Interview : Hidden Silence - Semangat Melodic Death Metal 90an

Hidden Silence merupakan sebuah band yang berpengkalan di bandar bersejarah iaitu Melaka. Telah menghasilkan 2 buah album dan sedang rancak dalam penghasilan album ke 3. Sebelum ini kami pernah mereview album kedua mereka bertajuk Into The Childs Nightmare (boleh baca sini). Kami berpeluang menemuramah band ini yang punya kejituan dalam mengekalkan konsep Melodic Death Metal era 90an dan berbagai cerita telah kami kupas sepanjang perjalanan band ini. Ok, apakata lu orang luangkan sedikit masa untuk bersama membaca sesi temubual antara DtE dan Hidden Silence. Yeahhhh!!!!

1 - Assalamualaikum dan salam sejahtera Hidden Silence. Boleh kami tau siapa yang menjawap sesi temubual ini?
Waalaukumsalam. Ini Earth@Abu Hurairah selaku ketua dan drummer/voc Hidden Silence.

2 - Bagaimana Hidden Silence tertubuh? Mungkin boleh ceritakan sejarah penubuhan band ini secara terperinci?
Ni dah masok subject sejarah nih.. hahahah. Kalau nak tau secara detail boleh bukak blog rasmi Hidden Silence : www.hidensilence.blogspot.com. tetapi secara ringkasnya Hidden Silence tertubuh pada sekitar 2003 di Bandar Johor Bahru. Hidden Silence diasaskan oleh Hamba dan Sam (guitarist). Ketika itu Sam baru keluar dari Narsamum selepas hampir 10 tahun menganggotainya. Pada asalnya hamba dah give up main music rentetan daripada penutupan band Hellimunan tetapi syukur Alhamdulillah. Di atas nasihat rakan rakan seperti Saiful@Logam, Bob@Damokis, Aien@Tandus dan Sam sendiri.. hamba memutuskan untuk menubuhkan Hidden Silence bersama Sam. Sebagai tanda penubuhan ini, kami memutuskan untuk menyiapkan sebuah rakaman single untuk lagu pertama kami di Batu Giling Studio di Tampoi Johor Bahru yang dijuruterakan oleh Encik Aein Tandus@RAPTOR. Selepas pada rakaman tersebut , Sam telah menjemput Oren menyertai band.

3 - Adakah Hidden Silence membawa sebarang makna dalam band Hidden Silence sendiri?
Takde kot.

Original line up Hidden Silence
Sam, Earth, Oren

4 - Boleh nyatakan ine up terkini Hidden Silence?
Line terkini Hidden Silence adalah line up original yang sama sejak dulu iaitu Hamba sendiri, Sam dan Oren. 3 org ajeh. Asalnya Faizal@Euronouse selaku bekas anggota Hellimunan menyertai Hidden Silence pada sekitar 2006 sebagai Rhythm. Malang sekali beliau terpaksa mengundurkan diri pada tahun 2011 selepas menyiapkan album kami yang ke2 Into The Childs Nightmare atas atas  alasan  komitmen keluarga. Tetapi kami masih bersahabat baik dengan beliau lagipun hamba dan Faizal adalah partner rapat sejak sama sama belajar di Kolej Yayasan masa tahun 1998. Kami memang sangat rapat. Pergi mana mana pun sama sama.. pergi jamming.. class... main game.. buek lagu.. sampai member member pernah cakap “abu dan faizal nih tinggal nak main j##o ajeh”.. hahahahah!! Sayang betul lah dia da x leh commit dalam music.

5 - Bagaimana Hidden Silence bergerak untuk persembahan pentas dengan bilangan line up yang sebegini?
Ok. Memang selama nih Hidden Silence dari penubuhan hanya 3 orang saja dan x pernah bertukar. Tetapi bila performe gig kami menggunakan khidmad sessionist vocal iaitu encik Deadzid atau Encik Bobo@Damokis. Actually Deadzid pada awal penglibatan beliau adalah sebagai ahli tetap tetapi beliau memutuskan untuk kekal sebagai sesionis bagi persembahan live sahaja (juga) di atas dasar komitmen keluarga dan factor jarak tempat tinggal yang terlalu jauh. Kami practice di Johor, so memang agak berat untuk Deadzid memberikan komitmen  yang “konsis” kerana beliau menetap dan bekerja di Shah Alam. Walaubagaimana pun Deadzid banyak memberikan sokongan dan sumbangan kepada band sebagai penulis lirik dan ada menyumbang kan riffing untuk digubah menjadi lagu -  lagu terbaru kami. Buktinya sumbangan beliau ada didokumenkan pada album ke2 kami Into The Childs Nightmare pada tahun 2011 sebagai penulis lirik untuk lagu Into The Childs Nightmare dan I See The Dead. Untuk posisi rhythm lak sekarang kami menggunakan khidmad Joe V@Debu2 Berterbangan untuk menggantikan Faizal. Joe dah berkhidmad untuk beberapa siri gig dengan cemerlangnya. Cuma Joe nih lebih cenderung pada  “death@thrash metal kapak”  kire “pare”  lah dgn Sam. Dia juga kawan rapat aku jugak pasal  dok satu kampong .. cuma yang sial nya budak budak kat melaka dah start menuduh aku ngan Joe dok main jubo..Mana ade sial!!
p/s : kenapa lah asal member rapat ajeh.. dah kene tuduhan main jubo??

6 - Band2 lain yang pernah dan sedang disertai oleh line up Hidden Silence?
Kalau mengikut rentetan sejarah, hamba sendiri pernah mengasaskan  sebuah band Doom Metal di Melaka pada tahun 1996 bergelar Hellimunan. Hellimunan beroperasi dari 1996 hingga 2003 dan pernah mengeluarkan Demo-Cosmos Mistery dan sebuah EP-Dark Universe dan kesemuanya dalam format kaset. Hellimunan pernah diberikan tawaran untuk menyertai Nebiula Production pada 2002 oleh brother Jaei Silkahnnas sendiri. Sam pula pernah menganggotai Narsamum dan Fire Starter selama hampir 10 tahun!! Sebagai orang lama dalam scene johor, Sam juga pernah menjadi sessionist  beberapa band termasuk  Tandus dan Samurai.

7 - Adakah antara line up Hidden Silence mempunyai asas formal pendidikan music?
Errr.. takde kot. Cuma saya ajeh yg mengajar music kat kolej komunity.

8 - Pengaruh music bawaan Hidden Silence?
Pengaruh kami lebih kepada era early dan mid 90s death metal. Macam Dissection, Hypocrisy, Benediction dan lain lain. Ade jugak unsur2 thrash metal pasal Sam memang lebih cenderung pada Kreator, Cromok dan Metallica.  Hamba pulak suka 2 stail. Satu yang melodic stail stail Dissection - Storm of the Light Bane, Sacramentum, Samel - Rebelion dan Sentenced - Amok.. Satu lagi yang “death metal kapak” macam Mortification album Scroll of the Megilloth, Death - Scream Bloody Gore, Monstrosity  album Imperial Doom dgn satu lagi yang  gambar telor tuh (tak ingat nama), Benediction album Trancen de Rubicon dan Hypocrisy lama album – Oscullum Osconem, Sepultura lama - Beneath The Remains dan Gorefest - Confession of a Serial Killer.

9 - Equipment2 yang digunakan oleh setiap line up Hidden Silence?
Kalau Sam dia pakai mcm2 guitar. Yang terakhir dia pakai Yamaha RGX . Tapi beliau lebih prefer menggunakan effect kereta kebal jenama boss complete set dgn flight case dia yg juga jenama boss. Tetapi kalau nak pergi jamming, beliau menggunakan ME25 BOSS Multieffect. Kira dipendekkan cerita Sam percaya kepada Boss. Tapi masa recording Into The Childs Nightmare, beliau menggunakan direct Line6 Spider3 amp. Oren pulak dari zaman kami bujang sampai sekarang , beliau hanya menggunakan satu jenis bass Yamaha sahaja. Bagaimana dgn Joe yang berposisi sesionist rhythm guitar? Beliau menggunakan Ibanez Iceman + Line6 POD Xt Live dan Boss Metal Zone. Hamba setakat nih hanya percaya kepada drum Pearl sahaja. Walaupun kat dekat studio, hamba memiliki 3 set drum tetapi hamba setakat nih lebih selesa menggunakan Pearl.


10 - Pada gua Black Hearted Spiritual merupakan sebuah masterpiece terbaek pernah dihasilkan Hidden Silence setakat ini selain Into the Child´s Nightmare yang rilis pada 2011. Dari pendengaran gua track drum nya kedengaran agak statik. Adakah ianya menggunakan drum mesin atau efek trigger digunakan sehingga terhasilnya sound drum sedemikian?
Ok. Album pertama kami dirakamkan di Titanium Record, Johor. Sebenarnya camana sound itu diproses.. x semua aku dapat capture walaupun Encik Rosli tuh guru aku jugak. Anyway, trek drum yang digunakan untuk rakaman tersebut menggunakan drum sebenar jenama Yamaha dan dirakam kan menggunakan KORG D3666 digital mixer. Walaubagaimana pun, producer kami, Encik Rosli telah menukarkan semua data tersebut kepada midi signal menggunakan  hardware convertor  (x ingat jenis apa entah tapi mempunyai banyak lobang input) tapi kira macam trigger system jugak lah. Seingat kami, signal tersebut telah di-assigned kepada satu lagi hardware jenis BOSS DR3 yang hamba juga ada memilikinya untuk sound bank. Sebagai finishing touch, semua not signal tersebut telah dikenakan mode-quantised which is comment function untuk kebanyakkan midi system yang fungsinya untuk memperbetulkan semua kedudukan not dan signal kepada tempatnya. So.. hasilnya.. perfect sound without defect!! Walaubagaimana pun, teknik nih kire old school jugak lah pasal ade kelemahan jugak lah. Kelemahan nya ialah apabila semua signal perfectly quantized .. maka feel manusia nya akan hilang.. tapi.. kelebihan nya ialah.. sound perfect gila lah. Ni masing masing punya pendapat. Ada suka.. ada x suka. Tapi bagi kami.. syukur Alhamdulillah.. kami still puas hati . Kami menyimpulkan sound yg produksi titanium record menepati matlamat pengisian lagu dalam album tersebut. Nak ikut sangat kata nafsu.. sampai bila pun x abis. Tiap teknik akan ade kelebihan dan kekurangan. Just move on je lah. Cam tuh cam tuh pun.. album yang print 1000 copy nih dah sold out pun. Hahahaha!! Apa pun .. kami nak amik kesempatan untuk mengucapkan terima kasih pada semua pendapat kengkawan  dan sifu sifu aku termasuk Abg Rom…kerana kami jadikan guide line untuk digunakan buek masa akan dtg. Baru attitude musician!! Accept comments ..Embrace new knowledge …. never stop learning!!

11 - Deadzid yang menjadi sesionist untuk Black Hearted Spiritual turut menyumbangkan beberapa lagu untuk Into the Child´s Nightmare. Mengapa khidmat beliau tidak diguanakan sekali lagi untuk bahagian vocal sedangkan persembahan pentas untuk album pertama dikendalikan oleh nya sebagai frontman?
Ok. Deadzid pada asalnya dijemput oleh Oren (mereka dah lama kawan) menyertai band sebagai anggota tetap. Sepanjang hampir 3 tahun lepas penyertaan beliau, beliau banyak memberikan sumbangan pada karya Hidden Silence. Paling nyata sekali ialah beliau menulis lirik untuk beberapa lagu di dalam album ke2 kami-Into The  Childs Nightmare. Ada 2-3 lagu di dalam album itu walaupun ditulis dan digubah secara muktamad oleh aku dan Sam.. tetapi kami menulisnya  berdasarkan  riffing riffing  ciptaan beliau!! Buktinya , informasi itu ada di dokumen kan di dalam kulit album Into the Childs Nightmare.  Malang sekali, berlaku banyak komplikasi komitmen deadzid dengan band pada sekitar 2009-2010. Faktor terbesar adalah kerana komitmen kerja dan keluarga serta jarak tempat tinggal beliau yang jauh. Tabiat Hidden Silence yang common time tuh ialah , kami cuma  berpeluang menjalani sesi latihan hanya 2-3 kali sahaja setahun. Tetapi setiap kali kami set appoiment untuk practice, semua line up akan mengambil cuti dan bertapa  di studio aku selama 2-3 hari untuk practice siap lengkap buek recording live demo untuk lagu2 baru!! Malangnya..sistem sebegini  menyukarkan Deadzid  meluangkan banyak masa untuk proses latihan dan rakaman album dan akhirnya menjadi antara factor factor kecil yang melambatkan penyiapan album ke 2. Dengan itu, beliau dengan ikhlas hatinya mencadangkan untuk menarik diri sebagai line up tetap sekaligus mengembalikan posisi vocal (untuk recording) kepada hamba supaya proses recording dapat disudahkan dengan cepat. Itu lah cite sebenar. Tetapi nama pun member baik.. beliau sebenarnya tidak sanggup meninggalkan band. So.. solution nya.. beliau masih mengambil posisi vocal untuk live show plus.. Deadzid masih membantu dalam penulisan lirik dan menyumbang kan idea riffing riffing terbaru untuk untuk album ke3 yang bakal menjelma – KEBANGKITAN MELAYU!!


12 - Into the Child´s Nightmare pada gua kaya dengan melodi2 yang catchy malah ada beberapa melodi yang punya bau2 Inflames yang sangat kuat. Adakah melodi2 sebegini tidak mengganggu penulisan dan konsep music Hidden Silence yang pada asanya tidak berpegang kepada genre melodic seperti yang dibawa Inflames?
Bagi falsafah music kami.. setiap band wajib ada sound dan genre yang khusus untuk mereka. Hidden Silence masih mempertahankan elemen Melodic Death Metal 90 an yang dikatakan semakin forgotten. Kalau dirujuk kepada interview Hidden Silence oleh Majalah Karisma oleh Zulhisham@Metalstorm.. Ada satu ayat yang mengatakan music Hidden Silence dilihat semakin berundur kebelakang  & lebih berkiblatkan  ke arah music awal dan pertengahan 90an. Anyway..  berbanding dgn lagu dalam album lama, Into the Childs Nightmare membawa pendekatan baru dalam penulisan lagu. Tetapi ianya masih tergolong di dalam genre yang sama. Ini dinamakan evolusi. Bukan kah sifat musician itu sentiasa mempelajari benda baru?? Tapi nak kata kuat In Flames tuh tak jugak. Sebenarnya terlalu banyak influence yang kami rujuk untuk lagu lagu baru. Lebih Lebih lagi jika dilihat kembali, album lama ditulis sepenuhnya oleh hamba.. tetapi Into The Childs Nightmare ada menerima sumbangan riffing daripada Deadzid.. of coz lah akan berlaku evolusi dan kacukkan idea seperti yang dihidangkan di dalam nya.

13 - Maaf untuk soalan berbau komen ini, Kenapa sound produksi yang dihasilkan didalam Into the Child´s Nightmare tidak se"solid" yang dihasilkan didalam Black Heart Spiritual? Adakah kerana perubahan sesi rakaman, sound engineer atau sebaliknya?
Into The Childs Nightmare dirakamankan di studio milik hamba sendiri iaitu Silversound Studio. Hardware yang available di studio silversound adalah system  rakaman analog sepenuh nya berbanding dengan Titanium Record yg menggunakan system trigger. So.. nama pun analog.. mesti la ade kelebihan dan kelemahannya. Itu lah yg hamba cakap.. kalau ikut nafsu sangat sampai bila pun x siap. Perbezaan ketara dlm album ke2 ini ialah sound drum yang analog oriented. Kelebihan nya ialah originality yang sudah pastinya menyelesaikan masalah pada album lama yg kurang feel human touch. Analog tokleh tipu tipu. Camana kite sebat.. itu lah yg akan keluar. Tokleh quantized.. tokleh levelized.. tokleh..copy paste.  Cuma dari segi solidity sound .. mesti lah x leh lawan trigger. Tapi tu lah.. bila pakai trigger.. depa kate bersih sangat dah mcm drum machine. Bila pakai analog..  depa kata x bersih pulak.  So.. x kan habis punya!!Produksi album ke 2 nih telah menjalani postmortem dan mixing yang banyak level. Apa pun.. kami berani mengatakan sound tersebut “parallel” dengan kehendak dan mesej lagu itu. Ye lah.. bayangkan kalau sound album tuh dah mcm format dangdut.. hancur lah!! X kene langsung. Kami punya falsafah simple ajeh… pasal sound.. janji dia menepati konsep lagu… kedua.. rakaman x rosak.. yang terakhir.. frequency dan instrument dia balance. Setel lah. Kalau x.. sampai 50 tahun x siap siap. Move on lah.  Kalau ade idea baru .. simpan untuk kegunaan material seterusnya. Ini lah dikatakan development.

14 - Ok, sedikit menyimpang dari Hidden Silence. Boleh nyatakan band2 baru Melaka yang pada Hidden Silence perlu diberi perhatian?
Banyak. Nak cite sampai besok pagi abis. Kalu nak tau.. sila layari halaman group FB Malacca Music Community. Siap ade list lagi ikut genre dan status aktif mereka. Semua tuh kengkawan. Ramai jugak budak2 junior. Tengok lah dalam tuh.

15 - Silversound Studio merupakan studio milik salah seorang line up Hidden Silence. Boleh nyatakan perkhidmatan yang di berikan oleh studio ini?
Studio tuh .. hamba yang punya. Dah dekat 5 tahun dah. Basically syarikat hamba menyediakan studio jamming, recording gred murah dan membekalkan audio system untuk function function luar termasuk  gig dan konsert skala sederhana. Antaranya , Silversound pernah menjadi kontraktor audio untuk MetalCamp2.  Tapi kebanyakkan job dan pendapatan utama studio hamba bukan dari scene music.. tetapi open market termasuk jabatan kerajaan dan swasta. Hamba sendiri pernah mengajar music di kolej dan sekolah  sebagai part time tutor. Silversound banyak membantu band band Melaka dari segi didikan, nasihat malah Silversound pernah banyak kali “sponsor” band band di Melaka untuk rakaman. Silversound pernah menubuhkan MK CLUB di Bandar Melaka yang dikhususkan sebagai vanue gig berlesen pada tahun 2010. Selebihnya Silversound banyak mengadakan event event gig di Melaka sebagai kebajikan kepada komunity music. Hamba juga banyak menulis article di dalam ROTTW kebanyakkan nya  untuk mempromosikan band dan scene Melaka.

16 - Rilisan2 yang pernah dihasilkan oleh Silversound Studio?
Silversound bukan record label. Tapi Silversound pernah menerbitkan banyak rilisan. Kalau nak tau. Kene check site kitorang lah. : www.silversoundentertainment.blogspot.com

17 - Projek2 terkini yang disertai Silversound Studio? Mungkin menganjurkan persembahan pentas atau terlibat dalam urusniaga music secara komersil seperti penghasilan jingle dan soundtrack?
Hahahahah!! Projek silversound melambak. Tapi banyak takde kene mengena ngan scene music. Banyak function hotel dan ceramah. Tapi.. hamba  pun tak tau kenapa sejak2 kebelakangan nih kami banyak dapat job rakaman lagu2 rasmi untuk pertubuhan silat dan agensi kerajaan. Beberapa bulan lepas kami  buek rakaman bacaan Al-Quran oleh seorang imam!! heheheheh.. sejuuk studio.. Ada tuh kami ade buek rakaman lagu untuk UITM dan HOSPITAL BESAR MELAKA…. Siap awek yang nyanyi tuh lawa nak mampos lah!! 2-3 hari studio aku bau wangi perfume diorang.. hahahah!! Tapi yang terkini.. kami banyak buek sound track untuk persembahan theater dan sekarang kami ada mendapat tawaran menjadi kontraktor untuk menghasilkan sound track filem. Tapi x leh cakap lah filem ape.. confidential!! Pasal tuh lah hamba  sekarang obsess study music orchestra. Pasal movie banyak pakai elemen orchestra. Tapi kalau untuk scene kite.. yg terkini Silversound telah dilantik untuk menjadi kontraktor audio untuk gig The Four Horsemen pada December nih. Untuk scene Melaka. Tahun ni ajeh Silversound ade menganjur kan 6 event termasuk MELAKA MUSIC COMMUNITY ANNUAL GATHERING – CIRCLE OV FRIENDS 4 pada bulan Mac yg lepas yang menghimpunkan kengkawan dan band band Melaka termasuk tetamu dari luar iaitu Maddame, Y2K, Logam dan As Sahar.

18 - Dikhabarkan Hidden Silence dalam proses rakaman album terbaru yang mungkin berjudul Kebangkitan Melayu. Boleh ceritakan serba sedikit berkenaan proses pembikinan album ini?
Proses pembikinan album ke 3 ini akan dijalankan di Silversound juga. Tetapi proses itu tertangguh seketika kerana hamba dalam proses nak berpindah di Bukit Baru. Dah 5 tahun hamba menyewa bangunan orang.. kali ini hamba dah bersedia untuk berpindah di “bangunan milikan sendiri” yang sedang menjalani renovation. Cuma kali ini.. bila recording Kebangkitan Melayu bermula  hamba x nak pakai Mackie Fx16 lagi.. tapi nak cuba pakai Eurodesk 32 channel. Baru beli oooo!! Hahahahaah!! Mungkin hamba akan menggunakan drum baru – Pearl Vision (dengan mengorbankan 2 drum lama sebagai modal). Sam mungkin menggunakan sound guitar yang sama.. biasa kalau recording dia lebih percaya pada sound overdrive ajeh Cuma mungkin samada beliau menggunakan Line6 Spider 3 atau Fender Mustang yang hamba bakal beli untuk studio baru nih.  Antara yang menarik yang boleh dikongsi ialah.. posisi rhythm akan dimainkan oleh Saudara Joe V@Debu Berterbangan.. dan akan ada melibatkan penggunaan vocal wanita untuk part2 tertentu. Itu saja.

19 - Berkenaan tajuk album baru iaitu Kebangkitan Melayu. Adakah tajuk ini akan atau bakal mengundang kontraversi untuk subjek seperti racist?
Pengisian album KEBANGKITAN MELAYU banyak menceritakan tentang betapa kami menghargai budaya dan warisan nenek moyang kita.KEBANGKITAN MELAYU mencerminkan  satu  idea prinsip nasionalisma yang menjadi hati dan jantung tanah air kita. Betapa kita menghargai jasa nenek moyang kita yang terkorban mempertahan kan tanah air. Betapa kita hargai kualiti yang ada pada diri mereka yang wajib dijadikan contoh kepada kita. Mereka bukan sahaja pahlawan gagah yang menakluk nusantara… mereka juga sangat berakhlak dan kuat beragama sehingga mereka mengembangkan ajaran islam. Alangkah sayangnya  jika kita melupakannya. Lebih sedih lagi bila kita menyaksikan kejatuhan dan kelemahan  anak melayu zaman sekarang. Mana pergi kehebatan nenek moyang kita?? Melayu harus bangkit dan memperbetulkan akhlak demi mengembalikan kualiti yang pernah ada nenek moyang mereka agar mereka tidak ditindas dan dirosakkan lagi oleh arus permodenan dan kapitalis. Itu lah pengisian album tersebut. Salah ke?? Bukan kah ianya satu jihad? NATIONALISM dan RACISM  adalah 2 perkara yg berbeza. Nationalism adalah idea semangat cintakan tanah air. Rasicm pula adalah idea semangat membenci dan menidakkan kaum lain. Jangan tafsir dengan nafsu. Nama pun akhir zaman.. Benda baik dipertikai.. sedangkan benda salah dipertahankan. Bahaya oooo.. piker pikir sendiri lah. Musik music jugak.. tapi kami berpendapat.. (mungkin factor usia)… alang alang bersusah payah buek lagu.. apa salahnya kita masukkan benda yang baik dan bermoral?? Simple ajeh.

20 - Apa sebenarnya yang mahu di sampaikan didalam album Kebangkitan Melayu ini?
Simple ajeh… satu mesej….NATIONALISM WILL LEAD US TO VICTORY!!

21 - Adakah Hidden Silence bakal tampil dengan sebuah video klip rasmi sempena album terbaru ini?
Ade…. insyallah….

22 - Siapakah mastermind yang banyak bertanggungjawap dalam penciptaan lagu2 Hidden Silence?
Hamba sendiri.. Sam.. dan Deadzid.

23 - Pengaruh penulisan lirik2 Hidden Silence?
Setakat ini lirik hidden silence dikarang di dalam bahasa sastera inggeris. Kami mempercayai dan menitikberatkan penulisan lirik yang teliti  sejak dahulu lagi ia adalah vital component yang membentuk “roh” lagu tersebut. Lirik lagu kami banyak mengisahkan tentang fantasi, falsafah kehidupan dan moral.  Sebagai contoh….  lirik dalam lagu Night Of Living Terror menceritakan tentang  prinsip hidup seseorang  yang sanggup memilih  kehidupan yang menyeksakan dan penuh dgn kesunyian demi kebenaran daripada menerima kehidupan yang selesa tetapi penuh dengan ke-munafik-kan!! Blood World pula menceritakan tentang imaginasi  gambaran dunia hantu dan jin. Into the Childs Nightmare menceritakan tentang perasaan budak kecil yang matanya “kashaf” yang mampu melihat syaitan. I See The Dead menceritakan perasaan sunyi  budak yang diabaikan keluarga dan indicidu yang diabaikan masyarakat kerana dilahirkan tidak sempurna. Wrath Of God menceritakan tentang kaum yang dimusnahkan kerana terlalu suka meliwat  dan melakukan maksiat  sambil  mengingkari perintah wahyu!!Tetapi harus diingat kan yang Hidden Silence x pernah menulis lirik yang ada kaitan dgn pemujaan syaitan mau pun tarian bogel!! HAHAHAH!!

24 - Ada antara penggiat business music beranggapan setiap modal yang dikeluarkan seharusnya mendapat pulangan (modal rakaman, promosi dan percetakan) apabila material tersebut melalui proses penjualan. Apa pandangan Hidden Silence berkenaan hal ini. Adakah masih releven bermusic dan mengeluarkan hasil seprofesional mungkin tetapi tidak mementingkan atau memikirkan keuntungan (atau balik modal) jualan CD, kaset atau LP?
Oooohh.. itu susah nak cakap. Masing masing ade pendapat dan kehendak sendiri. Kami sendiri kalau boleh biar lah print secara professional. Jangan lah asal boleh ajeh. Come on lah. Pasal keuntungan tuh pun sangat subjektif pasal zaman sekarang .. budaya copy dan download nih x leh dikawal. Tapi setiap band wajib mengeluarkan material mereka secara hardcopy sebagai bukti kewujudan dokumen mereka di dalam dunia music!! Camana nak balik modal mau pun mengaut untung tuh.. pandai pandai korang lah.

25 - Sehingga kini apakah sasaran sebenar Hidden Silence dalam scene music keras tanahair?
Takda. Serius aku cakap. Sapa suka.. tima kasih. Sapa x suka lagu kami.. ape kami nak kata??

26 - Target antarabangsa Hidden Silence? Sign kontrak bersama label besar dunia? Bermain di Wacken open Air?
Maaaakkk oi!! Wacken?? Agak agak leh!! Siapa lah kite?? Tapi  material kami banyak dijual ke luar Malaysia. Malah pernah banyak mendapat ulasan dari banyak pihak dari mereka. Nak tau detail.. sila bukak site rasmi kami. Dalam tuh ade cite. http://hidensilence.blogspot.com/

27 - Harapan Hidden Silence terhadap scene music keras tanahair?
Harapan?? Biarlah semuanya ok dan sihat… hahahahahah. Insyallah.

28 - Kata2 terakhir Hidden Silence kepada pembaca sesi temubual ini?
TERIMA KASIH KEPADA SEMUA KENGKAWAN YANG MENGIKUTI PERKEMBANGAN DAN MENYOKONG KAMI. KAMI BUKAN ARTIS. KAMI HANYA LAH MUSICIAN YANG TINGGI KECINTAAN UNTUK BERKARYA. APA APA HAL.. THANK YOU!! DAN TERIMA KASIH DI ATAS INTERVIEW NIH. ASSALAMUALAIKUM.
Ok, itu sahaja.. tengkiyu...


* Terkini Hidden Silence akan menjadi antara opening band untuk tour Dark Funeral untuk bahagian tengah iaitu di Petaling Jaya. Mungkin lu orang pembaca semua ingin kenal dengan lebih lanjut pasal band ni, lu orang boleh datang show ni nanti. Dan untuk mengenali Hidden Silence kami pihak DtE ada sediakan link2 dibawah flyers ini.


Gig Report: Rockaway Fest 2012

Rockaway siri 2012 telah kembali! Majoriti metalhead menggelinjang gembira bila tahu band berpengaruh dunia Soulfly adalah main act untuk Rockaway tahun ni bersama dengan Unearth, Set Your Goals, MXPX dan berbelas-belas supporting act yang lain. Venue tahun ni dah bertukar ke Helipad Sepang International Circuit (satu venue yang personally gua rasa kurang convenient untuk yang takde transport) sesuai dengan jumlah audience yang dijangka bertambah dari tahun lepas.


Tahun ni gua dapat free pass lagi (sama macam tahun lepas yay!) dan syok sikit sebab beberapa rakan gua turut bersama melayan band yang ada. Gua mula-mula jangka macam hujan je bila waktu melangkau tengahari tapi haremmmmm meleset, terik bedengut ada ah. Malang ah gua terlambat sampai jadinya tak dapat menonton The Padangs. I, Revival dan Massacre Conspiracy




For some reason gua memang skip The Wknd Stage, malas pulak rasanya. Okey Kamil akan amik alih review untuk part Soulfly sebab gua tak familiar sangat dengan karier Max Cavalera post-Sepultura. Enjoy!

20 Oktober 2012, Helipad SIC.


Kalau ada komplen yang timbul untuk edisi Rockaway kali ni selain dari harga air yang tak masuk akal, ia adalah berkenaan parking. Punyalah jauh dan susah, akibatnya gua dan rakan-rakan terlepas 3 band terawal. Bunkface pun hanya 2 lagu terakhir. Pfttt suwei ah.


MXPX mengambil alih stage lepas tu dengan Punk Rock attitude yang cool. Band 3 piece yang tight permainannya walaupun nampak terkesan bahang cuaca panas Sabtu. Lagu-lagu yang depa main pun kira boleh layan ah (sorry gua tak familiar ngan diorang punya lagu) walaupun attendance tak berapa nak mantap lagi,sempat jugak la crowd main moshing berskala mini.


Gua jadi bosan lepas tu dan amik peluang berjalan sekeliling venue, usha booth merchandise dan gerai makan/minum. Kemain macam-macam ada (dengan harga mengempiskan poket). Gua skip Pee Wee Gaskin yang dari jauh bunyi macam electro pop punk easycore. Malas, tak minat. Sebaliknya gua masuk Wknd Stage. Sesak dalam venue Wknd Stage ni, tapi kemungkinan sebab orang ramai sebab dalam ni ada aircond kahkah. Wknd Stage menampilkan band/artis yang light-light je macam OAG, Muck dll.

Okayyyyyyy Gerhana Ska Cinta pulak amik alih stage. Gua tak pernah tengok GSC live jadi review gua mungkin bias sikit la. Best sial kahkah. Maksud gua, vibe diorang memang bikin chill la. Lagi-lagi bila lagu top diorang My Boy Lolipop dengan Senyuman Ragamu dimainkan. Ada jugak lagu baru dimainkan amenda tah tajuk dia Baju Kebaya kot. Top notch, boleh nampak la crowd siap berjoget dan sing along. 


International act kedua pulak mengambil alih iaitu Set Your Goals. Ini adalah kali kedua diorang datang Malaysia selepas konsert.. amenda tah gua tak ingat. Krash Out kot yang sekali dengan Alesana dan Crossfaith. Teringat band pop punk All Time Low yang main untuk edisi tahun lepas, kalau banding dengan SYG, rasanya ATL lagi menang dari segi stage presence. Tapi SYG okay lah, siap ada satu part tu vokalis tukar peranan dengan gitaris dan si gitaris duk masyuk screaming. Not bad bro. Not bad.


Love Me Butch mengambil alih selepas show direhatkan untuk Maghrib. Band Shah Alam yang masih bekerja keras ni tak banyak buang masa terus handle set diorang dengan baik. Pada mata gua, diorang ni memang banyak terkesan dengan Glassjaw dengan Deftones. Love Me Butch pada malam tu banyak main lagu baru berbanding lagu lama. Oh well.


Unearth memang ditunggu-tunggu selain Soulfly. Buktinya venue jadi sangat padat sebelum set mereka bermula. Dengan brand muzik yang relentless dan brutal, mosh was had dan bahagian tengah sesak dengan circle pit yang berpusar laju. Bahagian depan? Bertimpa-timpa pulak jasad terbang. Memang gila. Gua tak familiar dengan Unearth (siap gua ingat Unearth ni Earth Crisis kahkah,bangang.) tapi musicwise, they fucking killed it. Memang takde ruang nak bernafas la, and it was a breakdown fest haha. Sesak sampai ke belakang gua cakap lu. Sound yang terhasil memang berapi dan rata-rata komen cakap memang sebijik macam dalam album. Cuma gua komplen ah trigger drum terlalu loud sampai kadang-kadang menenggelamkan bunyi gitar. Mungkin sebab gua memang tak gemar trigger kot. Unearth, excellent!


Lepas Unearth tamat, giliran Hujan pulak mengambil alih. Band yang recently changed their musical direction sebenarnya not bad tapi crowd tak seramai tadi ah. Gua pun macam bosan gua pergi merayau lagi. Siap borak-borak sana-sini. Funny thing was, ada sebahagian crowd yang macam pissed off dengan Hujan sekarang bertukar direction acah-acah post-HC kadang-kadang macam flirt ke Metalcore. Tak kisah ah, Hujan memang gua tak minat pun. But they did put a good show anyway.


Koffin Kanser broooooooooooooo! Pak Aru dan geng memang tak buang masa. Memang cun ah letak Koffin Kanser sebelum Soulfly (yang sememangnya memuja Max Cavalera post Sepultura). Pada gua set Koffin Kanser pada kali ni adalah lebih baik daripada Metalcamp tempoh hari yang macam lemau. Memang nice dan enjoy lagi-lagi bila main Get Up Stand Up, cover dari Bob Marley. Bagi gua, highlight bagi set diorang adalah lagu Gott dan Positive. Kemunculan Tam Blind Tribe dan Joe PV menjadikan lagu separa Reggae + Metal ni mindblowing habis.

 

Okay gua serahkan review kepada Kamil.


Soulfly.  Nama yang cukup hebat dalam scene Metal . Dan Mereka telah datang ke Negara kita. What an honour! Dari hujung tahun 80an lagi, ramai kepala besi Malaysia tertunggu-tunggu Max Cavalera datang Malaysia . Aku tau Sepultura dah establish dari tahun 1984, dan aku tau most metalhead Malaysia at that time dapat tau pasal Sepultura pun dah hujung tahun 80an camtu (estimate je haha). Biasa lah. Masa tu Negara kita lambat sikit, semua tak maju lagi, mana ada internet time tu. Dengar pun dari mulut orang aje. Itu dulu la. Sekarang senang.

Tibanya detik 11.40pm 20th Oct 2012, Soulfly started their first ever performance in our country. Rasa honoured gila ah bila Max sendiri kata “ We have been waiting for a veeery long time to play here”. Dengan line up yang cukup berprofile dan experienced:


Max Cavalera ( Ex Sepultura, Nailbomb, Cavalera Conspiracy): Vocal/Rhythm guitar
Tony Campos (ex Static-X):Bass
Dave Kinkade (Ex Borknagar):Drums
Marc Rizzo (ex Ill Nino, Cavalera Conspiracy): Lead guitar

Apa yang aku boleh kata adalah, Sound system memang terbaik. Memang best lah Rockaway. Walaupun dah seharian stage digunakan, sound quality langsung tak turun. Trigger dari bass drum balance dan tak kacau bunyi gitar dan bass langsung, vocal dengar clear gila. Siap time Max buang kahak atas stage tu pun dengar lah senang cerita. Heh JK. Kalau macam tu melampau sangat la pulak HD dia haha. Ok Serius serius. Selalunya bila aku pegi gig kalau aku duduk depan stage memang tak dengar apa, tapi this time semuanya clear. Tahniah Rockaway Sound Crew, kau orang memang best.

Show dimulakan dengan latest hit mereka, World Scum. Bila Dave start drumming, tanpa gitar lagi crowd semua dah dapat agak dah lagu apa yang bakal dimainkan. Kedengaran crowd melaungkan “WORLD SCUM! WORLD SCUM!” . Cukup memorable. Crowd pun bukan setakat terdiri dari orang-orang muda aje, yang dah season pun aku tengok ramai. Yelah, mengidam nak tengok diorang main ni bukan senang. Lama kot dah tunggu. Ada uncle sebelah aku siap headbang lagi, walaupun jambang dah tumbuh uban. Kau orang bayangkan lah dah berapa lama dia orang dah tunggu. Yang naik wheelchair, bertongkat pun ada. Respek lah sama lu orang. Crowd semua tak melepaskan peluang untuk sing-along. Circle pit yang besar gila, memang ramai yang moshing. Setiap lagu ada part yang best gila untuk berpogo ramai-ramai. Depan stage memang panas. Adrenaline Rush beb. Woohoo!. Talk about enjoying the music, pada aku ni lah show International act yang paling best pernah ada dekat Malaysia



Soulfly’s setlist for Rockaway 2012:
1.World Scum
2.Blood Fire War Hate
3.Refuse/Resist
4.Execution Style
5.Frontlines
6.Arise / Dead Embryonic Cell
7.Prophecy
8. Troops of Doom
9.Primitive
10..Intervention
11.Plata O Plomo
12.Roots bloody roots
13.(Napalm Death Cover: You Suffer!)
14.Jump da fuck up
15.Eye for an Eye


The funny part was when Max announced that they will play a cover song from Napalm Death , special for our Malaysian fan. And the song was 3 seconds long .hah. Buat lawak pulak Soulfly ni. Ketika mereka sedang kenalkan line up kepada  crowd, kebetulan masa nak introduce Tony Campos,  ada pulak soundman Soulfly lalu depan dia and Tony said: “hey guys, Im right here. The fat guy is our crew. “ Berdekah jugak la crowd dengar.Marc Rizzo pula lebih banyak senyum dan Dave Kinkade focus gila pada drum semasa show. There’s this one point where Max’s guitar string putus ketika sedang perform. But the band members kept on playing. Very professional indeed. Mereka tak senang hilang focus dan lagu tetap berkualiti. And Marc Rizzo’s guitar works is just CRAZY good. Exactly macam dalam album. Sempat juga Marc Rizzo pakai BC Rich Stealth 7 string signature dia untuk 2 lagu.
Overall, mereka punya showmanship memang patut kena puji. Max Cavalera pun siap belajar cakap melayu lagi. He is very good in gaining the crowd’s attention.  In the last two song Max Cavalera siap ada pakai Jersey Malaysia lagi. Pandai sial dia ambik hati orang kita. Memang best ah \m/. Tak rugi aku datang, walaupun parking jauh tepi semak, berbaloi. Crowd yang mencecah 8000 orang cukup happening. Dengan setlist lagu yang killer , aku cukup puas hati dengan show ini. Thanks Soulfly!


Kredit:

Youtube
Rockaway Fest Facebook page

Sauts Alastor - Infernus Daemonum (Single 2012)

Sebelum ini pihak DtE dengan bantuan seorang penulis luar telah menemuramah (klik sini untuk baca) band bergelar Sauts Alastor ini. Terbaru Sauts Alastor telah menghasilkan sebuah CD single bertajuk Infernus Daemonum yang mengandungi 4 buah lagu dimana sebuah lagu baru dipertaruhkan sebagai single sebelum mereka muncul dengan album penuh. Juga dimuatkan 2 buah lagu saduran yang dibawa semasa persembahan live dari Emperor dan Dissection serta sebuah lagu terbaru yang juga dirakam ketika gig yang dimaklumkan akan turut dimuatkan didalam album penuh akan datang.
 Sauts Alastor - Infernus Daemonum (Single 2012)

Tracklist

1 - Infernus Daemonum
2 - I Am The Black Wizard (Emperor Cover) - Live
3 - Night's Blood (Dissection Cover) - Live
4 - Black Chaos Night

 Wil Astagoth - Vocals/Guitars
Shaharoth - Guitars
Meeroth - Bass
Razi Blasphemy - Drums
Nick - Synthethizers

Infernus Daemonum melalui proses rakaman di 3 buah studio iaitu Rhythmix Studio, ISeekMusic Studio dan Mayhem Studio pada 2011. Track kedua yang merupakan track saduran dari Emperor iaitu I Am The Black Wizard merupakan rakaman dari persembahan live di gig Witching Hour pada 2010. Juga rakaman persembahan live untuk track ketiga yang juga saduran dari Dissection bertajuk Night's Blood ketika gig Storm of Nebiula 2011. Sebuah track terbaru dari Sauts Alastor yang turut diambil dari persembahan live di gig Southern Hellstorm 2011 bertajuk Black Chaos Night.

Infernus Daemonum menjadi track pertama dimana ianya secara terus menyentap gegendang telinga tanpa sebarang intro. Haha. Apa yang boleh dikatakan track ini mempunyai susunan music menarik beserta riffing2 yang pelbagai. Gaya vocal yang cukup solid berjaya membawa lagu ini pada key yang sebenar dan tidak monotonous. Ada flow tinggi rendahnya. Clean vocal (bukan style mcm yg selalu dibawa oleh band2 metalcore tetapi pendengar Emperor pasti faham apa yg gua bebelkan ini) juga berada dalam kawalan yang baek. Cuma gua agak sedikit teringat pada 1 riff yang seakan sebuah lagu dari Dimmu Borgir didalam album Puritanical Euphoric Misanthropia. Keseluruhan tak sah lagi pengaruh kuat mereka ialah Emperor.

Sauts Alastor -  I Am The Black Wizard (Emperor Cover)

 I Am The Black Wizard iaitu track saduran dari Emperor yang dibawa secara live membuktikan keupayaan sebenar Sauts Alastor. Komposisi lagu oleh Ihsahn bukanlah mudah namun ianya dapat dibawa dengan baek oleh Sauts Alastor.

Begitu juga track saduran berikutnya dari Dissection bertajuk Night's Blood turut berjaya dibawa dengan baek. Ok xmau review panjang sebab ini lagu saduran.

Black Chaos Night merupakan antara track terbaru yang bakal dimuatkan didalam album penuh mereka nanti. Gua x mau review panjang lagu ini kerana kualiti rakaman ini hanya kira boleh makan dan gua akan menantikan hasil rakaman sebenar untuk lebih menghayati intipati sebenar track ini. Ok ini track terpendek dari Sauts Alastor berdurasi 4 minit 8 saat.

Mutu rakaman untuk single Infernus Daemonum ternyata berada dalam kualiti terbaik dari segi keseimbangan semua instrument yang dimainkan. Kemampuan setiap line up juga harus dipuji dan pada gua mereka berjaya menghidupkan mood dalam lagu2 yang dihasilkan.

Jika diperhatikan pada apa yang dihasilkan Sauts Alastor melalui single ini jelas menunjukkan kemampuan mereka menghasilkan music Black Metal yang mencabar dan lari dari sound2 Black Metal yang dihasilkan oleh band2 tempatan. Pada gua album penuh yang bakal menyusul nanti akan lebih membuktikan bahawa Sauts Alastor sudah bersedia untuk menakluk persada music gelap tempatan. Hasil pemerhatian gua juga band2 Black Metal tempatan dari gugusan yang sama dengan Sauts Alastor iaitu Aradia dan Imperial ternyata perlu diberi perhatian dari apa yang mereka hasilkan.

Dapatkan Infernus Daemonum dalam format CD dengan harga RM12 by hand atau RM15 by post. Hubungi Eastern Voice Production untuk copy anda sebelum ianya kehabisan. Rindukan Emperor? Ini pengganti rindu anda itu..


Sauts Alastor - Infernvs Daemonvm (2012) 

Makhlok Perosak - Demon System Wants To Eat You (EP 2004)

Zaman band2 sebegini muncul hanya mereka yang benar2 underground, terlibat dalam jual beli/trade zine dan pengunjong2 tegar gig akan tau akan kewujudan mereka. Grindcore berteraskan punk dan hardcore menampakkan kemajuan terutama di selatan tanahair iaitu di negeri Johor. Tambahan pula beberapa label indipendent muncul dengan aktif di kawasan ini. Makhlok Perosak sebuah band yang pada gua membawa muzik berteraskan genre hardcore dan di gaul sedikit rencah thrash/fastcore akan band yang sepatutnya di kenali semua penggemar music sebegini. EP berjudul Demon System Wants To Eat You telah menemui pendengar sekitar 2004 setelah mereka menggegarkan pentas2 gig bawahtanah serta muncul dalam 2 buah compilation album bersama band2 ternama dunia.
Layout dan cover sleeve oleh Jimbo

Tracklist :

1 - Hardcore Telah Mati
2 - Revolusion
3 - Pontianak
4 - Sistem Busuk
5 - Mesin Aturan
6 - Anak Setan
7 - Badut Bodoh
8 - Mbah Mu!

 Line up Makhlok Perosak didalam Demon System Wants To Eat You adalah oleh Erin, Kerk Mccoy, Ayeh, Aizatul dan Wak.

Demon System Wants To Eat You telah melalui proses rakaman secara live di Hell Thrasher Studio, UTC sekitar lewat Januari 2004. Tidak dinyatakan siapa sound engineer yang bertanggungjawap dalam proses rakaman, adunan dan mastering. kesemua lagu di hasilkan oleh Makhlok Perosak kecuali Anak Setan oleh Hakikat iaitu mungkin sebuah tribute kepada sebuah band hardcore lama dari Johor bahru yang telah berkubur sekitar 2002. beberapa label telah bersatu dalam penghasilan EP ini iaitu You(th)rust Records, Awaksaya Records, Broken Noise, End Up Records, 321 Go!, 265 Records. Yang menariknya kesemua label ini berpengkalan di negeri Johor.

Ok, gua tak mau review setiap lagu kerana gua memang ada masalah sikit nk hafal lagu2 yg durasi pendek2 nih..kahkakah. Apa yang boleh gua simpulkan music Makhlok Perosak masih besar pengaruh hardcore nya, punya sedikit elemen thrash/fastcore, mood dan lirik yang rebel menjurus ke arah punk. Setiap track kedengaran menggunakan beberapa vocal (beberapa nama di sebut terlibat dalam part suara latar). Penggunaan lirik dalam bahasa Melayu kecuali track Revolusion tidak kedengaran sedikit pelik pun, mungkin cara nyanyian (sebenarnya lebih kepada jeritan) membuatkan tidak kedengaran pelik pembawaan bahasa ibunda. Errr tapi bila gua layan lama2 kadang2 ada macam sikit2 bunyi band Indonesia. Kalau ada mat punk hardcore yg baru 1st time dengar mungkin akan menjangkakan ini band dari seberang. Haha..

Sound produksi EP ini boleh dikira ok kerana kesemua instrument masih kedengaran tetapi untuk mencapai tahap profesional album adalah masih jauh untuk dicapai. Seperkara lagi produk2 sebegini (juga pada ketika tersebut) kebanyakkannya agak raw. Mungkin mereka2 yang aktif melanggan stuff2 dari Broken Noise memahami apa yang gua katakan berkenaan sound Makhlok Perosak ini.

Dengan durasi yang tidak sampai 2 minit bagi setiap track menampakkan betapa untuk ketika (zaman) ini pengaruh grindcore dengan fast song berdurasi pendek banyak mempengaruhi music band2 yang dilahirkan ketika itu. Seakan satu persaingan (sihat) dikalangan band2 underground di selatan tanahair ketika itu dengan penangan buas Parkinson, Argon, Tekken, Damokis dan tidak terlepas juga Makhlok Perosak yang menambah seri kehangatan band2 kelahiran Johor ketika itu.

Ok, gua tak pasti band ni akan muncul semula ke tak.. gua ada beli beberapa kaset/CD dari salah sorang line up band ni melalui label nya dan gua juga difahamkan EP ni sebenarnya dah lama abis.. So jangan mimpi nak dapat balik kecuali ada yg bermurah hati nak tolak (macam kes gua semula tape ni..hahaha)

Ok, mungkin anda nak kenal atau nak dengar lagu2 dari mereka. Kami sediakan dibawah video ini link myspace dan Lastfm mereka. Ok, jumpa lagi..

Makhlok Perosak - Hardcore Sudah Mati

VotW : Dicktracy - Disconsolate (Official Music Video)

Kami ada inteview mereka sebelum ini (klik untuk baca) dan kami juga ada publish video klip tak rasmi lagu ini (klik sini) dan ini ialah hasil terakhir dari mereka. Agak hangat diperkatakan video klip ini dilaman twitter dan facebook. Ok enjoy video klip ini..



Video of the Week - Exotype - Synthetics

Lu orang mat metal tapi malu nak mengaku layan dubstep? Layan djent pastu bajet nak chugga chugga dengan dubstep. Acah-acah nak bikin band deathcore sambil selit electronics? Jadikan Exotype sebagai rujukan lu orang.



Abrasion - Postmanic (EP 2012)

Sejak beberapa band grindcore seperti Wormrot, Tools Of The Trade dan Demisor menjelajah eropah gua cuba mengkaji kehebatan music grindcore buatan negara2 Asia dan lebih kurang dua bulan lepas gua ada mengkaji satu lagi band dari Singapore iaitu Abrasion yang pada gua patut diberi perhatian. Walaupun mereka lebih sesuai di label sebagai band yang berpaksikan irama power-violence tetapi berdasarkan apa yang gua dengar dari cd EP mereka bertajuk Postmanic yang dirilis pada 2012, secara mukadimah nya gua berani katakan Abrasion sebenarnya sudah berada dilandasan yang tepat untuk disenaraikan sebagai band grindcore dan power-violence dari Asia Tenggara yang patut diberi perhatian. Ok, kali ni EP bertajuk Postmanic ini akan kami review sebagai pengenalan baru kepada warga penggemar music berdurasi pendek dan semestinya bingit ini. Ok band ini hanya di anggotai oleh 2 orang line up sahaja. Menyenaraikan Spazz, Iron Lung, Hatred Surge dan Dropdead sebagai ikutan, apakata lu orang luangkan sedikit masa mengenali band ini.
Abrasion - Postmanic (EP 2012)

Tracklist :

1 - Against Global Condemnation
2 - Planet Malfunction
3 - Continue This Revolution
4 - Controlled
5 - You Judge It
6 - Untitled (A Threat Again)
7 - Another Dollar Wasted
8 - Shit On You
9 - Blood and Sweat
10 - Dead Interrogation
11 - 2nd Hand Violence
12 - Post Manic Syndrome
13 - The Lizard
14 - Human Habit
15 - Distorted Reality

Abrasion dianggotai oleh Azril (drum/vocal) dan Lee (guitar/vocal)

Postmanic melalui proses rakaman di TNT Studio, Singapura antara 31/2/2011 sehingga 7/1/2012. Tidak dinyatakan siapa yang bertanggungjawap dalam urusan rakaman, mix dan mastering.

Ok macam biasa untuk track2 berdurasi bawah 2 minit dan kurang dari 1 minit ni gua cuma review secara rawak. Walaupun durasi lagu2 adalah antara 1 minit 20 saat kebawah namun setiap lagu yang dirakam punya tenaga tersendiri. Mungkin bakal berlaku kekeliruan kepada pendengar music sebegini kerana pendengar baru mungkin akan mengatakan music Abrasion ialah grindcore berdasarkan track2 berdurasi pendek. Tetapi powerviolence garapan Abrasion rasanya tiada masalah untuk dihentam samarata jika mereka menyertai gig2 bersama band grindcore. Track2 yang kira dapat tangkap halwa telinga gua adalah The Lizard, 2nd Hand Violence, Post Manic Syndrome, Controlled dan Distorted Reality.

Menariknya EP bertajuk Postmanic ini ialah sound yang dihasilkan, struktur lagu dan tahap permainan instrument adalah berada didalam tahap agresif dan kadar adrenalin yang tinggi. Sound produksi yang dihasilkan juga cukup memadai untuk bikin telinga anda berada sedikit lagi nak pekak kalau anda kasi volume speaker anda fullblast! Haha.. Sound gitar yang diantara raw dan tidak terlalu clean dan yang nyata nya kedengaran agak kering. Sound bass (walaupun live band ni xde line up main bass.. dua orang je kot..) sedang2 sahaja untuk rakaman ini. Cuma groove dari drummer yang ternyata power dengan ketukkan menggila dan riffing gitar yang memang punya pengaruh kuat band2 power-violence dan grindcore tersohor. Vocal yang diselang seli antara growl dan scream cukup baek di persembahkan. Memang pecah kepala. haha..

Kepada peminat2 grindcore yang ingin mencuba sesuatu kelainan dari apa yang selalu didengar mungkin Abrasion boleh disenaraikan dalam list CD yang bakal anda grab dalam masa terdekat. Ini produk agak pecah kepala dan gua jamin lu orang yang kaki grindcore akan puas hati dan tersenyum apabila layan EP ini nanti.

Lu orang boleh hubungi Electro Sponge Media untuk mendapatkan CD ini. Kami sertakan link label ini dibawah video di bawah ini. Juga kalau rajin cekidaut kat google ada beberapa label yang distro EP ini..

Abrasion - The Lizard

Orion - Voyage To The Promised Land (2012)

Pertama kali band bernama Orion ini muncul didalam kompilasi Metal To Metal I dimana mereka tampil dengan sebuah track berjudul Sacred. Sebenarnya mereka bukanlah baru didalam persada music tempatan kerana terlebih dahulu mereka pernah terlibat bersama band bernama Melon King dan Symphonia Melonia dimana mereka telah menghasilkan satu album bagi kedua2 nama band tersebut. Seterusnya berlaku perpecahan pada Symphonia Melonia dimana ianya terpecah kepada 2 band berasingan iaitu Symphonia dan Orion. Setelah dikenali sebagai pejuang irama Speed/Power Metal dengan nama band sebelum ini, kini Orion tampak lebih advance dengan melahirkan sebuah album penuh bertajuk Voyage To The Promised Land dimana pada gua album ini berada diantara pengaruh Progressive Power Metal. Baru sahaja menjengah pasaran Voyage To The Promised Land merupakan antara rilisan bagi penggemar irama Progressive Power Metal yang dihasilkan oleh anak2 tempatan.
 Artwork dan cover inlay oleh Badang

Tracklist

1 - Dawn Of A New Day
2 - Lord Of The Labyrinth
3 - Guardian Of Lost Souls
4 - Crossroad To Eternity
5 - Kingdom In The East
6 - Sacred
7 - Miracle
8 - Journey Through The Enchanted Forest
9 - The Warrior And The Messenger
10 - Angel Flies Free
11 - Rainbows And Unicorns
12 - Voyage To The Promised Land

Badang (vocal/keyboards/gitar), Eddie (gitar), Bob (bass), Ratno (drum)

Voyage To The Promised Land menjalani proses rakaman di beberapa buah studio. Untuk track drum, bass dan keyboard melalui proses rakaman di Mirage Studio. Track gitar dirakam di NoRule Studio manakala track vocal dilakukan di Zenith Studio. Recording engineer ialah Baha. Proses adunan di lakukan di Tunestone Entertainment oleh Sel. Proses mastering dilakukan oleh Raj di Aftermix Studio.

Beberapa pemuzik undangan juga terlibat menyumbangkan solo2 dan suara. Antaranya adalah Ritz (Metalasia / Faizal Tahir) yang menyumbangkan petikan solo gitar didalam track berjudul "Lord of the Labyrinth” dan "Rainbows and Unicorns", King Shah (Metalasia / 7th Kingdom) untuk “Guardian of Lost Souls” dan Zul (Fenomena) untuk “Crossroad to Eternity”. Untuk vocal undangan ShadiqRani (Reynage / Caladrius) menyumbangkan vocal growl untuk track “Angel Flies Free” manakala Adii (Heterodox) untuk ‘Naffs’ - “Voyage To The Promised Land”.

Dawn Of A New Day menjadi track pengenalan untuk album ini. Jika sebelum ini pendengar hanya mengenali Orion melalui Sacred, tetapi kali ini mungkin pendengar dapat meneliti bagaimana music direction Orion yang sebenar. Bermula dengan intro keyboard sebelum gitar berdistortion menyerang. Susunan keyboard, riffing serta hentakan drum laju membuatkan track ini kedengaran sedikit heavy. Vokal Badang berada dalam tahap terbaek walaupun tidak memerlukan high pitch tahap tinggi. Menariknya susunan lagu agak berubah mood tanpa sebarang tanda (gua cukup suka dengar part2 tukar mood mengejut ni..haha - ed), dan gitar ada juga bau2 Satriani start di durasi 4:11. Main solo dilakukan oleh Badang menggunakan keyboard. Panjang juga durasi sebenar track ini. 6 minit 17 saat.

Lord Of The Labyrinth bermula dengan ketukan drum sebelum instrument lain menjengah. Sound sample keyboard menggunakan sound folks kedengaran di celah verse. Ok, ada part2 gitar yang pada gua perlu diperhatikan kerana agak progressive riffingnya dan bukan mudah nk dimainkan. Solo Ritz dari Metalasia juga menarik. Kedengaran benar2 menyerang mood solo nya. Sebenarnya gua suka sound folks dari keyboard untuk track ini. Haha..

Guardian Of Lost Souls sekali dengar intro nya dah macam Sacred. Mungkin menggunakan progresion chord yang sama tapi di ubah sedikit. Solo permulaan dah cukup liar bunyi nya. Idea2 keyboard line patut dipuji kerana ia nya membuatkan lagu tidak kosong sekaligus tidak membosankan. Elemen choir juga digunakan dalam track ini. Solo dari King Shah rasanya tidak perlu dipertikaikan lagi. Haha solonya macam pernah gua dengar. Memang trademark King Shah lah gua rasa..

Crossroad To Eternity pada gua antara track yang agak memukau susunan lagu nya. Walaupun permulaan kedengaran agak ballad namun apabila guitar berdistortion menjelma, susunan lagu nya menjadi begitu menarik. Melodi vocal yang baek menambah kekuatan bersama riffing2 dan beat drum yang agak odd signature. Susunan lagu yang agak progressive. Keyboard banyak memainkan mood pada lagu ini. Solo gitar oleh Zul (Fenomena) agak meliar sebelum disambut oleh Eddie lantas menukar mood lagu. Ok ini antara track pilihan gua.

Kingdom In The East agak unik pada intro nya. Gabungan keyboard dan gamelan kedengaran menarik sebelum Badang memulakan nyanyian. Ok, paling menarik choir (time ni gua dah teringat Therion) yang dipersembahkan beserta riffing yang benar2 ganas. Bunyi gamelan yang diselitkan dalam lagu ini benar2 suatu yang kreatif pernah gua dengar dari produk metal tempatan. Choir tu memang gua kena ngaku hasilnya A+++.. Pertengahan lagu apa lagi mau kata? Penangan joget diselitkan sebelum solo gitar dan verse seterusnya berterusan sehingga tamat. Ok track ini pun gua suka.



Sacred kali ini rasanya melalui proses rakaman semula (bukan diambil dari rakaman Metal To Metal II). Walaupun melalui rakaman semula dan tidak banyak perubahan tetapi ternyata tahap teknikal lagu ini harus diambil perhatian.

Miracle merupakan sebuah track bermood perlahan. Walaupun berentak perlahan dan agak ballad tetapi susunan music nya agak cantik dan solid. Vocal Badang ternyata berada pada kondisi terbaek dan melodi vocal nya juga harus dipuji. Beliau berjaya membawa lagu ini dengan baek. Selain kekuatan pada bahagian vocal, keyboard mendominasi penciptaan lagu dalam memberi mood2 berbeza dalam lagu ini. 

Journey Through The Enchanted Forest menyaksikan susunan vocal yang agak bersahaja pada verse awalnya. Agak bersahaja pada ketika ini sebelum mood heavy metal dan vocal high pitch menjelma. Perubahan riffing yang menarik disamping bunyian keyboard yang punya bau2 folks dimuatkan bersama riffing tersebut. 

The Warrior And The Messenger pada permulaan lagu nya kedengaran music seakan memusing2 (haha tu gua yg rasa) sebelum solo menyerang dan disusuli verse pertama. Gua xtau kenapa gua terasa seakan mendengar Symphonia Melonia apabila meneliti melodi vocal (tolak choir) lagu ini pada permulaannya. Kedua2 solo dari keyboard dan guitar sama power! Mood hasil sentuhan keyboard dan kepelbagaian stroke drum juga menarik.

Angel Flies Free pada gua merupakan sebuah track yang agak bermelodi indah dan tidak terlalu mengejar kelajuan pada separuh pertama lagunya. Penghayatan yang baek oleh Badang pada bahagian vocal. Separuh kedua lagu kedengaran agak sedikit teknikal pada counting lagu nya dimana pada ketika yang sama Syafiqrani dari Reynage/Caladrius melakukan growl. Gua rasa kalau power sikit lagi growl tu pasti lagu ni jadi lagi garang. Haha..

Rainbows And Unicorns bermula dengan susunan strings yang menarik. Sehingga verse pertama berserta nyanyian sebenar dari Badang, ia nya bertukar mood sedikit kepada heavy. Keyboard line nya memang mengasyikkan sedikit bila mendengarnya. Flow lagu ini ada naek dan ada turunnya. Ritz Metalasia sekali lagi menyumbangkan solo untuk track ini. kali ini agak ribut solo gitarnya.

Track terakhir berjudul Voyage To The Promised Land merupakan track berkonsep yang terdiri dari 3 buah lagu iaitu Cocooned : 9 Month Odyssey, Emergence : The Dialogue dan Eternalandia : Dreamers Awake. Sebuah track berdurasi 8 minit 11 saat. Cocooned : 9 Month Odyssey memulakan cerita dengan permulaan bunyian piano sebelum track menjadi rancak dengan mood yang turun naek flow nya. Emergence : The Dialogue mungkin perlu diperkatakan sesuatu bilamana Antara nyanyian Badang dan diselang seli bersama growl dari Adii (Heterodox). Susunan music yang menarik dan gua dapat menghidu beberapa rentak offbeat dari drummer sebelum part ketiga Eternalandia : Dreamers Awake tiba. Eternalandia : Dreamers Awake bermula dengan riffing dan permainan keyboard yang cukup solid serta solo gitar yang cukup berapi sebelum vocal mendendangkan melodi2 yang penuh semangat. Kedengaran juga choir yang menyelit diantara vocal Badang. Ok, track ini kedengaran agak progressive dan mengisahkan perjalanan hidup manusia dari kandungan sehingga ke arah barzakh.


Ok, keseluruhan album ini pada pendapat gua adalah sangat bagus dari segi idea, susunan lagu dan permainan instrumentnya. Difahamkan juga album ini adalah tergendala akibat masalah teknikal selama lebih kurang 5 tahun sebelum ianya rilis. Mungkin juga dalam masa yang sama idea2 baru dari bahagian strings diperbaharui serta melodi vocal amnya. Sound produksi pula agak menarik walaupun bass agak tidak berapa menonjol berbanding instrument lain. Vocal pada gua berada ditahap terbaek dan mungkin sedikit kureng untuk lagu perlahan iaitu Miracle. Walaupun majoritinya pembawaan vocal untuk track tersebut sudah dikira terbaek tetapi mungkin tone suara boleh dipertingkatkan lagi. Part gitar sebenarnya agak teknikal dengan riffing2 yang nampak mudah tetapi agak progressive sebenarnya. Solo2 dari Eddie dan gitarist undangan sudah cukup menambahkan lagi kekuatan untuk setiap lagu. Keyboard line terpaksa diakui berada dalam tahap paling terbaek. Mungkin kerana kesemua lagu adalah ciptaan Badang dan beliau punya lebih feel untuk setiap lagu yang dihasilkan. Drum? ok, gua dapat rasakan drum menggunakan drum mesin berpandukan pada sound statik terutama dari snare yang agak sama sound level nya. Adakah penggunaan trigger? Gua rasa tidak. Mungkin Orion punya jawapannya..

Tak sah rasanya kalau gua tambah sedikit review dengan menyatakan bahawa Orion mungkin berpaksikan music bawaan band2 seperti Heavenly dan Edguy. Haha.. Bunyi2 power metal tipikal berjaya juga dihindarkan dari sound direction Orion membuatkan kedengaran agak segar dan sedikit berlainan dari apa yg selalu terdapat didalam album2 power metal. Satu lagi kekuatan album ini mungkin kerana kepelbagaian elemen2 cuba diterapkan didalam lagu2 tertentu. Choir2 seakan mendengar Therion dan elemen folks dari sample keyboard juga menjadi. Mungkin anda perlu mendengarnya.

Ok, Voyage To The Promised Land didatangkan denagn pakej jewel case dan booklet bergrafik menarik beserta lirik dan penerangan berkenaan album ini. Asyik juga membaca nya. Beberapa outlet ada menjual CD ini serta beberapa individu tertentu sebagai ejen menjual nya. Harga Voyage To The Promised Land ialah RM20 by hand manakala RM25 by post. Lu orang boleh cekidaut web rasmi Orion serta facebook page mereka dibawah video ini.

Orion - Voyage To The Promised Land (2012) - Album Teaser