VoTW- City Lights - Where Have You Been

Amacam? Suka pop punk dengan sedikit teknikaliti hardcore? Cuba ini.





Viniir - The Story [Chapter 1] demo (2011)

Selamat pagi Sabtu dan salam Krismas kepada penganut Kristian! Minggu ini memang minggu yang busy untuk menghadam releases yang baru tiba ke peti surat kami. Antaranya ialah demo CD sebuah band dari Perak iaitu Viniir.

Gua hanya mengetahui kewujudan Viniir melalui entry blogpost di Krenmaut. Yang menyebabkan gua jadi tertarik untuk mendengar Viniir adalah kerana mereka memainkan Viking Metal. Seriously. Orang Melayu main Viking Metal. No shit. Atau sekurang-kurangnya itu yang mereka claim.Really? Gua bertanya kepada diri sendiri, macam tak percaya. Gua merupakan peminat music jenis Viking dan Folk macam band berikut Thyrfing, Falkenbach, Windir dan bermacam-macam lagi. Jadi selama ni mentaliti gua adalah Viking Metal hanya eksklusif kepada region Scandinavia sana,mana mungkin belah rantau sini ada orang terfikir nak main style macam ni!

Tapi gua salah.



Viniir merupakan band yang berasal dari Ipoh, bandar yang merupakan kubu kuat gerakan Ipoh Metal Militant serta melahirkan banyak band tersohor macam Langsuyr, Necrotic Chaos, Vociferation Eternity, sekadar memberi beberapa nama. Berbeza dengan kebanyakan band seangkatan, Viniir mendakwa mereka memainkan Viking Metal yang berpaksi kepada tema (yang obviously) perang, pelayaran dan Odinism (mungkin).

Demo CD yang bertajuk The Story Chapter 1 ini menawarkan 3 trek yang berdurasi boleh tahan juga panjang iaitu:


  1. Thor
  2. The Story
  3. Edda War

Thor merupakan trek pengenalan daripada CD ini. Dimulakan dengan sample bunyi guruh (merupakan direct reference kepada Thor, God of Thunder), Viniir tak membuang masa untuk menawarkan riffing yang relentless. Ada sedikit thrashy pada riff gitarnya. Gua sebenarnya agak impressed dengan energy yang ditawarkan pada trek pertama ni. Wah bunyinya secara overall padat dan permainan agak kemas. Malang sekali takde pulak lirik jadi gua terpaksa bergantung kepada pendengaran sendiri untuk memahami apa yang dinyanyikan. Tamat lagu pertama membuatkan gua terfikir sejenak. Tema Viking ada diselitkan. Tetapi dari segi muziknya, eh ada gaya Eastern Metal atau sekali dengar ada bunyi-bunyi Langsuyr! Paling evident adalah pada solo lagu pertama, mengingatkan gua kepada lagu-lagu Langsuyr pada zaman Occultus Mysticism. Nevertheless, mereka ini solid dan gua anggap mereka tengah cari sound sendiri. 

Trek kedua The Story macam bosan sedikit. Masih dimulakan dengan sample peperangan, entah dari movie mana diambil. The Story sedikit panjang daripada Thor dan bermula dengan tempo sederhana. Ada sedikit off tempo pada bahagian terawal. Tapi mungkin gua punya perasaan gua je kot. The Story kurang aggresif berbanding Thor tapi ada kelebihannya dengan percubaan untuk memasukkan koir. Adalah juga feeling epic, sekalipun koir yang dibuat kurang solid dan berbunyi amatur. Solo gitar, hmm, macam recycle dari lagu pertama. Trek ni gua kurang lekat sikit la.

Viniir - Edda War

Trek terakhir iaitu Edda War merupakan personal favourite gua dan menutup EP ini dengan bergaya dan membuat gua jadi sedikit craving 'weh mana lagi lagu?dah habis ke?Damn!'. Masih dimulakan dengan sample (Viniir, kalau boleh tak perlu la semua lagu nak intro kena ada sample,next time boleh letak sample di tengah lagu, sekadar idea) tetuang dibunyikan, memberi gambaran jelas mood perang dalam lagu ni. Drummer memang jahat dengan blastbeat yang menggila di permulaan.Ada rasa nak headbanging pulak jadinya. Tremolo picking memang digunakan dengan prominent dalam lagu ni, menjadikan perisa Black Metal lebih apparent dalam trek terakhir ni. Eh ada sedikit koir di lagu ni jugak. Nice.Alahai, struktur lagu ni masih macam lagu pertama. Formula yang sama.Essentially macam sambungan lagu pertama dengan sedikit penambahan di sana sini.

Viniir merupakan band yang 'boleh bermain muzik' dengan idea yang sedikit berlaian. Untuk mengadili Viniir dari segi keseluruhan daripada hanya demo ni saja macam tak adil pulak, sebab ketiga-tiga trek sebenarnya berbunyi hampir sama. Baik dari segi intro (penggunaan sample dari filem/siri tv/game), gaya riffing gitar serta solo kesemuanya terletak di penghujung lagu, Viniir tak terlalu menawarkan variasi dan menjadikan demo ini sedikit bland.Lupakan label Viking Metal mereka kerana amat sedikit sekali kualiti Viking Metal yang ada (termasuk the fact mereka bukan berasal dari bahagian Scandinavia) malahan sound yang terhasil juga tak berapa nak Viking Metal, sekalipun dinyatakan ada pengaruh Amon Amarth, Ensiferum dan lain-lain. Bagi gua cukup je kot melabel music mereka sebagai Black Metal...tapi who cares kan kahkah!

Viniir berpotensi untuk dikenali, cuma terdapat beberapa kekurangan yang perlu diperbaiki dan kalau benar mereka memainkan Viking Metal, nampaknya mereka perlu bekerja lebih keras dengan membuat kajian tentang kualiti yang perlu ada untuk menjadi band Viking Metal yang...Viking. Pedulikan pandangan serong orang tentang orang Asia ingin bermain Viking Metal (kalau ada yang berpandangan sedemikian), kerana Viniir sekurang-kurangnya cuba menawarkan alternatif terhadap scene metal Malaysia! Personally gua berharap terbitan Viniir akan datang akan jadi lebih gempak dan bervariasi.CD demo The Story Chapter 1 telah mula dijual dengan harga RM7 by hand/ RM 10 secara pos.

Viniir boleh dihubungi di sini dan sini.

Reincarnation - Compilation of Thrash & Doom Metal (1994)

Berikut ialah satu keluaran dari label indiependent iaitu Sonic Asylum Records sekitar 1994. Split tape ini menggabungkan dua buah band yang punya perbezaan yang sangat ketara genrenya walaupun masih di bawah kepompong Metal. Reincarnation - Compilatin of Thrash & Doom Metal menjadi tajuk split tape yang lahir setelah kedua2 buah band iaitu FTG dan Modar muncul dengan rilisan masing2. 6 buah lagu yang terdapat didalam kompilasi (sewajarnya disebut split sahaja) ini dibahagi dua menjadikan setiap band membawa 3 buah lagu sahaja.

Reincarnation - Compilation of Thrash & Doom Metal

Tracklist :

1 - FTG - Fite To Free
2 - Modar - Restless
3 - FTG - Freedom That's Gone
4 - Modar - Inferior Symphony (Part I)
5 - FTG - Kill The Evil
6 - Modar - Disgrace

Modar
Man -  Lead Guitar/Vocal
Nusi - Vocal/Rhytm Guitar
Bujal - Drums
Joe - Bass

FTG
Bart - Vocal (arwah)
Jac - Guitars
Mie - Bass
Zam - Drums

Seperti di nyatakan pada perenggan pertama tadi keenam2 lagu yang terkandung didalam album ini adalah diambil dari rilisan pertama kedua2 band. FTG telah muncul dengan mini album bertajuk Freedom That's Gone pada 1992 keluaran Karun Seni manakala Modar menghasilkan sebuah album penuh dibawah label Sonic Asylum Records berjudul Inferior Symphony juga pada tahun yang sama. Kedua2 band menggunakan studio rakaman yang sama iaitu FGM Studio.

FTG -  Freedom That's Gone (1992) - Karun Seni
Modar - Inferior Symphony (1992) - Sonic Asylum Records

Jika diperhatikan pada lagu2 yang dihidangkan kedua2 band, sound produksi yang dihasilkan tidaklah berada dalam standard profesional album namun pada zaman distortion kuning sebegini rakaman seumpama ini boleh dianggap sebagai hasil terbaek.

FTG yang membawa genre Thrash Metal melihatkan permainan yang agak laju (lebih kepada old skool yang mungkin juga speed thrash) beserta nyanyian arwah Bart yang kedengaran serak2 basah. Fite To Free, Freedom That's Gone dan Kill The Evil merupakan lagu2 terbaek dari FTG dimana mungkin lebih bermakna jika album ini turut menyelitkan track Behind This Wall yang pernah termasuk didalam rancangan Muzik Muzik (err..sapa ada video klip Behind This Wall pihak editor request upload di youtube ya..). Menariknya Kill The Evil merupakan sebuah track yang menarik dimana permulaan lagu ini FTG menyelitkan unsur2 ketimuran yang berbau joget sebelum ianya kembali ke root asal FTG iaitu Thrash Metal.

FTG - Kill The Evil

Modar band dari Trengganu Darul Iman yang membawa irama yang cukup gelap, suram dan sedih. Restless, Inferior Symphony I dan Disgrace merupakan 3 buah lagu yang benar2 meresahkan. Dengan mood lagu yang perlahan (nama pun Doom Metal) beserta sound production yang mendap membuatkan lagu2 Modar sungguh berjiwa. Bunyi gitar yang tebal serta growl dari vocalist mereka benar2 bergema lantas menghasilkan sound doom yang terbaek pada pendengaran gua setakat ini.

Modar - Predestination (Live)
* lagu ini dari album Inferior Symphony yang tidak disertakan didalam kompilasi ini.

Secara keseluruhan album gabungan dua band ini merupakan antara split tape terawal yang muncul menggabungkan dua buah band yang berlainan genre. Bagi FTG tahun berikutnya mereka maju setapak kehadapan dengan penghasilan album penuh bertajuk Spirit To Rebel bersama Ponycanyon, manakala Modar seakan berkubur sehingga kemunculan semula sekitar 2006 bersama line up baru.

Dikeluarkan dalam format kaset sahaja (setakat ni xpernah lagi tgk ada CD) album ini pada waktu ini boleh dianggap sebagai khazanah yang agak rare. Mungkin seakan penawar bagi sesiapa yang gagal memiliki mini album FTG - Freedom That's Gone dan juga album penuh Modar - Inferior Symphony.

Ok, itu saja mungkin di masa hadapan gua akan menulis berkenaan album pertama Modar - Inferior Symphony pula.. papai..

Kenali FTG dan MODAR melalui link2 yang disediakan dibawah ini.

FTG
Myspace
Facebook

Modar
Myspace
Facebook

Kredit :
Youtube - Ovdevilz dan 6j6

Anathema - Falling Deeper (2011)

O hai amacam lu orang punya akhir tahun? Ada berita baik? Bonus confirm 4 bulan? Dapat trip pergi London? Naik pangkat? Tukar kerja baru? Bini pregnant? Cool. Jangan tanya gua. Hidup gua serabut. Kalau Contramen takpa, dia dah naik pangkat jadi laki orang kahkah!

Okay lah memandangkan gua dah lama sangat tak menulis (disebabkan komitmen terhadap majalah lain, itu kisah lain), Contramen dah banyak ambil alih isi kandungan DtE. Sepemergian gua jugak gua dapati rating pembaca ada naik sikit lah, mungkin jumlah haters Abu pun ramai datang visit semata-mata nak baca dan gelak (juga kutuk). Suka hati lu oranglah.

Ini kali gua nak review release terbaru band dari Liverpool, dulunya main death/doom sekarang bermain atmospheric rock, ANATHEMA! Tahun 2011 menyaksikan mereka menerbitkan album kompilasi Falling Deeper yang menampilkan koleksi lagu-lagu lama dari zaman mereka jadi mat metal depressive sampailah ke zaman atmospheric rock sekarang. Isitimewanya lagu-lagu ni dirakam semula dengan nafas baru yang lebih moden dan beremosi. Sebenarnya ini adalah reinterpretation lagu-lagu lama dalam bentuk orkestra, jadi lu orang akan dapati sesetengah lagu hanya retain sikit je dari versi asal dan diberi nafas baru.

Sebanyak 9 trek ditawarkan dalam album ini dengan penampilan khas bekas vokalis The Gathering iaitu Anneke van Giersbergen untuk beberapa lagu. Peh, solid okay.


  1. Crestfallen (dari EP Crestfallen)
  2. Sleep in Sanity (dari album Serenades)
  3. Kingdom (dari EP Pentecost III)
  4. They Die (dari EP Crestfallen)
  5. Everwake (dari EP Crestfallen)
  6. J’ai Fait Une Promesse (I Made a Promise) (dari album Serenades)
  7. Alone (dari album The Silent Enigma)
  8. We, The Gods (dari EP Pentecost III)
  9. Sunset of Age (dari album The Silen Enigma)
Untuk pengetahuan lu orang, Falling Deeper merupakan sambungan daripada album kompilasi Hindsight yang juga menampilkan konsep yang sama. Kedua-dua album menonjolkan elemen orkestra serta feedback lead guitar untuk membawa suasana atmospheric dan uplifting, jadi lepas dengar ni lu orang ada rasa macam terawang-awang sikit, rasa emo sikit camtulah kahkah.
Crestfallen menjadi pembuka untuk album ni dengan permainan piano yang melankolik. Mm, bayangkan macam lagu cinta. Tiada vokal utama melainkan vokal latar yang sekadar menyanyikan 'Falling Deeper' berulang-ulang kali sampai habis. Mainan orkestra (tak pasti live atau programmed) serta 'feedback' lead guitar memberi perisa tambahan atmospheric kepada lagu ni. Ah sedihnya. Damn. Sesuai didengar lepas bergaduh dengan awek.

Sleep in Sanity terus bersambung daripada Crestfallen. Macam lagu sebelum ni, ia hanya menampilkan struktur lagu yang minimal daripada yang asal. Lirik pun hanya berulang-ulang. Oklah tu kan, nak lagu full kalu, pergi dengar original version! Orkestra banyak mendominasi beserta dengan piano. Vokalis wanita Anathema iaitu Lee Douglas bersama vokalis utama Vincent hanya sekadar menyanyikan baris 'Sleep, I sleep' sehingga habis. Sekadar cukup rasa sahaja tapi pada gua memang syiok!

Lagu dari EP Pentecost III iaitu Kingdom menyusul sejurus Sleep in Sanity tamat. Lagu ni pun menerima treatment orkestra jadi ia wujud dalam arrangement baru. Aduh, depressive. Tak perlu nak bawak elemen doom, iringan orkestra je dah cukup buat mana-mana telinga yang mendengar berkata 'oi apa sedih lagu ni?'. Nantikan build up moment sehingga ke hujung lagu, wah memang epic.

They Die merupakan trek dari album Serenades. Versi Falling Deeper hanya menampilkan bahagian terakhir lagu ini yang epik dan fantastik (yang original). Yang baru punya ni diberi twist yang berlainan dengan piano serta strings, lantas memberi feeling yang sedih dan depressive. Ai depressive lagi.

Everwake! Lagu faveret gua dari mereka sepanjang zaman! Anneke van Giersbergen menyanyikan lagu ini ( versi asal dinyanyikan oleh Ruth Wilson). God damn it sedih siyal. Lagu ini pada versi asal memang dah cukup perisa kecewa, melankolik dan emosi, jadi versi baru ni takde apa penambahan sangat kecuali dengan piano, orkestra serta feedback lead guitar. Sebenarnya structure lagu ni pun dikekalkan 100% macam asal, jadi gua memang vouch ini lagu memang lu orang suka ah.

Lepas tu, tetiba keadaan jadi sunyi. J’ai Fait Une Promesse merupakan lagu jiwang jugak sebenarnya macam Everwake yang cerita pasal kekasih yang memberi jaminan akan setia sampai mati, ewah. Versi baru juga mengekalkan hampir sama macam struktur lagu asal kecuali vokal. Entah kenapa vokal takde pulak tapi masih boleh layan la. Lu orang nak propose awek pakai ini lagu pastu lu orang kasi nyanyi macam karaoke.Setel.

Alone adalah lagu yang disturbing dan creepy dalam album ni. Macam dengar suara awek lu orang yang dah mati berbisik-bisik kat telinga lu orang time tido. Amacam, kecut? Alone pun mengekalkan struktur asal lagu, tetapi dinyanyikan oleh Anneke. Suara Anneke dalam trek ni macam berhantu sikit dengan efek vokal echo dan reverse, tu yang gua rasa macam creepy sikit. Eh apa banyak sangat sikit sikit ni kahkah.

Dua lagu terakhir gua tak layan sangat tapi masih bagus jugakla. Contohnya We the Gods tu susunannya sangat beautiful dan layak dijadikan background music untuk filem atau drama terutama scene jiwang-jiwang musim sejuk kahkah!

Bagi gua album kompilasi ni memang syok ah. Sebab boleh nampak la kreativiti mereka mengolah semula lagu-lagu zaman doom metal mereka ke dalam bentuk baru. Hasilnya memang superb dan tak awkward untuk didengar. Anathema adalah contoh band yang musical direction mereka telah berubah tetapi masih relevan di kalangan peminat mereka (macam gua). Oleh itu kalau nampak CD ni kat kedai, lu orang angkat, gua jamin lu mesti rasa berbaloi punya,

Anathema boleh dicapai di sini dan sini .


Ooo by the way, gua duk menulis kat McDonald's ni. Peh rasa cam golongan urban siyol. K bye.

VotW : Daarchlea - Dher Phalse Mesaya (Official Music Video)

Mereka masih muda.. Mereka sangat berbisa!!!! Mereka dari MALAYSIA!!!!


Kenali Daarchlea melalui laman sesawang mereka dibawah ini :
Facebook
Myspace
Twitter

Reason To Resist - Existence Of A Bastards (Demo 2011)

Hai apa khabar.. maaf kerana DtE seakan mendiamkan diri kira2 dua minggu kerana kami agak sibuk dengan beberapa komitmen yg berkaitan kehidupan kami. Ok kali ini DtE kembali dengan review dari sebuah band Kuantan Pahang iaitu Reason To Resist yang telah melahirkan sebuah Demo bertajuk Existence Of A Bastards. Membawa genre Crossover Crust/Punk band ini jika diteliti penghasilan lagu2 nya punya kekuatan tersendiri dan boleh melangkah lebih jauh.

Buyat : Shure SM58.
Planta : Ibanez Guitar.
Mimi : Washburn Guitar.
Fara : Phill Max Bass.
Travolta : Gretsch Catalina Drum.

Layout dan design cover oleh Gore Blessed To Worms - Jamie
Artwork oleh Abel Resist Art

Tracklist :
1 - The Fall of Civilization!
2 - Capitalist Hell!
3 - Existence Of A Bastards

Existence of a Bastard menjalani sesi rakaman di Two Fingers Studio, Kuantan. Engineer yang bertanggungjawap dalam sesi rakaman ini ialah E-pi. Proses mixing dan mastering turut dilakukan oleh E-pi dimana track 1 dan 2 dilakukan pada October 2010 hingga January 2011 manakala Track ke3 rakaman,mixing dan mastering dilakukan pada December 2009. Demo ini dikeluarkan oleh Cactus Records.

The Fall of Civilization menjadi track pertama yang pada gua benar2 mengejutkan dimana music mereka agak komplek, berat dan laju (terutama pada bahagian drum). Penggunaan teknik growl pada main vocal dan paduan clean vocal (bukan clean vocal metalcore) kedengaran berselangan mengikut verse masing2. Juga riffing yang ada kalanya kedengaran bermelodi mengingatkan pada band Wolfbrigade. Dimaklumkan juga disini sound gitar band ini kedengaran agak mendap dan berat.

Capitalist Hell juga tidak mengecewakan dimana mood yang sama seakan track pertama menyerang tanpa belas kasihan. Paduan twin pedal dari pemain drum menyaksikan susunan dan gaya penciptaan lagu Reason To Resist bukan sebarangan. Pada gua track ini punya tempias pengaruh hardcore dan sludge metal. Pada durasi 4:12 kedengaran agak menarik dimana riffing feel in yang bermelodi di garap bersama sebutan bait2 liriknya.

Existence Of A Bastards menjadi track terakhir untuk demo ini. Sebuah track yang sama seperti 2 track awal namun terdapat vocal scream pada track ini diselangi clean dan growl pada vocal utama. Riffing dan drum turut memainkan peranan penting dalam lagu ini. Juga melodi2 yang dihasilkan pada chorus lagu menambah daya tarikan pada susunan lagu ini.

Keseluruhan demo bertajuk Existence Of A Bastards ini adalah sungguh baik dan jika dibandingkan dengan sound produksi produk2 sebegini, boleh dikata Existence Of A Bastards merupakan antara produk terbaek. Mungkin sesuai jika gua katakan sound produksi demo ini boleh diangkat sebagai EP sekiranya Reason To Resist menambah 2 atau 3 track lagi. Kesemua instrument yang dirakam juga jelas kedengaran. tahap permaianan instrument juga harus dibanggakan. Reason To Resist agak berlainan dari band2 seangkatan mereka kerana pertama durasi lagu2 mereka agak panjang hingga mencecah 5 minit lebih. Untuk demo ini kredit utama gua berikan pada pemain drum mereka kerana permainan yang konsisten walaupun permainan beliau agak laju namun tone yang dihasilkan jelas kedengaran dan kepelbagaian stroke yang dihasilkan menambah kelainan pada music Reason To Resist. Juga penggunaan twin pedal yang kerap kali membuatkan sound Reason To Resist kedengaran seakan band ini membawa genre hardcore dan metal.

Ok, Existence Of A Bastards rilis dalam bentuk 2 format iaitu CDR (gua sendiri mis untuk dapatkan demo ini dalam format CDR, mungkin sold out) dan kaset. Untuk kaset anda boleh menghubungi Cactus Records yang menawarkan harga RM6/unit.

Kenali Reason To Resist melalui facebook dan myspace mereka dibawah sample lagu mereka dibawah ini.



VoTW - The Browning - Time Will Tell

Hai, lama tak post kat sini. Oleh itu gua nak letak je lah video. Mood menulis belum sampeiiiiiiiiiii!


The Browning -Time Will Tell


VotW : Erylasia - Clash of a Sanctuary

Pernah dengar nama Erylasia?????
Beliau ialah seorang pemuda dari negeri Trengganu. Tidak mempunyai band namun karya2 beliau harus diperhatikan. Juga perlu di ambil kira juga mutu sound produksi rakamannya.
Erylasia - Clash of a Sanctuary

Siapa kata orang kita x dapat hasilkan sound produksi berkualiti macam mat saleh????? hehe.. Kenali beliau melalui laman facebook beliau dibawah ini..

Erylasia

Breaking The World (1994)

Breaking The Wall – The First Underground Music Compilation – Alternative To Groovy merupakan kompilasi lama yang terbit sekitar 1994 barangkali (sori x brapa pasti kerana agak ketinggalan memiliki kompilasi ini pada zaman tersebut) yang menampilkan 4 buah band yang membawa pelbagai genre dari Alternative sehingga ke Metal. Kompilasi ini sebenarnya agak kurang dikenali mungkin kerana munculnya sebuah lagi kompilasi bertajuk A Circle Of Friends yang juga muncul pada waktu yang sama. 4 buah band yang terlibat adalah Two Ice, Contaminated Thieves, Bad Tomato dan Such As. Setiap band membawa 3 buah track.
Breaking The Wall
The First Underground Music Compilation – Alternative To Groovy 

Tracklist

Side A
1 – Such As - Menace In Society
2 – Contaminated Thieves - Mass Hologramme
3 – Bad Tomato – Bad (Punk) Tomato
4 – Two Ice – Are You…? A Breefing In Year 2001
5 – Bad Tomato – Be Your Self
6 – Such As - Figure It Yourself

Side B
1 – Two Ice – R.Y.A. “Stupid” + N.R = 012
2 – Contaminated Thieves – Oblivion
3 – Bad Tomato – I Don’t Want Anything But ….!
4 – Such As – Lobster Tune
5 – Contaminated Thieves – Unsinkable Vile
6 – Two Ice – In The Beginning Of Death

Producer untuk Breaking The Wall adalah Sham dan Shidee. Proses rakaman dilakukan di Booty Studio sekitar 16/5/94 sehingga 22/6/1994. Proses adunan di lakukan oleh Dot, Sham dan Farouk. Asylum Records menjadi syarikat yang bertanggungjawap mengeluarkan kompilasi ini.

Such As merupakan sebuah band yang lahir 2 minggu sebelum kompilasi ini dirakam. Terdiri dari Boy (Vocal), Wan dan Allan (Guitar/Backing Vocal), Soul (Bass/backing Vocal) dan Mail (Drum/Percussion). Band ini jika diperhatikan pada musicnya lebih diantara alternative->grunge->hardcore. 3 buah lagu yang disumbangkan mereka adalah Menace In Society, Figure It Yourself dan Lobster Tune. Jika diperhatikan pada permainan band ini menampakkan penonjolan dalam pembawaan vocal yang menarik dalam setiap melodi line yang terdapat pada setiap lagu.

Contanimated Thieves merupakan sebuah band yang membawa genre paling berat didalam kompilasi ini. Dianggotai oleh Ogy (Programming), P.E (Guitar), Eddie (Bass/Vocal) dan Farouk (Guitar), genre yang dibawa kedengaran berbau industrial metal. Gabungan bunyian programming, distort guitar serta sampling yang cuba diselitkan dalam setiap track. Contaminated Thieves membawa 3 buah lagu bertajuk Mass Hologramme, Oblivion dan Unsinkable Vile. Ketiga2 track menggunakan programming drum. Tone gitar boleh dikategorikan antara terberat didalam kompilasi ini. Pembawaan lenggok vocal dan music yang kedengaran seakan Godflesh.

Bad Tomato merupakan antara band yang masih lagi bernyawa sehingga kini. Merupakan sebuah band yang boleh dikatakan membawa genre alternative punk. Bad Tomato pada ketika ini dianggotai oleh Lan (vocal), Ain (Guitar), Ajak (Bass) dan Khattam (Drum). Seperti juga Such As, Bad Tomato juga merupakan band yang baru wujud sebelum kompilasi ini melalui proses rakamannya. 3 buah lagu yang di perdendangkan bertajuk Bad (Punk) Tomato, Be Your Self dan I Don’t Want Anything But ….!

Two Ice pula merupakan sebuah band yang membawa genre alternative yang kedengaran agak berat terutama pada tone gitar dan juga pattern2 drum yang digunakan (bunyinya . Sound band ini sebenarnya sudah menghampiri genre metal. Dianggotai oleh Wan Norashidi (Guitar), Wan Norysham (Bass), Wan Norita (Vocal), Wan Norchubby (Backing Vocal) dan Wan Norryten (Drum). Tiga buah lagu dari mereka adalah Are You…? A Breefing In Year 2001, R.Y.A. “Stupid” + N.R = 012

Secara keseluruhan kompilasi ini boleh dikatakan antara pengalaman pertama beberapa band yang baru ditubuhkan. Juga boleh dikatakan kompilasi ini juga tidak menetapkan genre yang sama kerana kepelbagaian konsep bagi setiap band yang terlibat. Dari pengamatan gua, Contaminated Thieves merupakan band yang paling berbeza genrenya walaupun Two Ice juga menggunakan sound drum yang sama seakan programming sama seperti Contaminated Thieves, namun konsep keseluruhan Contaminated Thieves dilihat sudah maju kehadapan dan melangkau zaman. Sound produksi juga boleh dibanggakan dan mencapai tahap profesional yang sebenar.

Ok, untuk anda diluar sana mungkin sudah tidak menjumpai album kompilasi ini kerana ianya sudah dikira rare item. Satu lagi kompilasi terawal yang rasanya seakan pemangkin utama gerakan underground pada awal 90an. Seperti biasa jika anda menjumpai kaset ini, sila rembat awal2 sebelum ianya pasti lesap disebat collector2 diluar sana.

Angkara - An Anger Of Wars Distortion (2011)

Oleh kerana dua tiga menjak ni gua macam kembali ke zaman awal 90an mengumpul semula kaset, so gua nak review pasal sebuah album dari sebuah band dari Kedah Darul Aman yang menamakan band mereka sebagai Angkara. Berbekalkan irama crusty punk, Angkara boleh dikatakan agak baru menghasilkan sebuah EP bertajuk An Anger Of Wars Distortion. Line up yang terlibat didalam An Anger Of Wars Distortion ini ialah Rizal selaku pemain gitar utama merangkap vocalist, Idan diposisi gitar kedua dan juga vocalist, Firdaus di posisi bass manakala Man sebagai pemain drum. Untuk 3 buah track demo version pula Boy memangku posisi pemain drum manakala Mizan diposisi gitar kedua.
 Angkara

 Front cover oleh Rizal
Artwork oleh Man dan Rizal

Tracklist

1 - Bomb
2 - Back In Anger
3 - Propadrama
4 - Aimless
5 - Destroy Capitalist Destroy
6 - Darah Merah (Demo Version)
7 - Slanderous Bullet (Demo Version)
8 - Serangan Suara (Demo Version)

5 track terbaru dari An Anger Of Wars Distortion melalui proses rakaman di Hits Studio Penang. Proses adunan di lakukan oleh Chong dan Angkara di Soundmaker manakala 3 demo track selebihnya pula dirakam dan di adun di JL Studio oleh Pian dan Angkara.

Track bertajuk Bomb menjadi pembukaan dimana track berbunyi letupan menjadi intro sebelum music yang straight forward menghentak gegendang telinga. Sebuah track yang agak kental penangannya. Punya elemen hardcore, punk dan crusty yang kuat. Juga terdapat solo yang bersesuaian dengan mood lagu.

Back In Anger merupakan track kedua yang masih seperti track pertama. Music yang sungguh straight forward. Terasa seakan mendengar Exploited album Beat The Bastard. haha. lirik juga menunjukkan sifat rebel yang sungguh kuat.

Propadrama juga menarik. Sebuah fast track yang tidak memberi sebarang rasa belas kasihan. Drum stroke yang tak henti2 membedal snare dan pedal! Ini sebuah track yang punya susunan yang paling layan!

Aimless merupakan sebuah track yang telah di upload di Youtube. Track ini agak mendatar dan tidak seperti 3 track terawal namun pembawaan melodi dan gaya nyanyian dari vocalist band ini sungguh berjiwa dan penuh semangat memberontak.

Destroy Capitalist Bastard bermula agak perlahan mood nya sehingga verse sebenar menyusul pada durasi 1:25. Riffing2 yang punya persamaan mood dengan track2 lain. Kental, straight forward dan tiada belas malah riffing2 juga kedengaran serius tanpa kedengaran mood2 gembira dan lawak (mungkin pendengar music yang punya pendidikan formal faham akan penggunaan major dan minor chord dalam menghasilkan mood lagu).

Track ke 6 bertajuk Darah Merah pada gua merupakan rakaman secara live kerana certain part kedengaran timbul tenggelam. Bersesuaian juga dengan terma Demo yang digunakan. Track yang 100% menggunakan Bahasa Melayu. Pujian harus diberikan kerana penghasilan lirik sebegini dan Angkara berjaya menggunakan perkataan2 yang tidak lari dari tema lagu tersebut. Slanderous Bullet juga merupakan fast track dan elemen D-beat yang kuat dapat didengar pada lagu ini. Manakala Serangan Suara juga merupakan sebuah track yang sangat2 rebel. Susunan straight forward yang menarik walaupun ada kedengaran sedikit terkucil permainan riffingnya namun untuk music sebegini, ianya kadangkala seakan perlu dalam mengahsilkan sound raw tanpa mementingkan bunyi solid dan bright pada track2 yang dihasilkan.

Keseluruhan berkenaan An Anger Of Wars Distortion boleh gua simpulkan bahawa Angkara mungkin antara band2 baru yang perlu diberi perhatian. Gua belum berpeluang menyaksikan persembahan live mereka, namun gua dapat jangkakan jika permainan yang tight seperti rakaman ini dapat direalisasikan untuk persembahan pentas, maka akan huru hara lah moshpit. Sound produksi untuk 5 track rakaman di Hits Studio juga menampakkan sedikit profesionalisme dikalangan ahli dan hasil yang dikeluarkan juga memuaskan hati. Tidak berapa kemas sound yang dihasilkan namun inilah sound yang diperlukan untuk music jenisan seperti ini.

Setakat ini An Anger Of Wars Distortion hanya dirilis dalam format kaset. Juga disertakan lirik kesemua track pada inlay layout. Untuk mendapatkan kaset ini, terdapat beberapa label yang menjual kaset ini atau anda boleh juga menghubungi sendiri angkara untuk mendapatkan copy untuk anda. Sebuah produk yang boleh gegar gegendang telinga!Serius! Angkara memang pecah kepala!

Hubungi dan kenali Angkara melalui link yang disediakan dibawah video di bawah ini.

Angkara - Aimless

Misanthropic Congregation – Chapter II (2011)

Kali ini DtE akan mereview sebuah kompilasi yang sangat gelap kerana kesemua band yang terlibat merupakan band2 yang membawa genre Black Metal. Misanthropic Congregation – Chapter II merupakan tajuk yang digunapakai untuk kompilasi ini. Ini merupakan kesinambungan kepada Chapter I yang membariskan 4 buah band iaitu Wisdom (Paraguay), Labatut(Brazil), Claw (Malaysia) dan Barbalans( Malaysia). Misanthropic Congregation – Chapter II pula melibatkan band2 tempatan seperti Omen (Kelantan), Nosferial (Terengganu), Neftaraka (Perak), Simphony Jimbalang (Pulau Pinang) dan Immolate (Sarawak). Setiap band membawa 2 buah lagu.

 Cover layout oleh Blessing Moment Zines

Tracklist :
1 – Omen - The Glorius Zenith
2 – Nosferial - Merciless Daimon Skullsplitter
3 – Neftaraka - From The Unknown Wind
4 – Symphony Jimbalang - Fear The Holocaust
5 – Immolate - Sea Devil Worship (666 Kaul)
6 – Omen - Eternal Toward Infernal
7 – Nosferial - Blood Sucking Vandal
8 – Neftaraka -  F.O.A.D.A
9 – Symphony Jimbalang - Ancient Dark Spell
10 – Immolate - Immolate In The Night Clewoon

Misanthropic Congregation – Chapter II menjalani proses adunan di Necro X Studio namun tidak dinyatakan juruadun dan mastering dilakukan oleh siapa (selalunya kompilasi sebegini proses mixing dilakukan oleh band itu sendiri dan jurutera bunyi studio rakaman yang menjadi lokasi rakaman). Misanthropic Congregation – Chapter II di keluarkan oleh Eastern Myth Records. Ok gua review setiap lagu mengikut band bleh?

Omen
Omen yang merupakan sebuah band dari Kelantan telah muncul bersama track berjudul The Glorius Zenith yang rata2nya agak mendatar alunan music nya. Pada gua track ini seakan lari dari elemen2 black Metal dimana riffing2 nya juga berbagai. Namun sedikit merugikan kerana kondisi lagu ini agak tenggelam timbul. Berlainan pula track kedua bertajuk Eternal Toward Infernal yang kedengaran jauh lebih baek dari track pembukaan tadi. Susunan lagu juga pada gua menarik dan ada flow.

 Nosferial

Nosferial band dari Terengganu tampil dengan track pertama bertajuk Merciless Daimon Skullsplitter. Sebuah band yang pada gua mengutamakan kelajuan dari segi permaianan instrument. Hentaman drum yang punya bau2 dari death metal ala2 Deicide hingga ke black metal gaya Marduk membuatkan music Nosferial kedengaran padat tanpa sebarang ruang kosong. Track kedua pula bertajuk Blood Sucking Vandal. Juga mengutamakan kelajuan sama seperti track pertama mereka. Music Nosferial boleh dikatakan sedikit kompleks jika dibandingkan dengan band2 lain yang terlibat didalam kompilasi ini.

 Neftaraka

Neftaraka, sebuah band dari Perak sememangnya memang terkenal dengan music raw ala2 Darkthrone era Transylvania Hunger. From The Unknown Wind merupakan taruhan pertama Neftaraka dimana riffing yang benar2 terasa tekanan yang benar2 merisaukan. Bersesuaian sekali sample dialog digunakan dalam track ini untuk menambah rasa gelap nya. F.O.A.D.A merupakan track kedua dari Neftaraka. Juga menggunakan riffing yang penuh tekanan dijiwa. Namun track ini seakan mendengar album Bazzah (band black metal tersohor dari Pahang). Kedua2 track sumbangan Neftaraka benar2 bikin anda seakan berada dalam keadaan penuh tekanan, gusar dan risau. Gua akui music garapan Neftaraka ternyata penuh beremosi.

 Symphony Jimbalang

Berasal dari Pulau Pinang, band yang menggunakan nama Symphony Jimbalang ini boleh dikatakan band paling bersih dari segi produksi  bunyinya. Mempertaruhkan track pertama berjudul Fear The Holocaust, music mereka kedengaran sungguh gelap. Gua sedikit keliru dengan sound drum nya adakah menggunakan drum mesin atau trigger. Namun track ini agak menarik dengan selingan sedikit keyboard di beberapa sipi2 bahagian sahaja. Track kedua berjudul Ancient Dark Spell juga tidak member sebarang ruang. Drum menutup setiap sudut kosong disamping riffing yang berbunyi agak tebal sound gitarnya. Vocal juga agak ngeri. Ok, sekali dengar mengingatkan gua pada band Mistery yang pernah menghasilkan sebuah EP pada 90an dahulu. Symphony Jimbalang punya ramuan tersendiri dalam music mereka dan jika bergerak serius, mereka boleh pergi lebih jauh.

 Immolate

Immolate sebuah band yang berasal Sarawak ini pula mempertaruhkan lagu pertama bertajuk Sea Devil Worship (666 Kaul). Sebuah lagu yang pada gua perlukan sentuhan yang lebih baek dari segi rakaman terutama mixing nya yang agak kelam kabut bunyinya. Namun track kedua bertajuk Immolate In The Night Clewoon kedengaran lebih baek. Vocal juga kedengaran lebih bertenaga dari track pertama yang seakan kehabisan suara.

Keseluruhan kompilasi ini menyajikan irama Black Metal gelap (ada yang sebut Black Metal Hutan) yang lebih tepat jika disebut sebagai orthodok black metal. Juga boleh dikatakan rata2 music band yang terlibat hanya sedikit sahaja elemen melodic nya. Mungkin pemilihan band2 terlibat ini adalah jauh dari gejala melodic black metal yang seakan “sold out” atau mengikut trend. Ya, rasanya kelima2 band terlibat memainkan music yang jauh dari trend black Metal masakini yang sudah mencapai tahap popular. Haha..

Kompilasi ini rilis dalam kuantiti terhad iaitu 100 unit sahaja dan ianya dikeluarkan dalam format pro CDR. Kepada penggemar irama orthodok black metal, kompilasi ini adalah disarankan untuk anda memilikinya (itu pun jika belum habis, so sila kontek label2 yang menjualnya secara pantas).

Eastern Myth Records
Omen
Nosferial
Symphony Jimbalang
Neftaraka
Immolate

Aku akan buat kelas moshing di All Shall Perish. Sila beratur dapatkan nombor.

Hails! Aku dengar All Shall Perish mahu turun Kuala Lumpur bulan depan. Bagus sangat, biar aku ajar budak-budak poser macam mana nak mosh dengan betul. Bukan tumbuk lantai seperti menanam padi, bukan hayun lengan macam Cybercop warna merah tu, bukan karate kick macam Mr Miyagi atau macam-macma lagilah. Awas, aku akan buat kalian moshers melambung ke tepi dan hadir ke kerja esok pagi dengan muka lebam dan gusi depan rongak tanpa gigi! Ok aku nak makan nasi, true Metal kena makan jugak.

Nuclear Strikes – Megastorm Eyes (EP 2011)

Mereka sepatutnya muncul dikala irama sebegini melalui zaman gemilangnya sekitar 80-90an dahulu. Haha itulah yang layak dikatakan pada sebuah band berseluar merah ini yang juga lahir dari bandar Kajang yang memang terkenal dengan semangat old skool heavy metalnya. Nuclear Strikes yang terbina dari cetusan idea beberapa line up Antacid (juga wira thrash metal dari Kajang) yang bermula sekitar 2005. Nuclear Strikes turut memeriahkan gig2 heavy metal dan rock tempatan seperti Fenomena Rock dan sebagainya. Pada 2011, Nuclear Strikes telah berkampung di studio untuk penghasilan EP pertama mereka bertajuk Megastorm Eyes yang rilis pada 1/10/2011 ketika berlangsungnya konsert Monster of Metal (petang hari sebelum Konsert 2 raksasa Blues Gang dan Sweet Charity berlangsung).

 Nuclear Strikes
Steelgirl Ladyana (Vocal), Rex Strikes (Guitars), 1,2 Kill (Guitars),
Thunderbolt (Bass), Iron Speed (Drums)

Design dan Cover Illustrasi oleh :
Thunderbolt, Radzi DCA dan Warna Hitam Artwork.

Tracklist :

1 – Megastorm Eyes
2 – Last Savior
3 – Memoir of a Friend
4 – Red Soldier
5 – Terminal Danger
6 – Memori Hidup

Megastorm Eyes di terbitkan oleh Jun-Jun, manakala executive producer ialah Angel Studio manakala manager mereka DrDeck turut terlibat merangkap sebagai c/o producer untuk EP ini. Angel Studio menjadi medan rakaman EP ini dimana mereka menggunakan khidmat Mr Thana (Metalian – ni band rock lama ni..) manakala rakaman untuk track drum dilakukan di Sinar Studio milik Mus MAY. Proses adunan dilakukan oleh Mr Henry Teh dan Mr Thana manakala Mr Henry the sekali lagi bertindak untuk proses mastering EP ini. EP ini dikeluarkan oleh Angel Studio dan Madratts Productions.

Ok, track pertama bertajuk Megastorm Eyes membuka sesi perkenalan apabila permulaan lagu terdapat sentuhan sedikit berbau “marching” sebelum harmoni gitar mengalunkan irama sebelum Ladyana memulakan nyanyian. Ok, persepsi pertama gua bila mendengar track ini ialah sound gitar yang agak kotor (jangan harap bunyi berat melampau mcm band2 metal modern ya..) dan sememangnya sound sebegini boleh didengar dari band2 rock heavy metal lama seperti Teras (gua paling tangkap sound Teras jek..hehe). Ok, track berdurasi 6 minit 48 saat ini agak laju dan melebihi tahap rock (memang heavy metal lah senang cakap) serta boleh dikatakan pembuka semangat untuk anda menghentak kaki mengikut alunan melodi serta chorusnya. Ya tidak lupa solo gitar yang berlawan kiri dan kanan. Satu trademark heavy metal!


Last Savior yang menjadi track kedua muncul pernah anda lihat melalui youtube dimana rakaman persembahan lagu ini dilakukan di pusat pengajian swasta Lim Kok Wing (boleh tengok kat video gua letak atas perenggan ni). Sebuah track yang agak santai sentuhan heavy rock nya. Dengan pembukaan dwi solo harmoni membuatkan track ini kedengaran agak dalam mood moderate. Sebuah track yang lazat pada bahagian solo gitarnya. 

Memoir of a Friend merupakan sebuah track yang agak mendayu namun tidak terlalu ballad dan meleleh. Sesuai dengan rilisan2 terdahulu (era rock 80-90an) pasti akan diselitkan satu atau dua track bermood perlahan. Untuk lebih terang, mungkin senang gua kata kalau lu orang dengan lagu Hammerfall tajuk Glory To The Brave mungkin lu orang faham camana rentak lagu ini. Cuma bezanya lagu ni vocal nya wanita. Hahaha.

Red Soldier seakan sebuah lagu yang menjadi anthem kepada mereka selaku penggerak music heavy metal old skool sebegini. Jeritan mahal dari ladyana pada permulaan lagu menambah semangat lagu ini. Track ini kedengaran agak catchy pada melodi vocal serta riffing verse nya. Juga merupakan sebuah track yang kedengaran agak moderate dan tidak terlalu laju. Solo gitar? Haha xperlu cakap, memang berbisa dan penuh aura heavy metal.

Terminal Danger merupakan track berbahasa Inggeris terakhir didalam EP ini. Ok, bagi gua riffing track ini berbau band2 rock lama seperti Deep Purple, Led Zeppelin dan seangkatannya, namun tidak terkecuali jika gua katakana pengaruh Motorhead (tolak lagu2 laju macam Whiplash tu ok) namun melodi2 yang dihasilkan membuatkan heavy metal garapan Nuclear Strike kedengaran lebih solid dan kemas. Sekali lagi solo gitar perlu diperhatikan. Menarik!

Merupakan bonus track iaitu track bertajuk Memori Hidup merupakan lagu berlirik Bahasa Melayu. Gua agak terkeliru sebenarnya namun bila dengar semula baru gua sedar Memori Hidup menggunakan latar music dari track ketiga iaitu Memoir of a Friend. Ok, bagi gua ini percubaan yang baek dari Nuclear Strike dan kredit juga kepada Ladyana kerana berjaya membawa lagu ini dengan baek dalam bahasa ibunda.

Keseluruhan album ini sememangnya suatu yang sukar diduga kerana proses rakaman (ni gua chat sendiri dengan manager diorg dlm internet) Megastorm Eyes menggunakan kaedah analog. Rakaman analog merupakan kaedah yang digunakan oleh band2 lama sebelum muncul kepelbagaian perisian dan kaedah berbentuk digital didalam arena rakaman di dunia kini. Kaedah rakaman analog mungkin dipilih oleh Nuclear Strike untuk mendapatkan sound lama sebagaimana dihasilkan band2 rock heavy metal suatu ketika dahulu. Ya mereka Berjaya dalam percubaan ini. Dengan sound gitar yang berbau warm serta sound drum yang benar2 organik (trigger2 tolak tepi).

Ok, Megastorm Eyes boleh didapati dengan harga RM25 by hand dan RM30 by post. Untuk sebarang pembelian kami pihak DtE menyediakan link untuk berurusan secara terus dengan manager mereka DrDeck melalui lawan social facebook beliau. Juga jangan lupa kunjungi laman facebook dan myspace Nuclear Strike untuk maklumat terkini dibawah video live terbaru mereka dibawah ini. Heavy Metal Rules!!! \m/


Nuclear Strike - Fire at Will (lagu ni xde dalam EP Megastorm Eyes)
Live at Monsters of Metal 2011

Manager Nuclear Strikes - DrDeck
Myspace Nuclear Strikes
Facebook Nuclear Strike

Osman Tikos - Dare To Rise (EP 2011)

Dare To Rise merupakan sebuah EP yang dihasilkan oleh sebuah band yang berpengkalan di Bangi, Selangor iaitu sebuah band yang menggunakan nama yang agak unik iaitu Osman Tikos. Sebelum ini mereka pernah menghasilkan beberapa split serta demo bertajuk "Karma" pada 2009. Sebelum kelahiran EP ini mereka juga turut menghasilkan sebuah split CD bersama sebuah band bernama Distrust iaitu pada 2010. Music garapan tiga pemuda iaitu Borhan (Guitar), Ahmad Izani (Bass/Vocal) dan Yusth (Drum/Vocal) ini boleh dikatogerikan diantara crusty, core dan grind.
Osman Tikos

Layout oleh SS

Tracklist :
1 – Eternal Patriarchy
2 – Envitable Desolation
3 – Dare To Rise
4 – Religion Demise

Dare To Rise menjalani sesi rakamannya pada February 2010 bertempat di ISeekMusic Studio milik Mokhtar (ex-SCTS). Proses mixing dan mastering turut dilakukan distudio ini. Dare To Rise dirilis oleh label mereka sendiri iaitu Bullwhip Records.

Eternal Patriarchy memulakan sesi pengenalan dengan permulaan hentaman tom2 drum sebelum music menyerang. Kedengaran riffing2 biasa yang boleh didengari pada band2 crusty namun drumnya agak lebih berat, laju dan lebih kental. Mungkin sedikit berberat penambahan beratnya dikala vocal menyanyikan bahagiannya dimana penggunaan nyanyian growl dipersembahkan. Kedengaran agak sedikit metal dan grindcore.

Envitable Desolation bermula dengan riffing yang agak “layan kepala”, riffing yang berat dan meleret2 sebelum kelajuan maksima menghujani rentak2 beat drum yang kental. Gauman growl dari vocalist juga tidak member sebarang ruang didalam track ini. Kedengaran seakan sebuah lagu yang langsung tidak punya belas kasihan.

Dare To Rise tanpa intro yang panjang2, terus menyerang riffing, hentaman drum serta growl yang mendadak. Track yang kedengaran lebih perasa metalnya. Tidak ketinggalan jika dikatakan track ini turut berbau hardcore. Menariknya terdapat solo gitar untuk track ini. Dare To Rise boleh diklasifikasikan track paling kejam dan berat. Sesuai dengan riffing, drum groove serta penyampaian vocal yang kental. Solo terakhir menjadi penamat untuk track ini.

Religion Demise juga sebuah fast track yang menarik. Kedengaran drummer band ini memainkan beat2 yang agak sukar. Juga sebuah track yang agak kental. Track yang menampakkan penggunaan twin padel pada bahagian drum. Sebuah track yang punya elemen metal dan hardcore yang kental.

Keseluruhannya pada gua, Dare To Rise merupakan sebuah EP yang membawa genre yang rata2 hasil produksinya agak sederhana namun Osman Tikos seakan punya matlamat yang bagus dimana pada gua penghasilan bunyi rakaman Dare To Rise ini berada pada tahap terbaek jika dibandingkan dengan produk2 genre sealiran mereka. Dari segi permainan instrument kredit patut diberi kepada setiap line up kerana pertama Berjaya menghasilkan music berkualiti kerana punya sedikit elemen teknikal dalam permainan mereka. Keduanya gua patut member kredit tertinggi kepada drummer band ini kerana kepelbagaian stroke yang dihasilkan olehnya. Pelbagai elemen dapat didengar dalam setiap track yang terakam seperti d-beat, grindcore, hardcore dan metal.

Untuk mendapatkan EP ini, ianya diterbitkan didalam 2 format iaitu kaset dan CD-R. Sebuah produk yang menarik untuk dimiliki. Osman Tikos bukan sebarangan band (serius gua cakap). Memiliki music yang kompleks dan sedikit teknikal dan EP ini berjaya dari segi penghasilan konsepnya.




Osman Tikos boleh dihubungi melalui :
osmantikos@yahoo.com
www.myspace.com/osmantikos

atau email kepada label mereka sendiri iaitu :
bullwhiprecs@yahoo.com

atau melayari blog mereka :
bullwhiprecs.blogspot.com

All These While - Insulters Of God

Kali ni DtE kembali dengan sebuah rilisan yang agak gelap walaupon bukan lah dari kategori Black Metal (kang mesti abu Kemeyan bising2 ni..haha). Band ini diperkenalkan oleh seorang kawan gua semasa gua kena outstation di Shah Alam 2-3 bulan lepas.. Dan ketika gua belek2 cover sleeve album ni, gua rasa gua perlu dapatkan album ni, lantas beberapa tokey label di kontek untuk dapatkan album ini. Okey setelah lebih kurang sebulan menjadi santapan telinga rasanya dah tiba masa gua cerita pasal band ini iaitu All These While... beserta rilisan bertajuk Insulters Of God.

All These While... dianggotai oleh Aidil Inferior 666, Shammir life on the edge, Terence means no an end, Zan 6 Dead dan Ryl Elegy.

All These While - Insulters Of God
(di rilis dalam bentuk kaset sahaja)

Tracklist :

1 - Insulters Of God
2 - Silent Sorrow
3 - Fast God Fucking Violence
4 - Voidable Agreements
5 - Alcohol for a Sinner
6 - Frankly, I Hate You
7 - Erase and Destroy
8 - Back In The Hole

Insulters Of God dirakam pada March 2005 bertempat di TNT Studio Singapore. Proses engineered dan mastering dilakukan oleh Ah Boy dan All These While... Dirilis oleh Inferior 666 Records dan Sengsara Records.

Rata2 track didalam album ini hanya berdurasi kurang dari 1 minit dan hanya track Voidable Agreements berdurasi 1 minit lebih dan track terakhir bertajuk Back In Hole yang agak meleret2 sehingga mencecah durasi 3 minit.

Jika diamati music bawaan All These While... adalah garapan dari genre punk, crust, grind dan juga speedcore. Sukar dinyatakan genre sebenar mereka namun cara nyanyian lebih kepada hardcore punk, drumming yang kadangkala berbau metal serta riffing straight forward.

Mungkin sesuatu yang agak menarik untuk disentuh ialah lirik2 mereka yang agak blasphemy dan tiada sebarang kekangan. Lirik yang rebel dan rasanya tidak perlu di nyatakan disini, cukup untuk anda sendiri dapatkan rilisan ini dan cuba menghadamnya.

Sukar untuk mendapatkan maklumat berkenaan band ini. Hanya email dibawah disertakan dalam rilisan ini untuk di hubungi.

Orang Malaysia tak layak main Black Metal!

Hello posers sekalian,aku kembali lagi.Tak aku sangka dalam sekelip mata saja aku dah kumpul sebilangan golongan pembenci.tak mengapa,pada aku haters ni macam lalat.Dihalau pun akan tetap kembali.Yang penting kau orang tak boleh bunuh semangat aku yang pastinya makin membara tiap hari.

Kali ni aku nak bicara pasal golongan yang main Black Metal di Malaysia ni. Satu perkataan saja nak gambarkan haprak poyo ni = POSER.Sebab apa?Orang Malaysia takkan mampu main Black Metal.Aku sentuh pasal elemen satanism kemudian. Pertama sekali,aku rasa barua-barua Black Metal di Malaysia ni sebenarnya tak tau apa yang mereka nak main.Hoi kayu!Black Metal adalah muzik untuk rebellion!Kalau rebel, kau orang tak patut mengalah dan melatah!Ini Mastika baru cucuk sikit sudah terkinja-kinja,mengalahkan golongan Freemason aje.Rebellion apa macam tu.Taik! Sudahlah macam tu,imejnya bawa macam menyembah syaitan habis kahkahkah!Bercorpse paint bermacam corak, dah macam pesta World Cup.Pakai pentagramlah, spike 18 inci sampai nak tercucuk muka sendiri,katanya main Black Metal, lirik pun ada juga sentuh setan semua bila disoal cepat-cepat menafikan sembah syaitan.HAHAHAHAHAHAHA!Poser!Hoi,kalau kau sudah acknowledge elemen macam tu dalam persembahan dan album kau,lagi nak nafikan?Haha bodoh!



Kemudian nak mengeluh pihak berkuasa dah halang giglah,kena raidlah.Hei para rebel sekalian,kalau kena macam tu,pandai-pandailah nak gunakan apa-apa yang ada. Gunakan otak korang yang penuh dengan darkness,hatred dan rebellion tu, bahalol!Aku malas nak ajar,nanti asyik nak kena suap aje bila nak jadi True Black Metal?Hahahahhah!Kalau tempat gig kena raid,tak payah buat gig kat venue macam tu.Buatlah dekat banglo ke,basement ke kan? Senang cakap,kau orang main Black Metal untuk apa?Kalau main Black Metal mesti sanggup hadapi kontroversi, sebab Black Metal adalah anti kepada segalanya!Kalau kau dan band kau dah dapat perhatian media,baguslah misi kau orang dah tercapai.Buat apa nak melatah,betul?Lepas tu salahkan Mastika, Harian Metro lah,Variasari lah.Eh,apa ni?Black Metal adalah cara untuk kau dapatkan perhatian orang!Hipokrit kau orang ni ptuihhh!Jadi nasihat aku kepada yang baru nak main Black Metal, atau otai yang still main Black Metal,berhenti jelah.Baik kau lepak kedai kopi tengok wrestling.Atau kepada yang jobless tu,pergi cari kerja!Bodoh tak boleh nak diajar.

Aku boleh terus-menerus tulis pasal topik ni tapi ada baik aku keluar menikmati aiskrim vanilla. Hail!

VotW: Quo Vadis - Silence Calls the Storm (live)

Whaddup bitches! Amacam Ahad lu orang? Ada baik breakfast sosej dengan telur? Ni kali gua nak letak video live Quo Vadis, band technical melodic death metal dari Kanada, jiran Amerika di mana Justin Bieber dan Cryptopsy berasal. Pada gua band ni memang fucking phenomenal! Studio version lagu ni menampilkan pemain bass tahap kayangan iaitu Steve DiGiorgio (Death, Sadus dll) yang membuatkan mana-mana pemain bass entry level rasa nak berhenti bermain terus! Okay, enjoy semua dan selamat beriadah dengan keluarga....atau berseorangan, macam gua.

Hey we are on Formspring now!

Beloved readers,

We are happy to announce that we are also on Formspring right now! So if you feel like asking us questions or dropping a comment or two, feel free to do so! Due to growing number of Abu Kemenyan haters, this might be a good time to shoot him questions whether he's a true Metal or simply a nerd masquerading as tough Metal douchebag. DtE Formspring is handled by all of us, including Abu Kemenyan. I just hope he will not mess this up though. That would be all.

click HERE!

yours truly,
Dissecting the Euphony editorial team

VoTW: Kara - Mister

Video of the Week kembali lagi. Gua macam ada sikit rasa kecik hati dengan entry bawah. Tapi takpe ah kalau gua sentap nampak sangat gua hati kaca eh? Consider this as a subtle retaliation to Abu Kemenyan 666, a stuck up Metalhead. Lighten up bro, serius sangat nape? Heh.


I hope you like skinny girls with mindblowing dance skills, because the only thing you capable of is standing straight acting tough the whole day :D


Hails! Aku datang untuk menghapuskan false Metal!

Hail! Nama aku kau orang tak payah tahu tapi memadai ajelah korang kenali aku sebagai Abu Kemenyan. Pertama sekali, aku nak bagitahu ni kali pertama aku menulis untuk blog, jadi dalam beberapa entry akan datang aku akan melalui fasa untuk biasakan diri, Jujur aku cakap, aku tak reti guna Internet, akaun Facebook pun aku takde. Jadi bila aku dapat tawaran untuk menulis untuk webzine bodoh ni, aku terima sebab aku nak educate dua ekor baghal poser yang kendali blog ni tentang makna Metal sebenar.

Dua hari lepas si gemuk mat clubbing A is Anomaly dengan mat kilang kerempeng Contramen ada menelefon aku dan secara peribadi menawarkan tempat untuk menulis di blog ni setelah aku email mereka tentang content mereka yang entah apa-apa. Aku ingat mereka nak merajuk dan mengamuk , ternyata mereka nak aku bantu perbetulkan blog mereka ni Pada mulanya aku ragu-ragu nak terima, pertamanya sebab aku seboleh-bolehnya cuba untuk menjauhkan diri daripada segala unsur berkaitan dengan scene muzik Malaysia. Pada aku scene muzik Malaysia memang poyo dan penuh dengan poser, tak kiralah dengan budak baru atau otai scene (kalau layak digelar otai) semuanya memualkan isi perut aku, Keduanya, aku pernah baca webzine ni, yang jujurnya aku cakap webzine ni memang sampah dari segi content! Aku tak faham apa tujuan dua ekor mangkuk ni cuba buat, takde semangat old school langsung! Aku tak rasa pun Metal yang dua ekor beruk ni dengar layak dikelaskan sebagai Metal pun! Jadi aku terima tawaran ni dengan penuh rasa tanggungjawab. Aku akan didik semua warga Internet, warga scene muzik Malaysia terutamanya bangsat dua ekor ni tentang erti Metal sebenar. Biar aku jelaskan semula tujuan aku dekat blog ni ya, aku nak hapuskan semua golongan false Metal di Malaysia ni, jadi ini adalah langkah pertama aku.

Aku nak bagi peringatan ya. Penulisan aku memang pedas dan tak bertapis. Siapa aku tak suka aku cakap terus terang. Dan jujur ya, aku memang bencikan semua orang. Kau orang tak suka aku itu bukan masalah aku.

Baiklah, aku rasa cukuplah untuk pengenalan diri. Aku akan kembali lain kali. Hails!

Abu Kemenyan 666


Ballad for Layla - The Awakening EP (2011)

Maaf gua terlalu occupied dengan kerja-kerja 2,3 bulan ni. Disamping dengan tugasan biasa yang makin bertambah (iya event-event club terlalu banyak untuk dihadiri termasuk juga konsert-konsert!), ditambah pula dengan freelancing yang gua saja gatal-gatal ambik (check it out gua ada kolum dekat majalah Karisma sekarang yay!) makin tak tentu hidup jadinya. Anyway, kali ni gua nak review EP daripada band Metalcore KL yakni Ballad for Layla. Sebenarnya CD ni gua dah dapat dalam 2 bulan lepas kot, tapi disebabkan kesempitan masa gua nyaris lupa nak usik pasal CD ni. Ok jom mula!

Merupakan release pertama daripada band yang berasal dari Gombak, Ballad For Layla membawakan metalcore dengan tema yang sedikit lari daripada kebiasaan band metalcore iaitu perang dan semangat setiakawan (yang ni biasa kot brotherhood spirits). EP The Awakening mengandungi 5 trek termasuk intro dan interlude. 



Setelah banyak kali memutar EP ini gua dapati sound synth/keyboard memainkan peranan dalam membentuk kesemua trek dalam EP ni, gua rasa kalau soundnya lebih fat dan pelbagai serta lebih organik, tak mustahil diorang boleh tarik perhatian mamat-mamat metal yang gemar sound symphonic metal. Guitars pula memainkan peranan yang selengkapnya dengan riffing yang sentiasa berat dan harmonik. Gua puas jugak dengar ada selit solo-solo gitar yang okay lah takde nak bikin solo wankering tapi naisssss bak kata budak-budak sekarang. Vokal One Jet (yang juga bermain untuk Massacre Conspiracy) alternate dengan low growl dan jugak fry screams diselangi dengan clean vokal lemak bersari di bahagian korus memberi dimensi yang lebih meluas kepada gaya muzik BFL. Cuma yang gua sedikit kesal adalah dengan drum nya. Obviously drum dalam EP ni tidak menggunakan pemain drum sebenar atau dalam bahasa mudahnya menggunakan programmed drum. Gua tak tau apa sebabnya diorang enggan nak guna drummer diorang dalam recording, dan gua kecewa gak sebenarnya sebab takde feel organik dalam recording EP ni. Lagi satu adalah packaging: gua gemar kalau band yang release physical copies kalau disertakan dengan lyrics dan jugak gambar-gambar serta info yang lebih details. Malangnya dalam bab ni BFL kureng sikit ah. Okay jom tengok satu persatu trek dalam EP ni.

Prologue - Intro kepada EP ni. Memberi pendengar semangat kepada trek-trek yang mendatang. Agak epic juga dengan keyboard yang berbunyi simfonik dan kalau teliti lu orang dengar ada rasa macam rentak marching sket. Barangkali nak bagi feel marching ke medan perang? Atau nak bagi rasa vibe berada di tengah-tengah battle? Apa pun ia satu attempt yang bagus sungguhpun bunyi synth Syamim macam soundtrack game zaman komputer masih guna sistem DOS. Sekali dengar macam soundtrack game Warcraft 2.

Trudy Trueblood - Merupakan fan favourite. Dan jugak favourite gua. Gitar dan keyboard menyinar dalam trek ni. Vokal juga menunjukkan vokalis cuba mempelbagaikan pembawaan vokal yang berselang seli. Faveret gua adalah build up moment sebelum chorus di bahagian akhir yang bagi gua membawa semangat terus berkobar-kobar untuk terus bermoshing! Mesti dengar.

Beyond the Aurora - Permulaan lagu ala-ala lagu balada, siap dengan vokal lemah lembut, tapi gua salah rupanya sebab lepas tu terus meletup dengan intensity yang lu orang boleh expect bagi sebuah band Metalcore. Menjelang tengah trek gua dah sedikit muak dengar sebab gua rasa macam pembawaan vokal macam takde variasi sangat namun diselamatkan oleh solo gitar di penghujung lagu. Boleh layan lah.

Riddles of the Dark - Interlude, hanya instrumental dimainkan oleh synth/keyboard dan drum. Syamim adalah seorang keyboardist yang decent!

The Awakening - For some reason gua lebih suka skip lagu ni dari dengar sampai habis. Barangkali dia punya vibe dekat-dekat macam trek kedua. Apa pun gitar solo memang penyelamat untuk lagu ni. Kredit untuk kreativiti kedua-dua gitaris.

The Dead Marshes - Panjang durasi lagu ni. Gua expect sesuatu yang epik. Dan BFL berjaya deliver dengan baik.Antar trek yang menjadi fan para peminat BFL.Wah siap ada break di tengah lagu bagi chance part piano jadi highlight. Sekali lagi gitar memang menyinar, bukan takat main riff-riff berat sahaja. Penamat lagu diakhiri dengan piano piece yang bagi gambaran aftermath of a battle. Hiba, penat dan kecewa. Entah, dengar la sendiri ya!

Pro: Tema peperangan/struggle yang unik, keyboard dan gitar menjadi highlight untuk EP ni.
Cons: Penggunaan drum machine agak merendahkan markah untuk EP ni.

Rate: 6.5/10

Ballad for Layla boleh dihubungi di sini.

*Crap. Gua tak jumpa cover EP ni kat Internet! Nampaknya gua kena scan la cover EP tu. Nanti gua update lagi

Beginning - Compilation 1994

Kembali semula ke zaman silam..Haha.. ini kes gua dapat semula kaset2 lama lah ni. Ok kali ni pihak DtE akan membuat sedikit ulasan sebuah kompilasi yang rilis sekitar 1994 dahulu yang secara konsepnya lebih kepada music alternative dan punk. Sebuah kompilasi yang diberi judul Beginning. Membariskan beberapa band seperti Happy Nightmare, ABC DEAD, Saturnine, Barmy System dan T.R.Y yang setiap band menyumbangkan 2 buah lagu.

Illustrasi oleh DC-AD-Impact

Tracklist :

1 - Barmy System - Stupid
2 - ABC DEAD - Lost In Space
3 - T.R.Y - Fear Zone
4 - Happy Nightmare - Nice people Beside You
5 - Saturine - Liquid Love
6 - T.R.Y - Liar
7 - Barmy System - Social Chaos
8 - Happy Nightmare - On Your Own
9 - Saturnine - Flower Tree
10 - ABC DEAD - Would I'd Lied
11 - Saturnine - Liquid Love (Instrumental)

Kompilasi ini tidak dinyatakan dimana studio rakamannya namun ianya diterbitkan oleh Jig dan melalui proses rakaman oleh Eddy, Reza dan Sam manakala proses adunan dilakukan oleh Wayne, Zairi dan Jacky. Album kompilasi ini diedarkan oleh Life Record.

Jika dilihat pada penglibatan band2 boleh dikatakan mereka2 ini adalah antara penggerak local underground scene malah ada antara band2 terlibat ini masih lagi bernafas sehingga kini. malah boleh juga dikatakan kompilasi ini juga seperti tapak permulaan beberapa band terlibat untuk melahirkan album penuh beberapa tahun kemudiannya.

Barmy System yang merupakan band pertama menyumbangkan lagu bertajuk Stupid untuk kompilasi ini dianggotai oleh Bob selaku lead guitar, Raja Azhar diposisi rhytm gitar, Ajai merangkap pemain bass, Irwan sebagai pemain drum dan Zul selaku vocalist.  Band yang berinfluencekan band2 bergenre British Hardcore seperti Exploited, G.B.H, Youth Of Today ini mempunyai kekuatan suara yang lantang. Untuk kompilasi ini mereka bukanlah antara kumpulan lama kerana Barmy System ditubuhkan setahun sebelum kompilasi ini dilahirkan iaitu pada 1993.




ABC..DEAD yang terdiri dari beberapa line up Infectious Maggots serta Bob (KU2) dan ajak dari band Catarrh sebenarnya merupakan sebuah band projek namun tetap memeriahkan gig2 tempatan dan 2 buah lagu untuk kompilasi ini iaitu Lost In Space dan Would I'd Lied kedengaran berbau punk dan sedikit hardcore.


Sebuah band yang membawa genre berlainan dari band2 lain (termaktub dalam kompilasi ini) ialah Happy Nightmare. Dianggotai oleh Shahrin diposisi vocal, K-Roll dibahagian bass, Katam drum dan Ogie diposisi guitar. Membawa genre yang berbau funky yang seakan penyambung legasi Naked Butterfly. membawa dua buah lagu bertajuk Nice People Beside You dan On Your Own, Happy Nightmare tampak lebih punya sesuatu didalam music mereka. Kredit untuk pemain bass yang pada gua sentiasa memainkan running chord yang mengancam. Jarang juga untuk mendengar band2 tempatan pada zaman awal underground membawa music2 seakan RHCP. 2 tahun selepas rilisnya kompilasi ini happy Nightmare turut merakamkan sebuah album penuh yang juga diberi tajuk Happy Nightmare.

T.R.Y seakan sebuah kumpulan misteri didalam kompilasi ini kerana tidak dinyatakan lineup namun 2 buah lagu mereka bertajuk Fear Zone dan Liar. Kedengaran sedikit ringan kadar punk nya. lebih bermelodi dan santai. Music mereka diantara pertengahan punk dan alternative.

Saturnine, sebuah nama yang cukup gah dipersada music alternative tempatan. Terdiri dari line up yang majoritinya punya kelebihan dibidang studio rakaman. menyumbangkan 2 buah lagu bertajuk Liquid Love dan Flower Tree serta instrumental untuk Liquid Love. Mereka muncul dengan 2 buah album selepas terlibat dengan kompilasi ini. Album pertama bertajuk Grey pada 1995 dan Raining Grace pada 1997. Pada 2009 Saturnine muncul kembali dan memeriahkan pesta Rock the World dan menyumbangkan 2 buah lagu baru untuk kompilasi Banyak Bunyik pada 2011.

Begitulah serba sedikit ulasan sebuah kompilasi tahun 1994 yang muncul dikala malaysia dilanda demam music alternative, grunge dan punk! Seperti biasa jika anda menjumpai kompilasi ini, sila rembat sebelum x berkesempatan mendapatkannya lagi.. hahaha..

Sumber :
- Imej dari Kaset Beginning
- Muzikrock.com