Wreckär - Rape All (EP 2012)

Ok ini sebuah keluaran terbaru dari Faithcraft Production iaitu sebuah label yang berpengkalan di Perlis. Merupakan sebuah band yang terhasil setelah proses rakaman lagu bertajuk "Perisher" dari album kedua Au Revoir. Proses rakaman mini album band yang pada asalnya menggunakan nama Perisher ini adalah menggunakan formula yang sama iaitu tanpa menggunakan instrument gitar. Hanya bass, drum dan vocal. Ok kami di beri tanggungjawap untuk mereview mini album dari Wreckär yang bertajuk Rape All ini. Masih panas!!!! Rilis bulan 3 wei...
Line up : 
Chainsore - Vox / Bass
Melayu - Bass
Barbarossa - Drums/Additional Shout

Logo dan artwork oleh Barbossa

Tracklist

1 - Whimp
2 - Supremacy Pussy Victor
3 - Faggots May Rot
4 - Ugly Fashion Police
5 - Born Bizarro

Rape All melalui proses rakaman di Faithcraft Studio milik line up band ini sendiri dan juga mastermind band Au Revoir iaitu Rammy. Sesi rakaman bermula dari July 2011 sehingga February 2012. Kesemua lagu dihasilkan oleh Chainsore manakala lirik dihasilkan juga oleh Chainsore dan Barbossa. Barbossa turut terlibat dalam penyelenggaraan rakaman iaitu dari aspek engineering dan mastering. Rape All dikeluarkan oleh Faithcraft Productions.

Whimp memulakan sesi pengenalan kepada music Wreckär. Aha.. ekpresi pertama gua apabila mendengar track pertama ini ialah sound dan music direction mereka sungguh kurang ajar + tiada peraturan + langgar + tiada istilah teknikal! haha.. Sebuah fast track yang hanya mementingkan kelajuan. Kalau nak tau bagaimana feel lagu ini cuba bayangkan rock n roll + heavy metal + speed thrash + crusty + punk! anda akan bersetuju dengan pendapat gua. Mungkin.

Supremacy Pussy Victor juga membawa mood yang sama seperti Whimp. Beberapa part menggunakan twin pedal dan bass yang seakan melakukan solo (ingat senang ke nk solo bass??? haha - C). Vocal masih menggunakan suara yang garau. Sebuah track yang main taram tapi tersusun!

Faggots May Rot sebuah track yang punya pengaruh crita Allahyarham P Ramlee. Tau mengapa gua kata begitu. Intro siap ada harmonika lagi. kahkah selambek jek! Aha track ini agak kasar dan paling fast! Vocal menjerit pada tahap maksimum kalau dibandingkan dengan track2 sebelum. Bassline yang berbunga umpama solo. Penggunaan twin pedal yang paling banyak dari 3 track pertama ini. Ini track pilihan gua. Memang cilaka! Apa yang ada digunakan semaksima mungkin!

Ugly Fashion Police berbunyi lebih Punk pada melodi lagunya walaupun suara garau mengalunkan vocal dalam keadaan marah sekali.haha. walaupun tidak disertakan lirik namun boleh kedengaran beberapa sebutan yang x lain x bukan maki dan sumpah seranah. lagu ini mood nya happy cuma vocal sahaja jerit x ingat dunia! Macam lagu lanun pun ada kat ending lagu ni. haha.

Born Bizarro menjadi track penutup. Mengingatkan lagu2 fast The Bollocks zaman demo mereka. track yang sedikit mendatar. Tak cukup huru hara macam 4 track awal. Cuma pengawalan instrument untuk track ini lebih kemas dan sekata.

Pendapat gua, ini mini album harus dimiliki terutama mereka2 yang boring dan nak cari kelainan dari music old skool thrash, heavy metal, punk dan crusty. Tiga orang line up gila ini berjaya menghasilkan sesuatu yang baru dalam industri music Malaysia (walaupun bukan arena mainstream). Ketika di katakan band ini menggunakan formasi tiada pemain gitar gua teringat pada lagu Perisher (track dari album kedua Au Revoir) atau mungkin musicnya seperti The President of United State? Atau adakah bassline nya sehebat Primus? haha.. Juga kalau sekadar menggunakan imaginasi preview dari track Perisher mungkin gua atau anda akan katakan sound production yang dihasilkan tidak sekata atau kedengaran raw. tetapi apa boleh buat Rape All punya sound production cantek dan tahap ketidak seimbangan nya tu masih boleh diterima. Bukan senang nak mix track sebegini untuk tukang rekod amatur weiii..

Bab vocal dan permainan instrument apa yang gua boleh cakap, semua ditahap maksima. Apa yang ada habis dibalun semaksima yang boleh. Vocal jangan nak harap key, Wreckär cuma jerit dengan suara yang garau sehabis pitch. Hahaha.

Ok tunggu apa lagi??? Dapatkan mini album gila ini dengan hanya RM10. Tulis lebih2 xmau, kasi kontek sendiri Wreckär atau Faithcraft Productions. Kami ada link kan camana nk kontek diorang kat bawah video nih.

Sesi rehearsal Wreckär

Untuk preview songs bleh dengar kat reverbnation page Wreckär. Ada link kat bawah ni. Mungkin anda akan bersetuju dengan moto band ini "The Ugliest Band in South East Asia"!!! Sekian!


Email Wreckär
Facebook
Reverbnation

atau hubungi Wreckär melalui :
Faithcraft Production

Silent Death - Silent Kiss Of Death (2012)

Silent Kiss Of Death merupakan tajuk album old timer Death Metal tempatan iaitu Silent Death. Sebuah album yang telah stuck sekian lama setelah selesai proses rakaman (sudah hampir seakan album Bullet dari Langsuyr). Kini segala rasa ketagih untuk mendengar material terbaru Silent Death telah menjadi mimpi nyata apabila Life Record bertindak mengedarkan album ini. Pengurus Silent Death juga bertindak dalam pengedaran album ini.

Silent Kiss Of Death melalui proses rakaman Sutra Studio, Damansara. Edrie Hashim bertindak sebagai Executive Producer manakala Affi Ibrahim merupakan producer nya. Stone Silent Death dan Zizie Hashim bertindak sebagai Assistant Producer. Recording engineer ialah Yus. Proses mixing dilakukan oleh Zairi (Sutra Studio) manakala proses mastering dilakukan oleh CL Toh (Mastering One). Penerbit untuk album ini ialah Neomagik Sdn Bhd.
 Silent Death - Silent Kiss Of Death (2012)
Artwork oleh NTOMB

Tracklist
1 - Whispering Kiss (Intro)
2 - Silent Kiss of Death
3 - Lipas Terbang
4 - Hell-Popotamus
5 - Mati Senyap
6 - Slaughtered Six Six Six
7 - Budak Botak
8 - The Curse of Latjuna
9 - Diam Mati

Stone (Vocal/Bass), Joe Slaughter (Guitars), E-jal (Guitars), Ian Han (Drum - Sessionist)

Track pertama untuk album Silent Kiss Of Death ini bertajuk Whispering Kiss. Merupakan sebuah track instrumental dari petikan akustik gitar oleh Joe Slaughter.

Silent Kiss of Death menjadi track pertama bervocal. Permulaan yang menjawap segala tanda tanya bagaimana arah terkini music garapan Silent Death. Ya.. ngauman pertama dari Stone ternyata begitu berbisa. Music untuk track pertama ini agak ribut pada verse dan chorus yang menarik. Err gua terbau seakan satu riffing seakan sama dengan sebuah lagu dari Silkhannaz bertajuk Kiss of the Whisper tetapi tidak sama 100%. Mungkin sedikit persamaan secara tidak sengaja. Solo gitar? menarik kerana serangan solo dari left right side tanpa memberi sebarang ruang kosong. Persepsi pertama gua = vocal yang mantap dan music yang rancak!

Lipas Terbang menjadi track kedua dihidangkan menerusi album ini. Track pertama ciptaan Silent Death dalam bahasa ibunda (Silent Death pernah membawa lagu Satria Bangsa dalam kompilasi Tribute to Rusty Blade). Masih mengekalkan struktur lagu yang bermood rancak. Solo gitar untuk kedua2 part juga sedap didengar. Juga kredit kepada Stone kerana berjaya membawa lagu ini dengan baik dari segi penyampaian vocal.

Hell-Popotamus sebuah track yang agak berbau Death Metal tegar jika dilihat pada riffing2 yang menjadi asas penciptaan lagu ini. Kental dan padat!

Diam Mati merupakan versi terbaru untuk track asal Devouring Judas yang terdapat didalam kompilasi kvlt Dark Live Collections (1993). Masih mengekalkan struktur penciptaan asal kecuali solo gitar yang lebih berbisa. Walaupun bertukar lirik ke Bahasa Melayu namun pembawaan vocal Stone ternyata tidak memberi kesan sumbang malah masih ke brutal rakaman asal 1993 dahulu.

Tidak salah rasanya jika gua akui Slaughtered Six Six Six merupakan track pilihan gua untuk album ini. Riffing2 yang pelbagai dan elemen2 Death Metal tegar dipersembahkan dari drumstroke dan riffing seperti pada durasi 1:26 sehingga 1:43. Mungkin track ini kedengaran agak berlainan dari apa yang pernah dihasilkan Silent Death sebelum ini tetapi pada gua track ini punya keistimewaannya tersendiri. Tipulah jika anda tidak berasa untuk menghentak kaki ketika track ini berkumandang. Haha.

Budak Botak membawa mood album pertama Before The Sunrise. Mengingatkan kepada Dying Moment pada beberapa ketika. Juga merupakan sebuah track yang rancak. Solo gitar tidak memberi sebarang belas kasihan.

The Curse of Latjuna bermula rancak namun verse pertama bermood perlahan (rancak sedikit dari Preacher Of The Dark). Feel in dari gitar agak menambah keyakinan untuk track ini. Solo gitar masih menyengat dan menambah mood agar lagu ini lebih hidup.

Mati Senyap merupakan track penutup untuk album ini. Juga merupakan sebuah lagu lama yang bertajuk Spell Bound yang turut diselitkan bersama didalam kompilasi Dark Live. Mungkin track ini merupakan sebuah track paling berlainan dari lagu2 ciptaan Silent Death kerana punya sedikit penangan Black Metal (lebih terserlah jika anda mengamati track asal dari Dark Live Collection). Untuk versi terbaru ini perubahan ketara pada pre-chorus dan juga solo gitar (walaupun masih menggunakan akustik).

Keseluruhan album ini masih boleh dibanggakan terutama dari segi sound produksinya. Mungkin sedikit kelainan dari segi overall sound jika anda membandingkan album ini dengan Before The Sunrise. Perubahan dan kemajuan teknologi mungkin menjadi penyebab sedikit perubahan rakaman dahulu dan kini. Juga perubahan line up serta usia yang meningkat memberi sedikit kelainan dalam penciptaan lagu2 terbaru Silent Death. Namun apa yang pasti growl bertenaga dari Stone ternyata masih berbisa walaupun beliau menghilang dalam tempoh yang agak lama.

Kenali Silent Death melalui link yang disertakan dibawah video di bawah ini.


Silent Death - Silent Kiss Of Death (2012)

VoTW - Nylon Pink - Gee (SNSD cover)

Hello,

Nampaknya Kuala Lumpur ditakluki peminat K-Pop Jumaat lepas disebabkan kehadiran Girls' Generation untuk konsert Twin Tower Alive 2012. Siapa pergi? Gua hanya mampu termenung tengok streaming video di pejabat disebabkan kekangan kerja. Dengar cerita cecah puluh ribuan juga yang hadir, lu orang bertuah la weh ugh. Rakan-rakan yang pergi menyatakan SONEs, Soshified dan macam-macam chapter SNSD semuanya bawak banner bagai, termasuk yang lelaki berpakaian pink (gaytarded kahkah). Jadi, untuk tidak menyakitkan hati gua dengan berterusan, gua bawakan VoTW minggu ni sebuah cover song Girls' Generation versi English dari Nylon Pink berjudul Gee. Oh, pendapat gua? Macam Girls' Generation got raped by Daughtry. Kahkah.

p/s: Lain kali Girls' Generation turun gua akan amik cuti dan beli presale tiket! Janji!

Capitalist War Holocaust - 4 Way Split (2012)

Gua mengetahui akan 4 way split ini setelah membelek2 blog dan site label2 indiependent tempatan untuk tujuan membeli staff2 yang berkenan di hati (haha ayat x bleh blah - C) dan turut terselit berita 4 way split ini yang membariskan beberapa band yang gua pernah dengar. Dan gua selaju kilat bertanya beberapa individu yang terlibat didalam album ini untuk mendapatkannya dengan kadar segera setelah CD ini mula diedarkan. Ok cerita panjang xmau, so 4 way split ini menampilankan 4 buah band bergenre antara Thrash Punk hingga D-Beat yang sedang memuncak dan aktif merancakkan gelanggang2 gig tempatan. Band2 terlibat adalah Exkoriator (Singapore), Angkara (Kedah), Diskangkung (Johor) dan Geen Naam (Kuala Lumpur).
Capitalist War Holocaust -  4 Way Split (2012)
Exkoriator (Singapore), Angkara (Kedah), Diskangkung (Johor) dan Geen Naam (Kuala Lumpur)

Tracklist

Exkoriator
1 - In Crust We Trust
2 - Exkoriate
 3 - Kiluminate
 4 - Ignorance

Angkara
5 -  Kita Hanya Sengketa
6 - Attack By Strategem
7 - Darah Merah
8 - Slanderous Bullet

Diskangkung
9 - Kangkungcore!
10 - Oppressive System
11 - Misery
12 - Dunia Huru Hara

Geen Naam
13 - Years Of Suffering
14 - Surrounded By Evil
15 - Tomorrows Dream
16 - The Final Divine

Capitalist War Holocaust diriliskan oleh 5 buah label iaitu Blackseed Records, Blood of War Records, Sukma Records, Senapunk Records dan Larkin Terror. Kesemua track melalui proses mastering yang dilakukan oleh Jerryzon. Front coverartwork dihasilkan oleh Koden Diskangkung manakala layout design (cover sleeve) dilakukan oleh Laney Sixx.



Exkoriator, band dari Temasik yang terdiri dari membawa 4 buah lagu iaitu In Crust We Trust, Exkoriate, Kiluminate dan Ignorance. Dianggotai oleh Irfan (bass), Aisyah (vocal), Nisman (drum) dan Kody (guitar). Kerja2 rakaman dilakukan di TNT Studio. Exkoriator merupakan sebuah kumpulan yang pada gua punya kekuatan luar biasa dan sesuai sekali menjadikan telinga anda berdesing apabila mula mentelaah CD ini. Pada halwa telinga gua music yang dibawa oleh Exkoriator lebih heavy dan sudah terjerumus ke kancah Thrash Metal walaupun pengaruh Punk dan Crusty jelas dirasai. Solo2 gitar juga melengkapkan kerancakan lagu2 garapan mereka. Sebuah band yang pada gua harus diberi perhatian. Mengingatkan gua pada Atomic Death. haha..


Angkara dari Kedah, sebuah band yang telah gua telaah demo serta EP mereka (klik sini untuk baca) menjadi band kedua untuk menyambung kerancakan 4 buah lagu dari Exkoriator. Dianggotai oleh Rizal (1st guitar/vocal), Man (drum/backing vocal), Idan (2nd guitar/backing vocal) dan Firdaus (bass/backing vocal). Proses rakaman (gua rasa paling tepat editing sebab drum track rekod distudio barangkali kecuali gtar dan bass) dijalankan sendiri menggunakan aplikasi home studio. Angkara mempertaruhkan 4 buah lagu iaitu Kita Hanya Sengketa, Attack By Strategem, Darah Merah dan Slanderous Bullet. Agak memeranjatkan kerana mutu produksi lagu2 Angkara agak raw jika dibandingkan dengan apa yang pernah mereka hasilkan sebelum ini. namun jika diteliti semangat memberontak jelas kedengaran dari setiap track yang dihasilkan.


Diskangkung, band dari selatan tanahairyang di anggotai oleh Along Pencapang (bass), Koden (vocal), Ait Petroza (gitar) dan Shaholen (drum) membawa 4 buah lagu iaitu Kangkungcore!, Oppressive System, Misery dan Dunia Huru Hara. Jika diteliti music bawaan Diskangkung sama seperti band2 lain yang kedengaran memberontak. Juga antara band yang menggunakan twin pedal dalam instrument drum.


Geen Naam yang berpusat di Kuala Lumpur muncul denagan 4 buah lagu iaitu Years Of Suffering, Surrounded By Evil, Tomorrows Dream dan The Final Divine benar2 bikin goyah perasaan. Kawalan instrument yang baek malah rentak yang dimainkan juga rancak. Jika sebelum ini gua hanya pernah melihat kaset merah mereka namun setelah mendengar sendiri material mereka, membuatkan gua terasa untuk mendapatkan kaset merah tersebut untuk santapan gegendang telinga gua seterusnya.

Kesimpulan yang boleh dikatakan Capitalist War Holocaust ini boleh dibanggakan kerana keempat2 band yang disatukan adalah merupakan antara band2 baru yang mendapat perhatian pendengar2 d-beat dan pada gua keunikan keempat2 band iailah gabungan music bawaan yang diantara Crusty + Punk + D-Beat + Thrash dan jika anda dikalangan 4 jenis music tersebut adalah dinyatakan anda tidak akan berasa rugi untuk memiliki album ini. CD ini jugak didatangkan dengan booklet yang menyediakan info untuk setiap band beserta lirik untuk setiap lagu yang terkandung didalam album ini.

Dari segi sound produksi mungkin Angkara sahaja yang agak kurang menonjol dan gua selaku pendengar demo serta EP terdahulu mereka agak terkejut dengan rakaman kali ini yang agak berlainan dimana ianya kedengaran raw seakan demo. namun begitu terdapat perubahan dalam pembawaan vocal Angkara yang mana ianya kedengaran leih garang dari apa yang telah dilakukan terdahulu. Manakala 3 band lain menghasilkan sound terbaek dan jelas kesemua instrument berada dalam level yang seimbang.

Untuk mendapatkan Capitalist War Holocaust -  4 Way Split (2012) ini anda boleh menghubungi label2 yang terlibat dalam penghasilan album ini iaitu Blackseed Records, Blood of War Records, Sukma Records, Senapunk Records dan Larkin Terror. (sesetengah label telah kami sediakan link disidebar blog ini)

Atau jika anda ingin mendapatkan terus melalui band atau mengenali atau juga menghubungi keempat2 band, kami menyediakan juga link2 untuk setiap band untuk anda hubungi dibawah flyers dibawah ini.

klik imej untuk pandangan lebih besar

Exkoriator


VoTW - Malignant Tumour - The Metal

Hello Monday! It's time for VoTW again!

Wow,seriously? Something happened when I was not around? While Abu is busy gathering haters, I rather enjoy this. Gotta love the high pitch 'Metaaaaaal' shout at the beginning and boy oh boy, this somehow reminds me of Metallica - Whiplash. Well,maybe just me. I appreciate the humorous approach of this video (though the lyrics tell a different 'true metal' story), come on you really have to be serious 24/7 bro? Pshh, not for me.What do you bros think? Until then, ta!

Ni apa lancau?

Sial lama pulak aku tak tulis.Aku lupa password aku sebenarnya. Okey sedia? Ni apa jadah?Fail!HAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAH!


Neftaraka - Morts (2012)

Band ini telah kami review album pertama mereka iaitu Eternal Harsh yang rilis pada 2010, juga sesi interview yang dilakukan baru2 ini (boleh klik sini untuk baca) dan seperti dinyatakan dalam sesi tersebut album kedua mereka bertajuk Morts akan menemui pendengar pada awal 2012. Album yang dikeluarkan oleh sebuah label indiependent United Kingdom iaitu Eldritch Lunar Miasma Records ini menemui pendengar pada 21 Januari 2012 dalam format CD dan kaset. Selaku frontman Neftaraka dan empunya label sendiri Xxul turut mengedarkan album ini melalui Eastern Myth Records.
 Neftaraka - Morts (2012)

Tracklist :

1. Rituale
2. Sufferance
3. Morbid
4. Legions (Silverian Kvlt)
5. Pandemonium
6. F.O.A.D.A
7. Anttarra Solitude
8. Morts

Morts melalui proses rakaman di Unholy Necro X Studio. Engineer untuk rakaman ini ialah Mr Amergeddon. Proses rakaman bermula dari January 2010 sehingga September 2011.

Rituale mrupakan intro yang kedengaran seperti bunyian sebuah tempat penyeksaan manusia. Cukup mencemaskan seakan menggambarkan situasi seseorang yang cuba melarikan diri dari diseksa (macam kena potong anggota badan dengan chainsaw).

Sufferance menjadi track pertama bervocal. Suatu kelainan dari material2 Neftaraka terdahulu. Riffing berlainan dimainkan untuk stereo side namun mood yg dihasilkan jelas menggambarkan suasana penuh kerisauan dan menyeramkan. Vocal Xxul menggunakan kesan echo untuk menambah kengerian track ini.

Morbid juga punya kelainan dimana permulaan track terdapat solo gitar yang menghidupkan lagi rhytm gtar sebelum suasana menjadi perlahan dan plucking berdistortion dimainkan. Ketika ini juga vocal yang sangat ngeri memulakan tugas seakan merintih. Bahagian attack mengembalikan mood gelap dan terseksa yang menjadi trademark Neftaraka. Riffing yang kadangkala membawa mood penuh depressive malah
turut kedengaran seakan menyedihkan.

Legion (Silverian Kvlt) terus menyerang tanpa sebarang tanda dan belas kasihan. Mood yang mengingatkan gua pada material2 Neftaraka terdahulu. Sebuah track yang bermula dengan mood suram namun berubah ditengah2 track seakan menggambarkan keberanian menentang sesuatu. Namun begitu track ini turut kedengaran sedikit melodic.

Pandemonium bermula mendatar dengan kepelbagaian pembawaan vocal sebelum tempo dilajukan. Verse kedua menyaksikan penggunaan progression chord yang agak pelik namun masih da lam mood yg gelap. Ketika Xxul seakan bercakap dikala music latar dalam tempo perlahan mengingatkan gua pada lagu Nebiras Les Secret De Secret dari EP terakhir mereka. Ketika track seakan berakhir tiba2 lagu diteruskan dengan serangan tanpa belas dan penamat yang mengejut.

F.O.A.D.A merupakan track yang pernah terkandung didalam EP Raw is Law. Ya ianya masih seperti track terdahulu. Menariknya vocal yang saling serang menyerang tanpa henti dari awal hingga akhir.

Anttarra Solitude bermula dengan bunyian seakan berada di tanah gersang yang berasap. Seakan menggambarkan keadaan suatu tempat yang mengalami kehancuran. Ketika kesemua instrument memulakan rentak masing2, Merupakan track kedua yang menyelitkan solo gitar yang langsung tidak berteknikal namun memadai untuk menggambarkan suasana dan mood keseluruhan lagu.

Morts bermula dengan mantera melayu yang boleh bikin anda menoleh ketingkap jika bersendirian dimalam hari. Ketika lagu mula berkumandang, gua terasa seperti mendengar album2 kult Darkthrone. Sebuah track yang riffing gitar nya melahirkan rasa seram dan tertekan.

Kesimpulan yang boleh gua katakan setelah mentelaah album ini ialah Morts merupakan sebuah album yang paling berlainan dari hasil2 terdahulu Neftaraka. Mungkin paling tepat jika gua katakan ianya menghidangkan sound paling clean namun jika diamati dengan penuh ketelitian, unsur2 Raw dapat dihidu. Sememangnya sound yang unpolished (dinyatakan dalam intebiu sebelum ini) digarap bersama ketika proses mixing. Malah ada beberapa part vocal yang seakan sengaja di over level kan tetapi dicantikkan agar bunyi tersebut tidak mengganggu sound keseluruhan lagu. Ianya seakan merakam track gitar menggunakan walkman dan diterjemahkan (transfer) ke bentuk wave ketika menggunakan perisian rakaman sebelum diedit agar kedengaran baik. Ok itu pandangan ikhlas gua ketika mengamati Morts.

Neftaraka juga bijak dalam mengabadikan unsur raw dan ugly dalam penyampaian lagu2 mereka. Track bertajuk Pandemonium menyaksikan bagaimana Neftaraka menggayakan bawaan vocal yang pada gua sungguh buruk namun itulah yang dikehendaki kerana mereka berjaya menjiwai betapa buruknya mood yang disepatutnya terdapat didalam lagu tersebut.

Ok, untuk dapatkan Morts yang hanya dikeluarkan secara limited, anda boleh menghubungi Neftaraka melalui label mereka sendiri iaitu Eastern Myth Records atau secara terus melalui Eldritch Lunar Miasma Records. Kedua2 link label berkenaan kami sediakan dibawah ini. Bersedialah untuk melayan music paling beremosi dari Neftaraka.


Hereafter – Endcient (2012)

Mereka pernah melahirkan beberapa demo/EP sekitar pertengahan hingga penghujung dekad pertama 2000. Kemudian melahirkan album pertama berjudul Government Conspiracy pada 2010. Dan terkini dibawah tiga buah label yang menyalurkan dana untuk memasarkan album ini, Hereafter kembali bersama album terbaru yang pada gua perlu diberi perhatian. Pertama kerana setelah meneliti hasil2 keluaran mereka terdahulu, Endcient merupakan sebuah album yang punya peningkatan mendadak dari segi penciptaan lagu dan paling menonjol peningkatan dari segi mutu sound produksi album.
Hereafter – Line up untuk album Endcient

Redza Hellbullets - Lead / Rhythm Guitars and Vocals
Haidir Lifeform - Lead Bass / Backing Vocals
Panjang Nuclearblaster - Lead Drums /Backing Vocals

Cover artwork oleh Tibor Bedats Slovak
Inner cover artwork under permission by Long Weta Workshop

Tracklist

1 Entrance To The Void (Intro)
2 Evil Machines
3 Celestial Disk
4 The Final World War
5 Hereafter
6 Tiga Celaka
7 End Of Transmission (Outro)
8 Welcome Home (King Diamond Cover)

Endcient melalui proses rakaman di I.S.S dan proses mix dan mastering dilakukan oleh Vader dan Hereafter sendiri. Proses mengambil masa dari November 2011 sehingga February 2012. Tiga buah label terlibat dalam penghasilan album ini iaitu Nuclear Gaichal Recording (France), Witchhunter Productions (Thailand) dan Metal Porn Production serta Magenta Screen (Malaysia).

Album yang mengandungi 8 track ini terdiri dari 6 track bervocal dan salah sebuah lagu yang dimuatkan ialah lagu saduran dari King Diamond yang diambil dari album Them iaitu Welcome Home.

Entrance To The Void (Intro) menjadi pembuka kata dimana track ini ialah sebuah instrumental yang memuatkan solo2 gitar dan juga solo bass.

Evil Machines bermula tanpa sebarang petanda dimana vocal terus menyanyi sesaat pertama music dimainkan. Ada pengaruh Municipal Waste dan sedikit crossover. Verse kedua pula kedengaran pengaruh kuat Sodom. Track turut diselit solo seketika sebelum chorus menamatkan track.

Celestial Disk bermula dengan plucking guitar dan membawa mood ambient sebelum riffing berdistortion menyerang. Riffing yang menarik dari verse pertama dan chorusnya.

The Final World War sebuah track yang cukup thrashy! Mampu membuatkan crowd tak senang duduk jika dibawa secara live. Pertengahan lagu mood agak mendatar namun masih boleh bikin goyang kepala. Merupakan track terpanjang untuk album ini.

Hereafter bermula dengan riffing yang mood nya mengingatkan kepada lagu Augustbomb dari Sodom. Namun apabila vocal melantunkan nyanyian, trademark Hereafter terserlah. Sebuah track yang juga merupakan nama band ini sendiri. Kelebihan track ini? Solo dan part shout beramai2. Boleh gegar show jika ramai2 singalong. Haha.

Tiga Celaka sebuah lagu yang nakal dibahagian liriknya. Saduran dari lagu 3 Sekawan yang didendangkan masa kecik2 dulu. Haha 1 Malaysia ya????

End Of Transmission merupakan outro untuk album ini yang juga merupakan hasil ciptaan Hereafter sendiri. Berbunyi ambient.

Ok, track terakhir yang lebih kepada bonus track ini merupakan lagu saduran dari King Diamond yang bertajuk Welcome Home. Dipetik dari album Them. Vocalist band ini berjaya melakukan high pitch terutama pada awalan track. Solo2 yang baik berjaya dimainkan oleh gitarist Hereafter. Satu percubaan yang baik.

Ok, apa yang perlu dikatakan berkenaan album Endcient ini ialah ini merupakan rakaman terbaik Hereafter sepanjang mereka mengeluarkan demo/EP serta album pertama dahulu. Album yang mampu memberi kepuasan kepada awang2 Thrash untuk headbang ataupun pada yang dengar kat hifi, computer dan mp3 player pasti tanpa disedari kaki anda akan sama menghentak mengikut alunan tempo lagu2 Hereafter.

Endcient juga seakan satu pengubat rindu kepada penggemar irama Thrash Metal yang sememangnya merupakan genre rebel yang mula bertapak di Malaysia. Walaupun ada beberapa riffing dan melodi kedengaran sedikit crossover namun bagi gua Endcient masih dalam pengaruh kuat Old Skool Thrash Metal. Tidak rugi memilikinya.

Dapatkan Hereafter - Endcient dengan harga RM20 melalui khidmat pos. Official tee juga boleh di grab bersama dengan harga RM40 termasuk pos. Untuk package TS + CD pula berharga RM50 termasuk pos. Kami sertakan sekali laman sesawang label tanahair yang menjadi pengeluar utama di Malaysia iaitu Metal Porn Production di bawah video dibawah.

Kenali Hereafter melalui lawan sesawang mereka dibawah video ini :

Hereafter - Live in KL Thrashed 2011