaptasi dari puisi2 lama.

Eventide Horizon - Angel's Emotion

Pertama sekali perlu gua bagi pujian kerana rakaman demo ini boleh kira bagus untuk zaman analog dan demotape kedengaran cacamerba kerana hasil rakaman Angel's Emotion sudah berada jauh didepan dari segi kualiti bunyi jika dibandingkan dgn hasil rakaman demotape zaman itu.

Kedua, Eventide Horizon punya konsep yang sedikit lari dari band2 zaman tersebut yang rata2 kearah kegelapan, menggilai Rotting Christ dan punya pengaruh Death. Eventide Horizon boleh gua katakan lebih terpengaruh kepada sound Gothic Rock/Metal. Moonspell dan Sentenced dengan perubahan kepada genre Gothik Rock/Metal adalah apa yg dihasilkan oleh Eventide Horizon. Music yang punya melodi yang sedap, tidak mengejar kelajuan dan mood yang rilek adalah apa yg pasti anda setuju dengan apa yg gua sebutkan. Music yang tidak ganas walaupun ada kala vocalist masih melakukan growl. Ok cuba dengar sample yg gua upload.

Ok, gua tak lah kenal dengan line up Eventide Horizon tapi yang gua nampak ada antara nama line up ini yg aktif sekitar pertengahan 2000 ke 2010 dahulu dalam beberapa band. Ok itu saja kot perkongsian dari gua kali ini. Ada rezeki lu orang nanti gua kongsi lagi demo2 lama yang ada dalam simpanan gua.

Myspace
Metal Archives

VotW : Kazanna - My Last Tomorrow (Official Lyric Video)

Kazanna band berkonsepkan Symphonic Metal bakal mengeluarkan album pertama mereka bertajuk The Final Dimension yang akan berada di pasaran pada 20 Ogos 2016. Album ini akan dipasarkan oleh Sony Music Malaysa. Sempena launching album tersebut, sebuah showcase akan diadakan bersama beberapa band jemputan seperti Firasah, Cryo Inferno, Wynken Delirium dan Whisper to The Deaf. Ok, sebuah video klip berlirik bertajuk My Last Tomorrow secara rasmi nya telah dipertonton melalui laman youtube sebagai promosi awal album ini. layan dulu ok..

Kazanna - My Last Tomorrow (Official Lyric Video)

Kazanna
Email
Facebook
Revebnation

Blinded for Lies - Unity (Full Length, 2016)

Saya tidak berapa mengikuti pergerakan Metalcore, jadi saya tak pasti trend Metalcore masih lagi relevan atau tidak di tahun 2016 ini. Yang saya perasan banyak band yang cuba crossover dengan genre lain, seperti merojakkan Metalcore dengan Djent, Pop Punk, Nu Metal, Trance/Electronic dan sebagainya. Itupun saya rasa macam dah lama trend rojak ni berjalan sejak 3 atau 4 tahun lalu. Selain tu saya dapati banyak band baharu yang cuba rehash stail Metalcore lama, sebagai contoh anda boleh baca review I Am Noah yang berbunyi seperti Metalcore di zaman kemuncak. Nampaknya Blinded for Lies juga tidak terkecuali untuk revisit sound Metalcore di zaman gemilang dengan keluaran Unity ini.


1. Together
2. Opposites
3. Farewell
4. Dream Breaker
5. Father
6. Wasteland
7. Astray
8. Heavy Hearted
9. Main Life
10. Alone

Band yang berasal dari Canary Islands ini menerbitkan Unity pada Julai 2016 yang merupakan produk kedua selepas EP The Crown We Built. Metalcore bawaan Blinded for Lies nyata lebih terarah kepada haluan yang groovy dan harsh dengan sedikit elemen teknikal. Senang cakap, banyak elemen chug-chug, percussive dan breakdown berat tak terangkat kedengaran di sana-sini. Pendengar buat pertama kali akan boleh menangkap pengaruh daripada Parkway Drive dan For the Fallen Dreams terutamanya daripada tone gitar dan vokal. Saya menggemari tone gitarnya yang tebal dan lazat didengar. Permainan dram cukup perisa groove dalam mengemudi haluan setiap trek. Vokal Nico Martin yang low dan berkahak mengingatkan saya kepada bekas vokalis FTFD iaitu Dylan Richter. Tidak banyak variasi dari setiap trek ke trek, dan tiada pembaharuan yang ditawarkan. Unity adalah album yang play safe yang mengikut formula yang digunakan oleh influence mereka. Kalau anda mencari pembaharuan, Unity tidak menawarkannya. Namun tak bererti Unity adalah album yang lemah. Dari segi kemahiran, Blinded for Lies adalah tight dan kemas untuk band Metalcore dan songwritingnya tidaklah lemau. Biasa-biasa saja. Cukuplah untuk lepas geram dan bikin playlist di gym untuk leg day, mungkin. Kegemaran saya adalah trek Heavy Hearted yang laju dan tiada kompromi.


Unity bagaikan sebuah throwback kepada era Metalcore sedang meningkat naik. Pada yang nak mengimbau kembali kenangan anda mosh bagai nak rak dan two steps bersama rakan-rakan, album ini mungkin boleh mengembalikan nostalgia anda sekitar era emas 2006-2009. Saya tidak arif dengan genre Metalcore, jadi sebagai pendengar yang kasual, saya dapati Blinded for Lies banyak memanfaatkan open chord chug dalam memberi feel yang heavy. Anda mungkin akan rasa muak lepas 2 atau 3 lagu kerana mereka nyata menggunakannya dalam setiap lagu dan lepas tu dah terasa semua lagu sama.  Namun begitu, saya pasti peminat Metalcore yang sukakan style sebegini pasti jadi hilang akal dengan approach yang saya kira dah macam klasik untuk genre ini. Unity adalah album yang boleh dibuat layan sekiranya anda rasa Metalcore circa 2006-2009 masih relevan dan penat dengan trend Metalcore sekarang.

Trek dicadangkan: Farewell, Dreambreaker, Heavy Hearted, Alone.

Untuk peminat: Parkway Drive, For the Fallen Dreams, Misery Signals.


Dapatkan Unity di sini.
Dapatkan berita terkini Blinded for Lies di sini.  

VotW - Matt Mulholland - My Heart Will Go On (Recorder Cover)

Kita semua pernah memainkannya dalam kelas Pendidikan Muzik sewaktu di sekolah rendah dahulu. Sama ada anda cemerlang memainkan atau terribly suck at it, rekorder merupakan nostalgia untuk semua yang pernah melalui zaman kanak-kanak. VotW minggu ini mengembalikan kenangan terhadap instrumen penting (dan menjengkelkan, buat yang tak reti main) zaman kita kecil-kecil dahulu dengan video cover daripada Matt Mulholland. Enjoy!


Black Abyss - Funeral Christ (2016)

Merujuk kepada laman web Metal Archives, band yang berasal dari Shah Alam ini telah ditubuhkan sekitar 2003. Black Abyss antara band yang memperjuangkan irama Black Metal dan telah menghasilkan sebuah demo bertajuk When Sky Comes Black pada 2007 dan terlibat didalam beberapa split dan compilation album. Funeral Christ yang dikeluarkan pada Ogos 2016 merupakan hasil rakaman lama iaitu pada 2010 dahulu namun tidak dapat dikeluarkan secara proper atau rasmi (album ini pernah dikeluarkan dalam format kaset dan kuantiti terlalu limited oleh sebuah label dari Borneo). Album sulung ini dikeluarkan oleh Monument of Misanthropy Production.

Line up terlibat didalam rakaman Funeral Christ (2016)


Tracklist :

1 - Nightmare Before The Christ Death
2 - Funeralchrist
3 - Beginning Of War Misanthropia
4 - Infernal 666
5 - War Of Apocalypse
6 - When Sky Turns Black
7 - Flames Of Vatican In Fire
8 - Hades (Bathory Cover)
9 - Black Arts (Bonus Track)

Funeral Christ melalui proses rakaman di I Seek Studio sekitar Januari 2010 manakala proses mix dan mastering di lakukan oleh Necro X. Satu jangkamasa yang agak lama untuk rilis ini berada di pasaran.

Black Abyss - Nightmare Before The Christ Death

Sepanjang pengamatan gua berkenaan album yang tertangguh lama ini, gua boleh simpulkan bahawa Funeral Christ merupakan sebuah produk Black Metal yang mengutamakan sound organik setiap instruments. Tiada penggunaan trigger pada drum, tone gitar yang tidak terlalu bingit, tahap buruk yang sememangnya sesuai untuk genre sebegini, bass secukup rasa dan cara penyampaian vocal yang sememangnya berada dalam kelompok penyampaian vocalist2 Black Metal.

Pengaruh dari Rator, Nebiras dan Bazzah (3 nama besar Black Metal tempatan) seperti yang dinyatakan dalam cover sleeve pada gua, ada benarnya jugak. beberapa lagu majotitinya boleh didengari stroke drum seperti Bazzah yang hanya menggunakan hentakan single pedal satu persatu, permainan yang agak anti teknikal, sedikit melodic (sedikit saja) serta sedikit juga penggunaan clean vocal yang mengingatkan pada lagu2 Nebiras.

Selain itu, gua juga dapat rumuskan beberapa lagu terkandung didalam album ini pernah dimuatkan dalam beberapa kompilasi, split juga demo pertama mereka. Selain dari itu, boleh kiranya ianya adalah lagu2 baru (direkod tahun 2010..hahaha..) dari Black Abyss serta sebuah lagu saduran dari Bathory bertajuk Hades.

Funeral Christ boleh didapati dengan harga RM30 by hand dan RM36 by postage. Hubungi email atau kunjungi laman sesawang facebook untuk urusan pembelian. Jika anda ada kerajinan, boleh lah gugel kerana beberapa label gelap tanahair turut melakukan distribusi untuk album ini. Sebelum terlupa, album ini hanya dikeluarkan agak limited iaitu sebanyak 300 unit sahaja.

Black Abyss - Live at Eastern Apocalypse (2012)

Monument of Misanthropy
Email

Black Abyss
Email
Facebook
Myspace

Onirism - The Well of Stars (EP, 2016)

Daripada pemerhatian saya, Symphonic Black Metal sering diperkecilkan sebagai tidak true dan terlalu lembik serta menerima kritikan keras terutamanya daripada purist. Secara peribadi, saya tidak ambil pusing pun dengan kritikan sebegini asalkan hasil akhir daripada band-band Symphonic Black Metal cukup tight dan tidak stagnant yang boleh mencabar pendengaran. Onirism dengan keluaran keduanya iaitu EP The Well of Stars menarik perhatian saya dengan gaya simfonik dan elemen New Age yang ketara. Sekurang-kurangnya bukan satu lagi gaya ikut-ikutan Dimmu Borgir.


1. The Well of Stars Part I
2. The Well of Stars Part II
3. The Well of Stars Part III
4. The Well of Stars Part IV
5. The Endless Ride of Heavens (Early Version) 

Sebenarnya walaupun Onirism melabelkan gaya muziknya sebagai Symphonic Black Metal, tiada yang evil tentang soundnya. Paling ketara elemen Black Metalnya adalah pada permainan gitar dan vokal yang throaty. Manakala yang melengkapkan Onirism adalah elemen atmospheric dan keyboard yang banyak dibayangi Kitaro dan Dargaard. Ya, betul saya menyebut Kitaro kerana permainan dan penggunaan sampel bunyi seruling dan keyboard patch berbunyi Oriental. Dan permainan synth  yang melankolik dan suram yang mengingatkan saya kepada Dargaard, Desidirii Marginis dan Summoning. Kehadiran elemen sebegini memberikan feeling dreamy, spacey dan loneliness. Tak lupa juga berbunyi epik di beberapa bahagian.

Jelas sekali hero dalam The Well of Stars adalah permainan synth dan keyboard yang nyata mengemudi EP ini dengan baik. Ia bukanlah sesuatu yang buruk untuk sebuah terbitan metal kerana elemen synth dimainkan dengan begitu baik dan mempunyai depth serta tidak menjadi sekadar tempelan untuk membuat bunyi lebih padat. Namun itu tidak bererti elemen Metal tidak menyinar langsung. Ia masih berada di sana-sini memberi boost yang perlu dan cukup perisa menjadikan keluaran ini keras dan memuaskan hati mana-mana Mat Metal yang mendengar dengan drumming macam petir dan permainan gitar yang bagus. Pada saya, ini sebuah EP yang bertumpu kepada eksperimen terhadap side ambient Black Metal yang spacey dan beremosi (maksud saya, melankolik) malahan setakat yang saya dengar, ia membuatkan saya rasa nak dengar berulang-ulang kali. Saya mencadangkan untuk anda mendengar semua trek dalam EP ni sebab semuanya bagus-bagus.

Untuk peminat: Summoning, Lustre, Dargaard


Dapatkan The Well of Stars di sini.
Ikuti perkembangan terkini Onirism di sini.