The Bollocks - Viva La Punk (2017)

Setelah menghasilkan full length "Society Collapse (2016)" dan menjayakan siri2 show/gig sempena album tersebut, The Bollocks dilihat begitu produktif dengan penghasilan material2 yang semakin ganas dan mengejutkan. Viva La Punk (2017) merupakan satu keluaran dari label Glord Records yang pada gua mereka antara label yang punya struktur management yang paling bagus setakat ini dengan pakej material berkualiti untuk format fizikal, laman bandcamp untuk digital juga laman web rasmi yang turut menyediakan khidmat jualan secara langsung. Berbalik kepada keluaran ini, Viva La Punk (2017) merupakan himpunan lagu2 yang merupakan rakaman terbaru, unrelease track dan rakaman live. Dihasilkan dalam format 7" (vinyl) dan sold out dalam jangkamasa singkat dan keluaran kedua dalam format kaset yang melalui proses pressing di Eropah.

Line up terkini The Bollocks
Tom (Guitars), Jun (Drums), Adik (Vocals/Bass)

Design oleh Zul Apache
Konsep oleh the Bollocks
Layout oleh Kimi (Inquiry Last Scenery)

Tracklist :

1 - Viva La Punk
2 - Keeper of the Reins
3 - Politician (Live)
4 - System of Hate
5 - Bitch II
6 - Chaos KP (Live)

Kesemua track melalui proses mastering semula oleh Tom di Greenhouse Studio, Kuala Lumpur.


Kepada pendengar setia the Bollocks pasti mengetahui track ini asalnya terdapat didalam EP Revolution 1997. Viva La Punk untuk edisi ini adalah rakaman semula yang dibuat pada 2007 dimana Farid masih memegang posisi sebagai vocalist dan Fahmi diposisi drum.


Keeper of the Reins adalah rakaman studio secara live yang dilakukan juga pada 2007. Masih menggunakan anggota yang sama seperti track pertama. Ini sebuah track yang yang kental, kedengaran sudah menjurus kearah Metal namun pengaruh Discharge semestinya dapat dihidu. Ini antara track pilihan gua. Jitu, permainan pantas dan keras!


Politician adalah track yang terkandung didalam Revolution (EP1997). Untuk versi ini, track ini diambil dari rakaman live di Piccadilly, Damansara Jaya pada 1996. Farid, Tom dan Adik masih bersama namun Khuzai adalah pemain drum untuk fasa ini.


System of Hate pada gua punya feel seperti Keeper of the Reins. Ini adalah rakaman sekitar 2014 bersama line up terkini The Bollocks. Boleh rasanya dikatakan ini antara unreleased track dari The Bollocks. Juga ini adalah antara track pilihan gua!


Bitch II adalah rakaman yang dilakukan sekitar 1995/96 di Dreamwalk Studio, Kuala Lumpur oleh Bullet. Sebuah track yang agak sedikit happy go lucky dan yang menarik line up kali ini berubah dari segi instruments dimana farid masih diposisi vocal manakala Tom sebagai bassist, Adik sebagai drummer dan Najib sebagai gitarist.


Chaos KP adalah antara track nostalgia yang diambil dari demo 1994. Versi ini adalah rakaman live  yang diambil dari gig pertama The Bollocks bertempat di Piccadilly, Damansara Jaya sekitar 1995. Line up terlibat masih seperti line up untuk track Bitch II. Chaos KP mengingatkan gua pada lagu "Obat" yang turut dibawa secara live didalam demo 1994.

Sepanjang Viva la Punk dimainkan, ianya seakan menyaksikan progress The Bollocks dari awal penubuhan, perubahan kepada sound yang lebih keras dan konsep terkini The Bollocks. Gua menyukai lagu2 pantas The Bollocks yang keras dan adakalanya seperti mendengar material dari band Metal (Max Cavalera dari zaman Sepultura lagi dah minat Discharge). Keeper of the Reins agak membuatkan gua terkejut kerana ini adalah material lama the Bollocks tetapi tidak terkandung didalam album Revival yang cukup keras yang released setahun kemudian iaitu pada 2008. Juga System of Hate yang ternyata cukup straight forward dan bertenaga. Gua pelik kenapa track ini tidak terkandung didalam album Society Collapse? Adakah kerana track ini jauh lebih keras dari track2 terkandung didalam album tersebut? Mungkin The Bollocks sahaja ada jawapannya.

Viva La Punk dikeluarkan dalam format vinyl (7") sebanyak 2 kali dan sold out bagaikan pisang goreng. Kepada yang terlepas format vinyl, kini Glord Records mengeluarkan untuk kali ke 3 namun didalam format kaset/tape dan ianya masih lagi dalam format analog! Hubungi Glord Records sebelum format kaset juga tinggal habuk.


The Bollocks
Facebook
Myspace

Glord Records
Email
Official Website
Facebook
Bandcamp

No Security - Drunk & Destroy (2016)

Bukit Bintang Pyrate Punx Crue merupakan antara komuniti punk yang mana disitu lah munculnya sebuah band Punk paling havoc iaitu The Security. Drunk & Destroy adalah material gila dari No Security dimana ianya adalah produk pertama sebuah label bernama Pogo Tapes. Bercakap mengenai The Security, mereka adalah sebuah band punk yang pada gua punya music yang keras, pantas dan mampu menghuru-hara kan pentas gig.

Arol (Vox/Guitars), Iwan (Vox/Bass), Boy (Drums)


Tracklist :

1 - Sympathy
2 - P.U.N.K.S (The Scruffy Cover)
3 - Problem In My Mind (Bang Blows Cover)
4 - Pechah
5 - Life
6 - Hipokrit
7 - Drunk & Destroy
8 - Claim Yourself

Drunk & Destroy (2016) merupakan rakaman raw yang masih boleh dihadam setiap permainan instrumentnya dimana Insider Studio milik Chino dipilih sebagai studio rakaman.

Sepanjang tape ini dimainkan gua beranggapan No Security adalah sebuah band Punk yang benar2 rebel dan all out dalam setiap karya ciptaan mereka. Track2 rancak, pantas mereka benar2 bertenaga dan pasti boleh menghuru hara kan moshpit jika dimainkan secara live. Pechah dan Hipokrit dua track berbahasa Melayu ternyata cukup bertenaga dari segenap sudut. Disamping itu track seperti Sympthy, Life, Drunk & Destroy dan Claim Yourself juga turut boleh mencetuskan suasana chaos untuk persembahan pentas.

Dari segi sound produksi, ini produk yang agak raw namun setiap instrument masih boleh dihadam dengan baik. Sesuai juga dengan konsep chaos punk seperti dibawa No Security. Tidak perlu rakaman yang bersih untuk meneruskan konsep dan sound punk sebegini.

Difahamkan tape ini telah 3X diulang cetak. Jika berminat sila hubungi band, Pogo Tapes atau mana label indiependent tempatan yang ada mendistrokan tape ini. Juga difahamkan No Security bakal mengeluarkan EP terbaru ketika artikel ini ditulis. Cekidaut punk!!!

No Security boleh dihubungi dan dikenali melalui email dan laman sesawang facebook mereka yg kami sediakan dibawah. Penggemar irama punk dengan kelajuan pantas adalah direkomen!!



Email  (Pogo Tapes)
Facebook (No Security)

VotW - Fragarak - Ālūcinārī IV : The Fall

New Delhi's Atmospheric Death Metal unit, Fragarak is set to release their second album 'A Spectral Oblivion' today. Blending technical and atmospheric elements together, one can expect nothing but excellent release. Here's a promo video to said album. Enjoy!

VotW - DSV - I Am Me (Edisi Sabar Tengok Sampai Habis)

Minggu ni, kita uji kesabaran masing-masing dengan menonton muzik video Dato Seri Vida berjudul I Am Me. Ini adalah cringe fest tahap maksimum yang membuktikan dengan duit, anda boleh buat apa sahaja. Teguhkan jiwa, ayuh kita tontonnya! Enjoy.


Nekrohowl - Epitome of Morbid (EP2017)

Nekrohowl merupakan sebuah band beraliran Death Metal dari Dhaka, Bangladesh. Mereka merupakan antara entiti yang terlibat bersama band2 seperti Abaddon, Homicide, Enmachined dan Dissector. Ditubuhkan sekitar 2016, mereka tangkas muncul dengan sebuah demo pada July 2016 dan setahun kemudian menghasilkan sebuah single bertajuk Mortal Incubation dan pada 30 September 2017, Epitome of Morbid (EP2017) release secara DIY oleh Nekrohowl sendiri. Diberitakan versi kaset bakal dikeluarkan oleh sebuah label dari malaysia dan vinyl oleh Slaughterhouse Records (USA).

Obliterator (Guitars/ Vocals), Warmonger (Drums), Sadist (Bass)

Cover Artwork oleh Grasen Artstyle

Tracklist :

1 - Summoning Darkness
2 - Blasphemy Still Unnamed
3 - Worship Thy Malevolence
4 - Epitome of Morbid
5 - Mortal Incubation

Epitome of Morbid (EP2017) melalui proses rakaman, mix dan mastering di Music Theater. Tidak dinyatakan bersama press-kit ini maklumat berkenaan kerja2 teknikal rakaman selain lokasi proses rakaman.

EP mengandungi 5 buah track ini dimulakan dengan Summoning Darkness iaitu intro berdurasi melebihi 3 minit yang agak mendebarkan. Sukar menjangkakan music Nekrohowl berpandukan intro ini sahaja. Blasphemy Still Unnamed yang merupakan track yang membawa wajah sebenar Nekrohowl benar2 tidak memberi ruang kosong dari mula lagi. Morbid Angel, Suffocation adalah pengaruh utama yang dapat gua hidu untuk suku pertama track ini. Mungkin perlu dinyatakan pengaruh2 seperti Terrorizer, Deicide turut memberi impak kepada penulisan track ini. Selesai 5 minit 2 saat untuk track terdahulu, muncul Worship Thy Malevolence yang masih mengekalkan mood serta tahap keganasan Death Metal yang sama seperti apa yang dilakukan untuk Blasphemy Still Unnamed. Track bervocal kedua ini untuk bahagian drum nya kedengaran lebih agresif. Juga growl dari Obliterator yang semakin huru hara cara penyampaiannya. Track seterusnya yang merupakan self-title kepada EP ini iaitu Epitome of Morbid paling menarik pada suku pertama track dimana ianya benar2 kental, permainan pantas dan cukup keras seakan mendengar produk dari band Eropah. track terakhir dan terpendek berdurasi 2 minit 49 saat bertajuk Mortal Incubation sememangnya antara track paling merbahaya dan tanpa sebarang belas kasihan. Ia merupakan single yang di keluarkan sebelum EP ini mula dipasarkan. Ini track yang patut tersenarai dalam playlist penggemar Death Metal amnya. Kejam!

Dari segi sound produksi, untuk produk yang memerlukan hasil akhir yang bagus, mungkin apa yang dihasilkan ini boleh dikatakan sudah cukup bagus namun jika diberi lebih injection pasti overall sound lebih meletup! Mungkin sound gitar boleh di upgrade disamping tone bass yang kedengaran agak "crunchy" dengan bunyi yang jelas dari setiap petikan pada string nya. Drum jika diperhati pada tahap permainannya memang agak menggila dengan stroke dan blastbeatnya. Overall sound produksi boleh dikatakan terkawal dan boleh improve lagi untuk rakaman akan datang.


Epitome of Morbid (EP2017) boleh diperolehi dengan membuat pembelian melalui laman bandcamp Nekrohowl (KLIK SINI) untuk format digipak CDR atau nantikan release dari Slaughterhouse Records (USA) juga format kaset yang diberitakan akan dikeluarkan oleh sebuah label dari Malaysia sedikit masa lagi.

* Thanks to Zoheb of Qabar - Extreme Music PR for this press-kit.

Email
Facebook
Bandcamp

VotW - Zeal and Ardor - Devil is Fine

Sungguh pun muzik Black Metal sering dianggap pergerakan yang menjauhi pembaharuan dan kekal stagnant untuk mengekalkan status trve kvlt dan necro, masih terdapat sebilangan penggiat yang sentiasa pushing the boundaries. 

Dan kemudian muncul pulak Zeal and Ardor, yang cuba fuse muzik Black Metal dan Black Slavery (atau dalam artikel Wikipedia menyebut... well, um, nigger music). Saya agak enjoy jugak la sebab nyanyian berkumpulannya mengingatkan tentang hamba kulit hitam yang beramai-ramai memetik kapas di ladang... and then menyembah setan di waktu malam. Yeap, trippy sial. Enjoy!

Parkinson - Noise of War (EP2017)

Old timer grindcore dari selatan tanahair iaitu Parkinson akhirnya pasrah dengan takdir apabila mengumumkan bahawa hayat Parkinson tamat bersempena kelahiran Noise of War (EP2017). Band yang disayangi pendukung irama Punk, Hardcore, Grindcore ini teguh dengan attitude DIY sejak awal lagi. Juga melalui banyak perubahan line up, menghasilkan material dan gig2 yang disertai mereka mendapat review yang memberangsangkan dari pengunjung2. Parkinson berehat agak lama tanpa sebarang material dan status hibernate ini tidak ada penghujung sehingga secara tiba2 Jimbo selaku frontmen dan owner label Broken Noise memuatnaik status rakaman terakhir Parkinson dilaman sesawang facebook miliknya.

Line up Noise of War (EP2017)
Atan (Drums), Jimbo (Vocals), Bob Demisor ( Guitars)
* gambar lama dari release 24 Jahitan Latihan Kejam (2005)

Cover artwork oleh Jimbo
Poster oleh Abang Banggunan
Illustrasi Hantu Gergaji oleh Abel Kerambit

Tracklist :

1 - Noise of War
2 - Tangan Yang Kotor
3 - Grindcore Itu Mudah
4 - Untitle
5 - Bunuh
6 - Hamba Digital
7 - Politik Gila
8 - Racun
9 - Out Now Hunger
10 - Budaya Dan Idea

Noise of War (EP2017) melalui proses rakaman di Studio 46, Pasir Gudang, Johor Bahru pada 1 Ogos 2017. Proses mix dan mastering dilakukan oleh Ajen. Fauzi yang banyak terlibat sebagai pemain drum band2 bawah tanah Johor turut menyumbangkan bakat untuk track ke 6 iaitu Hamba Digital.

Bercakap mengenai sound produksi, EP ini menyajikan sound yang raw dan gua beranggapan ini adalah rakaman secara live. Dalam ertikata raw, EP ini masih boleh dihadam bunyian nya, tidak ada bunyi timbul tenggelam seperti zaman demo menggunakan mini kompo. Ianya rakaman live yang setiap instruments dirakam untuk track berasingan walaupun dimainkan sekali harung. Kepada yang pernah ada material2 dari Parkinson pasti faham sound produksi dari karya2 mereka.

Seperkara menarik, EP ini masih menyajikan lirik2 yang in your face dan straight to the point. Dan sejak dahulu lagi gua masih gagal nk follow jerit pekik Jimbo untuk setiap lagu berpandukan lirik yang ditulis walopon cover sleeve depan mata gua. Hahaha.

Ok, Noise of War (EP2017) ini secara rasminya telah sold out dari label pengeluar iaitu Broken Noise, namun anda jangan jadi pendengar music yang pemalas kerana banyak label2 kecil yang ada mendistrokan tape ini. Ohh ya lupa nak bagitau EP terakhir ini hanya dikeluarkan dalam format kaset/tape sahaja. Hamba digital akan mengalami kesukaran disini haha. Kaset tape ini dijual dengan harga RM12 per unit by hand. Sila tambah untuk kos penghantaran.

Ini farewell material dari Parkinson. Oleh itu ianya harus jadi antara khazanah analog untuk anda. Penggila grindcore pasti xde masalah kerana walkman dan cassette player masih jadi rakan setia anda. Punk is Love, Grind is Protest!



* Flyers dan tee sempena farewell EP..

Email
Parkinson (old website)

Mechina - As Embers Turn to Dust (Full Length, 2017)

Mechina's Progenitor really left me impressed with their Symphonic / Djent / Death Metal approach and I've been craving for their new release ever since. Come January 1st 2017, a follow up to Progenitor finally saw the light of the day. Like the previous release, As Embers Turn to Dust is, for a lack of better word, phenomenal.



1. Godspeed, Vanguards       
2. Creation Level Event
3. Impact Proxy
4. Aetherion Rain
5. The Synesthesia Signal
6. Unearthing the Daedalian Ancient
7. The Tellurian Pathos
8. Thus Always to Tyrants
9. Division Through Distance

10. As Embers Turn to Dust

As much as I'm interested with As Embers Turn to Dust story arc, I'm no way familiar with the whole saga, spanning from Conqueror album. But the whole theme of human fleeing from Earth and settling in to distant planets is rather interesting story to dive in. But anyway... yeah, the music.

I like how the album sounded even bigger and grand than Progenitor. The symphonic elements definitely one of the bigger driving force here, which matched perfectly well with guitars and vocals. In fact, I found out every music elements in the album are pretty much there and had their moments to shine. Check out Aetherion Rain and Thus Always the Tyrant, for calming piano driven tracks. Impact Proxy on the other hand will toy your emotion with its soaring symphonic elements and David Holch alternating between snarling growls and heavily processed clean vocals. Or maybe the opening track Godspeed, Vanguards, if clean vocals is your cup of tea. Whatever your pick might be, As Embers Turn to Dust will get you hooked up in no time.

Melrose, the female vocalist that made appearance in Progenitor is also present on few tracks. David Holch is still doing great with his death grunts, but in Embers, he experimented with more clean (and probably autotuned) singing. I would rather say As Embers Turn to Dust is the one level better than Progenitor. Weaknesses in Progenitor are pretty much addressed, making most of the songs enjoyable to listen. Joe Tiberi definitely expanded the story better this time around, and it made me go back to listen to their previous releases to understand the saga better. Good job on that.

There's nothing much I can say about the album. They pretty much ticked every box in my book and already my favourite release for 2017. Don't waster your time, start listening to As Embers Turn to Dust today.

Recommended tracks:
Godspeed, Vanguards, Impact Proxy, Aetherion Rain, The Synesthesia Signal, The Tellurian Pathos, Thus Always the Tyrant.

Visit their Facebook and Bandcamp.








VotW - Exarsis - General Guidance

It's been a while since I came across Thrash Metal with unique approach. Many years ago we had Neo-Thrash phase, and the excitement is pretty died down by now. But when I saw Exarsis' video, it got me hook (plus giggling) with their high pitched vocals take on Thrash Metal. I mean, Thrash Metal with Punk shouts or Black Metal snarls are pretty much common but this... man, this is fun! Let's give high pitch vocal a chance! Also, check out the guitar solo! Exarsis' new album 'New World Order' will be out this 20th October 2017. Enjoy!

VotW - Tantal - Ruin

Moscow's based Progressive Metal, Tantal has just released their latest offering 'Ruin' via Sleaszy Rider. Together with that, 'Ruin' video promo has also gone live on Youtube.

'Ruin' is simple yet interesting with black and white visual treatment featuring modern skycrapers (I guess in some place in Russia) and slowly replaced with decaying, abandoned buildings. Vocalist Sofia doesn't really show variety in her delivery but it's the melancholy feels that give the song an etra edge for me to stick until the end of the video.

'Ruin' is out now, order here.