Lavatory - Transgression (EP 2012)

Lavatory... sebuah band baru yang berpengkalan di Kuala Lumpur ini memperjuangkan irama Old School Death Metal. Antara nama2 baru yang agak berani membawa genre yang agak ketinggalan (kepada yang masih kuat pegangan old skool nya sebenarnya produk sebegini yang dinantikan) jika di bandingkan dengan kekerapan nama2 baru yang membawa genre terkini seperti Metalcore, Deathcore juga Djent. EP bertajuk Transgression ini dihasilkan dalam format tape (limited 150 copies sahaja) di bawah kerjasama Morbid Invasion Records, Vigil Studio dan Vomit Blood. untuk format CD akan di keluarkan oleh sebuah label dari USA iaitu Slaughterhouse Records.

Line up rakaman EP Transgression
Pelesit (Drum), Muntah Darah (Vocal), Wolf Militia (Bass - Session), Jahanam (Guitar)

 Line up terkini :
Muntah Darah - Vocals, Djinn - Guitars, Jahanam - Guitars, Musibath - Bass, Pelesit - Drums

Cover artwork (tape) oleh Vigil Studio
Di edit oleh Arpis Anas of Eighty Studio

Tracklist

1 - Transgression
2 - Side Of Sins
3 - Breathing For Possession
4 - Rise The Dead
5 - Blinded By Darkness

Transgression telah melalui proses rakaman di  Iseek Music Studio. Proses rakaman dan adunan di selenggara oleh Mokhtar bersama Lavatory sendiri. Kesemua lagu dihasilkan oleh Pelesit dan Jahanam manakala Muntah Darah bertindak sepenuhnya sebagai penulis lirik. Demo tape berjudul Transgression ini  dikeluarkan oleh 3 label iaitu Morbid Invasion Records, Vigil Studio dan  Vomit.

Transgression merupakan intro dimana ia nya adalah sekadar bunyian yang sedikit pelik dan dinyatakan didalam inlay ianya dihasilkan oleh Mokhtar.


Side Of Sins menjadi track pertama yang menampilkan music sebenar Lavatory. Ya.. Kedengaran penangan Death Metal yang agak old skool. Mungkin pengaruh music mereka boleh diperolehi jika anda bermula dengan mendengar Death Metal ketika 90an. Riffing gitar dan groove drum agak meleret dan kurang teknikalnya. Format 4 X 4 dalam penyusunan lagu menambah lagi perisa inilah yang dilakukan oleh band2 Death Metal lama dahulu. Vocal? Gua teringat Tardy dari Obituary. Solo gitar boleh tahan juga. Kena dengan mood lagu.

Breathing For Possession menyusul bermula agak sedikit doom. Meleret dan perlahan. Solo gitar juga sesuai sekali dengan mood yang lentok dan berat sebegini. Mood tiba2 menggila pada durasi 1:51. Drum attack yang padu, riffing yang berpusing2. Susunan lagu ini berakhir dengan mood yang lembap seperti permulaan track tadi. Track panjang yang berdurasi 5 minit lebih. Ok, solo gitar juga berjela2 sehingga ke akhir lagu.


Rise The Dead merupakan sebuah track yang agak kental. Berdurasi 3 minit lebih. Seakan punya lebih tenaga dengan mengekalkan mood laju dari mula hingga pre-chorus yang sedikit mendatar. Ada sedikit bau2 Obituary dan sedikit Bolt Thrower (bahagian perlahan). Solo gitar kali ini lebih berani dan sedap juga didengar.Haha..



Blinded By Darkness merupakan promo awal yang diperkenalkan melalui laman youtube sebelum kaset rasmi di keluarkan. masih seperti track2 sebelum tetapi kedengaran drum lebih aggresif. Susunan lagu juga menarik untuk track terakhir ini. Ada flow dan untuk part perlahan solo gitar tampil bergaya sekali dan kena dengan mood lagu. Errr solo sebegini mengingatkan gua pada solo2 band berhaluan sludge metal dan sedikit berbau Dimebag Darrell walaupun ianya tidak menjerit seperti apa dilakukan mendiang.

Sound produksi EP ini boleh dikatakan agak baek walaupun belum mencapai tahap sebenar kualiti sebuah album profesional. Mungkin ini hanya sekadar pengenalan bagaimana music garapan Lavatory untuk santapan gegendang2 telinga anda. Ada kemungkinan juga memang band ini sendiri mahukan sound sebegini untuk mendapat kembali feel sound yang telah dihasilkan band2 death Metal lama dahulu. Sound gitar, bass, drum dan vocal kedengaran seimbang walaupun jika diteliti ada sedikit "dropout" pada bahagian2 tertentu (yang gua dapat detect sound gitar) namun ianya tidak perlu dipersoalkan kerana untuk mendapatkan feel music sebegini, sound yang bright dan clean mungkin tidak berapa diperlukan. Haha..

Secara keseluruhannya apa yang boleh gua katakan Lavatory merupakan antara kemunculan baru band2 bergenre Old Skool Death Metal. Memeriahkan lagi scene dan antara pengubat rindu pencinta irama sebegini (kebanyakkannya mungkin sudah berusia 30an..haha) selain band2 sedia ada seperti Humiliation, Recidivist, Kathgor dan Killer Corpse.

Lavatory -  Side of Sins (Live in Bangkok)

Transgression boleh didapati (sebenarnya hanya dalam kuantiti 150 copies) dalam format kaset dengan harga RM10 by hand. Terdapat juga beberapa label yang menjual kaset ini. Untuk format CD sebuah label dari USA iaitu Slaughterhouse Records memasarkan pada Ogos 2012 dengan harga RM20 by hand dalam format CD dan Deadbeat Shop menjadi pengedar rasmi di Malaysia.

Ok tunggu apa lagi???? Cekidaut link2 yang kami sediakan untuk mengenali music Old Skool Death Metal dari band bernama Lavatory di bawah ini. Hail!!!

Facebook
Reverbnation

Demisor - Grind For Life (2012)

Pertama kali gua mendengar Demisor apabila band ini terlibat dalam sebuah kompilasi yang boleh dikira kult di tanahair kita iaitu Intrusion Of Dark Journey yang dirilis oleh label Dark Journey Records pada 1993. Band yang membawa konsep Grindcore ini antara band lama yang masih bertahan sehingga kini. Demisor banyak menghasilkan split album termasuk beberapa nama besar seperti Necrotic Chaos, juga bersama band tersohor dari Jepun iaitu Unholy Grave. Format2 rilisan dari demo tape sehingga ke piring hitam. Terkini Demisor tampil dengan sebuah album penuh bertajuk Grind For Life pada 2012 dibawah label StrainEyes Productions.

Demisor 2012

Fahmy - Vocals
Bob - Guitar/Bass
Memeng - Guitar/Bass
Jali - Drums

Cover artwork oleh Irwan Ironwork Gravefix
CD sleeve oleh Riena
Tracklist :

1 - Point Of Anger
2 - Paradoxical Execrate Mankind
3 - Bloodlust Reality
4 - Deathly Sarcasm Denied V.2
5 - Eccentric Penance
6 - Significant Loss... Infinity
7 - Rejection
8 - Abbrogate
9 - Down Factor = Hatred
10 - Mastectomy

Grind For Life melalui proses rakaman pada 17, 24 dan 31 May 2012 bertempat di Triochinosis Neurotic Tumour Studio. Tidak dinyatakan siapakah yang bertanggungjawap didalam urusan mix dan mastering. Grind For Life dikeluarkan oleh StrainEyes Productions.

Point Of Anger merupakan track pertama yang sangat sesuai menjadi pembukaan atau pengenalan music Demisor kepada pendengar2 baru mereka. Track yang kental, ringkas dan padat. Riffing, drumming dan penyampaian vocal yang benar2 tidak memberi sebarang ruang kosong untuk bernafas.

Paradoxical Execrate Mankind bermula dengan sedikit bau2 tegar Napalm Death. Hahaha.. seterusnya mood yang diberi benar2 pecah kepala! Drumming yang benar2 menggila. Sebuah track yang punya flow tinggi rendah + perlahan (bukan tempo slow ya..) dan laju.

Bloodlust Reality pada awalannya sedikit berbeza sehingga ke riffing verse pertama nya. Chorus lagunya grind habis bersama riffing gergaji..hahaha..gua suka riffing sebegini..

Deathly Sarcasm Denied V.2 awal2 lagi dah menggila.. track ini benar2 gila dan jika dibawa ke persembahan pentas memang bergegar moshpit. Sebuah composition lagu yang baek! Tidak ada lain selain grind sehingga menjadi serbuk! Kahkahkah..

Eccentric Penance juga sama gila seperti track2 awal. Memang tiada ruang kosong diberikan. Memang kental abis! Yang menariknya di pertengahan lagu kedengaran seakan sedikit hardcore. Layan!

Significant Loss... Infinity mungkin kedengaran sedikit teknikal namun Demisor berjaya membawa dengan baek sekali. Riffing2 catchy yang dibawa dalam tempo yang laju. Opss xpuas layan lagu dah abis.. 55 saat sahaja.

Rejection agak biasa pada permulaan lagu tetapi mati2 punya grind ditengah lagu. Tak puas jugak 1 minit 19 saat sahaja. Hahaha.

Abbrogate merupakan track paling pendek dan bikin gua rasa xpuas hadap.. 53 saat! Tapi ini lagu kental! Hahaha..

Down Factor = Hatred bermula dengan sedikit tempo yang x brapa nak laju tetapi setelah 1 jeritan panjang dilaungkan, maksud sebenar grind boleh didefinisikan melalui riffing seterusnya.

Mastectomy menjadi track terakhir untuk album ini. Track yang banyak kedengaran twin pedal pada awalnya. Keseluruhan lagu pecah kepala dan grind sampai lumat!

Sound produksi Grind For Life boleh juga di banggakan namun komen ikhlas dari gua ialah produk sebegini sepatutnya perlu menghasilkan mutu kualiti bunyi yang lebih power kerana mutu permainan setiap line up dan komposisi lagu sudah cukup kental. Sudah boleh menandingi band2 tersohor antarabangsa (serius gua bukan nak bodek..) Komposisi lagu adalah baek dan kemampuan setiap line up tidak dapat disangkal lagi. Album ini mengingatkan gua pada album2 lama Napalm Death. Serius nih..hahaha.. 

Ok, gua rasa Grind For Life patut dimiliki oleh anda yang betul2 meminati music berjenama grind. Dengan harga mampu di miliki iaitu RM13 postpaid, (sebenarnya pihak StrainEyes ada kasi diskaun RM25ppd untuk double disc album ni plus split CD Tools Of The Trade/Busuk) gua jamin telinga anda akan berdesing kaw2 dengan bedilan 10 track yang terkandung didalam album ini.. Sekali lagi..serius gua x tipu!! Urusan jual beli beli kontek label rasmi album ini iaitu StrainEyes Productions. Link nya di bawah..

Ok, lupa nak bagitau Demisor telah selesai tour Eropah dan anda boleh menghubungi atau mengenali mereka melalui laman sesawang yang kami sediakan dibawah video live mereka dibawah ini. Sekian.. Grind sampai berkecai!!!!

Demisor - live at Obscene Extreme Festival (Republik Czech 2012)

VotW edisi Raya: Shila Amzah, Stacy, Fara Fauzana, Aleya - Bunga Api Di Hati

Ramadan bakal berangkat pergi, Syawal pula tiba mengganti.

On behalf of Dissecting the Euphony team, I would like to wish our Muslim readers Selamat Hari Raya and Selamat Bercuti to everybody else. Salam Lebaran!

A, is for Anomaly.





Here's something for you readers we'd like to share, a modern raya song! Yaaay!



Ulaq Lidi

Ok.. sebenarnya kami pihak DtE telah bincang nak selongkar sejarah music bawah tanah di setiap negeri.. Projek ini agak tergendala kerana komitmen kami sendiri disamping hal2 lain.. Projek ini sebenarnya makan masa dan kami kena cari sapa2 yang agak oldtimer di setiap negeri untuk berkongsi cerita bagaimana sesebuah scene itu bermula. Payah jugak wooo...  Bagi yang baru terjerumus dan jatuh cinta pada music2 x brapa nak laku di Malaysia ni, apakata anda luangkan sedikit masa membaca artikel2 seumpama ini. Dan sebagai permulaan kami bermula di Pulau Pinang. Seorang penulis luar yang x mahu namanya di selitkan di sini. Beliau telah menulis panjang lebar apa yang telah beliau nampak dan lalui.. Menarik dan mungkin ada yang ingin berkongsi cerita. Sebarang komen di alu2 kan.. Jom baca..

**********************************************************************************

Penang dahulunya (1987/88) adalah tempat ulaq lidi yg nak menjadi naga... ulaq2 lidi tersebut selalunya akan merayap dan berkeliaran disekitar`meriam timbui` iaitu tempat kebiasaan bg ulaq` lidi tersebut..kebanyakkan ulaq2 tersebut datangnya dari pelbagai daerah sekitar sini..maka semakin banyak ulaq2 itu maka terjadi lah satu fenomena (u/g..tak pasti hasil pembawakan siapa) yg lain selain fenomena rock kangkang yg sememangnya sudah tersiap sedia kewujudannya disini, tapi ok lagi fenomena u/g` pada ketika itu, kerana tiada anasir2 kroni seperti la ni.. maka pada masa itu tercetus la pelbagai genre2 secara sengap ada yg black metal, punk, thrash dan crossover..

Dan pada masa tu jugak aku masih bersekolah, dan selalu juga ponteng sekolah dan merayau2 dikawasan tersebut bersama2 rakan2 yang lain, lepak sambil makan ais kacang, isap rokok tanpa mengenakan uniform sekolah hahaha, mula membeli kaset2 demo dari sebuah kedai yg sememangnya dah wujud dihadapan pintu masuk `meriam timbui` tu (ogy kot nama owner kedai tu).. mula mengenali apa itu penpal, trade dan mula tahu apa itu fanzine (aedes,vortex from the east dan krakatua) itu antara yg terawal kalau tak silap aku... kalau silap pun lantak la, apa aku peduli,aku cuma menulis apa yang aku lalui dan ada masa tu, mungkin juga hasil dari berkumpul dan dari komuniti yg kecil ini maka terlahirlah satu hasrat dari ulaq` lidi ni utk membikinkan satu gig, yg mana antara band2 yg terlibat masa tu ialah MUTILATION, RATOR, Z.A.F, E.M.T, COLOURFUL BULLET, R.O.G, TORMENTOR, masa tu belum ada agenda2 kroni ataupun sesapa yg nak tunjuk level tertinggi dlm scene, bukan spt zaman sekarang...aku hampir kantoi masa tu hahahaha disebabkan aku masih lagi budak sekolah, maka dilarang sama sekali untuk mengunjungi tempat tersebut (DD nightclub)... cammmm harrammm.. hahaha.. dengan kepakaran dan hasil bantuan zam ronggeng (Z.A.F) aku berjaya meloloskan diri kedalam tmpt tersebut, tanpa sebarang bayaran hahaha masa tu harga ticket hanyalah RM7, bayangkan lah kalau hari ni RM7??? boleh kayakah organiser...? ahhhhh dulu bukan zaman nak jadi kaya, dulu zaman realiti serta fun, gig ke-2 terus berlaku selang beberapa bulan, kali ni aku masuk dengan tanpa sebarang halangan, lagipun hanya RM5, band2 yg perform juga seperti sama yg sebelumnya mungkin ada penambahan NEMESIS, PICAGARI, BACTERIA dan beberapa band yg aku dah lupa namanya...masa tu banyak band cover lagu2 dari early Metallica, Black Sabbath, Metal Church dan Iron Maiden, dan ada satu kelainan dari E.M.T dan COLOURFUL BULLET cuba meng cover dari SEX PISTOLS, DEAD KENNEDY, serta R.H.C.P (early RHCP ya adik2 jgn dok gelak plak bila aku kata RHCP).. RHCP sekarang dah tak semulia dulu...

Demo semasa dulu band2 akan keluarkan secara teknik yg agak kuno, iaitu menggunakan teknik cut and paste serta diphotostat, kebanyakkan akan diberi percuma... diulangi PERCUMA.. bukanlah dijual atau dibuat untuk mengaut keuntungan seperti zaman sekarang.. sound agak rabak dan koyak tetapi takla serabakk seperti budak2 zaman sekarang. Bab rabakk semestinya menjadi isu selepas ini kerana nama rabakk tu digunakan oleh band sekarang utk cover kelemahan band dia.. so tarak alasan la org nk condemn band dia.. kakakaka.. tahun 2012 dah wei...bukan 87/88.. nk rabakk apa lagi...hahahaha..kids!!!

Berbalik kepada kisah ulaq2 lidi ni... dari sekecil2 ulaq lidi, dgn hasil pergaulan serta perjumpaan sesama `jenis` pada masa tu, si `ulaq` lidi ni pun dah semakin membesar, ada yg dah bermain di Kuala Lumpur (Rock Galactica) maka bertambahlah aktiviti sosial mereka dan berkembang menjadi naga... ada yg terus menjadi naga selamanya, ada yg mati semasa dlm proses menjadi naga, dan ada juga yg ingin terus menjadi ulaq lidi...

Ok ini kisah ulaq2 lidi di sini, kami masih bergerak mcm biasa di `meriam timbui` dan bersosial di Komtar pada hari sabtu, berjumpa bertukar2 cassette dan fanzine, ada juga yg telah maju membawa fanzine2 dan cassette dari luar antaranya Sarcofago (1989) Celticfrost demo(1992) dan pelbagai lagi, malas nk tulis bukannya ada faedah pun.. kakakaka.. lagi pun yg membaca ni pun bukanlah org tua2 spt aku.. cuma kroni2 yg rasakan mereka `true` dan mempunyai distro tahap grand, walaupun menggunakan `microsoft word`dan juga `paint` utk artwork mereka..najissss...

Dan pada masa tu jugak ada 2 gagasan yg bergiat cergas area Butterworth ni, satunya ditempat biasa iaitu `meriam timbul` dan lagi satu `kg telok` yg diketuai oleh ED (budak aloq staq).. gang ED agak kejam penampilannya, menggayakan side pocket serta tshirt2 yg bergerun hahahaha.. aku tak kisah aku joint kedua2 gagasan... walaupun sudah nampak jurang pendapat antara gang meriam timbui dgn gang ED.. lantaklah aku hanya budak sekolah masa tu, so tarak masalah la bab ideology ni.. dlm proses pembelajaran la katakan... tp kini tempat ED dah jadi `megamall`dan ED hilang entah kemana, kawan2nya yg sombong (kerana aku budak sekolah) ketika itu pun dah meresap dan ada juga yg dah menjadi naga. aku kenai part hidung serombong kapai...klu pakai sari pun aku masih kenai...cuma dia yg sombong dan terus menjadi true.. hahahaha.. Ed kalau terbaca sila contact aku..aku rindu zaman bas `central no 60`...

O.k berbalik kisah2 sedara yg dah menjadi naga, ramai dikalangan naga2 ni dah mula mencipta nama, tak kira besar atau kecil nama mereka tetapi ianya tetap terpahat dlm kisah u/g scene Malaysia, dah bnyk band2 yg mula mencipta nama, masa tu suasana meriah sekali bnyk band2 semakin maju serta dah mula mengeluarkan hasil.. antaranya... arrrgghhh malas aku nk sebut... dan masa tu aku dah diluar daerah, dan tak mengambil tahu apa kisahnya di sini lagi.. sekadar mendengar denyut2 nadi serta hembusan dari jauh... ohhhh indahhh sekali masa tu.. tiada hidup berkroni lagi serta menunjukkan siapa `hero scene`.. sehinggalah zaman kebangkitan band2 kecil area sini terutamanya SHOCKED, CULT HERO, JERANGKONG...ok aku bercerita tentang SHOCKED formed tahun 1995, 3 piece Jan (bass/vox), Ari (drums) sama Mat Asam (guitar). Pastu Apit "faizal tahir" join on vox. Record 1st demo "War Against War" 96. Demo line-up Jan & Apit (vox), Ari (drums), Mat Asam (bass) & Najib Sg Pinang (Guitar). Selepas 96 sampai 2000 aku taktau apa crita pasal band ni. Sgt ramai line-up kluar masuk band ni. Line-up mmg ramai kluaq masuk even sebelum record demo dulu pun, sblm Apit join lagi. Thn 2000 mcm revised line-up band ni Jan dgn Ari ja stay, line-up segera masa tu Bani, Joan janggoat, Montel, Zack (Blind Tribe) join utk beberapa gig (Sg Petani, Ampang). Then band ni mcm jadi 2 version - KL Jan sama Ari, kat Penang Apit & the gang. CULT HERO mungkin inilah band awal Blind Tribe (kurang pasti) sbb dlm band tu ada Tam Blindtribe dgn Rizal Blindtribe serta JERANGKONG juga menggunakan khidmat serta dari orang yg sama kecuali Zam (Mandatory) dan juga Apit (Mandatory).. ku tunggu kebangkitan SHOCKED, khabarnya ingin kembali beraksi...salute..

Sekitar tahun 2000++ segalanya rancak berlaku tetapi tak setulin scene u/g yg sebenarnya sebelum ini, maklumlah naga2 semua sudah dewasa dan taringnya dah mula tajam dan kian menyengat, maka terhasillah hidupan yg semakin gah dimana naga2 ini dah mula ramai ikutannya serta tak kurang pula yg ada mempunyai musuh, maka terjadilah hidupan berkroni hingga kini seperti yg diamalkan tanpa disedari, terjadilah sistem level menlevel dan hidup berkasta dlm scene, yg setahun jagung pun dah mula pandai meloncat jika dikatakan tak `true`, oleh kerana kemarahan atau sikap yg mahu menunjuk2 dari si `jagung` ni, maka terhasillah rilisan yg tak ubah seperti atau semirip tong2 sampah ataupun setaik mungkin... aku kdg2 tak salahkan mereka, mungkin salah didikan dari naga2 yg sudah dewasa ataupun si jagung muda ini mungkin sememangnya dasar pantang ditegur, diguris dan di perlekehkan, mereka ini mudah bangkit dan menyerang tanpa ilmu serta peluru yg kuat, setiap kritikan yg diberi akan ditangkis serta merta dan dihebohkan kepada `anak2 ikan` yg lain, kononnya ada org nk menjatuhkan mereka, berpandangan rendah pada mereka... hakhakhak.. cmon kids!!, tengok cermin dulu, yg kau tu lahir zaman kegemilangan cd2 label besar, zaman maggie cawan, zaman lampu neon dan zaman kesejukan aircond, berusaha pun dgn cara mendownload mp3, duit mak bapak tinggal atas peti ais masa sebelum p kerja, so apa nak marah.. bangkitlah.. bangkitlah.. tunjukkanlah jati diri ataupun ke`true`an tu.. keluarkanlah apa yg perlu.. janganlah sekadar melatah sambil merilis najis2 seperti yg ditunjukkan... apppaarraaa... buat split ataupun album format mp3.. caitt poodahhh... paling jahat keluar satu album.. pastu dah boleh berdiri megah, malu la wei, Indonesia dh boleh buat `hammersonic` Thailand dah beratus band besar main, Philipines dah masuk Slayer...yg `nangoi` disini ?? hero tanpa berjuang... kakakakaka..

Buat gig menampilkan puluhan band dlm kandang yg kecil, panas, sound yg tak berbaloi dgn bayaran, lintah darat.... satu band line up 5 org kalau yang main tu 12 band so jadi 60org dlm venue tu... venue tu pun boleh menampung cuma 70 org.. so ticket tak termasuk yg masuk free jual utk berapa org??? kalau jual 100 ticket kat mana nk moshing??? tarak chance la aku nak stage dive.. apa ingat tgk kombo rtm nyanyi ka.. terlopong ternganga.. .atau memang suka terhimpit2 utk true kakakaka... itu maknanya misi organiser dah tercapai.. kahkahkah, bukannya kepuasan yg dapat. ingat jika sesuatu gig penampilkan band2 yg tak ternama serta tak mempunyai apa2 rilisan so bayaran ticketnya seharus tidak melebihi RM10, jika tidak, ianya akan meguntungkan si lintah darat dan pencekik darah..

Dan ini lancapan aku seterusnya, tuan2 dan puan2 sesiapa saja yg dah malas untuk meneruskan bacaan keluhan ini sila berhenti dari terus membaca cukuplah sekadar apa yg dibaca sebelum ini., sesiapa saja yg akan terus meloncat selepas baca penulisan ni teruskan, itu korang semua punya hak, aku tak amik port, lagipun kalau aku terus menulis pun bukannya menguntungkan sesiapa atau merugikan sesiapa, kini dah tahun 2012 tapi keadaan scene masih ditahap yg melugai dan meloyakan dengan hadirnya beberapa rilisan yg tak sepatutnya dikeluarkan atau senang cakap belum cukup matang atau cukup kuat utk dipersembahkan, jadi kalau mana2 band yg belum pernah keluarkan apa2 rilisan, study elok2 selok belok sesebuah bahan yg anda bakal persembahkan itu, jangan sampai dihati kalian puas tetapi di telinga kami hanyalah sekadar terpaksa mendengar kerana bayaran rm10 utk cd kalian, dan yg dah pun mengeluarkan bahan taik anda sila improvekan bahan anda jgnlah ulangi ataupun didowngradekan mutu serta quality band anda, yg sampah jadilah lori sampah dan yg dah jadi lori sampah jadilah bas express kahkahkah..teruslah berjuang...chow..

**********************************************************************************

Ok bagaimana? Mungkin ada dari anda di mana2 negeri nak kongsi cerita apa yang berlaku di negeri anda pula.. boleh email kami di sini -> DtE dan kami akan cuba publish sebarang artikel yang original dari anda.. Ok adiosss..


VotW - KMJ - Kiss My Jojo

Screw you Max 24:7 kahkah. You gotta love the subtitles.


Catarrh - Wine of Inamria (1994)

Sebuah band yang kembali memeriahkan pentas2 gig tempatan. Mereka bermula awal dan aktif menghasilkan demo serta EP pada awal hingga pertengahan 90an.Sehingga rilisnya demo Night Flight pada 1996, Catarrh tidak menghasilkan sebarang material sebelum kembali memeriahkan pentas2 gig pada pertengahan 2000. Ok, kali ini DtE ingin membuat review ringkas berkenaan Mini LP yang dikeluarkan oleh Sonic Asylum Records pada 1994 yang diberi tajuk Wine of Inamria.
Catarrh - Wine of Inamria.
Cover concept oleh Journ, cover design oleh Idah A.E dan logo oleh Journ/Deathcrane
 
Line up yang terlibat didalam Wine of Inamria
Journ - Grunts, Lead/Rhytm guitar, Backing vocal.
Apeye - Bass, Backing vocals
Ajak - Drums, Percussion, Manic vocal

Side A
1-Journey To The Center Of The Earth (Part I)
2-Pandemic Aggression Of Kpala Kothyr
3-Crematarium Upon The Hill Side

Side B
4-Jailhouse Rot (Elvis Presley cover)
5-Destrventive Creation
6-Emptiness Laughter (Live)

Wine of Inamria melalui proses rakaman di Womensfart Studio dan sebuah track berjudul Emptiness Laughter dirakam ketika gig An Epidemic of Darkness pada 5/12/1993 di Seremban. Producer untuk mini album ini adalah Ajak dan Moon merangkap sound engineer dan juruadun.

Track pertama bertajuk Journey To The Center Of The Earth. Bermula dengan riffing yang agak bermood seakan komedi tetapi berubah menjadi serius apabila vocal memulakan ngauman. Agak old skool susunan lagu ini. Terdapat solo yang tidak perlu bergulung2 arpegio nya kerana solo sebegitu sudah cukup untuk mood lagu sebegini.

Pandemic Aggression Of Kpala Kothyr sebuah track yang agak sedikit vulgar tajuknya.hahaha. Masih seperti track pertama mood lagu nya. Kekuatan lagu ini mungkin pada ngauman vocalist mereka.

Crematarium Upon The Hill Side menjadi track ketiga. Menggunakan shout dalam penyampaian nyanyian dan diselangi sedikit ngauman Journ untuk bahagian growl. 

Jailhouse Rot  merupakan sebuah lagu saduran dari Elvis Presley. haha apa boleh cakap???? versi ni bleh bikin mayat Elvis bangun dari kubur woo.. haha. Lagu ini ada sedikit persamaan seperti lagu sebelum dalam cara penyampaian vocal. Riffing yang sedikit memberi tekanan serta solo gitar yang lebih berani untuk track ke tiga ini.

Destrventive Creation pada gua mungkin ada sedikit typo dalam ejaan. Merupakan lagu yang turut terdapat didalam kompilasi dark Live Collection terbitan Dark Journey Records. Tapi mungkin versi ini lebih raw berbanding versi Dark Live. kalau ikut tajuk dalam Dark Live pun lain iaitu Sense Of Stimulation.

Emptiness Laughter (Live) yang juga merupakan track yang terdapat dalam kompilasi Dark Live diambil dari rakaman persembahan live gig An Epidemic of Darkness pada 5/12/1993 di Seremban. Jika diteliti track ini berllainan sama sekali seperti apa yang terakam di dalam Dark Live. Cuma seakan sama pada bahagian solo gitarnya. Keistimewaan lagu ini ialah pada permulaan dan penutup lagu apabila riffing berbunyi anthem sebuah negeri di Semenanjung Malaysia (Negeri Sembilan atau Johor wa pun x brapa pasti..)

Keseluruhan mini album ini masih boleh dibanggakan pertama kerana ianya merupakan rakaman pertama Catarrh. Melabelkan music bawaan mereka sebagai Non-Technical Metal struktur susunan lagu2 mereka agak ringkas dan masih teguh dengan formasi 4X4 seperti yang dilakukan band2 terawal underground tempatan dan juga luar negara. Mungkin ada sedikit pengaruh dari band2 lama seperti Sepultura, Slayer namun ianya tidak keterlaluan. Catarrh punya ramuan music mereka sendiri. Mutu rakaman tidak boleh dikategorikan sebagai terbaek kerana pada zaman ini mutu penghasilan album2 indiependent yang tidak berpayung dibawah label2 besar hanya punya sound produksi sebegini. namun ianya sudah mencukupi untuk pendengar menjadikan mini album ini antara rilisan yang sudah di anggap RARE masa kini.

Ok, terkini Catarrh dalam penghasilan album baru dan mereka masih lagi aktif dalam persembahan pentas. Untuk menghubungi atau mengenali catarrh anda boleh menghubungi mereka melalui beberapa url yang disediakan dibawah video live mereka ini.

Catarrh - Emptiness Laughter (Live 2010)


Torch - Daroh Dagir/Bloodlines (2012)

Torch merupakan sebuah band dari Pahang. Ditubuhkan sekitar 1997 (lama dah..), melalui beberapa pertukaran line up dan terkini mengeluarkan sebuah album yang 100% menggunakan bahasa loghat dari negeri Pahang (difahamkan loghat dari daerah Raub/Kuala Lipis). Gua x brapa arif berkenaan muzik lama Torch dan sedang mencari kembali rilisan2 lama Torch. Tetapi setelah mendengar preview lagu bertajuk Daroh Dagir sebelum album ini menembusi pasaran, gua terasa ada sesuatu yang unik berkenaan album ini. Pertama mungkin kerana keunikan penggunaan bahasa, kedua keberanian menghasilkan konsep sebegini dan ianya sememangnya unik.
Opie (Vocals), Zaharuddin (Lead Guitar), Fendi (Guitar), Sudir (Bass), Joe (Drums)

Cover artwork oleh RDL Distro

Tracklist :

1 - Kaberh De Bukik Nage
2 - Daroh Dargir
3 - Kayu Api
4 - Keh Tak Nok Kene Pedo Oh Doh
5 - Mate Ari Doh Tenggelar
6 - Pengorbanay Ayoh
7 - Kubor Dekek Hek Doh
8 - De Bataeh Gedour

Daroh Dagir melalui proses rakaman di Seruney Batar Padi, Raub Pahang antara 23 Januari sehingga 18 February 2012. Proses rakaman di selenggara oleh Syaf Suhaimie dan Fendi manakala Syaf Suhaimi bertindak sekali lagi dalam proses mix dan mastering di Rodongs Eternal. Daroh Dagir dikeluarkan dibawah label RDL Distro yang berpengkalan di Johor.
Kaberh De Bukik Nage menjadi track pertama untuk album ini. Sekali mendengar sahaja terasa seakan sesuatu yang pelik. Persepsi pertama apabila mendengarnya mungkin boleh disimpulkan muzik yang old skool antara gabungan heavy dan thrash metal, sound drum yang raw dan cara nyanyian yang paling pelik dengan menggunakan clean vocal atau senang cakap suara yang besar (gua tengok video vokalis mereka juga berbadan besar..haha - ed..)

Daroh Dagir yang menjadi tajuk album ini sebenarnya telah awal2 lagi telah gua dengar sebelum album ini dipasarkan dimana ianya dikeluarkan dalam format youtube. Mungkin perlu gua katakan susunan dan penciptaan lagu ini agak baek walaupun riff2 yang digunakan agak kedengaran biasa sahaja. Susunan melodi vocal berjaya disesuaikan dengan lagu. Solo gitar juga agak merbahaya kali ini.

Track ketiga berjudul Kayu Api. Haha unik juga tajuk track ini. Muzik bermula dengan melodi sedikit lawak (ini dari telinga gua punya pendengaran ya..) tetapi verse menjadi serius semula.
Keh Tak Nok Kene Pedo Oh Doh sebuah track yang agak berat. Kedengaran sedikit doom metal dan meleret. Hanya ketika durasi ke iaitu 2:49 selepas solo gitar tempo berubah sedikit laju. Mungkin ini boleh gua katakan sebagai track pilihan gua untuk album ini. Layan jugak komposisi sebegini.

Mate Ari Doh Tenggelar muziknya kedengaran sedikit seakan Speed Thrash pada riffing nya. Agak rancak dan bleh layan kepala seketika. Kepada penggemar Speed Thrash lama, mungkin lagu ini boleh bikin anda tersenyum. Liriknya? adusss sempoi.

Pengorbanay Ayoh sebuah track yang berbunyi sedikit berlainan dari track2 sebelum. kali ini riffing kedengaran sedikit Thrashy walaupun temponya tidak lah laju. Sol gitar? Solo gitar yang berlainan di mainkan untuk kiri dan kanan nya.

Kubor Dekek Hek Doh bermula sedikit perlahan sebelum distortion menyerang. Mood masih seperti track2 sebelum. Mungkin antara track yang punya lirik paling menginsafkan. nak tahu track ni cerita pasal apa, sila dapatkan CD ini. haha.

De Bataeh Gedour menjadi track terakhir didalam album ini. Track ini juga sedikit rancak tetapi terasa flow nya sedikit mendatar walaupun solo2 feel ini berada disetiap selingan verse. Ok, solo agak berani dan menggila untuk kali ini. Erkk..ini track paling pendek.. hanya berdurasi 1:46.

Keseluruhan album ini boleh gua simpulkan bahawa ia nya adalah sebuah produk paling berani yang pernah dihasilkan di Malaysia. mana mungkin ada band di negara kita yang menghasilkan lagu beserta lirik menggunakan bahasa/loghat daerah yang begitu tepu. Gua sendiri terpaksa belek 2-3 kali lirik2 untuk memahami cerita di sebalik setiap lirik lagu2 nya. Majoritinya lirik Daroh Dagir menginsafkan dan lebih kepada mengingati tuhan.

Sound produksi album ini mungkin boleh dikatakan antara raw dan clean. Sound drum totally tidak digital dan benar2 recording organic sound. Gitar juga tidak berapa berat dan tidak berapa ringan. Memadai dengan konsep sebegini. Vocal? haha tiada growl atau scream. Cuma menggunakan clean vocal yang besar.

Untuk mendapatkan album berbentuk digipak ini, anda boleh menghubungi RDL Distro (kami sertakan link dibawah video) dengan harga RM20 by hand dan RM25 postpaid. Tak rugi memiliki sebuah album yang pelik, unik dan berani sebegini. Mungkin untuk mencari tahap teknikal atau sound megaboom anda tidak akan temui didalam album ini, tetapi pada gua tidak rugi untuk anda mendapatkan album ini untuk simpanan kerana ini antara sebuah produk yang unik dan mungkin satu2 nya yang pertama di hasilkan di malaysia dalam genre Metal. Yeahhhh!!!!

Kenali Torch melalui link yang kami sediakan dibawah video di bawah ini.

Torch - Daroh Dagir