The Mount Fuji Doomjazz Corporation- Doomjazz Future Corpses (2007): Penderaan bunyian sonik dan drone!

Hello semua!Kali ni gua bawakan review album The Mount Fuji Doomjazz Corporation yang berjudul "Doomjazz Future Corpses!". Gua pernah bercerita pasal TMFDC sebelum ni, jadi rasanya tak payah la gua nak ulang balik kan.

Jadinya Doomjazz Future Corpses ni diterbitkan pada tahun 2007 oleh Ad Noiseam. Merupakan hasil pertama di bawah moniker TMFDC (alter ego The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble). Jangan expect ia berbunyi macam jazz standard yang lu orang dengar sebab ianya penuh eksperimental,aneh dan sludgy! Secara generalnya gua klasifikasikan album ni sebagai eksperimental jazz yang tak macam jazz yang dijangkiti unsur drone, noise dan spontaneous yang bikin pendengar masuk ke jurang yang tak diketahui kedalamannya (depthless abyss, err gitu la).Hahah, amacam? Pening? Album ni direkod secara live, maknanya tiada struktur yang khusus dan diimprovise serta meleret-leret (boleh dengar ada tepukan crowd masa trek ketujuh).


9 trek yang tidak bertajuk telah dirakam dengan line up berikut:

Hilary Jeffrey - Trombon, Oscillators
Nina Hitz - Cello
Eelco Bosman - Gitar
Jason Kohnen - Bass, Efek bunyi
Ron Goris - Efek

Untuk mendengar Doomjazz Future Corpses!, adalah dicadangkan untuk mendengarnya dari trek 1 hingga 9. Maksudnya seluruh album, sebab ianya adalah bersambung-sambung jadinya kalau skip-skip mood akan terganggu. Pada gua ini bukan album untuk lu dengar macam dengar lagu-lagu As I Lay Dying takpun Dream Theater atau letak la nama-nama apa band pun. Ini adalah total mindfuck experience. Lu orang akan drown dalam muntahan bunyian drone. Cemana lagi gua nak cakap?Boleh rujuk graph di bawah hahah.

Amikkkk kasi lemas!

Bermula dengan suara pengenalan yang berdistort di trek Untitled 1, semuanya berbunyi tenang, tanpa ada struktur yang jelas. Pada yang kurang familiar dengan music drone pasti akan fed up menjelang minit ke 3 sebab rasa macam tak berbaloi dengar noise. Hahah. Kemudian menjelang trek Untitled 2 semua instrument dah mula steady dengan sound droning. Part paling gua suka adalah trek Untitled 5 hingga trek terakhir iaitu Untitled 9 bila mana semua sound effects/oscillators mula menyerlah dan menjadikan suasana sangat kacau bilau. Bunyi yang terhasil sangat aneh bagi gua. Sekejap macam bunyi space music, karang bunyi yang menderam dan macam-macam lagi. Mulai part ni juga karekteristik elektrik gitar mula muncul dan buzzing yang sangat heavy dan deep melengkapkan sonic attack TMFDC. Dan di trek 9 semuanya kembali kendur sesudah klimaks noise di trek-trek sebelumnya. Gua susah nak explain sebenarnya, lu orang kena dengar sendiri dan experience macam mana jazz/drone bawaan diorang. Kalau ikutkan gua, memang gua dengar dan gua akan lost dan rasa cam drown dalam timbunan noise dan drone. It's not a bad thing sebab ia macam hipnotik. Rather than bagi gua stay focus ia macam relaxing dan ala- ala santai macam tu. Recommended kepada sesiapa yang nak mencari alternatif dan nak tahu macam mana music drone berbunyi.

Pros:
-Entah ah, nak cakap cemana eh. It's a musical abuse,man!Noise noise noise droneeeeeeeeeeeee!

Cons:
-Again, it's noiseeeeeeeeeeeee and drone!

Rating:Off the scale. Fuck rating man! This is pure sheer madness!

TMFDC boleh dicapai di sini

Detektivbyrån: Folk/Elektronika ceria!

Lu orang pernah tak bayangkan muzik yang zahirnya berbunyi macam ala-ala innocent, sedikit comel dan dreamy tetapi menggunakan instrument yang mudah dan basic? Cuba dengar band yang gua tampilkan kali ni. Gua sebenarnya susah nak gambarkan macam mana hala tuju muzik Detektivbyrån ni. Duo Swedish ni (asalnya bertiga) sememangnya membawa muzik yang pada gua, comel, kiut, berperisa keanak-anakan dan paling penting, seolah invoking child hood memories. Sedikit pengenalan buat yang kurang familiar dengan band folk/elektronika ni. Detektivbyrån bermaksud Agensi Detektif dalam bahasa Sweden (yang kaya dengan scene Gothenburg Metalnya dan juga negara asal band legend Bathory heheh \m/-ed) asalnya merupakan pemuzik jalanan (buskers eh term dia?-ed). Bermula dengan trio yakni:


Anders Molin - kotak muzik, akordion
Martin Molin - glockenspiel, theremin, traktofon, piano mainan
Jon Nils Emanuel - dram, sound box

tetapi sayangnya Emanuel keluar setelah terbitnya album Wermland. Sekarang hanya tinggal dua-beradik tu ajelah yang meneruskan. Apa yang menarik pasal Detektivbyrån ni? Pada gua muziknya yang bernada gembira,ceria, keanak-anakan, folk yang uptempo bercampur baur dengan elektronika menjadikan gua terus jadi fan diorang. Takde unsur depresif, segalanya gembira, membangkitkan rasa childish dalam diri. At times kadang-kadang rasa macam kat parti minum petang yang ada badut takpun ada rasa seperti lepak di tepi cafe jalanan di Paris. Dan paling ekstrim, pada gua ah, mengimbau kenangan masa kecil. Kemungkinan pemilihan instrumen bukan standard (music folk biasa ah pakai non standard instrument!) menjadikan ia sedikit hipnotik. Dan dalam album E18, mereka juga ada gunakan gunting sebagai instrumen (untuk menghasilkan bunyi clicking), boleh check di Youtube dan cari lagu berjudul Dansbanan. Hah! Amacam? Gunting pun boleh guna! Barangkali ini terinspirasi dari latarbelakang mereka sebagai pemuzik jalanan yang kadangkala memaksa mereka improvise apa sahaja barang yang boleh dijadikan instrumen,kot. Oh lupa nak cakap, tiada vokal digunakan ya. Bagi gua adalah lebih baik Detektivbyrån terus begini sebab ia dah cukup cantik.

Satu contoh penggunaan gunting dalam lagu Dansbanan. Ah cool!

Di negara asal mereka, penerimaan peminat adalah sangat baik malah telah tercalon dalam beberapa anugerah dan berjaya merangkul sebijik dua award. Untuk sebuah band yang baru, ia adalah sangat bagus! Malahan mereka juga telah muncul dalam beberapa rancangan tv dan membuat persembahan. Kira ok ah tu memandangkan mereka bukannya memainkan music extreme dan bising. Selain tu jugak, muzik mereka telah digunakan untuk soundtrack filem dari Amerika yakni Tenure.

Om Du Möter Varg live

Seperti yang gua cakap tadi, mereka sangat stand out disebabkan penggunaan instrument yang eksotik. Muzik mereka sering dihiasi dengan piano, disusuli dengan akordion atau pun xylophone. First time gua dengar, macam muzik rancangan kanak-kanak,takpun sarkas. Selain itu muzik Detektivbyrån juga dihiasi dengan unsur elektronik namun takde la overpower instruments yang gua sebut di atas.

Memandangkan Detektivbyrån tidak mempunyai vokal dan lirik, jadi interpretasi music directionnya hanya boleh dibuat melalui....well,muziknya lah. Susah nak cakap, yang gua boleh ulas ianya berkaitan kegembiraan,fantasi,rasa escapism,imaginasi keanak-anakan dan semua yang positif ah.

Oleh itu apa kata gua bagi sedikit review album Wermland, amacam?

Album yang direlease oleh label Danarkia pada tahun 2008 ni mempunyai 14 trek yang semuanya menangkap pendengaran yakni:


1. Om Du Möter Varg (If You Meet the Wolf)
2. Kärlekens Alla Färjor (Love All the Ferries)
3. Honky Tonk Of Wermland
4. Rymden I En Låda (Space in a Box)
5. Generation Celebration
6. Life/Universe
7. Neonland
8. Hus Vid Havet (Houses at Sea)
9. Partyland
10. Camping
11. Sista Tryckaren (Final Push Server)
12. En Annan Typ Av Disco (Another Type of Disco)
13. Dygnet Runt (Around the Clock)
14. 054

Susah nak pilih trek yang terbaik kerana semuanya listenable dan membawa mood gembira yang berbeza-beza. Ada rasa macam parti kanak-kanak (apasal ayat gua berbunyi pedo ni?-ed), ada yang macam dreamy (terutama trek yang pakai instrument music box ahhhhh indahnya!). Gua amik keputusan untuk pilih 4 lagu paling outstanding yakni:


Om Du Möter Varg - Jikalau bertemu dengan serigala, ahahah tajuknya begitu innocent sekali! Penggunaan music box di awal lagu dan juga instrument Theremin mulai minit ke 1:19 menambahkan lagi mood yang disulam dengan akordion. Kalau tatau camne Theremin berbunyi boleh tengok kat Youtube. Bunyinya macam ethereal sedikit.

Camping - Trek ni berbunyi sedikit dreamy sebab penggunaan piano (tak pasti piano mainan ke apa kan). Hanya piano sahaja mendominasi trek ini namun cukup untuk bawak gua termenung.Ewah~

En Annan Typ Av Disco - Trek yang rancak dengan permainan akordion dan xylophone yang laju. Dram membuat penampilan disini dan ada feeling nak berdansa sedikit. Sesuai untuk muzik garden party ahhh.

054 - Kalau lagu E18 didedikasikan kepada highway berdekatan tempat mereka dibesarkan, 054 ni pasal apa pulak? Anyway, trek penutup ni memang cantik. Penggunaan elemen elektronika yang sesedap rasa bersama instrument lain buat lagu ni menjadi penutup yang sangat gemilang. Dreamy lagi.

Macam gua cakap, gua susah nak pilih trek yang terbaik. Jujurnya bila tamat 14 trek kesemuanya gua rasa tak puas pulak. I want more!

Pros:
-Mood yang dibawakan dalam album E18 (sila dengar juga ya!) diteruskan malahan semakin improved.
-Penggunaan instrument non standard sangat refreshing dan indah
-Elemen elektronika dan folk yang seimbang
-Muzik yang santai dan bikin emosi melayang-layang.

Cons:
-Sungguhpun lagunya berjumlah 14 trek, rasa tak puas pulak.Tolong next time letak 30 lagu!
-Susah nak dapatkan albumnya (hahaha bole ke letak camni kat cons wei?-ed)

Rating: 8/10

Gua cadangkan kepada sesiapa yang berminat nak tau duo Swedish ni,sila tengok video-video mereka di Youtube, atau jenguk Myspace mereka atau laman sesawang rasmi mereka di sini. Recommended!


Kredit:
-foto dari web rasmi Detektivbyrån dan diambil tanpa kebenaran untuk tujuan promosi.
-video dari web Youtube
-Terjemahan tajuk trek adalah menggunakan Google Translate


Pardon Me: Definisi Alternative Rock yang Catchy

Selepas feature rapper The Rhymeweaver hari tu, sekali lagi Dissecting the Euphony membawakan interview dengan band yang lain genre dari kebanyakan yang pernah ditampilkan. It's just to show DtE bukanlah tertumpu dekat metal sahaja. In a way ia adalah untuk membetulkan persepsi orang. Terima kasih kepada yang mengikuti dan membaca hasil kami. Alright let's skip the shit, kali ni gua bawakan Pardon Me, sebuah unit alternative rock dari Shah Alam/ Sunway. Lama jugak la dekat sebulan tunggu diorang reply sebab frontwoman dia duk busy dengan program realiti Keynote. Gua tergerak nak feature diorang lepas si vokalis sendiri menjemput gua menyertai fanpage Pardon Me dan bertitik tolak dari tu lepas gua dengar stuff diorang gua rasa nak feature pasal diorang ah. Maaf gua tak familiar dengan scene music alternative ni. Metal gua tau la hahah. Interview berikut dijawab oleh Shana, vokalis dan the mainman (mainwoman?-ed) Pardon Me.

Ceritakan tentang Pardon Me.Siapa yang mengasaskan Pardon Me?Dari mana lu orang berasal?


Ok, sebelum PM ni ada, kami secara individual menghadiri audition untuk HotFM Twisties Bingit 09 yg ujibakatnya berlangsung di 3 tempat yakni KL, JB dan Penang. Band ni wujud selepas kami digabungkan seramai 4 orang dalam satu group, sedangkan kami langsung tak kenal sesama sendiri. Kami ditugaskan untuk mencari nama band dan secara tak sengaja Apit, selaku drummer asal band ni telah memberi nama tersebut dan kami semua dgn kata sepakat untuk bersetuju.Line up sebenar:

Shana: Vokal and Guitar
Daniel: Guitar
Wan: Bass
Apit: Drum

sebelum 3 dari mereka keluar dari PM. Dan line up tetap sekarang adalah:


Shana: Vokal dan Guitar
Eman: Guitar
Dukegong: Bass
Ali: Drummer

Kami dari Shah Alam dan Sunway.

Nama Pardon Me tu, ada sebab tertentu ke namakan band dengan nama sebegini?

Tak ada. It's just a name yg suit untuk konsep band ni.

Sound PM adalah seperti D-Va dan Paramore dan ada kalanya macam band One True Thing. Apa influence lu orang?

Haha. Bunyi yang sama mungkin di sebabkan kami memainkan jenis muzik yang sama dengan band2 tersebut. So tak hairan la kalau kedengaran sama kan? (hehe) Influence kuat kami memang Paramore. Sebab muzik diorang fresh dan berbeza dari muzik yang dah ada. Lagi satu, kat Malaysia ni tak banyak band yang memperjuangkan 'True Alternative Music" ni. Selain Paramore, kami juga ada influence lain seperti Love Me Butch, Avenged Sevenfold, Bullet For My Valentine dan lain-lain sebagai music reference kami.


Apa label yang lu orang letak untuk music korang?Alt rock agaknya eh?

Kami mengetengahkan Alternative music.

Siapa penulis lagu yang utama?Siapa pulak tulis lirik?

Ehem, Shana la siapa lagi? haha. Semua lagu dan lirik adalah hasil karya Shana (pulun sorang dia ni hahah-ed).

Gear yang korang gunakan untuk rakaman dan live.

Kami cuma menggunakan effect yang simple seperti Line6 dan Metal Zone untuk gitar dan bass, software seperti Reason5 dan Sonar8 untuk drum juga Cubase4 untuk instrument lain seperti keyboard dan effects sampingan seperti loop.

Vokalis lu orang telah terlibat dengan program realiti Keynote 2010, lu orang rasa itu merupakan satu peluang untuk melonjakkan nama Pardon Me ke mata umum tak?

First of all, kami bangga dengan Shana dan bagi kami itu adalah salah satu dari usaha Shana untuk push band ni akan tetapi kami tak menaruh harapan terlalu tinggi sebab kami percaya pada rezeki. Kalau kami tak berjaya di mainstream pun kami masih boleh berusaha dalam kelompok independent jugak. Betul tak? :)

Berapa banyak release korang setakat ni?

Kami baru 3 tahun dalam scene ni. Kami belum lagi menghasilkan apa-apa tapi kami telah menyiapkan beberapa lagu untuk di muatkan dalam EP kami yang pertama Insya Allah.

Gua dapati vocal works lu orang adalah sangat mengagumkan iaitu vokal harmoni. Adakah ini trademark sound Pardon Me? Adakah lu orang akan teruskan gaya macam ni dalam release akan datang?

Thank you. Yup kami akan teruskan dengan harmoni sebab itulah trademark kami dan itulah PM. ;)

Pada pendapat lu orang la kan, Battle of The Band ni berfungsi tak sebagai platform untuk sesebuah band untuk dikenali?

Hmm, tengok jugak la jenis2 BOTB tu. Kadang2 lebih kpd Rock dulu2 dan kadang band2 mcm kami ni mmg tak ada peluang untuk menang.

Gua baca dalam Facebook Pardon Me ada mengatakan lu orang tengah dalam menyiapkan EP. Boleh cerita sedikit?Kalau dapat sneek peak pun bagus juga :)

Haha. Kami still dalam process untuk hasilkan EP. So far lagu2 dah ade tapi tak select lagi dan still mengumpul budget untuk buat cover CD dan merchandise. Hope akan siap jugak satu hari nnt. Doakan lah ye? :P

4 buah lagu dari Revernation lu orang (muat turun percuma) benar-benar menarik perhatian gua. Ada versi physical copy tak atau lu orang release sebagai free download saja? Adakah lu orang berniat nak jadikan tu sebagai promotional purpose untuk recording label?

Love your question haha. Memang lagu tersebut kami just released it as free download. Bukan jugak untuk mem'promote' kat mana2 recording labels. Tapi, kalau ada yang tersangkut apa salah nya kan? :)

Ada tawaran dari mana-mana label?

Ada jugak. Mula2 dulu kami telah dilamar oleh Monkey Bone tapi dorang cancel atas sebab2 tertentu dan pass kan kpd SRC. Setelah kami audition di sana dan mereka bersetuju untuk sign kami sebagai artis mereka, kami memutuskan untuk menolak tawaran tersebut atas sebab2 yang tak dapat di elakkan.

Mana kami boleh dapat stuff lu orang?Ada keluarkan merchandise?

Macam I kata tadi, belum ada lagi. Kalau dah ade kami promote kan habis-habisan! Ok? :P

Apa pendapat lu tentang muat turun music. Adakah dia akan menguntungkan pemuzik sendiri? Lu download music tak? Adakah Pardon Me di masa akan datang akan membuat release secara muat turun percuma?

Yup. Haha. Hurm, bagi kami tak ada masalah. Melainkan kami dah sign dengan mana2 recording label dan lagu-label kami boleh di download secara free tapi tak ada protect untuk lagu2 tersebut, memang akan jadi masalah. Buat masa ni, download free untuk lagu-lagu kami sikit-sikit tu boleh lah. Tapi kalau kami dah kaya satu hari nanti, nak download banyak-banyak lagu kami secara free pun tak apa. Haha. Thanks A is for Anomaly! We had fun answering!

Gua rasa interview ni tak lengkap kalau lu orang tak dengar sendiri hasil diorang. Untuk itu lu orang boleh download/dengar sendiri lagu-lagu diorang kat Reverbnation atau PureVolume atau Myspace. Bagi gua (sebagai seorang yang buta dan tatau pasal scene alternative,maaf gua tak guna nama scene indie,sell sout siut-ed) Pardon Me ada kekuatan tersendiri. Beri sedikit masa untuk mereka dan mungkin lagi setahun dua mereka akan surface. Yang paling penting, sokong muzik tempatan! Pardon Me boleh dihubungi link di atas dan juga sini.

Ex Deo - Romulus: Pendidikan sejarah Rom yang brutal

Siapa sangka kelas sejarah yang membosankan (ngaku je ah, gua dulu time sekolah selalu gak tido - ed) kini dihidupkan kembali dengan bergaya oleh Ex Deo! Band yang merupakan side projek ahli-ahli Kataklysm (Canadian Death Metal) ini ternyata menarik perhatian dengan membawa tema sejarah Rome dan music death metal yang simfonik. Kelas sejarah tidak pernah sebegitu menarik macam ini! Album Romulus merupakan debut untuk Ex Deo dan peminat-peminat mereka (yang gua pasti merupakan peminat Kataklysm juga) memberi sambutan yang baik. Gua pada asalnya menyangka Ex Deo hanyalah satu lagi band modern death metal modern yang lame dan lemau yang balik-balik bawak isu bunuh cincang makan rogol atau pun personal isu seperti Christianity, relationship blablabla (yang banyak dibawakan oleh band metalcore yang anggap diorang main death metal,err ye ke?)

Anyway, Romulus (2009, Nuclear Blast) mengandungi 11 trek yang sarat dengan kisah yang berkisar tentang Rome:


1.Romulus
2.Storm the Gates of Alesia
3.Cry Havoc
4.In Her Dark Embrace
5.Invictus
6.The Final War (Battle of Actium)
7.Legio XIII
8.Blood, Courage and the Gods That Walk the Earth
9.Cruor Nostri Abbas
10.Surrender the Sun
11.The Pantheon (Jupiter's Reign)

Ada beberapa pemuzik jemputan dijemput untuk menyumbangkan solo gitar dan vokal mereka iaitu:

-Nergal (Behemoth) - vokal dalam Storm the Gates of Alesia
-Karl Sanders (Nile) - gitar dalam lagu The Final War (Battle of Actium)
-Obsidian C (Keep of Kalessin) - gitar dalam Cruor Nostri Abbas

Macam gua cakap tadi, kesemua trek dalam Romulus adalah berdasarkan lagenda dan peristiwa benar dalam sejarah Rome. Seperti opening track iaitu Romulus. Ia adalah direct reference kepada raja pertama Rome iaitu Romulus. Trek pertama menceritakan foundation of Rome, perebutan kuasa antara dua beradik iaitu Romulus dan Remus dan sebagainya. Epic, itu je gua mampu cakap. Liriknya takde nak berkias-kias. Straight to the point. The Final War (Battle of Actium) pula adalah berdasarkan perang yang benar-benar berlaku dia antara bala tentera Octavia dengan Marc Anthony + Cleopatra, manakala Legio XIII adalah tentang unit legion Julius Caesar yang paling hebat dan berkuasa, dimana mereka yang bertanggungjawab membawa Julius Caesar ke tampuk pemerintahan.

Musically, Ex Deo membawakan death metal yang bertempo sederhana dan bersimfoni (dengan iringan keyboard, yang memberi feel epik dan atmosferik). Tiada blastbeat yang laju-laju. Sumbangan daripada artis jemputan juga memberi umphhh kepada trek-trek yang berkaitan, macam solo Karl Sander yang rabak dan jahat dalam The Final War dan Nergal yang menyanyikan ucapan Julius Caesar 'Veni Vedi Vici' dalam Storm the Gates of Alesia.

Kalau dilihat dari segi lirik pula ia adalah straightforward dan tak banyak nak menceceh. Ok ah tu kan. Senang nak hadam. Pulak tu boleh belajar pasal sejarah dalam masa yang sama.

Personal pick gua adalah Romulus, Storm the Gates of Alesia, The Final War (Battle of Actium) dan Legio XIII.

Apa pun pakej yang menarik selain daripada tema sejarah Rome dan musicnya yang superb adalah music video yang dihasilkan sangat impressive! Dah tengok? Baik lu orang tengok! Boleh kata diinspirasikan daripada filem 300!


Ex Deo - Romulus


Ex Deo - The Final War (Battle of Actium). Macam filem 300!

Pros:
-Membawakan tema sejarah Rome, sekaligus bersifat educational
-Production kualiti bagus, kesemua instruments jelas. Keyboard memberi feel epic.
-Lirik yang straightforward, ada sebahagiannya macam sedang memberi ucapan dan membangkitkan semangat.

Cons:
-Ada sebahagian trek gua terasa macam nak skip sebab rasa macam membawa feel yang serupa.
-Ada ketika Maurizio berbunyi macam terlalu memaksa vokalnya.
-Tempo kebanyakan lagu hampir sama, kurang variasi, namun diselamatkan oleh keyboard.

Rating:8/10

Jadi kalau lu orang inginkan sesuatu yang berbeza dan berbentuk sedikit educational, Ex Deo mungkin sesuai buat santapan telinga lu orang. Ex Deo boleh dicapai di sini.

Kredit photo: Metal Archives

KOLOVRAT - Kumpulan Skinhead Yang Paling Berbakat!!!

Orait, artikel ini dari guest writer iaitu Ababil..

KOLOVRAT - KUMPULAN SKINHEAD YANG PALING BERBAKAT!!

Konsep : Progressive Experimental Metal, Jazz, Punk, R.A.C, Pop
Lirikal : Nasionalisme, Kebanggaan Rusia, Paganisme

Lumrahnya apabila kita menyebut mengenai musik Skinhead, lazimnya Oi! / Street Rock atau bagi yang NS, Rock Against Communism (R.A.C) tentu terbayang di fikiran kita, sekumpulan pemusik berkepala botak dan memainkan musik mudah 3 kord. Tanggapan ini sama sekali tidak boleh dipakai bagi kumpulan yang aku ingin ketengahkan kepada anda semua di sini, kumpulan ini diberi nama KOLOVRAT, sebuah kumpulan NS Skinhead dari Rusia, mereka ini diasaskan pada tahun 1994 oleh empat orang remaja Skinhead yang mempunyai semangat patriotic yang kuat. Asalnya mereka menggunakan nama “Russian Ghetto” dan telah melahirkan sebuah demo pada tahun 1994, mereka juga kemudiannya mengumpulkan pengikut-pengikut NS Skinhead dari daerah mereka di mana pada masa itu jumlahnya tidak sampai pun 100 orang. Pada masa ini “Russian Ghetto” seperti kebiasaan kumpulan Skinhead yang lain, hanya memainkan musik bercirikan 3 kord yang mudah.

KOLOVRAT BERAKSI DI ATAS PENTAS



Setahun kemudiannya, yakni pada tahun 1995 mereka membuat keputusan menukarkan nama kumpulan mereka supaya ianya mudah diingati dan lebih “straight forward”, Kolovrat dipilih sebagai nama kumpulan ini, Kolovrat yang membawa maksud “Sunwheel” di dalam bahasa Rusia adalah lambang tradisional puak Slavik, lambangnya tidak lari jauh dengan bentok Swastika yang kita kenali di dalam budaya Nazisme, cuma Kolovrat punyai 8 cabang kaki, berbeza dengan Swastika yang punyai 4 cabang kaki. Dengan nama baru ini, ahli pemusik mereka juga telah ditukar ganti dan sebuah demo yang jauh lebih matang telah dilahirkan yang diberi judul “Slava Rossi!” (Daulat Rusia). Dengan lahirnya demo ini, telah membuktikan kemampuan musikal Kolovrat, sound mereka sedikit berbeza dengan kebiasaan kumpulan Oi! dan R.A.C yang lain, adunan sound metal telah kedengaran sedikit di dalam penciptaan lagu mereka pada masa itu.

Tahun berganti tahun, setelah lahirnya demo pertama, Kolovrat bergiat aktif di dalam scene NS Skinhead Rusia dengan memenuhi sirkit gigs pada masa itu, begitu juga kesibukan kebanyakkan ahli kumpulan Kolovrat yang menyertai tentera Rusia, salah seorang dari ahlinya juga ada menyertai servis ketenteraan Rusia di Chechnya, sambil berjuang dengan mengibarkan bendera Swastika! Akhirnya pada tahun 1998, Kolovrat pun kembali ke studio untok merakamkan album pertama mereka, album pertama yang diberi judol “National Revolution” (Revolusi Kebangsaan) ini memuatkan 16 buah lagu! Keupayaan Kolovrat dalam memainkan instrumen mereka serta keupayaan mereka menciptakan lagu-lagu yang teknikal serta lari daripada sound kebiasaan Oi! & R.A.C terbukti melalui terbitan album pertama ini. Album pertama ini muncul menerusi syarikat rakaman mereka sendiri yang diberi nama Kolovrat NS rekod.

Tahun selanjutnya, 1999 menampakkan keaktifan Kolovrat dalam menciptakan dan menerbitkan album baru, album ke-dua Kolovrat yang diberi judol “Krov Patriotov” (Darah Patriot) juga memuatkan 16 buah lagu, 13 buah lagu ciptaan mereka sendiri dan tiga buah lagu kover iaitu “Kolovrat Rossia” (Pulling on the Boots, sebuah cover dari filem Romper Stomper), sebuah lagu kover dari kumpulan lagenda NS Skinhead Jerman, Landser yang diberi judol “88 RAC and Roll band” dan juga sebuah lagu kover dari Cock Sparrer – England Belongs to Me yang liriknya diubah ke bahasa Rusia. Ke-tiga tiga lagu kover ini dibawa dengan gaya Kolovrat sendiri, sound gitar yang berat dan lebih ke arah metal, strumming gitar yang digayakan dengan palm mute telah memberi nafas yang baru kepada lagu-lagu tersebut. Apa yang menarik menerusi album ke-dua Kolovrat ini kerana ianya telah menampakkan kematangan yang sangat ketara dalam pembawakan musikal mereka, di dalam album ini terdapat lagu-lagu yang mempunyai sound speed metal, power metal, rock and roll, ska, pop, funk dan juga jazz!! Jangan terkejut, sememangnya seperti aku katakan sebelom ini, Kolovrat sememangnya adalah sebuah kumpulan yang sangat berbakat!! Mereka sangat berbeza dengan kebanyakkan kumpulan Skinhead yang lain. Berani aku katakan sebenarnya Kolovrat adalah kumpulan yang membawa konsep progressive!! Yang sebenarnya membuatkan mereka tidak dapat pergi lebih jauh adalah kerana imej “NS” dan “Nazi” yang mereka pegang, ini sebenarnya merupakan penghalang yang besar bagi mereka untok pergi lebih jauh kerana sememangnya media suka mengecam kumpulan yang mempunyai imej sebegini, walaubagaimanapun ancaman dari media, kita tahu Kolovrat sebenarnya kumpulan yang tidak seharusnya dipandang sebelah mata, bakat mereka sememangnya tidak boleh disangkal lagi, dan oleh kerana keunikan ini, membuatkan mereka lebih jujur dalam membawakan musik dan ideologi mereka, biarpun apa yang orang perkatakan mengenai mereka, mereka tidak akan sesekali berundur!

Setelah kemunculan album “Krov Patriotov” tadi itu Kolovrat terus menyerang dan menyerang lagi dengan rilisan album demi album setiap tahun, tahun 2000 mereka telah melahirkan sebuah album Live yang mempunyai sound yang profesional, diikuti pula oleh album “Ninth Wave of White Power” pada tahun 2002 di mana album ini Kolovrat merakamkan lagu-lagu dari kumpulan-kumpulan yang dijadikan idola buat mereka, tidak cukup dengan itu, tahun yang sama juga mereka melahirkan sebuah album dengan lagu-lagu sendiri yang diberi judol “Era of the Right Hand”, dua buah album dalam masa 1 tahun! Lihat betapa produktif dan bersemangat sekali mereka ini. Tahun berikotnya yakni tahun 2003 menampakkan kematangan yang sangat ketara pada penciptaan lagu Kolovrat, album yang diberi judol “Hammering the Roads to Victory” ini menampilkan konsep yang sangat menakjubkan, di mana trek pertama berbunyi thrash, kemudian disusuli pula dengan trek ke-tiga yang berbunyi heavy + r.a.c metal, trek ke-tiga pula menampilkan sound death/thrash metal yang amat huru-hara dicampor adukkan dengan cara tempo permainan yang sangat teknikal, trek ke-empat pula amat mengejutkan aku kerana ianya lebih berbunyi radio-friendly dan pop funk yang indah walaupun begitu tajuknya yang berjudol “Racial Loyalty” sudah tentu awal lagi akan di-gam daripada siaran radio! Trek seterusnya “European Warrior” dan diikuti dengan trek “Red Terror” berbunyi sedikit amerikan metal, paling menarik perhatian aku adalah trek bernombor tujuh, ianya menampilkan sound death/thrash metal yang sangat menarik, manakala trek terakhir pula adalah sebuah balada hate rock di mana susunannya sangat indah!



Hammering the Road to Victory” yakni album ke-6 Kolovrat menampakkan kesungguhan mereka tanpa memperdulikkan kata orang, selepas album tersebut, mereka terus lagi menyerang dengan rilisan-rilisan lagi tahun demi tahun sehinggalah kini mereka masih tidak berputus asa. Marilah kita lihat evolusi kumpulan Skinhead yang paling unik ini, daripada sebuah kumpulan Skinhead yang memainkan 3 kord yang biasa, menjadi sebuah kumpulan yang mempunyai sound yang pelbagai, eksperimentasi mereka ini telah membuatkan scene NS metal & skinhead serta punk dapat bersatu dengan lebih teguh di hujung Eropah timur, dengan kenyataan ini berani aku katakan bahawa Kolovrat sememangnya adalah lambang kebanggaan para pejuang patriot Rusia! HEIL KOLOVRAT!!

KOLOVRAT – MOSKOVSKI SKINHEDY (MOSCOW SKINHEAD)



Dengarkan lagu ini, adunan Power Metal dengan R.A.C + Oi! yang sangat menarik, perhatikan juga temponya yang agak progresif itu dan anda hukumlah sendiri pendapat anda tentang kumpulan berbakat ini! Ingat, mereka bukan seperti Death, Atheist, kumpulan metal, tetapi Kolovrat adalah kumpulan yang dibarisi oleh pemusik Skinhead! Apa, anda fikir Skinhead main 3 kord sahaja kah? Dengarkan lagu ini!!

Ajal: "Ajal Tiba Bila Seruan Menjelma" demo (2010)

This time I'm going to do a short review on Ajal's first debut demo 'Ajal Tiba Bila Seruan Menjelma' or ' Death Comes When the Call Appears' (am I the only one who find the title weird in English?). Released sometime around this year, only 66 copy were released and consist of 3 original songs and 1 cover song from SYJ namely:

-Hukuman ke Tali Gantung
-Susuk Kheramat
-Ajal Tiba Bila Seruan Menjelma
-Hati Syaitan (SYJ cover)


Ajal is:

Rohja'at - vocals
Shie'thunt - lead guitars
Warxsick - rythm guitars
Nizumaut - Bass
Luhant'nath - drums

Playing Black Metal with touches of Thrash and hints of Eastern Metal, Ajal quoted local bands such as As Sahar,Nebiras, Mistik and Rator and international bands with the likes of Darkthrone, Bathory and Marduk as their influences. After listened to their demo, I could say I agreed Ajal is indeed playing Eastern Black/Thrash Metal, the Eastern Metal essences really showed up musically, so does with Thrash but lyrically, well that's another story. Instead of being a straight worshipper/rip off of early Eastern Black Metal pioneers like countless other Malaysian Eastern Black Metal bands did (no need to mention names heheh), Ajal did not stray into superstitious belief, ghosts or any ancient folklores. Instead Ajal speaks about death,sin, darkside of life and many more. Now that's something different, I guess.

Enough crapping about the band, onward to the songs themselves.



Hukuman ke Tali Gantung - This song started with a sample taken from a television news about death sentence (hanging) before the music kicked off. I was kinda annoyed with the lead guitar, It seems to be out of place and played half-hearted. The drummer executed a standard thrashy beat. The vocals, mannnnnn, the vocals! I would say the vocalist sounded very beastly not only in this song, but also throughout the whole demo! By the way, bass guitar didn't really made it presence felt in this song, and sadly, in other songs as well.

Susuk Kheramat - This song ,just like the first one, started with an ambient sound. Guitar works in this song is better than the first one. Though I mentioned the vocalist sounded evil and beastly before, I began to realised his singing is barely intelligible. To be honest I can't even guess wheteher he is singing in Bahasa or English! Once again, the lead guitar killed the mood with his uninspired lead works. The drummer gave a decent beat, just nice, not sloppy and not too technical either.

Ajal Tiba Bila Seruan Menjelma - Again, a sample is played at the beginning of the song. Wow, just when I thought only grindcore bands like to include samples in their song. Creative but Ajal overused it, thus made me felt all the songs posses the same flow. Again, the lead guitar really destroyed the mood. Come on, come up with comething real catchy,man!At this point, I felt if in the future Ajal decides to re-release the demo, please, either exclude the guitar solo or re-record it. It's awful and I guess it is the biggest drawback of the demo,as well as the absence of bass (I know black metal bands usually have a very low bass mix,but hey it's just an opinion).

I skipped the cover song totally.

Pros:
-Good ideas were thrown into the songs.
-They play Eastern Black Metal, with the touch of Thrash which something new

Cons:
-Though the ideas are good, the songs are badly executed (Bad production is excused, it's black metal,who needs a clean production?!)
-Overuse of samples,and all samples are played at the beginning of the songs,thus ruining the listening experience
-Bass guitars are rarely heard
-Weak and uninspired guitar solos, might as well just exclude them.


I pick Susuk Kheramat as the most outstanding track of the demo. Being the first demo from them, Ajal still have lots to improve. Fans of Black Metal with raw edge will definitely dig this.

Rating: 5/10

Ajal can be contacted here.


update: Ajal requested the review to be written in Bahasa, and as part of our effort to promote local bands, we are pleased to grant their request!

Kali ini gua akan melakukan ulasan singkat tentang demo debut pertama ajal 'Ajal Bila Tiba Seruan Menjelma' . Dirilis pada tahun ini, hanya 66 copy diterbitkan dan terdiri dari 3 lagu sendiri dan 1 lagu cover dari SYJ iaitu:

-Hukuman ke Tali Gantung
-Susuk Kheramat
-Ajal Tiba Bila Seruan Menjelma
-Hati Syaitan (SYJ cover)


Ajal adalah:

Rohja'at - vocals
Shie'thunt - lead guitars
Warxsick - rythm guitars
Nizumaut - Bass
Luhant'nath - drums

Bermain Black Metal dengan sentuhan Thrash dan Eastern Metal, Ajal menamakan band tempatan seperti As Sahar, Nebiras, Mistik dan Rator dan band antarabangsa seperti Darkthrone, Bathory dan Marduk sebagai pengaruh mereka. Setelah mendengar demo mereka, gua boleh katakan bahawa gua bersetuju Ajal memang bermain Eastern Black / Thrash Metal, Elemen Eastern Metal memang muncul secara musically, begitu juga dengan Thrash tapi ldari segi irik, itu cerita lain. Daripada menjadi band yang meniru bulat-bulat gaya band-band terawal Eastern Black Metal seperti band Eastern Metal generasi baru yang lain (tidak perlu menyebut nama heheh), Ajal sebaliknya berbicara kepercayaan takhyul, hantu atau kisah kuno. Sebaliknya Ajal berbicara tentang kematian, dosa, sisi gelap kehidupan dan banyak lagi. Itu sesuatu yang berbeza, gua rasa.

Cukup bercakap tentang band, mari terus ke lagu-lagunya.

Hukuman Ke Tali Gantung - Lagu ini bermula dengan sampel yang diambil dari sebuah berita televisyen tentang hukuman mati (gantung) sebelum muzik menerjah masuk. Gua agak upset dengan lead guitar, berbunyi macam out of place dan tidak bersungguh-sungguh. Drummernya bermain standard beat Thrash. Vokalnya wahhhh vokalnya!! Gua berani mengatakan vokalis terdengar sangat beastly (apa erti beastly dalam Bahasa eh?hahah!) tidak hanya dalam lagu ini, tetapi juga sepanjang semua lagu dalam demo! By the way, bass tidak benar-benar membuat kehadiran terasa di lagu ini, dan sedihnya, dalam lagu-lagu lain juga.


Susuk Kheramat - Lagu ini, seperti yang pertama, bermula dengan bunyi ambient (barangkali sampel juga). Guitar works dalam lagu ini lebih baik dari yang pertama. Walaupun gua cakap vokalis terdengar jahat dan jijik , gua mula menyedari nyanyiannya hampir tidak difahami. Sejujurnya gua tidak boleh meneka samada vokalis bernyanyi dalam Bahasa atau bahasa Inggeris! Sekali lagi, lead guitar membunuh mood dengan solo gitar yang lemau. Drummer memberi beat yang elok ,hanya bagus, tidak sloppy dan tidak terlalu teknikal.

Ajal Bila Tiba Seruan Menjelma - Sekali lagi, sebuah sampel dimainkan di awal lagu. gua fikir hanya band-band grindcore yang memasukkan sampel dalam lagu mereka. Kreatif tetapi Ajal overuse penggunaan sampel, sehingga membuat gua rasa semua lagu mempunyai flow yang sama. Sekali lagi, lead guitar membunuh mood! Tolong berikan sesuatu yang kreatif la brader! Pada ketika ini, guarasa kalau di masa depan aAal memutuskan untuk kembali merilis demo ini sila exclude gitar solo atau record semula. Ia awful dan gua kira itu adalah kelemahan terbesar demo ini, serta tidak adanya bass (gua tahu band black metal biasanya memiliki cmix bass sangat rendah, tapi itu hanya pendapat).

Gua skip cover song terus.

Pros:
-Idea yang dihasilkan adalah bagus.
-Mereka bermain Eastern Black Metal , dengan sentuhan Thrash, dimana merupakan sesuatu yang baru

Cons:
-Walaupun dengan idea yang baik, execution lagu-lagu adalah buruk (produksi buruk adalah dimaafkan, sebab Black Metal mana memerlukan produksi yang clean?!)
-Overuse sampel, dan semua sampel yang dimainkan di awal lagu, sehingga merosakkan listening experience
-Bass gitar jarang kedengaran
-Solo gitar yang lemah dan tak bersemangat, baik exclude saja.


Gua memilih Susuk Kheramat sebagai lagu yang paling menyinar dalam demo ni Memandangkan ini demo pertama dari mereka, Ajal masih mempunyai kelemahan untuk dibaiki. Fans Black Metal dengan raw edge pasti akan suka .

Rating: 5 / 10

Penulis menggunakan Google Translate untuk menterjemahkan artikel.Sungguh pemalas LOL.




REVENGE: 5 glorious years of babes, cokes and rock n roll

Berita tentang berpecah Revenge akhirnya disahkan sendiri oleh vokalisnya iaitu Ayed. Sebelum ni memang terdengar desas-desus band heavy metal revival ni nak berpecah tapi tiada yang berani nak sahkan. Ye ah, mulut orang kan. Gua sendiri pun tak ikuti sangat pasal hal ni. By the time artikel ni dipublish, Revenge dah disahkan telah berpecah. Oleh tu penulis jemputan minggu ini iaitu Anas Thrash membuat inisiatif sendiri untuk bertanya terus kepada Ayed melalui laman Facebook.


REVENGE: 5 glorious years of babes, cokes and rock n roll

Salam sejahtera semua..urghh terlalu formal pulak..ini adalah penulisan pertama aku.
Khabar yang aku ingin kongsikan bersama kita semua yang ada di dalam scene musik Malaysia yang tak berapa nk meluas ini adalah ceritera tentang sebuah band dan boleh dikatakan juga diorang adalah salah satu band yang telah berusaha untuk mengembalikan era kegemilangan rock melayu kita atau dengan bahasa yang lebih komersial rock kapak atau rock kangkang. Mereka iaitu the one and only -- Revenge.



Sebelum kita mula bercerita tentang revenge apa kata kita mengimbas kembali serba sedikit perjalanan Revenge sehingga sekarang. Revenge ditubuhkan lebih kurang pada tahun 2005. Pada ketika itu lineup revenge terdiri dari Farith Jamal - vox, Doddie - guitar, Reza - guitar, Ade Hasnoor - drum & Zafrul - bass namun setelah beberapa tahun berlalu telah berlaku beberapa perubahan lineup sehingga kini yang terbaru terdiri dari Farith Jamal - vox, Apple dan Buset - guitar, Zafrul - bass & Wak - drum. Dari segi konsep permainan mereka pada pendengaran aku mereka lebih ke arah heavy metal dan hard rock.

Hasil dari usaha mereka dan bantuan dari rakan - rakan mereka telah mencapai pencapaian yang agak mengagumkan di dalam scene malaysia kita sebagai sebuah band yang ingin memperjuangkan irama heavy metal malaysia iaitu rock kapak. Antara pencapaian mereka dari persembahan mereka pernah bermain se-pentas bersama nama - nama besar iaitu Wings, May, Kristal, XPDC, SYJ, Def-Gab-C, Rosli Mohalim, Butterfinger, Caliban, Junction, Rockers dan sebuah band yang sentiasa menjadi fenomena musik di arena persada rock kita iaitu Search. ( Maaf jika ada tertinggal nama band yang beraksi bersama revenge ) Dan persembahan mereka terbaru iaitu gig di medan Gopeng dengan selitkan bersama khabar mengatakan ia adalah gig terakhir mereka dan akan tamat operasi band itu pada tahun ini.Dan itu isu yang kita akan sembangkan sebenarnya.

Dari segi penghasilan produk mereka telah melahirkan sebuah EP pada tahun 2007 yang bertajuk
Legends of Rock & Roll. Di dalam EP ini terdapat 5 buah tracklist iaitu Legends of Rock& Roll, Rokku Japparena, Wild..wild..wild, Emily dan Ready to roll. Di dalam EP ini antara lagu yang menarik minat aku ialah Legends of Rock & Roll, bersesuaian dengan tajuk yang diberi menjadi pembuka halwa si pendengar untuk membukakan minda mereka untuk menerima irama musik Rock n Roll/Heavy metal. Rokku Japparena mempunyai keunikan tersendiri iaitu penulisan liriknya di dalam bahasa Jepun.



Cukuplah celoteh reviu tentang revenge serba sedikit maaflah jika terdapat kekurangan. Motif artikel ini adalah ingin berkongsi bersama mengapa Farith Jamal atau lebih dikenali sebagai Ayed dan rakan bandnya ingin menamatkan perjalanan Revenge pada tahun 2010 ini sedangkan mereka sedang berada pada tahap kegemilangan mereka..Kenapa ya? Setelah bersembang dengan Ayed di Facebook akhirnya dia menyatakan sendiri kenapa hasratnya itu ditunaikan. Antara beberapa sebab Revenge ingin RIP ialah Ayed berkata cukup sehingga di sinilah misi perjuangannya bersama Revenge sebagai antara band yang menjadi pembuka untuk mengembalikan era kegemilangan Rock kapak "Saya akui sebab pertama ini adalah benar kerana Revenge telah menjadi salah satu band pembuka era rock kapak generasi baru yang berjaya" dan sebab yang kedua ialah Ayed berhasrat membawa haluannya sendiri, masih di dalam arena musik untuk membantu band band baru untuk terus naik, misi terbaru ini bernaung di bawah label Ayed dan rakan - rakannya iaitu RawkCats Records. Rawkcats Records juga beroperasi sebagai sebuah syarikat event management. Antara personaliti yang menjadi tonggak dibawah label ini ialah S.Azril - Business Devt Manager,Farith Jamal - Partner dan Tengku Deon - representative to Director. Projek pertama yang telah dijaya oleh RCR ialah gig rock kangkang 2010 dengan kehadiran Junction, Meditasi dan Rockers. Projek pertama mereka ini boleh dikatakan agak berjaya dan mendapat sambutan yang mengalakkan. Pengakhiran perjalanan revenge telah di persetujui oleh kesemua ahli revenge. So dengan status terbaru ahli Revenge:


Ayed - misi RCR,
Apple & Buset - agenda sendiri
Wak - berhenti rehat walaupun agak bersedih dgn pengakhiran Revenge

Untuk mengakhiri artikel ini aku menyampaikan harapan Ayed dan Rawkcats Record iaitu ingin membantu band - band baru terus naik dan berjaya dan berharap mempunyai event team yang kuat dan berjaya. Aku berharap Ayed dan rakan revengenya terus berjaya di dalam apa jua bidang yang diceburi oleh mereka.

“We really listened to Revenge CD over and over again while driving in Australia and New Zealand.
Our only complaint is that it is too short. You could really tell that the guys were having a lot of fun making it, unlike a lot of U.S. bands that do 80-style metal but seem to be making fun OF it."”
(Brandon Geist, Executive Editor of Revolver Magazine on Revenge's EP album 'Legends of Rock 'n' Roll').

*Kredit - Sumber fakta - fakta artikel ini dirujuk dari :

http://www.reverbnation.com/page_object/page_object_bio/artist_668353

Artikel di edit oleh Ababil.

Dan sumber lain dari hasil interview tidak formal dengan Ayed di Facebook.

addendum by ed: Gua harap perpecahan Revenge ni hanya sementara dan mereka dapat bersatu semula pada masa akan datang. Tapi sehingga itu, teruskan berjuang band-band revival heavy metal yang lain!

The Rhymeweaver: "Gua rap pasal semua benda...dan ia percuma!"

The Rhymeweaver bagi gua adalah the living manifestation untuk perkataan independent artist. Tak pernah dengar nama dia? Dalam entry kali ni meh gua ceritakan. The Rhymeweaver (lepas ni direfer sebagai TRW) adalah seorang rapper Melayu yang self produce (dan give away album for free!),self promote dan independent yang based di New Zealand. Gua telah mengikuti liku-liku perjalanan seni TRW sejak dari permulaan beliau mula-mula berjinak menulis rhyme sehinggalah kini setelah mengeluarkan beberapa CD (atau dalam term beliau, mixtape..ntah,hip-hop term kot). Dari zaman beliau masih bergelut belajar produce music sehinggalah beliau berkembang sekarang. Terus terang gua cakap gua bukan into rap atau hip hop pun. Satu-satunya lagu hip hop yang gua dig adalah lagu Tupac yang berjudul Hit em Up. Itu pun sebab lagu tu mencarut tak ingat punya, yang bikin gua rasa gila bad ass Tupac ni +______+


Tapi fear not readers! TRW bukan rapper tipikal yang lu orang pernah dengar. Betul ni gua jamin.Teruskan membaca. TRW setakat ini sudah mengeluarkan 5 CD (tapi TRW prefer panggil mixtape,must be a hip hop thing- ed) yakni:

-Hymns of Wrath & Passion (2007)
-Music From and Inspired by Classic Literature (2008)
-Bloody Hardcore Battle Rhymes (2009)
-Supernatural Horror in Rap Music (2009)
-Music From the Depths of My Heart (2010)

dan akan datang adalah The Mixtape Series Vol. 5: Music Inspired by Superman, The Man of Steel yang masih dalam pembikinan.

Jadi apa yang buat gua nak feature TRW? Hip hop pulak tu, yang di mana kali pertama ditampilkan dalam Dissecting the Euphony. Satu sebab saja: Originality. TRW lari dari perasa hip hop yang biasa lu orang dengar (kalau lu orang dengar hip hop la). Takde elemen nak bikin drive by, takde elemen nak hump and bump (get it?hahah!-ed), takde elemen bling- bling and such. Instead of crapping shits macam tu TRW lebih selesa bercerita tentang sastera, tahyul seram hantu toyol, jiwang kongkang dan paling pelik..Superman?! Itu yang bikin gua tertarik nak mendalami penghasilan si TRW dan true enough, ada hasil-hasilnya yang buat gua tertarik. Antaranya Bloody Battle Hardcore Rhymes yang menumpukan kepada freestyle rap battle di mana rhyme adalah secara spontan dan tentunya penuh dengan unsur insulting dan bikin opponent terdiam (silap-silap menangis dek dihina!). Satu lagi adalah Supernatural Horror in Rap Music, di mana TRW mengembara ke isu alam ghaib, ketakutan dan sebagainya (CD ni membawa konsep hororcore,takde kaitan dengan metalcore atau hardcore punk).

Gua ada bikin interview dengan TRW, baca dan selami apa yang sebenarnya bermain dalam kepala anak jati Sungai Buluh ni bila berbicara tentang survival menjadi seorang rapper independent (literally!tanpa label and shits!) dan macam-macam lagi:

Ceritakan pasal diri lu aka kenalkan diri heheh.
Gua dikenali sebagai The Rhymeweaver dan gua seorang rapper. Campur tolak, gua dah rap selama lapan tahun la lebih kurang. Gua suka rap pasal benda-benda pelik yang orang lain tak pernah rap, tapi pada masa yang sama gua tetap buat lagu rap macam rappers lain buat jugak. Kekuatan gua ialah gua mampu rap pasal hampir semua jenis subjek. Gua sekarang belajar di New Zealand dan gua menganggotai tiga kumpulan rap: Flow Finesse, Rogue Squadron dan The Watchers (another rap group?banyak ni-ed). Gua dah keluarkan lima CD dan sedang dalam proses untuk release CD yang keenam. Gua ada website di www.rhymeweaver.blogspot.com di mana orang boleh mengetahui lebih lanjut tentang diri gua di samping download semua CD gua secara percuma.

Debut TRW: Hymns of Wrath & Passion

Gua kurang familiar pasal beatmaking dalam hip hop ni. Untuk lu punya, lu buat sendiri ke lu mintak orang buatkan?
Gua tak reti buat beat dan gua takde duit nak tempah beats kat orang. So kadang-kadang gua contact beatmakers untuk beat-beat yang mereka dah buat tapi tak dipakai. Bagi gua, kalau gua berjaya menjadikan beat throwaway sebagai lagu yang best, itu satu pencapaian peribadi bagi gua (di samping dapat beat percuma). Tapi selalunya gua download je beat-beat yang orang memang upload secara percuma di website seperti Soundclick.com. Benda free takkan nak tolak pulak ye tak. Tu juga merupakan salah satu sebab kenapa gua bagi muzik gua secara percuma.

Pasal production stuff-stuff lu ni, lu buat semua sendiri ke? Dari design, pressing CD sampai ke jualan,sapa handle?
Yup, hampir semua benda gua buat. Gua cari beat, tulis lirik, rekod vokal, mixing, mastering, rekabentuk kulit CD, percetakan dan promosi. Untuk menjayakan semua aktiviti ni, gua belajar asas audio editing (gua pakai Adobe Audition atau Cool Edit Pro) dan recording (melalui buku-buku dan Internet), di samping Photoshop untuk designs dan percetakan. Untuk promosi, gua belajar basic HTML untuk set up website gua dan juga tempat untuk orang download CD gua. Juga gua banyak baca buku-buku psikologi dan blog marketing untuk idea-idea promosi . Gua takde la pandai sangat dalam ilmu-ilmu tersebut, cuma tau cukup makan je untuk tujuan gua nak release muzik secara percuma. Tapi gua percaya kalau lu seorang artis dan lu punya PR skills tahap kayangan, lu tak payah buat benda-benda ni semua sebab orang akan buatkan untuk lu dan lu boleh fokus kepada mencipta muzik. Jadi gilap la skill PR anda, jangan jadi macam saya.

Lu ada group hip hop sendiri iaitu Flow Finesse dan juga dalam Rogue Squadron. Macam mana nak maintain presence dalam group sedangkan lu dekat NZ,diorang ni dekat Malaysia? Care to tell?
Bagi gua yang berada di perantauan ni, Internet memang memainkan peranan yang sangat besar dalam mengekalkan presence dan sumbangan gua dalam group. Contohnya kalau ahli kumpulan gua ada release lagu baru atau ada live show dan perlukan promosi, dia boleh email je lagu tu beserta maklumat berkaitan dan gua boleh tolong promosi di website, Twitter dan Facebook. Cuma yang tak best pasal berada di perantauan ni ialah bila orang ada live show, gua tak boleh hadir dan kalau ada peluang nak perform, gua gigit jari je la. Tapi secara kasarnya gua rasa takde masalah besar la sebab Internet banyak memudahkan komunikasi.

CD yang berfokus kepada karya-karya sastera termasuk HP Lovecraft

Lu ada stay in touch dengan scene hiphop Malaysia?
Sudah semestinya. Gua keep tabs on lagu-lagu rap tempatan terbaru dan berita scene hip hop Malaysia. Sumber terbaik untuk sesiapa yang berminat nak tau tentang perkembangan terbaru scene hip hop Malaysia ialah Malaysianhiphop (www.malaysianhiphop.blogspot.com). Tapi fokus gua dalam hubungan dengan scene tempatan ialah rappers and pengamal hip hop (ada ke istilah ni hahahaha) yang baru nak naik, di mana gua kasi tunjuk ajar dan maklum balas tentang hasil kerja diorang, tolong promosi kegiatan diorang. Gua bertuah sebab masa gua baru nak naik dulu, ramai otai-otai yang sudi menolong gua so gua nak buat benda yang sama la untuk mereka yang baru nak naik ni.

Lu ada dapat offer dari label mana-mana? Atau sekarang dah under label?
Gua tak ada kontrak dengan mana-mana label dan setakat ni tak berhajat nak dapatkan kontrak. Tapi tengoklah dulu kot-kot ada syarikat rakaman yang berminat nak pancing gua. Bercakap tentang offer, dulu gua pernah dihubungi oleh seorang mamat New Zealander yang berminat nak ambik gua jadi artis rakaman untuk label dia yang baru nak naik. Tapi gua agak sangsi sebab selalunya artis yang cari label (hantar demo etc), tapi kali ni label pulak yang cari artis. So gua korek punya korek, rupa-rupanya mamat tu memang nak tubuhkan label rakaman tapi tujuannya nak kumpul dana untuk satu pertubuhan survivalist yang percaya matahari akan meletup dan menyebabkan perubahan iklim dahsyat dalam masa terdekat. Nasib baik gua tahu awal, so gua pun tolak tawaran mamat tu. Kalau tak, masa ni agaknya gua dah ada dalam bunker bawah tanah dengan suit biohazard dan Geiger counter. (a close shave with a doomsday cult tu!hahah!-ed)

Hiphop lu takde cite bling-bling,punggung wanita, seks dan duit. Cemana ni?Ada orang complaint tak the absence of these elements?
Sejak dari kecik lagi gua memang suka nak jadi lain dari yang lain; masa sekolah orang dok layan nasyid, gua pegi layan rap. So bila buat lagu, gua selesa rap pasal Superman atau hantu syaitan berbanding seks dan punggung wanita. Tapi itu tak bermakna gua alergi dengan topic-topik camtu: gua boleh je buat satu lagu stok Busta Rhymes atau Lil Flip, tapi gua tak pilih nak rap macam tu. Dan gua tak memandang rendah orang yang rap pasal bling-bling atau seks, asalkan lagu dia best (kalau lagu macam shit tu lain cerita). Kebanyakan pendengar gua setuju dengan topic lagu-lagu gua yang unorthodox ni, tapi untuk orang-orang yang baru nak kenal gua sebagai rapper, kebiasaannya diorang put off dengan ketiadaan elemen-elemen stereotaip rap dalam lagu gua. So agak susah la nak tarik orang dengar lagu gua pada kali pertama. You could say it is an acquired taste. Tapi gua faham kenapa diorang bertindak macam tu: sebab gua sudah kacau persepsi diorang tentang lagu rap. So gua chill je la sebab bukan kerja gua nak betulkan persepsi diorang hahahaha (nice!-ed).

CD yang paling keras dalam discography TRW. Maki bertimbun-timbun!

5 inspirasi dalam berkarya
1. Girlfriend gua – gua rasa dah ada empat lagu gua buat pasal girlfriend gua. Kalau bukan inspirasi tu gua tak tau la apa bendanya. Mungkinkah ianya cinta? (hahah kuntum rupanya - ed)

2. Richard Wagner – dalam semua lagu gua, gua berpegang kepada prinsip Gesamtkunstwerk ilham Wagner. Gesamtkunstwerk membawa maksud satu hasil seni yang terdiri daripada gabungan beberapa cabang seni yang berlainan macam bahasa, muzik, dan visual. Soalan yang gua selalu tanya diri sendiri bila menulis lagu ialah ‘what would Wagner do?’

3. Mythology – samada dari Barat atau Timur, tradisi atau keagamaan, purba atau moden (e.g. Superman). Mythology bagi gua bagaikan perigi idea lyang takkan kering; dari satu cerita mitos, gua boleh buat dua puluh buah lagu sebab banyak angle yang gua boleh terokai. Gua boleh buat lagu pasal mythology atau gua boleh buat lagu tentang benda lain (e.g. cinta) menggunakan gambaran-gambaran dari mythology.

4. Sastera klasik – macam Shakespeare, Coleridge, Keats, Lovecraft dan Poe. Inspirasi dari sastera klasik ni sama macam mythology tapi agak berlainan sikit sebab sastera dah ditulis dalam bentuknya yang tersendiri seperti drama, sajak dan novel. So gua kena berhati-hati sikit la supaya intipati hasil sastera tu tak terjejas bila diolah dalam bentuk lagu.

5. The Twilight Zone – termasuk juga siri-siri antologi TV lain seperti The Outer Limits, Beyond Reality, Night Gallery dan Tales from the Crypt (yang ni agak bangang sedikit tapi tak kisah la). Gua suka cerita yang ada twist dan self-contained, so that gua tak payah ikut rancangan minggu depan untuk tahu kesudahannya. Jadi untuk hampir semua lagu di mana gua bercerita, seboleh-bolehnya gua akan masukkan twist dan buatkan pengakhiran cerita dalam lagu tu BAM! berkesan macam Twilight Zone.

Lu bukan rap pasal hantu aje, malahan rap berkenaan sastera dan jugak unsur-unsur tipikal seperti jiwang-jiwang,pertarungan rap dan akan datang pasal Superman. Lepas ni apa pulak? Tak nak rap pasal celestial bodies dan planetary dan cosmics?
Gua memang bertujuan nak jadi versatile. Bagi gua, rapper yang bagus ialah rapper yang boleh tackle semua jenis subjek dan semua jenis beat (sedap tak sedap tu belakang kira). Perancangan gua selepas ni ialah nak buat satu CD antologi cerita dalam bentuk rap. Kiranya gua bercerita dalam bentuk lagu. Lagu-lagu tu akan diangkat dari cerita-cerita hasil idea gua sendiri, tak cedok dari mana-mana sumber. Sebab gua suka Twilight Zone dan The Outer Limits, jadi cerita-cerita tu pun bakal datang dari acuan yang sama. Bercerita melalui rap ni dah tak asing bagi gua sebab gua dah buat beberapa lagu cerita sebelum ni, so gua just kembangkan praktis ni menjadi satu CD yang sempurna. Coincidentally, lu tau tak apa istilah untuk gabungan lagu dan cerita? Jawapannya: opera. LOLZ (oh that's something new!-ed)



Lu barangkali rapper Melayu (gua cakap Melayu bukan Malaysia sebab lu based kat NZ) yang pertama rap pasal hantu momok. Setakat ni cemana penerimaan audience kat CD Supernatural Horror ni?
Terima kasih utk recognition tu. Setakat ni kebanyakan orang suka Supernatural Horror sebab originality dia. Ada beberapa orang gak yang nak beli CD tu walaupun gua dah kasi download secara percuma. Bagi gua, kalau dah kasi download percuma tapi masih ada orang yang nak beli, itu ialah satu penghormatan yang besar bagi struggling rapper seperti gua. Pas tu ada jugak orang yang komplen tak boleh tidur lepas dengar CD gua. Bagi gua itu dah kira bagus sangat dah. Kalau kena pegi jumpa bomoh lepas dengar CD gua, lagi masyuk. Anyway seperti yang lu cakap tadi, gua rasa gua memang orang pertama di Malaysia yang rap pasal supernatural horror yang berkisar tentang hantu syaitan, tapi orang yang pertama sekali rap pasal horror kat Malaysia ni ialah Familyboy (www.myspace.com/familyboy1). Dia dah keluarkan EP time gua baru nak kenal apa itu rap. Dia jugak merupakan ahli kumpulan Rogue Squadron yang turut dianggotai oleh gua (tapi gua join lambat sikit). So kalau anda berminat nak tau lebih lagi tentang horror rap di Malaysia, check out Familyboy dan EP beliau bertajuk Heavily Sedated.

Gua dapati CD Supernatural Horror ada draw influences dari band-band Eastern Metal macam As Sahar, Sil Khannaz (ada tertulis di sleeve). Lu memang minat band-band tadi ke? Lu still follow diorang tak?
Secara jujurnya, gua takde la follow band-band tersebut. Gua hanya didedahkan dengan band-band tu melalui member gua masa kitorang tingkatan empat. Lagu Eastern black metal yang pertama kali gua dengar ialah Tinggam karya As-Sahar (ni sebelum gua bergiat dalam muzik rap) dan gua betul-betul kagum dengan idea As-Sahar yang mengangkat subjek ilmu hitam sebagai lagu; ilmu hitam tempatan pulak tu, bukan cerita pasal demonology Barat yang orang lain dah banyak buat. Sebelum tu gua ingat hanya sesetengah topik je yang boleh diangkat menjadi lagu, tapi Tinggam mengubah persepsi gua. So tak keterlaluan la kalau gua cakap bahawa band-band Eastern Metal seperti Sil Khannaz dan As-Sahar telah membentuk gua sebagai rapper yang orang kenali sekarang, yang mahu (dan mampu) mengangkat semua jenis subjek sebagai lagu. So Supernatural Horror sebahagiannya ialah homage kepada band-band Eastern Black Metal yang telah memberi inspirasi kepada gua.

Lu rilis stuff dengan dua cara iaitu secara physical copy (CD) dan download. Lu ada track sales tak? Download pun ada track tak berapa banyak yang dah orang download?
Release gua primarily melalui downloading. Persoalan sales tracking tak timbul sebab gua bagi mixtape gua secara percuma. Dulu masa baru-baru release CD tahun 2007-2008 gua ada la track downloads, tapi sekarang ni gua dah tak larat nak track. Tapi secara jujurnya gua rasa kalau gua dapat duit tiap kali orang download releases gua, gua dah boleh rap full-time kot hahahaha (gelak menyedapkan hati).

Ulas tentang fenomena mendownload album pada zaman sekarang. Lu sebagai rapper yang independent, cemana nak surive dengan keadaan camni? Ke ini peluang baik untuk lu?
Gua banyak membaca blog-blog yang berkisar tentang promosi muzik oleh artis independent, dan hasil bacaan gua tu membuatkan gua percaya artis di zaman Internet ni PERLU kasi muzik diorang untuk free download kalau diorang nak kekal jadi artis. Cuma persoalannya: berapa banyak muzik lu nak kasi untuk free download, dan macam mana lu nak manfaatkan free download tu supaya boleh menguntungkan lu dari segi lain selain wang ringgit. Aspek-aspek ni berlainan untuk tiap-tiap artis, dan kalau gua nak cerita pasal benda ni, sampai Wawasan 2020 pun tak habis. Yang penting, gua dah tahu apa arah tuju gua sendiri dalam kasi free download kat orang, jadi lu sebagai artis pun perlu fikirkan apa yang bagus untuk karier lu kalau lu putuskan nak kasi free download kat orang. Bottom line is, kalau lu berkeras tak nak bagi walau secebis pun muzik lu untuk didownload secara percuma, gua ucapkan selamat berjaya saja la ye.

Gua tertarik dengan CD Supernatural Horror, jadi gua rasa nak buat sedikit short review pasal CD ni ah sebelum mengakhiri entry ni.

CD yang diterbitkan pada tahun 2009 ni merupakan installment ke 3 untuk siri mixtape TRW dan berfokus kepada unsur-unsur supernatural dan seram. Mengandungi 6 trek yakni:

1.
Welcome to the Unknown (intro) - Memberi sedikit peek tentang isi CD ni.Mengandungi sample dari filem-filem horror antaranya The Fly dan Twilight Zone.

2. A Real Bargain (feat. El Genio) - Menceritakan perjanjian syaitan dengan seorang rapper yang inginkan fame. Keadaan mula-mulanya nampak okay sahaja. Macam pernah dengar je. I sold my soul to the devil.

3. The Philtre - Desperate untuk perhatian si gadis, si pemabuk cinta memohon bantuan dari si bomoh yang memerlukan si pemabuk cinta untuk mendapatkan bahan yang terlarang....minyak dagu perempuan mati. Dan akhirnya keadaan menjadi buruk bila semuanya backfire si desperate!

4. Rest Stop - Berhati-hati dengan orang yang lu jumpa tepi jalan,barangkali dia mangsa kemalangan jalan raya yang hadir untuk berkongsi kisah kematiannya!Beat ada bau-bau lagu Twilight Zone, barangkali di sample.

5. Jangan Pandang Belakang - Lagu berbahasa Melayu! Berkisar tentang gangguan yang di alami sewaktu sorang-sorang dalam bilik. Barangkali dari pengalaman sendiri.

Bonus track: Gorehounds (feat. Familyboy) - Trek terbaik dari CD ni. Beat yang berbunyi gothic dan cold, sekalipun dengan vokal rap. Guest rapper membawa flow yang menarik. Berkisar tentang pembunuh.. Kot. Barangkali terinpirasi dari Freddy Kruger. Gore,dari segi penceritaan!

Kalau dibandingkan dengan debut CD TRW beberapa tahun yang lalu, memang ada peningkatan ketara dari segi produksi dan juga rapping.

Pros:
-Pemilihan beats yang yang sesuai dengan mood album. Tidak perlu seram tapi 'kena'.
-Produksi yang bersih dan sampling yang digunakan kena dengan lagu.

Cons:
-Mungkin perlu tambah beberapa trek lagi, kerana horror hip hop @ hororcore kurang diteroka di Malaysia. Kalau banyak lagi lagu barangkali boleh jadi rujukan untuk rappers masa akan datang. Tapi 6 trek,is not bad sebenarnya.
-Ada sesetengah trek bikin gua lost di tengah lagu sebab tak dapat follow ceritanya.

Rating: 6.5/10

The Rhymeweaver boleh dicapai di sini. Segala updates dan juga semua album boleh di download di sana. Teruskan menyokong artis independent!

Foto kredit: arkib The Rhymeweaver

Bentara - Master Jedi (Promo 2010)

ok, sebelum cd ini sampai ke rumah gua, kitorang terlebih dahulu mendapat email dr Bentara yg minta kami DtE untuk review promo beliau.. so, cd nya sudah menjadi playlist gua sejak hari ianya menjengah peti pos gua.. dan terima kasih juga pada Bentara yg dahulunya kitorang just dengar & tengok aksi2 beliau bersama ex-band nya LANGSUIR a.k.a RIUSGNAL a.k.a LANGSUYR.. kini kami di minta membuat ulasan Promo beliau ini..


Cd promo ini merupakan projek solo Bentara. ianya didatangkan bersama cover fotostat dan berformat CDR sahaja. Satu penampilan yang seakan demo. Ianya bertajuk "Master Jedi".

Terdapat 3 track didalam promo cd ini.

1 - Penasaran
2 - Jebat
3 - Master Jedi

Track 1 - Penasaran
Sebuah lagu yang berkisarkan peperangan, namun jika diamati liriknya seakan berada didunia kini dimana ianya satu "perjuangan lain" untuk kesedaran kejalan yang sebenar. Intro? xsampai 5saat terus masuk vocal. 1 idea menarik. tak perlu nk intro panjang2. Kedengaran harmoni gtar di hujung riffing pada 1st verse. Melodic yang sedikit Langsuyr namun masih terdapat jurang yang agak ketara. Juga terdapat riffing "mabuk" yang selalu boleh di dengar pada lagu2 Slipknot mahupun Pantera pada durasi 1:51 hingga 1:29 dan 1:51 hingga 2:34. Riffing ini berulang ulang namun di variasikan dengan drum pattern yg berbeza2. Solo yang tidak menunjuk2 namun kena dengan mood lagu. Manakala riffing terakhir sesuatu yg pasti tidak terdapat didalam lagu2 Langsuyr ketika Bentara bersama mereka.

Track 2 - Jebat
Adakah ini sambungan lagu bertajuk "Kronologi" dari Bentara sebelum ini? Penyampaian vocal yang seakan nasyid yang diselangi dengan growl yg tidak cukup umphh pada pendengaran gua (maaf bro, ini komen ikhlas), Solo tanpa distortion yg berlatarkan bunyi bass dan drum tanpa rhytm gtar. Durasi 2:32 hingga 2:42 kedengaran trademark Langsuyr yang sangat kuat walaupun kedua2 gitar (kiri dan kanan) memainkan riffing yang berbeza.

Track 3 - Master Jedi
Intro yang menarik hasil dari melodi riffing gitar. Jika dikaitkan dengan elemen music Langsuyr mungkin hanya ada kena mengena dengan zaman album Asyik, tiada kena mengena dengan sound the old langsuyr. Intro yang meleret sehingga 1 minit lebih namun sedap didengar. Bila masuk vocal lagu jadi agak kucar kacir. Adakah kerana melodi vocal terlalu mengikut alunan melodi yang dihasilkan dr riffing bahagian ini? Durasi 2:12 menjadi part paling menarik dalam lagu ini. Satu riffing yang sedikit death metal. Namun pada durasi 2:54 pula riffing berubah dan pada gua riffing2 begini boleh anda dengar dari album2 rock lama yang memainkan music heavy rock!!!

Ulasan Keseluruhan Promo
Pada gua, keseluruhan promo cd ini membuktikan Bentara masih punya idea untuk berkarya namun beliau agak terperangkap antara idea baru beliau sendiri dan juga trademark music Langsuyr kerana beliau juga merupakan penyumbang utama dalam penghasilan lagu2 Langsuyr ketika beliau masih bersama band itu. Beberapa riffing yang sesuai sekali digunakan untuk material langsuyr boleh di dengari didalam ketiga2 lagu.

Dari segi production, mutu dan kualiti rakaman promo ini jika dikategorikan sebagai demo, boleh dianggap memuaskan hati namun gua jugak sedikit konfius dengan penggunaan perkataan "Promo" kerana sepatutnya Promo CD sudah mencapai tahap penghasilan kualiti bunyi yang baik. Mungkin juga bagi Bentara, CD ini sekadar "promosi" untuk meluaskan pendengaran pendengar2 atau peminat Langsuyr dengan lagu2 yang diciptanya.Penyampaian vocal agak kedengaran sedikit lemah dan kedengaran juga kekurangan nafas di hujung sebutan. Mungkin untuk projek akan datang Bentara perlukan guest vocalist untuk memantapkan bahagian nyanyian.Penggunaan drum machine bagi one men band tidak dapat dinafikan namun bunyi yang agak statik agak mengganggu feel setiap lagu. Mungkin Bentara perlu melakukan sedikit adjustment pada velocity setiap pattern drum untuk material seterusnya.

1 lagi, gua terjumpa url Bentara di myspace. Lu orang bleh klik Bentaraband dan terdapat 1 lagu yg bukan dari projek Promo CD ini. Lagu bertajok "Gaza" yang ada bau2 Agalloch..

Kepada peminat Langsuyr yang merindui sentuhan Sam a.k.a Batara Guru a.k.a Bentara, Promo ini adalah menjadi kepastian buat anda semua.

Boleh didapati harga dengan RM3 (by hand) atau RM5 (snail mail).

Bank: CIMB
Account: 08090022976525
Name: Ibrisam Akbar
Sila email thebentara@gmail.com selepas bank in.

untuk pembelian 5 keping CD atau lebih = RM2 each + postage

rating dr DtE = 5.5/10