Nebiras - As The Sky Turns Black (1993)

Nebiras merupakan antara nama besar dalam kancah dunia Black Metal tempatan. Bermula dengan nama Necrofist, band yang berpengkalan di Petaling Jaya ini telah melahirkan beberapa mini album dan album penuh yang di anggap "kult". Untuk ruangan Reminiscence kali ini pihak DtE akan bercerita mengenai mini album nebiras yang di terbitkan pada 1993 oleh Dark Journey Records yang bertajuk As The Sky Turns Black. VSP Records bertindak sebagai pengedar untuk mini album ini. Line up yang terlibat didalam As The Sky Turn Black adalah Y. Occultus (Guitar), Nocturno Belial (Vocal), Multilated (Drums), Omen De Nefarious (Bass) dan Agathos Daemon (Guitar).

 Artwork dan layout oleh Shah Jahan (Rator) dan Nebiras

Tracklist :

1 - In The Name Of Horned Divined... (Intro)
2 - Dawn Of The Black Mass
3 - Retribution By The Ancient Entity
4 - The Holocaust Of Apocalypse
5 - Outro

As The Sky Turns Black tidak menyatakan studio rakaman yang menjadi lokasi 5 track (termasuk intro dan outro) ini terakam. Hanya dinyatakan bahawa proses mixing di lakukan oleh Nebiras selain Nebiras bertindak sendiri dalam penerbitan mini album ini.

Dari 5 track yang terkandung didalam mini album ini, hanya 3 buah lagu sahaja yang bervokal manakala intro dan outro yang agak meremangkan bulu roma digunakan sebagai mukadimah dan penutup mini album ini. Walaupun track kedua Dawn Of The Black Mass bermula dengan intro (intro lagi) dan meleret sehingga hampir 1 minit 30 saat, namun serangan music berdistortion mereka tidak memberi sebarang ruang untuk anda bernafas. haha. Music Nebiras tidaklah seteknikal sesetengah band Black Metal trendy sekarang namun mood yang mereka cipta didalam setiap album adalah berkonsep dan masih berada didalam lingkungan mood album tersebut.

Jika diperhatikan sound produksi mini album ini boleh dikira terbaik untuk genre sebegini. Boleh dikatakan juga mutu rakamannya diperingkatan pertengahan diantara tidak terlalu clean dan tidak terlalu raw. Bunyi setiap instrument jelas kedengaran walaupun bunyi kedua dua gitar sedikit ringan (dulu zaman distortion kuning sound sebegini dah kira hebat lah.. haha..). Hentaman padu pada stroke2 drum juga kedengaran konsisten walaupun pada track kedua terdapat sedikit out of tempo yang tidak berapa ketara kedengaran bunyi nya (mungkin gementar first time buat proper recording).

Rasanya tiada apa yang perlu dikatakan lagi pada mini album ini. ianya sudah dikira sebuah rilisan yang "kult" yang menjadi satu kepastian kepada peminat2 music gelap era awal pergerakan music underground tanahair dahulu. As The Sky Turns Black hanya dikeluarkan dalam format kaset sama seperti album2 kemudian yang dihasilkan Nebiras.

Nebiras mungkin boleh dihubungi melalui link yang disediakan dibawah video comeback mereka pada 2011 yang lepas.

Nebiras - Bless Be Thy (Live)

Myspace
Facebook

Atau kenali mereka melalui 2 link yang kami sediakan dibawah ini :
- Metal Archives
- Spirit of Metal

Swallow the Sun - Cathedral Walls

Maaf, masih sibuk dengan kerja-kerja. Tunggulah bila gua free sikit (probably lepas balik dari Thailand kahkah!) gua buat review apa-apa yang patut. Sementara tu VoTW kali ni menampilkan Swallow the Sun dengan lagu dari album terbaru yang bakal keluar dalam beberapa hari je lagi! Enjois!

Interview : Symbiotic In Theory - Terma Sebenar Technical Death Metal Malaysia

Yaaaaa... Symbiotic In Theory sebuah band yang menjadi perhatian gua seawal mereka mewujudkan laman myspace music mereka sebelum EP bertajuk Scream Theory benar2 membuatkan pendengar music technical tanahair, Asia Tenggara mahupun dunia tercengang dengan kemampuan anak muda ini melahirkan music berteknikal dan sememangnya berisi. Kami pihak DtE juga berasa berbesar hati apabila soalan2 temuramah kami dijawap anak muda bergelar Symbiotic In Theory ini. Ok, santai sejenak bersama DtE untuk sama2 menghayati jawapan dari band bergenre Technical Death Metal tanahair yang sedang meningkat nama ini.


1 - Assalamualaikum abang2 Symbiotic In Theory. Terlebih dahulu boleh ceritakan secara terperinci bagaimana Symbiotic In Theory ditubuhkan.
Symbiotic in theory (SIT) di tubuhkan pada tahun 1998 tetapi pada awalnya menggunakan nama Hinazia. Line up yang bersama ketika itu ialah Amnizam (vocal/bass), Areef Iskandar (guitar), Hazmeer Rojani (guitar) dan Hazrul Ashraff (drum). Pada ketika itu genre Black Death Metal menjadi pilihan kami yang banyak berpaksikan band-band seperti Dimmu Borgir, Cradle of Filth, Morbid Angel, Cannibal Corpse, Slayer, Iron Maiden etc. Setelah beberapa tahun bermain music sebegini pada tahun 2005 kami mengambil keputusan untuk berhenti bermain semantara kerana agak bosan memainkan music yang sama setelah beberapa tahun. Jadi kesempatan ini kami gunakan untuk memberi sepenuh perhatian pada band band sampingan. Areef Iskandar dengan Reef, Hazmeer Rojani dengan Arsonveil. Selain itu Hazmeer Rojani dan Hazrul Ashraff juga mengisi masa lapang dengan bermain band di kenduri kahwin dan dinner. Kemasukan Hazmeer dalam Arsonveil juga banyak memberi kesan pada penubuhan SIT. Ini kerana Arsonveil banyak mengajar tentang genre Technical Death Metal seperti Cynic, Aghora, Death, Atheist, Pestilence, Spiral Architech, Gordiant Knot, Spastic Ink etc. Selepas kami belajar musik yang, pada kami masih baru ini semangat kami terasa membuak2 untuk menubuhkan kembali band asal kami. Tapi kami terpaksa membuat rombakan ahli dan penukaran nama band atas sebab-sebab tertentu. Antaranya kemasukan Syahrul Faisal (bass) yang menggantikan Amnizam(sekarang bersama Farasu dan Nefarious Azarak) dan penambahan seorang vocalist iaitu Abdul Rahim. Setelah dua tahun bertungkus lumus jamming sambil mempelajari musik sebegini akhirnya kami buat keputusan untuk merakamkan lagu kami sendiri. Pada February tahun 2008 kami telah berangkat ke Jakarta untuk melaksanakan misi EP pertama kami. Setelah seminggu kami merekod kami pulang ke Malaysia dan terus menyiapkan layout EP dan mencari nama band yang turut dibantu oleh saudara Syafiq Mahad. Nama Symbiotic In Theory dipilih kerana bagi kami nama itu sangat bersesuaian dengan konsep yang kami bawakan.


2 - Line up terkini SIT berubah di posisi vocal. Adakah saudara Azizuddin Adnan telah memegang posisi tetap untuk vocal atau sebagai sessionist sahaja?
Azizuddin Adnan adalah vocalist tetap band SIT.

3 - Jika diteliti music bawaan Symbiotic In Theory cenderung kepada technical death metal seakan Necrophagist dan punya solo2 guitar fusion seakan Cynic. Pada SIT, apakah yang membezakan antara SIT dan kedua2 band tersebut dari aspek music?
Yang membezakan kami dgn mereka adalah pengalaman dan bakat di dalam musik. Mereka merupakan pioneer di dalam musik bergenre technical/progressive metal sejak seawal tahun 80an lagi. Kami mengambil cara penulisan lagu dan konsep (prog metal) seiring dengan apa yang kami kaji dari lagu dalam album mereka dan di terapkan dalam penulisan lagu kami. Masih banyak lagi pengalaman dan ilmu yang perlu kami cari dan kaji untuk mewarnakan musik kami sesuai dengan konsep dan juga menyerlahkan identiti musik kami.



4 - Rakaman EP Scream Theory dilakukan di Indonesia. Soalan kami, mengapa Indonesia dipilih sebagai medan untuk menjalankan sesi rakaman sedangkan Malaysia juga sudah terdapat beberapa studio rakaman yang semakin maju seperti Bandshop, OQ Music Lab milik Azim Herriot, ISeekMusic dan beberapa profesional recording studio lagi?
Pada awalnya kami tidak merancang untuk merekodkan EP di Jakarta, Indonesia. Tetapi apabila mendengar lagu dari projek solo guitarist kami Areef Iskandar yang direkodkan di studio disana membuatkan kami teruja untuk melakukan rakaman di studio yang sama. Dalam pada masa yang sama juga Areef Iskandar masih berkerja di Jakarta pada ketika itu. Jadi kami mengambil peluang ini untuk bercuti bersama sambil merakamkan EP. Kami pada masa itu tidak beberapa mengetahui tentang studio recording tempatan. Jadi studio di Jakarta dipilih kerana kami yakin kami dapat apa yang kami mahu selain kosnya yang sangat berpatutan.

5 - Bagaimana penerimaan pendengar dengan kelahiran Scream Theory?
Alhamdullilah. Pada mulanya penerimaan pendengar tidak begitu memberangsangkan kerana mungkin kami kurang dari segi promosi dan mungkin juga genre musik sebegini masih baru untuk industri musik tempatan dan juga hanya minoriti yang mendengarkannya. Setelah kami mendapat panggilan daripada Thailand Metal Farm Record di Bangkok, Thailand pada tahun 2008 untuk mengikuti acara Metal Festival anjuran mereka dan juga menjadi headliner untuk sebuah gig di Singapore, kami mendapat panggilan temubual majalah tempatan dan blog-blog metal yang sedikit sebanyak membantu keberadaan kami di dalam arena musik metal tempatan. Setelah banyak review dan komen2 yang membangun kami mula bergiat aktif didalam gigs tempatan dan mendapat respon yang positif dari banyak pihak.

6 - Selain Necrophagist (paling cenderung), Cynic, Obscura, apakah influences2 lain bagi setiap line up SIT?

Azizuddin Adnan
- All Shall Perish
- Through The Eyes Of The Dead
- Burning The Masses
- Job For a Cowboy
- Big Chocolate (vocal Burning The Masses & Disfiguring The Goddess)

Areef Iskandar
- Greg Howe
- Ritchie Kotzen
- Frank Sinatra
- Fleshwrought
- Padi :)

Hazmeer Rojani
- Steve Vai
- Dewa Budjana
- P. Ramlee
- Marty Friedman
- Tosin Abasi

Hazrul Ashraff Rojani
-Sean Reinert
-Derek Roddy
-Richard Christy
-Pete Sandoval
-John Longstreth
-Thomas Haake

Syahrul Faisal
-Andy Dilluca
-Marcus Miller
-Sean Malone
-Shane Lentz
-Victor Wooten

7 - Boleh nyatakan instrument serta gadjet yang digunakan oleh SIT untuk sesi rakaman (semasa di Indonesia) dan juga persembahan live. Adakah terdapat perbezaan diantara kedua2nya?
Kami menggunakan Guitar Ibanez RG, bass Hamer dan Sonor drum. Manakala untuk efek kami hanya menggunakan Line6 guitar port direct kepada recording workstation menggunakan VST plugin dan drum trigger Alesis DM5 bagi drum. Kami sepenuhnya menggunakan digital recording technic dan bereksperiment dengan sound sampling bagi beberapa lagu di dlm album kami. Bagi persembahan live kami lebih banyak menggunakan direct amplifier kerana lebih mudah untuk mengeluarkan sound yang kami telah tetapkan dan sedikit sebanyak sama seperti apa yang di rakam di dalam album. Akan tetapi kami juga sentiasa menyediakan guitar efek prossessor (zoom G7.1ut dan metal muff) bagi menangani masalah apabila kami mendapat amplifier yang kurang sesuai.

 
Bagi persembahan live Areef menggunakan gitar Schecter Demon 7FR , Hazmeer menggunakan Schecter Omen 7.


Hazrul Ashraff Rojani:
Pearl mirror chrome snare 5.5x14
Axis Longboard double pedal
Tom2 8x10
Zildjian thin splash 8'
Stagg hi hat 12'
Stagg mini china 10'
Sabian splash 12'
Paiste china boy 18'
Alesis Dm4 trigger module
Ddrum trigger
Yamaha R10 trigger
Promark drumstick 5A


Syahrul Faisal
Hamer Velocity 5 String bass
J&D RM6 Fretless costum bass
LTD D6 6 string bass
Ibanez SW15 bass amp.
Pod Line6 Bass


8 - Peranan soundman/sound engineer untuk persembahan live adalah penting bagi sesebuah band dalam menghasilkan sound sesebuah band itu tersendiri. Adakah SIT mempunyai soundman sendiri atau sebaliknya?
Buat masa ini kami tidak mempunyai soundman yang tetap. Kami sering mendapat bantuan dari sahabat baik kami Firdaus Malik dari band Sammael Abraham bagi menjadi telinga ketiga kami. Bantuan dari kawan-kawan lain juga yang berada di bawah stage adalah sangat berguna bagi kami untuk mendapatkan sound yang terbaik. Band mate lain juga sering berkerjasama untuk menjaga balancing sound di atas stage dan menjadi tanggungjawab masing2 untuk menjaga sendiri setting amp yang digunakan. Areef Iskandar juga banyak membantu dari segi sound di module Alesis DM5 semasa kami menggunakan trigger drum.

9 – Beberapa band yang dilabel sebagai metalcore tetapi membawa aliran music extreme seperti The Black Dahlia Murder dan Abigial Williams. Apa pendapat SIT berkenaan isu seperti ini?
Bagi kami isu ini adalah berkaitan dengan peredaran zaman, pembaharuan dan penerimaan pendengar2 musik mengikut pada citarasa masing2. Terpulang kepada individu itu untuk menerima atau pun tidak. Ia adalah merupakan satu pendedahan yang baik untuk membuka minda dan juga memberi nafas baru dalam mencorakkan industri muzik metal luar negara dan juga tempatan. Tetapi kita juga tidak boleh lupa dan kita juga perlu mengambil tahu tentang asal-usul sesebuah genre yang kita mainkan. Ilmu juga adalah penting untuk memainkan musik metal.

10 - Jika diberi peluang, apakah band impian SIT untuk berkongsi pentas?
Kalau kami diberi peluang kami ingin berkongsi pentas bersama Cynic, Necrophagist, Cannibal Corpse, Meshuggah etc.

11 - Dalam persembahan terbaru, SIT telah membawa lagu cover dari Meshuggah yang dipetik dari album pertama Contradiction Collapse iaitu Humiliative. Soalan kami, adakah SIT dapat melihat perkembangan atau lahirnya band2 tempatan yang mampu membawa aliran music Math Metal dan Djent suatu hari nanti? Mungkin SIT boleh menyatakan beberapa band tempatan yang berkemampuan membawa music sebegini?
Pada masa ini secara jujurnya kami belum melihat band2 tempatan yang membawakan konsep seperti djent. Akan tetapi musik beraliran mathmetal seperti Devillica dan Hurricane (yang kami tahu) adalah sebuah band yang sangat bagus bagi genre tersebut. Bagi kami adalah sangat penting bagi setiap band mengkaji genre musik yang ingin dibawakan supaya muzik mereka lebih matang dan berkualiti. Apatah lagi konsep muzik technical seperti djent yang banyak menggunakan skill dan rythm yang kompleks. Dan kami sangat positif bahawa selepas ini banyak lagi band2 tempatan yang mampu membawakan musik sebegini.

12 - Beberapa band muda tempatan seperti Massacre Conspiracy dan Daarchlea telah menghasilkan profesional video klip untuk menambah promosi untuk band mereka. Adakah SIT juga bakal menghasilkan video klip dalam masa terdekat? Untuk album terbaru barangkali?
Bagi tujuan promosi kami memang merancang untuk membuat musik klip bagi album yang akan datang. Memandangkan cara visual lebih memberikan kesan efektif kepada pendengar dan sekali gus memperkenalkan band kepada umum sesuai dengan peredaran semasa. Akan tetapi janganlah menganggap ini sebagai trend masa kini. Biarlah video klip ini diberikan atau digunakan pada saluran2 yang betul. Yang penting kejujuran dalam bermuzik.

13 - Tuning guitar adalah penting dalam menghasilkan sound yang berat bersesuaian dengan genre metal. Boleh nyatakan tuning yang digunakan kedua2 gitarist serta bassist (6 string) SIT? Juga apa pendapat SIT berkenaan drop tuning down tune?
Kami menggunakan guitar 7string tune standard D(turutan dari bawah D,A,F,C,G,D,A). Bassist kami menggunakan 6string (turutan dari bawah A#,F,C,G,D,A). Pendapat kami tentang drop tuning adalah tergantung kepada keselesaan didalam permainan instrumen individu masing2. Kami lebih selesa menggunakan standard tuning kerana kami banyak menggunakan full chord dalam permainan guitar kami. Dan juga memudahkan kami untuk merangka riffing dan juga solo didalam lagu kami. Bagi sesetengah pemuzik mungkin open tuning lebih mudah untuk mendapatkan riffing dan sound yang berat. Pada kami juga open tuning lebih mudah dan 'ekonomi' bagi menghasilkan sesebuah rangka lagu bersesuaian dengan genre musik metal yang dimainkan.

14 - Soalan cepu emas! Jika SIT dilamar label antarabangsa seperti Nuclear Blast, Metalblade, Roadrunner dan sebagainya, adakah SIT sanggup menjadi pemuzik profesional dan melakukan rutin tour serata dunia dan meninggalkan profesion anda sekarang?
Jika itu adalah mimpi kami tak ingin dibangunkan dari tidur. Haha.. Kami memang menyimpan cita2 dan visi untuk kearah yang dimaksudkan bagi meningkatkan pengalaman dan juga membuktikan bahawa pemuzik metal tempatan mampu seiring dan setanding dgn band2 luar negara sekaligus memperkenalkan nama Malaysia di serata dunia. Sebelum mencapai ketahap itu kami harus pastikan kesungguhan dan membuktikan keupayaan kami dalam menghasilkan material2 yang berkualiti dan mendapat tempat bagi pendengar tempatan. Iya, jika ini rezeki yang telah ditetapkan kami bersedia untuk focus di dalam profesion ini dan akan sentiasa berusaha sebaik mungkin dalam industri musik tempatan mahupun antarabangsa.

15 - Perkembangan terkini SIT. Boleh cerita serba sedikit berkenaan perancangan terkini? Bilangan lagu2 baru, plan album, perubahan music direction mungkin? Atau persembahan live dalam masa terdekat?
Kami ada membuat beberapa pre recording bagi lagu2 baru kami yang akan dimuatkan didalam album yang akan datang. Untuk sementara waktu kami lebih fokus didalam penulisan lagu dan ingin menghasilkan material yang lebih baik daripada EP sebelumnya. Mungkin kami akan memuatkan sebanyak 10 buah lagu didalam album akan datang. Dari segi perubahan music direction kami akan berekspiremen lagi dengan gabungan elimen elimen jazz dan fusion. Kami sering mempromosikan single terbaru kami berjudul 'mine' di gig gig seluruh malaysia.

16 - Kata2 terakhir SIT kepada mereka2 yang membaca intebiu ini..
Keep in touch.. And stay metal..hehe.

Ok, untuk yang belum mengenali Symbiotic In Theory, sila check link yang kami sertakan dibawah video dibawah ini.

Symbiotic In Theory - Inside

Facebook
Myspace
Reverbnation

Upon Arrival - Reign of Chaos (EP 2010)

Pertama kali mendengar lagu dari Upon Arrival, gua terasa band ini punya potensi tinggi untuk di ketengahkan. Band yang bertapak di Kuala Lumpur dan Petaling Jaya ini terlebih dahulu mengeluarkan sebuah EP pada 2007 dan muncul dengan sebuah keluaran yang pada gua mempunyai kadar adrenalin yang kuat berjudul Reign of Chaos.
Azizi - Vocal
Alel - Guitar
K-Rul - Guitar
Kamal - Bass
Afiq - Drum

 Cover artwork oleh DiGg

Tracklist :

1 - In The Reign of Chaos
2 - March of the Deceased
3 - Afterdoom
4 - Death Reckoning
5 - Black Shadow Fiend
6 - Path of Destruction

Proses rakaman dilakukan di Studio 21:05 milik JD (Pop Shuvit). JD turut terlibat dalam sebagai jururakam sekaligus terlibat didalam proses mixing. Proses mastering pula di jalankan di Waltz Mastering, Boston, MA oleh Tom Waltz.

In The Reign Of Chaos menjadi track pengenalan dimana permulaan track kedengaran seakan riffing yg terdapat didalam album Miasma dari The Black Dahlia Murder. Keseluruhan track ini terdapat kepelbagaian elemen dari death metal, metalcore dan deathcore. Sesuatu yg patut dipuji ialah solo gitarnya.

March of the Deceaded pula pada mulanya kedengaran seakan gabungan music The Black Dahlia Murder dan Slipknot. Pertengahan lagu dimana riffing, gabungan growl dan scream dari vocalist membuatkan gua tersenyum dan hanya The Black Dahlia Murder bermain di minda.

Afterdoom menyerang tanpa berlengah2 langsung. Serangan setiap instrument dan vocalist benar2 menambah tenaga track ini. Riffing separa breakdown juga diselitkan sehingga tamat track.

Death Reckoning merupakan sebuah track instrumental dengan mood perlahan dan mendatar.

Upon Arrival live at GBOB Heat 3 (2011)

Black Shadow Fiend  (sila layan sample youtube diatas) bermula seakan track kedua sebelum verse pertama bermula. Penggunaan arpegio skil juga jelas kedengaran di penghujung riffing sebelum riffing seterusnya menyusul. Chorus track ini juga agak santai sebelum riffing menarik yg menyaksikan kedua2 gtarist mempamerkan kemampuan sebenar masing2. Solo gitar sekali lagi begitu mendayu dan ianya benar2 sedap didengar.

Path of Destruction menjadi track penutup. Vocalist kedengaran memberi sergahan yang lebih bertenaga. Solo feel-in juga menarik walau agak pendek. Terdapat juga riffing berbau Inflames dipettengahan track. Solo gitar? memang menarik seperti track2 terdahulu.

Untuk sound produksi, gua beranggapan EP ini merupakan antara keluaran bermutu yang pernah gua dengar. Juga sudah mencapai tahap profesional rakaman sebuah album bertaraf antarabangsa. Penghasilan mutu bunyian yang memuaskan. Dari segi permainan instrument boleh dinyatakan disini bahawa setiap line up memainkan peranan terbaek didalam setiap lagu yang dirakam. Kredit mungkin patut diberikan kepada kedua2 gitarist band ini. Melihat pada kemampuan drummer band ini menerusi laman sesawang facebook beliau, gua dapat rasakan sepatutnya beliau mampu menghasilkan stroke2 yang lebih menggila untuk kesemua track2 yang terakam.

Pada pendengaran gua music yang dihasilkan Upon Arrival lebih kearah seakan The Black Dahlia Murder walaupun mereka menyatakan music mereka lebih dipengaruhi All Shall Perish, The Faceless, Heaven Shall Burn, Through the Eyes of the Dead dan Job For a Cowboy. 

Upon Arrival boleh dikenali melalui link yang kami sediakan dibawah ini. Jangan lupa dapatkan Reign of Chaos!!!!

VoTW - Eluveitie - A Rose for Epona

Masih segar dari ladang. Dari album yang bakal diterbitkan Februari ini. Bolehkah lu orang namakan tajuk lagu yang mempunyai melodi yang serupa dengan permulaan lagu ni? Apa pun, gua akan pastikan diri gua untuk membeli merch dan CD Helvetios nanti!

Interview : As Sahar

Ok dah baca review ringkas album Bugis yang kami pihak DtE buat? Seperti dijanjikan pada footnote review tersebut kami akan bawakan pula sesi temuramah antara DtE dan pihak As Sahar. Yang pastinya beberapa persoalan bakal terjawap dalam sesi ini. Ok, apa tunggu lagi? Hanya di DtE interview exclusive bersama As Sahar untuk pembaca semua. Hail!!!!


1 - Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kami dari e-zine Dissecting the Euphony (DtE) dengan berbesar hati ingin menemuramah As Sahar. Boleh nyatakan siapa yang menjawap soalan2 kami?
Wan: Wa’alaikumsallam A is for Anomaly dan Contramen…. Salam sejahtera juga buat kamu berdua serta semua pembaca DtE. Seperti kebanyakkan interviu yang melibatkan As-SaHaR, aku – Wan (One Barchiel) yang menjawab soalan2 untuk berkongsi sedikit-sebanyak mengenai As-SaHaR …dulu, kini dan akan datang

2 - Perubahan line up untuk persembahan pentas agak memeranjatkan peminat2 As Sahar tanpa kelibat One Barchiel. Boleh nyatakan apa yang menyebabkan One Barchiel mengambil keputusan meninggalkan persembahan pentas bersama As sahar?
Wan: Banyak faktor sebenarnya yang mempengaruhi keputusan tersebut… Yang peribadi punya aku taknak cerita lah… Faktor utama ialah secara individu, aku tak gemar membuat persembahan live, tambahan pula aku dah tak jumpa apa itu keseronokkan dan kepuasan bermain gigs era sekarang. Gigs banyak, organizer ramai … band(mungkin aku sahaja yang rasa macam ni …Wallahu’alam…) hanya mendapat penat sahaja. Gig yang berprofil tinggi pun, organizer tak dapat nak bagi apa yang aku demand… Bermain gig bukan setakat persembahan pada hari gig tu sahaja… Preparation kami (latihan, transportation, accomodation) harus diambil kira juga… Dan bagi orang macam aku yang berjauhan dengan femeli sendiri sepanjang hari-hari bekerja, hujung minggu aku anggap ‘very precious’, dan kalau terlibat pada gigs bermakna untuk sepanjang minggu tersebut aku tak jumpa langsung femeli aku… So, waktu sedemikian harus diganti dengan apa? …Fikirkan….


3 - Berkenaan line up terbaru As Sahar (persembahan live) bagaimana karateria yang diperlukan sehingga mereka terpilih menyertai As Sahar versi live?
Wan: Secara jujurnya, aku tak terlibat dalam pemilihan line-up tu, tapi Malik Hanael pastinya meletakkan keutamaan kepada mereka-mereka yang biasa memainkan lagu-lagu As-SaHaR baik ketika jemming mahupun gigs. Melihat pada line-up yang ada, Kommander Waxs -drummer(DCA), Haelfie –vokalis(Massive) dan Syaf –gitaris(Al-Azazhil), dorang ni memang fitting pada kriteria tersebut tambahan pula dorang ni adalah thinker buat band masing-masing. Banyak maklum-balas yang aku dapat sebenarnya, fans taknak tengok “As-SaHaR baru” ini kat gig-gig, mesej aku buat fans nih – ada atau takdenya aku pada live show As-SaHaR, apa yang dorang tingok tu tetap As-SaHaR juga! Mereka memainkan lagu-lagu As-SaHaR juga! Support line-up live tu … Dorang membawa nafas serta tenaga One Barchiel bersama di atas stage!

4 - Jika dilihat, One Barchiel punya band projek iaitu Anti-K manakala Hanael bersama Requiem. Bagaimana anda berdua menghadkan penciptaan lagu2 As Sahar agar tidak termasuk elemen2 yang diterapkan pada band projek masing2?
Wan: Requiem memang 100% lain lah … ketara sangat kelainannya dengan mana Malik Hanael hanya menggunakan bass sahaja pada rakaman – totally No Guitars! Projek aku Antik (ataupon Anti-K), ntahlah … Aku tak buat apa-apa guidelines pon supaya ianya tak sama macam As-SaHaR, senang cakap aku main gasak ajer… nak sama ke taknak sama ke, terpulang kepada pendengar. Secara lirikal, ideologinya sama macam As-SaHaR – nasionalisme … dalam Anti-K diterakan juga kebencian berbaur fascistic!

Flyers credit to RDL Distro

5 - Siapakah pencipta artwork dan layout designer untuk Bugis (tidak dinyatakan didalam cover sleeve)?
Wan: Layout Malik yang buat … mana ada artwork? Gambar-gambar cilok dari internet daa… hahahaha

6 - Berapakah anggaran kos keseluruhan penghasilan Bugis termasuk kos rakaman, percetakan/pressing dan promosi?
Wan: Benda macam nih kadang-kadang melibatkan kroni … tak semua orang boleh dapat harga yang sama, so tak dapat aku nak cerita kat public … Malik Hanael guna studio dia sendiri untuk rakaman dan dia buat rakaman untuk band-band lain jugak… Lain band lain harga. Yang tak bayar dengan wang tetapi bayar dengan barangan pun ada.

7 - Bagaimana penjualan album Bugis? Mungkin boleh dinyatakan bilangan unit pressing yang telah terjual dalam tempoh masa tertentu?
Wan: Baru sebulan rilis dan dah lebih 300 terjual sejauh ni melalui online sahaja… ada zaman download-download nih, kira Ok kot jualan sejauh nih… Kalau dulu, zaman takde internet muzik, first orders ajer dah boleh mencecah 2000 unit, tetapi zaman sekarang nih hampeh daa… Pendengar era kini tak kenal apa ertinya memiliki CD original sesebuah band tu… Dorang lebih gemar cari benda yang ala-kadar dan free kat internet daripada menghargai produk yang ada original cover sleeves, sound yang best dan akan punyai nilai tinggi satu hari nanti. Salah satu sebab kenapa CD nih tak dijual kat kedai-kedai adalah kerana gejala seperti ini lah … kita memang tak boleh nak bendung sepenuhnya, tapi dengan cara nih dapat mengurangkannya …. So, bagi siapa-siapa yang nak order “Bugis”, buat masa ni hanya melalui facebook:-
http://www.facebook.com/profile.php?id=1749103358 (Wan As-Sahar)
http://www.facebook.com/malikhanael.blackwinds (Malik Hanael)
http://www.facebook.com/rdl.distro (Reymond RDL)

8 - Band2 yang banyak menjadi influences terbesar As Sahar dalam penghasilan Bugis?
Wan: Dari segi muzik, ketika penghasilan lagu-lagu, kami banyak mengambil pengaruh dari band-band baru kat Malaysia nih ... band-band seperti Singhasari, Ajal, Black Abyss, Brabazom kami belajar dari struktur-struktur muzik dorang serta riffing-riffing gitar … kami cuba olah, gabung dengan trademark muzik As-SaHaR dan tambah elemen-elemen folk, pengaruh dari muzik-muzik band-band ideologi Paganistic dari barat. Lirikal juga melambangkan nasionalisme – mungkin band-band dari Scandinavia paling sesuai kami nak jadikan pengaruh yang mana dorang bercerita tentang bumi, budaya dorang … sama halnya, kami nak share tentang apa itu Bugis, apa itu etnik Melayu, apa itu Nusantara.


9 - As Sahar pernah meriliskan 4 track yang dirakam secara live (Rockworld Penang) untuk album Bomohymns Okultika (2001). Jika As Sahar ditawarkan oleh mana2 label untuk sebuah album live penuh, adakah One Barchiel akan kembali memenuhi slot berkenaan sepenuhnya sebagai vocalist?
Wan: Harus ada banyak rundingan menjelang show tersebut … runding dan bincang dan mudah-mudahan kita mencapai persetujuan yang buat semua pihak happy. Seperti aku nyatakan, terdapat banyak permasalahan yang membuatkan aku tak dapat nak sertai gigs lagi bersama As-SaHaR, namun jika ada pihak yang bersedia tampil untuk selesaikan permasalahan tersebut … errr, why not? Aku mahupun pihak pengurusan peribadi aku sentiasa bersedia untuk berunding.

10 - Kenapa memilih Blackwinds Production sebagai label yang menerbitkan album ini sedangkan sebelum ini kesemua rilisan As Sahar hanya dikeluarkan oleh Nebiula Production?
Wan: Dah tiba masanya kita bergerak sendiri. Blackwinds Production adalah milik salah seorang anggota band ni sendiri, so benda nih nampak seperti D.I.Y. … label ni dah tertubuh lama, hampir sedekad tetapi tak pernah serius dalam perniagaan dan scene sehinggalah 2-3 tahun kebelakangan ini. Album terdahulu “Tir” juga merupakan rilisan gabungan Blackwinds-Nebiula, kali ini “Bugis” pula adalah gabungan Blackwinds-RDL. Yang penting, bersama Nebiula kami timba banyak pengalaman, banyak nasihat dan tunjuk-ajar dari Boss label itu sendiri. Keluarnya kami dari Nebiula juga adalah dengan restu label tu, dan antara kita tiada konflik. Bernaung di bawah label sendiri banyak advantage sebenarnya … bukan setakat dari segi kewangan, malah kepuasan usaha sendiri - itu yang harus diambil kira.


11 - Pengeluaran semula album Phenomistik dan Santau (Demo) dalam bentuk digipack seakan satu hadiah dari As sahar kepada pendengar setia As sahar dari zaman awal pembabitan As Sahar dalam kancah Black Metal. Adakah As Sahar punya perancangan untuk mengeluarkan semula album2 lain contohnya Bomohymns Okultika yang pada kami pihak DtE merupakan antara sebuah album yang membuktikan kemampuan sebenar As Sahar dalam persembahan pentas (merujuk kepada 4 track live pada album tersebut)?
Wan: “Phenomistik” dan “Santau” pernah jadi dua rilisan kvlt dari kami … pada pertengahan 90’an. Lebih sedekad kemudian, terdapat ribuan pendengar baru muzik kami… ada yang aku tanya dorang kata kenal atau pernah dengar As-SaHaR selepas album ke-3, ke-4 … so, pengeluaran semula dua rilisan tersebut lebih ditujukan pendengar-pendengar seperti ini. Satu lagi faktor adalah dulu, Nebiula Production hanya mengeluarkan dua rilisan tu dalam bentuk kaset … ada yang mengadu, kata kaset dah nerkulat lah, putus lah, dah jammed lah, kualiti sound dah mendak lah … so, benda nih jadi pengganti bagi dorang-dorang yang memiliki kaset dulu. Kini pihak Blackwinds Production sedang dalam perancangan nak mengeluarkan semula semua koleksi rilisan As-SaHaR dalam bentuk box-set dan pastinya ada sesuatu yang Xtra … Xtra…

12 - Satu soalan yang menyimpang sedikit dari As sahar namun masih didalam lingkungan music. Pada pandangan As Sahar, bagaimana tahap “profesionalisme” bagi pemuzik2 metal tanahair dari segi profesion sebagai pemusic metal? Adakah masih releven pemuzik2 genre ini bergerak secara professional pada zaman ini dan mungkin As sahar punya nasihat kepada band2 baru yang berhasrat menjadikan bermain music metal sebagai profesion utama mereka?
Wan: Susah nak komen benda camnih. Terpulang kepada individu… pucuk pangkalnya, diri sendiri. Kalau dorang rasa boleh pergi jauh, nak jadikan Metal nih satu kerjaya aku sokong dan aku cuma boleh nasihat “harus ada kesungguhan” … harus kerja keras – latihan, contacts, identiti band, kualiti muzik dan rakaman, dan sebagainya … Kami sendiri tak pernah lalui landasan sedemikian, pemberian masa band-kerjaya sentiasa menjadi masalah yang harus ditangani dan ianya sesuatu yang harus bagi kami memandangkan kedua-duanya pon kami perlu.

13 - Penjualan semula stuff2 rare atau yang sukar diperolehi (kadangkala kena rajin lebih sikit baru bleh jumpa) seperti CD, kaset dan LP kadangkala agak sedikit tidak logik jika dilihat pada harga yang ditawarkan (even 2nd hand atau 3rd hard atau dah ramai guna). Adakah langkah sebegini kelihatan seakan mengambil kesempatan terhadap scene itu sendiri dan sesama penggemar/pendengar?
Wan: Dah namanya RARE , harga pon kenalah RARE jugak! Bukan bagi stuff Metal sahaja … kalau kat luar dunia underground pon, kita jumpa barangan antik yang harganya –WoW!!! Lumrah alam … Pengalaman aku sendiri, waktu As-SaHaR keluarkan album Rock kami dulu iaitu “Baku Karama”, ianya mencetus macam-macam reaksi negatif dari fans kami … majoriti bencikan album tu, macam-macam kata-kata hina sehinggakan ada statement yang maki Emak aku yang takde kene-mengene dalam album tu pon ada! Itu 1999 – sekarang album tu dah jadi RARE, namun ramai yang nak cari album tu – ada yang dulu hina sakan kini nakkan album tu sebagai pelengkap koleksi As-SaHaR dorang … Aku kalau nak jual benda tu dengan harga RM 1 juta sekali pon, takkan dapat tebus nama Emak aku yang turut kena maki dulu sebab album tu….

14 - Bugis pada pengamatan DtE lebih kepada semangat nationalist pada keseluruhan album manakala unsur eastern metal lebih kepada lirik2 yang dihasilkan. Boleh As Sahar nyatakan definisi sebenar yang ingin disampaikan melalui Bugis dari segi keseluruhan album?
Wan: Nasionalisme… Nusantara Metal … Metal kampong … Mungkin lebih tepat ianya sebagai satu tanda support kami terhadap pergerakkan Darah dan Maruah, NSBM sambil menggalakkan lebih banyak band-band berpaksikan sedemikian muncul selepas ini. Seperti mana luasnya lautan yang bangsa Bugis kuasai, begitu luas juga kami harapkan Nusantara Metal ini akan menguasai underground kita!

15 - Jika diteliti Bugis turut menerapkan elemen Folks yang jelas didalam beberapa lagu. Bagaimana idea ini terhasil kerana didalam album2 terdahulu tidak terdapat elemen ini?
Wan: Dalam album “Phenomistik” dulu ada kot …kalau diperhatikan pada “Nadayage 1 (intro)” dan “Simfonie Jimbalang (mid-tro)”… Cuma kali nih kami selitkan elemen folk dalam lagu penuh. Sebab nak jadikan “Bugis” sesuatu yang kvlt seperti “Phenomistik” lah kami buat benda-alah folk-folk nih … Nakkan aura Melayu/ Nusantara tu ada feel …sesuatu yang dah lama hilang dalam As-SaHaR.

16 - Selaku band lama yang memperjuangkan irama Black Metal, apakah band2 baru yang punya potensi dan harus diberi perhatian umum pada mata As Sahar?
Wan: Banyak sebenarnya … Singhasari, Ajal, Black Abyss dan Brabazom aku dah sebut tadi. Kalau nak ditambah dalam list – DCA, Saka, ABMS 696, Astaroth, Navrathos, Narratik, D.I.E., Viniir, Thorns ov Hate, … bukan setakat umum ajer harus beri dorang ni perhatian, malah As-SaHaR sendiri – sebab band-band baru seperti nih datang bersama mereka idea-idea baru yang dapat kami pelajari. “Band lama” atau “otai” – dua istilah nih tak wujud dalam As-SaHaR!

17 - Perancangan terkini setelah kelahiran Bugis? Adakah As Sahar punya perancangan tour? Merchandise? Atau mungkin sudah mula menulis untuk lagu baru?
Wan: Tour mungkin dalam 2012 nih… insyaAllah. Kami akan umumkan dalam facebook kami dan sudah tentunya dalam DtE! Merchandise juga akan kami update melalui media dan blog elektronik nih… Penulisan lagu-lagu bagi album ke-7 sudah pon bermula… salah satu update penting yang harus kami share kat sini adalah, Kommander Waxs yang menjadi drummer bagi line-up Live kami, kini disertakan juga dalam line-up rakaman akan datang.

18 – Soalan terakhir, selama kewujudan As Sahar, boleh nyatakan gig2 yang dirasakan istimewa dan terbaek pernah As Sahar sertai?
Wan: Tanpa diragu, Darah Dan Maruah gig pada 5 Februari 2011 adalah kenangan yang paling istimewa dan terbaek!!! Ianya menggabungkan komuniti kami, nasional sosialis. As-SaHaR wujud kerana komuniti ini, pergerakkan ini. Yang positif mengenai gig tu ialah band-band dari genre berlainan tak kira Punk, Oi!, Thrash, Black Metal bersama dengan keharmonian, bersama dalam satu perjuangan - Kuasa Melayu!!!

19 – Kata2 akhir dari As Sahar kepada mereka2 diluar sana yang membaca temubual DtE bersama As Sahar?
Wan: TAKKAN AS-SAHAR HILANG DI DUNIA! TAKKAN ONE BARCHIEL HILANG DALAM AS-SAHAR!!! Sentiasalah check-out facebook :-
http://www.facebook.com/profile.php?id=1749103358 (Wan As-Sahar)
http://www.facebook.com/malikhanael.blackwinds (Malik Hanael)
http://www.facebook.com/pages/As-SaharOfficial-band-page/144808662206426
(As-Sahar official band page)

Untuk maklumat-maklumat terkini mengenai As-SaHaR (jualan stuffs, merchandise, gigs dan sebagainya). Thanks to A is for Anomaly dan Contramen of DtE kerana mengatur sesi temubual ni …Kami hargai efforts kamu dalam DtE – Malaysian No:1 underground music webzine!!!

As Sahar - Bugis (2011)

As Sahar sebuah band berteraskan irama Black Metal yang merupakan antara pencetus Eastern Metal bersama Langsuyr pada zaman2 awal gerakan music underground muncul dengan album studio ke 6 bertajuk Bugis. Bugis muncul selepas album Phenomistik kembali menemui peminat dalam format digipack. Juga menjadi tanda tanya gua bagaimanakah konsep musical terbaru As Sahar untuk album terbaru ini. Adakah mereka akan kembali ke music asal mereka di era demo Santau dan Primitively Eastern Winds? melodi2 indah seperti didalam Phenomistik? Recording yang clean seperti Al-Rischa? atau bagaimana? Ok yang tu nanti kita sama2 dengar. Ok, line up yang terlibat didalam Bugis adalah One Barchiel (Vocal, Guitar, Synth) dan  Malik Hanael (Bass). As Sahar menggunakan khidmat Akhzareth (merupakan pemain drum untuk album Tir) untuk rakaman pada bahagian drum.

Bugis melalui proses rakaman, mixing dan mastering di Blackwinds Mastery, Singapore. Malik Hanael bertindak sebagai sound engineer dan juga penerbit bagi album ini.
 
Tracklist :
1 – By The Swung Of The Machete
2 – Bissu
3 – Possi Lana Dari Celebes
4 – Berwahi (Dalam Tuntut)
5 – Rejoice In Funeral
6 – Akkasaraki Nabbiya
7 – Fear The Bogeyman

By The Swung Of The Machete bermula tanpa sebarang tanda. Bersama scream dr One Barchiel elemen kelajuan diutamakan sebelum riffing berlainan utk sound stereonya memperlahankan rentak. Gaya yang boleh dihidu dari pengaruh Burzum. Riffing sama berulang sebelum solo gitar menyusul dan verse kedua dinyanyikan. Petikan bass berdistortion Hanael menjadi penyambung sebelum track berakhir dgn open chord dr gtar.

Bissu kedengaran berbau folks pada permulaan track dan riffing ini turut diulangi sebagai selingan untuk beberapa kali. Penggunaan akustik gtar juga menampakkan kelainan. Begitu juga dengan bunyian synth yg diterap bersama untuk track ini. Suatu kelainan yang dihasilkan As Sahar dari karya2 sebelum ini dengan penambahan elemen folks. Mungkin bagi pendengar Blackmore’s Night (riffing akustik) akan biasa dengan bunyian2 sebegini. Dan mungkin lebih tepat bunyian yang menggambarkan sesuatu suasana. Merupakan track pilihan gua untuk album ini.

Possi Lana Dari Celebes bermula dgn akustik gtar dan menyusul nyanyi berelemen pagan dan viking sebelum One Barchiel melakukan scream untuk verse pertama. Track ini juga boleh dikatakan mempunyai mood yang sama seakan track pertama tadi. Juga sebuah track yg punya pengaruh folks metal yang kuat.

Berwahi (Dalam Tuntut) kembali dirakam semula selepas didendangkan pertama kali didalam split album bertajuk Beyond Firmament bersama Hayagriva. Versi terbaru ini telah diolah semula lantas ianya kedengaran begitu berbeza dari versi pertama dahulu dengan sentuhan2 yang lebih menarik. Merupakan track terpanjang untuk album ini dengan durasi melebihi 9 minit. Juga penutup lagu bersama iringan akustik gitar, keyboard dan drum bersama seakan mewujudkan suasana suram seakan dinihari.

Rejoice In Funeral juga merupakan sebuah track yang pernah dikeluarkan untuk sebuah split 4 band yang bertajuk Eastern Damnation – The Hymns Ov Damnation yang membariskan band2 seperti Nefarious Azarakh, Eibon, Neftaraka dan As Sahar sendiri.Bermula dengan rentak laju serta layer keyboard menarik yang menghidupkan suasana lagu. Drumming juga agak menggila! Sesuatu yang menarik dimainkan pada durasi 1:42 sehingga 2:10. Dan pada gua, keyboard banyak memainkan mood untuk menghidupkan track ini. Ermm dapatkan CD dan dengar.haha!

Akkasaraki Nabbiya bermula dengan intro gitar untuk stereo side. Sebelum drum dan bass menyerang dengan ganas sekali lagi keyboard memainkan peranan penting dalam menghidupkan mood track ini. Juga banyak menggunakan plucking guitar sebagai riffing pada suku pertama lagu. Ermm sebuah track yang agak meleret dan bermood perlahan namun berubah sedikit laju pada durasi 4:30 sebelum kembali mendatar sehingga tamat.

As Sahar - Fear The Bogeyman

Track terakhir merupakan track yang juga terdapat didalam sebuah split album (4 bands) bertajuk Eastern Damnation terbitan Eternia Records (sila rujuk track bertajuk Rejoice In Funeral). Track bertajuk Fear The Bogeyman ini walaupun pada awalnya kedengaran seakan riffing (ada bau2) Burzum namun setelah masuknya track drum menjadikan trademark As Sahar kembali menyerlah. Riffing yang tidak terlalu melodic tetapi ternyata boleh bikin headbang seketika. Pertengahan track mood menjadi sedikit perlahan dengan riffing dari gitar akustik serta layer keyboard juga untuk kali keduanya di track ini mood perlahan digunakan bersama bunyian ombak.

Dari segi sound produksi boleh dikatakan Bugis merupakan antara album studio As Sahar yang paling raw (sila jangan samakan dengan Primitively Eastern Winds kerana ia nya hanya berstatus Demo Tape bukan album). Sound gitar yang digunakan agak kotor serta drum part jugak agak hilang tone nya apabila drum bergerak laju. Pada gua mungkin Bugis dilahirkan bersama misi tertentu yang boleh jadi untuk mengembali semula As Sahar seperti diawal kemunculan mereka atau mungkin Bugis akan menjadi sebuah album dari As Sahar yang paling berlainan dari album2 sebelum ni.

Konsep pula pada gua Bugis lebih kepada semangat Nasionalist manakala terma Eastern Metal yang selalu dikaitkan dengan As Sahar mungkin dapat dihidu dari lirik2 yang dihasilkan. Sound terbaru As Sahar atau music direction mereka juga agak berlainan. Penambahan beberapa elemen seperti folk dan atmospheric jelas kedengaran jika anda benar2 menghayati music yang dihidangkan. Pada gua mungkin Bugis sesuai dilabel sebagai Folk Black Metal. 1 lagi kelainan paling ketara untuk rilisan ini ialah ianya dikeluarkan oleh Blackwinds Production dan RDL Distro Malaysia pula menjadi pengedar kedua. Ini bermakna Bugis merupakan rilisan pertama As Sahar bukan lagi dari label rasmi mereka sebelum ini iaitu Nebiula Production.

Ok Bugis adalah disarankan kepada anda yang merindui sentuhan terbaru As Sahar. Dapatkan CD Bugis anda dengan harga RM30 by hand atau RM35 by post direct melalui :

- One Barchiel
- Blackwinds Production
- RDL Distro.

As Sahar boleh dihubungi melalui link2 yang disediakan dibawah :

Facebook
Myspace

* Sesi temubual antara pihak DtE bersama As Sahar akan menyusul selepas ini..


Sticky : EVP CONTEST - 6th Years Anniversary

Gua terjumpa contest ini dari page Eastern Voices Production.


Dan ianya bakal berakhir dalam masa beberapa hari je lagi dan masih boleh disertai oleh anda semua. apakata anda cuba contest ini..
HADIAH BERNILAI RM200 UNTUK DIMENANGI

    * HADIAH UTAMA : 1 X BAUCHER RM100 PEMBELIAN BARANGAN EVP
    * HADIAH KE-DUA : 1 X BAUCHER RM60 PEMBELIAN BARANGAN EVP
    * HADIAH KE-TIGA: 1 X BAUCHER RM40 PEMBELIAN BARANGAN EVP
    * 5 X BAUCHER RM25 PEMBELIAN

Jawab kesemua 3 soalan berikut

1. Bilakah Eastern Voice Production (EVP) secara rasminya ditubuhkan dan apakah keluaran pertama EVP?

2. Senaraikan dengan lengkap kesemua keluaran rasmi EVP sejak dari awal penubuhan sehingga sekarang? Lengkapkan, Nama band | Tajuk keluaran | Tahun diriliskan.

3. Senaraikan band-band yang telah mengeluarkan rilisan mereka lebih daripada 1 kali di bawah EVP? Nyatakan tajuk dan tarikh rasmi ianya dikeluarkan.

NOTA:

i. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 10 Januari 2012 tepat pukul 12 tgh malam.

ii. Jawapan hendaklah diemail kan ke eastern.voiceprod@gmail.com atau inbox admin.

iii.Barangan EVP yang ditawarkan adalah lebihan stok distro tahun 2011, rilisan rasmi EVP dan distro Januari 2012 sahaja sehingga stok masih ada.

iv. Boucher tidak boleh ditukar dengan wang tunai.

v. Keputusan pengadil adalah \m/uktamat

Untuk maklumat lanjut boleh ke facebook astern Voices production melalui link dibawah ini.

Modar - Inferior Symphony (1992)

Modar merupakan sebuah band yang pertama di Malaysia membawa genre paling perlahan didalam susur galur Metal. Berpaksikan genre bernama Doom Metal, Modar yang berasal dari Terengganu telah merakamkan album pertama bertajuk Inferior Symphony dan dikeluarkan oleh Sonic Asylum Records pada 1992.
 Man (Lead Guitar/Vocal), Nusi (Vocal/Rhythm Guitar), Joe (Bass) dan Bujal (Drum).

Modar - Inferior Symphony (1992)

Tracklist :

1 - Predestination
2 - Modar
3 - Inferior Symphony (Part I)
4 - Restless
5 - Disgrace
6 - Depressed
7 - Inferior Symphony (Part II)


Proses rakaman Inferior Symphony dilakukan di FGM Studio oleh Jee (Axthara) antara Mei hingga Jun 1992. Selaku sound engineer untuk album ini, Jee turut bertanggungjawap dalam proses mixing dan mastering.

Rata2 lagu yang dirakam berdurasi 6 minit keatas, hanya track bertajuk Restless berdurasi kurang dari 5 minit. Kedua2 bahagian lagu bertajuk Inferior Symphony iaitu untuk part I dan II berdurasi 10 dan 9 minit. Merupakan dua track terpanjang didalam album ini.

Keistimewaan album ini mungkin kerana ia merupakan produk pertama tanahair bergenre sebegini dimana pada ketika ini mungkin ada pendengar Doom Metal tempatan hanya pernah mendengar nama band antarabangsa tersohor iaitu Cathedral (gua gila lagu Frozen Rapture dari band ni). Selain itu sound yang terhasil juga boleh dikatakan sangat bersesuaian dengan mood dan suasana lagu yang gloomy, depressed dan benar2 berat serta meleret2. Sound gitar yang tebal juga bersesuaian begitu juga ketukan drum yang tidak memerlukan kelajuan namun bunyi open/close hi-hat jelas kedengaran bersesuain kerana drummer tidak perlu menghentak untuk paduan twin atau double pedal pada bass drum. Growl pada vocal pada gua merupakan 1 perkara paling terbaek melengkapkan kondisi lagu bermood sebegini. Perlu juga dinyatakan bahawa Inferior Symphony juga mengundang seorang vocalist wanita sebagai penyanyi latar bernama Hasnita untuk beberapa lagu dan paling terkesan untuk track terakhir Inferior Symphony (Part II).

Rata2 lagu2 yang terkandung didalam Inferior Symphony menarik belaka dan sukar dipilih track yang benar2 mencengkam jiwa pendengar. Namun gua memilih Inferior Symphony (Part I), Disgrace, Restless dan Inferior Symphony (Part II) sebagai track yang kerap menjadi santapan gegendang telinga.

3 buah track dari album ini iaitu Restless, Disgrace dan Inferior Symphony (Part I) juga termasuk dalam sebuah split bersama FTG bertajuk Reincarnation - Compilation of Thrash & Doom Metal juga dibawah Sonic Asylum Records.

Pada gua Inferior Symphony merupakan sebuah album yang telah mencapai tahap klasik bersesuaian dengan jangka usia material ini dikeluarkan serta penghasilan sound terbaek (bagi gua ianya matching dari segi sound, lirik dan konsep) yang sepatutnya boleh dijadikan rujukan generasi masakini yang berjinak2 mengenali apa itu Doom Metal yang sebenarnya.

Modar boleh dikenali menerusi url yang disertakan dibawah video klip DIY ciptaan mereka beberapa tahun lepas.

Modar - Dying Philosophy (diambil dari album kedua Lost Firdausy)

VotW - Thy Antichrist - Where is your God? [live]

Selamat Tahun Baru 2012! Dissecting the Euphony masih gagah dan wujud fuck yeah! Sebagai entry permulaan untuk tahun ni, gua bawakan Thy Antichrist untuk VotW!