Bohren und der Club of Gore - "Darkness is freedom"

My oh my! Nothing made my day when my favourite Ambient Jazz band, Bohren und der Club of Gore replied my interview! This also marked our first interview with international band, EVER! I'd like to express my utmost gratitude to BudCoG management and Morten Gass, for answering the interview. For those who are not familiar with them, do please check our previous entry about them here and here. Ladies and gentlemen, I bring you, our interview with Morten Gass (piano, mellotron, rhodes). Enjoy!

 

What inspired you and the rest of the band members to form Bohren und der Club of Gore?

Bohren was formed in 1992 to play unique and timeless music for our private entertainment.

Sunset Mission sounded pretty much like a soundtrack for a noir film. Did you actually intend to write it as such?

We definitely watched a lot of noir films around the time when did Sunset Mission.

Why albums after Sunset Mission seem to be very minimalist and more ambient like?

Do they? I´d rather like to say that Sunset Mission is just our fastest album.



What kind of music does Bohren play?I personally think its a mixture of noir jazz + ambient. Am I right?

Well, if you say so. Right now we call it Uneventful Easylistening Music.

I like the latest album Beiled, who actually sang on the track Catch My Heart? What motivates you people to finally have a song with vocal after years of playing exclusively instrumental music?

Because Catch My Heart is a conversion of a vocal track in which the lyrics are taken from important part of the song. Mike Patton graced the song with his beautiful voice.

It's weird whenever I listen to Bohren I have the tendency tend to listen while having a bubble bath with aromatherapy candles lit or sipping a cup of hot tea during rain.Do you purposely write Bohren music with sexual undertones? What kind of mood you are trying to represent in Bohren music?

Whoa! For us it´s music from a piano bar at the end of the world.



Bohren music is darkly erotic.do you agree with that idea?

Yes, thank you, we feel very flattered that you hear our music in that way.

Do you have definite formula in writing music?

Take it easy, take it slow (until the eagle has landed).



Some of your stuff are awfully slow, were they written when you guys were drunk?

Not really, but we are very often drunken when we play the songs live.

Your drummer's role seems to reduced to the point of almost non existent.Care to comment?

Who cares? Thorsten Benning is an incredible drummer who knows exactly when to play and when not.



Most of you people were in hardcore/punk/grind bands in the early  90s. What has actually moved you people to play a different music, I mean, switching from ultra-fast to the slow music you plays today?

Maybe we have a strange kind of precept, but, in the end it is still extreme underground music.

Have you toured any South East Asian countries before?Would like to come to Malaysia and play?Please come to Malaysia!

Well, to be honest our touring is  improvable. We are a band with little time and an animosity to travel, especial by airplane.

From the videos i watched in Youtube,it seems Bohren loves to play in the dark.Why?

It gives us and the crowd the choice to do what ever they like. Drinking, pissing, dancing or sleeping. Darkness is freedom.


Any message you would like to tell our readers and listeners in Malaysia?

All hail to the mighty tiger of  Malaysia, Sandokan. (okay that's random +_____+-ed)

Bohren und der Club of Gore can be contacted here.


So that's all. Be sure to listen to their songs and I guarantee you'll find the label Noir Jazz or as they say Uneventful Easy Listening Music perfectly match their style of music. Thanks!

Black Wings Of Vengeance - Hammer From Hell (2010)

Black Wings Of Vengeance atau lebih mudah disebut BWOV merupakan sebuah band yang membawa irama Blacken Crusty. Mungkin merupakan sejenis genre yang jarang2 dipelopori oleh band2 tanahair. Telah melahirkan beberapa demo & EP seperti Genocide Supremacy pada 2006, Penetration of Evil pada 2006 yang lebih dikira sebagai unreleased track (dirilis kembali pada 2011 bersama EP Genocide Supremacy dalam format CDR). Juga terlibat didalam sebuah split album bersama Discrusher dan Hellexist bertajuk 3 way Split Humanity Brutality pada 2009 dibawah kelolaan 4 buah label iaitu Kasyorga Record, Deathmutt Record, Indiependent Distro dan Sukma Records.

Material2 awal BWOV lebih kearah D-Beat + Black Crusty dimana gaya pembawaan music yang raw serta teknik growl pada vocal. Juga mengenengahkan elemen grind pada drum. Namun untuk material terbaru ini,  bawaan music BWOV agak perlahan namun kedengaran berat serta punya pengaruh Darkthrone (baru) serta sedikit bau2an Motorhead.

  
Hammer of Hell merupakan MCD terbaru dari BWOV yg rilis pada penghujung 2010 dalam format kaset dan hanya rilis sebanyak 150 unit dibawah label Morbid Invasion. Line up yang terlibat didalam mini album ini ialah Vormit Lord selaku vocalist, Torchburner diposisi gitar dan bass (untuk persembahan live BWOV tidak menggunakan pemain bass) manakala Warhammer menggalas posisi sebagai pemain drum.

Tracklist :

1 – Buried Beneath the Bones
2 – Cold Cold Nights
3 – Filled With Rage
4 – The Ride of Doom
5 – Heavy Metal Fist
6 – Nocturnal Devastation

Keenam-enam track dirakam di Burning Church Studio sekitar Oktober 2010. Tidak dinyatakan siapa engineer yang bertanggungjawap didalam proses rakaman, mixing dan mastering.

Track pertama bertajuk Buried Beneath The Bones merupakan track pembukaan yang hanya berdurasi 1 minit 36 saat. Merupakan sebuah track pendek yang hanya menggunakan beberapa riffing sahaja.  Penggunaan solo ringkas (layakkah dipanggil solo?) yang menyelinap ditengah2 riffing menambah aura bunyi crusty pada lagu ini ditambah dengan ketukan drum berbunyi d-beat dari mula sehingga akhir lagu.

Cold Cold Nights merupakan track kedua yang awal2 lagi telah dipublish di laman youtube sebagai pengenalan music acuan terbaru dari BWOV. Track ini punya pengaruh kental dari darkthrone (baru) serta sedikit Motorhead. Kedengaran juga seakan Doom Metal dengan bunyiaan yang agak meleret2. Pembawan vocal juga kena dengan music sebegini. Tiada elemen grind seperti lagu2 terawal mereka dahulu. Hanya sebuah lagu yang seakan membawa mood stoner!

Track ketiga bertajuk Filled With Rage juga punya mood seakan track sebelum ini. Mood yang agak meleret dan perlahan. Namun rasanya ianya antara track2 yang boleh bikin kepala anda berasa berat! Hahaha.. Solo lagu juga begitu mudah dan pada ketika ini mood lagu agak dilajukan dan drum juga membedil snare dengan elemen trash namun pedal drum lebih ke irama d-beat.

The Ride Of Doom merupakan track yang agak agresif. Sesuai sekali dimainkan di atas pentas. Sebuah lagu yang pasti membuatkan crowd tidak senang duduk ketika lagu ini berkumandang. Juga dapat dihidu pengaruh punk yang agak kental namun lagu ini tidak berdurasi lama. Hanya 2 minit, gagal membuatkan anda puas dengan permainan music sebegini.

Heavy Metal Fist seakan sebuah track yang menjadi anthem untuk menonjolkan music bawaan terkini BWOV. Sebuah lagu fast dan track ini menyaksikan Torchburner selaku pemain gitar melakukan sedikit solo yang lebih advance dari track2 lain. Ending track pula seakan memaparkan keadaan dan semangat heavy metal pada setiap line up BWOV.

Track terakhir bertajuk Nocturnal Devastation juga menjadi penutup mini album ini sebagai antara fast track dari BWOV. Juga merupakan antara lagu2 terawal di publish untuk pendengaran pendengar melalui laman youtube. Pengaruh heavy metal, crusty dan punk yang cukup kental dari track ini.

Keseluruhan mini album ini sukar untuk dikatakan perlu untuk mencapai standard album kerana hasil produksi sebegini sememangnya adalah bersesuaian dengan tema music sebegini. Oleh itu gua mengatakan ini merupakan sebuah mini album yang harus dimiliki oleh pendengar2 music kotor (bunyian raw dan tidak clean) seperti ini. Untuk projek terdekat BWOV bakal merakamkan sebuah lagu Split album bersama sebuah band Thrash Metal dari kajang iaitu Lobotomy.

Pada gua mungkin pendengaran gua memerlukan BWOV mengahsilkan lebih banyak lagu didalam sebuah album penuh kerana majority durasi sesebuah lagu BWOV ialah hanya 2 minit atau lebih tepat dibawah 3 minit. Juga perlu dinyatakan BWOV telah mempunyai himpunan sebanyak 23 lagu yang telah terakam sejak demo, EP, split dan MCD terbaru ini.


Black Wings Of Vengeance boleh dilawati melalui :

Au Revoir - Engine of My Heart (2011) - Old skool yang suram dan gelap.

Assalamualaikum..
Salam old skool semua..

Ok, Engine Of My Heart ini merupakan sebuah rilisan terbaru. Rilis pada 1 June 2011 dibawah label Faithcraft Production. Au Revoir sebenarnya merupakan sebuah band yang di tunjangi oleh Rammy yang pernah menubuhkan The Raven (R.I.P) dan Faithcraft Production juga merupakan sebuah label miliknya sendiri yang berpengkalan diutara tanahair iaitu dinegeri Perlis Indera Kayangan. Au Revoir juga telah meriliskan beberapa demo serta sebuah official album bertajuk Key Of Misery pada 2009 dan disusuli oleh mini album bertajuk Su'ul Katimah pada tahun berikutnya. Namun Au Revoir juga secara unofficially nya telah merilis beberapa demo seperti Make Her Suffer (2007) Psycho Charmer (2006), The Knife (2004) serta beberapa single yang boleh didapati di myspace mereka.

Engine of My Heart merupakan rilisan terbaru Au Revoir dimana terdapat 8 buah track termasuk sebuah instrumental untuk track terakhir. Proses rakaman, adunan dan mastering dilakukan sendiri oleh Rammy di studio miliknya yang bernama Faithcraft Studio. Untuk rakaman album ini Au Revoir di barisi oleh Rammy (Vocals, backing vocals, drums, gitar, bass dan synth, Yem diposisi gitar utama (diberitakan menarik diri di akhir2 sesi rakaman) dan penampilan Syed dari Devastator untuk posisi bass dan backing vocals.

Cover design juga oleh Rammy

Tracklist :

1 - Engine of My Heart
2 - Shattered
3 - Edul Fitri Night
4 - Be My Women
5 - Perisher
6 - I Came From The North
7 - Five-A-Night
8 - Walk Me Astray (Instrumental)

Track pertama yang juga merupakan tajuk album ini iaitu Engine Of My Heart merupakan sebuah permulaan yang menampakkan root rock yang agak bermelodi namun bermood gelap dan suram. Sesuatu yang memang menjadi trademark music Au Revoir jika anda benar2 pernah mengamati karya2 ciptaan Rammy sebelum ini. Sebuah track yang bertepatan dengan lirik yang juga agak suram. Pada gua kekuatan lagu ini terletak pada melodi bahagian chorus yang agak catchy serta mudah bermain2 di minda setelah anda mendengar nya berkali kali.

Shattered merupakan track kedua yang bermula dengan intro dialog berdurasi 1 minit 13 saat. Apabila music bermula, sekali lagi kedengaran riffing old skool rock heavy metal menerusi riffingnya. Verse lagu yang mengingatkan gua pada lagu The Games Girls Play dari mini album Su'ul Katimah. Riffing yang berat namun ditengah2 lagu mood perlahan dimainkan. Sekali lagi melodi2 yang catchy digunakan menerusi solo2 bersahaja yang menyelinap di setiap riffing. Sebuah track yang fast!

Edul Fitri Night merupakan track ketiga yang ditulis pada malam 1 Syawal 1431 hijrah. Riffing berat namun tidak mencecah sebarang kelajuan maksima dimana pada gua track ini sebenarnya seakan bermain dengan emosi menerusi lirik yang dihasilkan. Sebuah lagu yang punya unsur dakwah. 

Track ke4 mungkin boleh menjadi sebuah lagu yang layak didengari dicorong2 radio jika sistem penyiaran kita bersikap adil. Sebuah track bertajuk Be My Women yang boleh dikatakan sebuah lagu yang paling radio friendly (layakkah music idaman kita sebegini di keudarakan oleh DJ2 radio kesyangan anda?..hahaha). Kekuatan lagu ini ialah ianya simple, punya melodi catchy  namun mungkin dibenci oleh jejaka2 sangap di luar sana.. haha.. Be My Women merupakan antara track pilihan gua sendiri! melodinya kerap bermain2 di kepala gua sekarang ini! Yeahhh!

Perisher track ke5 sebuah track unik dimana ianya dirakam secara live tanpa bunyi gitar kerana ianya merupakan sesi jamming (juga ada sebuah track bertajuk Bleedjob merupakan sesi rakaman jamming dari album Key Of Misery dahulu) yang menggunakan 2 buah bass dimainkan oleh Haidir dan Syed. Perisher jika diamati punya kualiti lebih baik dari Bleedjob yang rilis 2009 dahulu dan Perisher juga punya vocal yang berjaya diadun dengan baek oleh Rammy.

I Came From The North yang menjadi track ke6 yang terpaksa gua akui menjadi track yang gua dengar berulang2 kali buat ketika ini (mungkin juga gua gila lagu2 seperti ini). Punya struktur lagu yang boleh bikin anda untuk headbang dengan hentakan drum mengiringi lagu yang fast sebelum verse yang sungguh beremosi (bukan music emo ok!). Riffing yang mudah namun mood yang dihasilkan benar2 hidup membuatkan gua terbayang keadaan pentas jika lagu ini dimainkan ketika era kegemilangan Paradise Lost dahulu. Sebuah track yang "berat" namun bukanlah totally fast song! Sebuah lagu yang menarik!

Track ke7 bertajuk Five-A-Night seakan mendengar Motorhead pun ada. Tidak ketinggalan juga Paradise Lost. hahaha.. Track yang kedengaran agak stoned sesuai dengan riffing serta gaya pembawaan vocal oleh Rammy seakan berkeadaan pening2 (mabuk) namun solo track ini agak sedikit lain dari note2 riffing asal.

Walk Me Astray merupakan track terakhir (sama seperti mini album Su'ul Katimah dimana track terakhir merupakan sebuah instrumental). Track yang mood dicipta oleh bunyi synth diatas layer rhythm riffing gitar. 

Keseluruhan album Engine Of My Heart ini masih menampakkan sound asal Au Revoir. Namun jika anda pernah memiliki kesemua karya2 Au Revoir anda mungkin akan mengatakan album ini merupakan album paling "ringan" jika dibandingkan dengan rilisan2 lepas. Pada gua istilah "ringan" itu tidak bermaksud perlahan seperti ballada atau pop tetapi album ini lebih banyak bermain dengan melodi2 catchy yang mampu untuk melekat di minda anda terutama bahagian2 chorus nya. Engine Of My Heart dan Be My Women mampu membuatkan anda berasa sedikit segar manakala Shattered merupakan sebuah fast track yang mengimbau sejarah music keras dipenghujung 80an.

Sound produksi album ini juga lebih baek dari rilisan2 terdahulu. Sound gitar masih lagi trademark Au Revoir dari rilisan Key Of Misery (upgrade sikit dari Psycho Charmer), kedengaran kotor tetapi apa nk peduli untuk menghasilkan sound old skool sebegini. Ini bukan Inflames atau Children Of Bodom! Peningkatan juga tampak dari segi kematangan penciptaan lagu yang mana maksud gua progres atau peringkat kematangan dari setiap rilisan dari masa kesemasa. Sebenarnya gua sedari kematangan music Au Revoir bermula dari rilisan Su'ul Katimah dan setelah diwar war kan Au Revoir dalam sesi rakaman terbaru, membuatkan gua ingin benar mendengar progres seterusnya dari mereka. dan ini lah hasilnya... Engine of My Heart...

CD ini boleh didapati secara terus dari Au Revoir melalui Faithcraft Production dengan harga RM15 (pos laju) atau dengan harga pakej RM20 beserta sekeping sticker kalis air termasuk pos dan packaging.

Au Revoir boleh dihubungi melalui laman blog Faithcraft Production serta facebook dan myspace Au Revoir sendiri dibawah video yang disertakan ini.

Rakaman track Perisher


Official Faithcraft Productions Blog
Faithcraft Production - Facebook
Au Revoir - Myspace
Au Revoir - FacebookAu Revoir - Reverbnation

We are on Twitter now!

Hey, what's up? A is for Anomaly here.

We are on Twitter now! Do follow us okay?....Did I just hear someone recommend us to have a Formspring account?.Lol.


Until then, take care!
A is for Anomaly

VotW: Adiemus - Adiemus

Hai semua! VoTW kembali lagi! Minggu ni gua bawakan music video Adiemus untuk tontonan lu orang! Enjoy!


Fakta:
-Adiemus merupakan sebuah projek muzikal Karl Jenkins. Nama Adiemus mungkin berasal korupsi perkataan Latin 'Audiemus' bererti We Shall Hear (atau dalam bahasa Melayu, Akan Kami Dengar?lol).
-Lagu ini menampilkan penyanyi hebat Miriam Stockley
-Menariknya bahasa dalam lagu ini tidak berasal dari mana-mana kategori/kumpulan bahasa di dunia ini. Sebaliknya ia menyerupai glossolalia, iaitu sebutan yang tidak membawa apa-apa maksud. Maknanya vokal dalam lagu ini lebih berfungsi seperti instrument muzik.
-Adiemus telah menjadi muzik latar untuk iklan televisyen Delta Airlines pada tahun 90an.


Borknagar : Universal (2010)

Yo, apa khabar semua? Puas gua golek-golek tiba-tiba rasa nak buat review ah. Lagipun DtE ni dah nampak macam lemau aje (despite the fact Contramen just reviewed Suffercation few days ago). Gua selak-selak rak CD tadi nampak pulak CD Borknagar yang gua beli tahun lepas. Ok gak ni buat review. Here goes.


Universal is the 8th full length album by Borknagar and was released in 2010. This release is also their first with Indie Recording after so many years with Century Media. So what's up with Universal? After several years of not keeping up with Borknagar I finally managed to get my hand on this release (a gift from my Norwegian friend to be precise) and I'd say while I actually missed Vortex and Garm presence, I think Borknagar is in a good hand with Vintersorg on vocals. I was quite surprised to learned Vortex made a special appearance n this album, but we'll get to that later okay. Jens Ryland after a long absence made his return to Borknagar in this album and David Kinkade replaced Asgeir Mickelson who left prior to recording of Universal.
 
 
1.     Havoc
2.     Reason
3.     The Stir of Seasons
4.     For a Thousand Years to Come
5.     Abrasion Tide
6.     Fleshflower
7.     Worldwide
8.     My Domain

Some version contains bonus track Coalition of Elements and Loci

What's up with Universal? The album is pretty much continues the theme and mood from previous albums: cosmos, nature, mythology, you know the usual Borknagar stuffs they introduced since The Archaic Course, to which I personally think fits Borknagar very well and separate them from other bands out there. What? You don't get me? Borknagar plays Black / Progressive Metal, although I'm not sure if there are actually Black Metal traces left since the first album.

Universal is a laidback album, I dare say. Neither too fast nor too slow. And I really love the hammond organ by Lars Nedland, kinda reminding me of 70s rock. New drummer, David Kinkade executed nice drum beats and clean playing to which I really enjoy. Not too technical, but almost 'there' I believe. Guitars by Brun and Ryland proved that they are a good partner as I heard lots of inspiring riff throughout the album (especially the clean guitars!). Tyr on the other hand is a bit upsetting as his bass is buried in the mix. Vintersorg did a well job in providing vocals...until, Vortex made an appearance in My Domain, my perception went all wrong (but both are very good I must say!). Oh crap, they really have to get Vortex back (which they did!) and pair him with Vintersorg. Vortex in the other hand, while sounded very impressive he actually kinda burnout, unlike during the Archaic Course period (age factor?could be). Oi did you know Nedland actually sang and played drums in Fleshflower? That bugger can actually sing. Now Borknagar has 3 singers, that is just fucking sickkkkkkkkkk!

My personal pick would be: Havoc, For A Thousand Years To Come, Worldwide, My Domain.

Hit:

-Hammond organ brought in a whole new perspective in Borknagar music,making their tendency towards progressive metal even clearer.
- They still stick to the same theme and I'm never get tired of it.
-This is Borknagar, the same band I listened few years ago. Nothing much has changed,yay!
-My Domain really rocked my socks off! Vortex should have never left Borknagar for Dummy Borgay.. I mean Dimmu Borgir.
-Check out the bonus track Loci, love the choirs!

Miss:

-Tyr bass is fucking buried in the mix, whyyyyyyyyyy!
-I don't really see the point of letting Nedland drumming for Fleshflower, it's kinda disrupting the album flow. Good job on the vocals though.

Borknagar can be contacted here and here.
 
Jap jap nak bakar line...
 
  
Muahahahahaha nice kannnnn!