Crator - The Ones Who Create, The Ones Who Destroy (Full Length, 2016)

Technical Death Metal bukanlah cup of tea saya kalau nak memilih genre Metal saya betul-betul into. Genre yang ada kalanya macam menunjuk-nunjuk tanpa ada hala tuju sebenar buat saya jadi skeptikal. Tapi itu tak bermaksud saya tak mendengar satu dua band dari genre yang menuntut kemahiran yang tinggi ini. Saya berpendapat kalau sekadar kemahiran saja yang mendominasi tanpa idea dan execution yang mampu tap emosi pendengar, apalah gunanya. Dalam cerita lain, Crator telah menerbitkan album sulung mereka pertengahan September lalu. Brader-brader Tech Death dari New York ni pada mulanya tak berapa menarik minat saya hinggalah saya meneliti presskit yang disertakan; menyatakan ada dua ahli Origin yang turut sekali. Origin adalah antara band Tech Death yang saya cukup impressed terutamanya drummer John Longstreth dan bassist Mike Flores. Dalam Crator, John Longstreth dan Jason Keyser memenuhi posisi drummer dan vokalis. Sweet.


1. The Ouroboros is Broken
2. The Judge On War
3. The Ones Who Create, The Ones Who Destroy
4. The Great Stagnation
5. The Sixth Genocide
6. The Noble Lie
7. The Collective
8. The Echo That Conquers Voice
9. The Unquiet Sky

Saya blown away dengan album cukup intense ini. The Ones Who Create, The Ones Who Destroy (selepas ini dirujuk sebagai TOWC) adalah seimbang dengan elemen brutal dan teknikal menjadikan terbitan sulung mereka ini enjoyable. Selalunya saya mendapati band Tech Death akan skew sama ada brutal tanpa hala tuju atau teknikal tahap angkuh melambung, kedua-duanya menjadikan genre Tech Death sama ada anda benci atau suka.

TOWC juga adalah seimbang daripada segi instruments. Saya boleh mendengar gitar, dram dan bass dengan jelas dalam mix. Kita maklum saja selalunya peranan bass akan tenggelam dalam mix, tapi TOWC meletakkan bass di aras yang sama, jadi saya berupaya mendengar Colin Marston menari-nari di fret bass, ada masanya complement gitar, ada masanya bertalu-talu noodling di belakang. John Longstreth seperti kita tahu, meneruskan kecemerlangan beliau dalam Origin ke Crator. Permainannya yang boleh dikatakan sebagai organized chaos dan on the dot menjadikan setiap trek cukup tight dan face melting. Jeff Liefer mengemudi sound gitar tanpa kompromi dengan keseimbangan antara nak jadi ganas nak mati dan angkuh dengan technical insanity yang jawdropping. Dan akhir sekali tentunya vokal Jason Keyser yang recognizable (jika anda into Origin) melengkapi Crator sebagai unit Tech Death tight teruk.

Dengan 9 trek dan berdurasi 39 minit, saya merasakan macam tak puas pula mendengar hasil sulung Crator ini. Formula Crtaos untuk album ini, whatever it might be, cukup berjaya menjadikan TOWC satu terbitan yang melekat di telinga pendengar (sekurang-kurangnya saya lah). Susah untuk saya point out trek kegemaran kerana as a whole, TOWC adalah effort yang berjaya. Kalau saya nak point out kelemahan pun... mungkin saya boleh cakap setiap trek terlalu laju! 

Untuk peminat: Origin, Spawn of Possession



Pesan The Ones Who Create, The Ones Who Destroy di sini.
Ikuti perkembangan terkini Crator di sini

Netherbird - Pillars of the Sky (Single, 2016)

Belum lagi reda dengan Windwards hari tu, Netherbird kembali dengan single terbaru dalam usaha mempromosi album The Grander Voyage. Yang terkini adalah Pillars of the Sky. Single ini memuatkan title track dan juga satu non-album track iaitu Brazen Splendour.


1. Pillars of the Sky
2. Brazen Splendour

Berbeza dengan Windwards (anda boleh baca reviewnya di sini), Pillars of the Sky mempunyai build up berperingkat-peringkat. Dari permulaan sehingga suku trek, hanya gitar akustik dan vokal parau berbisik mendominasi. Instruments penuh hanya meletus menjelang minit 2:40. Saya berpendapat ia masih mempunyai feel yang grand dan powerful dengan approach sebegini. Windwards bertumpu kepada tempo yang ribut dari awal sehingga tamat, manakala trek ini adalah complete reverse kepadanya, jadi ia adalah kesinambungan yang menarik.

Brazen Splendour pula bermain dengan tempo yang sederhana sambil drumming double pedal menyelit sekali-sekala sepanjang lagu. Trek ini lebih sinister sekalipun takdelah laju gila. Sekali lagi saya merasakan pengaruh Dissection, Necrophobic dan Watain berlegar-legar dalam Netherbird. Pillars of the Sky (dan Windwards) merupakan teaser yang menarik kepada album penuh The Grander Voyage yang bakal keluar dalam sebulan dua lagi, jadi kalau anda dah berminat, bolehlah buat pesanan sekarang!

Untuk peminat: Dissection, Necrophobic, Naglfar


Pesan The Grander Voyage di sini.
Ikuti Netherbird di Facebook.


Interview : Restraint - Bangkit Dari Rasa Benci

Restraint, antara nama besar masakini dalam scene hardcore tempatan. Menghasilkan sebuah album bertajuk Pure From Blood pada 2007, mereka turut menghangatkan pentas2 gig tempatan dan Asia selain menjadi opening band kepada nama2 besar yang berkunjung ke Malaysia (antara yang gua pernah tengok masa Napalm Death datang kali kedua dulu). Restraint juga dalam masa terdekat bakal mengeluarkan album kedua bertajuk Rise Above Hate dibawah label mereka sendiri iaitu Persistence Records. Kami pihak DtE telah berpeluang menemubual mereka yang mana sesi ini dilakukan melalui email. Ok tanpa buang masa teruskan membaca!

*********************************************************


1 - Assalamualaikum dan apa khabar? Boleh kami pihak DtE tahu siapa yang menjawap soalan2 yang kami kemukakan ini?
Waalaikumsalam, khabar baik. Ni saya, Ijam.


2 - Terlebih dahulu boleh nyatakan line up terkini Restraint dan nyatakan band2 lain yang mana line up Restraint ini terlibat bersama mereka sekarang.
Line up terkini adalah saya, Ijam - vocals, Mizan - gitar, Afwan - gitar, Zam - bass dan Apeq - drums. Saya juga vokal untuk Naratu, Afwan masih aktif bersama Pickcell manakala Apeq bersama Cassandra. Mizan still one band man manakala Zam rasanya lepas Dick Tracy RIP tinggal main Restraint jelah kot.

3 - Dimanakah Restraint ketika era kegemilangan band2 hardcore lama seperti Chronic Mass dan Basic Right?
Belum terfikir nak main band lagi kot.

Restraint - Pure From Blood (2007)

4 - Pure From Blood (2007) pada kami antara album hardcore tempatan yang terbaek pernah dihasilkan. Adakah Restraint berpuas hati dengan album tersebut? Atau ada beberapa perkara lain yang Restraint rasakan sepatutnya ada didalam album tersebut?
Boleh kata puas hati. Mungkin ada yang perlu diperbaiki tapi benda dah jadi ahaha so carry on jelah.


5 - Kami menggemari sound live Restraint. Sound gitar yang berat hampir sama seperti apa yang boleh didengari dari rakaman CD. Adakah Restraint mempunyai sound engineer sendiri untuk persembahan live?
Bergantung show tapi kita try our best to level everything sama. Tak kiralah show kecik ke besar.

6 - Bagaimana penerimaan music Restraint pada mat2 Punk dan Metal?
Ada yang suka, ada yang tak. takpe, pilihan masing-masing.

7 - Gear2 yang digunakan line up Restraint untuk rakaman dan persembahan pentas?
Ijam : pakai apa saje mic yang ada
Zam : Ltd bass surveyour series n mxr bass d.i paddle
Mizan : Ltd guitar EC series + Overdrive Maxon 808 + Marshal Amp
Apeq : Pearl eliminator double paddle + Cymbal ruby + China zildjian + Drumstick promark 5A
Afwan : Ibanez RG + CT series + metalzone + DS-1 Distortion

8 - 16 tahun memperjuangkan genre Hardcore, apa pencapaian paling berharga buat Restraint?
Restraint bermula suram kalau dicerita balik 16 tahun lepas dan hanya mendapat perhatian 5 tahun kemudiannya. Bagi kami dapat membawa nama scene hardcore Malaysia ke mata dunia adalah sesuatu yang berharga. Yang penting kami dapat 'break down the walls' dalam scene independent music di Malaysia untuk membuka mata apakah di sebalik scene hardcore itu sendiri.


9 - Dalam satu temubual di youtube, Restraint ada menyatakan Slayer merupakan antara pengaruh yang di apply untuk album terbaru. Adakah album terbaru nanti akan lebih kepada sound Metal?
Yup. pengaruh thrash metal Slayer amat kuat dalam album baru ini tetapi kami tidak akan lupakan elemen New School Hardcore yang sudah sebati di dalam hati dan sanubari kami. lagipun Slayer cuma 'antara' bukan satu2nya.

10 - Selain pengaruh Slayer didalam album terbaru, mungkin ada elemen2 lain diterapkan dalam lagu2 terbaru seperti tribal, djent barangkali?
Oh tidak.

11 - Kenapa mengambil masa yang begitu lama untuk mengeluarkan album kedua?
Panjang ceritanya. Dipendekkan ada pelbagai faktor seperti masa, jarak dan komitmen hidup yang lain.


12 - Mungkin ada apa2 yang boleh diceritakan serba sedikit berkenaan album baru yang mana kami difahamkan diberi tajuk "Rise Above Hate"?
Rise Above Hate lahir dari seorang individu atau sebuah entiti yang mana apabila sampai satu tahap akan mula menjadi bualan, termasuklah yang negatif. Rise Above Hate adalah motivasi kepada mereka2 yang melalui fasa ini untuk terus mencapai cita-cita dan objektif kehidupan.

13 - Soalan berkenaan MYHC. Siapa sebenarnya yang menjadi tonggak, tulang belakang dan penggerak kepada MYHC?
MYHC adalah Malaysia Hardcore. Tiada soal individu atau pemilikan. Adalah menjadi tanggungjawab kepada kita semua untuk bersama2 membangunkan scene hardcore Malaysia tanpa mengira skala, sound dan pemikiran.

14 - Kami melihat Restraint antara band hardcore yang masih aktif beraksi di gig. Ada nasihat2 untuk band2 hardcore yang baru bermula memperjuangkan genre ini?
Dedikasi dan beri segalanya. Band sekarang lebih mudah kerana faktor social media dan juga platform di internet seperti facebook, youtube, spotify, itunes dan lain2 lagi. Benda dah mudah so lebih advance lah, ada band budak2 form 3 pun lagi dasyat dari yg senior2 ni.

15 - Pernah membuat persembahan luar dari Malaysia?
Setakat ini cuma di Indonesia dan Singapura.

16 - Untuk Asia tenggara ini, negara apa yang scene hardcore nya paling happening? Adakah Malaysia punya peluang untuk mencapai apa yang negara tersebut capai dari segi progress scene ini?

Kami rasa Indonesia. Masih jauh lagi untuk kita sampai ke tahap mereka, belum ada lagi band hardcore yang boleh hidup sebagai band jika di Malaysia. Di sana, band sudah jadi way of life.

17 - Band2 hardcore baru yang pada Restraint perlu diberi perhatian?
Eat Shit And Die, Left to Fight, Triangle, Damage, Touchdown (sayang band ni dah RIP), KrustyHc, Thy Regiment, dan banyak lagi.

18 - Dari local scene Hardcore, band apakah yang boleh dianggap antara legenda hardcore negara? Basic Right? Chronic Mass? etc...
Semua yang awak sebut tu legend. kami mungkin beruntung pernah tengok dan kenal mereka. mcm aku, aku suka dgn Projekt AK, Groundrule, Disaster Funhouse, Pointless Judgement, NOP, Self Defence...

19 - Berkenaan penggunaan gitar 7 atau 8 tali untuk menghasilkan sound yang berat. Pendapat Restraint berkenaan hal ini?
Memang tidak dinafikan, tapi kami lebih selesa pakai 6 tali. Ikut kemampuan masing-masing.

20 - Hardcore sering dikaitkan dengan "Straight Edge". Adakah Restraint antara pengamal "Straight Edge"?
Tidak.

21 - Jika dilamar label antarabangsa sebagai resident artist, adakah Restraint akan menerima tawaran tersebut?

Label apa tu? tengok label jugak.

22 - Planning selepas album baru dikeluarkan? Tour mungkin?
Yang penting release dulu, dah lama sangat dah. tour nanti cerita, maybe akan ada.

23 - Ok, itu sahaja.. terima kasih kerana sudi bersama dalam sesi soal jawap ini. Kata2 terakhir Restraint kepada mereka yang membaca sesi temubual ini?
Terima kasih kerana sudi menemubual kami. jangan lupa dapatkan CD Rise Above Hate yang akan dirilis oleh label saya sendiri, Persistence Records. yang penting support local band, scene, dan your friends. siapa yang akan support kita kalau bukan kita sendiri?

*********************************************************

Ok, sebelum kami menamatkan entry ini, kami turut selitkan video lirik rasmi terbaru dari Restraint bertajuk For Better Days yang menampilkan Iskandar dari Artefacts untuk solo gitar.

Restraint - feat. Iskandar of Artefacts - For Better Days (Official Lyric Video)

Kenali dan hubungi Restraint melalui laman sesawang yang kami sediakan dibawah ini. Juga sila ikuti perkembangan Restraint untuk sebarang pembelian CD Rise Above Hate dan merch mereka juga melalui laman sesawang disediakan dibawah.

Restraint
Email
Facebook
Twitter

Persistence Records
Facebook

VotW - Eteritus - End of Line

Band Old School Death Metal Poland, Eteritus baharu saja menerbitkan muzik video terkini mereka berjudul End of Line. Video sebagai promosi album terbaharu mereka Following the Ancient Path menampilkan sound Death Metal berkerak dan sebu ala Entombed dan Dismember. Enjoy!

VotW - Massacre Conspiracy - Kingslayer


Unit Metalcore terulung Malaysia, Massacre Conspiracy baharu saja menerbitkan video muzik 'Kingslayer' yang dipetik dari EP Kingslayer tahun lepas. Band yang sentiasa konsisten dengan progres yang menakjubkan ini tiada tanda-tanda untuk perlahan di kala banyak band sezaman yang sudah bungkus. Baca review Kingslayer kami di sini

Mist of Misery - Absence (Full Length, 2016)

Terbitan penuh kedua Mist of Misery dari Sweden ini merubah pandangan saya terhadap DSBM (bukan BDSM ya!). Band-band BDSM secara tipikalnya berbunyi seperti Burzum rip-off dengan kualiti bedroom recording, sedikit atau hampir tiada dinamik dan vokal terlolong yang sangat menjengkelkan (Happy Days sebagai contoh). Mist of Misery sebaliknya lebih bersih dan lebih in-depth gaya muziknya, dan boleh digolongkan dalam band DSBM yang lebih thoughtful (dan teratur) seperti Thy Light dan Woods of Desolation (walaupun album As The Stars… sangat buruk). Elemen simfonik begitu indah dijalin dengan gaya Black Metal suicidal, menghasilkan album DSBM yang catchy (mungkin istilah yang salah, but whatever).


1. Melancholic Thoughts
2. Euthanasia
3. Absence
4. Final Departure
5. Epitaph of Penitence
6. Wistful Twilight
7. Paragon of Perdition
8. Mist of Misery
9. Serenity in Nothingness

Absence adalah satu usaha yang menggabungkan simfonik dengan DSBM dan Mist of Misery boleh dikatakan membawa gabungan ini dengan berjaya. Pada saya, elemen simfonik dan ambient adalah pancingan untuk pendengar terus leka layan sampai ke trek terakhir selain memainkan variasi dalam dinamik album. Terdapat banyak selingan instrumental di antara full track yang macam bagi kejap rage dengan rasa kecewa, kemudian slow down untuk rasa sedih meruntun sebelum kembali naik marah dengan diri sendiri.

Saya memuji kepelbagaian instrumen dalam album penuh ini, bukan hanya standard gitar elektrik dan dram. Keyboard memainkan peranan besar dalam meletakkan mood depresif, selain kehadiran gitar akustik di sana-sini. Saya mengesyaki dram adalah diprogram, kalau diadili dari segi tone, tapi saya kira tak apalah memandangkan ia tidak berapa menonjol (tapi lebih baik kalau gunakan pemain dram sebenar kan?).

DSBM gaya Mist of Misery menghapuskan standard DSBM yang selalunya draggy, melepet, terlolong dan annoying, sebaliknya menarik pendengar dibayangi rasa hopelessness tetapi pada masa yang sama indah seolah-olah harapan masih ada mengintai, menjadikan keluaran ini enjoyable… tetapi masih buat anda rasa nak bersedih sorang-sorang dalam bilik. Adakah ia somehow meromantikkan depression? Saya tak tahu, terpulang kepada pendengaran anda. Pada saya ia epik dan depressive.

Dari segi feel dan lirik, Absence sememangnya benar kepada apa yang didakwa. Segala rasa kecewa, tekanan, putus asa, dan pessimistic menjadi paksi kepada album ini. Dan elemen sebegini melengkapi matlamat Absence selaku terbitan DSBM. Cukup cold, melancholic dan depressive.

Untuk peminat: old Dimmu Borgir (sehingga Stormblast), Thy Light, Woods of Desolation.


Absence telah terbit pada Ogos 2016 melalui Black Lion Records.

Pesan Absence di sini.

Ikuti Mist of Misery di Facebook.

Hyponic - 前行者 (Full Length, 2016)

Saya menggemari Doom Metal, tidak kiralah Death-Doom, Gothic-Doom, Stoner-Doom atau Traditional Doom Metal, saya menyukainya selagi berat nak mati. Berbeza pula dengan Funeral Doom Metal, saya sukar untuk menghargainya melainkan ada 'x-factor' yang mampu buat saya kekal dengar sampai habis (maklum saja Funeral Doom lagunya panjang-panjang belaka dengan tempo yang maha lembab). Saya mendapati saya sekali lagi berada di crossroad apabila menerima pek promo daripada Unit Funeral Doom Metal/ Ambient/ Whatever dari Hong Kong bergelar Hyponic. Mereka telah menerbitkan album ketiga mereka iaitu 前行者 sempena ulangtahun ke-20 mereka pada bulan Ogos.


1. 前行者
2. 誅滅零八
3. 最後陳述
4. 寧劈不回
5. 飄流
6. Intro (Virus cover)

Album 前行者 ini bagaikan tidak mempunyai struktur yang jelas. Permainan instruments yang lebih kepada mewujudkan atmosfera yang terrifying dan membangkitkan rasa despair. Sekali dengar macam Blut Aus Nord pula. Ditambah pula dengan pace lagu-lagu yang super perlahan dengan vokal yang terseksa (ada kalanya macam chanting), makin terasa pula seperti terkurung dalam vortex yang penuh gemaan sonik. Pada saya, 前行者 menggabungkan Noise, Ambient, Drone dan Funeral Doom dalam satu dengan hint Black Metal di beberapa tempat. Yang penting, 前行者 adalah terbitan yang membangkitkan rasa despair dan dark, haha. Jika anda mencari sesuatu yang pantas dan teknikal, 前行者 bukan album yang patut didengar.

Kebanyakan trek mempunyai dinamik dan feel yang serupa, dan saya mengesyaki ia adalah satu trek panjang yang dipecah-pecah kepada bahagian kecil, apatah lagi transition antara trek yang seamless. Pendekatan sebegini membuatkan pendengar lebih hanyut dengan permainan Hyponic yang mengetengahkan permainan gitar yang meliar tanpa hala-tuju dan gemaan yang terrfiying. Untuk mereka yang inginkan soundtrack yang dark dan mungkin disturbing, anda patut dengar 前行者.

Untuk peminat: Sunn O))), Funeral Moth, Blut Aus Nord, The Mount Fuji Doomjazz Corporation.


Dapatkan 前行者 di sini.
Layari Facebook Hyponic di sini

VotW - In Death... - Malignancy Eradicated

Minggu ini VotW memperkenalkan video lirik dari negara Kanggaru, Australia! Band yang memainkan Death Metal dengan selingan Groove dan Progressive Metal ini baharu saja menerbitkan video promo pada 6 September lepas. Malignancy Eradicated adalah dipetik daripada album sulung mereka iaitu The Devil Speaks. Enjoy!

VotW - Incarceration - Evoking the Possession

Kita mulakan minggu ini dengan video lirik daripada Incarceration. Band Death Metal dari Brazil yang kini berpusat di Jerman bakal mengeluarkan album penuh Catharsis menjelang hujung Oktober 2016. Ada baiknya kita menikmati video ini untuk mengetahui sound dan gaya Catharsis. Pada saya, Death Metalnya cukup perisa dengan permainan cukup tight. Enjoy!

Nonserviam - Archetype Obscure (EP2016)

Setelah menghasilkan EP pertama Ordinance of Reason pada 2012 dan penghasilan album penuh A Spectral Ascension (2014), band dari Pulau Pinang, NonserviaM yang memperjuangkan irama Melodic Death Metal ini nampak terus maju dengan penghasilan material2 baru. Malah mereka juga terus memenuhi undangan gig2 tempatan dan turut juga merentasi lautan untuk memeriahkan show2 luar negara antaranya Singapore, Hanoi Vietnam untuk 2013 dan 2015. Terkini mereka telah dilamar label dari USA iaitu Slaughterhouse Records dan bakal mengeluarkan Archetype Obscure (EP2016) berkemungkinan pada penghujung 2016.

Faris (Keyboards), Vinoth (Guitars), Leon (Vocals), Valent (Drums), ChuXian Cx (Bass)
Ariff (Thirteen Hundred) - Live Guitarist

Artwork oleh Payden Lee

Tracklist :

1 - I
2 - Primeval
3 - Disdain
4 - Exile
5 - Servitude

Archetype Obscure (EP2016) melalui proses rakaman di Greenhouse Studios, Kuala Lumpur sekitar Julai 2015. Tom Bollocks dan NonserviaM merupakan penerbit bagi EP ini. Proses mix dan mastering dilakukan oleh Stephen Murphy, bertempat di Deconstruct Audio, Australia. Beberapa nama terlibat sebagai pemuzik undangan seperti Ranveer untuk solo gitar untuk track bertajuk Disdain dan Asri Asahari (Wynken Delerium) menyumbangkan suara untuktrack bertajuk Servitude.

Track pertama I berdurasi 46 saat merupakan sebuah instrumental dari instrument keyboard/synth yang merupakan instro kepada EP ini.

NonserviaM - Primeval

Primeval merupakan track bervocal pertama yang telah diberi preview awal oleh NonserviaM melalui laman youtube beserta lirik melalui laman facebook mereka. Persepsi pertama apabila track ini dihadam, gua boleh katakan EP ini adalah satu rakaman yang solid dan setelah mengambil sedikit masa yang agak lama, gua dapat rasa ada sedikit perbezaan dari sound rakaman yang mana Archetype Obscure kedengaran lebih bersih, cermat dan bright tahap rakaman nya. Influences rasanya masih dalam kalangan band2 seperti Dimension Zero, Dark Tranquillity dan seangkatan.

Disdain apabila diteliti riffing gitarnya ada sikit2 bau At The Gates dalam permainan progression chordnya. Elemen penggunaan clean vocal ala2 ICS Vortex turut diselitkan sedikit dan membuatkan track ini kedengaran lain dari track2 yang pernah dihasilkan NonserviaM. Juga terdapat guest untuk solo gitar yang dimainkan oleh Ranveer.

Exile bermula dengan feel seakan2 melayan Dark Tranquillity. Idea dari pemain keyboard/synth yang boleh dipuji untuk part2 yang beliau mainkan. Ini sebuah track yang agak perlahan tempo kelajuannya namun untuk genre sebegini, permainan yang kemas dan teliti perlu dititikberatkan agar tidak berlaku kesilapan. Antara track yang punya solo gitar yang syahdu! Ok ini feberet track gua hahaha!

Track terakhir Servitude merupakan sebuah track yang menyaksikan aksi berduet antara Leon dan Asri Asahari dari Wynken Delirium. Ini satu track yang menarik pada gua kerana beberapa riffing yang tak terduga digabung dalam komposisi dan menjadi sebuah track yang hebat.

Gua boleh simpulkan bahawa Archetype Obscure (EP2016) adalah satu produk yang bagus dari segi sound produksi (gua anggap ini kemungkinan kerana hasil rakaman di studio dan sound engineer yang bagus iaitu Tom di Greenhouse juga proses akhir mix dan mastering menggunakan khidmat engineer luar). Kesemua bunyi instruments diadun cantek dan cermat, tidak ada sebarang instrument yang lebih menonjol kedengaran. Keseimbangan yang sangat bagus dan tiada cacat cela.

Track2 yang dihasilkan pula rasanya hanya Primeval yang agak "ribut" jika dibandingkan dengan track2 lain. Namun begitu nampak seakan EP ini lebih matang, tidak mengejar kelajuan semata2 dan ketepatan timing dalam tempo adalah yang paling jelas dapat gua "tangkap" setelah menghadam kesemua track. Ada juga sedikit eksperimen (yang tidak pernah dihasilkan dalam EP awal dan album pertama) barangkali jika diteliti riffing2 asas lagu2 terkandung dimana gua dapat hidu pengaruh blues untuk beberapa part termasuk solo gitar oleh Vinoth.

Ok, memandangkan ketika gua menulis ini fizikal copy belum release, so anda boleh mengikuti perkembangan terkini berkenaan EP ini (terutama untuk urusan pembelian) di laman facebook NonserviaM melalui link2 yang kami sediakan dibawah. Terima kasih kepada NonserviaM kerana memberi kami preview awal untuk Archetype Obscure (EP2016). Support mereka! Jika bukan anda siapa lagi??

NonserviaM
Facebook
Bandcamp

Slaughterhouse Records
Email
Official Website
Facebook
Bandcamp