Equipoise - Demiurgus (2019)

Equipoise adalah sebuah band yang membawa aliran Progressive/Technical Death Metal. Berpengkalan di Pittsburgh, Pennsylvania USA, line up yang menganggotai band ini ternyata bukan calang-calang kerana pengalaman bersama beberapa band hebat seperti The Faceless, Beyond Creation, Abigail Williams, Hate Eternal dan banyak lagi. Nick Padovani boleh dikira sebagai teraju utama sejak band ini ditubuhkan selain beliau merupakan penulis utama lagu2 Equipoise. Walaupon baru ditubuhkan sekitar 2015 dengan penghasilan material pertama iaitu Birthing Homunculi (EP2016), ia melonjak nama Equipoise dan usaha mereka telah dihidu label The Artisan Era (USA) untuk penghasilan full length pertama berjudul Demiurgus (2019) yang secara rasminya release pada 8 March 2019.

Jimmy Pitts (Keyboards), Chason Westmoreland (Drums), Nick Padovani (Guitar, Nylon Guitar), Stevie Boiser (Vocals), Sanjay Kumar (Guitar), Hugo Doyon-Karout (Fretless Bass), Phil Tougas (Guitar, Nylon Guitar)

Artwork oleh Justin Si-Set Abraham

Tracklist :

1 - Illborn Augury (Instrumental)
2 - Sovereign Sacrifices
3 - Alchemic Web of Deceit
4 - A Suit of My Flesh feat. Julien Nutz Deyres (Gorod)
5 - Shrouded (Instrumental)
6 - Sigil Insidious
7 - Reincarnated (Instrumental)
8 - Dualis Flamel
9 - Eve of the Promised Day (Instrumental)
10 - Waking Divinity
11 - Ecliptic (Instrumental)
12 - Squall of Souls
13 - Cast into Exile
14 - Ouroboric

Proses rakaman Demiurgus (2019) diselenggara oleh Hugues Deslauriers yang bertindak sepenuhnya sebagai sound engineer. Mike Low bertindak sebagai juruadun manakala Zak Denham bertanggung jawap untuk proses mastering. Demiurgus diterbitkan oleh Nick Padovani, Phil Tougas, Mike Low dan Equipoise.

Seperkara menarik berkenaan album ini adalah terdapat ramai dikalangan rakan2 musician yang terlibat seperti Julien “Nutz” Deyres (Gorod) sebagai vocalist undangan untuk track bertajuk “A Suit Of My Flesh”. Christian Muenzner (Alkaloid) turut menyumbangkan solo gitar untuk track “Sigil Insidious”. Untuk track ke 8 iaitu "Dualis Flamel" dua pemuzik handalan iaitu Malcolm Pugh (Inferi) dan Colin Butler (Virulent Depravity) berganding bahu untuk penghasilan solo gitar masing2. Colin Butler sekali lagi menyumbangkan solo untuk instruments bertajuk “Eve Of The Promised Day”. Lebih unik elemen instrument Erhu dan Saw turut dimasukkan untuk track "Ecliptic" dan dimainkan oleh Nate Miller. Untuk track ini juga seorang pemain biola dijemput iaitu Ryan Cho. Tyler Cox (Wrack) turut menyumbang solo gitar untuk track ke 13 iaitu “Cast Into Exile”. Dan track terakhir iaitu "Ouroboric" menampilkan 3 gitarist iaitu Denis Shvarts (Bestial Invasion/Dark Matter Secret/Denis Shvarts), Jack Fliegler (Sargon/Singularity) dan Zach Hohn yang merupakan bekas gitarist Equipoise sendiri.

Walking Divinity (Official Lyrics Video)

Untuk pengetahuan 5 daripada 13 tracks terkandung didalam album ini adalah rakaman semula dari EP 2016. Walking Divinity dan Alchemic Web of Deceit merupakan antara track awal yang dijadikan promosi awal sebelum Demiurgus release. Preview awal dalam format lyric music video ini ternyata sangat memberangsangkan.

Alchemic Web of Deceit (Official Lyrics Video)

Ok, bercakap mengenai Demiurgus (2019), pada gua ini merupakan antara santapan wajib untuk pendengar/peminat music berteknikal tinggi untuk 2019. Band yang berpaksi kepada 3 gitarist yang mampu menghasilkan riffing merbahaya dan untuk solo gitar tidak perlu dipertikaikan lagi.. Nick Padovani, Sanjay Kumar dan Phil Tougassememangnya shredder belaka! Kegilaan diteruskan dengan bassist muda berbakat iaitu Hugo Doyon-Karout yang kini bersama Beyond Creation. Permainan bass beliau perlu diberi perhatian dimana beliau seakan bergerak sendirian didalam setiap track dengan jalan ceritanya sendiri. Tone bass beliau juga sangat menakjubkan. Jimmy Pitts diposisi keyboardist tak perlu lagi dipertikaikan. Pemuzik berpengalaman yang pernah terlibat untuk beberapa band seperti Pitts Minnemann Project, Eternity's End, Spastic Ink dan beberapa projek solo rakan2 artis lain. Untuk part drum oleh Chason Westmoreland sememangnya beliau berada dilandasan music yang sama dan extreme. Abigail Williams, Hate Eternal adalah antara band yang pernah menggunakan keringat beliau.


Demiurgus (2019) dikeluarkan dalam 2 format fizikal iaitu jewel case CD dan LP. Untuk format digital boleh diperolehi di beberapa laman seperti Spotify, Deezer dan Bandcamp. Penggemar music Metal berteknik tinggi adalah disarankan untuk memiliki album ini. Segala urusan purchasing boleh dilakukan dengan menghubungi pihak label atau melalui laman2 sesawang yang kami sediakan dibawah.

Equipoise
Email
Facebook
Bandcamp

The Artisan Era
Email
Official Website
Facebook
Bandcamp
Twitter
Instagram
Youtube

Goregӓng - Neon Graves (2019)

Goregӓng adalah duo-project dari individu yang agak berpengaruh dalam gerakan music berat dunia. Selain dari profesion sebagai sound engineer yang bertugas di Hill Spring, Florida,  Jaramie Kling dan Taylor Nordberg juga dikenali terlibat bersama beberapa band besar seperti Venom Inc, Ribspreader, Wombbath dan Soilwork (live). Dengan tema music Death Metal/Crust beserta reputasi penghasilan sebuah self-titled EP pada 2017, duo ini bakal melahirkan debut album bertajuk Neon Grave (2019) di bawah label yang semakin meningkat naik iaitu Transcending Obscurity Records pada 20 May 2019.

Jeramie Kling - Vocals, Guitars (Venom Inc., Ribspreader, ex-Wombbath)
Taylor Nordberg - Drums (Ribspreader, ex-Soilwork (live), ex-Wombbath)

Artwork oleh Juanjo Castellano (Nattravnen, Revel In Flesh)
Logo oleh Mark Riddick (Fetid Zombie)
Layout oleh Turkka Rantanen (Ribspreader, Rogga Johansson)

Tracklist :

1 - A Cavity in Reality
2 - False Flags
3 - Cathedral of Chemicals
4 - Silence is Consent
5 - Spray of Teeth
6 - Feeble-minded Rash
7 - Neon Graves
8 - Plague of Hammers
9 - Goregӓng
10 - Weightless Sentinels
11 - Putrid Judgement
12 - This Era of Human

Melalui laman facebook Goregӓng, gua andaikan rakaman album ini dilakukan di Smoke & Mirrors Productions dimana ia merupakan lokasi dimana Kling bertugas.


Sebuah album dengan total durasi melebihi setengah jam beserta durasi setiap track antara sekitar 2 minit sehingga 4 minit, agak sukar untuk gua skip setiap track memandangkan ada sahaja elemen2 yang agak menarik untuk ditunggu. Goregӓng mungkin lebih tepat berada didalam lingkungan Old Skool Death Metal dimana jelas jiwa dan "soul" Old Skool Death Metal paling kental dapat dihayati sepanjang track dimainkan sehingga tamat. Pengaruh Crust turut di adaptasi dalam setiap track dan sebagai contohnya tone guitar dan beberapa riff yang dihasilkan sememangnya sesuai untuk dijadikan sebuah track untuk genre Crusty! Untuk mendengar sesuatu yang baru atau permainan tahap teknikal yang tinggi, rasanya Neon Graves bukanlah jawapannya. Album ini adalah khas kepada yang punya jiwa Old Skool yang kental.

Tiada sebarang cacat cela dari segi sound produksi kerana duo ini adalah tenaga kerja dan bergelumang dalam arena audio engineering untuk sekian lamanya. Kepada pentaksub band2 seperti Autopsy, Tomb Mold, Paganizer, Ribspreader, Wombbath, Contaminated, Grave, Benediction, Unleashed, anda adalah digalakkan mengenal dan mendapatkan material dari Goregӓng.

Neon Grave (2019) secara fizikal nya akan dikeluarkan dalam beberapa format seperti digipak CD, LP (limited 150 unit), CD boxset (limited 50 unit) dan juga LP boxset (limited 150 unit). Sila berhubung secara terus dengan Transcending Obscurity Records untuk urusan purchasing anda!


Goregӓng
Email (Booking Agent)
Facebook
Bandcamp

Transcending Obscurity Records
Email
Official Website
Facebook
Bandcamp
Youtube

IV V I IV - Kabus (2019)

IV V I IV atau "DEAD" tampil dengan album kedua bertajuk Kabus (2019). Mereka adalah antara local band yang agak cemerlang dengan release sepanjang kewujudan mereka. Kental dengan terma Black Metal sebagai tunjang music, Kabus dilihat sebagai satu lagi lonjakan kepada band ini yang jelas tidak mengendah segala kritikan dan penghasilan material dari masa kesemasa adalah tidak mendatangkan sebarang masalah kepada mereka kerana rata2 line up IV V I IV sudah punya "soul" yang kuat didalam mengenal intipati irama logam gelap ini. Kabus (2019) dikeluarkan oleh Legion Music bersempena gig Legion Live Over Ipoh pada 9 February 2019.

Nocturr (Vocals/Guitars), Obscurum (Drums), Bloodhymn (Guitars), The Covenant (Bass)

Cover konsep oleh Nocturr & Moondusk

Tracklist :

1 - A Curse
2 - When Dawn Draws Near
3 - The Coffin Spirit
4 - Kabus
5 - Raven Soul featuring Moondusk on vocal
6 - Through the Illusion of Dead
7 - Ruh
8 - No Memories from the Grave

Kabus (2019) melalui proses rakaman di Helious Studio, Petaling Jaya dari 28/10/2019 sehingga 2/11/2019. Auks Nekrademus merupakan sound engineer yang bertanggungjawap dalam proses rakaman dan adunan. Proses mastering dilakukan oleh Januaryo Hardy (Pure Wrath) di Insidious Soundlab, Indonesia.

Untuk album penuh kedua ini, dua perkara yang bermain di kepala otak gua sepanjang CD ini dimainkan adalah pertama, kali ini pengaruh Polish Black Metal agak kental berbanding apa yang dihasilkan didalam album pertama dahulu. MGLA yang menjadi sebutan pendengar irama Black Metal (termasuk gua sendiri) jelas memberi impak kepada penulisan track2 didalam Kabus. Selain itu pengaruh Darkthrone sebelum beralih kepada Metal Punk turut dapat dihidu. Ok, perkara kedua ialah sound produksi Kabus dilihat lebih raw dan organik juga jika dibandingkan dengan album pertama. Kabus jika didengar dengan teliti lebih menitik beratkan tone organik terutama untuk track/rakaman drum. Pun begitu mixing yang cantek berjaya mewujudkan mood dan tone yang "sesuai" untuk jenisan Black Metal bawaan IV V I IV.

Keseluruhan Kabus (2019) adalah sebuah album yang memperjudikan perasaan dan mood (Black Metal) dalam komposisi lagu2 untuk album kali ini. Formasi mudah 4X4 dan tidak teknikal namun mood dari lagu2 yang dihasilkan cukup untuk menghasilkan "mood" Black Metal bawaan IV V I IV yang suram, penuh kegelisahan dan kemuraman. Pendek kata Kabus (2019) adalah kelainan dari segi mood dari apa yang telah dilakukan terdahulu.


Kabus (2019) dikeluarkan dalam 2 format CD dimana ianya berharga RM30 untuk jewel case CD dan RM40 untuk format digipak. Hubungi Legion Music untuk urusan pembelian untuk fizikal copy. Selain itu untuk purchasing format digital, sila ke laman bandcamp mereka atau Legion Music.

VI V I IV
Email
Official Website
Facebook
Bandcamp

Legion Music
Email
Facebook
Bandcamp

Speed Freaks - Malaysian Thrash Metal Compilation (2019)

19 track yang tiada lain selain Thrash Metal semata2. Ini adalah antara keluaran terbaek dari Legion Music untuk 2019 walaupun ianya sekadar sebuah kompilasi dari lagu2 terbaek dari release band2 terlibat. Pun begitu penyertaan Athotorgh dengan Necromass Abandon yang merupakan rakaman rasmi khas untuk kompilasi ini merupakan antara buah tangan istimewa dari antara veteren metal scene tanahair. Speed Freaks - Malaysian Thrash Metal Compilation (2019) adalah khas untuk anda yang bergelar mat thrash khususnya. Hahaha..

Speed Freaks - Malaysian Thrash Metal Compilation (2019)

Tracklist :

1 - Exothermix - Exothermix Reaction
2 - Exothermix - Chromatic Kill
3 - Verminator - Death Population
4 - Verminator - Sadistic Souls
5 - Hereafter - Command Centre
6 - Hereafter - The Signs Of The End
7 - Central Disposal - Toxic Death
8 - Central Disposal - Death Row
9 - Sarjan Hassan - Death Not Means The End
10 - Sarjan Hassan - Thrash For All
11 - Atomicdeath - Warfare In The Night
12 - Atomicdeath - Hell Reign On Earth
13 - Thrashit - Thrashing and Slaughter
14 - Thrashit - 666 Days In Hell
15 - Tormentor - Kelibat Bangsat
16 - Tormentor - Hybrid Children
17 - Antacid - No Turning Back
18 - Antacid - Nuclear Inversion
19 - Athotorgh - Necromass Abandon

Kompilasi paling Thrash tanahair ini dimulakan dengan band dari Petaling Jaya, Selangor iaitu Exothermix. 2018 adalah tahun yang boleh dikira berjaya kepada Exothermix kerana rata2 pendengar terhibur dengan full length Reaction. Exothermix Reaction dan Chromatic Kill sangat sesuai untuk dijadikan track "pembuka selera" untuk kompilasi ini.

Exothermix
Exothermix Reaction & Chromatic Kill

Dari pantai timur Terengganu, Verminator menghangatkan lagi bahang dengan Death Population dan Sadistic Souls. Kedua2 track diambil dari debut full length bertajuk Fatal Devastation (2017). Sodom/Sepultura (old) & Kreator antara pengaruh utama Verminator.

Verminator
Death Population & Sadistic Souls

Hereafter yang berasal dari utara dan menetap di Kuala Lumpur menyertakan 2 buah track dari album rasmi ke3 bertajuk Insignia (2017). Susah nak lari dari Sodom/Kreator tapi yang best nya pengaruh Megadeth bleh dengar dalam lagu2 Hereafter.

Hereafter
Command Centre & The Signs Of The End

Central Disposal adalah band dari Selangor atau lebih tepat dari gugusan Lembah Klang. Dua track diambil dari full length Chunkie (2014) dengan pengaruh Bay Area Thrash Metal. Ok, sila ikuti perkembangan terkini mereka. Rasanya macam rakaman album kedua sedang berjalan ketika ini.

Central Disposal
Toxic Death & Death Row

Antara band Crossover terbaek pada gua setakat ini. Punya pengikut dikalangan mamat2 thrasher dan punk! Juga rasanya Sarjan Hassan dalam proses rakaman album sulung. Penggemar Municipal Waste, anda wajib cuba kenal Sarjan Hassan.

Sarjan Hassan
Death Not Means The End & Thrash For All

Atomicdeath dari bandaraya anggerik Shah Alam. Punya pengalaman tour eropah, menghasilkan demo, EP dan split dan dijangka full length akan menyusul tahun ini dibawah label "serius dan tengah menjadi" iaitu Legion Music.

Atomicdeath
Warfare In The Night & Hell Reign On Earth

Thrashit juga band yang punya nama diluar negara. Menjayakan tour eropah dan menyertai festival music metal besar seperti Taunus Metal Festival 2018. Kaiser of Evil (2016) dikeluarkan oleh Witches Brew (Germany) masih boleh didapati dalam pelbagai format.

Thrashit
Thrashing and Slaughter & 666 Days In Hell

Tormentor boleh dikira antara adik bongsu untuk kompilasi ini kerana rata2 mereka kemungkinan baru menjangkau usia awal 20an. Namun band dari Tenom, Sabah ini perlu diberi perhatian. Dua buah track Kelibat Bangsat dan Hybrid Children antara track terkandung didalam EP bertajuk Blasting Torment (EP2017) yang hanya dikeluarkan dalam format kaset oleh Hellforce Records.

Tormentor
Kelibat Bangsat & Hybrid Children

Antacid nama yang tidak lengkap jika anda sembang pasal Thrash Metal tanahair jika tidak menyebut nama mereka. Kekal dengan Old Skool Thrash Metal, Antacid telah muncul dengan beberapa material dan gua ada membaca Rex (guitarist) pernah memberitahu mereka sudah punya material yang cukup untuk sebuah full length. Dua buah track No Turning Back dan Nuclear Invasion diambil dari EP Force of Thunder (2017) yang dikeluarkan oleh Virus Records.

Antacid
No Turning Back & Nuclear Inversion

Necromass Abandon adalah buah tangan terbaru dari veteren Thrash Metal Ipoh iaitu Athotorgh. Tanpa Rafi Promaster yang tidak dapat menyertai sesi rakaman ini, Gie dan line up lain berusaha menyiapkan rakaman ini khas untuk kompilasi thrash maniac ini. Gua harap Athotorgh akan tampil juga dengan full length selepas ini.

Athotorgh
Necromass Abandon


Ok, panjang lebar jugak gua tulis. Ini kompilasi paling Thrash setakat ini dan ia pasti menarik jika disusuli dengan volume II dan seterusnya. Nama2 lain yang tidak termasuk untuk kompilasi pertama ini seperti Argonist, Kreacion, Vault, Lobotomy dan lain2 pasti bakal menyusul jika kompilasi thrash maniac ini punya susulan.

Ok, maniac2 yang mengaku mat thrash yang membaca review ini sila leburkan sen anda sebanyak RM30 untuk sekeping CD dengan total 19 buah track yang tiada konsep lain selain Thrash semata2. Tunggu apa lagi??? Hubungi Legion Music untuk copy anda melalui email dan link yang disediakan dibawah. Thrash for All kata Sarjan Hassan!!!


Legion Music
Email
Facebook
Bandcamp

V - Sumpah Pendekar (2018)

Sumpah Pendekar (2018) adalah debut album dari V, yang mana kepada yang mengetahui kewujudan band ini, album ini adalah antara produk paling lama tersimpan sebelum ianya release. Difahamkan proses rakaman asal telah dilakukan kira-kira 10 tahun lepas. Melalui beberapa fasa rakaman, mix dan berakhir dengan mastering oleh tenaga2 hebat dalam industri music tanahair. Berpengkalan di Melaka, V adalah band yang menjunjung panji Heavy Metal yang menjurus kepada aliran Speed Metal. Penggemar Helloween, Gamma Ray, Hammerfall adalah disarankan mencuba resepi music V.

Joe (Guitars), Redone (Vocals), Earth (Drums), Dauz (Bass), Zakie (Guitars)

Artwork design oleh Verby Zanadha & Awang Purba

Tracklist :

1 - Intro
2 - Khalifah Alpa
3 - Janji Khalifah
4 - Sumpah Pendekar
5 - Kehancuran
6 - Pemergian
7 - Maruah Bangsa
8 - Rintihan Kota Jihad
9 - Makam Mulia
10 - Painkiller (Judas Priest cover)

Sumpah Pendekar (2018) melalui proses rakaman di beberapa buah studio seperti Andy Studio, Stallin Studio dan Sahabat Studio. Proses adunan dilakukan oleh Rahmad Kamikaze di RK39 Mixing Lab manakala proses mastering dilakukan oleh Steve Corrao di Sage Audio Mastering USA.


10 track (termasuk intro dan sebuah lagu saduran) boleh dikira satu permulaan yang cukup bagus untuk sebuah debut yang cukup perfect untuk sebuah band yang telah wujud melebihi 1 dekad. Dengan penjagaan rapi dari segi sound produksi, Sumpah Pendekar boleh dikira sebuah produk wajib kepada penggemar Speed/Heavy Metal tempatan amnya.


Sekali imbas gua boleh kata kumpulan V dan album sulung Sumpah Pendekar ini seakan band 80-90an yang membawa panji Rock & Heavy Metal tetapi meredah sempadan dan rukun lagu2 heavy zaman tersebut. Andaikan band2 heavy dahulu bermain live dengan single bass drum, tetapi V menggunakan setiap inci kekosongan dengan hentakan drum untuk menutup ruang2 tersebut. Jiwa Rock tetap kental dalam lagu2 ciptaan V namun riffing dan stroke drum menjadikan ia bertukar menjadi Speed Metal ala Helloween atau Gamma Ray barangkali. Ehh tu lagu Judas Priest tajuk Painkiller memang menguji keimanan bila mendengarnya.. Memang all out gila!! Power!


Sumpah Pendekar (2018) boleh diperolehi melalui 2 format iaitu fizikal dan digital. Untuk format fizikal ianya dikeluarkan dalam bentuk jewel case CD dan boleh dibeli dengan harga RM30/unit by hand. Sila hubungi V atau Karisma Productions untuk pembelian secara postage. Manakala untuk format digital ianya boleh didapati melalui beberapa laman seperti Spotify, Deezer, i-tunes dan banyak lagi (sila ke laman web rasmi V untuk lebih detail). Sebagai penutup anda boleh cuba dengar lagu2 dari album Sumpah Pendekar melalui sharing laman Deezer dibawah. This is Heavy/Speed Metal!!!


V
Email
Official Website
Facebook
Youtube
Instagram

Karisma Productions
Email

Plaguebringer - Diabolos (2019)

Plaguebringer adalah antara band baru yang patut diberi perhatian. Ditubuhkan sekitar 2013 dan bermastautin di Calgary, Alberta Canada, mereka telah menghasilkan dua buah EP iaitu Hallowed (2014) dan Three Kings (2017). Bermula dengan genre Deathcore, music mereka berkembang sesuai dengan peredaran semasa dan terkini mereka kembali dengan sebuah album penuh dengan konsep Technical Death Metal. Telah berada dipasaran pada 16 February 2019, dalam kuantiti limited edition, Diabolos (2019) yang memuatkan 11 buah tracks ternyata membuktikan Plaguebringer punya kemampuan tersendiri dalam memainkan irama berteknikal tinggi. Untuk info tambahan, Plaguebringer masih bergerak secara sendiri tanpa terikat dengan mana2 label.

Aaron James (Guitar), Aaron Lang (Bass), Diaro Irvine (Vocals),  Greg Smith (Drums), Roger Argeñal (Guitar)

Artwork oleh Dwid Hellion

Tracklist :

1 - Malice (Instrumental)
2 - Maleficarvm
3 - Curses
4 - Queen ov Midnight
5 - Starless
6 - Under a Desert Moon
7 - Three Kings
8 - Idle Hands (Instrumental)
9 - Frailty
10 - Diabolos, Pt.1
11 - Diabolos, Pt.2

Gua tak dapat nak kaji 2 buah EP awal Plaguebringer dimana info yang diperolehi mereka bermula dengan genre Deathcore. Namun agak mengejutkan Diabolos (2019) benar2 kick ass!!! 40 minit yang cukup merbahaya dari segi permainan instruments setiap line up. Diabolos (2019) mungkin sesuai gua katakan sebagai "upgrade" sedikit dari apa yang selalu anda dengar dari The Black Dahlia Murder. Bukan merendahkan TBDM, sebaliknya mungkin juga tanpa TBDM, band Plaguebringer ini tidak mencapai kemampuan bermain music berteknikal sebegini.


Sepanjang album ini dimainkan, gua berpendapat music Plaguebringer untuk album ini adalah usaha keras setiap line up dalam proses penulisan dan development setiap material yang dihasilkan. Aaron James dan Roger Argeñal adalah dua orang gitarist hebat yang menuju ke arah shredder. Kedua2 mereka mencuba menghasilkan permainan yang cukup berteknikal tinggi. Untuk riffing dan solo gitar, pengaruh The Black Dahlia Murder cukup kuat dan solo2 juga kadangkala cukup mendayu (solo mendayu ini mengingatkan gua pada album Miasma dari TBDM). Kadangkala ada juga bau2 Necrophagist dan band2 seangkatan melalui riffing2 yang dihasilkan. Drumming cukup menggila dan seakan cuba menandingi kemampuan robot! Kepelbagaian teknik jeritan dari Diaro Irvine menambah kegilaan dalam melengkapkan music bawaan Plaguebringer.

Dari segi sound produksi, Diabolos patut diangkat sebagai antara album yang perlu diberi perhatian untuk 2019 dan amnya pada suku pertama tahun ini. Kredit kepada Mick Kenney yang bertanggungjawap dalam proses mix dan mastering.

Diabolos (2019) dikeluarkan dalam kuantiti yang cukup limited untuk format fizikal. 100 copies untuk vinyl dan 100 copies untuk digipak CD. Album ini juga boleh diperolehi melalui format digital dengan menghubungi secara terus melalui laman bandcamp Plaguebringer.


Plaguebringer
Email (Band)
Email (Booking Agent)
Facebook
Spotify
Youtube

Fetal Bleeding - The Quest Of Immortality (2018)

Agak lama tidak di seksa dengan irama kejam, tanpa belas kasihan yang boleh mengundang mental tortured! hahahaha.. Fetal Bleeding adalah antara pejuang Death Metal dari Bogor Jawa Barat Indonesia. Band ini wujud sekitar 2010, mengalami beberapa fasa perubahan line up, menghasilkan sebuah demo, EP dan single sebelum menarik perhatian label dari Thailand iaitu Brute! Productions untuk kelahiran full length sulung berjudul The Quest of Immortality (2018). Album ini mula dipasarkan pada 1 December 2018.

Lank (Guitars & Bass), Yogga Beges (Vocals), Wawan (Drums)

Artwork oleh Aghy R Purakusuma
Design & Layout by Yogga Beges

Tracklist :

1 - ...as Torture Become Lust
2 - Sugra
3 - Consuming Human Flesh Malediction
4 - Legion of Delusion
5 - Grief Cavity
6 - Salvation by Death
7 - Wallow in Defeat
8 - The Useless One Bleeds
9 - The Last Rites

The Quest of Immortality melalui proses rakaman di 2 buah studio berasingan dimana track drum dirakam di Masterplan Studio Chamber, Bandung oleh Zoteng. Manakala track untuk gitar, bass dan vocal dirakam di Morbid Studio, Bogor oleh Lank. Proses mix dan mastering dilakukan oleh Ridho di Gubuck Gor Record, Bogor. Penulisan dan susunan lagu dilakukan oleh Lank sepenuhnya manakala Yogga Beges bertindak sepenuhnya didalam proses penulisan lirik. Sesuatu yang menarik didalam album ini adalah terdapat 3 buah lagu yang mendapat suntikan vocalist undangan iaitu Panyawat dari band Intricated (Thailand) untuk track berjudul Wallow in Defeat, Syn Taguchi dari band Undead Daredevil (Japan) untuk track berjudul The Last Rites dan Aditiya dari band Gerogot, Raw, Brain Damage (Indonesia) untuk track Consuming Human Flesh Malediction.


9 buah track untuk durasi melebihi setengah jam benar2 boleh bikin gegendang telinga anda terseksa dengan dentuman, bedilan dan geseran tanpa belas dari Fetal Bleeding. Jika diamati Fetal Bleeding adalah termaktub didalam band2 yang jelas memperjuangkan genre Brutal Death Metal. Mereka cuba lari dari termasuk didalam kepompong Gore walaupun cara pembawaan vocal Yogga Beges boleh dikatakan lebih cenderung kearah itu. Music Fetal Bleeding kebanyakkannya menjurus kearah Brutal Death Metal dengan riffing2 yang boleh didengar secara semulajadi dari band2 tersohor dunia. Hentakan drum ternyata cukup bertenaga dan tidak memberi sebarang ruang kosong. Wawan merupakan drummer keempat Fetal Bleeding dimana beliau menyertai sekitar 2017.

Pada gua sebagai seorang pelahap music2 extreme dan berdistortion, The Quest of Immortality mungkin berada dalam kategori material2 terbaek dari Indonesia untuk 2018 walaupun rata2 music keras di Indonesia memang didominasi oleh genre2 sebegini. Tahap kualiti rakaman dan mutu bunyi akhir untuk album ini adalah terbaek dan sekali lagi ianya adalah satu saingan sihat kerana Indonesia sudah berada pada satu tahap tersendiri untuk penghasilan mutu bunyi/produksi genre2 berat.

The Quest of Immortality hanya dikeluarkan dalam format CD dan masih boleh diperolehi melalui pihak label Brute! Production (link diakhir entry) Thailand, dan ianya juga boleh dibeli untuk format digital melalui laman bandcamp Fetal Bleeding dan Brute! Productions. Ayuh sekali sekala menyeksa gegendang telinga!!!!

Fetal Bleeding
Email

Brute! Productions (Thailand)

VotW : Cycryptic - Teratogenesis (Official Music Video)

Cycryptic merupakan antara band baru yang berpotensi dan diharap dapat bertahan dan terus menerus menghasilkan material. Mereka terdahulu pernah menghasilkan sebuah music video bertajuk Zygomorphic dan terkini bersama mengiringi album sulung bertajuk Omniarch (2019) sebuah music video rasmi bertajuk Teratogenesis telah dihasilkan sebagai langkah promosi yang bagus untuk lebih maju ke hadapan.


Kenali Cycryptic melalui laman facebook dan channel youtube mereka di bawah. Beri mereka peluang..

Facebook
Youtube

1984 - Dystopia (EP2018)

Rasa nak menulis pasal released ni timbul bila gua cuba2 dengar tape2 yang gua dapat sebagai "hadiah" dari sebuah label underground tempatan setelah gua borong beberapa stuff dari label ni. Memang x pernah dengar sebelum ni apa macam bunyi band bernama 1984 ni dan memang gua langsung xtau dari mana datangnya band ini. Sekali dengar.. perghhh bergetar gegendang telinga! Ok itu mukadimah untuk Dystopia (EP2018). 1984 adalah sebuah band beraliran Crusty yang di blend bersama Black Metal. Berasal dari Jawa Timur, Indonesia, pada gua 1984 bukan calang2 band.

Rayn (Bass), Imam (Drum), Nanang (Guitar), dan Arief (Vocal)

Dystopia (EP2018) versi Broken Noise (Malaysia)

Tracklist :

1 - Intro / Rising Warfare
2 - Hound of Panopticon
3 - Dystopian Nightmare
4 - To the Vulture
3 - Diggin Grave (The UGLY cover)


3 buah track yang cukup berat, brutal, keras dan kental ini sememangnya boleh menyebabkan anda akan maki dan sumpah seranah kerana rasa gila dan feel yang baru datang tiba2 tamat begitu sahaja. 3 buah track tidak mencukupi. Hanya untuk tape pasaran Malaysia ditambah dengan 2 buah bonus track yang diambil secara live. Untuk penilaian persembahan live (berdasarkan bunyi audio) ternyata 1984 memang padu!

3 track rakaman studio ternyata bersifat profesional dan boleh jual serata dunia tanpa ragu2 dan 2 track live masih berada didalam tahap yang ok.

Kepada penggemar Black/Crusty dengan tempo laju, ini adalah jawapannya. Rindu kan Iskra? Cubalah 1984.. Influences lain yang dapat gua hidu Marduk, Mayhem, Wolfpack, Anti Cimex, Discharge, Wolfbrigade..

Ok, versi asal dari Tarung Records (Indonesia) dalam format kaset sudah sold out iaitu cukup limited sebanyak 50 copies sahaja. Broken Noise (Malaysia) telah mengeluarkan kembali sekitar suku ketiga 2018 dengan penambahan 2 buah live track. Ok, itu sahaja.. Biar music mereka bergerak sendiri dan harapnya akan ada release terbaru dari 1984 untuk tahun ini.

Bandcamp
Instagram

The Wandering Ascetic - Crimson (2019)

The Wandering Ascetic adalah sebuah band yang memperjuangkan irama Black/Death Metal. Band yang berasal dari Singapore ini telah ditubuhkan sekitar 2011 dan menghasilkan sebuah material bertajuk Manifest Destiny (EP2013) secara indiependent sebelum band ini dilamar oleh Transcending Obscurity Records untuk penghasilan debut album bertajuk Crimson (2019) yang secara rasmi nya akan release dalam format CD pada 19 February 2019.

Jayakumar (Bass), V. Vinz Vinod (Guitars), Kannan K. (Drums), Kathi (Guitars, Vocals)

Artwork oleh Mark Riddick
Layout oleh Turkka Rantanen 

Tracklist :

1 - Eva Braun
2 - I Sing The Body Electric
3 - The Exorcism Of Mrs. Doe
4 - The Gods Bleed!
5 - Beast Of Burden
6 - The Will To Live
7 - To Hell, Back And To Hell Again
8 - Here For The Good Things
9 - Assassins
10 - Orang Laut

Album ini agak lama berada dalam pendengaran gegendang telinga gua. Tarikan pada album ini kemungkinan pada 2 line Rudra iaitu Kathi (Vocal/Guitar) dan Vinod (Lead Guitars) dan menjadi tanda tanya adakah pengaruh Rudra ada didalam album ini. Selain itu tempoh masa 6 tahun selepas kelahiran Manifest Destiny (EP2013) juga mungkin memberi gambaran sedikit kejutan pada music baru mereka.


Ok, Crimson (2019) mungkin boleh gua katakan sebagai sebuah album yang tidak terlalu agresif, namun ia berada dalam konsep nya tersendiri. Ia nya boleh diklasifikasikan sebagai tidak terlalu mid-tempo, masih berpegang kepada tunjang old skool, riffing yang rata2 punya pengaruh Thrash sehingga Death Metal yang tidak terlalu kejam. Tanda tanya berkenaan konsep Black/Death yang dilabelkan oleh The Wandering Ascetic pada pandangan gua lebih kepada roh music ciptaan mereka. Fizikal music tidak menggambarkan Black Death yang pasti akan mengharapkan tahap kelajuan dan agresif tahap maksima.

Pengaruh permainan gitar nampak agak meluas. Kadangkala ada kedengaran bau-bau Pantera, Megadeth, Death dan ianya agak punya kepelbagaian rentak. Drum berada dalam kawalan yang bagus walaupun tidak terlalu teknikal. Tone bass berada dalam kondisi yang baik sebagai latar antara drum dan guitar dan lontaran vocal Kathi rasanya tidak terlalu jauh dari apa yang biasa kita dengar dari karya2 Rudra.


Untuk urusan pembelian, Crimson (2019) dikeluarkan dalam 2 format iaitu digipak (8 panel) CD dan juga format digital. Sila berhubung secara terus dengan band atau label Transcending Obscurity Records untuk urusan pembelian anda.

The Wandering Ascetic
Email
Facebook
Bandcamp

Transcending Obscurity Records
Email
Official Website
Facebook
Bandcamp