KOLOVRAT - Kumpulan Skinhead Yang Paling Berbakat!!!

Orait, artikel ini dari guest writer iaitu Ababil..

KOLOVRAT - KUMPULAN SKINHEAD YANG PALING BERBAKAT!!

Konsep : Progressive Experimental Metal, Jazz, Punk, R.A.C, Pop
Lirikal : Nasionalisme, Kebanggaan Rusia, Paganisme

Lumrahnya apabila kita menyebut mengenai musik Skinhead, lazimnya Oi! / Street Rock atau bagi yang NS, Rock Against Communism (R.A.C) tentu terbayang di fikiran kita, sekumpulan pemusik berkepala botak dan memainkan musik mudah 3 kord. Tanggapan ini sama sekali tidak boleh dipakai bagi kumpulan yang aku ingin ketengahkan kepada anda semua di sini, kumpulan ini diberi nama KOLOVRAT, sebuah kumpulan NS Skinhead dari Rusia, mereka ini diasaskan pada tahun 1994 oleh empat orang remaja Skinhead yang mempunyai semangat patriotic yang kuat. Asalnya mereka menggunakan nama “Russian Ghetto” dan telah melahirkan sebuah demo pada tahun 1994, mereka juga kemudiannya mengumpulkan pengikut-pengikut NS Skinhead dari daerah mereka di mana pada masa itu jumlahnya tidak sampai pun 100 orang. Pada masa ini “Russian Ghetto” seperti kebiasaan kumpulan Skinhead yang lain, hanya memainkan musik bercirikan 3 kord yang mudah.

KOLOVRAT BERAKSI DI ATAS PENTASSetahun kemudiannya, yakni pada tahun 1995 mereka membuat keputusan menukarkan nama kumpulan mereka supaya ianya mudah diingati dan lebih “straight forward”, Kolovrat dipilih sebagai nama kumpulan ini, Kolovrat yang membawa maksud “Sunwheel” di dalam bahasa Rusia adalah lambang tradisional puak Slavik, lambangnya tidak lari jauh dengan bentok Swastika yang kita kenali di dalam budaya Nazisme, cuma Kolovrat punyai 8 cabang kaki, berbeza dengan Swastika yang punyai 4 cabang kaki. Dengan nama baru ini, ahli pemusik mereka juga telah ditukar ganti dan sebuah demo yang jauh lebih matang telah dilahirkan yang diberi judul “Slava Rossi!” (Daulat Rusia). Dengan lahirnya demo ini, telah membuktikan kemampuan musikal Kolovrat, sound mereka sedikit berbeza dengan kebiasaan kumpulan Oi! dan R.A.C yang lain, adunan sound metal telah kedengaran sedikit di dalam penciptaan lagu mereka pada masa itu.

Tahun berganti tahun, setelah lahirnya demo pertama, Kolovrat bergiat aktif di dalam scene NS Skinhead Rusia dengan memenuhi sirkit gigs pada masa itu, begitu juga kesibukan kebanyakkan ahli kumpulan Kolovrat yang menyertai tentera Rusia, salah seorang dari ahlinya juga ada menyertai servis ketenteraan Rusia di Chechnya, sambil berjuang dengan mengibarkan bendera Swastika! Akhirnya pada tahun 1998, Kolovrat pun kembali ke studio untok merakamkan album pertama mereka, album pertama yang diberi judol “National Revolution” (Revolusi Kebangsaan) ini memuatkan 16 buah lagu! Keupayaan Kolovrat dalam memainkan instrumen mereka serta keupayaan mereka menciptakan lagu-lagu yang teknikal serta lari daripada sound kebiasaan Oi! & R.A.C terbukti melalui terbitan album pertama ini. Album pertama ini muncul menerusi syarikat rakaman mereka sendiri yang diberi nama Kolovrat NS rekod.

Tahun selanjutnya, 1999 menampakkan keaktifan Kolovrat dalam menciptakan dan menerbitkan album baru, album ke-dua Kolovrat yang diberi judol “Krov Patriotov” (Darah Patriot) juga memuatkan 16 buah lagu, 13 buah lagu ciptaan mereka sendiri dan tiga buah lagu kover iaitu “Kolovrat Rossia” (Pulling on the Boots, sebuah cover dari filem Romper Stomper), sebuah lagu kover dari kumpulan lagenda NS Skinhead Jerman, Landser yang diberi judol “88 RAC and Roll band” dan juga sebuah lagu kover dari Cock Sparrer – England Belongs to Me yang liriknya diubah ke bahasa Rusia. Ke-tiga tiga lagu kover ini dibawa dengan gaya Kolovrat sendiri, sound gitar yang berat dan lebih ke arah metal, strumming gitar yang digayakan dengan palm mute telah memberi nafas yang baru kepada lagu-lagu tersebut. Apa yang menarik menerusi album ke-dua Kolovrat ini kerana ianya telah menampakkan kematangan yang sangat ketara dalam pembawakan musikal mereka, di dalam album ini terdapat lagu-lagu yang mempunyai sound speed metal, power metal, rock and roll, ska, pop, funk dan juga jazz!! Jangan terkejut, sememangnya seperti aku katakan sebelom ini, Kolovrat sememangnya adalah sebuah kumpulan yang sangat berbakat!! Mereka sangat berbeza dengan kebanyakkan kumpulan Skinhead yang lain. Berani aku katakan sebenarnya Kolovrat adalah kumpulan yang membawa konsep progressive!! Yang sebenarnya membuatkan mereka tidak dapat pergi lebih jauh adalah kerana imej “NS” dan “Nazi” yang mereka pegang, ini sebenarnya merupakan penghalang yang besar bagi mereka untok pergi lebih jauh kerana sememangnya media suka mengecam kumpulan yang mempunyai imej sebegini, walaubagaimanapun ancaman dari media, kita tahu Kolovrat sebenarnya kumpulan yang tidak seharusnya dipandang sebelah mata, bakat mereka sememangnya tidak boleh disangkal lagi, dan oleh kerana keunikan ini, membuatkan mereka lebih jujur dalam membawakan musik dan ideologi mereka, biarpun apa yang orang perkatakan mengenai mereka, mereka tidak akan sesekali berundur!

Setelah kemunculan album “Krov Patriotov” tadi itu Kolovrat terus menyerang dan menyerang lagi dengan rilisan album demi album setiap tahun, tahun 2000 mereka telah melahirkan sebuah album Live yang mempunyai sound yang profesional, diikuti pula oleh album “Ninth Wave of White Power” pada tahun 2002 di mana album ini Kolovrat merakamkan lagu-lagu dari kumpulan-kumpulan yang dijadikan idola buat mereka, tidak cukup dengan itu, tahun yang sama juga mereka melahirkan sebuah album dengan lagu-lagu sendiri yang diberi judol “Era of the Right Hand”, dua buah album dalam masa 1 tahun! Lihat betapa produktif dan bersemangat sekali mereka ini. Tahun berikotnya yakni tahun 2003 menampakkan kematangan yang sangat ketara pada penciptaan lagu Kolovrat, album yang diberi judol “Hammering the Roads to Victory” ini menampilkan konsep yang sangat menakjubkan, di mana trek pertama berbunyi thrash, kemudian disusuli pula dengan trek ke-tiga yang berbunyi heavy + r.a.c metal, trek ke-tiga pula menampilkan sound death/thrash metal yang amat huru-hara dicampor adukkan dengan cara tempo permainan yang sangat teknikal, trek ke-empat pula amat mengejutkan aku kerana ianya lebih berbunyi radio-friendly dan pop funk yang indah walaupun begitu tajuknya yang berjudol “Racial Loyalty” sudah tentu awal lagi akan di-gam daripada siaran radio! Trek seterusnya “European Warrior” dan diikuti dengan trek “Red Terror” berbunyi sedikit amerikan metal, paling menarik perhatian aku adalah trek bernombor tujuh, ianya menampilkan sound death/thrash metal yang sangat menarik, manakala trek terakhir pula adalah sebuah balada hate rock di mana susunannya sangat indah!Hammering the Road to Victory” yakni album ke-6 Kolovrat menampakkan kesungguhan mereka tanpa memperdulikkan kata orang, selepas album tersebut, mereka terus lagi menyerang dengan rilisan-rilisan lagi tahun demi tahun sehinggalah kini mereka masih tidak berputus asa. Marilah kita lihat evolusi kumpulan Skinhead yang paling unik ini, daripada sebuah kumpulan Skinhead yang memainkan 3 kord yang biasa, menjadi sebuah kumpulan yang mempunyai sound yang pelbagai, eksperimentasi mereka ini telah membuatkan scene NS metal & skinhead serta punk dapat bersatu dengan lebih teguh di hujung Eropah timur, dengan kenyataan ini berani aku katakan bahawa Kolovrat sememangnya adalah lambang kebanggaan para pejuang patriot Rusia! HEIL KOLOVRAT!!

KOLOVRAT – MOSKOVSKI SKINHEDY (MOSCOW SKINHEAD)Dengarkan lagu ini, adunan Power Metal dengan R.A.C + Oi! yang sangat menarik, perhatikan juga temponya yang agak progresif itu dan anda hukumlah sendiri pendapat anda tentang kumpulan berbakat ini! Ingat, mereka bukan seperti Death, Atheist, kumpulan metal, tetapi Kolovrat adalah kumpulan yang dibarisi oleh pemusik Skinhead! Apa, anda fikir Skinhead main 3 kord sahaja kah? Dengarkan lagu ini!!

2 feedbacks:

m.anas said...

kali pertama ababil bercerita pada aku tentang kolovrat adalah sebuah band skinhead, dikepala aku hanya bermain beberapa riff riff biasa skinhead..tapi bila ababil mainkan mp3 kolovrat...sangkaan aku mmg meleset sggh melecet! ternyata benar apa yg di kata oleh penulis ini..kolovrat adalah band skinhead yg berbakat dan terhebat di abad ini di samping lirik2 nasionalisma nya yg membina..

KOLOPAT 5 BINTANG../ 5 BINTANG

A, is for Anomaly said...

sangat setuju.