[Sticky]Contest - Deforming Torture - Pacifier (Demo 2011)

Ok, lama x buat contest.. sebenarnya gua ada berhubung dengan line up Deforming Torture sebelum diorg rilis 2nd demo diorg Pacifier yang mengandungi 9 track ini. Dan ketika gua bagitau gua nak beli 1 copy CD tapi salah sorang line up band ni kata "takkan nak pos sekeping jek ke Penang?" lantas gua dapat la beberapa keping untuk tujuan promosi di wilayah utara tanahair ni. Gua fikir2 semula dan berbincang dengan sorang lagi editor DtE iaitu A for Anomaly, ada baeknya gua bikin contest selain bagi free untuk promosi di utara ni. 1 akan bikin orang yang cuba nak jawap contest ni berusaha mengenali band ni (x kira la google ke, ushar gig2 ke apa ke..) dari gua kasi free silap2 org x hargai hasil rilisan band ini.

Deforming Torture - Pacifier (Demo 2011)

 Deforming Torture

Ok cakap banyak xmau aaa.. contest ni mudah jek.. jawap 3 soalan dan emailkan kepada pihak DtE. Gile kacang!! haha.. Ok sila follow arahan2 yang kami berikan..

ARAHAN PERTAMA :
Sila klik email ini -> dissecting.the.euphony@gmail.com

ARAHAN KEDUA :
anda cuma perlu jawap 3 soalan yang pihak DtE berikan berkaitan band ini.

Soalan 1 :
Senaraikan line up terkini Deforming Torture.

Soalan 2 :
Apakah tajuk demo pertama Deforming Torture?

Soalan 3 :
Namakan studio rakaman yang digunakan Deforming Torture untuk demo Pacifier ini?

Ok dah tau jawapannya????

Mudah dan kacang kan? klik SEND!!!!

Ok, pihak DtE akan menghubungi pemenang2 dalam masa seminggu selepas tarikh berakhir contest ini iaitu pada 30 September 2011.

Ok dah selesai menjawap? apakata layan seround sample lagu terbaru Deforming Torture melalui youtube dibawah serta jangan lupa layari dan kenali Deforming Torture melalui link dibawah video ini. GRINDDDDDDDDDDD!!!!!!

Deforming Torture - Through Their Devastation

Subculture - Love & Hate (1994)

Subculture merupakan antara band2 terawal bergenre Punk Rock yang muncul mewarnai persada pentas underground dikala ketika tersebut pentas2 gig di dominasi band2 Thrash Metal tanahair. Walaupun jika dikaji sejarah penubuhan Subculture, tidak dapat dipisahkan dengan nama2 besar band punk terawal tanahair seperti Carburetor Dung dimana sebelum penubuhan rasmi Carburetor Dung, Azreen yang merupakan tonggak utama Subculture pernah bersama Joe Kid dan Fendi didalam band Stormfish (bertukar nama kepada Carburetor Dung selepas itu). Mendapat pelawaan Eddie Hamid (tiba2 nama komposer ni jugak naik..haha anda kena tau sejarah silam mamat ni di kala zaman awal underground dulu) untuk sebuah kompilasi Circle Of Friends lantas setahun kemudian merakamkan sebuah album penuh bertajuk Love & Hate.

Subculture - Love & Hate (1994)
Logo Subculture dihasilkan oleh Bob 4U2C

Tracklist :

1 - Fun Friends
2 - Crack Me
3 - Blue Skirt Baby
4 - In Love
5 - Substance Seducer
6 - She
7 - Fever
8 - Daddy Get Sick
9 - My Baby Don't Wanna Play With You
10 - I Wanna Be Happy
11 - Brainstorm

Hate & Love di terbitkan oleh SZS Production. Melalui proses rakaman di Sound Studio Cheras dan Lion Studio Singapore (gua rasa ni untuk proses mix dan mastring kot). Produser untuk album ini ialah Sazs manakala Subculture sendiri bertindak sebagai Co-Produser. Engineer untuk album ini adalah Steven, Vincent, Amir dan Sazs (gua haram xtau sapa mereka ni..hehe). Proses mixing dilakukan oleh Gary Edward manakala mastering dilakukan oleh Han's. Ya tidak lupa satu nama yang mungkin anda pembaca pernah dengar iaitu Lan Laga yang bertindak sebagai producer untuk bahagian vocal. haha tadi Eddie Hamid sekarang Lan Laga plak.. Valentine Sound Productions menjadi pengedar untuk album pertama Subculture ini.

 Azwan - Guitar, Azreen - Vocal/Guitar, Izmir - Bass, Sani - Drum

Melalui inteview2 bersama Subculture melalui zine2, blog dan merata2 lagi ada dinyatakan bahawa penjualan album Love & Hate ini mencecah 5,000 unit pada 2 minggu pertama dan terpaksa re-print untuk edisi kedua sebanyak 10,000 unit dan sold out dalam masa sebulan. Selepas itu album ini dicetak sekali lagi sebanyak 15,000 unit dan juga sold out dalam masa sebulan. Perghhh dah sold out print lagi.. brapa ribu unit terjual gua pon xtau.. Zaman sekarang ada ke artis yang mampu bikin sale album ini macam? haha artis AF pun blom tentu beb...

Album ini sebenarnya tidak lah berbau kotor atau seperti band2 punk yang kasar kerana Subculture punya ramuan dalam penciptaan lagu2 mereka yang lebih bermelodi serta catchy. Music mereka ringan dan mudah diterima pendengar. Track ke 7 bertajuk Fever merupakan rakaman semula track bertajuk G6T 3 yang terkandung didalam kompilasi Circle Of Friends pada 1993.

Sound produksi album ini adalah pada tahap terbaik dan menepati sound punk rock garapan Subculture yang ringan, bermelodi dan catchy. Jika diteliti lagu2 didalam album ini lebih kepada mood happy atau gembira. Bersesuaian dengan darah muda Subculture pada 1994.

Album ini juga merupakan antara rilisan2 terawal band2 punk rock tanahair selain The Pilgrims dengan album Perfume Garden (1992) dan Carburetor Dung - Songs For Friends (1993). Juga pada zaman yang sama pengaruh band2 punk rock luar negara boleh dihidu dengan kemasukan kaset2 dari The Offspring, The Klover, The Ramones dan sebagainya.

Ok itu sahaja untuk kisah2 lampau dan Subculture masih aktif dan mungkin bakal menghasilkan album ke 4 dalam masa terdekat. Single terbaru mereka bertajuk Dilemma memperlihatkan kematangan music Subculture dan rasanya hasil terbaru mereka kelak pasti akan lebih hebat!

Subculture - Dilemma (Live at Muzik Muzik)

Facebook
Myspace

Kredit imej : Facebook Subculture
Kredit video : Youtube
Sumber : Google, zine2 lama (sori lupa dah lama sangat) dan kulit album.

Hidden Silence - Into The Childs Nightmare (2011)

Hidden Silence merupakan sebuah band yang berpengkalan di kota bersejarah Melaka. Baru sahaja meriliskan sebuah album terbaru berjudul Into Childs Nightmare. Terlebih dahulu ada baiknya di nyatakan dahulu discography Hidden Silence sejak kewujudan mereka dimana demo pertama mereka yang pada asalnya tidak bervocal dihasilkan di 2 tempat berasingan iaitu di Johor Baharu dan Shah Alam Selangor. Kemudian pada 2008 Hidden Silence tiba2 muncul dengan sebuah album bertajuk Black Hearted Spiritual dimana kali ini Hidden Silence mendapat bantuan dari seorang rakan dari Shah Alam iaitu Deadzid di posisi vocal.

Line up Hidden Silence untuk album Black Hearted Spiritual (2008)

Deadzid - Vocal (Session)
Sam - Guitar
Oren - Bass
Earth - Drum

Untuk 2011, Hidden Silence muncul sekali lagi dengan album terbaru bertajuk Into The Childs Nightmare yang mengandungi 6 buah lagu yang menyaksikan ketiadaan Deadzid namun sumbangan Deadzid untuk rakaman kali ini turut terpahat apabila beberapa track dicipta oleh beliau dan di olah dengan nafas baru untuk versi Hidden Silence.

Cover artwork oleh Faizal @ Uronouse

Tracklist :

1 - Into The Childs Nightmare
2 - I See The Dead
3 - Guts & Gore
4 - Forever My Daughter (Instrumental)
5 - A Path In The Shadow
6 - Wrath Of God

Into The Childs Nightmare dirakam di Silversound Studio Melaka pada Julai 2011. Sound engineer untuk album ini dilakukan sendiri oleh Earth (drummer Hidden Silence) yang juga bertindak sebagai vocalist untuk rakaman kali ini.

Into The Childs Nightmare merupakan track pembukaan dimana intro bunyian dodoian bayi bersama suaranya membuka sinopsis title track untuk album ini. Riffing yang kedengaran punya pengaruh Dimmu Borgir serta Old Man's Child. Pembawaan suara yang agak kejam dari vocalist membuatkan track ini agak beremosi. Bahagian chorus dan solo yang menarik juga menambah kekuatan lagu ini.

Track kedua bertajuk I See The Dead antara track yang punya bahagian chorus yang bermelodi pada bahagian gitar. Merupakan sebuah track ciptaan Deadzid (actually gua penah dengar lagu2 hasil dr Deadzid yg dulunya bermula agak ke"Inflames"an) dan walaupun bermula dengan irama trademark Hidden Silence (jika anda pernah mendengar album pertama mereka pasti anda akan terasa riffing2 sebegini menjadi trademark Hidden Silence) namun seperti dinyatakan diatas riffing bermelodi pada chorus lagu ini benar2 menangkap di minda bila di dengar. Sebuah track yang punya susunan chord yang simple namun catchy terutama pada bahagian melodi2 nya. I See The Dead lebih berbau Melodic Death Metal yang sedikit ringan.

Guts & Gore menjadi track ketiga juga merupakan ciptaan Deadzid namun disusun semula oleh Earth. Permulaan lagu yang di sambut dengan solo gitar sebelum verse pertama bersama vocal garang menyerang. Chorus lagu yang disertakan feel in guitar solo menjadikan ianya menarik didengar. Vocal untuk track ini kedengaran berbau Dimmu Borgir.

Track keempat bertajuk Forever My Daughter merupakan sebuah instrumental yang pada gua sebuah track yang solid dan menenangkan. Bermula dengan bunyian keyboard, susunan lagu yang boleh di tafsirkan dalam berbagai suasana. Suram, sedih dan menenangkan. Petikan akustik gitar juga membuatkan pendengar sedikit rilek. Antara kekuatan band2 metal yang perlu dikagumi apabila mereka menghasilkan lagu2 perlahan (tanpa distortion) pasti akan kedengaran begitu menyayat hati.

A Path In The Shadow bermula dengan strumming gitar sebelum serangan twin padel bersama riffing yang sekali lagi berbau Dimmu Borgir (lama) serta Old Man's Child boleh dihidu. Sebuah lagu yang agak mendatar pada bahagian verse dan diselangi dengan riffing yang berbau Dimmu Borgir. Pada pertengahan lagu sebuah riffing menarik di mainkan yang beremosi seakan semangat untuk berperang namun ia ditamatkan dengan plucking guitar sebelum disusuli kembali dengan riffing asal untuk verse.

Track terakhir bertajuk Wrath Of God merupakan sebuah lagu fast yang benar2 mampu menggoyangkan kepala anda. Ketukan drum yang benar2 bersemangat bersesuai menaikkan semangat apabila lagu ini bermula. Verse berlatarkan riffing yang menarik di setiap sudut lagu. Sebuah lagu yang catchy. Kredit kepada semua line up terlibat dalam menghasilkan lagu yang fast sebegini. Wrath Of God merupakan track penutup yang cukup ribut!!!!

Ok, keseluruhan album ini boleh dirumuskan sebagai sebuah album yang punya konsep Melodic Death metal yang tidak melampau. Ditambah perisa riffing2 berbau Dimmu Borgir dan Old Man Childs (jelas sekali pengaruh Galder..hehe) dan sedikit bunyian keyboard (juga tidak melampau dan hanya pada bahagian2 tertentu sahaja) menaikkan suasana sedikit Atmospheric Metal pada setiap lagu2 Hidden Silence.

Sound produksi Into The Childs Nightmare mungkin boleh dipertingkatkan lagu. Kedengaran gitar seperti hanya menggunakan 1 track sahaja (gua dapat dengar beberapa layer gitar terdapat dalam setiap track) dan mungkin untuk rilisan masa hadapan Hidden Silence perlu memperbaiki lagi mutu produsi bunyi. Mungkin jika dua track guitar atau lebih digunakan untuk bunyi stereo lebih menarik hasil bunyi yang akan dikeluarkan.

Pada anda membaca review ini, jika anda terasa ingin mencuba bunyi Dimmu Borgir acuan Malaysia, disarankan Into The Childs Nightmare menjadi antara santapan gegendang telinga anda.

Hidden Silence boleh dihubungi melalui link2 yang kami sertakan di bawah video mereka ini.

Hidden Silence - Wrath Of God

Dude, vote for my band please?

Ahoy, yes this time we have another guest writer! Everyone,meet Sarah G. Apparently Sarah G is not too happy with the recent phenomenon in the local independent music scene. It's too early to say whether this trend is going to stay long in the scene or whether it will leave a positive impact to the scene we dearly love (we believe so), but Sarah G is giving her 2 cents on this issue. Read on! - A, is for Anomaly


Voting polls. Yes, let’s talk about this shall we? Based on my observation, voting polls are the in thing right now in our scene. Vote for your favorite band if you want to see them perform! It seems that this is a new method that organizers use to select the bands that they want in their show. It has been causing quite a stir in the scene lately; people have mixed opinions on the results and side effects of this method. Obviously this method isn’t anything new. However, it is something that was quite recently introduced to the underground music scene here in Malaysia.

Hye, like la  band itterw untuk opening act Bring Me the Roti John live in KL!

For those of you who are not aware and don’t have a clue what I’m talking about, let me elaborate. This voting trend only started around this year or late last year. It started of being fair enough. When an international band would have a show here, the crowd gets to vote for which band they would like to see as the opening act. Facebook would usually be the chosen medium for the voting to take place. All you have to do is just like the post that is linked to your favorite band, and posts linked to bands with the most likes will win the election. But lately, it has started to become such a trend. Some organizers are even using voting polls to select bands to perform at our ordinary weekly gigs. That has made many of us question the side effects of the whole voting trend and whether or not it is good for our scene in the long run.

Let’s begin by weighing out the pros and cons of this voting trend.. We’ll start with the positives. I think these voting polls are kind of a smart move, because I guess it somehow is the voice of the people. The crowd finally has a voice, and they get to choose which bands they would like to see perform at a certain gig. It’s also good for the organizer because by having the most popular bands performing for their gig, the crowd is sure to turn up. Which also equals to, more profit for the organizers. Plus it seems that this method is really getting a lot of feedback, and I think it’s good that bands are enthusiastic about putting themselves out there and promoting their music. I realize a lot of bands are going around asking for people to vote for their band and I think it is quite motivating if you’re in a band and you know that there are people out there supporting you for your music.

Every vote counts, so don't screw up with shitty performance.

Now let’s look at the negatives. This whole voting thing is quite similar to a popularity contest. It really doesn’t matter if you sound good or if you even deserve it. What it really boils down to is how many friends you have and how willing you are to promote and sell yourself. You can even just ask a bunch of random strangers to vote for you, and your votes will automatically increase. Plus, the crowd will obviously vote for the most popular band, so how are new bands that are just starting out suppose to compete and have their chance? Majority of friends and acquaintances of mine who have been involved in the scene for some time are against this trend. To them, it used to be all about the passion, the music itself and it’s never about the profit or popularity. A friend once told me, we built this scene to break away from the mainstream, but if this trend keeps up, we would just be conforming and might end up just like the industry, similar to American idol or Akademi Fantasia.

Undi anda amat berharga untuk band kami. Tak kenal kami takpa, janji klik LIKE!

This voting trend can potentially cause some damaging side effects to our scene in the long run but I feel that it’s not all negative. It could still be effective in some situations. I don’t have a problem voting for opening acts when an international band has a show here because I obviously want the best band to represent my country but also take into consideration that the nominees should really be deserving. We all want what’s best for our scene, we shouldn’t lose track of what’s important. It’s already bad enough that our scene isn’t that big, and let’s not even talk about the segregation that goes on between us. What I understand, being a part of the scene is about believing in something and having the guts to stand up for it. It’s about having a voice and making yourself heard, regardless of whatever the message might be.

Original article can be found here.

Photos are taken without permission for non commercial purpose:
-Google
-Facebook

Kherow - Bintang Timoer (2011)

Sebuah rilisan dari band yang berasal dari Borneo. Kherow yang berasal dari Kuching, Sarawak ini muncul dengan sebuah album penuh bertajuk Bintang Timoer dan diriliskan oleh Faithcraft Productions iaitu label yang dimiliki oleh saudara Rammy (Au Revoir). Kherow pada gua membawa genre yang sebenarnya berskill tinggi (sukar nak kata progressive metal pun ada jugak, nak kata thrash pun ada, solo menggila keluar api pun ada.. so baca je lah review gua satu persatu) dan untuk album ini menggunakan seorang wanita diposisi vocal. Err ini bukan nyanyian saprano seperti Tarja atau Simone Simons tapi teknik growl ok!

Line up terkini Kherow
Bob - Vocal/Bassist
Zizie - Guitars
Afdzal - Drums

Kherow - Bintang Timoer (2011)
Art direction & design oleh Remy & Apiz Karanaz

Line up album Bintang Timoer bersama Priscilla Kristy (vocal)
Dikhabarkan juga vocalist untuk album ini iaitu Priscilla Kristy telah ditendang keluar dan tugas sementara vocalist digalas oleh Bob yang juga merangkap posisi pemain bass band ini.

Tracklist :

1 - The Rapture
2 - Requiem For The Fools
3 - Phantom Caretaker
4 - Choked With Your Lies (Pointless)
5 - Savages of Yesterday
6 - Rise of Uranium
7 - Instrumental Petang Peti
8 - Bintang Timoer

Bintang Timoer dirakam di Studio Skye, Kuching Sarawak oleh Jo'o Mantheravatee dan persiapan teknikal studio diselenggara oleh Mr Dwin. Proses adunan dan mastering juga dilakukan oleh Jo'o di studio miliknya sendiri di Johor.

Apabila sahaja gua mula mendengar track pertama bertajuk The Rapture, terus sahaja ngauman dari Priscilla Kristy memancul disamping hentakan twin pedal dari Afdzal diposisi drum serta riffing yang mengiringi yang bersahaja sahaja. Track yang pada gua punya banyak penonjolan pada instrument gitar (turut ada harmoni riffing). Solo gitar yang menarik dari Zizie tidak dapat disangkal lagi malah awal2 lagi gua sudah berkata Zizie merupakan seorang guitar shredder yang mampu melakukan solo2 bergulung. Ermm track pertama ini pada gua sebuah track yang sedikit menghampiri irama thrash metal dan melangkau dari music hard rock/heavy metal kerana kelajuannya.

Requiem For The Fools menjadi track kedua yang pada gua lebih agresif dari lagu pertama. Bahagian chorus lagu yang lebih bersahaja. Explorasi gitar menggunakan sedikit efek wah2 turut digunakan. Solo? kali ni mungkin lebih menyerlah dan makin berapi. Gabungan rhytm (riffing) dan solo lagu ini seakan mendengar Dream Theater atau band2 seangkatannya. Tahap vocal Priscilla Kristy juga makin meningkat untuk track ini.

Track yang merupakan track terpanjang dengan durasi 7 minit 15 saat ini bertajuk Phantom Caretaker bermula dengan mood perlahan sebelum penggunaan distortion bermula. Riffing verse pertama yang kental pengaruh hard rock nya dan kedengaran juga growl latar di stereo lagu ini menyahut pekikan dari Priscilla. menariknya track ini ditengah2 track kedengaran mood music asia seakan2 arabic dan juga india. Permainan bass oleh Bob juga tidak ketinggalan dimana beliau turut melakukan tapping (level ketika ini tak berapa kuat dan tak berapa menonjol). Solo sekali lagi memukau dengan penggunaan arpeggio pada tahap maksimum oleh Zizie. Ending menarik dari pemuzik2 Kherow untuk track ini.

Track keempat bertajuk Choked With Your Lies (Pointless) bermula dengan solo berapi dari Zizie. Sebelum vocalist mengambil alih tugas berserta serangan padu dari twin pedal dari Afdzal. Wahh solo merata2 untuk track ini dan tak lupa juga bunyi menggigit dari gitar Zizie. Sebuah track yang heavy dan fast!

Savages of Yesterday merupakan track ke 5 yang juga bermula dengan susunan music perlahan dan merupakan track ke2 terpanjang untuk album ini dengan durasi selama 6 minit 19 saat. Masuk jek part heavy terus tangkap kepala. namun perubahan mood mengejut dengan solo harmoni ketika chorus lagu ini. Drum juga semakin mengganas dengan melakukan grind pada beberapa ketika. Progression lagu yang solid untuk  durasi 3:23 dengan susunan music yang mendamaikan. Solo ketika ini punya bau Steve Vai (tetiba teringat album Passion and Warfare..hehe) sebelum lagu menjadi heavy semula. Sebuah lagu yang menarik. Ermm gua pilih ini sebagai pilihan lagu terbaek gua untuk album ini.

Track ke 6 bertajuk Rise of Uranium punya intro solo memukau (tringat Metalasia plak) bila kala dwi solo dimainkan. Sekali lagi dapat diagak chorus lagu akan dilatari harmoni riffing untuk kiri dan kanan speaker anda. Solo utama untuk track ini juga memukau. Penonjolan solo gitar yang bukan kosong. Riffing serta solo pada durasi 4:11 juga sungguh indah walaupun tidaklah seribut solo2 track sebelum. Sebelum menutup lagu, solo yang sama seperti pembukaan lagu ini tadi dimainkan sehingga tamat.

Sebuah instrumental berdurasi 1 minit 23 saat bertajuk Instrumental Petang Peti yang hanya menggunakan instrument gitar dan bass.

Track penutup bertajuk Bintang Timoer merupakan sebuah track duet. Antara ngauman Priscilla Kristy dan clean vocal lelaki (mungkin Bob gua rasa - tidak dinyatakan siapa penyanyi lelaki untuk track ini). Track ini merupakan satu satunya track berbahasa melayu yang terdapat didalam album ini. Sebuah track yang hanya berdurasi 3 minit 54 saat.

Keseluruhan album ini boleh gua simpulkan sebagai sebuah album yang punya kekuatan dari segi music nya. Jika dibuang vocal, music Kherow masih kuat. Kredit harus diberikan kepada Zizie selaku pemain gitar band ini kerana kemampuan permainannya yang penuh skill. Sesetengah lagu punya pertukaran riff yang mengejut (gua suka part sebegini) dan solo2 yang berjiwa boleh didengar dari setiap lagu yang terkandung didalam Bintang Timoer. Pembawaan vocal dari Priscilla Kristy mungkin perlu di pertingkatkan lagi jika mahu mencapai tahap Angela (Arch Enemy) namun gua rasa setakat ini mungkin beliau antara vocalist wanita yang mampu melakukan growl (pada gua ni antara scream yg bersuara besar) yang merbahaya di Malaysia selain Hilda dari Predicate Not Defined. Ermmm pada gua, kedua2 vocalist wanita ini perlu lebih usaha jika mahu jadi Angela yang gua sendiri sakit hati dengan suara setannya! Hahahaha..

Mutu produksi Bintang Timoer pada gua mungkin 85% mencapai tahap profesional kualiti album sebenar. Mungkin juga ini rakaman profesional pertama Kherow dalam mencari sound rakaman mereka tersendiri. Diharap rilisan akan datang akan menghasilkan mutu bunyi yang berkualiti kerana music Kherow sendiri sudah punya kekuatan tersendiri dan tidak kosong.

Secara peribadinya, gua berpendapat Kherow sudah memiliki identiti music nya sendiri. Sukar untuk ditafsirkan dengan penulisan namun secara ringkasnya dapat disimpulkan solo shred, gabungan dwi harmoni gitar, perubahan mood dan arrangement berbau hard rock dan sedikit thrashing menjadi ramuan music Kherow. Mungkin hasil terbaru yang akan menemui pendengar hujung tahun ini (ada diwar warkan didalam blog Faitcraft production sebelum ini) bersama vocalist terbaru akan lebih membuka mata pengkritik2 music. Sama2 kita nantikan.

Kenali Kherow melalui link di bawah video ini. layan!!!!

Kherow - The Rapture

VotW: Carreg Lafar - Aberhonddu (Live at Lorient Interceltic Festival 2006)


Carreg Lafar berasal dari Cardiff, Wales. Merupakan antara peneraju utama band yang bermain music tradisional di Wales. Layan!

Rip Off: Elemen yang tak perlu dalam scene

Industri muzik ni, macam jugak industri lain, mempunyai ramai individu yang busuk hati dan suka ambil kesempatan. Selain daripada golongan yang suka download muzik tapi tak mau beli ori tapi claim fan no 1 sesebuah band dan jugak kaki backstab sesama sendiri dalam scene, terdapat juga satu kategori individu (atau berkumpulan) dalam scene yakni rip off. Istilah rip off ni kalau dalam music memang meluas dan tak terhad pada satu-satu kumpulan tertentu.

Ada main gig untuk duit, ada yang saja-saja main tanpa bayaran!

1. Organizer gig

Rip off boleh wujud dalam bentuk organizer gig. Katakan la lu ada band pastu le nak sangat main gig. Sekali ada orang ajak lu main dalam satu show, dan dijanjikan pulak bayaran. Cun! Jadi lu accept tawaran tu dan mula berlatih bagai nak rak. Dari tempo terabur sampai tahap solo keluar api semua sudah improve semata-mata gig ni. Gig pun dah berlalu, band lu pun dah main dan rasanya ada gak la dapat 3,4 orang groupies dan dah mula ada tanya fan page band lu kat FB. Tapi alangkah, bila nak dapat payment? 5 bulan dah berlalu, tapi senyap je. Bila tanya si organizer buat senyap je, takpun cakap tengah uruskan pasal pembayaran dan macam-macam alasan lagi. Tapi dia duk rancak buat gig lain. Kemungkinan besar, lu orang dah kena rip off dengan organizer. Avoid orang macam ni.

Takde kaitan pun dengan point ke-2, tapi macam best plak tiba-tiba ada komik.

2. Label

Band lu orang dah sedia nak rilis stuff. EP lima lagu. Cun sangat lah, orang pun dah tanya bila nak rilis. Tapi alamak ai, sen kurang pulak nak rilis banyak-banyak.Sekali ada pulak label yang namanya tak pernah dengar offer nak rilis CD band lu orang. Jadi termeterai la offer untuk rilis stuff lu tu dengan in return lu dapat la bayaran cash yang difikirkan sesuai atau pun label akan bagi sejumlah copy CD yang diterbitkan kelak.Good deal kan? Beberapa bulan berlalu, CD lu orang dah rilis, pehh dapat pulak review sana-sini bagus kata band lu orang main tight kena plak konsep cun. Tapi satu je, sampai sekarang bayaran atau pun CD tak dapat-dapat. Bila email dan contact, haram takde nak jawab.Kalau jawab pun  nak tak nak je, siap macam-macam alasan. Malang sekali, lu orang kemungkinan dah kena rip off. Hasil kreativiti lu orang senang-senang je dia amik, lu duk nganga je. Avoid label macam ni.

Mai pilih seleksi dari distro sayeww.Bank in dulu nanti wa pos!

3.Distro

Lu tengok mamat ni punya distro punyalah banyak merchandise dia jual, dari kaset sampai le ke patches. Hajat di hati nak angkat barang sekeping dua CD dan sehelai hoodie. Lu contact distro ni dan nyatakan hasrat hati nak beli. Ok, dah set deal, duit pun dah bank in jadi lu pun duk tunggu hari-hari depan rumah. Sebulan....dua bulan...lima bulan. Harammmm sekali, barang ditunggu tidak kunjung tiba. Dari excited jadi rasa menyampah. Lu contact distro tu, dia cakap dia dah post. Dari sini ada dua kemungkinan, sama ada lu takkan dapat package lu tu atau pun lu dapat tapi mungkin kurang dari yang dibargain, macam contoh lu beli kaset 3 keping, dapatnya 2 saja. Tu dah kira rip off la tu. Avoid distro yang buat keja camni.

Zaman sekolah dulu sibuk kumpul knowledge. Kira kalau baca zine ni dah cukup knowledgeable la.

4.Zine

Ada sorang mamat ni cakap dia nak keluarkan zine. Maka mula la dia hulu hilir mintak stuff kat orang dalam scene,katanya nak review.Mintak ye, bukan beli.Siap ada pulak mintak merchandise lain, pulak tu janji nak trade ngan stuff dia. Maka dengan semangat untuk membangunkan scene, lu pun hulur la demo band lu, siap dengan t shirt band lu. Tunggu punya tunggu, zine pun tak nampak, mamat tu pun tah hidup lagi ke tak. Masalahnya skang lu dah hantar macam-macam kat dia kasi review, pehhhh kena tipu sial. Avoid orang-orang macam ni!

Konklusi

Dalam perkara macam ni, kata kuncinya adalah berhati-hati. Yang penting ask around, tanya orang-orang dalam scene, selidik dulu. Kat internet memang ada list-list label,individu yang suka rip off. Jangan terima offer yang nampak too good to be true. Dan akhir sekali, semuanya terpulang kat diri sendiri.

P/s: By the way, gua bercakap ni dari perspektif scene metal, gua tak tau la scene la macam mana. Bagus jugak kalau lu orang boleh bagi feedback terhadap isu ni.
Photo credit:
-sendbackmystamps.wordpress.com
-thebloomeffect.wordpress.com
-strugglingmuso.wordpress.com
-Wikipedia

Semua sumber adalah diambil tanpa kebenaran dengan tujuan pendidikan (kahkah poyo!).