Vallendusk - Fortress of Primal Grace (2018)

Vallendusk adalah antara nama yang sedang meningkat naik secara mendadak melalui dua buah album dan juga EP pertama mereka. Band yang bermastautin di Jakarta, Indonesia ini menjadi sebutan dikalangan penggemar irama Black Metal yang lebih menjurus kearah Atmospheric Black Metal amnya. Setelah meninggalkan kejayaan dengan album kedua Homeward Path pada 2015, terkini dibawah label Northern Silence Productions (Germany), album penuh ketiga bakal menjengah pasaran pada 30 March 2018. Kami bagi pihak Dissecting the Euphony diberi preview awal untuk penilaian berkenaan Fortress of Primal Grace (2018) ini.

Rizky (Vocals, Lyrics), Valendino Mithos (Lead Guitar, Songwriter, Composer), Danang Sugianto (Rhythm Guitar, Songwriter, Composer), Derick Prawira (Drums, Arrangement)
* Guest : Chad (Bass & Keyboards)

Vallendusk - Fortress of Primal Grace (2018)

Tracklist :

1 - The Presences
2 - In Reverie
3 - Coronation
4 - At the Heart of the Storm
5 - Eons
6 - Higher Ground
7 - The Shield

Penulisan track2 untuk Fortress of Primal Grace (2018) bermula sekitar November 2016. Satu tempoh yang panjang diambil dalam sesi penulisan dan rehearsal sehingga August 2017, dimana Vallendusk telah memulakan rakaman di Teargas Studio. Chad yang juga rakan dan pernah bersama band Glosalia dan Fana telah menjadi sound engineer untuk rakaman ini. Beliau turut terlibat sebagai pemain bass dan keyboard untuk rakaman ini. Proses rakaman dan mixing berakhir sekitar December 2017.

Rata2 track didalam album ini masih mengekalkan durasi yang panjang sekitar 7 minit dan ke atas. Track pertama The Presences merupakan track paling panjang durasi iaitu menghampiri 11 minit. Album yang memuatkan 7 buah track ini secara totalnya berdurasi 60 minit.


Penghujung 2017, Coronation yang merupakan track ke 3 telah diberi preview awal melalui youtube dimana ianya mendapat reaksi pelbagai dari komen dari pendengar.


The Shield merupakan preview track kedua yang menemui pendengaran pendengar pada awal February 2018. Ini adalah track penutup untuk album ini.

Sepanjang mendalami album ketiga ini, gua dapat rasakan apa yang diwar2 kan bahawa pengaruh In Flames diterapkan didalam album ini ternyata benar walaupun tidak 100%. Pengaruh dari album Clayman dan previous boleh didengar melalui riff gitar yang dihasilkan. Pun begitu ianya adakala seakan menenggelamkan sedikit trademark Vallendusk sebelum ini yang terkenal dengan sound Atmospheric nya. Secara ikhlas, gua berpendapat Fortress of Primal Grace (2018) masih berada dalam katogeri Atmospheric Black Metal kerana idea komposisi dan susunan music seakan masih berpegang kepada cara yang mereka lakukan terdahulu seperti 2 album awal. Kepelbagaian penciptaan adakala nya membawa sedikit mood folks (walaupun cuma sedikit), pagan/viking memberi terma baru kepada music Vallendusk. Dan sebenarnya perkara ini telah dinyatakan dalam biography Vallendusk dimana dinyatakan mereka membawa pembaharuan dalam setiap rakaman yang mereka lakukan.

Dari segi sound produksi, album ini masih berbisa untuk kesan pendengaran akhir. Dari segi permainan instrument setiap line up jelas memberi komitmen yang tinggi dalam penghasilan dan rakaman ini. Selain riffing yang adakala persis Swedish Metal, gua dapati penyampaian vocal dari Rizky lebih berbisa dari apa yang beliau lakukan sebelum ini. Selain dari itu, kualiti produksi album ini adalah terbaek!

Akhir kata, walaupun ada kedengaran sedikit kelainan dari apa yang dihasilkan Vallendusk sebelum ini, Fortress of Primal Grace (2018) masih boleh dianggap hasil terbaek dari mereka. ianya masih kedengaran "segar" untuk beberapa part dalam komposisi lagu yang dihasilkan. Untuk mengatakan Fortress of Primal Grace (2018) sebagai perubahan direction music, gua rasa tidak 100% kerana keseluruhan album masih berada dalam lingkungan Atmospheric Black Metal. Terma paling sesuai mungkin ada perubahan dan "upgrade" dari apa yang biasa dilakukan sebelum ini.

Fortress of Primal Grace (2018) dikeluarkan dalam format digipak CD untuk 1000 cetakan pertama. Difahamkan cetakan pertama ini didedikasikan kepada die hard fans. Proses pre-order telah dibuka awal dan sebarang pembelian boleh berhubung terus dengan Northern Silence Productions (Germany). Sila ke link2 yang kami sediakan dibawah.

Vallendusk
Email
Facebook
Bandcamp

Northern Silence Productions
Email
Official Website
Facebook
Youtube

Search - Katharsis (2017)

Gua rasa rakyat Malaysia kalau tak kenal Search, mungkin beliau antara yang percaya music Rock itu menyembah setan. Kahkah.. Search adalah antara legend dalam industri music tempatan yang boleh dikatakan mereka antara yang berjaya jauh dengan irama Rock. Ok, kalau Search gua rasa tak perlu intro panjang2 kecuali pengenalan kepada album ke 12 bertajuk Katharsis yang release pada 22 November 2017. Sebelum album ini dipasarkan, terlebih dahulu 2 buah single telah dikeluarkan iaitu Sidang Kangaroo dan Nama Yang Kau Lupa. Katharsis (2017) berada dibawah naungan Pawana Music.

Artwork oleh Dinn Diran
Konsep Rekabentuk oleh Nizam Rahmat

Tracklist :

1 - Gagalista
2 - Sidang Kangaroo
3 - Nama Yang Kau Lupa
4 - Mitos Atau Nyata
5 - Henjut
6 - Sulalatus Salatin
7 - Jubah Pengantin
8 - Apologia
9 - Embun
10 - Bebas Liar

Album berskala besar ini mendapat kembali sentuhan Dato' M.Nasir sebagai penerbit. Bsync Productions adalah studio yang menyaksikan 700 jam rakaman Katharsis dihasilkan. Ahmad Zairi Ariffin, Adam Sofian Mazlan dan Bobby Saputra adalah 3 jurutera bunyi yang bertanggungjawap dalam hal ehwal rakaman. Ahmad Zairi Ariffin sekali lagi bertindak dalam proses mixing sebelum proses mastering dilakukan oleh C.L Toh (Mastering One).

Untuk mengulas album ini, gua mengambil masa yang agak lama sebenarnya untuk menghadam dan merasai feel setiap lagu juga keseluruhan album. Pada gua, Katharsis adalah satu produk yang masih berkonsep dan "target" nya ialah "Klasik Rock". Dalam mendalami istilah Klasik Rock ini, pada gua ianya bukan satu perkara yang mudah. Root, soul (jiwa) mesti ada didalam struktur penciptaan untuk mendapatkan "feel" itu. Subjektif jugak untuk diterjemah kebentuk penulisan sebenarnya. hahahaha.. Ok, sekejap lagi kita sambung balik bab ni..


Ok, Katharsis terdiri dari beberapa track yang berada dalam lingkungan "rock" itu sendiri. Ballad, Hard Rock, Heavy Metal yang tidak keterlaluan dan jika diteliti sebenarnya banyak elemen yang diterapkan didalam album ini. Jangan kata album ini tiada unsur "modern sound" kerana awal2 lagi penggunaan loops telah dimainkan. Juga permainan sedikit offbeat untuk track Henjut. Gagalista, Sidang Kangaroo, Henjut, Sulalatus Salatin dan Bebas Liar antara track yang kaya dengan distortion. Dan antara track yang gua senarai tu Bebas Liar paling liar.. haha.. Nama Yang Kau Lupa, Mitos Atau Nyata, Jubah Pengantin, Apologia dan Embun berada dalam katogeri Ballad dan separa Heavy. Dan jika ditanya track pilihan, rasanya jawapan ikhlas gua sama seperti beberapa review yang dilakukan blog2 peminat music lain.. Apologia memang lekat dikepala dan susah nak kikis buang bila dah melekat. Apologia adalah lagu ciptaan Din.


Dari segi sound produksi, ia nya adalah produk yang bagus dan memuaskan. Adakah kecerewetan telinga gua atau telinga gua ada rosak, gua rasa sound drum untuk album ni sedikit kuat tahap level nya. Ini hasil pendengaran gua dari CD yang dimainkan dalam beberapa medium player berbeza. Selain dari itu ianya perfect dari segi sound produksi.

Katharsis dikeluarkan sebanyak 4000 copies cetakan pertama dan dinyatakan sold out dalam masa tak sampai 2 minggu (perbetulkan jika silap) dan dicetak kembali untuk jualan seterusnya. Setiap pembelian disertakan dengan sebuah giant poster dan pakej CD adalah jewel case dengan 16 page booklet lengkap dengan lirik, kata2 dari setiap line up dan maklumat lengkap berkenaan album. Juga perlu dinyatakan Katharsis dikeluarkan dalam 4 rekabentuk cover sleeve yang berlainan. Die hard fans pasti akan cuba memiliki keempat empat versi ini.

Ok, apa lagi yang perlu dikatakan? Penutup ulasan, gua rasa ini satu album yang sukar untuk genre Rock yang tepat kalau gua katakan menjurus kearah "Klasik Rock". Satu genre yang sepatutnya tidak perlu kepelbagaian elemen kerana ia boleh mencacamerba kan konsep dan feel "klasik Rock" tersebut, namun Search berjaya melakukannya dengan bagus walaupun Katharsis mungkin ya atau tidak, antara album terbaek yang pernah dihasilkan oleh Search. Adakah ini album terakhir Search? pergi beli dan support untuk melihat atau mendengar hasil akan datang dari mereka. Doa-doakan..

Facebook (Official fan Page)

Exalter - Persecution Automated (2017)

Sekali lagi kami cuba highlight band beraliran Thrash Metal yang berasal dari Dhaka Bangladesh iaitu Exalter. Terdahulu kami ada review material rasmi pertama mereka iaitu Obituary for the Living (EP2016). Agak aktif dalam menjayakan festival-festival music berat sekitar Bangladesh dan India, terkini bersama label yang sama iaitu Transcending Obscurity Records (India), Exalter tampil dengan sebuah album penuh bertajuk Persecution Automated (2017). Album ini telah berada dipasaran secara rasmi nya pada 28 December 2017.

Tanjim Rahman Tanim (Vocals, Guitars)
Afif Sarker (Drums, Vocals)
Jamil (Bass)

Artwork oleh Reesham Shahab Tirtho

Tracklist :

1 - Intro
2 - Holocaust Ahead
3 - Reign of the Mafia State
4 - World Under Curfew
5 - The Dreaded End
6 - Slaughter Cleanse Repeat
7 - Incarceration
8 - Grip of Fear
9 - Pathology of Domination
10 - Clandestine Drone Warfare

10 buah track termasuk intro dari album Persecution Automated (2017) ini melalui proses rakaman di 100 Miles Studio, Dhaka Bangladesh.

Sepanjang menghadam album ini, pengaruh yang dapat dihidu mungkin banyak dari Kreator dan Sodom era Frank Blackfire. Album ini juga tidak terlalu ribut seperti yang dilakukan didalam EP terdahulu. Namun komposisi lagu2 nya agak lebih tersusun dan sound produksi juga lebih mengancam kali ini.


Dari segi sound produksi, debut album ini kedengaran lebih "clean & bright" jika dibanding dengan EP terdahulu. Dan nampak ianya dihasilkan dengan teliti bersesuaian dengan mood album ini yang lebih kepada komposisi yang tersusun.

Persecution Automated (2017) didatangkan melalui 3 format iaitu limited edition CD, jewel case dan digital. Sebarang urusan pembelian boleh dicapai melalui link INI. Kenali Exalter melalui laman sesawang yang kami sertakan dibawah dan mungkin 1 hari nanti Exalter bakal berentap di KL Thrashed barangkali?

Exalter - Clandestine Drone Warfare

Exalter - In The Thrall Of Death (Kolkata Deathfest)

Exalter
Email
Facebook
Bandcamp

Transcending Obscurity Records
Email
Official Website
Facebook
Bandcamp

Frugal - Howling Werehuman (2018)

Asalnya gua hanya terbaca komen seorang rakan berkenaan band ini. Gua cuba cari info pasal band ini dan preview 1 lagu yang di muat naik melalui youtube.. Wow!!! Segar!!! Lantas gua gugel dan terjumpa di spotify.. Alamak benar seperti apa yang kawan gua komen.. ia nya menarik!! Ok, sebagai pengenalan Frugal adalah band yang dianggotai oleh 4 anak muda dari Johor Bahru. Dinyatakan dilaman facebook, Frugal ditubuhkan sekitar 2016. Melabel music bawaan mereka sebagai Alternative Rock, beberapa track berstatus demo dihasilkan sebagai preview awal sekitar 2016 sehingga 2017 dan secara tiba2 mereka muncul dengan sebuah album penuh bertajuk Howling Werehuman yang kemungkinan besar release secara digital pada penghujung 2017 manakala secara rasmi nya ianya release pada 19 January 2018 dan boleh diperolehi dalam format digital dan fizikal copies. Gua andaikan ini adalah produk yang dihasilkan secara DIY dan ianya release dibawah label mereka sendiri iaitu Frugal Records.

Mohd Nur Yusuf (Drums), Firdaus Kamal (Vocal/Guitars), Hairudin Asmuni (Bass/Vocals), Kay (Guitars)

Art director : Huzaifah Mahmud & MK Artwork

Tracklist :

1 - Never Gonna Shake Me
2 - Paradise
3 - Help Me
4 - Gone
5 - Insane
6 - Rising Out
7 - One Nation
8 - Be Yourself
9 - Run

Howling Werehuman melalui proses rakaman di Source of Sound. Proses mix dan mastering dilakukan oleh Carlos di Hardsound Studio kecuali track kedua iaitu Paradise yang diselenggara oleh Ucop di HWC Studio. Firdaus Kamal dan Hairudin Asmuni bertindak sebagai penerbit album ini.


Sepanjang mendengar Howling Werehuman gua dapati genre sebegini boleh dikira "rare" untuk zaman ini. Sukar juga nak cari band beraliran begini hari ini. Setelah 2 minggu album ini menjadi playlist harian, gua dapati music bawaan Frugal bukan Alternative Rock tipikal. Terdapat pelbagai elemen seperti Grunge, Metal, Blues, Rock dan setiap line up juga ternyata memberi impak terbaek dalam penulisan lagu dan melodi. Malah lontaran suara dari vocalist juga punya tone yang bagus dan pengawalan vocal yang kena dengan melodi setiap lagu.

Dari segi sound produksi, ianya tersifat profesional. So tiada sebarang komen negatif untuk mutu bunyi akhir produk genre sebegini.

Jika ada yang bertanyakan sound dan music Frugal seperti band apa memang agak sukar untuk dijawap. Ia nya kadangkala berat, rancak, perlahan dan banyak olahan namun kesemua track masih berada dalam konsep dan trademark music Frugal itu sendiri. Kadangkala rasa macam dengar lagu Hey Man Nice Shot dari band Filter.. haha

Ok, Howling Werehuman (2018) didatangkan dalam format jewel case CD dan boleh dibeli secara online dengan harga RM30 termasuk postage. Layari website rasmi mereka melalui link yang kami sediakan dibawah. Ya support mereka, ini antara produk "berani mati" untuk genre sebegini untuk tahun ini. Go!!!

Email
Official Website
Facebook

Magnitizdat - Catastrophecy (EP2018)

Sekitar 2014 dahulu, Magnitizdat sebuah band dari Pulau Pinang yang memperjuangkan irama Grindcore ini, telah menghasilkan sebuah material bertajuk Prisoner Of Conscience (EP2014). Dengan beberapa perubahan line up, terkini Magnitizdat menghasilkan sebuah material terbaru yang diberi tajuk Catastrophecy (EP2018) dan ianya baru sahaja dikeluarkan secara indiependent oleh band ini sendiri.

Sharma (Bass), Popi (Scream), Martz (Guitars), Fahmi (Drums), Keon (Growl)

Artwork oleh Yildrim

Tracklist :

1 - Ignorant Greed Epidemic
2 - Anti Sympathy
3 - Fall of the Repression
4 - Wicked fart
5 - Doomsday Fucked Up
6 - Dammit Legislation
7 - Fastlane Asshole
8 - Infant Torture
9 - Kekamjatan Berpidana

Catastrophecy (EP2018) melalui proses rakaman secara live di Dusthome Studio, Seberang Jaya Pulau Pinang. Rakaman ini diselenggara sepenuhnya dari proses rakaman, mix dan mastering oleh Blackbeard dari Dusthome Studio.


EP dengan total durasi 14 minit yang mengandungi rata2 track berdurasi seminit lebih ini boleh dianggap sebagai produk dengan music yang rancak. Grindcore yang punya groove dan blastbeat yang gila. Pekikan berselang seli growl dan scream dari dua vocalist menambah perisa music berdurasi pendek mereka menjadikan ianya tidak kosong.

Dari segi sound produksi, Catastrophecy (EP2018) boleh dibanggakan untuk hasil rakaman secara live. Setiap instruments kedengaran dengan jelas dan masih jelas keseimbangan dari mixing yang baik. Ini bukan produk yang raw sebaliknya kualiti bunyi masih dijaga rapi walaupun ini produk untuk genre Grindcore!

Catastrophecy (EP2018) didatangkan dalam format pro pressing beserta poket CD. Dapatkan dengan harga RM10 by hand atau RM15 by postage. Hubungi Magnitizdat melalui laman sesawang yang kami sertakan dibawah.

Magnitizdat
Email
Facebook
Bandcamp

Sick Society - Scripture of Defiance (2018)

Sick Society bukanlah 1 nama baru dikalangan penggemar Death Metal tempatan. Music mereka merangkap diantara Death Metal + Brutal Death + Gore + Slamming. Ditubuhkan sekitar 1998, mereka telah menghasilkan beberapa release berbentuk demo, single juga terlibat didalam kompilasi tempatan. Selain itu Sick Society juga pernah menggegarkan bumi Indonesia dalam beberapa tour berskala kecil. Terkini dibawah label Grundar Productions, Scripture of Defiance (2018) menjadi pembuka kepada tahun 2018 apabila ianya release secara rasmi pada 1 January 2018.

Adibeast (Vocals), Azery (Bass), Auks (Guitars), Aizad (Drums)

Layout & cover konsep oleh Insomniac Lab

Tracklist :

1 - Purification of the Parallels
2 - Kiblat kiri
3 - Archangelical Autopsy
4 - Bestial Thy Abominations
5 - Psychosadistic Realms
6 - Impulsive Dismemberment (Condemned Cover)
7 - Empathy Chaos
8 - Renggang Nyawa
9 - Bilik Akhir

Scripture of Defiance (2018) melalui proses rakaman di dua buah studio berbeza. track drums, gitar dan vocal dirakam di Quantize Studio, Pandan Indah oleh Abd X Azim. Manakala rakaman tambahan untuk gitar dan bass di lakukan di Brutal Lab Studio, Petaling Jaya oleh Auks. Proses mix dan mastering dilakukan oleh Max Sayuthi (Cry Inferno) di Studio Koman. Jadam dari Necrotic Chaos turut menyumbangkan solo gitar untuk 2 buah track iaitu Psychosadistic Realms dan Kiblat Kiri.


Bermula dari track pertama sehingga track ke empat, Scripture of Defiance (2018) menghidangkan jenama music yang berat, keras dan brutal. Track kelima Psychosadistic Realms adalah remix dari Jadam sebelum track saduran dari Condemned dimainkan dengan baik sekali dan Empathy Chaos serta Renggam Nyawa yang merupakan track2 yang terkandung didalam single 2008 dahulu turut diselitkan bersama.

Dari segi sound produksi, gua boleh katakan untuk setakat ini Scripture of Defiance (2018) adalah produk dalam genre "percikan berdarah" yang paling baik penghasilannya untuk produk tempatan. Kemungkinan penelitian ketika proses rakaman yang diselenggara oleh Azim yang rata2 produk terkini beliau sangat mengagumkan. Hasil rakaman (wave) pula menjalani proses mix dan mastering oleh Max Sayuti di Studio Koman yang sebenarnya hanya lah home studio namun sudah ternyata keberkesanan dan sound akhir yang meletup dari hasil kerja beliau. Secara personal, untuk genre sebegini, gua agak menitikberatkan sound snare drum dan ternyata sound snare dari Sick Society adalah sama seperti anda mendengar produk2 oversea (untuk jenama music sebegini). Untuk beberapa bulan sebelum album ini release terlebih dahulu gegendang telinga gua ditusuk album dari Pathology. hahahaha...

Dua buah track menampilkan Jadam (Necrotic Chaos/Profane Creation/Cruelty Division) memberi sedikit impak solo gitar. Ia mungkin strategi untuk tarikan didalam album ini. Mungkin untuk keluaran material seterusnya selepas ini, bakal ada solo2 whammy bar dari Sick Society sendiri. Namun begitu, "soul" dan intipati music yang wujud dalam setiap track jelas melihatkan Sick Society tahu apa yang perlu ada iaitu elemen2 yang melengkapkan trademark music bawaan mereka ini. Track pilihan gua tak lain tak bukan Archangelical Autopsy.

Sick Society - Live at Mamatfest 2017

Scripture of Defiance (2018) boleh di beli dengan harga RM25 by hand. Ianya didatangkan dengan poster dan jewel case pro-printed CD. Sila berhubung dengan label Grundar Productions atau Sick Society untuk mendapatkan copy anda. Ini antara produk berat, keras beserta sound produksi yang bagus untuk awal 2018. Jangan lupa dapatkan copy anda untuk melihat Sick Society terus aktif dan terus menghasilkan material2 selepas ini.

Sick Society
Email
Facebook
Twitter

Grundar Productions
Email
Official Website
Facebook
Twitter
Youtube

The Bollocks / Tools of the Trade - Split Tape (2017)

The Bollocks dan Tools of the Trade merupakan dua nama yang membawa dua rencah music berbeza namun berada dalam etika dan attitude music yang sama. The Bollocks yang menjurus ke arah Punk/Hardcore manakala Tools of the Trade boleh dikira sebagai raja Grindcore negara setakat ini. Split tape yang membariskan dua buah band ini adalah usaha sebuah label bawah tanah iaitu Tandang Records.


Tracklist :

The Bollocks
1 - Horror Night
2 - World Convulse / Retribution : The Unpleasant Gathering

Tools of the Trade
1 - Lies Upon The Crown
2 - Paranoia
3 - Macabre

Kesemua track melalui proses rakaman di Green House Studio, Kuala Lumpur sekitar Ogos 2017 oleh The Bollocks dan November 2016 oleh Tools of the Trade. Tom Bollocks bertanggungjawap dalam hal ehwal engineering, mix dan mastering untuk kedua2 band.

Adik (Vocals/Bass), Jun (Drums), Tom (Guitars/Vocals)


Horror Night adalah antara track terkini dari The Bollocks. Track yang rancak, agak Thrash walaupun masih kental root Punk nya. paling menarik hentakkan twin pedal yang agak mendominasi beberapa part untuk track ini.

World Convulse masih berada dalam mood dan feel yang sama seperti track pertama. Track ini disambung dengan Retribution : The Unpleasant Gathering yang pada gua adalah feel outro penutup kepada 2 track The Bollocks didalam split tape ini.

The Bollocks

Tiong (Guitars), Emi (Vocals), Fit (Drums)

Agak banyak split EP yang dihasilkan Tools of the Trade dan gua agak tak pasti adakah ini rakaman pertama Fit sebagai drummer kepada TOTT. Yang pasti ketukan drum beliau masih berbisa seperti mana beliau bersama band terdahulu yang beliau anggotai. Ternyata tiga track dari TOTT masih bingit, laju dan penuh groove.


Gabungan jeritan dari Tiong dan growl dari Emi ternyata menarik untuk track2 terkini dari TOTT. Lies Upon The Crown, Paranoia dan Macabre benar2 gila! Untuk 3 track berdurasi pendek dan pantas ini jelas Emi mendominasi mikrofon berbanding Tiong. 3 track gua rasa x cukup sebenarnya.. hahahaha.. Dan tiga2 track ini memang gila! Oh.. sebelum terlupa, perlu gua bagitau Fit yang menggalas tugasan sebagai drummer ToTT adalah bekas drummer Wormrot!

Tools of the Trade boleh dikenali melalui laman sesawang yang kami sediakan dibawah.

Tools of the Trade

The Bollocks / Tools of the Trade - Split Tape (2017) boleh diperolehi dengan harga RM12 by hand. Untuk pembelian secara pos, sila berhubung dengan Tandang Records (melalui laman sesawang yang disediakan dibawah). Gua rasa untuk release sebegini ianya adalah dalam kuantiti terhad. So sila bertindak segera untuk merasakan gegaran dari 2 tenaga penuh adrenalin yang semakin hari semakin menjadi rencah music ciptaan mereka ini. Go!!!

Tandang Records

VotW : Seven Collar T-Shirt - Lines (Official Music Video)

Wowww.. single dari Seven Collar T-Shirt bertajuk Lines ini kalau tak silap gua, dah release di alam maya pada penghujung tahun lepas.. Dan promosi untuk single ini diteruskan dengan penghasilan video music rasmi yang menjengah pada awal tahun.. Ok, layan dulu..


Seven Collar T-Shirt
Email
Facebook
Twitter
Instagram

Laguna Music
Email 1
Email 2
Official Website
Facebook

Chelation Intoxication - Pesta Anomali (Single 2017)

Secara asasnya CD single ini gua sudah perolehi beberapa bulan lepas namun belum berkesempatan untuk mendengar dengan teliti. Chelation Intoxication band dari Kedah Darul Aman ini telah menghasilkan sebuah promo pada tahun kelahiran mereka iaitu pada 2011. Kemudian dibawah Grundar Productions, mereka telah menghasilkan sebuah EP bertajuk Dismemberment (XVIII) yang mengandungi 6 buah track termasuk sebuah lagu saduran dari Encephalopathy. EP ini berada dipasaran pada 2013. Suku terakhir 2017 iaitu pada 30 October, Chelation Intoxication telah melahirkan single CD mengandungi 2 buah track. Ianya dinamakan Pesta Anomali (Single 2017) diambil dari track pertama yang merupakan track terbaru dari mereka.

Fiq (Guitars), Shah (Bass), Rxth (Vocals)

Konsep oleh Rxth
Layout oleh Ahfad

Tracklist :

1 - Pesta Anomali
2 - Jugular Severance (Bonus track - Remake 2017)

Pesta Anomali (Single 2017) melalui proses rakaman, mix dan mastering di Fiq's Homestudio. Single ini diterbitkan oleh Chelation Intoxication bersama Grundar Productions. Ia nya diterbitkan juga oleh Grundar Productions.

Pesta Anomali

Ekspresi pertama apabila Pesta Anomali dimainkan, gua agak rasa teruja dengan sound produksi yang berjaya dihasilkan. Track pertama yang menggunakan sample bunyian percakapan sekitar 48 saat ini agak berbaloi apabila tiba music nya. Bersih, berat, kejam dan nampak kemajuan dari apa yang dihasilkan jika dibandingkan dengan material2 terdahulu. Track terbaru ini juga disertakan dengan sebuah lyric video yang diupload di youtube (sila tengok video diatas perenggan ini). 

Jugular Severance (Bonus track - Remake 2017) adalah track yang terkandung didalam EP terdahulu. Ini adalah rakaman semula yang jauh lebih berbisa sound produksi nya. 

Chelation Intoxication - Live at Kancheng Gigi 2012

Komen secara kasar berkenaan single ini, gua andaikan Chelation Intoxication jelas nampak sudah bersedia dengan apa yang mereka usahakan. Konsep dan sound rakaman yang benar2 sudah seakan berjaya dikuasai oleh mereka dan ini membuatkan pasti gua ternanti-nanti akan material mereka akan datang. Gua harapkan ianya adalah sebuah full length.

Berada dibawah naungan Grundar Productions, pasti segala rangka promosi dan persembahan pentas bakal menaikkan nama Chelation Intoxication pada masa hadapan. Tidak banyak yang boleh dikomen hanya melalui 2 buah track, namun ianya adalah sesuatu yang berkualiti. Penggemar2 Slamming/Gore/Brutal Death Metal wajib mengenali dan mempunya karya ini. Kenali Chelation Intoxication melalui link yang kami sediakan dan dapatkan CD dan merch Chelation Intoxication melalui band dan juga Grundar Productions.

Chelation Intoxication
Email
Facebook
Twitter
Reverbnation
Youtube

Grundar Production
Email
Official Website
Facebook
Twitter

Editors' Pick : 2017 Best Releases & Music Videos

Welcome to our annual Editors' Pick: Best Releases & Music Videos. Per our tradition, the editors will gather round and decide on outstanding releases and music videos. Our picks are based on personal favourite. Hopefully you find the list useful and enjoyable!


***********************

Sejujurnya 2017 start out agak slow bagi aku untuk discover album album yang melekat di gegendang telinga. Tapi bila da masuk suku ke-2 dan ke-3 dah nampak lagu lagu yang memenuhkan playlist music aku. Baik buruk list ini bergantung pada taste pendengar. Secara ikhlas dan telus, berikut adalah rilisan yang tak lekang dari telinga aku sehingga ke penghujung tahun.


He Is Legend - Few
Heavy and groovy. Band ni memang band idola aku."Few" shows much more fierce sound from the previous album. Riffing yang berlemak in between guitar works yang berat dan melodic membuatkan lagu dipersembahkan dengan secukup rasa.

Fav track: Air Raid,  Alley Cat, Call Ins, Fritz the Dog, The Garden


Speak the Truth - Everyone You Love Will Slip Away From You
Probably the most anticipated release i've ever felt this year. Buddy Nielson of Senses Fail team up with dudes from Finch. What more can you wish for? 2 of the biggest emo-punk-post-hc group from the '00s give birth to this nostalgic anthem!

Fav track: The Upside Down, Crash My Car, Carpenter in Prison, Drowning on the Sidewalk or Dying Inside


END - From the Unforgiving Arms of God (EP)
Aku rasa ni consider as a Super-Group right? Line up from Counterparts, Fit For an Autopsy and Misery fucking Signals put out some extremely brutal metalcore pieces in this record. Aku rasa probably akan ada local band yang inspired by them nanti. This is some mosh-galore punya tune.

Fav track: Just go listen to the whole playlist. All 6 track easily my favorite.


Saviour - Let Me Leave
Band yang kembali dari long hiatus. So glad that finally Shontay Snow become their permanent line up. Hailing from Australia, one of the earliest band yang di label "feelscore", gabungan metal hardcore dengan lyric yang sedddeeyy. Album ke-3 mereka ni penuh lagu lagu yg ada "hook" dengan suara Shontay yang agak dominant berbanding album album terdahulu.

Fav track: The Quiet Calm, Pressure & Composure, Forget Me, Wildfire


Brand New - Science Fiction
One of the longest album on my playlist. Now, aside from the sexual misconduct allegation on their vocalist, Science Fiction is a masterpiece from Brand New. This is supposed to be their last album before calling in quits in 2018 tak silap. Tapi kesilapan lampau Jesse Lacey finally catching up and the band end up closing their book with a shit stain. But as a band, i appreciate the good music even i didnt felt the same listening to it after the news.

Fav track: Waste, Same/Logic, Desert, No Control


Poppy - Poppy.Computer
I cant believe i truly enjoyed this. Haha. Poppy start as a weird series of Youtube videos where she did some weird skit yang membuatkan kau macam "what the actual fuck". But Poppy sebenarnya one of the music project conduct by Titanic Sinclair. Poppy is created as a parody of Pop music/culture. Catchy tunes and ironic as fuck.

Fav Track: Moshi Moshi, Fuzzy, Pop Music


Transitions - Apathy
Tak sah kalau tak mention album ni kalau petik pasal local scene. Sesuatu yang fresh dan jarang (mungkin takde) di ketengahkan dalam local scene Malaysia ni.
Sedih, kecamuk, menusuk kalbu; Apathy ialah album yang sesuai mengiringi hati yang pilu. Full review di sini.


Alotliketurd - Self-Titled
You guys need to pay attention more to our local chaos scene. Generasi baru yang mengamuk dengan track track pendek dan padu. Album mereka sudah pun masuk 2nd press. Ikuti full review di sini dan dapatkan sebelum terlambat!







Honorable Mention!



Sithu Aye - Senpai EP II: The Noticing (EP)
Anime goes progressive! Yang minat ChonPolyphia etc boleh try.

Half Gramme of Soma - Groove is Black
Psychedelic Stoner Rockheads from Greece!

Converge - The Dusk In Us
This is a well-known math-metalcore giant that everyone loves. Come on, its fuckin' Converge.

Crack Guilty - Headfirst (EP)
Line up yang terdiri dari orang orang lama yang memang aku admire hasil seni mereka. Dengan 4 track EP, memuatkan riffing riffing alternative rock melodic yang heavy dan energetic. Looking forward for the full lenght release from this band!

Pastel Lite - Balada
2 pieces experimental electro-pop ni memang tengah top sekarang. Daripada zaman zaman aku dengar track "Hot Drum" dan "Have Me" (2012 kot?) They've grown so much through out the years!

Music Video

So aku jarang meneliti or mengagumi music video umumnya. Tapi music video paling aku layan tahun ini ialah dari Every Time I Die - I Didn't Want To Join Your Stupid Cult. Memang gangster!






'Stay Metal' used to be Hanif's daily mantra. Now with 2 kids on tow, it seems 'Stay Metal' have to go and adopt 'Keep Being Parental' instead.











***********************

2017 kalau ikutkan macam ada sedikit ketinggalan dan tidak berkesempatan untuk tangkap beberapa release. So mungkin ada yang tertinggal dari pilihan gua. Minta maaf pada band yang hasilkan material power dan gua terlepas pandang.. So di bawah ni, gua sertakan beberapa pilihan terbaek dari gua sepanjang 2017.


Kreator - Gods of Violence


Bersesuaian ianya released pada January agak tepat rasanya jika gua katakan Gods of Violence merupakan pilihan utama gua sepanjang 2017. ni sebuah album yang padu dari segi penulisan serta beberapa lagu yang agak "killer' dan hasil akhir sound produksi yang meletup di tahap maksima. Mungkin peminat Kreator era lama inginkan sound2 seperti era kegemilangan awal Kreator, namun Kreator bergerak sealiran arus dengan sound yang mantap dan masih didalam trademark Thrash Metal itu sendiri. Satan Is Real mungkin boleh jadi sebuah lagu klasik 10-15 tahun lagi jika hayat Kreator panjang.

Ulterior Decimation - Maelstrom of Debauchery


Ada sedikit persoalan sebelum gua tulis ni sebab ini adalah rakaman lama tapi release 2017. Gua ada review pasal MCD ni dan Death Metal tegar dan pentaksub Death Metal penuh kelajuan, mencabar mesin dan transformasi dari organik manusia kepada digital akan memahami apa yang gua bebelkan ini. Satu produk yang patut menjadi kebanggaan walaupon tunjang atau pengetuk drum nya berasal dari Singapore. Walau ada yang cuba membandingkan apa yang dimainkan oleh Ulterior Demination dengan band2 local lain yang turut cuba menjadi mesin, pada gua sepanjang gua dengar Metal sejak berubah dari dunia Rock dulu2 ni, Maelstorm of Debauchery adalah yang pertama tahap kegilaannya untuk genre ini. Penggemar Nile rasanya perlu dapatkan CD ini.

Prime Domestic - Prime Domestika


2017 melahirkan 3 supergroup yang membariskan line up-line up power dalam scene Rock tempatan. Search, Rampage dan Prime Domestic. Jangan bandingkan antara ketiga2 band ini kerana masing2 ada kelainan pada trademark muzik masing2. Untuk genre ini gua memilih Prime Domestic. Joe (ex-Wings) dan Hilary Ang (ex-Search & Cromok) adalah 2 gitarist tanahair yang semua mat rock akan tau. Produksi yang memakan masa selama 5 tahun dan perubahan line up yang kerap dan berakhir dengan release album bertajuk Prime Domestika. Ainol (Deja Voodoo Spell), Gee dan Aweera menjadi pelengkap terakhir kepada band ini. Review pendek ini cuma gua nak selit ini album yang kelasnya mungkin untuk pembelajaran kepada pendengar khususnya pengkaji muzik, sesuatu yang ikhlas dari Joe dan  Hilary dan juga tidak terlalu mengharapkan nama2 gah diarena mainstream untuk membikin nama Prime Domestic meletup. Ini juga album yang berada dalam Rock, Progressive dan sedikit Metal. Ballad yang tidak keterlaluan, Iron Maiden (sipi2 In Flames), Dream Theater, Rock & Rock yang rancak dan kombinasi old skool dan modern. Dapatkan debut album ini, nanti anda akan faham.

CyHra - Letters To Myself


Juga sebuah supergroup tapi international. Nama line up paling top dalam band ni ialah Jesper Strömblad. Beliau adalah bekas gitarist In Flames. Antara penyumbang utama dalam lagu2 band terdahulu. Ada juga yang menggelar beliau "riff master". Lebih mengghairahkan line up band ini turut terdiri dari band besar seperti Annihilator, Kamelot, Shining, Luca Turilli's Rhapsody dan banyak lagi band yang disertai mereka. Juga perlu gua selit Peter Iwers yang keluar dari In Flames turut menyertai CyHra untuk posisi sama iaitu bassist. Bercakap mengenai album sulung ini, ia nya mungkin juga sebagai "melepas kerinduan" kepada riffing2 dari Jesper Strömblad. Lama x dengar idea2 beliau.. Ya beliau adalah antara penyumbang utama material2 untuk album sulung ini. namun perlu juga gua mention kat sini 95% solo gitar tidak dimainkan beliau dan tugas itu digalas oleh Euge Valovirta yang gua rasa adalah line up bongsu CyHra. Ok, pemain2 gitar yang hardcore riffing dari Jesper masih boleh tersenyum kerana rindukan In Flames lama tapi CyHra untuk sisi vocal nya lebih kepada kemampuan vocalist untuk menyanyi dan bukan jeritan seperti dilakuakn Anders Fridén bersama In Flames. Masih dengan kekuatan Melodic Metal namun ada jugak selit Groove Metal sikit2. hahaha.. Pengikut Jesper, sila order album ini.

Scour - Red


EP kedua dan gua pun x perasan mereka ada lahir first EP pada 2015. Individu yang jadi highlight adalah Phil Anselmo (vocalist Pantera). Bersama line up berpengalaman dari band2 seperti Pig Destroyer, Animosity, Cattle Decapitation dan Misery Index. Cukup gua sebut nama2 band tersebut. Dan paling menarik mereka membawa genre Black Metal. Scour memainkan music Black metal yang kejam, pantas dan beremosi. 6 buah track berdurasi 2 minit lebih untuk setiap track benar-benar dimampatkan setiap isi nya menjadikan kesemua lagu didalam EP ini kental dan padat. Cuba dengar dan pasti anda akan faham istilah Black Metal era baru yang kejam!

Dragonforce - Reaching Into Infinity


Album ke 7 dan merupakan album ke 3 bersama penyanyi baru Marc Hudson. gua tak tau pasal apa album ni gua dah dengar banyak kali dan tak bosan. hahaha.. Selalu nya untuk genre mengejar kelajuan dan nyanyian high pitch sebegini, gua tak pernah kerap layan sepanjang tahun. Pada gua (pendapat dan feel peribadi), album ni ada sikit rasa "fresh" yang sukar nak explain. Agak subjektif dan kalau misi utama Dragonforce untuk membuatkan satu rasa seperti gua cakap tu, maknanya mereka dah berjaya. hahaha ntah berapa ramai lagi yang bersependapat dengan gua entah lah. pada gua album ni ada kekuatan tersendiri. Tipikal speeding guitar dan drumming yang kalau paksa confirm bleh selaju grind namun ianya agak segar dari sudut melodi. Itu kekuatan Dragonforce dan sekali lagi diulangi album ini agak "segar" untuk dilayan walaupun ianya tak jadi buah mulut seperti Valley of the Damned dan Inhuman Rampage.


Kreator - Satan Is Real

Gua agak memilih berkenaan video music dan rasanya untuk 2017, music video Kreator - Satan Is Real berjaya menambat hati gua setelah xde video gila dari Behemoth.. hahahaha mungkin juga gua terlepas music video lain.. dan dalam hati tak sabar menanti hasil visual tahun depan dari TOOL! 

Honorable mentioned!

Cavalera Conspiracy - Psychosis
Pada gua ini album yang paling kahat dari Cavalera bersaudara. Mereka mungkin cuba kembali ke era mereka masih kurus dahulu hahaha.. Ya, album ini kedengaran agak muda walaupon ianya adalah perahan idea dari 2 ikon metalhead yang sedang meningkat usia.

Search - Katharsis
Tak sah rasanya jika gua tak selit album terbaru lagenda Rock tanahairiaitu Search bersama Katharsis nya. Ini sebuah album yang solid dari segi produksi. Punya cerita tersendiri sepanjang 700 jam rakaman dan sentuhan M.Nasir masih lagi releven dan menjadi bersama Search. Bebas Liar benar2 Rock N Roll!

Memoriam - For The Fallen
Ini antara album lepas rindu yang gua putarkan dalam kadar agak kerap untuk beberapa bulan. Walaupun ini seakan kesinambungan Bolt Thrower, namun memoriam adalah entiti yang berlainan. masih didalam konsep yang sama dan gua masih berharap album selepas ini (dalam proses rakaman album kedua ketika ini) akan lebih kick dan ada sesuatu yang baru dalam penulisan music Memoriam.

Sons Of Apollo - Psychotic Symphony
Billy Sheehan, Mike Portnoy, Derek Sherinian, Jeff Scott Soto, Bumblefoot. Ini line up band yang cukup berpengalaman, berpengaruh dan menjadi rujukan. Memilih Progressive Metal sebagai konsep, Sons Of Apollo yang ditubuhkan pada 2017 ini adalah antara band yang perlu diberi perhatian. jika album pertama sudah boleh dikira hebat dengan idea setiap line up nya, apa lagi nak tunggu untuk material mereka selepas ini. kepada kaki2 teknikal dan prog boleh cuba dahulu band ini.

Gua cuma berhenti dengar muzik kalau telinga gua pekak! Itu saja kot... have a nice day!




***********************

Time surely moved really fast in 2017. I'm pretty sure I missed out a lot of great albums but in my defense, 2017 has been a pretty good year with bands releasing worthy materials. For instance, Morbid Angel returned with real Death Metal album, Ex Deo reunited and released a new album and many more. Overall, I can't complaint much. 2017 had a good run for music.


Mechina - As Embers Turn to Dust



"Mechina have found a perfect formula to write a soundtrack for space opera."

As Embers... has pretty much fixed whatever weaknesses in Progenitor and upped the epic factor a notch. Writing a concept album is hard. Writing a concept album that keeps you interested throughout is even harder. Mechina's latest offering proved that they get better as they age. Rather than plod through as normal Metal album, Joe Tiberi and co laid down a foundation and concept that clicked through with other previous releases, making it a huge saga (imagine Star Wars but in music format) that is interesting to follow but also satisfy your Metal fix. Almost every track in the album is my personal favourite. I'm pretty excited to see what's in store from them in 2018.

9/10


Demon Head - Thunder in the Field



"Was this recorded 45 years ago?"

Occasionally, you'll come across bands that published such a brilliant release that wasn't mean for the current time and could have been a major game changer back in the days. Demon Head is one of the rare occurances. Thunder in the Fields has Proto-Doom Metal and Hard Rock written all over it as if it were recorded many decades ago. And trust me, they're really good. It didn't offer a fresh approach, but good enough to break the monotony of heavy as fuck music promos we got throughout the year. Good stuff.

8/10


Wolves in the Throne Room - Thrice Woven




"A beautifully crafted Scandinavian inspired release with American origin."

Judging from Thrice Woven, one could easily mistaken Wolves in the Throne Room as Scandinavian band. After a dark ambient full length reminiscent of Burzum post-Dunkelheit era was released in 2014, Thrice Woven saw a return to form which leaning towards Scandinavian Black Metal. Which is not bad, to be honest. A beautiful blend of Ambient and Black Metal, I however think they're playing safe and rather not expand to new territories at least for now. A pretty good release from a USBM band.

8/10


We Came From Wolves - Haunt Me



"A catchy emotional release with hint of Post-Hardcore foundation"

This is a release you want to spin on rainy day, reflecting your mistakes over a hot cup of coffee and get super emotional afterwards. This is the soundtrack to accompany you on those days. It's like can I get super emotional but at the same time feel empowered? Yeap. But seriously, We Came From Wolves' brand of catchy yet aggressive Alternative Rock will easily become your anthem on the day you feel shitty and hopefully get it through feeling better.

8/10


Greytomb - Monumental Microcosm


"Unsettling and bleak."

Usually whenever'Atmospheric Black Metal' term is mentioned, in most cases we are expecting a melancholy with hints of depressive tone existing within Black Metal qualities. To say Greytomb belong to this category is probably out of context. The terrifying and bleak atmosphere projected throughout this EP is unsettling. I don't know what to expect, it's just downright scary, but kept me going on. Keep this in your playlist if you want to get fucked up.


Honorable Mentions:


Myrkur - Mareridt

A sophomore release from Amalie Bruun's Black Metal project and increasingly leaning towards Scandinavian Folk music touches. With Mareridt, I feel Bruun is closing in towards her identity as Myrkur as her approach towards Folk music seems to work naturally rather than a one dimensional attempt on Black Metal. Myrkur's brand of Black Metal is in fact a very paper thin, pale version of what most of us familiar with. Not to bad mouth, but I always fond of her attempt playing folk inspired songs. The kvlt necro songs? Not so much.


Cranely Garden - House of Decay


House of Decay is a Metalcore release that I can tolerate. At least there's no abuse of breakdown, whiny clean vocals, electronic interludes... you know what, I'm probably have the wrong idea of today's Metalcore. But if this release represents the state of current Metalcore genre, fuck yes please. In fact they're actually leaning towards Melodic Death Metal with Metalcore vocals delivery. They got my attention... at least to anticipate their next release. 

Eluveitie - Evocation II: Pantheon

After plagued with line-up instability, Folk Metal kings Eluveitie returned with the second Evocation series. While the album is actually pretty enjoyable, I think Evocation II is just a demonstration by Chrigel and co to tell followers that they could still pull a decent release despite the changes in band membership. It's an okay release, but pretty sure it felt like been heard before.


Transitions - Apathy

The only local release that got me excited this year. Emotionally charged Hardcore with Post-Rock thrown together in one release, peppered with melancholy/depressive leanings. It's been a while a local release made me so worked up and go out to purchase... COD style. Love the harsh screamings with clean vocals in between and thumbs up to the ambient pieces popping up here and there. It's painful... and beautiful at the same time. Here's my message to Transitions: Are you guys okay? Y'all need a hug?


Best MV:




Wolves in the Throne Room - Born from the Serpent's Eye

Thrice Woven is an excellent album, so does the MV. I mean, it's pretty Metal, band playing in some dark woods, lit only by flames and some close shots that I cannot made of... Too bad, they omitted the ambient part with female vocals.





Myrkur - Ulvinde

Love the treatment, love the cinematography and definitely love the concept. With footages of rivers, highlands, plains and woods, it feels like watching a National Geographic documentary. Add in females in awkward, creepy poses, it's like watching a fashion line televison commercial launch. Given that Amalie's experience in acting, I can't shake the feeling that she might have played the role on the MV ideation. 



A, is for Anomaly once went through a K-Pop phase and haven't looked back since. These days he prefers to secretly indulge Easycore.