Aradia - Draconis' Eulogy (2010)

Aradia, merupakan antara band black metal tempatan yg lari dari tahap tipikal dari golongan music jenis ini.. bermula dengan nama Sri Mangkat sekitar awal 90an kemudaian memilih nama Aradia pada 1993. band ini tampil dengan material studio melalui kompilasi Storm of Nebiula dgn 2 buah lagu iaitu Kissing Thy Shadows dan As I Am The Thy Heir Of The Throne. Kemudian disusuli dengan sebuah album yg dirakam secara live di Fire Discoteque Kuala Lumpur bertajuk Alive.."Gospel of Draconian Blackheart".. Kemudian pada sekitar 1998 band ini dilihat seakan berkubur...


The Burning Twilight - Drums, percussion, keyboards
Faustus Storm - Vocals, guitar
Cor-Draconis - Vocals, bass
Trismegistus - Guitar (guest, permanent member 1997-2002)

2009 iaitu hampir 11tahun selepas menghilang aradia muncul semula dengan formasi terbaru dan bonus sempena penampilan kembali mereka ke persana music tempatan ialah penghasilan sebuah album penuh bertajuk "Draconis' Eulogy"...


Penantian sekian lama sebuah album penuh dari Aradia akhirnya berbaloi dengan lahirnya Draconis' Eulogy pada 2010. Album ini memuatkan 10 buah lagu.. 

Tracklist :

01 - Of Those Who Dare To Ride The Dragon
02 - Kissing Your Shadow
03 - Hordes Of The Exalted Axis
04 - Huntsman's Epic
05 - Coming Into Light
06 - Enthroned Na'batengi
07 - Thus Kalachakra Illuminated
08 - The Dance Of Sunset Bride
09 - The Silenced Serenade
10 - Draconis' Eulogy

Jika di lihat pada senarai lagu, boleh dilihat beberapa lagu lama yg terdapat didalam album Live mereka juga dirakam semula untuk album ini seperti The Dance of Sunset Bride dan Huntsman's Epic. Tetapi jika anda benar2 peminat Aradia anda pasti akan dapat menghidu bahawa lagu Kissing Your Shadow merupakan lagu yg di kembangkan musicnya dari lagu asal Kissing Thy Shadows yang terdapat didalam kompilasi Storm of Nebiula dahulu. Begitu juga lagu Coming Into Light yang merupakan lagu lama yg terakam di Fire dahulu iaitu Pect Em Hru.The Dance of Sunset Bride yang menjadi pembukaan rakaman live mereka dahulu juga dimuatkan kembali didalam album ini namun ketiga2 lagu ini diberi nafas baru yang ternyata lebih segar dan bisa membuatkan anda mahu headbang!!!

Jika dilihat pada produksi album ini, ianya boleh dikategorikan sebagai antara album terbaik kerana mutu bunyi nya sangat jelas dan amat baik. Penulisan lagu2 nya juga matang dan tidak salah jika gua katakan ianya boleh mencapai tahap international kerana konsep music sebigini jarang ditemui walopon gua terasa masih boleh terhidu pengaruh2 seperti Enslaved dan Emperor didalam lagu2 Aradia.

Album ini boleh dibeli dengan harga RM23 dan apa yg menariknya ianya didatangkan dengan pakej poster bersaiz A3, mini flyers dan stiker cover album ini. Cover sleeve album ini juga menarik dan kualiti cetakannya adalah terbaik (siap UV varnish lagi beb!!!) dan apa yg gua boleh katakan anda tidak rugi memiliki album ini dengan kadar harga tersebut!!! apa yg anda ingin kan lagi dengan kualiti music terbaik dan free gifts yg disediakan????? ianya BERBALOI!!!!

* imej kredit kepada fesbuk EVP.

Album ini juga boleh didapati di kedai2 music underground di campbell atau pertama dan boleh juga di perolehi dari Eastern Voice Production.

Anda boleh melayari http://www.myspace.com/draconisaradia untuk sesi pra-dengar album ini.
Ini merupakan antara produk terbaik 2010!!!
support local music!!!

Qharinth: Black Metal 'berisi'


Kalau dengarkan nama Qarin, sudah pasti ada antara kita yang mengaitkannya dengan unsur demonic,jahat dan err..Black Metal. Tak memeranjatkan sebab band yang berasal dari utara Malaysia (secara precise, dari Sungai Petani) Qharinth (corruption ejaan dari Qarin) sebenarnya memang memainkan Black Metal. Tapi sebelum kita menghukum mereka baik kita dalami apa sebenarnya intipati dan misi bawaan Qharinth ni. Bagi gua, mereka interesting. Interview dengan Qharinth (diwakili oleh drummer mereka EJ Hadeas) melalui chat laman sesawang Facebook sebelum berlanjutan ke inbox pula. Interview berjalan dengan smooth , sebab EJ Hadeas memang friendly, isi-isi interview tidak limited pada aktiviti Qharinth tetapi juga mengenai scene tempatan. Syabas.


Qharinth dibarisi oleh Rator Flames (vocals/bass), EJ Hadeas (drums), Mat Stygian (synth/keyboards) dan Fuad Ghastly (guitars). Secara kasarnya Qharinth memainkan Black Metal yang bermelodik dan bersimfoni dengan lyrical themes yang lari dari band-band Black Metal tipikal. Kalau dari segi sound pula ada bawaan old Dimmu Borgir, Hecate Enthroned, Illnath.. senang cakap band yang bawa Melodic Black Metal. Gua rasa baik lu orang baca la terus interview di bawah:


Berkaitan dengan pengunaan nama Qharinth sebagai moniker untuk band ni

Sebagai seorang Muslim mesti mempercayai akan kewujudan qarin jadi nama ini ada bersangkut dgn sejarah hidup aku dan famili aku.

Macam mana pulak dengan lyrical theme untuk band Qharinth ni?

Lirik kami lebih memfokuskan tentang keagamaan,sejarah kisah silam Arab Jahiliah,kisah-kisah para nabi dan rasul dalam memperjuangkan syiar Islam,contohnya lirik pada lagu single kami di Myspace.Sebenarnya aku ingin membuat kelainan skit,sebab sebelum ini ramai yg mencaci dan menjatuh kan konsep Black Metal,jadi kami ingin menyangkalkan segala dakwaan tersebut bahawa Black Metal pun mempunyai lirik yang membawa mesej reminder,keagamaan,kesucian etc. (unblack metal?-ed)


Lagu The Deathstone Heron? Macam nama bandar purba dalam kisah-kisah nabi je...

The Deathstone Heron mengisahkan tentang tentera Abrahah yang iri hati tentang kota suci Mekah akibat dari tumpuan masyarakat arab terutama Islam utk memajukan kota itu jadi mereka nekad meyerang kota suci Mekah...

Oh burung Ababil! (malu pulak gua tersalah teka!)

akibatnya datangnya tentera dari langit (Almighty God) menyeru burung Ababil melemparkan dari langit batu dari neraka.

Oh bagus jugak.kira ada nilai education gak la dalam lirik korang.Good effort! Jadi siapa yang jadi the driving force dalam Qharinth ni, in terms of music writing, lyrics etc?

Segala idea datang dari aku, jadi aku meyeru abg aku Rator Flame (bass,vox) menulis lirik tersebut. (Laa ada adik-beradik dalam band ni rupanya!-ed)

Right, jadi sebagai seorang drummer, apa gear yang ko pakai untuk performance dan recording?

Carlos twin pedal, Tama drumsticks dan sekarang aku dalam proses nak mencari China. Untuk line up lain;

Rator Flame: Santa Cruz bass
Mat Stygian: Yamaha Keyboard
Fuad Ghastly: Ibanez Guitar

Sori la aku tak boleh ingat dengan tepat jadi tu ajelah aku mampu beritau.

Aku tengok dari foto-foto performance, setup drums ko agak pelik la. Ko kidal ke?

Yup aku drummer kidal,segala simbal akan aku ubah ke kiri, aku hanya ketuk tumpu pada left side

Aku dgr Deathstone Heron,ada ketara influence Hecate Enthroned (zaman Kings of Chaos) ngan old Dimmu Borgir (zaman stormblast).Betul ke?Betulkan aku kalau salah.

Hmm betul kaa??? hahaah tq sebab menilai lagu tersebut,memang tak di nafikan bahawa lagu tersebut mmg aku buat ke arah 2 band tersebut,ada 1 lagu band yang ko lupa; ILLNATH jadi aku tak nak di bayangi band2 tersebut maka aku mengalun kan sedikit cara QHARINTH dengan di bayangi band lama aku dahulu NARRATOR (di penghujung 90 an, sekarang dah rip)maka ia terjadi cara folk eastern yang kami pernah mainkan sebelum ini di tambah dengan melodic death /black

Illnath?cool! oh ada elemen folk?Maksud ko elemen folk tu cemana?Korang manifestkan elemen tu dari segi apa?Scaling ke ataupun korang gunakan instrument traditional?
Ok soalan yang menarik nih,sebenarnya bagi kami konsep folk tu sendiri adalah lahirnya dari jiwa dan minda kami,tiada menggunakan apa2 element tradisional yang lahir hanyalah melodi lagu yang berunsur ala2 ketimuran,Arabic,Viking,dan di tambah dengan mesej2 setiap lagu.
Kemudian, disebabkan masalah connection, interview tergendala menyebabkan gua terpaksa PM EJ dan beliau berbesar hati untuk menjawab soalan-soalan yang gua tinggalkan di inbox beliau
Siapa yang bikin grafik utk Qharinth?Aku tengok grafik artworknya modern skali.
Segalanya di buat oleh abang aku sendiri yang merangkap sebagai bass/vox Qharinth,iaitu saudara Mohd Yushizam atau Rator Flame,beliau memang mahir dalam bidang sebegini,banyak band-band yang telah beliau sumbangkan artwork nya melalui cover cd,Myspace, etc.
Boleh ceritakan pasal EP korang yang akan datang ni iaitu The Valley Of Humiliation & Contempt. bole kasi sneak peek sket tak EP ni berkisar pasal apa? bila akan rilis dan brape jumlah akan dikeluarkan dan dalam format apa ye (cd?kaset?)?
Planning kami setelah bersusah payah mengharunginya dengan sendiri akhirnya setahun kami akan merelease EP pertama kami The Valley Of Humiliation & Contempt yang mengandungi 5 lagu berunsurkan folk/melodic black/death metal,ia akan di release kan dalam format CD dengan limited edition sebanyak 1000 copy,EP ini berkisahkan tentang peringatan,sejarah,zaman-zaman Arab Jahiliah dan kesucian dalam agama dan pengorbanan dalam menegakkan syiar Islam,nanti anda boleh refer dgn sendiri di dalam cover EP kami segala liriknya ada di dalam,insya Allah bulan July 2010 akan keluar. Tarikhnya akan tuhan yg tentukan
So far apa planning Qharinth?
Planning yaaa selepas release EP,aku bercadang nak bawa nama band ini ke oversea insya Allah,nak tengok penerimaan orang luar terhadap scene kita,dan next akan menghasilkan stuff-stuff yang berkualiti lagi diingati,dan mengekalkan konsep begini rupa yang seakan dilupai.

Setakat ni gig mana yang paling korang puas main?Oh korang ada bikin merchandise ke?
Gig kami baru sekali aja Dethrock Dancing 6/6 hari tu itu adalah gig yang terbaik bagi kami hail!Insya Allah pas release EP CD nih aku cadang nak buat baju pula
Ok soalan lepas-lepas ni secara general dalam scene ya bro.aku harap ko leh elaborate dengan details la kalo boleh. Apa pendapat ko pada menjadi true Black Metal di Malaysia ni.Ko rasa ada ke such thing as being true Black Metal kat malaysia ni?
Soalan yg menarik nih hahahah,ok Amin aku pernah melaluinya sebelum ini masa isu nih panas di tahun 2001,cerita dia depa nampak ada budak2 poser/trendy yg pakai baju unsur band2 BM/DM pergi koyak ayat suci Al Quran,lepas tu isu ni di perbesarkan dengan meluasnya hingga habis scene jd kacau bilau dan pergerakan menjadi slow ekoran isu ini. Ko nak tau tak abang aku di tahan polis kerana hanya pakai baju hitam aja oleh polis.dan Min satu lagi ko nak tahu tak sebenarnya aku tahu siapa wartawan akhbar Metro mula2 mengupas isu ini,ia adalah budak sekolah lama aku dulu ,kalau ko nak tahu budak nih masa kat sekolah pun jahat mcm dajal jgk tapi yg bestnya dia boleh menunjukkan dirinya alim seolah-olah dia tidak tahu asal sejarah silamnya,sebenarnya aku tahu sapa dia budak nih sebab dia ada datang ke rumah aku masa tahun 2001 dgn kawan2 wartawannya dari akhbar Berita Harian dan New Straits Times (terasa lak gua +___+ - ed),hanya semata-mata nak tahu isu sebenar ini aku pun terkejut juga tapi aku menerangkan semula mereka nih,biasa laaa depa nih nak bagi laku paper depa kena bagi berita hangat laaa.
Dan terakhir sekali;

antara cd,kaset, dan piring hitam,mana ko lagi prefer?
Sekarang zaman da moden semua nya da moden,jd kenapa kita nak ke belakang lagi?????,Cukup laa zaman kegemilangan vinyl,kaset, sekarang zaman CD dgn formatnya WMA ,la ni pun da canggih boleh main download dlm tenet dgn adanya mp3 hahahah tapi formatnya kecil jd CD adalah yg terbaik bt masa ni bagi aku.
Hey bro, terima kasih la atas kesudian ko untuk luangkan masa menjawab interview untuk DtE. Any last words?
Ok terima ksh buat saudara Amin yg sudi menemuramah kami,aku amat menghargainya dan aku ucapkan syabas buat ko yang tanpa penat jemu utk menaikkan scene (ti) tak kira apa jenis genre music pun,semoga ko berjaya apa yang ko lakukan hanya tuhan aja dapat membalas segala keikhlasan ko noh,jadi kata-kata terakhir dari aku,tak kira lah ko main apa konsep sekali pn apa yg penting kita bersepakat dan menghormati apa yg org lain lakukan.

Qharinth, ini bukan Black Metal tipikal! Qharinth boleh dihubungi di www.myspace.com/qharinth . Sokong band tempatan dan beli yang asli!

Photo credit: Semua foto telah diambil dari page Myspace Qharinth


Dark Live Collections (1993)

Ini merupakan sebuah album kompilasi yg kult di Malaysia.Diterbitkan oleh sebuah label bernama Dark Journey Records pada tahun 1993. Kompilasi ini membariskan kumpulan2 yang meningkat naik ketika itu iaitu Brain Dead, Catarrh, Tormentor, Silent Death, Nebiras dan Nemesis. Setiap kumpulan membawakan 2 buah lagu.


Senarai lagu yg terdapat didalam kompilasi ini ialah :

1 - The 7th Winds - Brain Dead
2 - Spirit of Heloisa - Brain Dead
3 - Emptiness Laughter - Catarrh
4 - Sense of Stimulation - Catarrh
5 - Death Unleashed - Tormentor
6 - Devouring Judas - Silent Death
7 - Spellbound - Silent Death
8 - Bless Be Thy - Nebiras
9 - Region of 4th Elements - Nebiras
10 - Life Form - Nemesis

Keseluruhan lagu2 didalam kompilasi ini adalah lagu2 yg sangat baik dan ada yg merupakan rakaman terbaru. Juga lagu tunggal yg dirakamkan oleh band seperti Nemesis (band aru Koffinkanser/ROB) dan Tormentor kerana 2 band ini tidak menghasilkan sebarang rakaman EP mahupon album penuh.

3 buah band didalam kompilasi ini iaitu Brain Dead, Silent Death dan Nebiras telah mengeluarkan album mereka sebelom kompilasi ini dikeluarkan manakala Catarrh meriliskan mini album bertajok Wine of Inamria dibawah Sonic Asylum Record.


*imej poster kredit kepada auze

Brain Dead jika dilihat pada 2lagu didalam kompilasi ini agak berlainan dari konsep didalam album mereka iaitu From The Ecstacy kerana kedua2 lagu ini tempo nya agak perlahan. Mungkin kerana pada ketika itu pengaruh Rotting Christ agak kuat melanda scene metal negara.Namun alunan melodi The 7th Winds dan Spirit of Heloisa tetap kuat!!! Catarrh pula membawa 2 buah lagu yg juga terdapat didalam mini album Wine of Inamria tetapi menggunakan rakaman terbaru.Tormentor yg pula membawa lagu bertajok Death Unleashed dimana terdapat 2 vokal didalam lagu ini yg mana growl nya amat menggerunkan (boleh refer ending part pada lagu tersebut), Silent Death membawakan dua buah lagu yg berlainan vocalnya bagi kedua2 buah lagu. Growl bagi Devouring Judas dan Scream yg bergema pada Spellbound (sebuah lagu Silent Death yg kearah Black metal). Apa yg menariknya solo lagu ini dimainkan menggunakan akustik gitar (sebenarnya ini bukanlah album live sebaliknya rakaman studio dan pada starting dan ending song dimasukkan suara crowd untok mendapatkan impak bunyi live!!!), Nebiras, band yang membawakan konsep Black metal ini juga tidak kurang hebatnya dgn lagu yg agak berlainan dr apa yg selalu diperdendangkan oleh band2 metal pada zaman itu. Nemesis membawakan lagu yg pada saya merupakan sebuah lagu yg terbaik (ini pandangan saya saja, anda punya pilihan sendiri), sebuah lagu yg durasi 7minit lebih dan mengambil masa seminit lebih sebelom Aru melontarkan suaranya. Pada lagu ini sound drum nya kedengaran agak seakan trigger (tahun 1992 dah ada trigger ke?) dan pada pendapat gua ianya adalah teknik EQ yg digunakan utk rakaman track drum.

Secara keseluruhan kompilasi ini boleh dikatakan antara pemangkin kepada kemajuan scene metal tanahair selain kompilasi lain seperti Intrusion of Dark Journey yang juga membariskan band2 yg kuat seperti Demisor, Profane Creation dan lain2.

Kompilasi ini mungkin sudah sukar untuk didapati di kedai2 kaset dikala ini tetapi ada jua beberapa pihak yg menjadikannya ke versi CD. kepada anda yg mempunyai kaset asli kompilasi ini, anda sangat bertuah kerana memiliki antara satu khazanah metal berharga tempatan.



Sisi tersembunyi Marlinspike

Berikut merupakan inteview dari pihak DTE bersama Marlinspike (Eddie)
  1. Sejak bila Marlinspike secara rasminya ditubuhkan? atau mungkinkah anda ada menggunakan nama lain sebelom terpilihnya nama Marlinspike sebagai nama rasmi band ini?
    Band marlinspike sebelum rasminya mmg mempunyai nama lain.. iaitu intrusions.. dimana lineupnya terdiri dari saya(eddie), farouk dan sham kedah... dan selepas zaman permulaan scene ug di central market.. sy dan farouk mengambil keputusan untuk menghadkn anggota dari tiga kepada 2 iaitu saya dan farouk.. dan band dengan rasminya digelar MARLINSPIKE pada tahun 1991.. (zaman kegemilangan scene UG di CM)
  2. Jika dilihat review2 dahulu Marlinspike dikatogerikan sbg band industrial metal.. adakah Marlinspike benar2 sebuah band industrial metal?
    Secara terperinci nya kami ingin di labelkn sebagai arty maverick avant garde tetapi tidak tahulah adakah jarak masa kami berkecimpung di dlm industri ini melayakkan kami di gelar avant garde atau tidak hahaha! musics kami adalah cliche diantara metal dan experimental seperti mana band John Zorn(painkiller) dimana beliau menerapkn genre metal dan jazz di dalam segi permainannya..
  3. Artikel2 dahulu ada juga menyatakan Marlinspike punya idola2 music yg sangat berbeza dr pure metal. adakah music Marlinspike satu experiment dalam mempelbagaikan scene metal di Malaysia? atau marlinspike mempunyai agenda tersendiri dalam scene music tempatan?
    Agenda kami bukan lah menjadi provokatif kepada soalan pihak saudara.. secara terus terang.. kami ingin membuka mata masyarakat bahawa musics greyarea ini mungkin satu hari boleh di terima.. dan berharap generasi akan dtg tidak di belenggu arus stereotaip semata..mata didalam menentukn arah minat mereka di dalam scene Underground atau lebih tepat OutSource Element Ini...
  4. Boleh ceritakan bagaimana album Structure of the Circuit dihasilkan? maksud saya bagaimana Marlinspike menghasilkan lagu, rakaman dan terbitnya album ini. Juga siapa yg terlibat didalam album ini?
    Banyak sutradara atau orang perseorangan terlibat di dalam memberi idea termasuk abg fathul kita(infectious maggots) oji mutilation dan kami tahu band mereka merupakan cabang grindcore terawal di malaysia.. di mana saya sendiri memberi cadangan kepada saudara farouk.. bahawa kami harus berginjak sedikit dari element grindcore kepada jenis musics yg mempunyai element harshes noise seperti swans dan throbbing gristle dan ini di guna pakai juga kepada band godflesh, scorn dan pitch shifter pada tahun sama kami menceburkn diri di dalam sub genre ini... kami juga tidak suka diberi jolokkan nama band GODFLESH malaysia disebab musik kami berunsur sedikit berbeza dgn sutradara Justin Broadrick dari Godflesh itu...
  5. Boleh Marlinspike nyatakan bagaimana penghasilan artwork untuk album Structure of the Circuit? apakah maksud disebalik cover artwork tersebut?
    Soalan ini mungkin menjadi tricky sedikit di mana zaman 90 an dahulu penggunaan komputer kurang diguna pakai oleh smua band2 underground tempatan.. di dalam structure.. kami mendapatkn gambar art clips dari majalah luar negara.. secara jujurnya kami meng cut and paste(gunting dan tampal pakai gam kertas) smua element artwork itu..dan saya(eddie) merekakn font ARIAL BLACK MARLINSPIKE... tetapi sekarang dengan menggunakan technology hasil artwork MARLINSPIKE saya melahirkan sendiri dgn menggunakan applikasi TIF_FX oleh fouda foundation(sebuah applikasi membuat graphics render standalone) dan maksud yang ingin disampaikan didalam artwork structure(seperti mana di bincangkn oleh saya dan farouk) ialah cabang circuit yg cuba di utarakn di dalam bentuk pergerakkan badan manusia...
  6. Siapakah yg menjadi mastermind atau tulang belakang dalam Marlinspike? Siapa pula yg banyak menghasilkan lagu2 dan juga dalam penyusunan lagu2 Marlinspike?
    Saya suka jika rakan rakan melihat kami(farouk dan saya) merealisasi kn bahawa kami adalah equally mastermind.. di mana kebanyakkan lagu yg dihasilkn juga telah di vocalkan bersama2 oleh saya dan farouk.. dan diharap jawapan ini menjadi titik noktah jawapan yg menyelubungi peminat peminat kami semua..
  7. Anda (Eddie) juga terlibat dgn sebuah band bernama Mechanical Baby. Boleh ceritakan serba sedikit mengenai Mechanical Baby?
    Pada pertengahan tahun 90 an setelah farouk pulang ke pangkuan keluarganya di sarawak untuk meneruskan perniagaan keluarganya disana.. saya telah menubuhkan sebuah band yang berunsur experimental alternatif "MECHANICAL-BABY" dimana ianya telah di sertai semula oleh farouk pada lewat 90 an dan kami banyak pula menerapkan konsep artcore didalam music kami 'similar' dengan band grunge2 dimasa itu seperti "SONIC YOUTH" "DINOSAUR JR" dan "PIXIES" dan kami amat mencintainya di dalam mengeluarkan riff riff feedback guitar dan macam2 lagi secara experimental...
  8. Berbalik kepada Marlinspike, siapakah line up terbaru Marlinspike?
    Selepas mempunyai perselisihan paham dengan farouk pada awal tahun ini.. saya dan farouk mengambil keputusan untuk membawa arah masing2 tetapi saya mengekalkan 'MARLINSPIKE' dengan line terbaru yang dianggotai oleh saya sebagai vocals dan guitars, aliff abdil(guitars) nihilist(borneo thrash metaller) sebagai sutradara sampling dan programming dan yunus atau nos sebagai basist mengambil alih tempat saya dari terdahulu(saya menggantikn tempat farouk didalam menghasilkan riff riff visionary guitar)
  9. Apakah perkembangan terbaru Marlinspike? perancangan album baru mungkin? atau mungkinkah juga konsep baru?
    Untuk ini saya sekarang lebih banyak menghabiskan masa bersama ahli anggota baru Marlinspike iaitu saudara nihilist dari sarawak dan kami dalam perancangan untuk meng-riliskan keluaran L.P kami "StrikeLightning" yg terbaru dan kelima untuk dipasarkan tidak lama lagi.. diharap peminat kami bersabar menunggu kehadirannya.. dan mempunyai sedikit kelainan dari E.P dan L.P sebelumnya.. kami ingin menerapkn element dark harshes indust atau lebih rawk secara analog dan digital...
  10. Boleh pihak DTE tahu apakah playlist terbaru anda? mungkinkah jua ia akan mempengaruhi penghasilan lagu2 terbaru Marlinspike nanti?
    Marlinspike banyak mendengar band bandexperimental greyarea seperti SWANS, THROBBING GRISTLE, CAN, BRIAN ENO, PSYCHIC T.V, COIL, SPK, JOHN ZORN (dengan Painkiller) sila layari http://myspace.com/m4rlinspike untuk mengetahui antara faverit playlist kami di sana atau sebagai influential..
  11. Boleh Marlinspike nyatakan band2 baru yg pada anda harus diberi perhatian. local dan international band.
    Band harshes tempatan seperti Neurotic Euphoria - http://myspace.com/neuroticeuphoria dan krosot - http://myspace.com/mykrosot mempunyai potensial untuk dipertengahkan lagi diarena indust/experimental/harshes ini..
  12. Anda sudah lama bergelumang dalam scene bawah tanah Malaysia. kami di DTE ingin memdapatkan pendapat anda berkenaan fenomena gig "Pay to Play" yg berlaku sekarang. dan adakah fenomena ini juga pernah berlaku di awal kemuncak underground scene negara suatu ketika dulu?
    Pada era tahun 90'an dahulu ini sama sekali tidak terjadi dimana jika sesuatu events dilansungkn kami mempunyai spirit setiakawan "Circle Of Friends" sesama kami dan sudah semestinya kami berdiri secara D.I.Y dan menyebarkan flyers kertas fotokopi sesama sndiri untuk menjempot crowd dan rakan rakan ke mana event yg di adakan oleh penganjur..
  13. Kata2 terakhir anda sebagai penutup kata? mungkin juga bagaimana untuk peminat menghubungi Marlinspike atau anda ingin menyampaikan berita2 terkini mengenai Marlinspike?
    Sila lawat fanbased web kami di http://www.ekipsnilram.nl.ae/ atau terus add kami di MySpace Musics di http://myspace.com/m4rlinspike dengan akhir kata dari MARLINSPIKE "BE URSELF!"



    This MS DNS Was Sponsor By: | Free domain: www.nl.ae
    www.ekipsnilram.nl.ae This is my website www.ekipsnilram.nl.ae!

Flop Poppy - Rasa (2009)

ini music pop.. peduli apa gua nk dgr lagu pop.. music tu tak ada sempadan.. 
lagi Andy (anggota asal Flop Poppy) merupakan antara musician2 yg byk menolong dalam  menaikkan scene underground mahupon "upperground" tempatan..


ok, ini merupakan album ke5 Flop Poppy.. album ini mengandungi 12 buah lagu iaitu :

1 - Dendang Remaja
2 - Kasih Nafas Diri
3 - Impian Di Ibukota
4 - Semua Untukmu
5 - Tawan
6 - Lafaz Cinta
7 - Mungkinkah
8 - Pelangi
9 - Jebak
10 - Dedicated To You
11 - Selamanya
12 - Rasa

Untuk album "Rasa" ini berlaku perubahan line up dan hanya Megat (start join Flop Poppy masa album ke2) masih bersama sehingga kini. kali ini peranan gtar akaustik/elektrik masih digalas oleh Andy yg merupakan tunjang utama dan vokalis dan dibantu oleh Megat dan Cha'a. Ejam di posisi bass dan anggota baru Hasmi di posisi drum.

Jika dilihat album ini sebuah album yang bagus. sama seperti 4 album sebelom ini namun pada pendapat gua album ini sedikit melangkau zaman dan semakin advance. pada awalnya ketika album ke4 iaitu Cendera Jiwa, Flop Poppy sudah mula memasukkan elemen2 yg pelbagai seperti bosanova dan sebagainya dan melalui "Rasa" mereka semakin advance kedepan dan tidak memandang kebelakang hanya untuk menarik pendengaran pendengar2 yg belom sampai tahap pendengaran nya dgn apa yg dilakukan dalam music Flop Poppy.

"Rasa" juga merupakan album yg tidak menggunakan lagu dr komposer Fathul. Jika sebelum ini Flop Poppy pasti akan menggunakan khidmat Fathul namun album ini agak berbeza walopon majoriti lagu2 masih didominasi penciptaannya oleh Andy. 

Bercakap mengenai album ini juga gua memilih lagu Pelangi sebagai pilihan terbaek dr halwa telinga gua.. haha.. juga lagu Impian Di Ibukota dan Rasa. Keseluruhan album ini bagus dan anda tidak rugi memilikinya sekarang kerana pada pendapat gua 5 atau 10 tahun akan datang pendengar akan kembali mencari album ini kerana pada gua saat itu mungkin tahap pendengaran orang kita baru nk boleh hadam music Flop Poppy ini. Haha itu pendapat gua lah..

Album ini juga unik dr segi packagingnya. Cover artworknya merupakan lakaran kartun yg unik hasil rekaan Mims@Stoodle (actually ni 1st time gua tau mengenai tuan puanya artwork ini). Kelihatan simple dan menampilkan keberanian dalam menghasilkan artwork sebegini.

ok ini dahulu untuk kali ini, album ini boleh didapati di kedai2 music seluruh malaysia. anda boleh melayari http://www.floppy-records.com untuk berita terkini Flop Poppy!!!
dapatkan yang original!!!


A Re-Post: Instant Metalhead, are you one of them?

This is taken from my other blog. You can read them at After the Storm.

I must say I've been a fan of music since young. I remember I danced to Michael Jackson's Black or White, KRU's Awas when I was a little kid. Those were the days when cassettes and CDs were pretty much popular (I didn't get the chance to listen to Vinyl or even cartridge). And then when I get older, CD and MP3 replaced cassette. So does my musical preferences changed, from MJ to Grunge (yes, I listened to Grunge back when I was in form 2) and slowly shifting to more extreme; such as Metal (yea all those Black/Death/Thrash stuffs) as I get older. And then it's getting stranger, I started to listen to Ambient, Folk, Drone, Noise etc. Oh, that includes K-Pop and some female singers as well. Pretty weird huh? Well not really. OK fuck that, that is not the point of my writing.

The availability of Internet and MP3 technology have really changed the ways to obtain music nowadays. New artists can be shot into instant fame by solely advertising themselves through..let's say Myspace (I think the only thing keeping MS from getting obsolete is Myspace Music;pretty relevant til today) and Facebook, obscure bands can be re-discovered through forums, and many more (I can think more but I'm too lazy to write, fuck yeah I'm a lazy writer). I think Internet really killed the old method of tape trading and fanzine (again, I was never into tape trading and I read fanzine,never bought them). Seriously, does tape trading activity still alive these days?

Then came MP3. And cassette went into oblivion (though there are some people still prefer tapes over MP3) and MP3 reigns supreme. Then the real problem surfaced. Nobody is buying music! Well, let me rephrase, almost every people I knew (myself included) are no longer buying music! MP3 kills music,man! Yeap, it only took one people to buy a CD, rip it into MP3 format, uploaded it into the Net, and millions of people download it. Talk about making money from music, I think music is no longer a moneymaking career anymore, even Aaron Stainthorpe (of My Dying Bride) agreed to this. No longer collection of CDs (or cassettes or vinyl) being displayed on the racks, instead you have all your pirated stuffs loaded into your hard drives (all in digital format!). How sad is that?



Musicians no longer able to make money from album, and instead rely on concerts and tour to make a living. Well that only works if they go touring, what if those who doesn't? Guess they have to take up another job to sustain their living. Poor poor musicians! I am not surprised if the whole industry will go down and collapse because of this phenomena. The only to keep this from happening is buy original! Buy original CD/cassette/vinyl/or download from iTunes (99 cents?), go for to concert, buy their merchandise, or anything as long it does not involve piracy! And then you'll hear groans and complaints like:

"Bro,CD depa susah dapat kat Malaysia wei. Kena order"
"Merchandise diorang mahal dohh nak beli"
"Depa mana mai tour kat sini!"
"Gua belajar lagi la,mana nak beli dowh"
"Serius cakap, stuff diorang memang obscure bang!"

Right, I understand. BUT why is so hard to show your support? I mean, the older generation also faced the same situation. They even imported the CD and waited for almost 2 months for the CDs to arrive (from what an uncle told me), man that really proved 'Penantian itu satu seksaan'! Bottom line is, do whatever it takes to show your support. Doesn't matter if you are still studying, or already working, if you want the CD or shirt really bad, start saving your money for that stuff and then buy! It's just an excuse not to buy original stuffs. Okay I'm being ironic here, I don't really have that many original CDs and cassettes, but I've been really putting effort on getting the merchandise and stuff. Hahah,yeap! I think the only accepted excuse is when the stuff you are looking is totally hard to get (out of print, for example). Another one is, if the band willingly to spread their materials for free, then why not? You are a fool if you don't grab the chance. Everybody loves free item wei!



Then, we spawned a generation of instant metalhead/hardcore/whateveryouwanttocallit, A generation who does not buy, but downloaded all the shits from the Net, and turned themselves into metalhead (for example) overnight. Some people said Internet and MP3 gave birth to generation of posers, hell, I think they are right. I met kids who downloaded stuffs and bragging about how cool he is for listening to cool and upcoming bands, how he have huge collections of cool musics (all downloaded!) and then started to call people around him poser. To think he never have a physical copies of any bands he listens to, that is just sad. Even sadder, when he started calling other people poser, that is just like making himself even fooler (yeah, he's a fool, sadly). I even saw some kids online, sending comments to a band (who have a good potential and playing good music) saying "Where can I download your songs eh?". That is just fucking rude,man! You have the nerve to ask like that to your favorite band? Is that what you call showing a support? You fucking turd! Obviously you don't have a respect! They went through hell recording stuff (involving lotsa money definitely), and you simply ask where can I download your song? You motherfucking cocksucker, that is just plain rude! Dude, the truth that you just downloaded their stuff is just outrageous enough, must you really go and tell them? Same goes to that kid who've been bragging about his collection of downloaded stuff. Keep it to yourself, man! You are no different from the DVD peddler at Petaling Street (wonder they still are operating these days)! Haihh! I confessed, I did downloaded stuffs from the Internet, but I don't think I go around and tell people much like you. I'll be severely embarrassed if people know the truth I have more pirated music than the originals! Okay! So STFU and keep it to yourself!

Bottom line is, try to buy the Original albums, or at least get your favorite band's merchandise. I think that is the least you can do. But I don't say stop downloading, I think it's okay to download and at the same time you have the original (you keep the original for collection and downloaded version for listening purpose,get it?) copy. Well, are you one of them?

photo credits: http://www.flickr.com/photos/tessconrad/3759667244/
http://www.mortalonline.com/forums/4701-heavy-metal-its-my-law.html

Soulfly - Omen (2010)

anda bukan mat metal sejati jika anda tidak kenal frontman band ini!!!! haha..

ok Soulfly yg merupakan band yg dikepalai oleh Max Cavalera (ex-Sepultura, Nailbomb - sekarang bersama Cavalera Conspiracy dan Soulfly) telah melancarkan album ke 7 mereka yg bertajok "Omen".


album ke 7 ini mempunya 11 track yg boleh bikin kepala goyang jugak lah.. 

01. Bloodbath & Beyond
02. Rise Of The Fallen (featuring Greg Puciato of The Dillinger Escape Plan)
03. Counter Sabotage
04. Jeffrey Dahmer
05. Lethal Injection (featuring Tommy Victor of Prong)
06. Great Depression
07. Mega-Doom
08. Kingdom
09. Off With Their Heads
10. Vulture Culture
11. Soulfly VII

dan juga 3 cover song (gua rasa hanya terdapat dlm digipack version or japan punya edition)
12. Four Sticks [Led Zeppelin cover]
13. Refuse/Resist [Sepultura cover]
14. Your Life, My Life [Excel cover]

Soulfly terkenal dgn album2 yg mengenengahkan featuring artis yg terdiri dr rakan2 music mereka. untuk album Omen mereka telah menjemput 2orang penyanyi iaitu Greg Puciato dari band The Dillinger Escape Plan dan juga Tommy Victor dari band Prong. Greg Puciato telah menyanyikan sebuah lagu bertajok Rise of the Fallen manakala Tommy Victor didalam lagu Lethal Injection. 

Pada pendengaran gua album ini lebih kepada pengaruh groove/hardcore. memang gua tersilap kerana menjangkakan album ini jugak berbau groove/Thrash Metal seperti album terdahulu iaitu Conquer (album Conquer merupakan album Soulfly kembali ke akar music Max dahulu tetapi tidak sampai tahap seperti Arise, Beneath The remain atau Schizoprenia apatah lagi Bestial Devastation.haha) dari segi music pula gitarist mereka iaitu Marc Rizzo telah bereksperimen dgn bunyi2an dr gtarnya dimana beberapa lagu yg ada bunyi seperti sample tetapi ianya datang dari gitarnya seperti yg terdapat didalam lagu Rise of The Fallen. Drummer mereka Joe Nunez juga hebat dgn pukulan dan hentakan drum nya..Max Cavalera juga masih maintain dgn suara nya walopon makin meningkat usia..

berita mengenai Max Cavalera yg akan bergabung semula dgn Sepultura juga makin samar2 walopon itulah yg dikehendaki oleh peminat Max Cavalera dan Sepultura. namun Max pernah menyatakan beliau ingin merialisasikan impian anaknya yg ingin melihat Sepultura bersama line up asal.. pastinya bersama Jairo T.. ok sama2 kita nantikan apa kah perancangan Max Cavalera!!!

Agalloch: An Appreciation Towards the Mother Nature

Damn it, I was supposed to write something, but since I reached home late in the night, I lost mood to write it down, but I guess I can compensate that by posting this video.







Not Unlike The Waves by Agalloch






I think Agalloch is quite unknown here in Malaysia, (this is a generalization, I could be wrong) probably due to the genre they are playing and lyrical themes are quite different from what usually we have here (speaking of culture differences heh!). Agalloch is from the USA (where death metal rules lol), and it's not something I expect, since I was expecting Agalloch is like 'just another generic bands from the States playing death or thrash or metalcore'. I was wrong. Agalloch plays Dark Metal with tinge of Folk/ Neofolk with traces of Black Metal and Doom Metal. Mainman John Haughm have collaborated with Nest (neofolk from Finland), which is evident enough to show their tendency towards neofolk movement. I read from somewhere else Agalloch also shown interest in post-rock in their sound. Weird. Where was I? Yeah, neofolk. Lyrical themes of Agalloch also reflect on their fascination towards neofolk; the usual appreciatian towards Heathenry, paganism, nature and blablabla, which I thought is very different if were to compare to other American bands we usually know. But for me, John Haughm and Co. plays a very simplistic metal (no technical shits and stuff), but is is the atmosphere they created that separate them apart from other bands. A worthy band for you to check out. Sorry I'm too sleepy to go on. A review of Soulfly album by Contramen will follow soon. Ta!

Agalloch can be reached at http://www.agalloch.org/

Au Revoir - Su'ul Khatimah (2010)


Au Revoir, sebuah kugiran music berat dari utara tanahair iaitu Perlis, asalnya merupakan one men band yang ditunjangi oleh Rammy dan dibantu oleh Yem selaku penyumbang utama didalam solo2 lagu mereka. Band ini telah melahirkan beberapa single dan juga sebuah album penuh pada 2009 bertajuk Keys of Misery. Berkonsepkan Speedrock, Au Revoir telah melahirkan sebuah mini album bertajuk Su'ul Khatimah pada tahun ini (2010) yang mengandungi 6 buah lagu.

1- Disqualified To Be Human
2 - The Life I Choose
3 - The Devil I Called Father
4 - A Love To Kill
5 - The Games Girls Play
6 - Hanzar (instrumental)

Jika di perhatikan pada album ini, gua dapati terdapat peningkatan dari segi song arrangement dan penyampaian vokal jika dibandingkan dengan rilisan2 mereka sebelom ini.

Pengaruh heavy metal dan old skool metal jelas kedengaran pada setiap lagu Au Revoir. malah ada sesetengah lagu jika dibawakan secara live mampu membuatkan crowd menggila dan headbang bersama. Contoh seperti lagu A Love To Kill dan The Games Girls Play sangat bagus jika dibawakan secara live. mungkin juga masanya belom tiba untuk Au Revoir beraksi secara live di pentas2 gig negara kita.. ya segala nya mungkin.. mungkin dapat mencerahkan mata2 warga lama old skool metal yg kepingan music2 dambaan mereka dikala jiwa masih bergelora dgn darah muda.. haha..

Dari segi kualiti rakaman pada gua ianya bersesuaian juga walopon telinga sensitif gua ini agak cerewet namun penghasilan bunyian rakaman Au Revoir seakan bertepatan dgn konsep yg dibawa nya.. mungkin untuk rilisan akan datang Au Revoir dapat meng"upgrade" mutu rakaman mereka..

ok, untok mendapatkan cd ini anda boleh menghubungi Faithcraft Production melalui blog mereka iaitu http://faithcraftmobile.blogspot.com/

buy original, support local band kita ok!!!
\m/



TMFDC: Serangan Sonik Bertalu-talu

Banyak kali bila orang tanya gua apa tu music Drone, gua akan mendapati gua macam kelu dan tak reti nak explain. Even sampai sekarang pun gua masih tak boleh nak jelaskan Drone itu macam mana form dia. Paling selalu gua explain kat orang pun, "Drone itu music dia macam lu lekap telinga kat belakang peti ais, takpun lekap telinga kat mesin parut kelapa masa" dan semestinya akan ada soalan susulan, "cemana pulak bunyi dia?" yang seterusnya gua akan surrender dengan jawapan "Bunyi dia humming la,bunyi drone, paham tak?Drone!"

Pengalaman pertama gua dengar music Drone (take it as a general, drone banyak jenis) adalah melalui band Sunn 0))), dari USA. Band yang ditunjangi oleh Stephen O'Malley dan Greg Henderson ni memang gila (ke semua band drone memang gila?hahah). Dari imej diorang yang super grim (pakai robe) hinggalah ke kegemaran mereka stack amp besar nak mampus masa main live dengan volume yang bingit dan berat tak ingat punya. Kalau diikutkan gua memang kurang berminat dengan Drone sebab pada gua mana rentak dia? Kenapa dia main satu not dan sustain sampai dekat sepuluh saat dan paling penting, kenapa lagu lu panjang sangat siut! Anyway, point gua bukan nak bercakap pasal Sunn 0))). Maybe lain kali lah. Tapi gua nak bercakap pasal satu band yang ada dan dekat dengan unsur drone, which happened, gua terminat pulak dek kerana satu, unsur noise/elektronik diorang memang KA-POW!


To those who never heard the name of The Mount Fuji Doomjazz Corporation, now it's the time! Okay sebenarnya The Mount Fuji Doomjazz Corporation (selepas ini dipanggil TMFDC atau Mount Fuji) adalah alter ego kepada band The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Iye, nama diorang ada jazz, clearly written there! Semestinya diorang bawak jazz, habeh di mana dronenya? Okay, dari pendengaran gua, Mount Fuji membawakan free form jazz/drone/noise. Yeap. Jazz yang ada unsur drone. Gua pun tak pernah terfikir. Tapi Kilimanjaro pulak lain, jazz diorang lagi berstruktur rasanya (gua tak khatam dengar TKDE lagi hahah). Okay la, gua malas nak bercerita pasal the band itself, sebab lu orang bole dapatkan info pasal diorang kat Internet (walaupun sebenarnya info pasal diorang sangat limited kat Internet, gila ah!).

Macam gua cakap tadi TMFDC sebenarnya terdiri daripada ahli yang sama untuk band TKDE gak, so tak payah la kot nak cakap pasal tu lagi.Setakat yang gua tau, TMFDC dah release 2 album yakni Succubus dan Doomjazz Future Corpses!, yang mana 2 album ni memang ketara jugak la perbezaan pembawakan jazz diorang. Kegemaran gua? Kedua-duanya gua suka! Terdapat beberapa facts yang buat gua tertarik dengan kedua-dua album ni. Kita mulakan dengan Succubus.



Album Succubus (2009) terdiri daripada 13 tracks dan tajuk Succubus ni diambil daripada tajuk filem Jess Franco yang bertajuk Succubus*Necronomicon Dreamt Sin. Nak jadikan cerita pulak, album ni sebenarnya direkod secara live dan improv (maknanya secara spontan!), sambil menonton filem ni! Bayangkan, mata duk tengok film, tangan duk galak main instrumen! Sebab tu kalau lu orang perasan, semua track lagunya bersambung-sambung dan hampir tiada struktur lagu biasa (verse-chorus-verse). Tapi tak macam album Doomjazz Future Corpses!, album ni lebih menonjolkan unsur jazz dan noise, dan sekurang-kurangnya masih ada form (barangkali sebab terikut-ikut flow cerita Succubus) lagunya. Sepanjang 13 lagu yang bermain, gua masih boleh kenal lagi instrument dimainkan, contohnya ada trombone, trumpet kot dan sebagainya. Kehadiran beat drum yang berentak jazz (dah nama pun band jazz!) menjadikan album ni kurang sludgy dan agak pantas sedikit berbanding Doomjazz Future COrpses!. Ini merupakan album pertama TMFDC yang gua dengar dan gua aak impressed gak la. Dengan instrumentnya yang macam mendayu-dayu, diselangi ada suara-suara perempuan (bukan nyanyi,tapi macam apa ye susah nak cakap) dan efek-efek elektronik, gua sangka barangkali ni dah cukup extreme.

Enter Doomjazz Future Corpses! yang release 2 tahun sebelum tu. Album first menggunakan nama TMFDC ini memang sumpah bikin hipnotik siut! Unsur drone dan bunyi-bunyian elektronik dan noise memang mendominasi album ni! Arghh! Rasa macam melayang siut! Bermula dari track pertama (semua track dalam album ni tak bernama,sekadar dilabel dengan turutan nombor sahaja) sampai yang terakhir, gua simply boleh cakap it's a pure sonic mayhem! Masih menggunakan instrument jazz (tapi percussion macam takde pulak) dan juga bunyian elektronik dan tak lupa gitar berdistortion berat (yang mendominasi track-track terakhir). Serius cakap, gua memang masa first time dengar rasa macam efek-efek elektronik dia gila merapu tapi layan ah. Boleh kata bunyik dia macam radio wave ke angkasa lepas pun ada hahah! Album DFC memang sangat jauh berbeza kalau dengan Succubus yang lebih berstruktur.Ye DFC pun memang free form jugak, tapi lagi wild siut. Semua instruments seolah-olah dimainkan dan dibiarkan sustain untuk mewujudkan droning. Peghh!Nak cakap pun memang tak guna, kena dengar sendiri. Kalau lu orang into music yang free form dan drone, TMFDC mungkin jawapannya. Oh lagi satu, DFC direkod secara live jugak, siap masa ending track ke 7 boleh dengar orang tepuk tangan lagi! Bagi gua, ini soundtrack untuk gua kala tengah sakit jiwa hahahah!

Untuk maklumat lanjut, boleh capai mereka di www.tkde.net