Violet Cold - Anomie (Full length, 2017)

Sebenarnya bila berbincang tentang Black Metal bercampur-aduk Shoegaze ni, atau Blackgaze panggilan sesetengah pihak, ramai jugak yang seakan disapprove. Tak cukup true la, bastard child of both genre lah, Black Metal yang terlalu happy lah, terlalu accesible lah, banyak lagi.

Band macam Deafheaven, Ghostbath, Les Discrets dan Alcest seringkali dianggap sebagai trendy yang cuba menjadikan Black Metal lebih accesible kepada mainstream audience. Secara peribadi, kalau terbitan band Blackgaze ni cukup menarik dan bagus, saya dah tak peduli dengan stigma yang datang melekat dengan Blackgaze sendiri.

Violet Cold merupakan one-man band dari Azerbaijan. Susah sebenarnya nak mengkategorikan jenis muzik bawaan Emin Guliyev, peneraju Violet Cold ini. Secara generalnya berbunyi Black Metal diadun vibe Shoegaze, DSBM, ambient dan banyak lagi. Saya mungkin salah, heh.

Anomie merupakan keluaran penuh keempat Violet Cold. Band ini nampaknya memang aktif dari segi menerbitkan material. Tahun 2017 sahaja menyaksikan 4 terbitan sudah keluar. Tak pastilah kalau ini boleh diukur sebagai produktif atau apa kan.




1. Anomie
2. She Spoke of Her Devastation
3. Lovegaze
4. My Journey to Your Space
5. Violet Girl
6. No Escape from Dreamland

Bila dengar Anomie buat pertama kali, saya tak boleh lari daripada menyamakan album ini dengan keluaran Deafheaven dan Alcest, terutama dari segi vibe sepanjang album. Tetapi yang membezakan Violet Cold berbanding yang lain adalah tendency Emin Guliyev yang menggunakan approach wall of sound yang dilapisi soaring melodi yang biasanya associated dengan Post-Metal.

Sukar untuk mendengar satu-satu instrument dalam Anomie memandangkan wall of sound menjadikan sound agak sebu. Apatah lagi nak mendengar vokal dengan jelas, saya tak rasa pun Emin menyanyikan dalam bahasa Inggeris. Terdapat vokal wanita yang sekali-sekala muncul dalam beberapa trek dalam album ini. Juga vokal Emin Guliyev memang gaya nyanyian DSBM yang terlolong.

Album ini bermula dengan Anomie yang agak strong juga sebenarnya. Bermelodik dan garang walaupun bunyi yang sebu. Saya awal-awal dah surrender nak cuba faham apa yang dipekik, jadi concentrate sajalah kepada muzik. Saya menyukai sentuhan folk (saya agak influence muzik folk Azerbaijan) di penghujung lagu yang melankolik.

She Spoke of Her Devastation mempunyai approach Shoegaze / Post-Rock yang jelas dengan ambience yang bergema sebelum kembali menderu dengan gitar dan lolongan vokal. Di trek ini saya dah mula rasa jelik dengan vokal gaya DSBM bawaan Emin. 

Lovegaze memanfaatkan permainan synth dan agak jiwang sedikit dengan sentuhan Shoegaze yang dreamy, ditambah pula dengan vokal wanita berbisik-bisik. Pada saya, kalau trek ini tidak mempunyai gitar yang berdesing, ia sememangnya syok sebagai lagu Shoegaze yang melentok, tapi tu lah, gitar bikin potong stim.

Dan baki trek yang seterusnya masih menggunakan style dan approach yang serupa menjadikan album ini stagnant halfway through. Saya agak kecewa dengan album ini yang nampak promising di permulaan, tapi bila trek-trek seterusnya sekadar memakai formula yang serupa, saya mula merasakan Violet Cold bagaikan ketandusan idea. Band yang mempunyai potensi, tapi saya merasakan percubaan Violet Cold menggabungkan Black Metal dengan Shoegaze masih awkward dan tidak mesra. Pada saya, band yang berjaya menggabung dua jenis genre ini di samping DSBM adalah Woods of Desolation. Sungguhpun sound mereka yang gritty, saya masih boleh menerimanya, tidak seperti Violet Cold yang terasa seperti tidak natural.

Untuk peminat: Deafheaven, Alcest, Year of No Light.



Ikuti Violet Cold di Facebook dan Bandcamp.

VotW - Wolves in the Throne Room - Born From the Serpent's Eye

Band yang cukup hype dengan Cascadian Black Metal ini bakal kembali dengan terbitan terbaru 'Thrice Woven' pada 22 September. Tapi sebelum tu, bolehlah layan video muzik mereka 'Born from the Serpent's Eye'. Saya tidaklah berapa into WitTR, tapi judging daripada past releases mereka, rasanya 'Thrice Woven' menjanjikan approach yang berlainan. Saya tak berani nak komen panjang-panjang tapi macam ada influence Emperor lah. Apa pun, enjoy!


Jupiterian - Terraforming (2017)

Jupiterian adalah sebuah band yang agak misteri dan hanya mahu dikenali dengan abjad huruf tertentu sebagai line up. band yang datangnya dari Sao Paolo Brasil ini membawa konsep Atmospheric Sludge/ Doom Metal. Secara pengenalannya Jupiterian ditubuhkan sekitar 2013. menghasilkan sebuah EP bertajuk Archaic pada 2014, disusuli sebuah full length setahun kemudiannya bertajuk Aphotic. Sebuah EP dalam format digital mengandungi 2 buah lagu cover dari Anathema dan Black Sabbath dihasilkan seawal January 2017 dan diberi nama URN sebelum sebuah kompilasi lagu2 mereka dikeluarkan oleh Cold Art Industry dan dinamakan Archaic : Process of Fossilization yang menemui pendengar pada April 2017. Terkini dibawah Transcending Obscurity Records, Jupiter tampil dengan full length kedua bertajuk Terraforming (2017). Album ini akan menemui pendengar secara rasmi nya pada 15 November 2017.

V - Voices, Guitars, Percussions, Synths
A - Guitars
R - Bass
G - Drums

Cover artwork oleh Caue Piloto

Tracklist :

1 - Matriach
2 - Unearthly Glow
3 - Forefathers
4 - Terraforming (featuring Maurice de Jong of Gnaw Their Tounges)
5 - Us And them
6 - Sol

Terraforming melalui proses rakaman di Duna Studios dimana proses adunan dilakukan oleh maurice de Jong (Gnaw Their Tounges) manakala proses mastering dilakukan oleh Stephen Lockheart yang juga pernah terlibat dalam mastering beberapa band seperti Svartidaudi, Tchornobog dan Zhrine.


Band yang berimejkan menutup muka seperti Mgla, Svartidaudi ini jika diamati music didalam Terraforming ini boleh dikatakan agresif dalam permainan instruments tetapi dalam skala tempo yang lembap ditambah dengan tone gitar dan bass (berdistortion). Album berdurasi 38 minit ini rata2 mengandungi track berdurasi 6 ke 7 minit kecuali self-titled track yang berdurasi 3 minit lebih sahaja. Kelebihan music Jupiterian mungkin pada "feel" yang berjaya dijadikan trademark mereka. Atmospheric yang tidak terlalu melayang namun berada pada satu sudut yang statik dalam konsepnya tersendiri. Adakala ianya kedengaran kejam dan menakutkan.

Dari segi sound produksi, ianya satu produk yang bagus dan bersifat profesional. Mungkin boleh dikatakan satu produk yang bagus untuk genre Sludge/Doom Metal untuk tahun ini.

Terraforming (2017) boleh diperolehi dalam 2 versi digital dan fizikal. Untuk fizikal copy ianya dikeluarkan dalam 3 format iaitu digipak CD bersama 8 pages booklet, limited edition boxset CD dengan kuantiti 125 copies dan 12'" vinyl yang hanya dikeluarkan sebanyak 200 unit worldwide. urusan pembelian boleh dilakukan melalui laman bandcamp Jupiteran. (KLIK SINI)

Jupiterian
Email
Facebook
Bandcamp

Transcending Obscurity Records
Email
Official Website
Facebook

Eluveitie - Evocation II - Pantheon (Full Length, 2017)

Lepas pengunduran besar-besaran line-up Eluveitie pada tahun lepas, saya seakan berputus asa nak mendengar mereka dah. They are done, jiwa saya berkata lepas pulang dari show mereka di Singapura. Saya tahu rakaman Evocation II akan bermula selepas tour mereka tamat, dan saya tak letak harapan.

Setahun lebih lepas tu, Evocation II - Pantheon diterbitkan dan telahan saya terbukti salah.


This is a fucking stellar release.




1. Dureððu       
2. Epona
3. Svcellos II (Sequel)  
4. Nantosvelta 
5. Tovtatis        
6. Lvgvs
7. Grannos       
8. Cernvnnos
9. Catvrix
10. Artio 
11. Aventia                     
12. Ogmios                    
13. Esvs  
14. Antvmnos                 
15. Tarvos II (Sequel)                 
16. Belenos                    
17. Taranis         
18. Nemeton


Ada beberapa trek yang saya familiar melodinya seperti Grannos (yang premiere di show live mereka semenjak tour tahun lepas) dan Ogmios, yang lain masih menggunakan traditional reel sebagai base kepada lagu-lagu dalam Evocation II. Kepada yang biasa dengan Evocation I, siri kedua Evocation ini ada akustik sepenuhnya, jadi takdelah nak ada elemen Metal. Evocation II adalah album yang menghimpunkan prayers, mantera dan pujaan terhadap Dewa-Dewi Celtic dan ditulis dalam bahasa purba Gaul yang saya sepatah haram pun tak faham.

Macam saya cakap tadi, saya memang skeptikal dengan terbitan terbaharu mereka memandangkan line-up Eluveitie telah melalui perubahan besar-besaran, yang semestinya mempengaruhi input untuk album ini. Maaflah, saya salah. Ini album yang membuktikan Eluveitie tetap bukak kedai macam biasa dan komited untuk deliver folk/metal mereka dengan cemerlang.


Pertama sekali, vokalis wanita Fabienne Erni memang menyinar dalam Pantheon. Fabienne nyata mempunyai lenggok folk dan lebih articulate berbanding Anna Murphy yang cenderung nak rock memanjang. Pada saya, Fabienne break the monotony daripada beberapa album mereka sebelum ini (Origin dan Helvetios masih okey dalam buku saya).


Kedua, keputusan mereka untuk rehash melodi/reel yang pernah muncul dalam album-album sebelum ini pada awalnya mengundang rasa jengkel. Tapi setelah mengetahui Pantheon sebenarnya bertujuan untuk revisit dan melihat Celtic mythology dari perspektif lain, saya rasa tak salah pun. Contohnya, trek Ogmios mempunyai kaitan dengan Inis Mona dari album Slania, menjelaskan persamaan melodi antara dua trek ini (penjelasan lanjut boleh check di FB Eluveitie). Dan reel untuk kedua-kedua trek ini dipinjam dari lagu Trimartolod. Grannos mempunyai persamaan melodi Slania's Song dari album Slania.


Ketiga, ini adalah release yang dah long overdue dan ditunggu-tunggu (at least untuk saya).  Siri Evocation adalah peluang mereka menunjukkan sisi Folk Music mereka dan bersih daripada elemen Metal. Bagi saya, kekuatan Eluveitie sememangnya terletak pada folk instruments mereka.


Evocation II pada saya tidaklah menawarkan sesuatu yang groundbreaking, tetapi dwell in the familiar territory dan cukup selesa untuk dilayan.


Trek pilihan:



Epona merupakan single yang diterbitkan selaku promo Evocation II. Saya sangkakan ini folk version A Rose for Epona, jadi sebelum dengar saya macam cringe sikit sebab ARfE macam poyo pada pendengaran saya. Saya silap la pulak, memandangkan ia adalah trek folk yang rancak dengan gesekan biola pantas Nicole Ansperger yang kembali ke pangkuan Eluveitie diselangi folk instruments yang lain. 



Lvgvs mempunyai feel melankolik yang diadaptasi daripada lagu tradisional Son Ar Chistr. Lvgvs menampilkan akordion dan pipe, tu yang buat trek ini mendayu-dayu. Fabienne Erni berbunyi cukup selesa dan saya instantly boleh menerima nyanyian beliau yang lebih berlenggok folk berbanding Anna Murphy yang antara nak jadi pop dengan metal.



Grannos pernah debut di live show mereka sekitar tour 2016. Trek yang mempunyai melodi hampir serupa dengan Slania's Song ini pada permulaan macam sedih teruk tapi bila dah di pertengahan laju semacam pulak macam ditulis untuk tujuan tarian.

Ogmios adalah trek paling familair bagi saya kerana melodinya turut digunakan dalam Inis Mona daripada Slania yang sebenarnya dipinjam daripada lagu tradisional Trimartolod. Feel yang cukup chill memang sesuai dengar waktu pulang daripada kerja. Sekali lagi nyanyian Fabienne Erni memang lembut dan merdu, dan ini meyakinkan saya Chrigel did a good job hiring her.



Secara keseluruhannya, saya merasakan Evocation II  - Pantheon adalah album yang ditunggu-tunggu selepas beberapa album yang memanjang Metal daripada Eluveitie. Walaupun mempunyai beberapa trek yang saya anggap killer sebagai menjadikan Evocation II sebagai album mesti beli 2017, saya menganggap Eluveitie masih belum utilize potensi ahli-ahli barunya semaksimum boleh, jadi kena tunggu la sekurang-kurangnya dalam satu dua album untuk membuktikannya. 




Hubungi Eluveitie di laman web dan Facebook. Evocation II - Pantheon telah terbit pada 18 Ogos 2017 melalui Nuclear Blast.


The Minerva Conduct - Self-Titled (2017)

The Minerva Conduct adalah sebuah band yang terdiri dari beberapa gabungan pemuzik dari band  Gutslit, Reptilian Death, Demonic Resurrection (India), Entheos dan bekas Animal As Leaders (USA). Agak lama gua cuba menghadam music The Minerva Conduct dan mungkin sedikit tepat jika gua katakan tunjang music mereka adalah Progressive Metal yang diadun bersama elemen experimental dan atmospheric. Mereka adalah band yang bersifat instrumental. Material pertama berstatus full length ini dikeluarkan oleh Transcending Obscurity Records (India).

Navene Koperweis - Drums (ex-Animals As Leaders, Entheos)
Prateek Rajagopal – Guitars/Composer (Gutslit, Reptilian Death)
Nishith Hegde – Lead Guitar (Demonical Resurrection, ex-Albatross)
Ashwin Shriyan – Bass (ex-Demonical Resurrection, Reptilian Death)

Artwork oleh ShePaintsWithBlood (US)

Tracklist :

1 - Vile
2 - Desertion
3 - Metanoia
4 - Trip Seq
5 - Appetence
6 - Exultant
7 - Unearth
8 - Grand Arcane

Ok, sepanjang 8 track ini dimainkan gua boleh ungkapkan ini satu revolusi baru dalam dunia music Metal di India. Mungkin agak kurang yang ketahui dikala ini scene dan band2 berat di India sudah mula dan telah mengorak langkah semakin jauh kehadapan. berbalik kepada The Minerva Conduct, ianya adalah lebih kepada sisi lain dari apa yang dilakukan line up- line up bersama band2 mereka yang lebih menjurus kepada Death Metal. The Minerva Conduct juga mungkin bakal menjadi rujukan satu hari nanti dimana album ini lebih menjurus kepada "isi" dalam music yang dihasilkan. Experiment dalam genre Progressive Metal mereka ternyata menjadi. Permainan mencabar, tempo yang tepat walaupun dalam odd signature dan berteknikal tinggi.


Sesuatu yang menarik berkenaan Self-titled album ini adalah ianya termaktub dalam konsep yang sama untuk setiap track terkandung. Periphery (mungkin), Sikth, Tesseract mungkin antara pengaruh utama The Minerva Conduct. Kepada penggemar 3 band dinyatakan tersebut adalah tidak salah untuk mencuba music ciptaan the Minerva Conduct.

Dari segi sound produksi, tidak perlu disangkal. Ianya berstatus antarabangsa (bukan nak bodek tapi boleh dengar sendiri). Untuk memilih siapa antara line up yang lebih menonjol mungkin tidak adil kerana jelas kesemua line up punya kelebihan masing2 berpandukan kepada 8 track didalam full length ini. Juga boleh lihat video live mereka sebelum penghujung review.

The Minerva Conduct - Self-Titled (2017) dikeluarkan dalam bentuk fizikal dan digital. Untuk format fizikal ianya boleh diperolehi dalam format 4 panel digipak CD bersama 8 pages booklet dalam kuantiti limited 250 copies sahaja. Juga terdapat 30 copies limited boxset jika anda mahukan sesuatu yang rare berada dalam simpanan anda. Urusan pembelian boleh ke laman bandcamp mereka. (KLIK SINI)

The Minerva Conduct at the Rolling Stone Metal Awards 2015

The Minerva Conduct - End Creation (Live at RSMA 2015)

The Minerva Conduct
Email
Facebook
Bandcamp

Transcending Obscurity Records
Email
Official Website
Facebook

VotW - Myrkur - Ulvinde

Projek solo Amalie Bruun yang sedang meningkat naik, Myrkur bakal menerbitkan album penuh terbaru Mareridt pada 15 September. Sungguhpun menawarkan approach yang fresh dalam Metal, Myrkur sering menerima backlash daripada purist yang menyifatkan Amalie Bruun sebagai menumpang hype Black Metal yang sentiasa kontroversi. Anda patut tonton video muzik 'Ulvinde' ini. Saya memang cukup terkesan dengan treatment dan cinematography video ini yang menggabungkan gaya fashion promo filming dan pendekatan menfilemkan natural landscape seperti dokumentari National Geographic. Sangat cantik dan style! Enjoy!


War Master - Pyramid Of The Necropolis (2011)

Gua sekadar mengetahui kewujudan band ini setelah berlaku sedikit salah faham adakah mereka band yang telah meriliskan sebuah split 7' bersama Humiliation. Ternyata ia nya berlainan kerana band tersebut ialah Warmaster (cuma beza ada dan tiada space diantara War dan Master). Bermula dari detik itu gua cuba google berkenaan band ini. Berasal dari Texas, USA, War Master merupakan band yang ditubuhkan pada 2009, membawa konsep Death Metal yang agak Old School. Telah mengeluarkan 2 buah demo beserta sebuah EP pada 2010, mereka tampil dengan sebuah album penuh pada penghujung 2011 bertajuk Pyramid Of The Necropolis. Perkembangan terkini selepas full length ini, War Master telah menghasilkan satu lagi EP, 2 buah split dan sebuah compilation album. Ok, ayuh berbalik kepada Pyramid Of The Necropolis (2011).

Daniel Shaw (Vocal), Ben Gott (1st Guitars), Neal Dossey (Rhythm Guitar), Tom Roberts (Bass), Stephen Bower (Drums).
* Line up terkini, Daniel Shaw telah digantikan oleh Rahi Geramifar dan Stephen Bower digantikan oleh Jon West.

 Artwork oleh Daniel Shaw (vocalist asal yang terlibat untuk album ini)

Tracklist :

1 - Mass Cremation
2 - Into The Absymal Fire
3 - Cult Of Greed
4 - Ritualistic Carnage
5 - Pyramid Of The Necropolis
6 - Circuit Death
7 - Sadistic Force
8 - Monolith

Pyramid Of The Necropolis melalui proses rakaman dan mixing di Origin Sound Studios, Spring, Texas sekitar Mac 2011 oleh Craig Douglas. Manakala proses mastering dilakukan oleh Dan Randal di Mammoth Sound. Pyramid Of The Necropolis telah dikeluarkan oleh sebuah label bernama Total Garden Pictures Company.

Sesuatu yang menarik diperkatakan berkenaan band ini ialah War Master adalah merupakan line up yang terlibat untuk 2 buah band besar iaitu Insect Warfare dan Türbokrieg. Jika diteliti sound production untuk album ini lebih mengingatkan kepada sound Bolt Thrower diera In Battle There Is No Law (1988). Walaupun wujud pada 2009 namun mereka tidak terpengaruh dengan sound production terkini yang kedengaran lebih digital. Gua tidak pasti adakah War Master menggunakan kaedah rakaman analog atau tidak tetapi sound yang dikeluarkan benar2 menggamit sejarah bagaimana band2 terdahulu menghasilkan sound dari stand alone gadjet (bukan multiefect.. hehe..)

Gua tak pasti dimana untuk mendapatkan CD ini adakah mudah diperolehi di kedai2 music tempatan. Gua mendapatkan CD ini dari sebuah label indiependent tempatan dan jika anda ingin memilikinya boleh berurusan dengan klik disini untuk urusan pembelian.

War Master - Pyramid Of The Necropolis (2011)

Facebook

VotW : Mastodon - Toe to Toe (Official Audio)

Cold Dark Place (EP2017) yang bakal dikeluarkan pada 22 September ini ole Reprise Records pada awalnya dimaklumkan merupakan album solo vocalist/guitarist Brent Hinds dan akan release sekitar July 2017. Namun ianya telah menjadi material terbaru Mastodon yang mana ianya akan dimuatkan 4 buah track. Hanya 6 bulan selepas album ke 7 bertajuk Emperor of Sand menemui pendengar pada 31 March 2017, kini buah tangan terbaru band berpaksikan genre Progressive Metal ini akan menemui anda dalam masa terdekat. Ini hanya preview song yang dimuatkan dalam laman youtube Mastodon. Layan dulu Toe to Toe.


Mastodon
Official Website
Facebook
Twitter
Youtube

Ulterior Decimation - Maelstorm of Debauchery (EP2017)

Ini satu release yang agak monster dan menggila untuk genre Death Metal tempatan untuk 2017. Trio yang menamakan Ulterior Decimation sebagai nama rasmi mereka ini sebenarnya telah wujud sekitar 2002. Menghasilkan demo pertama pada 2005 yang hanya mengandungi 2 buah track dan seakan projek ini sedikit hibernate sebelum rakaman terbaru dilakukan pada 2010. Material tersebut telah terperam sekian lama sebelum Gedebe Rekords tampil sebagai label yang bertanggungjawap mengeluarkan rakaman tersebut pada 2017. Maelstorm of Debauchery (EP2017) adalah sebuah masterpiece untuk pendokong2 Death Metal sebenar! Sebagai mukadimah terakhir, perlu juga diberitahu 3 line up ini adalah individu2 yang sedang dan pernah terlibat bersama band2 seperti Impiety, Humiliation, Break The Silence, Innards Decay, Arbitrary Element, Bilharzia dan banyak lagi. Ok teruskan dengan kegilaan lain untuk review dibawah.


Artwork oleh Rudiyanto Gorgingsuicide Art
Logo oleh Kris Verwimp
Layout oleh Azrin Moondusk

Tracklist :

1 - Maelstorm of Debauchery
2 - Indoktrinasi Dendam
3 - Hatin XI-78
4 - Hannibal
5 - Aku, Pemusnah

Maelstorm of Debauchery (EP2017) melalui proses rakaman di Studio 47, Singapore sekitar 2009 sehingga 2010. Pemain gitar Impiety iaitu Nizam Aziz bertanggungjawap dalam hal ehwal rakaman, engineer dan mastering. Ulterior Decimation bertindak sebagai penerbit material ini.


Track pertama Maelstorm of Debauchery ternyata dari awal tidak memberi sebarang ruang kosong dengan kepadatan riffing dan hentakkan drum yang pantas dan laju. Track berdurasi 2 minit 6 saat ini ternyata cukup keras, brutal dan penuh kegilaan tahap maksimum. Cukup lengkap segala perisa untuk dinobat sebagai Death Metal.

Indoktrinasi Dendam apabila menggunakan lirik dalam bahasa Melayu ternyata ianya sudah kedengaran seakan mendengar material2 dari negara jiran Indonesia yang cukup terkenal dengan irama Death Metal keras sebegini. Ok, sepanjang menghayati track ini, gua tak nampak sebarang kecacatan dari segi "diction" dari penyampaian vocal oleh A.P Filthgrindz. 

Track ketiga Hatin XI-78 masih dalam kegilaan seperti apa yang dilakukan dalam 2 track awal. Masih menggunakan bahasa ibunda sebagai lirik, ternyata ia nya masih dalam permainan instrument yang penuh kelajuan. 

Hannibal terus-terusan menggila dengan ketepuan Death Metal nya dari segenap segi. Mungkin ini salah satu track paling gila terhasil antara 5 track untuk EP ini walaupun adakala kedengaran sedikit riffing yang kedengaran bermelodi. Menghampiri suku terakhir lagu, ada sesuatu yang menarik dihasilkan Ulterior Decimation. Kalau nak tahu sila grab CD ni.

Track penutup Aku, Pemusnah adalah track yang mungkin gila dari segi penghasilan dan permainan riffs dan stroke drum yang penuh blastbeat. Gila dan segilanya!

Perghhhhh!!!!! memang gila dan penat gegendang telinga menahan seksaan dari bunyi-bunyian dari CD ini. Setakat ini, adakah benar kalau gua katakan Ulterior Decimation untuk Maelstorm of Debauchery ini sebuah produk Death Metal tempatan yang paling cuba melawan kemampuan manusia dari segi permainan instrument dan penghasilan musicnya? Jawapan gua dan anda mungkin berbeza tapi untuk 2017, ini satu product Death Metal dari Malaysia yang paling patut mendapat pujian paling tertinggi. Penelitian paling tinggi perlu dibuat sepanjang Malaysia berada dalam arena music gelap, ada atau tidak muncul band memainkan music Death Metal gila sebegini?

Dari segi sound produksi, gua rasa tidak perlu disangkal lagi dan pujian harus diberi kepada Nizam Aziz dari Studio 47, Singapore kerana bertanggungjawap menghasilkan rakaman, mix dan mastering yang cukup bagus dan gua pasti EP ini boleh jual di negara luar tidak kira Asia mahupun Eropah.

Kepada penggemar Death Metal tahap kelajuan tertinggi, melawan kemampuan manusia dan cuba2 menjadi robot, ia antara produk wajib dimiliki anda. Satu hasil pecah kepala dan agak rugi ianya hanya dikeluarkan 7 tahun selepas ianya dirakam. Mungkin ianya boleh membuka mata dunia dan memberi saingan lebih sihat dikalangan band2 tempatan jika produk ini dikeluarkan 7 tahun dahulu.

Penggemar Nile, Deeds of Flesh, Hate Eternal jangan beralasan untuk mendapatkan Maelstorm of Debauchery (EP2017) ini dengan harga RM15 by hand atau sertakan RM7/RM10 untuk kos penghantaran Semenanjung atau Sabah/Sarawak. Hubungi Gedebe rekords melalui email dan facebook yang kami sediakan dibawah. Peringatan terakhir, berhenti jadi pendengar Death Metal jika copy Maelstorm of Debauchery tidak berada di tangan anda!!! Recommended!!!


Gedebe Rekords
Email
Facebook

* Gua harap Ulterior Decimation boleh jadi band yang serius dan mampu menghasilkan album pada masa akan datang dan usia band ini panjanglah hendaknya.. (editor)

Athotorgh - Promaster Dieyana (Re-released 2017)

Ketika sebelum menulis entry ini, gua terasa layakkan gua menulis review ini. Pertama kerana ini adalah antara release berstatus "klasik" untuk metal scene tempatan. Athotorgh rasanya tidak perlu diperkenalkan lagi kepada para pendengar irama berat Old Skool tempatan. Bermula pada 2002, mereka yang terdiri dari Promaster, Dreamstone dan Old-T kekal sehingga sekarang. Promaster Dieyana yang dikeluarkan kembali untuk cetakan ketiga dalam format cakera padat (pertama kaset, kedua vinyl) istimewa kerana ianya menampilkan 2 buah bonus track yang melalui proses rakaman semula khas untuk keluaran anniversary 20 Athotorgh.

Dreamstone (Guitars/Vocals), Old-T (Drums), Promaster (Vocals/Bass)

Album layout oleh Blackyramone

Tracklist :

1 - G.M.F
2 - Bath in Sin
3 - Beyond the Serpent Scream
4 - The Rites
5 - Promaster Dieyana
6 - Be To Be
7 - Einchfriekel

Album berstatus klasik ini melalui proses rakaman di Booty Sound Studio, Kuala Lumpur untuk 5 track asal dimana Oz Yusof (Allahyarham) dan Athotorgh bertindak sebagai penerbit dan Kang bertanggungjawap dalam hal ehwal engineering rakaman. Bonus track "Be To Be" dan "Einchfriekel" melalui proses rakaman di Greenhouse Studio oleh Tom The Bollocks dan Yokota Base Studio Tokyo Japan oleh Tetsu. E (Scum) dijemput untuk memainkan bass untuk track Be To Be. Proses mastering dilakukan oleh Atok Otai dan Azumbi di Retrax Studio, Kuala Lumpur. Ajax Dethkren merupakan penerbit eksekutif untuk release ini.

Be To Be - Live at Hard Rock Cafe Melaka 2016

5 track terawal rasa nya tidak perlu untuk di review kerana ianya sudah terbenam dalam sanubari setiap pendengar irama berat tanahair. Be To Be yang diletakkan sebagai track ke 6 adalah rakaman yang khas untuk keluaran anniversary 20 tahun Promaster Dieyana dikeluarkan. Masih kental dengan semangat Thrash Metal yang disulami Speed Heavy Metal, Be To be ternyata tidak mengecewakan dan ia antara buah tangan terbaru Athotorgh yang diabadikan dalam format audio. Paling orgasme apabila track berdurasi 3 minit 15 saat ini menjengah ke durasi 2 minit sebelum solo menggila dari Dreamstone menjadikan ianya lebih menggila. Ini sebuah track yang cukup bersemangat dan boleh bikin gila di gig.

Athotorgh - Einchfriekel (Live)

Einchfriekel adalah track yang dimuatkan didalam keluaran kedua Promaster Dieyana iaitu dalam format vinyl. Track menggunakan bahasa German ini juga tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan track terdahulu. Jelas material2 terbaru Athotorgh bukan calang2 dan masih berkobar-kobar walaupun Athotorgh amnya ditubuhkan pada 1992.


Untuk 2 track Be To Be dan Einchfriekel, gua boleh katakan Athotorgh masih lagi garang dengan penghasilan lagu2 yang mantap dan menyengat. Dreamstone selaku pemain gitar dilihat semakin menyengat dengan solo2 gitar yang pada gua lebih merbahaya dari apa yang dihasilkan untuk 5 track keluaran pertama dahulu. Juga walaupun hanya bertiga, Athotorgh punya ramuan tersendiri dan masih berpegang teguh dengan Thrash/Heavy/Speed Metal yang mereka perjuangkan sejak dahulu. Dan jika diteliti dari 2 track terbaru, rasanya adalah perlu Athotorgh menghasilkan sebuah album penuh untuk koleksi simpanan pengikut2 mereka sejak dari dahulu. Gua pasti ianya akan menjadi sebuah karya klasik seperti apa yang mereka lakukan didalam Promaster Dieyana pada 1997 dahulu.

Kenali Athotorgh melalui link yang kami sediakan dibawah. Kepada penganut fahaman "besi berat" yang baru lahir ketika 90an atau awal 2000 jangan lupa kenali Athotorgh yang merupakan antara pejuang2 awal irama berat tempatan.

Athotorgh
Email
Facebook

Ultra Hingax Production
Email