Wynken Delirium - Ticketless Travel Is Social Evil (2016)

Sejarah penubuhan Wynken Delirium bermula sekitar 2004 dimana pada ketika itu mereka menggunakan nama Gobling. Penggunaan nama Wynken Delirium secara rasmi nya bermula pada 2006 sekaligus menukar arah hala tuju music mereka kepada lebih keterbukaan dimana pengaruh Sludge Metal bersama elemen Nusantara diterapkan ke dalam music mereka. Sepanjang penubuhan Wynken Delirium telah melahirkan 2 buah album iaitu The Alchemy Of Worlds (2009) dan Opinions (2012). Terkini Wynken Delirium telah mengeluarkan album ketiga bertajuk Ticketless Travel Is Social Evil dimana ianya release dalam format digital bermula pada Julai 2016 dan selepas setahun berada di alam maya, album ini menemui pendengar dalam format fizikal pada Julai 2017. Ticketless Travel Is Social Evil dikeluarkan oleh TFHM Production & Saron Production (USA).

Muhammad Asri Ashari (vocals, saron)
Aki Hakkinen (vocals)
 Norismanizam Ismail (guitars)
Zaihas Amrizad Hasfar (guitars)
Harisfaisal Hamat (bass)
Shaun Harun (drummer)

Artwork oleh AkmalAbdurrahman
Layout oleh Zaihas Amrizad Hasfar

Tracklist :

1 - Old Man Spicy
2 - Artwork Beggars
3 - Warning Letter
4 - All In Deeds
5 - Imp Of The Perverse
6 - Milky Haze
7 - Nais (Neurotic Analysis and Intriguing Symbiosis)
8 - Babybats
9 - The Knowledge
10 - The Rarest Point Of Convergence

Ticketless Travel Is Social Evil (2016) melalui proses rakaman di beberapa buah studio seperti Tune Studios (Klang Selangor), Tony Music Garage (Johor Bahru), D'chorus Studio (Shah Alam), The Man Cave (Johor Bahru), Mastervox Studios dan Sauna Studio (Oulu Finland). Proses mixing dilakukan oleh Hafiz Ahmad di Tune Studio, manakala proses mastering dilakukan oleh Joe Carra di Crystal Mastering, Melbourne Australia. Penerbit album ini adalah Tony Alberto, Zaihas Amrizad Hasfar & Wynken Delirium.

Bermula dari track pertama Old Man Spicy, seperkara yang menampakkan kelainan adalah vocal dimana Aki Hakkinen yang merupakan seorang pemastautin di Finland memegang posisi vocalist dan cara penyampaian vocal yang agak jarang boleh didengar dari vocalist2 Metal tanahair. Ok, bercakap bab vocal perlu dinyatakan selain Aki Hakkinen, album ini turut mengenengahkan seorang lagi main vocal iaitu Muhammad Asri Ashari untuk sebahagian lagu serta guest vocal barangkali iaitu Florence Lee untuk 2 buah track "Nais (Neurotic Analysis and Intriguing Symbiosis)" dan "The Rarest Point Of Convergence". Zaihas Amrizad Hasfar iaitu pemain gitar Wynken Delirium yang banyak menyelitkan suara sebagai backing vocal turut menyampaikan vocalnya secara berseorangan untuk track "Imp Of The Perverse". Secara kesimpulan kedua2 main vocalist iaitu Aki Hakkinen dan Muhammad Asri Ashari ternyata punya kekuatan tersendiri untuk growl masing2.

Ticketless Travel Is Social Evil secara teknikalnya sebuah album yang pada pandangan gua maju kehadapan setapak dari Opinions (2012). Gua pasti kematangan ketika tour adalah sesuatu yang memberi lebih pengalaman kepada mereka untuk menghasilkan karya yang lebih terbuka namun masih didalam ruang lingkup konsep band. Sludge Metal bukanlah satu penerimaan meluas di Malaysia (hanya beberapa band tegar seperti Prognosis : Death - tukar nama kepada Grayson, Electric Funeral dan beberapa nama lain) namun Wynken Delirium masih kekal dengan teras Sludge Metal sehingga kini. Elemen tradisional seperti gamelan masih dikekalkan untuk album ini disamping penggunaan alatan music lain seperti flute, guzheng (alat music tradisional China), seruling, dholak, tabla, saron dan beberapa alatan lain yang mencerminkan asian music yang nampak lebih kepada Nusantara.

Album ini gua boleh simpulkan antara album yang punya kekuatan dari segi sound produksi yang cukup mantap dan penulisan lagu2 yang lebih matang. Ianya juga 1 pakej yang menarik dari segi presentation akhir dimana nampak kesungguhan dalam penghasilan secara fizikal walaupun ianya lewat kira2 setahun dari tarikh release untuk format digital. Profesional digipak CD beserta artwork yang cantik dan kemas. Juga diselitkan cover sleeve lengkap berkenaan informasi dan lirik untuk setiap track.


Tracks pilihan : Old Man Spicy, All in Deeds, Babybats, Imp of the Perverse.

Ticketless Travel Is Social Evil (2016) boleh diperolehi secara digital dan fizikal copy. Untuk pembelian secara digital, pembelian boleh dilakukan melalui Cdbaby, Bandcamp, I-tunes, Amazon dan Spotify. Manakala untuk fizikal copy, sila hubungi Wynken Delirium, TFHM atau Saron Production melalui laman sesawang disediakan dibawah dengan harga RM30 by hand untuk sebuah copy berformat digipak, 16 pages booklet dan giant poster! Dapatkan copies anda sekarang!

Package Deal


Wynken Delirium
Email (Booking Manager)
Facebook
Twitter
Bandcamp

Saron Production
Email

Dism - Warmageddon (2017)

Agak terkejut juga gua dengan kemunculan tiba2 band bernama Dism ini. Sesuatu yang lantas mengingatkan gua pada Discharge dan Disgust (ya memang ada dinyatakan sound mereka seperti 2 band ini melalui laman facebook mereka). Sesuatu yang perlu diperkatakan kemunculan album pertama berjudul Warmageddon (2017) ini nampak benar2 serius apabila mereka tampil dengan tour untuk mempromosikan album ini. Full length berformat kaset ini sudah habis dijual untuk pressing pertama dan diulang cetak untuk keluaran kedua. Dan untuk tour Indonesia, album ini dikeluarkan dalam format CD dalam kuantiti yang agak limited. Ok, teruskan mengenali Dism dan hasil sulung mereka Warmageddon.

Atoi (Guitars),  Chex Khaos (Bass), Sidd Hellstorm (Vocals), Zam (Drums)

Artwork, design dan layout oleh Atoi & Sidd Hellstorm

Tracklist :

1 - Impact of War (Intro)
2 - Warmageddon
3 - System From Hell
4 - No More Reality
5 - State Curfew
6 - Burden Our Life
7 - Dark Paradise
8 - Janji Kosong
9 - Brutalocaust
10 - Restricted
11 - A Nightmare For Today
12 - Destruk-vision (Outro)

Warmageddon (2017) melalui proses rakaman di Laguna Music Green House Studio pada 22 January dan 16 April 2017. Proses rakaman, mix dan mastering dilakukan oleh Tom Bollocks dan Dism. Tony "Bones" Robert (Discharge / Broken Bones) terlibat dalam permainan gitar untuk track bertajuk "No More Reality" manakala Tom (The Bollocks / Carburetor Dung) turut terlibat dalam gitar part untuk track pertama "Impact of War". Warmageddon dikeluarkan sendiri oleh Dism melalui label mereka Dismania Records.

Sepanjang menghayati album berdurasi hampir mencecah 30 minit ini, ternyata ianya mampu menyeksa gegendang telinga gua dan ianya semestinya membuktikan Dism berjaya kekal dengan konsepnya untuk setiap track yang dihasilkan. rata2 track berdurasi 2 ke 3 minit.

Warmageddon boleh gua katakan antara produk rancak, keras, bertenaga dan straight forward. Penggemar genre Crusty/Punk disarankan memiliki album ini. Teknikalnya, music Dism adalah menggunakan chord2 mudah namun energy disuntik dalam setiap riffing yang dihasilkan ditambah dengan hentaman drum dbeat dan cara penyampaian vocal yang lantang melepaskan api amarah yang nampak seakan lirik ketidakpuasan hati tentang sistem yang dilalui sekeliling. Dari segi rakaman, memadai dengan sound yang jelas walaupun tanpa permainan 100% bersih kerana genre sebegini sememangnya perlukan sound produksi sebegini untuk mendapatkan "soul" genre itu sendiri.


Warmageddon (2017) secara rasminya dikeluarkan dalam format kaset dan boleh dibeli dengan harga RM15 by hand. Copy untuk format limited CD yang dikeluarkan secara limited juga dijual dengan harga yang sama. Sila hubungi Dism melalui email dan laman facebook yang kami sediakan dibawah untuk sebarang urusan pembelian. Ini produk penuh amarah!!!

Email
Facebook
Bandcamp 

Bestial Hordes - Infernal Goathrashing Aggression (2017)

Bestial Hordes adalah antara penggerak music keras dari Sabah dan berpegang kepada panji Black/Thrash Metal, mereka nampak terus maju kehadapan dengan penghasilan material2 dan turut meranapkan pentas2 seluruh Malaysia tidak kira Borneo atau Semenanjung. Ditubuhkan sekitar 2004, Bestial Hordes telah menghasilkan sebuah demo, 2 buah EP, 2 buah split dan terkini di bawah label Evil Dead Production, mereka telah menghasilkan full length pertama berjudul Infernal Goathrashing Aggression (2017).

Fauzie (Guitars), Firdaus (Vocals), Max 'Lord Satan' (Bass), K.Helvete (Guitars)
Hyrilucifer (Drums)

 Artwork oleh Saigner
Layout oleh Helvete

Tracklist :

1. Bestial Hordes
2. Street Metal Bitch
3. Goatbrothers
4. Bestial Blasphemer
5. Hordes Of Hell
6. 666 Sial
7. Infernal Goathrashing Aggression
8. Born In Fire
9. Swords Of Revenge (Vocal - Sulphur/URN)
10. Darkness and Evil (Sabbat cover)

Infernal Goathrashing Aggression (2017) melalui proses rakaman di Helvete Studio. Gua pasti Helvete yang terdahulu banyak terlibat dalam proses rakaman music berjenama berat di Borneo bertanggungjawap dalam proses engineering album ini.

Setelah memaksa gegendang telinga memenuhi halwa nafsu Bestial Hordes untuk album ini, gua dapati Infernal Goathrashing Aggression (2017) adalah satu usaha bersungguh-sungguh dari mereka. 10 buah lagu termasuk track saduran dari Raja Thrash Japan iaitu Sabbat ternyata tidak memberi sebarang ruang kosong dimana permainan yang pantas dan ramuan Black/Thrash Metal itu seakan menjadi darah dalam peredaran di setiap tubuh dan jasad setiap track yang dihasilkan. Kesungguhan jelas tampak jika disingkap dari jarak tempoh masa antara EP terdahulu yang release pada penghujung 2016 dan penghasilan album ini dalam jarak masa yang singkat sekitar setengah tahun. Penggemar Black/Thrash wajib memiliki produk ini dimana sila ketepikan unsur Metal yang modern kerana intipati music Bestial Hordes berada dalam lingkungan Old Skool dan penggemar Speed Thrash juga disarankan mencuba untuk mengenali music Bestial Hordes.

Dari segi teknikal rakaman, gua pasti sound produksi sebegini sememangnya sengaja dihasilkan dan ianya bertepatan dengan konsep bawaan Bestial Hordes. Setiap instruments jelas kedengaran dengan seimbang walaupun dimainkan dengan penuh kelajuan. Kredit kepada sound engineer rakaman untuk proses mix dan mastering yang cun kerana memahami kehendak sound konsep yang dibawa iaitu Black/Thrash Metal!!!

Track pilihan : Bestial Hordes, Goatbrothers, Bestial Blasphemer (gua punya feberet track ni!!!), Infernal Goathrashing Aggression.

Infernal Goathrashing Aggression (2017) boleh dibeli dengan harga RM30 by hand atau sila tambah RM7 (Borneo) dan RM10 (Semenanjung) untuk urusan postage. Sila berhubung dengan Evil Dead Productions melalui email dan laman facebook yang kami sediakan dibawah. Dan difahamkan album ini juga akan dikeluarkan dalam format vinyl dimana ianya melalui proses mastering di Mammoth Sound Mastering, Alamena California USA.

Layan dulu beberapa preview songs yang disediakan dan pastikan album ini berada dalam simpanan anda!!!!

Bestial Hordes - Street Metal Bitch

Bestial Hordes - Bestial Hordes


Bestial Hordes - Infernal Goathrashing Aggression (2017) - Album Teaser

Bestial Hordes
Email
Facebook
Blogspot

Evil Dead Productions
Email
Facebook

Sylvaine - Silent Chamber, Noisy Heart (Full Length, 2014)

Kami pernah menyertakan Sylvaine dalam 2016 Best Releases untuk album Wistful. Kali ni kita berundur ke belakang sikit dan dengar terbitan yang jadi langkah permulaan projek solo Kathrine Shepard sebagai Sylvaine. Album Silent Chamber, Noisy Heart merupakan terbitan sendiri yang dirakam di IMV, diadun Nick Terry dan mastering oleh Ray Staff. 




1. Sylvan
2. It Rains in My Heart
3. Silent Chamber, Noisy Heart
4. тоска
5. Bien Loin D'ici
6. The Biggest Loss of All
7. Dysphoria
8. Seraphim
9. I Drink in Every Sob Like Wine
10. I Laugh in a Sea of Sorrow

Hala-tuju dan gaya Sylvaine sebenarnya merentas beberapa genre, menjadikan saya sedikit keliru bila dengar sewaktu mula-mula. Band Metal ke ni? Apasal macam ada gaya Pop sendu pulak? Tapi ada feel post-rock/shoegaze? Saya boleh conclude yang secara generalnya Sylvaine lebih kepada feeling melankoli, meninggalkan definisi genre jauh ke belakang.Senang cakap, Sylvaine sesuailah kalau nak buat feeling-feeling emo di malam Sabtu yang lonely. 

Kalau nak panggil Sylvaine band Metal, anda mungkin betul. Tapi kalau anda tak setuju, dan nak panggil Sylvaine Rock sedih, pun bolehlah.

Berbeza daripada Wistful yang nampak lebih agresif dan borderline Metal, Silent Chamber, Noisy Heart lebih jinak dan mesra telinga untuk audiens yang nak layan feeling melankoli tak berapa depressive. Senang cerita, light-light aje. Tengok tajuk-tajuk lagu pun boleh tahu.



Saya berpendapat tarikan utama album ini (dan Sylvaine secara amnya) adalah alunan vokal Kathrine sendiri. Tak kira sama ada lemak merdu untuk trek feeling hatinya pedih macam Silent Chamber ataupun teriak ala Banshee untuk satu-satunya trek paling garang, It Rains in My Heart, semuanya dilakukan dengan baik. 

Muzik secara amnya dirangka secara simple. Saya teka kebanyakan digubah daripada gitar akustik sebelum direfine kepada instrumen elektrik. Takde solo tajam, takde tunjuk skil melangit. Anda akan dapati album ini gitarnya sangat kurang distortion, kebanyakan clean dan minimal touch up untuk gitar berbunyi kasar. Traces post-rock boleh ditemui merata-rata, tetapi lebih nyata album sulung ini memang jinak dan tidak berapa dark berbanding Wistful. 

It Rains in My Heart: Lirik yang dinyanyikan diambil terus daripada puisi Paul Verlaine yang bertajuk sama. Vokal clean yang meruntun berselang-seli teriakan tinggi memberikan contrast yang baik serta memberi feeling sedih teruk. Olahan gitar yang berbau DSBM dan Blackgaze menjadikan trek ini pilihan utama saya untuk terbitan ini.

Silent Chamber, Noisy Heart: Lagu sedih lagi. Hook Pop untuk trek ini memang kuat. Vocal delivery Kathrine cukup mantap dalam trek ini. Entah apa yang sedihnya, terbawa-bawa pula. 

The Biggest Loss of All: Santai-santai sedih. Saya dapati album ini memang jenis sedih yang bukan jenis hilang akal, tapi lebih kepada yang chill, macam 'oh aku sedih ni, tapi aku nak termenung tepi tingkap kejap' punya vibe. Lovely vocals definitely.

Terbitan sulung ini sememangnya on point kalau nak cakap dari segi pembawaan emosi melankoli. Sungguhpun macam tu, saya dapati dynamic album ini tidak berapa cantik, seolah-olah terletak di hanya satu pace. Pada saya, Silent Chamber could have been better kalau Sylvaine memberi variasi kepada pace dan pembawaan stail dari satu trek kepada trek lain. Satu usaha yang boleh tahan untuk keluaran sulung. Untuk mendapatkan Silent Chamber, Noisy Heart, hubungi Sylvaine melalui email atau di Bandcamp.


Untuk peminat: Alcest, Les Discrets, Myrkur, Deafheaven.


Ikuti Sylvaine di sini:


Xaon - Face of Balaam (EP 2016)

Gua terdetik untuk menulis pasal release dari band bernama Xaon ini iaitu Face of Balaam (EP2016). Xaon berasal dari Sion, Switzerland dan melabel music mereka sebagai Melodic Death Metal. Face of Balaam (EP2016) telah berada dipasaran pada 6 Oktober 2016 dan ianya adalah self-release dari Xaon sendiri.

 Vinc' : Music and Drums (rhythmic and soloist guitars for the lives)
Flo : Concept and Lyrics (bass guitars and backing vocals during the lives)
Rob : Lead Vocals (on "Face of Balaam" opus and live appearances)

Artwork oleh Erik Burton Kirchner

Tracklist :

1 - How We Become Ephemeral Birds
2 - Discrowned (Guest vocal by Björn "Speed" Strid of Soilwork)
3 - When The Everlasting Gardens Die Away
4 - The Soulcleaner
5 - Veins Like Burned Trees (The Awe That Walketh In Obscurity Part1)

Face of Balaam (EP2016) telah melalui proses rakaman, mix dan mastering di Parallel Focus Studios oleh Julian sekitar Jun sehingga Ogos 2015. Rakaman vocal oleh Rob Carson di lakukan di Carsonian Sound Solutions.

How We Become Ephemeral Birds menjadi track pengenalan music Xaon. Persepsi pertama music Xaon ada elemen Melodic, Progressive, Atmospheric dan Death Metal yang tidak terlalu brutal. Sukar untuk menggambarkan music sebenar Xaon jika diadili hanya melalui track pertama. Ok next....

Xaon - Discrowned (Official Music Video)

Discrowned pada gua ada kekuatan nya tersendiri. Gabungan vocal Rob bersama Björn "Speed" Strid menjadi tarikan utama untuk track ini. Riffing yang agak technical dan melodi vocal yang berjaya diselarikan adalah sesuatu yang menarik untuk diperkatakan. Ok, gua tak dapat nak imagin bagaimana persembahan live Xaon dengan music latar yang agak atmospheric itu.

Permulaan yang syahdu dengan plucking gitar, alunan synth dan nyanyian clean vocal memberi sedikit kelainan untuk track ketiga berjudul When The Everlasting Gardens Die Away. Track ini tidak terlalu agresif untuk keseluruhannya. Boleh layan jika jemu dengan paluan drum kerana ini track yang sedikit rilek.

The Soulcleaner sebuah track rancak dan perubahan mood dalam verse yang sama memang kedengaran menarik ditambah dengan groove untuk beberapa part. Sekali skala dengar lagu sebegini kadangkala mampu juga untuk otak menghasilkan riffing kreatif sebegini. hahaha... Track ini antara yang boleh dilayan.

Veins Like Burned Trees (The Awe That Walketh In Obscurity Part1) menjadi track penutup Ep berdurasi 26 minit lebih ini secara totalnya. Permulaan intro yang meleret dengan bunyian synth sebelum irama berdistortion dimainkan. Track yang menarik pada gua ada flow dalam komposisi lagu nya.

Music Xaon sebenarnya agak komplikated jika mengikut apa yang mereka labelkan sebagai Melodic Death Metal. Ianya pada pendengaran gua lebih kepada campuran Modern, Atmospheric dan Progressive Metal. Gabungan ini boleh gua definisikan (mungkin hampir tepat) sebagai Modern Melodic Metal. Sukar untuk mencari band2 yang seakan mirip yang sama dalam pembawaan music ciptaan Xaon. Seperkara perlu disebut walaupun Xaon tidak mempunyai pemain drum tetap (rakaman menggunakan drum programming), mereka tetap bermain live dengan menggunakan rakan2 sessionist untuk posisi gitar kedua dan drummer.

Face of Balaam (EP2016) adalah self-release oleh Xaon. Mungkin akan ada sedikit preview dari EP ini dalam masa terdekat dan jika berminat sila hubungi Xaon melalui laman sesawang yang kami sertakan dibawah ini. Dinyatakan juga music Xaon adalah hasil pengaruh dari Anathema, Type O Negative, My Dying Bride, Soilwork, Demonical, Ulver dan Disgrace. Band2 yang disebuat adalah gambaran sebenar music garapan Xaon.

Official Website
Email
Facebook
Twitter
Bandcamp 
Youtube

* Kredit kepada Clawhammer PR untuk preview awal ini.

VotW : Eluveitie - Lvgvs (Official Video)

Oleh kerana ada antara editor DtE pernah menyaksikan konsert Eluveitie, so disini kami sertakan single kedua dari Eluveitie yang akan mengeluarkan album terbaru bertajuk Evocation II : Pantheon pada Ogos nanti. Single bertajuk Lvgvs ini release bersama sebuah video rasmi. Ok, layan dulu lagi pun lama kami x selit Video of the Week.. hehehe..


Eluveitie
Official Website
Facebook
Twitter
Youtube

Impaired - Merdeka (EP2017)

Impaired merupakan sebuah band yang dalam aliran hardcore/Crust/Punk. Band ini berasal dari Singapore. Maaf kurang informasi berkenaan band ini tapi apa yang dihasilkan melalui Merdeka (EP2017) ini jelas perlu diberi perhatian. Black Konflik Records telah mengeluarkan EP ini dalam format kaset.

Vin (Vocals), Haliff (Guitars), Qimin (Bass), Andrew (Drums)


Tracklist :

1 - Merdeka
2 - All Alone
3 - Wit Beyond Measure
4 - Shitstream
5 - No Way
6 - Kids of War

Merdeka (EP2017) melalui proses rakaman di TNT Studio Singapura. Tiada sebarang maklumat berkenaan hal ehwal teknikal rakaman EP ini.


Seawal track pertama iaitu Merdeka jelas memperlihatkan Impaired bukan sebarangan band. Sebuah track yang cukup keras, bersemangat dan sangat sesuai sebagai track pembuka untuk EP ini. All Alone masih mengekalkan mood yang sama, ribut walaupon ada sedikit part yang sedikit rilek dimana feel-in gitar dimainkan. Shitstream mungkin boleh dipilih antara track terbaek disamping Merdeka. No Way track paling berdurasi pendek dan penutup Kids of War ternyata menyengat dan bersemangat.

EP ini boleh gua katakan agak keras, beremosi dan penuh amarah dari segi penyampaiannya. Ia juga merupakan EP yang total durasinya pendek sahaja dan setiap track dalam lingkungan 2 minit sahaja. Tepat seperti di nyatakan track2 dari EP ini bersifat short, fast, loud dan in your face!!! Kental, pantas, padat dan tiada masa untuk merasa meleret leret.. Dari segi teknikal, gua dapati rencah music Impaired adalah gabungan riffing/rhythm yang ke arah D-beat, drum yang sebenarnya kearah Hardcore dan sedikit menjurus ke Metal dan vocal yang tidak memberi ruang dengan jeritan yang bagus.

Merdeka (EP2017) mungkin masih boleh diperolehi dengan menghubungi band atau label Black Konflik Records melalui link2 yang kami sediakan dibawah. Kepada penggemar irama hardcore kental yang berteraskan Crust/Punk, tape atau kaset ini adalah patut berada dalam simpanan anda. Ini bukan sebarangan band!

Impaired
Email
Facebook
Bandcamp

Black Konflik Records
Email
Blogspot

Acid Rain - Headache (EP2016)

Acid Rain adalah antara lagenda Punk Rock tanahair. Mereka antara band awal yang memperjuangkan irama Punk yang mana ia nya bersifat straight forward, rebel dan adakala happy go lucky dengan apa saja yang mahu mereka lakukan. Terus terang gua adalah pendengar Acid Rain zaman demo Coup de Etat (dikeluarkan semula dalam format CD - hubungi Acid Rain jika mahu beli) dimana ianya release dalam format pro tape. So gaya pembawaan music Acid Rain kiranya gua tau juga lah sikit2..hehe.. Ok, Headache (EP2016) sepatutnya release pada 2016 dan projek ini tergendala untuk jangkamasa yang lama dan Pakdin Hujanasid selaku the only line up asal yang masih memperjuangkan Acid Rain hingga kini mengambil keputusan untuk merelease material ini dibawah label beliau sendiri iaitu Wanted Records. Release ini adalah dalam format pro-tape dan mula dijual kira2 sebulan lebih dari tarikh entry ini dibaca oleh anda.

Acid Rain - line up Headache 2016

Cover sleeve/design oleh Pakdin Hujanasid

Tracklist :

1 - Chaos May 13th (2016)
2 - Headache
3 - Punk Invasion
4 - No Way Out
5 - Boria Again

Headache (EP2016) melalui proses rakaman di Dusthall Studio, Seberang Jaya Pulau Pinang pada 26 June 2016. Pakdin Hujanasid bertindak sebagai penerbit manakala Blackbeard bertanggungjawap dalam hal ehwal engineering dan proses adunan.

Chaos May 13th (2016) adalah sesuatu yang istimewa sebagai pembuka kata dari Acid Rain. Ini adalah versi terbaru untuk track yang mencetus pelbagai persepsi satu ketika dahulu walaupun Pakdin telah menjelaskan intipati dan maksud lirik untuk track ini. Chaos May 13th sebenarnya merupakan track yang dimainkan semula yang diambil dari demo 1996 dahulu.

Headache boleh kira track yang baru (walaupun semua track direkod pada 2016) dan yang ternyata ianya cukup keras, straight forward, lirik yang in your face dan penuh beremosi. Cara nyanyian Pakdin pada gua banyak improvement walaupun gua pasti semua jeritan adalah ikhlas dari beliau. Hahha..


Punk Invasion gua kira satu track yang sudah hampir2 seakan track anti media Utusan Malaysia yang diambil dari demo Coup de Etat dahulu. Sama kental, liar dan rebel!

No Way Out adalah track paling kerap gua rewind dengar (haha rewind istilah mat walkman) dan ini feberet track gua. Ini track paling keras dan kental. Gua tak pasti adakah Pakdin yang menyampaikan amarah dalam track ini kerana cara penyampaian vocal yang cukup berbeza. Kalau track ini dimainkan secara live memang boleh jahanam moshpit!!!

Boria Lagi gua rasa kesinambungan atau sambungan kepada anthem track Acid Rain iaitu Boria Punk Rock Pulau Pinang. Masih dengan mood happy sama seperti track dahulu. Menggunakan loghat utara, ia nya adalah track dengan lirik sindiran dan bersifat happy go lucky.

Secara keseluruhan, Headache pada gua adalah satu pencapaian yang maju setapak kehadapan dari segi komposisi lagu, penyampaian dan sound produksi. Ok dari sound produksi ianya masih mengekalkan sound yang agak tidak terlalu profesional yang mana maksud gua ini rakaman yang tidak bersifat clean, bright dan juga tidak mementingkan sound meletup. Gua pasti sound akhir ini dipilih pakai untuk memastikan Acid Rain berada dan tidak mahu lari jauh dari sound Punk Rock itu sendiri. Ia seakan keputusan Acid Rain kekal anti mainstream dan tidak mahu dilabel seperti band2 Punk Rock MTV. Ya gua rasa ini pendirian Acid Rain yang paling kental dan perlu dihormati.

Headache (EP2016) adalah dikeluarkan secara terhad oleh Wanted Records dan gua rasa mungkin ada saki baki atau sisa2 sahaja dari label pengeluar dan gua advise kepada yang gagal dapatkan dari Wanted Records, sila rajin2 jengok ke label2 independent lain yang ada mendistro kan tape ini. Harga by hand RM12. Sila bertindak cepat kerana Pakdin ada cakap "tape ni tak kluaq dalam format CD"

Acid Rain
Email
Facebook

Mu-aru - Serpentine Terror (EP2017)

Secara mukadimahnya Mu-aru merupakan antara band beraliran Black Metal yang membawa konsep Nusantara Melayu. Ditubuhkan sekitar 2011, menghasilkan sebuah demo berjudul Evil Sadistic Mythology pada 2013 dan terkini dibawah Gedebe Records, Mu-aru tampil dengan sebuah material yang dikeluarkan dalam format kaset berjudul Serpentine Terror (EP2017).

 Amy Autopsy (Bass), Buang (Vocals), Wak Kojek (Drums), Hairry Kidal (Guitars)

Artwork oleh Jan Fishmonger
Layout oleh Sahsahulburaq

Tracklist :

1 - Serpentine Terror
2 - The Cursed One
3 - Returning Vengeance
4 - Time Will Come
5 - Puaka Mythology

Jika dilihat Serpentine Terror (EP2017) merupakan material yang menggabung 2 lagu baru iaitu Serpentine Terror dan The Cursed One yang melalui proses rakaman di Depoh Bencana, Muar sekitar November 2016. Annas Adnan bertanggungjawap sebagai sound engineer rakaman ini. Manakala 3 track selepas itu adalah track yang diambil dari demo "Evil Sadistic Methology" dimana ianya melalui proses mix dan mastering semula oleh Adlan Voidnaga.


Track pertama Serpentine Terror yang diambil sebagai tajuk EP ini adalah antara rakaman material terbaru dari Mu-aru bersama track kedua. Persepsi pertama mendengar track ini ianya lebih kepada pembawaan genre tunjang Black Metal yang disulami riffing2 Thrash Metal yang agak melodic. Untuk track ini ianya tidak terlalu agresif dan berada dalam tempo sederhana laju.

The Cursed One yang merupakan juga track terbaru Mu-aru agak agresif dari hentaman tunjang drum dan riffing berlainan untuk stereo side menampakkan Mu-aru punya idea yang pelbagai dalam proses komposisi material2 mereka. Ini adalah track yang agak panjang menghampiri 6 minit dan punya banyak part sepanjang track ini dimainkan.

Returning Vengeance, The Time Will Come dan Puaka Mythology adalah track yang melalui proses mixdan mastering semula oleh Adlan Voidnaga dimana ketiga2 track boleh di dapati dari demo pertama Evil Sadistic Mythology (2003).

Gua membuat kesimpulan music Mu-aru adalah lebih kepada percampuran elemen Thrash dan Death Metal yang melodic dan mencetus ke arah Black Metal. Elemen Nusantara Metal mungkin boleh dirasai melalui beberapa riffing untuk setiap track. Feel Nusantara Metal ala2 As-Sahar juga boleh dirasai dan mungkin juga band2 berpaksi Eastern Metal sedikit sebanyak memberi pengaruh kepada minat dan penubuhan dan music direction Mu-aru. Jika dilihat pada laman sesawang line up Mu-aru, jelas sekali Desaster (Germany) antara pujaan mereka dan gua tidak dapat menolak pengaruh Desaster turut mempengaruhi konsep dan penulisan material2 Mu-aru.

Dari segi sound produksi, Serpentine Terror sepatutnya masih boleh di upgrade sound akhirnya. Sound gitar mungkin boleh di"asah" lagi agar lebih keras dan tajam selaras dengan konsep yang dibawa.Mungkin untuk ketika ini Mu-aru dalam proses penulisan material2 terbaru dan diharap untuk release akan datang, faktor sound produksi boleh di pertingkatkan lagi.

Serpentine Terror (EP2017) dikhabarkan telah sold out dari label pengeluar Gedebe Rekords. Anda mungkin perlu bekerja keras dan tangkaskan penglihatan jika masih ada saki baki copies untuk anda dari label2 yang mendistrokan kaset ini. Kenali Mu-aru melalui laman sesawang facebook mereka yang kami sediakan dibawah video live mereka ketika mamatfest 2016 dahulu.

Mu-aru - In a Winter Battle (Desaster's Cover) live at Mamatfest 2016

Muaru
Email
Facebook

Gedebe Rekords
Email
Facebook

Interview : Pure Wrath - Definisi ritma Atmospheric Black Metal dari Indonesia

Agak lama ruangan band interview ini tidak di kemaskini. Kekangan masa untuk menyusun soalan-soalan dan tiada feedback daripada band yang di interview antara faktor ruangan ini seakan terbengkalai. haha ok ketepikan semua itu kerana kali ini kami membawakan sebuah band yang agak membawa fenomena baru di Indonesia... Ya Indonesia.. kali ini kami pihak DtE berbesar hati berkongsi sesi temubual bersama sebuah band yang secara teknikal nya merupakan satu projek one men band yang diberi nama Pure Wrath. band ini jika dalam lingkungan genre nya adalah sebaris dengan 2 nama besar yang sedang menjadi sebutan bukan sahaja di Indonesia malah turut menjadi buah mulut di malaysia dengan kualiti music yang dihasilkan iaitu Vallendusk dan Fromhell. Pure Wrath pada pendapat gua (editor) mungkin leih gila kerana karya yang dihasilkan adalah dari satu individu bernama Ryo dimana segala penulisan dilakukan secara berseorangan. Album pertama berjudul Ascetic Eventide (2017) telah kami review sebelum ini dan boleh dibaca di SINI. Ok, tanpa membuang masa kami hadiahkan anda sesi temubual bersama Pure Wrath.


**************************************************

1 - Hai apa khabar saudara Ryo? Salam perkenalan dari kami webzine Dissecting the Euphony dari Malaysia.
Salam kenal kembali! Terima kasih juga atas review album Pure Wrath yang dimuat di webzinenya.


2 - Terlebih dahulu, mungkin Ryo boleh nyatakan serba sedikit kerjaya anda. Adakah anda pemuzik profesional atau amatur?
Saya belajar musik secara autodidak. Dimulai dari sejak Sekolah Dasar saya mempelajari gitar dan piano. Lalu mulai membentuk band pada saat Sekolah Menengah Pertama dengan teman teman satu kelas.

3 - Adakah anda pernah menganggotai sebarang band sebelum penubuhan Pure Wrath?
Ya. Saya berada di dalam beberapa band dan project. Entah itu aktif maupun studio project. Dan bergenre berbeda dengan Pure Wrath.

4 - Selain dari Pure Wrath, adakah anda terlibat bersama band-band lain ketika ini? Boleh ceritakan bagaimana Pure Wrath ditubuhkan?
Ya. Seperti yang saya katakan sebelumnya saya berada di beberapa band dan project. Pure Wrath sendiri dimulai sejak tahun 2014 ketika saya mulai benar benar mendengarkan beberapa stuff Black Metal dan turunannya. Ketika itu saya ingin Pure Wrath menjadi sebuah band dengan formasi penuh. Tetapi saya kembali dihadang waktu dan kesempatan yang terbatas untuk sekedar bertemu dan latihan. Jadilah saya menjalankan ini semua sendiri tanpa formasi live atau seperti band pada umumnya.

5 - Adakah Pure Wrath ada menghasilkan material berstatus demo sebelum penghasilan Ascetic Eventide?
Ada 4 track demo sebelum debut album rilis. Namun saya lebih memilih untuk tidak mempublishnya karena jauh berbeda dengan konsep Pure Wrath sekarang ini.

6 - Ascentic Eventide terdiri dari lagu yang mempunyai durasi panjang. Berapa lamakah masa diambil sepanjang proses penulisan lagu-lagu yang terkandung didalam album ini?
Proses penulisan album secara keseluruhan memakan waktu 2 tahun. Karena saya terlalu sibuk bekerja dan menjalani tour Asia Tenggara dengan project saya yang lain. Oleh karenanya, Pure Wrath adalah project yang sangat let it flow tanpa target apapun. Untuk durasi sendiri, mengapa lama? Karena saya senang meramu dan menggabung 2 buah lagu menjadi 1 lagu agar menjadi selaras dengan struktur yang hendak saya buat di Pure Wrath.

7 - Apakah yang mahu disampaikan melalui lirik/senikata yang terhasil melalui album ini?
Tidak ada yang ingin saya sampaikan. Semua adalah murni cerita realita yang ada di sekitar saya namun dideskripsikan melalui susunan metafor, sehingga lebih terbaca seperti puisi. Saya sangat senang apabila cerita dalam Pure Wrath membuat orang lain bingung dan bertanya tanya.


8 - Apakah maksud disebalik artwork yang dihasilkan oleh Aghy Purakusuma?
Artwork itu merepresentasikan keinginan saya untuk tinggal di dalamnya. Itu merupakan bentuk imajiner dari keseluruhan konsep lirikal album Ascetic Eventide.

9 - Dinyatakan saudara Ryo terlibat secara penuh dalam proses permainan instruments untuk album Ascetic Eventide. Kami ingin kepastian adakah track drum didalam rakaman tersebut benar-benar dimainkan oleh anda atau ianya menggunakan perisian drum machine?
Saya memainkan fill-in dan 30% ketukan drum di album Ascetic Eventide. 70% sisanya adalah hasil mapping dan quantize karena saya tidak memiliki kemampuan untuk hyperblasting secepat itu. Drum direkam dengan sebuah Drum Elektrik di kamar saya.

10 - Band-band yang mempengaruhi penulisan lagu-lagu Pure Wrath?
Terlalu banyak mungkin untuk disebutkan. Namun saya banyak mendengarkan Vallendusk, Winterfylleth, Saor, Wodensthrone, hingga Deafheaven.

11 - Kenapa memilih genre Atmospheric Black Metal sebagai konsep muzik Pure Wrath? Jika tidak salah, Indonesia didominasi genre Brutal Death Metal dan untuk Black Metal kebanyakkan band lebih kepada Raw dan juga Melodic Black Metal.
Saya sudah lama menggemari genre ini dan tidak banyak menemukan musik seperti ini di Indonesia. Mungkin karena itulah saya merasa harus membuat sesuatu seperti ini. Saya juga senang melakukan sesuatu yang jauh berbeda dari mainstream yang ada. Tujuannya adalah agar saya bisa menciptakan sesuatu yang bisa saya nikmati sendiri, sehingga membuat rasa jenuh saya berkurang.

12 - Bagaimana penerimaan pendengar muzik keras di Indonesia dengan releases berkonsep seperti dibawa Pure Wrath, memandangkan dominasi muzik keras di Indonesia lebih kepada Brutal Death Metal.
Sejauh ini positif. Kebanyakan pendengar Brutal Death Metal juga mensupport Pure Wrath dengan membeli rilisan musik sampai merchandise. Apresiasi teman teman di sini benar benar sangat luar biasa. Ini menandakan bahwa pendengar musik sidestream Indonesia sudah sangat cerdas dan open minded.

13 - Vallendusk dan Fromhell merupakan dua buah band yang sedang menjadi sebutan masakini, malah album-album mereka mendapat perhatian dari label-label luar negara. Adakah Pure Wrath juga punya perancangan masa hadapan untuk menuju kearah apa yang dilakukan Vallendusk dan Fromhell?
Ya tentu. Saya sudah memiliki beberapa visi kedepan untuk Pure Wrath, hanya saja belum tahun kapan akan direalisasikan. Namun semuanya sudah terencana dengan sangat matang.

14 - Jika mendapat permintaan untuk persembahan pentas, adakah Pure Wrath bersedia untuk menjayakan nya atau band ini hanya sekadar studio band?
Untuk saat ini saya belum ingin melakukan live performance. Mungkin di masa depan bisa saja.

15 - Adakah Ryo mempunyai asas pendidikan muzik secara formal?
Saya belum pernah memiliki pengalaman sekolah musik formal. Namun pernah belajar secara intens kepada teman, seperti belajar piano secara private.

16 - Boleh nyatakan individu-individu yang menjadi idola anda sebagai seorang vocalist, gitarist, bassist dan drummer?
Untuk di ranah Black Metal saya sangat menggemari Hoest (Taake).

17 - Boleh nyatakan instruments yang digunakan semasa rakaman Ascetic Eventide?
Sebuah gitar Yamaha Pacifica Standard, bass Yamaha Standard, pedal multi effect Zoom 707II, drum elektrik Yamaha, dan keyboard controller Roland. Semua saya lakukan di kamar tidur saya. Hanya vocal yang saya rekam di studio profesional.

18 - Adakah Ascentic Eventide juga menjadi mangsa aktiviti "download" yang berleluasa masakini?
Ya sudah pasti. Kita tidak bisa lagi menghentikan hal seperti itu. Terlalu sulit!

19 - Selain dari 6 tracks didalam Ascentic Eventide, adakah anda sudah punya material-material baru yang telah dihasilkan atau Pure Wrath punya perancangan sesuatu dalam masa terdekat?
Ya. Saya sudah menyelesaikan materi untuk EP yang akan dirilis akhir tahun ini.

20 - Ok, itu sahaja soalan-soalan dari pihak kami Dissecting the Euphony. Mungkin anda ada sesuatu yang mahu diperkatakan mengenai Pure Wrath, harapan atau ada pengumuman sesuatu kepada pembaca?
Terima kasih atas waktu dan kesempatan kepada Dissecting The Euphony. Tidak ada hal lain yang dapat saya sampaikan kecuali tetaplah menjadi dirimu sendiri tanpa berbohong kepada khalayak tentang siapa dirimu.

Terima kasih.

**************************************************

Demikian adalah sesi temubual/interview yang kami adakan bersama Ryo dari Pure Wrath. Terkini album pertama berjudul Ascetic Eventide telah dikeluarkan dalam format limited DIE HARD edition dimana ianya mengandungi 12" LP Gatefold (sea-foam green transparent) Vinyl, A2 Poster, Stickers, Logo Flag signed and numbered cards & 2-sided printed bag.


Kenali Pure Wrath melalui laman sesawang yang kami sertakan dibawah. Jangan lupa menghayati karya Ascetic Eventide melalui laman bandcamp Pure Wrath.

Facebook
Bandcamp