TERBARU DI PASARAN

Ada beberapa rilisan terbaru yang boleh di beli sebagai halwa telinga masing2. Harus dimiliki!!! 
Support Local Scene!

Suffercation - Day Of Darkness ~ The Re-Awakening (2010)

The 1st edition of the most awaited re-release album, Day Of Darkness ~ The Re-Awakening!! 
Grab your copy now as stock in and is limited!!

The milestone Death Metal album that broke the barrier of Malaysian extreme metal scene back in the early 90's. The catalyst of its kind.

Featuring all the classics of the 1992 debut album plus a new soul-ripping bonus track; our latest material: "...And Die We Shall" recorded in 2010 - Never Previously Released.!!

This package contains:

1- One Professionaly produced CD
2- New Cover Artwork
3- Complete lyrics
4- 20 page of full color booklet containing our history, ancient and unseen photos and 6- page detailed interview about the 1986-1992 era.

Also included is the original, latest reviews from old sceneters like MIKE BROWNING (ex-Morbid Angel/Nocturnus), SCOTT CARLSON (Repulsion), TAKASHI TANAKE (Transgressor) and many more.

5- A 60cm X 44cm poster

A total deluxe package for the believers of Real Old School Death Metal!!

Price: RM 25 + RM 5 (Post Express Postage)

Get this timeless piece of metal at: afterlifeprod@yahoo.com

Kherow - Bintang Timoer (2010)

Get it from Faithcraft Productions for RM15 (including post and packaging) or USD 12 or Euro10. To buy it using money transfer please contact us first: +60164757931 or +60138001222. And the official release date will be on 1st January 2011. Act fast!

As Sahar - "Phenomistik" re-release on CD-digipack format

BLACKWINDS PRODUCTIONS
will soon unleash AS-SAHAR "Phenomistik" re-release on CD-digipack format...
Price : RM30 + 5 (postage)

Cassandra - Set Eyes On Parade (2010)

Segala urusan jual beli boleh kontek direct Cassandra.
Facebook
Myspace

Triumph Ov Fire - In The Name Of Black Principal (EP 2010)

RM8+poster(limited)
RM10(with postage)+poster
for order please inbox Dani Angel/ Frozen angel

 Lobotomy - Speed Metal Warfare (CDR Demo 2010)

 LOBOTOMY (Thrash Metal From Kajang)- demo CDR- Speed Metal Warfare 2010 only RM 5 + pos.
release from Metal Porn Production.
(only 100 copy)
***utk Distro di alu- alukan...
( CIMB 08040039455528 Muhamad Muniff b. Ali)
(maybank: 158051382643 Muhamad muniff b. ali)
dah bank in SMS 012-6671946.

 

 

Altar of Plagues: Post/Black Metal with Eco-Awareness Messages!

Dah lama takde penulis jemputan, kali ni dari individu yang gua tak kenal yang menamakan dirinya sebagai Watcher. Ok,cun.

By: Watcher

This is actually my fourth attempt to write about Altar of Plagues. it must be the weather that keeping me away from writing .


Altar of Plagues is an Ambient/Post/Black Metal from Ireland. Now I don't mean to be rude, but I don't really know much of bands from Ireland except Cruachan, Primordial and Mael Mórdha. Other than that I'm left clueless. However, Altar of Plagues is probably one of Ireland's finest metal act for the moment. But uhh, that is just me, you can stick to *barff*Behemoth*barff* if you want muahaha. Okay uhh seriously Altar of Plagues is not your standard Black Metal. Sorry, this is not your typical buzzing, thin sounding band with the vocalist screaming about anti-Christianity and blasphemy for 4 minutes. And uhh, no corpse paint as well. Purists might go all rage because this is not a tr00 and kvlt because they don't preach about Satan, winter and forest! Altar of Plagues on the other hand is playing a long,winding Black Metal infused with Post Metal and Ambient music. Not like your standard Black Metal huh? And add up to that, instead of dealing with topics such as Satanism and hatred towards humankind, Altar of Plagues concentrates on ecosystem, conservation, and any topics related to mankind and earth. I suppose you can say they like a bunch of Greenpeace activists went rampage and decided to play Black Metal to channel their frustration. Might as well call their music Green Metal. Well, I'm just sayin'!

Anyhow it is their Post/Black Metal and conservationist theme that draws me to give them a listen. While not Black Metal in the real sense, Altar of Plagues (AoP) is really dark and possess the same eerie quality like a Black metal band should have. AoP was formed in 2006 in Cork, Ireland. I think much of the band members are shrouded in mystery as I never found any clear photo of them (it's either in a very bad quality or intentionally edited to make it uhh,to appear damaged ahah). Never mind. The latest (more or less) line-up of AoP consists of:


J. Kelly - Guitars, Vocals, Keyboards
D. Condon - Bass, Vocals
J. Spillane - Guitars
S. MacAnri - Drums


Ever since of their formation, AoP has released 1 demo, 3 EPs and 1 full length to date. Their first full length titled White Tomb, garnered positive feedbacks from metal communities worldwide, although I suspect in this part of region, AoP is still pretty unknown. Probably I can say AoP belongs in the same group with Agalloch and Wolves in the Throne Room,sharing similarities in musical style and themes.

Well, I'm not going to waste my time writing all other general details about AoP, you can google them yourself. I'm gonna review their first full length 'White Tomb' which was released last year by Profound Lore. White Tomb consisted of 4 tracks (all spanning more than 8 minutes), all dealing with urban decay, the wrath of nature and ecology.


Earth: As a Womb
Earth: As a Furnace
Through the Collapse: Watchers Restrained
Through the Collapse: Gentian Truth

The album is splitted to 2 part, one is Earth while the other one is Through the Collapse. White Tomb clearly demonstrated their post-rock/metal influence as well as ambient. I have to say I like the vocals as, very throaty and at times sounded like a witch (probably by the other vocalist). The guitars are the instruments that reflected the most post-rock tendency with echo and dynamic build ups, which often interchanged with metal characteristics (blastbeats and stuff). The build up is the reason why songs in White Tomb are long and winding. But I kinda like the atmosphere made by the echoing guitars, suggesting the bleak and apocalyptic mood.Post rock and black metal are mixed beautifully in this album and I think they nailed it.

My pick would be the first track, Earth: As a Womb. The long intro is really hypnotic and when the blastbeat came in, everything turned chaotic. The drummer is tight, playing simple beats and fills, and executed both and fast tempo seamlessly.


Overall White Tomb is a good release, a break from the typical Black Metal product we usually know. I consider it to be an alternative to Agalloch and Wolves in the Throne Room. Recommended to those with a tinge of post rock/metal and of course, to green activists all around the globe!

AoP can be reached here.


Credits:
-Metal Archive
-Google

Humiliation - Dawn Of Warfare (2010)

Mereka muncul dikala irama sebegini tenggelam dibawa arus zaman. Namun bagi penggemar music sebegini, mereka pasti mengharapkan akan berkumandangnya lagu atau akan wujudnya band2 beraliran sebegini terutamanya dengan ketandusan pembawa irama sebegini di Malaysia. Dengan berbekalkan sebuah EP bertajuk "Face The Disaster" pada penghujung 2009, band bernama Humiliation ini terus melangkah kehadapan pada tahun berikutnya dengan menghasilkan album penuh bertajuk "Dawn Of Warfare" pada 2010. Dan mereka tetap dengan irama kegemaran mereka Old School Death Metal!

Bear Bee (vocalist), Afe (bassist), Matt (guitarist), Shah (guitarist) and Mudon (drummer)

Album bertajuk Dawn Of Warfare ini mengandungi 12 buah lagu termasuk intro dan outro. Mendengar irama old school death metal bawaan Humiliation mengingatkan gua pada Obituary, Bolt Thrower, Morgoth juga Benediction.

Humiliation - Dawn Of Warfare (2010)

Tracklist :
01 - Intro
02 - Trench
03 - The Crisis to Come
04 - Front Runner
05 - Command and Control
06 - Warts of War
07 - Minefields (A Way to Kill)
08 - Capping the T
09 - Mutiny
10 - Mustard Gas
11 - Reactor #8
12 - Outro

Sebuah album yang pada gua merupakan antara yang baik dari segi sound produksi serta kesemua instrument berada dalam tahap terbaek dan seimbang dan konsep keseluruhan yg benar2 old skool! sound lama yang dibawa oleh band2 besar yg gua sebut diatas. Jika diperhatikan Humiliation tidak menjurus kearah teknikal kerana konsep sebegini lebih kearah straight forward (bukan straight forward ala2 old skool trash) dan riffing2 juga moderate. Tidak boleh dipertikaikan kemampuan riff yg moderate kerana konsep sebegini bukan untuk menunjuk2 skill individu. Tetapi persefahaman serta pembawaan music secara berkumpulan menjadi kejayaan Humiliation mendokong irama old skool death metal.

Gua rasa tidak memadai untuk gua membuat review utk kesemua lagu kerana komposisi lagu2 seakan sama. namun sekali lagi tidak boleh dipertikaikan perkara ini kerana ianya pada gua merupakan kejayaan mereka dengan konsep sebegini. Tiada solo2 yg memukau, menggigit ala dimebag darrel dan kerry king, tiada offbeat drum ala2 tomas haake mahupun grind gila babi dr nicholas barker. Bass yg tidak perlu bunga2 seperti Flea RHCP atau pun skill menunjuk hebat dari John Myung Vocal dari Bee Bear sangat bersesuaian dengan konsep sebegini, sama seperti band2 besar yg sealiran. Solo2 juga sekadar memadai dan tidak lari dr mood lagu.

Bagi gua sebuah lagu bertajuk Crapping The T merupakan sebuah track yang menarik serta menyentuh gegendang telinga gua. Walaupon masih lagi dengan lenggok old skool death metal yang lentok namun lagu ini boleh dikira agak garang serta sedikit laju jika dibandingkan dengan track2 lain. Riffingnya pada verse yg agak berlainan dr riff2 sebelum membuatkan track ini sedikit unik. Satu percubaan berani serta satu campuran elemen yg berani dari Humiliation. Manakala tema berunsur peperangan menjadi topik utama lirik2 Humiliation untuk album ini.

Kepada golongan belasan tahun serta awal 20an yg bermula mengenali music metal dgn Lamb Of God, Slipknot, Trivium, apakata cuba dapatkan CD Dawn Of Warfare (2010) ini untuk menambah pengetahuan sejarah music metal anda. Dan pada penggemar music metal dari zaman awal 80an yang ketandusan irama2 berat yg old skool, album ini di sarankan sebagai penghilang rindu..


CD Humiliation - Dawn Of Warfare (2010) boleh didapati direct dari nebiula production menerusi laman facebook Nebiula dibawah ini..
NEBIULA PRODUCTION
atau email ke Humiliation di humiliation@gmail.com

Humiliation - Promo dari EP "Face The Disaster" (2009)

* review EP "Face The Disaster" (2009) boleh dicapai melalui link dari Krenmaut

Family Day (2000) - Tapak band2 baru bercampur gergasi2 lama.

Lagi berkenaan sebuah kompilasi yang muncul pada tahun 2000. Dikeluarkan oleh Posse Record dan di distribute oleh NSR. Kompilasi yang dibarisi band2 yang telah maju dan mengeluarkan beberapa album (antara lagu2 awal mereka ada dalam kompilasi ini) seperti Seven Collar T-Shirt, Love Me Butch, Lyme (R.I.P), Prana serta terjahan dari band2 lama seperti Infectious Maggots (sebenarnya hanya menampilkan Fathul dan CD Khanzab/CD Naz), Seasonal Abyss (Otai Kodai Sopan), Mental Phobia serta alunan pop dari Flop Poppy. Okey kompilasi ini diberi judul "Family Day".

Kompilasi Family Day (2000)

Tracklist :

01 - Infectious Maggots - Call My Name
02 - F1 Raskal - Insane
03 - Flop Poppy - No Fun
04 - Mental Phobia - TBC
05 - Prana - Copore
06 - M131X - Trip 999
07 - Seven Collar T-Shirt - Thank Quake
08 - Love Me Butch - Freefall
09 - Nukeparty - 19th Floor
10 - Seasonal Abyss - True Suicide
11 - Lyme - Things That Go Bump In The Night (Halloween Night)

Jika diteliti beberapa nama baru (ketika itu @ tahun 2000) seperti Seven Collar T-Shirt, Love Me Butch, Prana merupakan antara band2 yang telah berjaya meriliskan beberapa buah album setakat ini. Istimewanya album ini kerana track2 yang terdapat didalam kompilasi ini tidak terdapat didalam mana2 album mereka. Boleh juga dikatakan atau mungkin juga track2 tersebut merupakan rakaman profesional pertama mereka, mungkin juga zaman mencari identiti muzik..haha. 

Begitu juga dengan Flop Poppy yang melahirkan album penuh pertama berbahasa Inggeris berjudul "A Decade Ago" tidak lama selepas kompilasi ini menerjah pasaran. Untul track bertajuk "No Fun" ini hanya menampilkan Andy secara solo memainkan kesemua instrument (drum programming).

Infectious Maggots tampil dengan track berjudul Call My Name yang mana teknik nyanyian growl dari Fathul mengingatkan zaman album pertama Infectious Maggots dahulu. Namun lagu tersebut kedengaran agak ganjil kerana penggunaan drum mesin. Tidak lama selepas itu Infectious Maggots (sebenarnya projek fathul tanpa ahli2 asal) juga meriliskan sebuah album bertajuk "Karat Besi Simfoni".

F1 Rascal.. merupakan individu yang pernah mempopularkan irama rap sekitar 80an hingga 90an dulu. Beliau ialah Joe 4U2C. Membawa konsep rapcore memang bersesuaian kerana ketika itu demam rapcore, nu metal sedang melanda Malaysia. Walaupon membawa konsep rapcore namun track bertajuk "Insane" ini mempunyai kekuatan tersendiri. Ditambah pula dengan sedikit growl ber efek dr Bob KU2 ditengah lagu. Menambah perisa lagu ini kedengaran menarik. Rap dari F1 Rascal masih menyengat!

Mental Phobia yang berpaksikan irama death metal/grindcore dengan track yg agak straight forward. Sebuah lagu tanpa belas kasihan.mempertaruhkan lagu bertajuk "TBC".

M131X merupakan sebuah projek dari beberapa individu (gua x pernah dengar diorg main gig, mungkin band projek) yang juga terlibat didalam kompilasi ini. dan vocal Syahrul Love Me Butch berada ditahap maksima untuk track bertajuk "Trip 999" ini.

Nukeparty merupakan duo yang membawa music eksperimen. mengingatkan gua pada Mesmerise (band projek jaei Silkhannaz) namun Mesmerise punya susunan music yang lebih tersusun dan juga punya melodi yang indah. 

Seasonal Abyss muncul dengan sebuah lagu bertajuk "True Suicide". pada gua ini merupakan rakaman profesional pertama mereka kerana hasil rakaman demo serta kompilasi dari label2 kecil yang mereka sertai sebelum kompilasi ini hanya boleh dikatogerikan sebagai rakaman demo. Track bertajuk "True Suicide" ini punya pengaruh Sepultura yang cukup kuat. Namun konsep lagu ini boleh dikira sezaman dengan album Chaos AD. Namun riffing mereka agak sedikit bermelodi (bukan melodic metal) serta penggunaan wah2 pada instrument gitar mengiringi setiap durasi yg agak kosong. Sebuah track yang chorus nya boleh headbang!

Seasonal Abyss - Arbitrage featuring Tabazko

Lyme, sebuah band yg mana line upnya bukan terdiri dari warganegara Malaysia (1 lg band mat saleh disini ialah The Fallen) namun mereka antara perhatian organizer gigs kerana mereka punya kekuatan ketika beraksi secara live! Track bertajuk "Things That Go Bump In The Night (Halloween Night)" menjadi taruhan mereka. Pada gua, sebelum malaysia dilanda demam System Of A Down, band bernama Lyme ini telah awal lagi membawa konsep yg hampir serupa dengan System Of A Down. terus terang gua rasa kekuatan Lyme tidak hanya pada penulisan lagu yang genuise namun pembawaan vocal dari Javier yang boleh mengalunan pelbagai jenis suara adalah tarikan utama Lyme. Mungkin juga terinspirasi dari Jonathon Davis (Korn) atau Serj Tajkian (System Of A Down) yang mampu menghasilkan pelbagai jenis suara dari satu peti suara yang sama. Selepas kompilasi ini, Lyme juga melahirkan sebuah album bertajuk "Oveourothearth" pada 2001.

LyMe - Size Does Matter

Kompilasi ini mungkin agak sukar didapati sekarang namun ianya didatangkan dalam 2 versi iaitu kaset dan cakera padat (CD). Jika anda terjumpa, silalah rembat untuk simpanan peribadi. Sekurang2nya anda bleh dengar bagaimana lagu2 Seven Collar T-Shirt dan Love Me Butch sebelum rilis album penuh masing2.

Selepas Family Day, Posse Record sekali lagi melahirkan sebuah kompilasi iaitu Chaos 2001. Okey nanti gua cerita pasal Chaos 2001 pulak..Dan yang pasti kompilasi2 ini bukanlah diterbitkan kerana penyakit yang berlaku pada label2 besar yang hanya berani meriliskan album kompilasi artis dgn lagu2 hits kerana takut album penuh x laku.. hahaha!!!!

Narsilion - Arcadia - Soundtrack untuk filem fantasi?

Narsilion adalah salah sebuah projek muzik bukan metal yang sangat gua gemari. Buat fanboys Lord of the Rings dan kerja-kerja JRR Tolkien pasti tahu Narsilion pernah beberapa kali disebut dalam mitos Lord of the Rings. Tak kira la Narsilion selaku celestial bodies ataupun pedang Narsil yang ditempa semula sebagai Anduril dalam third age Middle Earth...err maaf terlanjur ke LOTR pulak heheh. Ehemm...Narsilion, obviously mengambil nama Narsilion (dalam bahasa Quenya, Narsil adalah campuran perkataan Anar dan Isil [matahari dan bulan] dan Narsilion in turn adalah bererti The Song of the Sun and Moon) dan tentunya mengandungi reference terhadap Tolkien legendarium dan dunia high-fantasy secara amnya.

Jadi lu orang tak pernah dengar nama Narsilion? Pulak tu tak pernah dengar bentuk muzik mereka? Secara kasarnya Narsilion adalah sebuah projek muzik Neoclassical Darkwave. Umm boleh dikatakan Darkwave ni adalah cabang kepada muzik Goth (yang root asal ya adik-adik, bukan Gothic Metal ala Tristania!-ed), New Wave, dan jugak ada Industrial sedikit-sedikit. Tapi pada gua Narsilion ni dia ada reflect influence folk, ethereal wave dan even ada sedikit martial industrial. Gua malas nak explain panjang-panjang, lu orang pergi la Google sendiri kahkah. Band yang awesome ini punya tema banyak tertumpu kepada high-fantasy (elf,unicorn, majestic landscapes), paganism, mimpi, dan tentunya Tolkienism!

Narsilion berasal dari Spain dan muziknya majoriti banyak employ penggunaan keyboard dan efek, selain daripada penggunaan instruments folk yang menghasilkan bunyi yang sangat dreamy dan membawa pendengar ke alam lain (bila gua dengar Narsilion, rasa macam berjalan-jalan di Middle Earth-ed) serta elemen yang terkuat adalah vokal wanita yang breathy dan ethereal, yang reflect influence ethereal wave. Selain menggunakan bahasa Inggeris dalam lagu mereka, Narsilion juga kadang-kadang menggunakan bahasa Catalan. Sila wiki ye.

Narsilion bermula sebagai solo projek oleh Sathorys Elenorth yang kemudiannya disertai oleh beberapa individu yang collaborate untuk menghasilkan projek yang penuh impian dan berfantasi ini. Line up utama Narsilion terkini adalah:


Sathorys Elenorth - keyboard,vokal,gitar, bodhran, perkusi
Lady Nott - vokal, violin, flute, perkusi

dan dahulu disertai oleh Dark Wind sebagai pemain flute dan juga beberapa collaborators.

Setakat ini Narsilion telah menerbitkan 7 releases dengan 3 daripadanya adalah album penuh. Kegemaran gua? Kesemua 3 album penuh! Yang lain tu gua tak pernah dengar atau memang dah out of print. Rare kot tsk tsk. Jadi gua nak amik kesempatan review sebuah album diorang ah untuk lu orang untuk memberi preview apa itu Narsilion. Jadi gua pick album Arcadia!

Arcadia diterbitkan pada tahun 2006 melalui Caustics Records dan merupakan album penuh kedua selepas Nerbeleth. Gua kurang pasti kenapa album ni dinamakan Arcadia, sama ada ia adalah reference kepada mitos Arcadia, sebuah kawasan yang serba hijau dan didiami oleh penggembala serta tidak tercemar atau pun Arcadia di Greece. Album ini mempunyai 10 trek iaitu:



1. Arcadia
2. Montsegur "En Els Pilars Del Vent"
3. Faraway
4. The Dream Of The Unicorns
5. Visions From The Ancient Times
6. Autumnal Equinox
7. Wind Of Eternal Prophecies
8. Beltane
9. Montserrat
10. Lágrimas De Cristal

Rata-ratanya memang layan habis dan boleh buat pendengar melayang jauh ke alam fantasi yang penuh dengan unicorn, hutan yang didiami elves, sungai jernih yang dijaga oleh nymphs...err you get the picture, no? Soundscape yang cukup perisa, disulami dengan instruments folk serta vokal Lady Nott yang sungguh angelic, menjadikan album Arcadia ini adalah seperti sebuah album runut bunyi kepada filem fantasi yang tidak pernah diterbitkan. Bajet macam lost album aa hahahah. Tapi seriously album ini dan album Narsilion yang lain adalah sangat sesuai untuk dijadikan runut bunyi untuk filem-filem high fantasy macam err Lord of the Rings ke, Narnia ke takpun Puteri Gunung Ledang ke. Mendengar Narsilion sebenarnya boleh membuai-buai pendengar dan membawa kepada tertidur apabila mendengarnya. Bukan sebab ia bosan ataupun melemaukan, tetapi sebab atmosferanya yang dreamy dan menenangkan. Maaf, tiada screaming, tempo laju-laju tadak tadak tadak. Macam biasa ah gua akan pick lagu-lagu yang terbaik dari album ni okay.


Montsegur "En Els Pilars Del Vent" : Pengaruh martial industrial begitu kuat sekali dalam lagu ni sebab drum berentak march. Ada bagpipe dalam lagu ni, memberi sedikit emosi seolah-olah menuju ke medan perang. Suara Lady Nott terbaik! Barangkali lagu ini refer kepada Montségur, sebuah fort pengikut Cathars di Perancis dan mempunyai sejarah silam yang menarik.


Faraway : Sekali lagi vokal Lady Nott buat gua terbuai-buai,sungguh dreamlike! Lagu ni atmosferanya seperti menceritakan longing untuk memori silam. Terasa macam berjalan di tepian sungai di sebuah tempat yang cantik.


Autumnal Equinox : Flute dan piano dalam lagu ni superb! Menceritakan tentang season autumn, sedikit pagan ah ada macam ada fascination pada alam semulajadi (macam Empyrium?-ed). Dark Wind menyinar dalam lagu ni.

Beltane: Gua rasa macam travel back ke zaman lampau, sambil menunggang unicorn di meadow yang serba menghijau,berjumpa dengan gadis elf berpakaian serba putih sebelum bersama-sama menyaksikan pesta Beltane. Hahah. Keyboard lagu ni menyinar! Dan sekali lagi Lady Nott menjadi center of attraction dengan vokalnya!

Overall gua sangat puas mendengar album ni dan memberi perspektif yang fresh serta bagus untuk memberi break dari mendengar muzik-muzik keras. Narsilion mungkin sebuah projek muzik yang underrated (barangkali sebab Dark Wave bukan muzik mainstream) tapi berbakat besar! Barangkali Peter Jackson boleh consider hire diorang untuk tulis soundtrack untuk filem the Hobbits? Sesuai untuk fanboys Tolkien, peminat high fantasy dan mereka yang ingin mencuba muzik yang dreamlike.

Pros:
-Muzik yang evocative dan dreamy. Tak rasa stress bila dengar
-Seolah-olah diangkat dari filem fantasy, buat gua rasa tak sabar nak dengar trek-trek seterusnya
-Production cun

Cons:
-Walaupun vokal Lady Nott memang soothing, kadang-kadang gua tak dapat tangkap apa dinyanyikan.

Rating: 9/10

Narsilion boleh dicapai di sini.

Kredit:
-Google
-official website Narsilion
-Youtube


p/s: Lu orang patut tengok video live set diorang. Awesome! Dan juga preview untuk album terbaru Elenna Nore, tetap hebat!



Van Canto - Hero : Metal A Capella!

Barangkali Van Canto adalah satu-satunya band metal (kalau boleh dipanggil metal la kann-ed)di dunia yang tidak berapa metal sangat dari segi instruments. Mana kan tidak. Barangkali lu orang dah biasa tengok band metal tanpa gitar atau tanpa bass atau tanpa drum (at least salah satu instrumen ni mesti ada - ed). Contohnya macam Samael (mulai zaman Passage) tidak memakai drum live, Spasm hanya menggunakan bass dan drum, Wormrot hanya employ drum dan gitar TAPI tak pernah seumur hidup gua jumpa band metal hanya guna drum dan vokal sahaja. I mean, come on! How bad ass is that eh? Van Canto membuktikan, sekalipun tanpa gitar dan bass yang soaring dan mencecah decibel yang melampau, mereka masih mampu rockin' dan membawa attitude metal ke tahap baru.

Tanpa kehadiran pemain gitar dan bass, Van Canto bergantung sepenuhnya kekuatan 5 orang vokalisnya dan seorang drummer. 2 daripada 5 vokalis adalah vokal utama manakala selebihnya...bertindak sebagai ish cemana nak cakap ni...selebihnya bertindak sebagai bass dan gitar mulut...now that doesn't sound right hahahah! Okay ah diorang simulate bunyi gitar dari bass, gitar rhythm hinggalah ke solo gitar! Ye kawan-kawan, solo gitar! Kalau dulu lu orang masa kecik-kecik duk imagine simulate solo gitaris pujaan lu orang sambil mulut bising membuat bunyi gorengan gitar, mungkin diorang ni dah buat wish korang jadi kenyataan lol! Baiklah band sextet ini berasal dari Jerman dan sebenarnya nak klasifikasikan diorang sebagai metal pun tak boleh jugak. Dah cemana nak panggil metal kalau gitar dan bass takde! Yang paling menonjol dari tekniknya tentulah a capella dan kalau dari attitudenya mestilah heavy metal to the bone! Jadinya setelah menilik dan mengkaji, suffice to say Van Canto membawakan power metal (paling jelas dari bawaan vokal utama dan drumming) dan a capella (vokal harmoni!) which themselves call hero metal a capella. Tsk.Bayangkan Innuendo membawakan power metal persis Rhapsody of Fire. Well, I'm just sayin'! Sextet hebat yang bernaung di bawah Napalm Records ini adalah:



Dennis Schunke –vokal utama
Inga Scharf – vokal utama
Stefan Schmidt – vokal rakkatakka rendah, vokal wahwah solo guitar
Ross Thompson – vokal rakkatakka tinggi
Ingo Sterzinger – vokal dandan rendah
Bastian Emig – dram

Gua sebenarnya tak boleh tangkap sangat amenda vokal rakkatakka dan dandan tu. Tiada petunjuk! Tapi barangkali ia adalah onomatopoeia kepada bunyi yang terhasil untuk simulate bunyian gitar. Alaa macam lu orang selalu grenggg grengg tu la,get it? Okay setakat ni diorang dah release 3 album dan yang terbaru adalah Tribe of Force (tajuk yang sungguh power metal!-ed) diterbitkan pada tahun ini dan gua masih belum berpeluang untuk mendengarnya lagi. Van Canto juga adalah sebuah band yang cover friendly, di mana semua album setakat ni memang akan include sekurang-kurangnya sebuah lagu cover.

Jadi lu orang macam tertanya-tanya, macam mana diorang produce suara sampai boleh replicate bunyi gitar? Lol! Tentunya dengan manipulasi vokal dan menggunakan efek serta telah diamplify. Namun, tentunya memerlukan bakat yang bukan seposen. Mereka ini adalah terdiri daripada line up-line up band power metal sekitar Jerman, patutlah vokal hebat melambung-lambung! Menariknya live pun mereka tetap pakai teknik yang sama, no guitars and bass! Vocals semata-mata, dan drum tentunya! Fuhh esoknya tekak mesti takde rupa tekak dah kahkah! Jadi untuk maklumat lanjut lu orang boleh check band metal a capella ni dekat Metal Archives atau google saja. Gua nak buat sedikit review tentang album kedua mereka yang bertajuk Hero.

Hero diterbitkan pada tahun 2008 melalui GUN Records / BMG dengan 10 trek iaitu:


Speed Of Light
Kings Of Metal (Manowar Cover)
Pathfinder
Wishmaster (Nightwish Cover)
Bard's Song - In The Forest (Blind Guardian Cover)
Quest For Roar
Stormbringer (Deep Purple cover)
Take To The Sky (menampilkan Hansi Kürsch dari Blind Guardian)
Fear Of The Dark (Iron Maiden Cover)
Hero

Seperti yang tertera, memang album ni setakat ni adalah album yang paling cover friendly dengan 5 lagu cover, kesemuanya lagu band-band hebat! Bunyian simulasi gitar memang cantik dan hebat, pertama kali gua dengar gua tak sangka pulak tu sebenarnya pakai mulut! Fuh! Disebabkan tiada bunyi gitar dan bass sebenar yang terlibat gua pun sebenarnya boleh la kata production kualiti ok sahaja. Drumming, standard untuk heavy/power metal; laju dan bervariasi tetapi takde apa yang baru sebab bagi gua yang paling outstanding bagi album ini adalah vokal rakawtfkata dan dandan tu!


Speed of Light: Merupakan single untuk album ini. Gua paling minat lagu ni. Jaga-jaga solo gitar (pakai mulut!) lagu ini sangat mind blowing! Lagu berbentuk power metal,heh.


Wishmaster: Vokalis wanita Van Canto bukan takat busty dan menawan,malahan boleh menyanyi! Walaupun takde ah setaraf Tarja Turunen, kredit patut diberikan terhadap usaha beliau! Vokal rakkatakka berbunyi lain macam di sini. Ergk sakit tekak bila cuba tiru lagu ni!

Stormbringer: Dibawakan dengan cemerlang, sampaikan gua kena dengar original version nak detect kalau diorang ada miss anything. Lol. Kalau Deep Purple dengar mesti ternganga!

Fear of the Dark:Ini pun cun jugak. Fan Iron Maiden patut check out trek ini!

Overall album ni agak fresh lah walaupun lagu cover mendominasi separuh daripada trek yang dihidangkan. Tapi siapa peduli bila lu tau takde gitar dan bass digunakan, ye tak? Pada gua percubaan diorang ni berjaya dan setakat ni mungkin dioranglah satu-satunya kumpulan a capella berkiblatkan attitude metal kehkeh. Vokal utama lelaki dan perempuan did a good job,nailing every aspect of singing. Rakkataka dan dandan vocals memang berusaha keras untuk replicate bunyi gitar dan bass serta a capella vokal yang off the scale! Drumming juga nailed it, despite takde la apa sangat pun, tapi still penting sebab tanpa drumming,karekteristik metal barangkali takkan wujud untuk band ni. Pastikan lu orang tonton video klip mereka!
Pros:
-Penggunaan vokal sebagai pengganti bass dan gitar adalah satu inovasi dan menakjubkan.
-Vokal utama lazat dan hebat!
-Seleksi lagu cover adalah bijak dan marketable,hihi.
-Solo gitar pakai mulut,peh...hilang kata-kata.

Cons:
-Kadang-kadang rasa macam lost, tapi barangkali gua aje kot.
-Original compositions patut lebih diberi oomph, ini rasa macam tribute album kadang-kadang.

Rating:
7.5/10

Van Canto boleh dicapai di sini dan sini.

Kredit:
-Metal Archives
-Google

p/s: Nah sedikit bonus, lagu tema untuk game Taboera,kali ni di sokong oleh orkestra simfoni!Wow!


Kinetik Control - Antara Rock, Electronica dan Pop.

Bertemu lagi. kali ini gua ingin bercerita mengenai sebuah band yang punya keupayaan dan perlu perhatian dari anda kerana music yang dihasilkan mereka unik dan melodi lagu2 nya menarik untuk di layan. Kombinasi dari irama rock (mungkin lebih ke gotik rock), electronica, pop (lagu2 mereka boleh jual dan menduduki carta2 top ten di negara mereka, Finland). Ok, band untuk diketengahkan kali ini ialah Kinetik Control.

 Kinetik Control (2010)

Kinetik Control merupakan sebuah band yang ditubuhkan sekitar 2000. Berasal dari Finland, band ini secara asasnya di tunjangi oleh Sauli Vuoti yang memegang peranan sebagai penyanyi juga pemain gitar. Tertubuhnya Kinetik Control adalah dari idea Sauli Vouti sendiri dimana beliau telah mengajak rakannya iaitu Toni Raehalme (Keyboardist) untuk berkolabrasi bersamanya. Walaupun berbeza root music antara kedua2 individu ini namun kegigihan mereka dalam mencipta lagu malah usaha mencari identiti music akhirnya tercapai kerana majoriti lagu2 awal di era awal penubuhan Kinetik Control adalah didominasi oleh kedua2 mereka.

 Sauli Vuoti & Toni Raehalme

Perjalanan Kinetik Control bermula secara serius pada tahun 2006 dimana kedua2 individu ini telah meriliskan sebuah EP bertajuk "Enslaving The Audio" yang mengandungi 5 buah lagu.

Kinetik Control - Enslaving The Audio (EP 2006)

Tracklist :
1. Each Time
2. Threeway-Ticket
3. (You) Don't Believe In Yourself
4. No Tomorrow
5. A Small Leap Of Faith

EP bertajuk "Enslaving The Audio" ini mendapat ulasan memberansangkan dari zine2 terkemuka malah Metal Hammer turut memberi ulasan yang menarik kerana keunikan music Kinetik Control. Duo ini semakin ghairah mencipta lagu sehingga pada 2008 mereka sekali lagi memasuki studio untuk rakaman album penuh bertajuk "Lack Of Divine Inspiration". Album yang mengandungi 11 buah lagu ini menampakkan kematangan music sebenar Kinetik Control. Elemen electronica, rock, gotik, metal dan pop kedengaran dengan jelas sekali dalam setiap lagu2 dari album ini.

 Kinetik Control - Lack Of Divine Inspiration (2008)

Tracklist :

1. Vanguard Of The New World
2. Lack Of Divine Inspiration
3. Who Does Not Want Freedom
4. The Mutt
5. No One Knows About Us
6. Walk Through Fire
7. Silence The Serenade
8. Killing Inferno
9. Waves Of Redemption
10. What Is Love (Haddaway cover)
11. Grey

Keistimewaan album ini ialah majority lagu2 nya punya melodi yang menarik dan catchy. Juga cara penyampaian nyanyian dari Sauli Vuoti yang punya gaya trademark Gotik Rock. Juga video klip untuk track pertama Vanguard Of The New World sebagai promosi dilakukan secara profesional.

Kelahiran album ini juga seakan satu permulaan serius apabila Kinetik Control mula melengkapkan line up nya namun beberapa perubahan line up berlaku sekitar promosi dan persembahan live mereka. Antara line up yang pernah terlibat adalah Pasi Nopanen, Shades dan Jani Relax-o-saari sebagai pemain bass, Jarkko Luukkonen, Vassilis Koskinas dan Medusa sebagai pemain drum manakala Jack Tragedy pula sebagai pemain gitar.

2010 merupakan tahun dimana Kinetik Control  telah menemui direction baru didalam music mereka dan paling menggembirakan apabila masalah pertukaran line up berakhir setelah Pasi Nopanen memegang peranan sepenuhnya sebagai pemain bass, manakala Miro Kontio dan Andy Velin bertanggungjawap keatas posisi sebagai pemain gitar. Ini memudahkan Sauli Vuoti untuk mengfokuskan nyanyiannya. Rakaman album terbaru bertajuk “Only Truth Remains” telah berakhir dan bakal menemui peminat antara akhir 2010 atau awal 2011. Bersama beberapa single seperti “In This Life” (telah rilis pada April 2010) nama Kinetik Control sekali lagi menjadi perhatian apabila menduduki carta keempat di Finland. Begitu juga dengan single kedua bertajuk “All Fours” yang rilis pada Ogos manakala single terakhir menemui peminat baru2 ini bertajuk “Latest But Not The Leastest”.

Berdasarkan lagu2 terbaru ini terdapat sedikit perubahan pada music Kinetik Control dimana elemen electronica tidak berapa menggila jika dibandingkan dengan album pertama Lack of Divine Inspiration (2008). Kali ini music mereka lebih menonjolkan permainan gitar, gaya nyanyian yg bermelodi serta arrangement yang sudah mula kompleks.

Kinetik Control - Only Truth Remains (2010)

Ok, sama2 kita nantikan kelahiran album terbaru Kinetik Control yang bertajuk "Only Truth Remains" yang bakal menjengah pasaran mungkin diakhir 2010 atau awal 2011.

Kinetik Control boleh dicapai melalui link dibawah video ini :

 
Kinetik Control - Vanguard of the New World


Official Homepage
Myspace
Facebook

Terima kasih! Terima kasih! Terima kasih! Terima kasih! Terima kasih!

Hello and salam sejahtera!

I just checked the counter just now and we already reached 10,000 readership! Thank you to you readers, bands,labels, organizers who gave us support and feedback from the very beginning!



A is for Anomaly

"Gua tau memang susah untuk mencapai jumlah 10k sebab kami bukan macam blog biasa yang wujud. Maklum saja kami tak tulis pasal percintaan, dating, gaduh dengan BFF apa lagi cerita pasal handbag yang cun baru masuk market Malaysia. Kami menulis tentang muzik, apatah lagi muzik yang extreme dan kurang terdedah kepada massa (walaupun ada cerita pasal K Pop,yay!). Pulak tu kami takde sediakan link download (kebanyakan blog yang pasal muzik ada sertakan link download). Well, pada gua DtE bukan blog untuk sediakan download, nak download cari sendiri! Terima kasih! Expect dalam masa akan datang DtE akan muncul dengan beberapa pembaharuan yang menarik dan lu orang akan terus bagi sambutan! God bless dan jaga diri!"



XOXOXOXOXO
A is for Anomaly,
(Jalan Riong,Bangsar, 7.20 pm. 1 Disember 2010)


Contramen

"1st skali thankz kerana sudi hadap benda penulisan dr gua. benda ni pada gua bukan nk femes utk masuk list anugerah bintang popular atau jadi blogger gila yg tulis pasal kehidupan melayang2 dan mintak nasihat org utk tentukan haluan hidupnya.. sampah! misi gua asalnya utk berkongsi pengetahuan dan memperkenalkan genre2 yg tiada dalam harian metro atau majalah mangga. dan penulisan gua juga rasanya gua lebih suka men"teknikal"kan agar otak pembaca berputar untuk mengetahui apa sebenar yg gua kata. pengetahuan pasal music kita agak terbatas, setelah tamat main tamborin darjah 6, kita dh stop blajar music. so, kat sini sekurang2nya lu orang dan juga gua sendiri dapat berkomunikasi pasal music.. byk lagi klu nk bebel, so sila komen2 dan kami sedia menjawap jika otak masih berfungsi.."



Contramen
(Prai, Pulau Pinang, 7.40 pm, 1 Disember 2010)

A Circle Of Friends - Malaysian Alternative Music (1993)

Sekali lagi gua menulis pasal sebuah kompilasi lama yg rilis dikala kegemilangan music2 bawah tanah.. jika sebelum ini gua menulis berkenaan sebuah kompilasi metal tempatan, kali ini kita beralih angin pula dgn irama awal indie dan alternatif music. Kompilasi yg gua maksudkan ini bertajuk "A Circle Of Friends - Malaysian Alternative Music" yang rilis pada tahun 1993.. Dikalangan kawan2 lama gua dulu, kompilasi ini disebut kompilasi "tulang ikan" kenapa? lihat sahaja cover album nya..

A Circle Of Friends - Malaysian Alternative Music (1993)
atau di sebut "album tulang ikan"

01 - Subculture - G6T 3
02 - A.R.T - Stop The Madness
03 - Flop Poppy - Flop Poppies
04 - Spiral Kinetik Circus - Iris
05 - Deflowered - Daffoddils - She's Drowning
06 - Society - Hologarvst
07 - Commoner - Commoners
08 - Bone - Bone
09 - Sludge - They're Sludge
10 - Soulwound - Rats

Apa keistimewaan kompilasi tulang ikan ini? haha.. pada gua, kerana kompilasi ini menjadi antara platform awal band2 yg anda pernah dgr lagu2 mereka sekarang. Contohnya, Flop Poppy dan Subculture, Juga tidak lupa pada Spiral Kinetik Circus iaitu band indie bermelodi dari Fathul bersama rakan2 (juga Andy Flop Poppy). Selain dari kompilasi ini terdapat juga 1 lagi kompilasi berteraskan music alternative, sori gua btol2 lupa tajuk kompilasi tu dan yg gua ingat kavernya ada gambar muka budak pakai spek sambil tersenyum dan antara band terlibat ialah Psycho Sonic.

Ok berbalik kepada kompilasi ini, boleh lah dikatakan ini antara permulaan bagi band2 yang disebut diatas berjinak dengan dunia rakaman secara profesional. Contohnya track pertama dari Subculture bertajuk G6T 3 yang merupakah rakaman pertama mereka secara profesional (demo kita letak tepi dulu sebab gua fokuskan profesional recording) dimana sound juga penyampaian vocal dari mereka agak berbeza dari sound album pertama mereka yg rilis setahun selepas kompilasi iaitu Love & Hate pada 1994. Flop Poppy juga merupakan antara band terawal didalam genre alternatif ini dimana istimewanya didalam kompilasi ini menampilkan antara line up terawal dimana Radhi OAG bertindak selaku vocalist bersama Flop Poppy. Track bertajuk Flop Poppies ini merupakan lagu asal yang dirakam semula OAG didalam album Melody Mocker (1999) dan diberi tajuk Knocked Silly. Namun arrangement lagu ini diberi nafas baru oleh OAG.

OAG - Knocked Silly (Nafas baru oleh OAG dr lagu bertajuk Flop Poppies)

Spiral Kinetik Circus (mereka telah reform semula..yeahhh!!!) band yg diterajui oleh Fathul (Infectious Maggots, Fathulistiwa Soundscape, Nocturno FC) pula membawa lagu Iris yang juga merupakan rakaman awal sebelum mereka meriliskan album penuh bertajuk "Sweetened Condensed Tunes For The Broken Heart" pada tahun 1997.

Spiral Kinetic Circus - Sweetened Condensed Tunes For The Broken Heart (1997)


Spiral Kinetic Circus - Iris (Live at Surf Up gig)


Selain kejayaan band2 seperti Subculture, Flop Poppy dan Spiral Kinetic Circus, lagu2 dari band2 seperti A.R.T, Deflowered, Society, Commoner, Bone, Sludge dan Soulwound juga tidak kurang hebatnya. Band yg menggunakan nama A.R.T dengan lagu bertajuk Stop The Madness tampil dengan irama yg moderate dan punya sound yang tipikal dengan band2 sealiran mereka. Deflowered (Daffoddils) jika tidak silap adalah band yg punya vocalist dr Kelantan turut membawa irama alternatif yang biasa namun gaya lenggok vocalist band ini menyerikan lagu ini walaupun kedengaran seakan beliau menyanyi dengan biasa sahaja. Namun sesuatu yang unik dipersembahkan oleh band bernama Society dimana lagu bertajuk Hologarvst yang diadun dengan baek seakan bereksperimen bersama irama reggae (musically) dan juga cara penyampaian melodi vocal yang menarik dan berbeza dgn band2 lain yg terlibat didalam kompilasi ini. Commoner dengan lagu yg juga bertajuk Commoner kedengaran lebih santai tanpa bunyian gitar berdistortion. Bone yang turut juga dengan lagu bertajuk Bone mempunyai kekuatan pada bahagian vocal. ianya mengingatkan gua pada suara berdaya tinggi Maman Teacher's Pet. Lagu ini agak layan juga sebenarnya. Sludge dengan lagu bertajuk They're Sludge pula tampil dengan music yg sedikit seakan grunge tetapi majoriti lagu masih kuat bauan alternatif (sesuai sgt kerana sekitar tahun2 ini penangan alternatif di malaysia sgt kuat beb..) Soulwound sebagai band penutup kompilasi ini tampil dengan lagu bertajuk Rats. Sebuah lagu dengan komposisi yang laju, penyampaian vocal yang bersemangat serta sedikit perasa punk rock didalam lagu ini.

Produksi rakaman album ini boleh lah dibanggakan kerana kompilasi ini mungkin juga merupakan percubaan pertama band2 mencuba peralatan rakaman secara profesional. Dan kompilasi ini sebenarnya hanya rilis dalam bentuk kaset namun gua agak terkejut kerana pernah terjumpa 1 gambar di internet album ini dalam bentuk CD (1 lagi gua terkejut Naked Butterfly punya album pun ada dlm bentuk CD, xtau la itu copy punya or original, kalau ori memang RARE lah)

Ok, kepada yang membaca artikel ni, tambahan pula yang baru2 mengenal dunia music indie jgn lah pula melabelkan Bunkface, Hujan, Pesawat etc... sebagai pioneer music bergenre ini. Kerana awal 90an dahulu (dah hampir 20 tahun) sebuah kompilasi alternatif dan indie telah berada dipasaran dan menjadi kegilaan sejenak bagi warga muda ketika itu. Kompilasi ini juga antara faktor pendengar2 music di Malaysia mula memandang pada genre music sebegini (ini antara promosi). So, album kompilasi bertajuk "A Circle Of Friends - Malaysian Alternative Music" ini merupakan antara yang perlu disenaraikan didalam khazanah music tempatan. Anda punya kompilasi ini? apa??? mp3 sahaja? anda rugi kerana tidak memiliki nya. Mendengar lagu sambil membelek2 cover sleeve nya.. heh!

Intrusion Of Dark Journey (1993)

Bila banyak band2 lama reform sejak kebelakangan ni, gua terasa nk dengar kembali lagu2 lama diorg. dari kompilasi Dark Live Collection, Circle of Friends, The Beginning dan tetiba gua terpikir berapa ramai warga metal alaf baru ni yg kenal band2 lama seperti didalam kompilasi yg gua nk ulas ni... Intrusion Of Dark Journey yang rilis sekitar 1993 dulu..


Kompilasi ini membariskan 8 buah band yang terdiri dari Demisor, Profane Creation, Incubated Worms, Nebiras, Aradiakh, Bazzah, Misanthrope dan Kitanaichi. Berikut dinyatakan tracklist untuk kompilasi ini..

01. Demisor - Oljud Knulla
02. Profane Creation - On The Grave We Wept
03. Incubated Worms - Sadistic Torture
04. Nebiras - In The Horde Of The Lightbearer
05. Aradiakh - Dream To The Northern
06. Bazzah - The Eye Of Thousand Shadows Abyssic
07. Misanthrope - Unholy Invocation Moonspell Of Winged Goat
08. Kitanai Chi - Scattered Emotion

Kompilasi yang dirilis oleh label bawah tanah Dark Journey ini dilihat antara kompilasi terbaik pada awal 90an selain Dark Live Collection yang boleh dikatakan antara rilisan "cult" di persada music metal Malaysia. Jika dilihat pada senarai band2 yang terlibat didalam kompilasi ini, dapat dinyatakan bahawa beberapa band telah kembali semula memeriahkan scene metal tempatan seperti Aradia (Aradiakh) yang telah rilis album penuh pada awal tahun 2010, juga Profane Creation band teknikal death metal Ipoh yang muncul ketika gig Rator awal 2010, Bazzah yang membawa genre Black Metal dari Pahang, serta penampilan semula Demisor dan Kitanaichi (meriliskan sebuah EP dibawah nama Mystery) di gig besar di Pulau Pinang pada April 2011 nanti.

Kepelbagaian genre didalam kompilasi ini tidak menjadi masalah buat pendengar music metal tempatan kerana rata2 band adalah antara band terbaek sekitar 90an. Walaupun 4 buah band (Nebiras, Aradiakh, Bazzah dan Misanthrope - menukar nama kepada Ravenlord ketika ramakan album "Martyr, Hail") mendominasi kompilasi ini dengan genre Black Metal namun keempat2 band membawa rentak yang berlainan walaupun berada didalam 1 golongan iaitu Black Metal. 

Serangan irama gelap dari 4 band tersebut tidak memberi impak kepada 4 band lain yang turut punya keistimewaan tersendiri. Contohnya Demisor yang punya kekuatan dibahagian dual-vokal yang mengkucar kacirkan emosi lagu bertajuk Oljud Knulla. Begitu juga dengan penampilan veteren Ipoh iaitu profane Creation dengan lagu On The Grave We Wept yang punya struktur lagu yang sedikit berbelit di bahagian riffing gitar nya. Incubated Worms juga menamplikan sebuah lagu dengan riffing catchy serta kepelbagaian vocal dan juga Kitanaichi yang punya kekuatan vocal dan dentuman drum yang menarik.

Jika ditanya pendapat gua mengenai lagu terbaek didalam kompilasi ini, telinga gua lebih terpikat pada 2 buah lagu iaitu "The Eye Of Thousand Shadows Abyssic" dari Bazzah dan "Sadistic Torture" dari Incubated Worms. "The Eye Of Thousand Shadows Abyssic" garapan Bazzah jika di perhatikan merupan sebuah masterpiece terbaek mereka dimana lagu ini punya kelainan dari irama Black Metal yang biasa kita dengar. Lagu yang lebih penggunaan cymbal serta hihat pada drum, serta riffing yang memberi impak seakan benar2 tertekan membuatkan lagu ini kedengaran begitu serius skali. Ditambah pula dengan cara nyanyian yang kedengaran sayup2. Lagu ini benar2 memukau telinga2 yang mendengarnya! "Sadistic Torture" dari Incubated Worms pula sebenarnya punya riffing yang biasa sahaja namun arrangement lagu ini membuatkan ianya kedengaran catchy. Kekuatan pada bahagian vocal mendominasi keseluruhan lagu ini. Jika didengar dengan teliti lagu ini seakan punya 3-4 penyanyi, namun ini merupakan rakaman studio dan segala nya boleh dilakukan mengikut track by track. Sayang sekali band ini tidak dapat dihidupkan semula dan hilang dari persada music metal tempatan.

Ini merupakan antara kompilasi yang antara faktor menaikkan scene metal Malaysia dan ia nya merupakan antara khazanah berharga bagi mereka2 yang masih mempunya album ini. Hail!!!

Bohren and der Club of Gore - Mitleid Lady EP

Just a short review on Bohren and der Club of Gore latest EP; Mitleid Lady. The CD was supposed to be released in 2007 but something came up and the release was delayed to 2009. Nothing much on this CD because the EP only have 1 track, I mean a quite long track spanning almost 10 minutes. Mitleid in Deutsch means Pity, but actually if you separate the Mit and Leid you'll get with Sorrow (thanks to Google translate and my level 3 Deutsch language skills!-ed) whcih could bring a totally different meaning. Don't get it? Ok here it is.

If you just take it as it is; Mitleid Lady = Lady Pity (Lady is an English word) and if you take Mit Leid Lady = Lady With Sorrow. I don't know whether the Bohren dudes are actually playing with the title, I just don't know and it's just purely my theory muhahahah! Anyway the CD was released on limited edition by Southern Records and probably by now it's already sold out lol.


Continuing from the previous album, Mitleid Lady is a very minimalist album, a very loose album with a crawling pace (you might fall asleep midway through the song lol-ed),darker and the doomy feeling is stronger in the album. Percussion played a very minimal role in the track, merely appearing this and there (specifically hi-hat and bass drum!). Rhodes and keyboard dominate much of the song. And I can't help but wonder wehether guitar made an appearance in the album?Or maybe it's just the effect they used for the recording. I don't know. Sax appeared towards the last 4 minutes of the song, and it's not like the usual sexy and alluring sax (refer to Sunset Mission album and you'll get what I mean-ed), it's totally different. I would say it's very dark and sick, as if it was lifted from a  a horror movie.

It's a pretty good stuff, considering for a one track EP. Definitely a filler to Dolores album. And you can't expect more from a single track EP right? So I don't think I should give the EP a rating I suppose? Ok maybe you people just watch the video I provide and give your own rating in the comment section, yes? Come on, participate and give your 2 cents!


Bohren und der Club of Gore can be contacted here and here.
 
Credits:
-Google
-Youtube

Synthetic Breed - Perpetual Motion Machine (2010) - Cyber Metal Alaf Baru.

Ok, pernah dengar music2 teknikal yg moden dan bersains fiction? haha.. Ini mungkin kesinambungan daripada genre industrial serta gabungan elemen "djent", math metal, teknikal dan barangkali termaktub juga sound2 atmospheric.Jika sebelum ini Fear Factory terkenal dgn bunyian sekental robot, Meshuggah dengan kiraan matematik dalam susunan lagunya, kini muncul sebuah lagi band yang memanipulasi kedua elemen ini lantas lahir lah terma Cyber Metal yang serba serbi penuh dgn atmosfera masa depan. Band ini ialah Synthetic Breed.


Synthetic Breed telah ditubuhkan sekitar 2001 di Melbourne, Australia dan line up terkini mereka adalah Cal Hughes - Vocals, Vinn Zylstra - Lead Guitar & Backing Vocals, Jonas Bahlo - Bass & Vocals dan Daniel Luttick - Drums. Sebelum nama Synthetic Breed dipilih, terlebih dahulu mereka menggunakan nama Cybernetics, kemudian sekali lagi menukar nama kepada Neuro Connectivity, dan Synthetic Breed merupakan nama ketiga mereka dan nama ini kekal sehingga sekarang.

Berbalik kepada album terbaru mereka bertajuk Perpetual Motion Machine ini, ia merupakan album penuh kedua mereka setelah kelahiran album pertama pada 2008 bertajuk Catatonic. Album terbaru bertajuk Perpetual Motion Machine ini diterbitkan oleh Symbiotic Records.

 Synthetic Breed - Perpetual Motion Machine (2010)

Terdapat 11 buah track didalam album Perpetual Motion Machine ini. Antaranya ialah :

01 - Resilience
02 - Beyond the Sphere of Reason
03 - Oblivion
04 - Convergence
05 - Molecular Self Assembly
06 - Narcissistic Indulgence
07 - Scourge
08 - Mirrored Reflections
09 - Afflictions of Advancement
10 - The Quiescent Subject
11 - Reciprocated Damnation

Produksi album ini amat baik sekali dan dinyatakan didalam website diorg, ini merupakan antara rakaman metal music terbaik di Australia pada 2010. Antara lagu yang punya riffing yg melekat di kepala gua ialah Resilience (lagu pembukaan yang permulaan lagu punya susunan menarik dan solo gitar yg segar), Oblivian dan Convergence (part tengah2 lagu ni rasa nk banging). Pada gua kredit patut diberikan kepada kesemua line up kerana kemampuan permainan teknikal yang ditunjukkan oleh setiap line up (bassist mungkin tenggelam sedikit tapi bukan mudah nk main music sebegini ya..) Penyampaian vocal dari Cal Hughes agak sama rata pada bahagian growl/scream dan juga clean vocal. Gitar pula memainkan peranan dalam permainan yang tersekat2 mengikut beat drum dan juga bunyian2 pelik yang pastinya dihasilkan dari efex2 yang seperti enjin kereta barangkali.. haha. Walaubagaimana pun gua sediit musykil dengan sound drum kerana ianya seakan drum machine. Paling ketara pada bahagian snare. Jika Daniel Luttick mampu memainkan lagu2 album ini secara live bermakna beliau merupakan seorang pemain drum yang handal kerana susunan beat drum untuk album ini agak kompleks sekali (gua masih terbayang drumbeat lagu Bleed dari Meshuggah, siap main velocity lagi utk dpt bunyi turun naik beat..ishh gila!!!)

Susunan music Perpetual Motion Machine jika dibandingkan dengan rilisan pertama Catatonic dahulu, boleh lah dikatakan album baru ini mempunyai struktur yang lebih tersusun. Jika album pertama lebih kepada permainan instrument yg laju, drum seakan robot namun kali ini susunan lagu tidak keterlaluan laju. Mungkin juga trend music sebegini sudah mula berani bermain dengan mood2 perlahan dan punya elemen atmospheric. Beberapa bahagian lagu juga menampilkan riffing perlahan dan mendayu. Ini mengingatkan gua pada satu lagi nama yang pasti akan meletup sedikit masa lagi iaitu Tesseract. Namun gua tidak kata Synthetic Breed dari rumpun yg sama dengan Tesseract tetapi jika anda pernah mendengar band seperti Mnemic, mungkin juga akan ada sedikit persamaan namun ianya tidak ketara.

Bagi yang belum mengenali irama metal alaf baru dengan elemen2 cyber, futuristik, science, teknology, fizik dan seantaranya, anda boleh jengok2 band ini di laman web rasmi, myspace serta facebook mereka. Link untuk mengenali mereka kami sertakan dibawah video mereka ini.


Synthetic Breed - Resilence (2010)


Synthetic Breed - Catatonic (2008)

Synthetic Breed - Techno Sedation (Live)
*lagu dipetik dari album pertama  Catatonic (2008)