The Committee - Memorandum Occultus (2017)

The Committee merupakan satu kolabrasi antarabangsa namun dinyatakan band ini berlokasi di Belgium. Ditubuhkan sekitar 2007 sebagai one men band, The Committee yang membawa genre Atmospheric Black Metal ini telah menghasilkan sebuah EP pada 2013 bertajuk Holodomor dan setahun kemudian album penuh pertama Power Through Unity telah dilahirkan dibawah label dari Germany iaitu Folter Records. Terkini pada 25 February 2017, album penuh kedua bertajuk Memorandum Occultus akan dikeluarkan dan masih dibawah seliaan Folter Records.

Igor Mortis (Guitar/Vocals), William Auruman (Drums/Percussion), Aristo Crassade (Guitar/Vocals),
Marc Abre (Bass), Urok (Keyboards), Navigator (Guest Vocals)
* Special members for “Memorandum Occultus”
Chris (Vocals), B (Vocals), Glad (Vocals)

Artwork oleh Hereby The Committee

Tracklist :

1 - Dead Diplomacy - Weapons of War
2 - Synthetic, Organic Gods - Weapons of Genocide
3 - Golden Chains - Weapons of Finance
4 - Treacherous Teachings - Weapons of Religion
5 - Flexible Facts - Weapons of History and Chronology
6 - Intelligent Insanity - Weapons of Methodology and Duality

Seperti material2 terdahulu, Memorandum Occultus juga mendendangkan track2 yang berdurasi panjang iaitu 7 minit dan keatas untuk setiap track. 

Pada gua Memorandum Occultus adalah satu karya yang menarik dimana ianya menceritakan berkenaan perjalanan sistem kehancuran yang melalui dunia tipu daya, skim pembohongan, manipulasi, penderitaan sehingga kepada pembunuhan beramai-ramai. Dinyatakan juga apa yang cuba disampaikan adalah sesuatu yang disebalik tabir kepada pandangan "realiti biasa" yang hanya dilihat pada mata kasar contohnya seperti perhambaan dan pembunuhan beramai-ramai kesan dari sistem kejam yang lebih kepada self-feeding system of "destructured control" yang akan berlarutan berabad-abad.

Dari segi sound produksi, hasil akhir adalah memuaskan walaupun mungkin ianya boleh di upgrade lagi tetapi memadai apa yang dihasilkan untuk music genre sebegini. Technically, music The Committee penuh emosi, punya jiwa dan ternyata mereka tahu dan sedia faham apa yang diperlukan dalam penghasilan music dan trademark The Committee. Pengaruh Doom Metal yang dipegang ketika mula kewujudan masih kekal walaupun di blend bersama pengaruh Black Metal. Riffing, strok drum dan gaya penyampaian vocal didalam Memorandum Occultus yang disatukan ternyata menghasilkan sound atmospheric yang suram, mendap dan sedikit murung.

Kepada penggemar irama Black/Doom gua sarankan agar mengikut perkembangan The Committee. Jika anda mentabsub irama seperti MGLA, sudah pasti anda dapat menerima Memorandum Occultus. Ok sebelum menutup review ini, The Committee juga merupakan antara band beraliran gelap yang membawa imej seperti apa yang dilakukan MGLA iaitu bemakai serkup muka serba hitam.

Kenali The Committee melalui laman sesawang yang kami sertakan dibawa promo video yang dilancarkan baru2 ini. Juga jika berminat mendapatkan material2 mereka, sila hubungi band secara terus atau melalui Folter Records.

The Committee - Synthetic, Organic Gods - Weapons of Genocide

The Committee
Email
Official Website
Facebook

Folter Records
Email
Official Website
Facebook
Bandcamp

Metallica - Hardwired…To Self-Destruct (2016)

Secara peribadi gua antara pengemar Metallica zaman sekolah dulu. hahahaha.. Tak tipu tapi 4 album awal cuma di dengar ketika "black" album menyusul. Ketika tu gua dah sekolah menengah. Ok stop! Hardwired…To Self-Destruct (2016) yang merupakan album studio ke 11 Metallica yang mana ianya release pada 18 November 2016.

 Cover artwork oleh Turner Duckworth

Tracklist :

DISC 1

1 - Hardwired
2 - Atlas, Rise!
3 - Now That We're Dead
4 - Moth into Flame
5 - Dream No More
6 - Halo on Fire

DISC 2

1 - Confusion
2 - ManUNkind
3 - Here Comes Revenge
4 - Am I Savage?
5 - Murder One
6 - Spit Out the Bone

Hardwired…To Self-Destruct (2016) melalui proses rakaman di HQ, San Rafael, CA sekitar May sehingga Ogos 2016 dibawah seliaan Greg Fidelman yang turut bertanggungjawap dalam proses mixing disamping bantuan rakaman oleh Mike Gillies, Sara Lyn Killion dan Ken Matcke selaku pembantu engineer. Proses digital editing dilakukan oleh Dan Monti, Jim Monti dan Jason Gossman. Proses mastering dilakukan oleh Dave Collins di Dave Collins Mastering, Los Angeles, CA.

8 tahun selepas Death Magnetic boleh dikira satu jangkamasa panjang untuk Metallica menghasilkan album baru walaupun Lord of Summer yang merupakan lagu baru yang dikeluarkan sebagai single pada 2014. Hardwired…To Self-Destruct (2016) merupakan album yang punya lagu berdurasi panjang antara menghampiri 6 minit sehingga 8 minit lebih kecuali track pertama berjudul Hardwired yang berdurasi 3 minit 9 saat sahaja.

So bagaimana persepsi anda selepas mendengar album tanpa perahan otak Kirk Hammert selain solo2 yang mampu disumbangkannya setelah phone yang sarat riffing ciptaannya hilang?

Metallica - Hardwired (Official Music Video)

Setelah berbulan menghadam album yang didatangi bersama music video untuk kesemua track terkandung, secara peribadi gua berpendapat Hardwired…To Self-Destruct mampu menghilangkan sedikit keresahan jutaan peminat Metallica yang dahagakan penangan Heavy/Thrash Metal buatan Metallica. Kelainan tetap ada dalam album ini dan seingat gua pada awal single Hardwired release, ramai yang agak terkejut dengan tone pedal drum Lar Ulrich. Gua cuba dengar melalui beberapa medium seperti speaker hifi dan headphone berjenama untuk dapatkan keterperincian sound atau tone tersebut. Selain itu rasanya tiada perkara pelik mengenai hasil rakaman kali ini. Tiada lagi komplen berkenaan tone snare Lar Ulrich. Hahaha.. Album ini ada kualiti dari segi sound produksi dan sememangnya ianya diteliti dengan cukup terperinci untuk perkara ini.

Metallica - ManUNkind (Official Music Video)
* apahal gua tengok music video ni lain macam ntah..hahaha - ed

Dari segi penciptaan lagu, rata2 masih mengekalkan sound dan trademark Metallica dan gua rasa komposisi lagu juga lebih teliti. Mungkin keempat-empat line up ini mahukan hasil kali ini memuaskan hati dan telinga para peminat mereka seluruh dunia. Hardwired selaku pembuka tirai sebuah fast track yang berada dalam gugusan Heavy/Thrash Metal namun Spit Out the Bone pasti menjadi pujaan peminat Metallica yang gemarkan fast song dari era awal penubuhan lagi. Ok, gua pun salute sama Lar Ulrich sebab masih mampu membanting tulang untuk fast song segila Spit Out the Bone walaupun sudah berusia hampir sama bapak2 kita yang hampir menunggu pencen kerja untuk duduk dirumah saja. hahaha.. Paling mengejutkan dan rasanya sukar dihadam serta teringin juga nak tengok diorang main live adalah track bertajuk ManUNkind yang 90% struktur komposisinya adalah offbeat dan bukan mengikut formasi normal 4X4. Adakah bahana berkongsi stage yang sama dengan Meshuggah barangkali? Hahahaha.. Gua rasa track ini tidak berapa digemari pendengar2 mainstream Metallica tapi disukai pemuzik2 hardcore Metallica untuk cuba2 jamming di studio.

Ok, gua memilih Atlas, Rise!, Moth into Flame, ManUNkind, Spit Out the Bone sebagai antara track pilihan dari album ini.

Metallica - Spit Out the Bone (Official Music Video)

Gua malas nak sertakan banyak2 music video album ini sebab ada 12 semuanya hahaha dan sekadar suggest korang semua klik SINI untuk laman youtube Metallica.

Segala update terkini berkenaan Metalica boleh cek laman sesawang yang kami sediakan dibawah.

Official Homepage (Metallica & Blackened Recordings)
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram

Sepulchral Curse - At the Onset of Extinction (EP 2016)

Sepulchral Curse merupakan band Blackened Death Metal dari Turku, Finland. Band ini ditubuhkan pada 2013. Selepas setahun penubuhan, mereka mengeluarkan sebuah EP bertajuk A Birth In Death dibawah label Chaos and Hell Productions. Pada penghujung 2016 mereka tampil bersama sebuah lagi EP bertajuk At the Onset of Extinction dibawah Transcending Obscurity Records.

 Tommi Ilmanen (Drums & Vocals), Kari Kankaanpää (Vocals), Jaakko Riihimäki (Guitars), Niilas Nissilä (Bass), Aleksi Luukka (Guitars)

Artwork oleh Luciana Nedelea

Tracklist :

1 - Envisioned in Scars
2 - In Purifying Essence
3 - Gospel of Bones
4 - Disrupting Lights of Extinction

At the Onset of Extinction (EP 2016) melalui proses rakaman dan mixing di Rehearsalucifer Studios. Proses mastering di lakukan di Resonance Sound Studio.



Track pertama Envisioned in Scars bermula dengan riffing yang mungkin kebetulan seakan-akan sebuah lagu dari Mgla bertajuk "Further Down The Nest I".. hahaha.. kemungkinan mungkin.. namun ia nya berubah apabila verse pertama menyerang bersama suara garau Kari Kankaanpää selaku vocalist. Ekspresi pertama ternyata Sepulchural Curse lebih menjurus ke arah Death Metal yang punya unsur Black Metal yang di "blend" bersama. Formasi mudah dalam komposisi lagu iaitu 4X4 yang meletakkan mereka sebagai band yang memperjuangkan irama yang old skool.

In Purifying Essence, track kedua yang bermula garang dari awal namun menjadi sedikit meleret apabila verse dimainkan. paling menarik berkenaan track ini adalah solo gitar yang agak mendayu dan sedap didengar.

Gospel of Bones agak agresif dengan attack drum, riffing yang jelas berpaksikan Death Metal, growl dan jeritan dari vocalist yang dapat memberi lebih "jiwa" pada track yang disampaikan.



Track terakhir Disrupting Lights of Extinction agak meleret pada awalnya. Walau begitu track berdurasi 9 minit ini punya flow nya tertentu dimana ada part2 yang laju pada pertengahan track contohnya.

Sepanjang menghayati EP ini, gua beranggapan At the Onset of Extinction merupakan antara produk bergenre old skool Death Metal yang disuntik elemen Black Metal dan juga riffing yang adakala kedengaran seperti riffing Thrash Metal. Dari segi sound produksi, At the Onset of Extinction boleh dikatogerikan antara produk yang punya mutu yang baek. Sound gitar yang besar, bass yang lemak, drum yang lebih dari separa organik dan keupayaan vocalist melakukan scream dan growl yang ganas.

Sepulchural Curse boleh dikenali melalui laman sesawang yang kami sediakan dibawah. Juga hubungi label mereka Transcending Obscurity Records untuk sebarang pembelian product mereka.

Sepulchral Curse
Email
Facebook
Bandcamp

Transcending Obscurity Records
Official Website
Facebook
Bandcamp

Behind the Sun - Post Solis (EP 2017)

Behind The Sun merupakan sebuah unit pemuzik yang memperjuangkan irama Progressive Metal yang pada gua lebih mudah jika dikaitkan dengan Mastodon atau Opeth. Mereka antara band baru yang jika di adili melalui material2 mereka, boleh dikatakan mampu pergi jauh. Sebagai mukadimah, Behind The Sun berasal dari South Carolina, USA. Menghasilkan produk berformat digital untuk 2 buah lagu yang dirakam melalui persembahan live dan sebuah single berjudul "The Fall" yang mana track ini turut dimuatkan dalam Post Solis (EP2017) yang akan dikeluarkan pada 10 March 2017.

Jesse Hanak (Guitar, Vocals), Nathan G. Day (Drums,Vocals), Brian Sisk (Bass ), Morgan Murray (Guitar, Vocals)


Tracklist :

1 - The Fall
2 - Pangaea
3 - Scrawlings of The Architect
4 - Periapsis
5 - Laniakea

Post Solis melalui proses rakaman di Basement Recording Studio di Winston-Salem, North Carolina oleh Behind The Sun sendiri bersama Jamie King.

Agak sukar sebenarnya untuk merumus produk sebegini, banyak pengaruh2 music yang diterapkan didalam komposisi lagu. namun begitu, Progressive Metal bawaan Behind the Sun tidak keterlaluan teknikalnya dan music mereka tidak boleh dibandingkan dengan Dream Theater atau Tools. Perumpamaan music mereka sesuai jika di gambarkan seperti mendengar Mastodon atau Opeth dengan permainan instruments yang agak sukar. EP ini masih punya sound berat pada tone gitar dan jiwa "Metal" itu masih menebal dalam penciptaan dan sound band ini. Clean vocal yang benar2 berkemampuan untuk "menyanyi" dan growl yang power menunjukkan mereka bukan sekadar pemuzik picisan.

Dari segi sound produksi, ternyata ia nya berskala profesional dan tiada cacat cela sepanjang mendengar semua track dari EP ini. Keseimbangan yang baik untuk setiap instruments dapat didengar dengan jelas. Proses mastering juga menyaksikan hasil bunyi akhir yang memuaskan dari EP ini. 

Kenali Behind the Sun melalui link yang kami sediakan dibawah promo video dari single bertajuk the Fall. Sebarang pembelian boleh berhubung juga melalui link2 yang telah tersedia.

Behind the Sun - The Fall

Email
Facebook
Bandcamp
Twitter

Kratornas - Devoured By Damnation (2016)

Kratornas merupakan band yang pada asalnya dari Cadiz City, Philippine dan kemudian frontmen/mastermind iaitu Zachariah mengambil keputusan berhijrah ke Kanada untuk meneruskan bakat seninya. Devoured By Damnation (2016) adalah album penuh ketiga selain demo dan split yang banyak dihasilkan. Devoured By Damnation dikeluarkan oleh Grathila Records iaitu label milik Zachariah sendiri. Ianya mula dipasarkan pada 8 December 2016.

Zachariah - Guitars, Vocals
GB Guzzarin - Drums

 Artwork oleh Dixon Jong

1. Spit On God
2. Dead Burning Christ
3. Archangels of Destruction
4. Deluge – After Massacre
5. Blood of The Devil
6. Evil Is Reborn
7. Devoured By Damnation
8. Cadavers of Gods
9. Huios Diabolus
10. World Within Demons

Proses rakaman Devoured By Damnation (2016) dilakukan di Sevenseal Studio sepanjang 27 September sehingga 5 Oktober 2016. Proses adunan dilakukan oleh Zachariah dan Boss Sloth bertindak sebagai producer. Proses mastering dilakukan oleh Brad Boatright di Audiosiege Mastering.

Sepanjang menghayati album ini, gua berpendapat penggemar irama Black/Death seperti Beherit, Bathory, Usurper, Aura Noir disarankan mengenali band ini. Devoured By Damnation merupakan sebuah percubaan yang lebih berani dari Kratornas dan jelas lebih matang dari segi komposisi dan ini adalah pertama kali Kratornas menggunakan real drum untuk rakaman kerana terdahulu Zachariah lebih kepada one men band dalam menggemudi Kratornas. Kedatangan GB Guzzarin seorang pemain drum gila ternyata membuatkan lagu2 Kratornas lebih tidak tentu hala dan punya energy yang lebih organik.


Kratornas boleh dikenali melalui laman sesawang yang kami sediakan dibawah. Untuk pembelian sebarang material, juga boleh berhubung dengan mereka melalui link2 tersebut. Juga perlu gua katakan sebelum ini gua ada nampak sebuah label music gelap tempatan iaitu Thrashingfist Productions ada mengimport CD ini untuk distribusi di malaysia amnya. Sila jengok2 laman facebook Thrashingfist Productions jika rezeki anda masih ada disitu.

Kratornas
Official Website
Facebook
Twitter
Bandcamp
Reverbnation

Necroven - Primordial Subjugation (2016)

Necroven merupakan sebuah band beraliran Death Metal dari Las Palmas, Canary Sepanyol. Ditubuhkan sekitar 2011 dan secara rasminya telah menghasilkan 2 buah demo, sebuah full length, sebuah EP dan turut menyertai sebuah kompilasi sebelum Primordial Subjugation di lahirkan pada 24 Oktober 2016 dibawah label Memento Mori.

 J.R. - Vocals, Guitars, Bass, Drums
F.C. - Bass

Artwork oleh Joe Petagno

Tracklist :

1 - Sacrificial Deliverance
2 - The Pyre Cycle (Burn in Solitude)
3 - Primordial Subjugation
4 - The Ethereal
5 - Esoteric Entropy (Gateway to the End)
6 - Martyrs of Repentance
7 - Serpents Crawl Stealthy

Primordial Subjugation (2016) adalah rakaman yang melalui proses mastering oleh Dan Lowndes bertempat di Resonance Sound Studio. Beliau turut pernah terlibat dalam penghasilan album band2 seperti Cruciamentum dan Grave Miasma.

Necroven - Sacrificial Deliverance

Setelah mentelaah Primordial Subjugation (2016), gua mendapati Necroven lebih menjurus kearah Old School Death Metal. Pengikut Death Metal seperti Morbid Angel, Incantation, Immolation mungkin boleh mengenali Necroven dengan lebih dekat melalui material yang dihasilkan. Juga perlu dinyatakan Primordial Subjugation bukanlah sebuah album yang mengikut trend semasa. Andaikan sound early 90's Death Metal dan itulah yang dihasilkan melalui rakaman album ini. Kadangkala sound sebegini kedengaran klasik dan mengingatkan nostalgia kegemilangan Death Metal awal 90an dahulu.

Dari segi sound produksi sekali lagi dinyatakan Primordial Subjugation lebih menjurus ke arah sound klasik early 90's Death Metal. Rakaman yang punya keseimbangan yang baik dari setiap instruments dan sound klasik paling jelas pada tone gitar yang tidak seberat drop tune yang selalu digunakan band2 modern ketika ini.

Necroven boleh dikenali melalui laman sesawang yang kami sediakan dibawah. Juga untuk sebarang pembelian boleh berhubung terus dengan Memento Mori juga melalui link yang kami sediakan dibawah.

Memento Mori
Email
Official Website
Facebook
Youtube

Necroven
Facebook
Bandcamp
Youtube

Demonic Ressurection - Dashavatar (2017)

Demonic Resurrection boleh gua anggap antara nama besar dalam scene music gelap India. Terdahulu mereka telah menghasilkan 4 buah album penuh, sebuah EP dan sebuah split. Masih berpegang kepada Death Metal yang di mix bersama elemen Progressive dan Black/Death, album terbaru berjudul Dashavatar menampakkan lebih keberanian dan kematangan dalam penulisan lagu. Untuk Asia, mungkin Demonic Resurrection adalah antara band yang memperjuangkan elemen sebegini yang mana bunyi-bunyian etnik diserapkan kedalam music mereka (jika anda pernah mendengar Rudra, anda boleh expect bagaimana music Demonic Resurrection tetapi music mereka lebih kompleks). Dashavatar akan dikeluarkan secara indiependent oleh Demonic Resurrection sendiri pada 15 March 2017.

 Ashwin Shriyan - Bass
Nishith Hegde - Lead Guitars
Demonstealer - Vocals, Guitars & Keys
Virendra Kaith - Drums

Artwork oleh Visual Amnesia

Tracklist :

1 - Matsya - The Fish
2 - Kurma - The Tortoise
3 - Varaha - The Boar
4 - Vamana - The Dwarf
5 - Narasimha - The Man-Lion
6 - Parashurama - The Axe Wielder
7 - Rama - The Prince
8 - Krishna - The Cowherd
9 - Buddha - The Teacher
10 - Kalki - The Destroyer Of Filth

Dashavatar (2017) melalui proses rakaman di beberapa studio. Antaranya Demonic Studios untuk rakaman guitar, bass dan vocal (rakaman track vocal dibantu oleh Daniel Kenneth Rego) manakala track drums di That Studio (rakaman dibantu oleh Ashwin Shriyan - Mindmap Audio). Demonstealer merupakan sound engineer untuk rakaman dan beliau turut terlibat dalam proses mixing. Victor Bullok bertanggung jawap dalam proses mastering yang dilakukan di Woodshed Studios (Germany). Kesemua track dan lirik oleh Demonstealer kecuali track 9 iaitu Buddha oleh Mephisto.

Demonic Resurrection - Matsya - The Fish (Official Lyric Video)

Matsya - The Fish merupakan single pertama yang juga dikeluarkan dalam format lirik video melalui channel youtube mereka. Sebuah track yang menarik dengan tambahan instrument sitar dan tabla yang merupakan alat music tradisional India.

Secara keseluruhan, Dashavatar sebenarnya merupakan sebuah album yang setiap track menceritakan avatar berasingan mengikut methologi Hindu. Elemen menarik pengaruh music folk India yang dimasukkan jelas membuatkan album ini lebih punya "soul" ke"india"an itu sendiri. Progressive Death Metal yang jelas nampak kematangan dan pada gua setiap elemen tambahan seperti suara wanita, penggunaan alat music tradisional memang kena pada part2 yang dimasukkan. Ianya matching!

Dari segi permainan instrument, ternyata Demonic Resurrection bukan calang2 pemuzik.10 buah track yang berada dalam konsep yang sama. Pembawaan vocal yang terkawal dari Demonstealer juga nyanyian clean vocal yang bagus bersama melodi vocal yang segar. Solo gitar dari Nishith Hegde yang pertama kali terlibat dalam recording Demonic Resurrection harus diberi pujian. Juga permainan bass yang mengisi setiap kekosongan dalam music garapan mereka. Permainan drum Virendra Kaith juga konsisten dan kepelbagaian teknik yang dimainkan ternyata membuktikan beliau salah seorang drummer yang patut digeruni untuk music berat India. Seperkara menarik berkenaan sound keseluruhan Dashavatar adalah sound atmospheric untuk setiap track. Difahamkan keyboardist mereka tidak lagi bersama Demonic Resurrection (refer kepada web Metal Archive). Boleh jadi beliau akan bersama untuk persembahan live atau sebaliknya hanya Demonic Resurrection yang punya jawapan.

Track pilihan : Matsya - The Fish, Narasimha - The Man-Lion, Krishna - The Cowherd

Sebarang pembelian boleh dilakukan dengan berurusan terus melalui LINK INI. Untuk pengenalan, sila klik link2 yang disediakan dibawah video live yang kami sediakan dibawah ini.

Demonic Resurrection - Live at Wacken 2014

Email
Official Website
Facebook
Twitter
Youtube
Bandcamp

Goresluts - Mahwus (2016)

Gua anggarkan Goresluts antara band tempatan yang punya visi dan misi tersendiri. Mereka boleh dikatakan antara local band yang aktif menghasilkan release disamping menghangatkan gig2 serata Malaysia. Divisi Panji Merah (2014) merupakan antara release yang kami angkat sebagai antara release tempatan terbaek untuk 2014 dahulu (klik untuk baca) dan pada penghujung 2016 diwarwarkan Mahwus yang merupakan album penuh ketiga mereka bakal menyusul. Album ketiga ini dikeluarkan oleh Mamat Records.

  Dr. Maniaxe (Bass), Man Maggots (Vocal), Ndee Corpsegrinder (Lead/Rhythm Guitars), Panjang 69 (Drums), Hell Butcher (Rhythm Guitars)

Album cover oleh Dr. Maniaxe & Mann Maggots

Tracklist :

1 - Ortus
2 - Big-Terrorism
3 - Morgue - Breakfast With The Dead II
4 - Born Putrefied
5 - Butchery
6 - Mahwus
7 - Forcep . Scalpel . Scissor
8 - Mortal Skull Fractured
9 - Exo-Skeleton Distric
10 - Tetra Luna

Mahwus melalui proses rakaman di Greenhouse Studio oleh Tom sekitar September sehingga Oktober 2016. Proses mixing dilakukan oleh Dark-E manakala proses mastering dilakukan oleh Dennis Israel di Clintworks, Hamburg Germany.

Setelah menghadam Mahwus untuk beberapa lama, beberapa perkara yang pasti untuk dikatakan adalah pertama Mahwus adalah 1 kelainan ketara dari album terdahulu. Walaupun masih didalam ruang lingkup Death Metal tetapi Mahwus seakan cuba kembali ke era kegemilangan music keras era 90an. Maksud gua, sound gitar kedengaran lebih crunchy dan sedikit kotor dan tidak sebersih dan sesolid Divisi Panji Merah. Boleh jadi setup paling simple menggunakan distortion oren (DS1) barangkali. Kedua tema untuk album ini tidak lagi kearah porno2 dan hal ehwal dalam kain tetapi lebih terbuka kepada keadaan sekeliling. Namun tema darah2 masih tidak ditinggalkan. Ketiga, jika sebelum ini Goresluts dikenali dengan music laju yang ada bau2 Goregrind, rasanya Mahwus sudah jauh dari apa yang dilakukan dahulu. Pengalaman mematangkan, kelajuan bukan segala2 nya. Hahahaha!!! Pengaruh terbesar yang dapat gua hidu dari album ini mungkin dari Carcass.. Ok sebelum terlupa, Mahwus disertakan dengan sebuah track akustik yang menyaksikan Man Maggots menyampaikan seakan bersajak. Ya dengan senikata berbahasa Melayu yang "makan dalam"!

Dari segi sound produksi, Mahwus kedengaran sedikit old skool dengan tone gitar yang keras dan tidak segebu rakaman menggunakan perkakasan Line 6.. tapi 4-5 spin dengar gua rasa mcm sound2 album klasik Death Metal lama. Man Maggots nampak lebih yakin dengan growl dan scream nya. Juga gua tertarik dengan solo2 gitar oleh Ndee Corpsegrinder. Syahdu dan berjiwa. Panjang 69 selaku drummer mungkin berada antara serba salah kerana Mahwus tidak memerlukan kudrat 4 kerat tulangnya seperti release terdahulu. Tapi kepada yang bermain music, sesungguhnya yang perlahan itu lebih mencabar..

Mahwus boleh diperolehi dengan harga RM25 by hand dan untuk pembelian secara pos RM33 untuk semenanjung dan RM35 untuk Sabah/Sarawak. Sila hubungi Goresluts atau Mamat Records melalui link2 yang disediakan dibawah.(Untuk pembelian secara kombo boleh refer flyers yang disediakan)


Goresluts
Email
Facebook

Mamat Records
Facebook

Rome in Monochrome - Karma Anubis (EP, 2015)

Unit Post-Metal/Ambient dari Italy ini mengeluarkan terbitan sulung mereka Karma Anubis pada 2015, menghidangkan 3 trek sebagai pengenalan kepada muzik mereka. Individu-individu yang membentuk Rome in Monochrome terdiri daripada pelbagai latar belakang muzik yang takde pun kaitan dengan stail band ini.




1. Karma Anubis
2. Spheres
3. Endmusic

Karma Anubis - Trek pembukaan ini tak segan-segan untuk beritahu yang mereka ni main band stail sedih lol. Trek yang sluggish dengan nyanyian seakan tak acuh (dan sengau macam baru lepas nangis) mewarnai Karma Anubis. Saya berpendapat nyanyian Valerio terlalu mendatar dalam trek ini. Saya faham penyampaiannya mungkin disengajakan untuk mewujudkan impresi rasa kosong dan sepi, tapi tak salah rasanya dengan sedikit variasi dan jika saya boleh cadangkan, isikan dengan vokal latar untuk menghidupkan trek yang sad for the sake of being sad.

Spheres - Lagu ini macam trippy pun ada dengan bunyian sitar dan keyboard sedikit spacey. Spheres nyata lebih terarah kepada gaya progressive dan santai. Sebenarnya Spheres lebih menyinar daripada title track EP ini. Good one.

Endmusic - Instrumental yang macam post rock bertumpu kepada atmosphere. Biasa sahaja bagi saya, tak seperti post rock saya biasa dengar.

Secara keseluruhannya, Karma Anubis merupakan keluaran pertama yang biasa-biasa sahaja. Pada saya ia sekadar EP yang cuma nak beritahu, 'hei kami ada band, sudi-sudikan dengar ya' tanpa ada x-factor dan substance yang buat pendengar acknowledge kewujudan mereka, tanpa intention untuk membeli atau menikmati. Adalah biasa untuk keluaran sulung tidak berapa menjadi, oleh itu saya akan menunggu keluaran susulan Rome in Monochrome untuk melihat kemajuan mereka.


Frost & Revenge - 3 Years In Vain (EP2016)

Frost & Revenge adalah antara nama2 baru yang kerap menghangatkan pentas2 gig tempatan. Gua anggap mereka antara band yang cuba membuktikan kemampuan sebenar melakukan persembahan live terlebih dahulu. Kesungguhan nampak jelas apabila kesanggupan mereka menyertai gig2 di luar seperti di Indonesia dan Thailand. Penghujung 2016 Frost & Revenge telah menghasilkan EP pertama berjudul 3 Years In Vain.

 Syawal (Guitars), Fazi (Drums), Nett (Vocals), Mell (Bass), John (Guitars)


Tracklist :

1 - Intro
2 - 3 Years in Vain
3 - Left in Silence
4 - Morva Eksiilis
5 - El Salvador de Sham

3 Years in Vain melalui proses rakaman di Fifi Recordings Studio. Fifi Filoforce bertindak sebagai sound engineer untuk rakaman ini. Beliau turut bertanggungjawap dalam proses mix dan mastering. Shawal Isroh bertindak sebagai producer untuk EP ini.

Sepanjang menghadam EP ini gua boleh simpulkan Frost & Revenge merupakan antara band baru yang perlu diberi perhatian. Komposisi, idea riffing, strok drum yang bagus adalah kekuatan mereka. Groove Metal adalah terma paling tepat dalam pembawaan music mereka. Gua anggarkan Lamb of God adalah pengaruh terbesar dalam penghasilan lagu2 mereka.

Dari segi sound mungkin perlu dipertingkatkan lagi untuk rakaman akan datang. Gua boleh kata Frost & Revenge punya kekuatan tersendiri dalam lagu2 ciptaan mereka namun sound produksi akhir EP ini seakan ada sedikit kekurangannya. Jika lebih "boom" pasti EP ini boleh diangkat tinggi dan mampu untuk penjualan luar negara. Lagi berkenaan teknikal, mungkin Frost & Revenge ada jawapannya adakah mereka menggunakan drum machine atau penggunaan EQ yang ketara dalam rakaman track drum. Gua ada diberitahu Fazi merupakan antara drummer yang berbakat besar (minta maaf gua belum berkesempatan menyaksikan persembahan live mereka didepan mata kepala kecuali melalui video youtube). Tone drum seperti ini mengingatkan gua pada rakaman album lagenda Black Metal negara Blackfire untuk album Lahir Dari Api (2006). Gua harap next material (album barangkali) Frost & Revenge dapat spent lebih modal untuk mendapatkan sound rakaman yang lebih meletup!

Ok, EP ini boleh diperolehi dengan harga RM15. Sila hubungi Frost & Revenge melalui email atau laman sesawang yang kami sertakan dibawah ini. Beri mereka peluang. Kepada pendengar Metal yang sedikit modern, EP ini adalah suatu yang wajib untuk anda miliki.

Frost & Revenge - 3 Years in Vain

Email
Facebook
Twitter