Carburetor Dung - Inginku Rejam Raksasa Kejam (2012)

Carburetor Dung, band penuh sensasi apabila pertunjukkan pentas mereka pernah menjadi penghias dada2 tabloid. Setelah sekian lama tidak menghasilkan album atau EP rasmi, pada tahun ini Carburetor Dung muncul dengan sebuah album terbaru dalam bentuk CD bertajuk Inginku Rejam Raksasa Kejam dan pada penghujung 2011 iaitu sekitar November, album ini telah pun berada dipasaran sebenarnya dalam bentuk piring hitam.
Line up Carburetor Dung

Alak - Vocal
Joe Kidd - Guitar
Tom Bollock - Guitar
Fendi - Bass
Bullet - Drums

Artwork diadaptasi dari "Kerbau" oleh Yee I-Leen

Tracklist :

 1 - Mata Buta
2 - Potong Nama, Tutup Buku
3 - Semua Sama, Semua Bosan
4 - The Fine Line Of Numb
5 - Hanturaya Putrajaya
6 - Punk Gampang
7 - Aku, Buku & AUKU
8 - Macam Celaka
9 - Aku Mahu Jadi Anjing Mu

Inginku Rejam Raksasa Kejam pada asalnya telah melalui proses rakaman secara live pada 3 dan 4 Jun 2007 lagi (dah lama jugak sebenarnya..) bertempat di Dreamwalk Studio. Mohd Nazri Yusof (Lab) merupakan sound engineer dalam rakaman ini. Proses adunan dilakukan oleh Bullet dan Carburetor Dung sendiri di Ricecooker Shop sekitar Januari 2009. Proses mastering dilakukan oleh Dan Randall dari Mammoth Sound Mastering, California pada Ogos 2011. Kesemua lagu kecuali Aku Mahu Jadi Anjing Mu di cipta oleh Joe Kidd dan Carburetor Dung. Kesemua lirik dihasilkan oleh Joe Kidd. Inginku Rejam Raksasa Kejam versi CD diriliskan oleh Alternative Garage Entertainment pada Februari 2012. * versi LP 10" dirilis oleh F.A.M.E.D Records, Berlin German.

Mata Buta sebuah track penuh kemarahan berdurasi 48 saat memulakan pengenalan untuk album ini. Sebuah lagu yang berunsur politikal yang kental.. Errr..album ni memang politikal abisss!!!

Potong Nama, Tutup Buku juga sebuah track yang rebel. Lirik yang seakan ditujukan kepada pemimpin2 yg punya kuasa menutup kes2 tertentu. Juga sebuah lagu yang laju.

Semua Sama, Semua Bosan bermula dengan sample bercakap dari seorang pemimpin dihadapan rakyatnya. Mood dan tempo lagu masih seperti dua lagu terawal. Sekali lagi sample dialog digunakan untuk tengah2 lagu.

Satu2 nya track berbahasa inggeris untuk album ini bertajuk The Fine Line Of Numb. Ok apabila mendengar sahaja lagu ini mengingatkan pada album pertama Songs For Friend. Mood dan feel yang sama masih dikekalkan dan mungkin juga ini merupakan lagu lama yang dicipta ketika zaman album pertama dahulu. Cuma pada pertengahan lagu agak sedikit berlainan mood nya namun pengakhiran lagu masih didalam mood seperti verse awal tadi.

Hanturaya Putrajaya merupakan antara track yang bertempo perlahan. Alak seakan bersajak di dalam lagu ini.

Punk Gambang merupakan track paling pendek iaitu berdurasi 33 saat. Haha sebuah fast song yang selambek!

Aku, Buku & AUKU jika diperhatikan pada liriknya agak sinikal tetapi mesej yang cuba disampaikan agak berat kearah politikal dan sistem pendidikan tanahair.

Macam Celaka antara track pilihan gua dari album ini. Melodi yang catchy serta penyampaian vocal yang bersesuaian dengan lirik yang disampaikan melalui nyanyian Alak. paling menarik bassline oleh Fendi yang berbunga2 di setiap perubahan note.

Aku Mahu Jadi Anjing Mu merupakan track tambahan yang terdapat dalam versi CD. Track ini tidak terdapat didalam versi vinyl 10" yang dikeluarkan oleh sebuah label dari German.

Keseluruhan album ini boleh dibanggakan dan kesemua instrument berada dalam tahap terbaek dan sound punk masih jelas kedengaran secara keseluruhannya. Tidak salah kiranya konsep musical Carburetor Dung masih tidak berubah seperti album sulung mereka Song For Friends pada awal 90an dahulu. Cuma perubahan ketara pada lirik dimana hanya track ke 4 iaitu The Fine Line Of Numb menggunakan bahasa inggeris. Lirik yang 100% dihasilkan Joe Kidd agak berbeza dari apa yang pernah mereka hasilkan dalam rilisan2 sebelum ini. Untuk Inginku Rejam Raksasa Kejam, lirik2 berbau politikal dihasilkan dengan radikal sekali bersesuaian dengan situasi politik tanahair.

Seperkara lagi yang wajib dinyatakan berkenaan packaging CD ini. Kreativiti dan pakej yang disertakan untuk pembeli CD ini adalah sangat berbaloi kerana ianya dikeluarkan dalam bentuk box (macam kotak ubat nyamok tu..) dan didalamnya disertakan sebuah giant poster, patches, sticker dan pakej CD berbonus track yang tiada dalam versi LP iaitu track bertajuk Aku Mahu Jadi Anjing Mu. Cover sleeve juga simple tetapi punya isi yang menarik. Setiap lirik disertakan terjemahan dalam bahsa inggeris juga untuk track berbahasa inggeris iaitu The Fine Line Of Numb juga diterjemahkan ke bahasa Melayu.

Kotak CD

CD

Sticker + CD + Packaging Box

Giant Poster saiz A2 (42cm X 56cm)

Ok Inginku Rejam Raksasa Kejam boleh didapati dengan harga RM25 dengan pembelian diatas tangan atau RM30 secara pos. Procedur pembelian secara pos boleh di baca di sini (KLIK SINI). Untuk pembelian format LP atau piring hitam (10") mungkin anda perlu berhubung terus dengan Ricecooker atau (gua terjumpa sebenarnya) Basement Rekordz yang menjual LP ini di malaysia dengan harga RM50. Tidak perlu diperkatakan apa2 lagi berkenaan pakej ini. Tidak rugi memilikinya. Haha..

Untuk pembelian atau sebarang urusan, anda boleh menghubungi Carburetor Dung melalui laman sesawang mereka di bawah preview song ini.



Au Revoir - Ku Bunuh Mu (Single 2012)

Gua difahamkan Au Revoir seakan cuba berehat buat sementara dan mastermind band ini iaitu Rammy cuba menumpukan pada band projek nya iaitu Wrecka, tetapi seperti juga selepas lahir mini album Suul Khatima, beliau ada menyatakan akan berehat dari menulis lagu. Perkara ini seakan berlawanan apabila Au Revoir kembali menghasilkan album Engine Of My Heart pada 2011. Suku pertama 2012, Au Revoir kembali lagi namun hanya dalam format single yang memuatkan hanya dua buah lagu. Perubahan line up (setelah Yen meninggalkan Au Revoir sebelum lahirnya Engine Of My Heart) yang menampilkan Zizi Row dari band Kherow menggalas posisi sebagai pemain gitar nyata menampakkan kematangan dalam music Au Revoir setapak lagi. March 2012, Au Revoir kembali bersama sebuah CD single bertajuk Ku Bunuh Mu.
 Au Revoir - Ku Bunuh Mu (Single 2012)

Tracklist

1 - Ku Bunuh Mu
2 - Patah Sayap Bertongkat Paruh

Seperti biasa Au Revoir menjalani rakaman di Faithcraft Studio milik Rammy. Proses penciptaan lagu, lirik, rakaman dan kesemua instrument dimainkan oleh Rammy manakala Zizi Row memulakan tugas pertama bersama Au Revoir dengan menyumbang solo2 yang... ok nanti kita review satu persatu.

Ku Bunuh Mu merupakan lagu pertama berbahasa Melayu ciptaan Au Revoir. Permulaan lagu yang menggunakan drum loops agak kedengaran seakan Dewa dan bunyian piano permulaan membuatkan gua terasa seperti mendengar lagu Audioslave berjudul Like a Stone yang pernah menjadi top suatu ketika dahulu. Ok berbalik kepada track ini, ternyata susunan music untuk kali ini adalah penciptaan paling matang. Solo2 yang ternyata berjiwa dari Zizi Row tersangat bersesuaian dengan mood, durasi dan apa yang dilakukan adalah bersesuaian pada tempatnya. Satu penjiwaan yang sangat baik dari Zizi Row. Solo2 utama sungguh berteknikal dan beliau menggunakan segala kemampuan bermain gitar untuk disumbangkan keatas lagu ini. Mungkin solo selaju malmsteen, alexi laiho, herman lee boleh sahaja disumbat kedalam mana2 lagu tetapi penjiwaan (soul) atau pemahaman adalah sesuatu yang sangat mahal dan bukan semua orang boleh lakukan. Vocal??? ok kali ini ternyata Rammy mampu menyanyi dengan baik, dari segi jeritan dan penyampaian melodi vocal yang baik. Vokal yang sampai pada key lagu dan beliau berjaya sebagai vocalist untuk kali ini. Syabas!

Patah Sayap Bertongkat Paruh merupakan sebuah instrumental yang menyaksikan Zizi Row menampilkan kehebatan sebagai gitar hero yang baik! Kali ini terasa pengaruh Rainbow, Iron Maiden pada solo gitar di permulaan lagu. Apabila solo yang bergulung2 dimainkan apa lagi boleh dikatakan? Mungkin pemain2 gitar perlu mendapatkan single ini untuk tujuan rujukan barangkali. Ok rhytm gitar untuk track ini sedikit progresif. haha sesuatu yang tidak ada dalam kamus music Au Revoir selama gua meneliti lagu2 mereka sebelum ini.

Ok, sound production single ini agak berlainan dari album2 terdahulu. Gua dikhabarkan oleh Rammy bahawa 70% peralatan rakaman kali ini adalah berlainan dari apa yang pernah digunakan sebelum ini. Dari segi keseimbangan bunyian mungkin boleh dikatakan ada sedikit sekitar 5% mungkin ketidakseimbangan bunyi tetapi feel, mood dan pembaharuan yang diberikan melalui 2 track ini dapat menghapuskan perkara tersebut.
Tidak perlu dinyatakan apa lagi berkenaan single ini kerana apa yang gua boleh katakan ia nya adalah sesuatu yang baru dari Au Revoir.

Ku Bunuh Mu boleh dimiliki dengan harga RM10 termasuk kos pos. Hubungi Faithcraft Production melalui link dibawah ini. Kontek terus Au Revoir untuk copy anda.


Second Combat - Count On To Survive (2012)

Kali terakhir DtE menulis berkenaan genre hardcore iaitu ketika Thy Regiment baru melahirkan album pertama bertajuk Forgive and Forget pada 2010. Kini kami kembali lagi bersama nama besar didalam scene hardcore tempatan dan nama mereka juga sudah dikenali di serata pelusuk dunia hardcore umumnya. Second Combat, band yang berasal dari Klang Selangor. Antara band yang tegar dengan pegangan Straight Edge nya dan apa yang membanggakan mereka adalah antara band tempatan yang pernah melakukan tour Eropah sebelum ini. Komitmen yang patut dipuji kerana keberanian berkecimpung didalam arena music secara profesional. Second Combat juga telah terlibat didalam pelbagai kompilasi album, malah sejak lahirnya split demo tape pertama mereka bersama Dashown (sori kalau info x brapa betol - kerana mereka turut melahirkan demo tape pada 1997) pada 1996, mereka turut melahirkan beberapa EP dan antara band yang rilisannya dalam bentuk piring hitam. Pada awal 2012, Second Combat kembali bersama album terbaru bertajuk Count On To Survive.
 Line Up Second Combat

Ein - vocals
Palie - drum
Atoq - guitar
Arwith Utarid - bass

Cover artwork oleh Dregala

Tracklist

1 - As We Living
2 -  Rebuild A Tree
3 - Lets Give It Up
4 - Industry Of Criminal
5 - Heartbreaking
6 -  Fair Trade Will Put An End To World Poverty
7 - Hearts Together
8 - Land Of Aboriginal Man
9 - 15 Years
10 - Count On To Survive

Nash Muhandes bertindak sebagai engineer dan juruadun di The Band Shop, Taman Melawati, Kuala Lumpur. Proses rakaman dilakukan sekitar Januari sehingga March 2011. Untuk track2 yang menggunakan suara latar, Second Combat menggunakan khidmat rakan2 iaitu Apex, Jenn & Thy Mighty Regiment Crew (Thy Regiment rasanya nih..). Serta vocal undangan iaitu Aca dari Straight Answer (Jakarta) untuk track bertajuk 15 Years.

Bermula dengan As We Living yang hanya berdurasi 2 minit 41 saat seakan sebuah luahan perasaan yang di Ein selaku vocalist Second Combat. Luahan yang di sahut beramai2 yang sungguh beremosi.

Rebuild A Tree memulakan rentak music garapan Second Combat. Sebuah track yang mendatar dan separa fast. Cuma agak catchy kedengaran apabila sahutan beramai2 menyelangi nyanyian Ein.

Lets Give It Up merupakan sebuah track yang menggunakan dwi bahasa. Pada gua track ini sepatutnya di jadikan sebuah official video kerana mesej yang cuba disampaikan positif. Keberanian menggunakan dwi bahasa namun kedengaran seakan sedikit pelik dengan kawalan nada suara dalam part berbahasa Melayu. pada gua track ini mungkin akan lebih bertenaga jika vocalist menyanyikan dengan lebih bertenaga pada verse pertama dan kedua. Kelebihan track ini ialah bahagian melodi pada bahagian chorus yang catchy dan mudah diingati.

Industry Of Criminal bermula dengan riffing yang membuatkan pendengar ingin mengetahui apakah yang bakal berlaku selepas permulaan ini. Apabila verse pertama menjelma, menyatakan bahawa track ini sungguh bersemangat dan antara fast track terawal yang menarik.

Heartbreaking sebuah track bermood perlahan pada permulaannya (bukan ballad ya) namun nyanyian seakan bersajak oleh Ein. Apabila lagu berterusan, tempo menjadi semakin pantas. Juga merupakan lagu pertama yang menyelitkan solo gitar (walaupun tidak bergulung2 cuma cukup2 bagi relate on feel lagu) selepas berakhir 4 track terawal.

Fair Trade Will Put An End To World Poverty sungguh bersemangat sama seperti mesej yang disampaikan melalui lirik lagu ini 9tengok tajuk lagu pun dah tau cite pasal apa). Riffing yang menarik dan susunan music yang bergaya. Punya pengaruh hardcore yang kental. Elemen yang x disangka terdapat dalam track ini ialah ada bunyi "clap".

Hearts Together juga merupkan lagu yang fast namun mood masih mendatar. Kelebihan yang menambah feel ialah semangat dari nyanyian Ein. Riffing2 sekali lagi kedengaran sedikit pengaruh old skool hardcore. Walaupun begitu track ini agak menarik kerana pada pertengahan, mood perlahan dimainkan untuk menambah kesan emosi pada track ini.

Land Of Aboriginal Man antara track yang bermula pantas dan temponya tidak menurun dan susunan music nya juga menarik. Riffing yang bermelodi dan catchy. Sekali lagi kekuatan track ini masih terletak pada chorus nya yang catchy.

15 Years juga merupakan sebuah fast track. Mengekalkan teknik dan penciptaan seakan lagu2 dari rilisan terdahulu. Riffing dan hentakan drum agak kental. Merupakan track yang mempersembahkan nyanyian Aca dari Straight Answer.

Count On To Survive bermula dengan riffing menarik dan susunan music yang catchy. Susunan music yang menarik dan seakan lari sedikit dari tema hardcore pada pertengahan lagu sebelum ia kembali mengalunkan irama yang berat beserta selang seli vocal.

Second Combat bukanlah band2 hardcore yang bersifat kental dan bervocal growl. Keunikan Second Combat ialah mereka sebuah band yang pandai bermain mood dan melodi pada song arrangement. Mesej keinsafan yang disampaikan patut dipuji.

Untuk album ini, pada gua kekuatan Second Combat ialah pada bahagian2 chorus setiap track yang catchy. Kredit harus diberikan kepada mereka dalam menghasilkan melodi yang catchy pada setiap chorus lagu. Nyanyian beramai2 juga  membuatkan setiap lagu dalam album ini kedengaran tidak bosan walaupun majoriti track berbunyi mendatar. Kualiti rakaman juga berada dalam tahap terbaek dan seimbang.

Ok dapatkan Count On To Survive dalam format CD dan vinyl anda boleh menghubungi Second Combat sendiri atau melalui UnitedxFront Record serta beberapa indiependent label di Malaysia. Link2 untuk mendapatkannya ada kami sediakan di bawah video dibawah ini.

Second Combat - Lets Give It Up (Unofficial Video Clip)

Email

Tussock - Devastation Of Nuclear Proliferation (2011)

Band yang menggunakan nama Tussock ini merupakan sebuah band yang berpaksikan irama Crustgrind. Muncul pada 1999 di selatan tanahair iaitu di Muar, Johor. Pernah melahirkan sebuah EP bertajuk Out Of Rhyme pada 2003 (format kaset), kini mereka kembali dengan sebuah album penuh bertajuk Devastation Of Nuclear Proliferation yang dipasarkan pada penghujung 2011.
Tussock - Devastation Of Nuclear Proliferation (2011)

Tracklist

1. Have You
2. Macheni This Is Grindcore
3. Devastation Of Nuclear Proliferation
4. This Is What I Thought About Government
5. Authority
6. Politician Scum
7. There Is No Fucking Alient
8. Definasi Emo Dan Grind
9. Hash Feelings Hash Extreme
10. So Effective
11. Grindlove
12. Where The Truth
13. Scenester Hierarchy Fuck Off
14. We Are Poser
15. Not The End

Album ini agak kurang infomasinya berkenaan dimana proses rakaman dilakukan serta mereka2 yang terlibat disebalik rakaman ini. Namun jika diamati kemungkinan besar sesi rakaman dilakukan dalam 2 fasa berbeza. Ok hal ini kena dengar sendiri baru anda bleh tau lebih lanjut.

Untuk mereview 15 track yang majoritinya berdurasi kurang dari 2 minit mungkin agak sukar. haha oleh itu gua cuma boleh membuat review secara rambang berkenaan album ini. Sebelum itu ada baeknya gua perkenalkan line up yang terlibat didalam pembikinan album ini. Fadzee/Ganga (guitar), Akmal (vocal), Moha (guitar),Bob (drums). dan jika EP pertama mereka diriliskan oleh Grundar Production, kali ini untuk Devastation Of Nuclear Proliferation, ia nya dirilis sendiri oleh Tussock.

Have You, Devastation Of Nuclear Proliferation dan Grindlove merupakan antara track pilihan gua dan mungkin Grindlove melalui proses rakaman yang lebih proper bakal meninggalkan kesan kepada penggemar irama2 sebegini.Mungkin setelah anda mendengar kesemua track anda akan mengatakan Tussock lebih kepada Grindcore, dan gua juga tertanya dimanakah pengaruh crust pada music tissock. Setelah khatam 7-8 round gua dapati pengaruh crust berada pada sound keseluruhan yang dihasilkan Tussock serta attitude dan lirik yang dihasilkan. Lebih kepada pembawaan mesej yang seakan sama seperti band2 crusty lain. Tetapi serius gua merasakan Tussock tergolong dalam katogeri Grindcore.

Sound production Devastation Of Nuclear Proliferation mungkin masih berada dalam lingkungan sound2 demo. Terbayang juga jika track2 sebegini mendapat sentuhan sound engineer yang mampu mendapatkan sound seperti album pertama napalm death iaitu Scum. hahaha. Namun begitu bunyi drum agak menonjol corak permainan serta keupayaan bunyi yang dihasilkan masih boleh dibanggakan. Bunyi gitar agak raw dan pada pendapat gua mungkin hanya menggunakan metalzone atau efek seminima mungkin. Bass gitar pula sedikit kurang dari segi tone, mungkin kerana sound bass yang digunakan pada gitar agak tinggi levelnya. Vocal pula masih mampu menyengat dan tidak lari dari terma grind. Bagus juga album ini turut menyediakan lirik untuk dihayati setiap sebutan vocalist nya.

Jika diteliti keseluruhan album ini mungkin menggunakan beberapa studio berlainan atau paling besar kemungkinan rakaman dilakukan berperingkat2. Dapat didengari beberapa track yang sedikit tidak seimbang proses adunannya. Juga memperkuatkan lagi andaian gua bahawa rakaman dijalankan berperingkat2 kerana perbezaan kualiti bunyi yang berbeza dari track 1 hingga 10 dan track 11 hingga akhir. Perbezaan kualiti bunyi yang jelas lebih baik dari track 1 hingga 10. Mungkin juga track 11-15 merupakan bonus track untuk pendengar.

Kepada penggemar irama seperti Spazz, Carcass, Assuck, Charles Bronson, Agathocles, Cripple bastard, Discordance Axis dan Grindlink, anda disaran mendapatkan Devastation Of Nuclear Proliferation yang boleh didapati dalam format kaset dan CDR. Email atau kunjungi laman facebook dan blog Tussock melalui link yang kami sediakan dibawah promo song melalui video dibawah. Terima Kasih!

Tussock - Devastation Of Nuclear Proliferation

Email

Dragonia Pegaso - Split CD Vociferation Eternity & Nekrad (2011)

Sebuah split album yang membariskan 2 buah band yang berasal dari gugusan Ipoh Metal Militia. Vociferation Eternity yang tanpa sebarang rilisan rasmi sejak For Thee (2002) serta Nekrad yang muncul dengan sebuah demo pada 1999 bertajuk The Realm Of Darkness kembali membawa sinar dengan bersama menghasilkan sebuah split CD bertajuk Dragonia Pegaso. Kedua2 band menyediakan 4 buah lagu terbaru mereka sebagai penghilang rindu disamping memaklumkan kepada pendengar akan mereka masih wujud dipersada arus music bawah tanah tanahair.
 Dragonia Pegaso

Tracklist

Vociferation Eternity
1 - Regret
2 - Grace of Mothers
3 - Anxiety of The Unknown
4 - Within Me

Nekrad
5 - Lycanthropy Massive Invades
6 - Darken Of Nekrad
7 - Tranquility Beyond Disharmony
8 - Ov Flaw My Prey

Dragonia Pegaso adalah dihasilkan dari gabungan 2 buah label iaitu Metamorphic Record dan Khakan Production (gua rasa dua2 label berasal dari Ipoh). Melalui proses rakaman distudio berlainan mengikut band dimana Vociferation Eternity menggunakan Fingerwork Soul Studio untuk proses rakaman, mix dan master. Dark-E yang merupakan mastermind Vociferation Eternity bertindak sepenuhnya dalam rakaman album ini juga merangkap sound engineer untuk proses mix dan mastering. Nekrad pula hanya menyatakan Baron sebagai studio rakaman untuk semua instruments dan Jadam bertindak selaku jurutera bunyi manakala untuk track vocal menggunakan B-Sync Studio dan turut dinyatakan juru bunyi ialah Cat. Proses mix dan mastering diselenggara oleh Jadam.

 
Vociferation Eternity memulakan split ini dengan track bertajuk Regret. Seakan hilang kerinduan mendengar material terbaru Voci apabila track ini dimainkan. Apa yang pasti walaupun permulaan lagu kedengaran sedikit kelainan namun perubahan paling ketara dimana cara nyanyian Dark-E yang agak berlainan dari yang telah dilakukannya dalam material2 yang terdahulu. Riffing guitar? masih menyengat dan penuh unsur melodic!

Grace of Mother paling menonjol trademark nyanyian Dark-E melalui laungan high pitch nya diawal lagu. Musicwise masih didalam lingkungan music Voci seperti terdahulu. apa yang dapat gua hidu, 1st verse drum nya mengingatkan pada dua album awal Voci iaitu Ocean Myth dan Meadows Yearn. Tidak lupa juga track ini punya sedikit pengaruh doom dan meleret2.

Anxiety Of The Unknown pula menjadi track ketiga dimana track ini yang agak trashy apabila riffing yang disusuli vocal bermula. Hentakan drum yang padu dan double pedal yang sekata serta riffing yang bermood sedih membuatkan track ini agak mendayu namun solo gitar adalah sesuatu yang paling menonjol untuk track ini.

Within Me bermula dengan suasana yang agak depressive dan suram. Permulaan yang agak panjang dan track ini menyaksikan Dark-E menggunakan kepelbagaian cara bawaan vocal.


Nekrad memulakan sesi pengenalan mereka dengan track bertajuk Lycanthropy Massive Invades. Permulaan dengan penggunaan elemen loops sebelum verse pertama menyerang. Pengaruh Gothik Black metal ala2 Cradle of Filth jelas kedengaran untuk pendengaran pertama gua. Suatu yang menarik ialah bunyi2an strings yang muncul sekali sekala menyelinap diantara verse.

Darken Of Nekrad menjadi track kedua garapan dari Nekrad. Masih memulakan intro dengan elemen loops sebelum riffing menarik disulami alunan keyboard dan synth. Sekali lagi pengaruh COF yang kuat jelas kedengaran seakan mendengar album2 lama mereka seperti Dust and Her Embrace dan Midian. Ok track ini mempunyai kekuatannya yang tersendiri.

Tranquility Beyond Disharmony menjadi track ke3 bermula seakan remix track seperti yang dilakukan band2 black metal dunia namun music sebenar muncul meninggalkan elemen awal tadi. Sebuah track yang agak perlahan sehingga minit ke3 dimana riffing bersama hentakan twin pedal menambahberatkan track ini. Tidak lupa juga arrangement menarik pada bahagian strings.

Track penutup dari Nekrad dan juga penutup split album ini bertajuk Ov Flaw My Prey. Sebuah track yang bermula sahaja sudah membuatkan anda akan berasa resah. Permulaan yang benar2 mengagumkan. Ok track ini antara hasil garapan nekrad paling menarik jika dibandingkan dari keempat2 track yang disediakan mereka.

Keseluruhan split album ini boleh dibanggakan terutama dari segi sound produksi kerana kesemua instrument kedengaran seimbang. Kemunculan semula kedua2 band seakan dinantikan penggemar2 irama berat dan ianya adalah berbaloi untuk dimiliki.

Vociferation Eternity secara ringkasnya masih kuat pegangan konsep musicnya walaupun terasa seakan beberapa elemen baru (termasuk cara nyanyian yang pelbagai dari dark-E) namun secara jujur gua mengatakan material2 terbaru ini menunjukkan kematangan. Tidak mementingkan kelajuan seperti Meadow Yearn tetapi arrangement terbaru ini lebih solid dan menampakkan kemajuan.

Nekrad yang meninggalkan sebuah demo sebelum muncul era millennium muncul semula dan arah music Gothik Black Metal bawaan mereka kedengran baik. Namun masih terdapat beberapa kekosongan yang pada pendapat gua perlu di mantapkan walaupun selingan2 strings menghiasi dan mengenakkan lagi pendengaran untuk genre sebegini. Track terakhir Nekrad tetap menjadi perhatian gua selepas mendengar untuk pertama kali. yeahhh!

Dragonia Pegaso boleh didapati dengan harga RM20 by hand dan melalui pos dengan harga RM25. Beberapa distro telah mengedarkan album ini atau anda boleh menghubungi Khakan Production (link disediakan dibawah) atau berurusan sendiri dengan Vociferation Eternity atau Nekrad.

Promo Dragonia Pegaso - Split CD Vociferation Eternity / Nekrad (2011)

VoTW : NonserviaM - Dogmalevolence

Dari Penang.. sebuah band baru.. Muncul dengan sebuah profesional video klip.. tidak banyak diketahui berkenaan band ini.. layan video ini dulu ok..



Ok mungkin boleh kenali mereka melalui laman facebook mereka dibawah ini.
Facebook