Your Pick : 2013 Best Releases by Azwi of Predicate Not Defined

I think this will be a last part for Your Pick series. Azwi the frontman of Progressive Metal band called Predicate Not Defined list down his favourite releases for 2013.

 
Best releases for 2013

1 - Tempered Mental - Pax Automata
2 - Cassandra -Levitate
3 - Artefacts - Exordium
4 - Hurricane - In Vein
5 - Maddame - Mother Earthanium

5 promising local bands :

4 - Nekrad


Ok, stay tune for any update from us.. Thanks..

Your Pick : 2013 Best Releases by Pengiran Andika Harimau Berantai of Singhasari

The seventh part of Your Pick series is from Pengiran Andika Harimau Berantai of Singhasari.

 
His favourite releases for 2013 are :
 
1. Santau - Santau Tuju Tuju
2. Antaboga - Mayang Mistik
3. Battle Hymn - Inferno (Demo)
4. Mu-aru - Demo
5. Karamah - Huraisy
 
The most promising local bands :
 
Santau - stage performance makin mantap. lagu pun ok.
Battle Hymn - brutal war black metal revival.
Mu-aru - nusantara death metal.
Antaboga - stage presence yg unik,



Please do visit Singhasari page at here.


Your Pick: 2013 Best Releases by Prop of Grundar Productions

The most active label from Malaysia (I guess..) Prop the owner of Grundar Productions list down his favourite releases for 2013. Make it Grind and Death!!!!
  
Prop, the owner of Grundar Productions


Best releases for 2013

1. Chelation Intoxication - Dismemberment (XVIII) - MCD
2. Sickness - Necrosymphonies Of Necropsy - CD
3. Hellexist - Age Of Death - CD
4. Kuku Besi - Demo 2013
5. Perpetual - Grind Your Mind - CD

The most promising local bands :

4. Insinner

Also don't forget to join Grundar Death Fest 2014.


Date :
1/3/2014

Venue :
Stopzone Arena, Larkin Johor Bahru

Bands :
Argon (JB Brutal Death Grind)
Unveiled (JB/Kluang Brutal Death Grind)
Bahajang (Ipoh Kimak Grind)
Perpetual (Sandakan harsh Grindcore)
Goresluts (KL Porngoregrind)
Dysgusted (K Terengganu Brutal Death Metal)
Suffergrind (Pekan Baru, Indonesia Brutal Death Metal)
Grind The Saw (JB Grindcore)
Suffer Remains (K Terengganu Brutal Death Metal)
Tools Of The Trade (KL Grindcore)
Purge The Arbitrator (Penang Technical Brutal Death Metal)
Chelation Intoxication (Jitra Slamming Brutal Death Metal)

 p/s - DtE will be a media partner for this event..

Your Pick: 2013 Best Releases by Raimi of Faithcraft Productions

The 5th series is from Raimi, the owner of Faithcraft Productions. Also he is the frontman for band called Au Revoir and a member of ugly crusty+punk+thrash band called Wreckär.

Raimi, the owner of Faithcraft Productions
 
 
Best releases for 2013
 
1 - Dimentianon - Collapse the Void (USA)
2 - Storm Breeder - The Knave (AUSTRALIA)
3 - In Vein - The Truth Remains Untold (THAILAND)
4 - Sickness - Necrosymphonies of Necropsy (MALAYSIA)
5 - Kozeljnik - Null : The Acheron of Multiform Negation (SERBIA)
 
The only most promising local band :
 
 
p/s - Upcoming Au Revoir album will be release next year.. Please get your copy soon.. 

Your Pick: 2013 Best Releases by Shairulzaim (Daarchlea)

We continue Your Pick series, now on the 4th part.

This time around, we have Shairulzaim of Daarchlea. Man, I cannot tell you how I've been following Daarchlea from their early days at Times Square until this day. This young bunch of KL's most promising extreme metal talent and definitely something we need to watch in the future.

So anyway, let's take a peek on Shairulzaim's list.



1) Ghost - Infestissumam
2) Deicide - In The Minds of Evil
3) TesseracT - Altered State
4) Fleshgod Apocalypse - Labyrinth
5) Born of Osiris - Tomorrow We Die Alive

If you haven't get the slightest idea about Daarchlea, go check em on Facebook, and tell them Dissecting the Euphony sent you!

Your Pick: 2013 Best Releases by Ashok Kumar (Guitarist of Malapetaka)

The third part of Your Pick series..
Ashok Kumar, the guitarist of Malapetaka favourite list...


1. Rudra - RTA
2. Orphaned Land - All is One
3. Immolation - Kingdom of Conspiracy
4. Extol - Extol
5. Carcass - Surgical Steel
6. Soilwork - The Living Infinite
7. Kataklysm - Waiting for the End to Come
8. Karamah - Huraisy
9. Wolfheart - Winterborn
10. Orator - Kapalgnosis 

Some promising local release which caught his attention:

1. Succubus 
3. Sickness 
5. Razed

Check it out Malapetaka page (Facebook) and dont forget to buy their latest CD called 2013 Demo.

Your Pick: 2013 Best Releases by Benign Hafiz (The Bullet Belt Webzine)

Here's the second part of You Pick series! Feel free to let us know your own 2013 Best Releases list, yeah?

This time around, from Benign Hafiz, the one and only editor of The Bullet Belt webzine!


1- Carcass - Surgical Steel 
2- Thy Light - No Morrow Shall Dawn
3- Deicide - In The minds of evil
4- Kverlertak - Meir
5- Kalmah - Seventh Swamphony

Benign was also came up with another list of 2013's most exciting local bands:


Great lists I must say, especially Thy Light and Carcass. Great releases from both bands.

Go check out Benign's very own webzine here.

Your Pick: 2013 Best Releases by Hanif (Dicktracy)

We value our readers as much as we value ourselves. Being an online webzine, we rely very much from you people to keep us going. I cannot express more how grateful we are to have you in our lives! That being said, this time around before we unveil our own Best 2013 Releases, we'd like to peek at your own list! Hanif of Dicktracy had the honour the start Your Pick series, up until we unveil our very own Pick. Enjoy!


Hanif | Dicktracy

Bleed from Within - Uprising
Artefacts - Exordium

His take on Artefacts' EP, "...Arrangement dan music yang fresh untuk band local. Daripada segi production maybe kurang sikit. Tapi acceptable sebab diorang record sendiri di home studio. Kalau betul-betul record kat recording studio, sound mereka confirm lagi mantap."

Check out Dicktracy at : https://www.facebook.com/DICKTRACY.MY


Kathgor - The Lord Of Infernal Blasphemy (Demo 2011)

Demo pertama mereka bertajuk Descendants from the Depth pernah gua review sebelum ini. Bila gua dengar demo kedua yang dikeluarkan sekitar 2011 ini gua rasa sekali lagi gua perlu buat sedikit review untuk expose band ini supaya sedikit dikenali bakat dan perjuangan music mereka. Kathgor sudah mula dikenali sekitar Asia apabila telah membuat beberapa persembahan sekitar Thailand dan terbaru di Bangladesh. The Lord Of Infernal Blasphemy merupakan demo tape kedua yang masih kekal dengan konsep Death Metal yang pada gua agak agresif. Ok, kasi chance gua review sikit..

Cover artwork oleh John Incrust

Line up untuk rakaman The Lord Of Infernal Blasphemy
 
Ratna - Vocal
A'it - Lead and Rhytm Guitars
Ayen - Bass
Ebi - Drums

Tracklist :

1 - Morbid Death
2 - The Lord of Infernal Blasphemy
3 - Beast War

The Lord of Infernal Blasphemy melalui proses rakaman di Iseekmusic Studio milik Mokhtar pada February 2011. Mokhtar turut terlibat dalam proses mix dan mastering. Rilis dalam format kaset/tape, ianya telah dikeluarkan oleh sebuah label dari Italy iaitu Terror from Hell Records dan diedar oleh Elektroplasmamusik.

Morbid Death mengingatkan gua kembali pada demo pertama mereka dahulu Descendant of the Depth. Ternyata Kathgor adalah sebuah unit yang brutal, agresif dan kental penangan Death Metal nya.

The Lord of Infernal Blasphemy merupakan self-title kepada demo kedua ini. Masih kental dengan tempo yang laju serta kekentalan yang sangat jitu, track ini perlu diberi perhatian.

Beast War (boleh cuba dengar melalui video youtube sebelum penghujung artikel ini) pada gua sebenarnya agak berlainan sedikit mood nya dari 2 track awal. Entah mengapa gua rasa ada sikit2 bau Pantera dalam riffing lagu ini. tetapi apa yg boleh disimpulkan track ini masih agresif dan brutal.

Secara kesimpulannya, setelah gua mentelaah kedua2 demo tape Kathgor gua berpendapat Kathgor sudah punya kekuatan tersendiri dari segi penciptaan music. Walaupun material (tape) ini bersifat demo tetapi ianya sudah boleh dibanggakan dengan kualiti bunyi yang baek. Gua berharap material akan datang dari Kathgor akan lebih menyerlah dengan sound yang lebih bagus kerana secara ikhlasnya, gua rasa band ini patut diberi ruang yang lebih untuk music mereka dikenali. Kepada organizer2 gig mungkin anda perlu kenali Kathgor untuk diselitkan dalam list band terutama untuk event berbau Death Metal. Seperkara lagi gua nak bagitau, gua cukop suka sound atau tone yang keluar dari snare pemain drum band ini. Hahaha..

Kathgor - Beast War

 
Buat sementara ini Kathgor hanya boleh dihubungi melalui email dibawah. Sekian.
 


VotW : Nitrus - Rentak (Official Music Video)

Ok, asyik distortion berat 4 tan hari2 boleh pekak jugak telinga.. haha.. ok apa kata kasi santai sikit dengar pop.. Nitrus ni antara band yang gua (Contramen) suka selain Pretty Ugly, DefGabC, Flop Poppy, OAG dan jugak The Times. Gua rasa diorang on da way nak rilis album ke3.. Kasi layan dulu single ni yang baru jek di upload di youtube..

Nitrus - Rentak

Ok, kenali Nitrus melalui link2 yang kami sediakan dibawah ini..

Facebook
Twitter
Instagram

Warmaster - The End of Humanity [full length, 2013]

Sorry, this post  is long overdue. The hype of the up and coming Netherlands' old school Death Metallers, Warmaster album, The End of Humanity has been around since August. I personally have been expecting for the album, eversince their split album with Humiliation. The album was released by Deadbeat Media and Slaughter House Recs, during Halloween 2013, good timing!

1. Massive Kill Capacity
2. Nuclear Warfare
3. Deadly Artillery
4. Death Factory
5. The Target
6. Lies to Deny
7. Barbarians
8. Poison Dwarf
9. Ancient Anthem
10. Medestrijders Voor Volk En Vaderland
11. Destroyer of Worlds

I think those who enjoy Bolt Thrower, Benediction or, Humiliation (Mys) will find this suit your musical taste. Mid tempo Death Metal, with groove and definitely, heavy all the way. I find the musical style haven't stray much from their split album with Humiliation and probably, their debut, First War. The album, as expected from the artwork, deals with war and its consequences (and zombies as well? I don't know). So yeah, as usual I highlight some of my favourite tracks from the release.

Massive Kill Capacity - Military radio, gunfight and Chopin's Funeral March (or those who familiar with Undertaker's entrance theme, the Graveyard Symphony) sample all in one. I could only summarise this intro as apocalyptic and sinister. Very fitting with the war theme, to be honest and set the mood throughout the album. In fact, this is one of the highlight of the album. Massive Kill Capacity could probably a reference to nuclear bomb or something devastating maybe?

Nuclear Warfare - Warmaster wastes no time punishing my eardrums. Nuclear Warfare is ugly and raw. And I like it that way. No bullshit, just straight forward old school death metal. I like the drumming, not overly done and complement the guitars just nicely. Bijlemeer's growl is definitely giving the song an extra edge. Doom Metal influence can be felt creeping in at the end of the song.

The Target - A doom/death style! Reminds me of early My Dying Bride somehow, but that's just me. I was expecting the song to remain like this, but a tempo change after a minute and half turn this song into total mayhem. Love the war speech sample near at the end. It's fucking war death metal, and that just cemented their reputation.

Lies to Deny - Probably the most technical song in the album. Check out the guitar solo! Just when I thought the song gonna bore me, the solo comes in with barrage of relentless guitar solo. Perfect.

Ancient Anthem - Creepy. I don't know whether this is Netherlands national anthem, but boy that really gives me the post-battle feeling; droning sound of chopper, fighter jet scrambling, etc


Overall, it's a good effort by Warmaster. Although some of the tracks made me lose interest after a minute or so, I don't think it's fair to say it's a boring album. I like the war theme. Also I like how fierce the guitars sound, plus with the intense drumming (by old school death metal standard). I'm just hoping the tempo will be much varied. But hey, that's probably just me. Again, appropriate use of war sample. That shit won my attention. 

Go get your copy from Deadbeat Shop (I think you'll get a free Warmaster patch if you purchase from them, be sure to ask!) and Slaughterhouse Records.

Check out Warmaster at:


Special thanks to Clawhammer PR for the digital promo pack!

VotW : Behemoth - Blow Your Trumpets Gabriel (Uncensored)

Ini merupakan video klip terbaru Behemoth yang menyerang Asia baru2 ni.. Di ambil dari upcoming album bertajuk The Satanist yang pada gua sesuai sungguh video ni dengan tajuk album yang bakal menembusi pasaran pada February 2014 nanti..

video


Gua tak mau ulas panjang pasal video ini. Gua cuma pandang pada seni yang dihasilkan.. Ok, adik2 tak kenal Behemoth? Bawah ni ada beberapa link untuk mengenali band ini...

Official website
Facebook
Twitter

Succubus - Descend Unto Gehenna (EP 2013)

Succubus merupakan satu nama baru dalam pergerakan music berat tempatan. Mendokong genre Thrash / Death Metal yang berbentuk old skool, Succubus yang ditubuhkan sekitar 2011 tampil dengan demo pertama bertajuk Sadistic Rites of Evil pada 2012 sebelum demo tersebut dirilis dalam bentuk vinyl oleh Gempita Records dengan penambahan beberapa lagu lagi. Usaha tersebut mendapat perhatian sebuah label dari USA iaitu Slaughterhouse Records untuk meriliskan material terbaru Succubus iaitu sebuah EP bertajuk Descend Unto Gehenna dalam format digipak CD.

Nafkhatul 'Incubus' Faza - Vocals
 Jef Skullhunger - Guitars
Ali Blackwizard - Gutars
Arm Necroaggressor - Bass
Zakhyr - Drums


Tracklist :

1 - Panzer the Iron Grave
2 - Flame of 1000 Years
3 - Necrotic Rites
4 - Scourge of the Lecherous
5 - Reanimator's Mutilations (Incubus Cover)

Descend Unto Gehenna melalui proses rakaman di Kulaifornia Death Metal Militia Studio. Proses mix dan mastering dilakukan oleh Erwan Atan. Kesemua lagu dihasilkan oleh Succubus dan beberapa lirik dihasilkan oleh Jill dari Deadbeat.

Panzer the Iron Grave merupakan track pertama yang pada awalnya menggunakan intro sound sample sebelum music bermula. Rata2 dari awal sudah jelas kedengaran Succubus mengganas tanpa belas kasihan dari riffing serta solo gitar dan dentuman drum. Susunan music yang agak old skool, bertempo pantas dan penyampaian vocal yang penuh kebengisan.

Succubus - Flame of 1000 Years

Flame of 1000 Years lebih awal dijadikan preview sebelum rilis nya EP ini. Masih punya mood yang sama seperti track pertama. Old skool dan sedikit lebih agresif rasanya dari track awal. Cara penyampaian nyanyian oleh Nafkhatul 'Incubus' Faza memang agak ngeri.. Haha..

Track ketiga bertajuk Necrotic Rites boleh kata bermula dengan susunan old skool Thrash Metal dari segi riffing dan susunan lagunya. Gua rasa macam track ni paling gila solo gitarnya.

Scourge of the Lecherous juga antara track menarik. Sedikit gerek dengan riffing yang boleh mngajak pendengar berheadbang terutama untuk persembahan live. Sedikit Rock 'N" Roll yang di"metal"kan apabila mendengar verse track ini. Best!

Reanimator's Mutilations merupakan sebuah lagu saduran yang diambil dari band USA bernama Incubus dari demo self-title pada tahun 1987. Merupakan track paling pendek dibawah durasi 2 minit. Straight forward dan masih boleh layan!

Pada pendengaran gua, Descened Unto Gehenna makin maju dari segi sound produksi jika dibandingkan dengan rilisan terdahulu. Gua juga beranggapan upgrading sound ini mungkin kerana EP ini dijual serata dunia melalui label yang berpengkalan di USA tersebut. Untuk mngenal pengaruh music band ini mungkin gua boleh letak beberapa nama besar dalam kontek Thrash Metal seperti Destruction, Kreator dan Sodom manakala untuk Death Metal gua rasa Merciless paling tepat barangkali dengan kesesuaian music ciptaan Succubus. Selain itu ada juga dinyatakan sound Succubus ada bau2 Exmortis (sorry gua x brapa kaji sangat sound band Exmortis ni..hehe..). Sebelum terlupa gua nak cakap bila dengar Succubus punya EP ni bikin gua teringat band utara nefarious Azarakh. Maybe ada buah tangan dari mereka 2014 nanti.

Difahamkan juga CD ini telah habis dijual ketika pertama kali sampai di Malaysia dan ianya hanya dijual oleh bandmate melalui pembelian atas tangan dan pos. Gua juga terpaksa menunggu edisi kedua sampai untuk kenikmati kegilaan EP ini kerana tidak sempat membelinya ketika penjualan pertama kali dahulu. So lu orang sila contact band ini (dengan harga RM20 by hand atau RM26 by postage) atau direct order dari Slaughterhouse Records untuk dapatkan Descened Unto Gehenna sebelum kehabisan sekali lagi.

Email
Facebook - Succubus
Slaughterhouse Records

VotW : Tempered Mental - And Stay Out (Rehearsal)

Gua rasa video rehearsal dari Tempered Mental ni ni baru jek di upload.. Merupakan rakaman secara live yang dilakukan di ISeekStudio milik Mokhtar. Sebuah lagu bertajuk And Stay Out yang diambil dari album terbaru mereka bertajuk Pax Automata.

Tempered Mental - And Stay Out

Kenali Tempered Mental melalui link2 yang disediakan dibawah :

Official Hompage
Facebook

In Remembrance For Brain Dead (1999)

Gua terpanggil untuk menulis pasal sebuah kompilasi bertajuk In Remembrance For Brain Dead yang diterbitkan oleh Apokalip Releases pada 1999 dan Musictrax Sdn Bhd pada tahun seterusnya. Merupakan sebuah kompilasi berbentuk tribute kepada lagenda Death Metal tempatan iaitu Brain Dead yang mana pada ketika itu seakan berada dalam mode hibernate. Dihasilkan dalam format kaset, In Remembrance Of Brain Dead disertai oleh 9 buah band dan terdapat 2 buah lagu dibawa sendiri oleh Brain Dead. Antara band terlibat adalah Logam, Tandus, As Sahar, Kharabanazak, Medicine Death (Brazil), Necrotic Chaos, Vociferation Eternity, Endless Pain dan Global Chaos (Singapore).

 Illustrasi asal oleh Nen
Grafik oleh Acai

Tracklist :

Side A
1 - Logam - Rites of the Tyrant
2 - Tandus - The 7th Wind
3 - As Sahar - Spirit of Heloisa
4 - Kharabanazak - Twisted Soul
5 - Medicine Death - Impious Mortal

Side B
1 - Necrotic Chaos - Eternal War
2 -Vociferation Eternity - Sacred
3 - Endless Pain - From The Ecstacy
4 - Global Chaos - And The Angels Danced (Version of Twisted)
5 - Brain Dead - Unholy Sin
6 - Brain Dead - Twisted Soul

In Remembrance of Brain Dead menjalani sesi rakaman ditempat band2 terlibat bermastautin. Namun proses mastering dilakukan oleh Bob dan Panjang MOC.


Logam untuk rakaman ini sebenarnya hanya dibarisi 3 orang line up. Mengekalkan konsep band iaitu Heavy Metal Thrash, Logam tampak mampu memberi impak untuk mendengar track2 seterusnya. Rites of the Tyrant menjadi lagu yang dipilih dan track ini turut dimuatkan didalam EP mereka pada 2002 bertajuk Maximum Power Overdrive. Pada gua kualiti bunyi agak kureng sedikit namun masih ok untuk pendengar yang tidak cerewet. Kenali Logam disini -> LOGAM


Tandus band yang membawa konsep Thrash Metal pada sangat berjaya membawa lagu bertajuk The 7th Wind dengan baek sekali. Dari awal gua teliti dengar dan sememangnya band ini perlu diperhatikan. Padu permainan mereka. Ok, gua masih menunggu hasil terbaru mereka setelah lama sangat gua layan EP mereka bertajuk Logam Maut tahun 1997 dulu ni. Kenali Tandus di sini -> TANDUS


As Sahar tampil dengan penggunaan drum machine untuk lagu saduran bertajuk Spirit of Heloisa. Mungkin lebih power jika menggunakan drum original pada imaginasi gua. Kelainan yang ditunjukkan ternyata lari dari sound asal lagu ini dari segi tempo dan juga penambahan bunyian synth dan keyboard. Kenali As Sahar di sini -> AS SAHAR


Kharabanazak adalah band Black Metal dari selatan tanahair yang untuk tribute ini masih kekal dengan sound raw nya. antar pro dan kontra yang kedengaran sedikit mentah sound yang dihasilkan dan mereka Kharabanazak masih dapat mengekalkan sound raw yang menjadi identiti mereka sejak dari rakaman terdahulu lagi. Untuk tribute ini mereka membawakan lagu Twisted Soul. Kenali Kharabanazak disini -> KHARABANAZAK


Medicine Death merupakan band yang paling jauh dari Malaysia. Mereka merupakan band dari Brazil. Membawa lagu Impious Mortal dengan pengaruh Death Metal dan Doom. Ok, nampak kelainan dalam susunan lagu asal namun pada gua ini merupakan track paling "menangkap" untuk tribute album ini. Seperkara yang agak tak best nak sebut ialah Medicine Death sudah tiada lagi setelah menghasilkan dua buah album. Kenali Medicine Death di sini -> MEDICINE DEATH


Necrotic Chaos pada gua antara band tempatan yang paling hebat menjahanamkan lagu saduran mengikut konsep yang mereka bawa. Jahanam yang gua maksudkan itu bukan dari segi negatif kerana selaku pendokong genre Death Metal yang sangat tegar, gua tengok lagu2 yang Necrotic Chaos cover sangat berjaya. Termasuklah lagu Eternal War ini yang siap ada grind bagai..tak lupa tremolo gitar yang boleh tercabut dek teknik warmy bar! Kahkah.. Eh, gua masih teringat lagu Prophecy dari Cromok dan My Oath For Thee dari Langsuyr yang diorang ni cover. Gila babi! Kenali Necrotic Chaos disini -> NECROTIC CHAOS


Vociferation Eternity ni mungkin lebih tepat gua sebut Dark-E walaupun mengalami berbagai pertukaran line up. Merupakan mastermind dalam band ini dari awal penubuhan sehingga menghasilkan beberapa album. Sacred berjaya dimelodic kan walaupun kedengaran tidak berapa jauh dari versi asal. Ok, gua dapat tangkap beberapa part yang berjaya di kembangkan lagi dengan progression chord yang masih didalam chord asa lagu ini. Cantek juga lagu ni dengan konsep Vociferation Eternity sebenarnya. Kenali Vociferation Eternity disini -> VOCIFERATION ETERNITY


Endless Pain ni gua gagal nak dapat info lebih2. Cuma dapat sikit info band ni adalah band hardcore yang ditubuhkan pada 1995. From The Ecstacy yang merupakan tajuk album bagi Brain Dead dibawa dengan gaya tersendiri oleh Endless Pain. Kedengaran music nya penuh pengaruh old skool hardcore dengan stroke drum yg pelbagai.


Global Chaos agak pelik kerana mereka tidak membawa lagu dari Brain Dead sebaliknya menyumbangkan sebuah lagu bertajuk And The Angels Danced (Version of Twisted) yang merupakan sumbangan mereka sebagai sambungan kepada lagu Twisted Soul. Paling berlainan kerana konsep lagu yg dibawa penuh pengaruh modern ditambah dengan bunyian sampling dan loops sepanjang lagu. Ok, tetiba gua teringat kompilasi tribute to Silent Death dimana Viniir bawak lagu In Time. Haha.. Kenali Global Chaos disini -> GLOBAL CHAOS


Dua buah track dari Brain Dead iaitu Unholy Sin dan Twisted Soul mungkin adalah bonus kepada pembeli. Kedua2 track ini bukan diambil dari rakaman album penuh From The Ecstacy sebaliknya dari rakaman secara live.

Secara keseluruhan gua berpendapat album kompilasi ini merupakan antara khazanah music metal tanahair yang sudah susah nak dapat sekarang ni. Walaupun tiba2 Brain Dead muncul kembali dan gua rasa lain macam sebab selalunya tribute ni untuk band yang dah tak ada..haha.. Tapi mungkin tribute album ini juga antara usaha yang menyebabkan Brain Dead muncul kembali dan meranapkan pentas2 gig serata ceruk sehingga ke Thailand tahun lepas.

Untuk kompiasi ini gua memilih beberapa track yang pada gua memang ada sikit "tangkap" mungkin sebab catchy atau perkataan lain yang gua simpulkan sebagai power (sebab gua tak tau nak definisikan dengan kata2..haha) adalah dari Tandus dengan The 7th Wind, Medicine Death band dari Brazil yang berat sekali dengan Death Doom nya untuk lagu Impious Mortal dan tak lupa Necrotic Chaos yang pada gua memang sudah punya rencah tersendiri dalam membawa lagu2 cover mengikut trademark music ciptaan mereka.

Ok, nak rekemen untuk beli tape ni pun gua xtau ada lagi ke tak.. Label yang mengeluarkan tape ni pun dah x brapa nak aktif dan gua cuma boleh sarankan jika terjumpa depan mata atau ada orang nak tolak sila sebat sebelum anda dapat habuk. Ok chow!

Logam - Rite of the Tyrant

Kredit imej :
Faithcraft Production, Metal Archives, Flickr (Syagrasyiid), Google Image dan cover sleeve tape.

Deathevoker - Towards Nothingness (Demo 2013)

Deathevoker merupakan sebuah band yang datangnya dari Kota Kinabalu Sabah. Jika diamati Deathevoker boleh dikatakan antara pendukung genre old Skool Death Metal. Agak misteri bagi mereka yang sekadar mendengar tanpa melihat persembahan live band ini (gua pun xpernah tengok lagiband ni main live) kerana kurang didedahkan imej2 line up band ini.Menghasilkan 3 material setakat ini iaitu Eternally Rot (Demo 2012), Towards Nothingness (Demo 2013) dan terbaru split bersama sebuah band dari Indonesia iaitu Bangsat, juga pada 2013. Demo Towards Nothingness dikeluarkan oleh Envenometal Records.

Deathevoker dianggotai oleh Gard selaku vocalist, Untone dan Irwan di posisi gitarist, Andy selaku bassist dan Mann sebagai pemain drum.

Logo band oleh Mann/Irwan
Artwork oleh Ironworx Gravefix

Tracklist :

1 - Witch Hunt Hysteria
2 - Suicide Forest
3 - Towards Nothingnes

* Bonus track berupa 4 buah lagu dari demo Eternally Rot turut disertakan didalam CD ini.

Tidak dinyatakan secara terperinci dimana proses rakaman Towards Nothingness dilakukan. Hanya dinyatakan proses rakamaan berlangsung pada 13/11/2012 dan 18/11/2012. A.P Filthgrinder bertindak sebagai juruadun untuk rakaman ini.

Witch Hunt Hysteria boleh dikatakan berada diantara mid dan agresif tempo lagu nya. Gabungan yang menarik dan mengekalkan unsur2 Old Skool Death Metal yang kental dan tidak berteknikal tinggi. Juga solo gitar yang bersesuaian dengan mood lagu.

Suicide Forest masih mengekalkan mood seperti apa yang dilakukan pada track pertama. Walaupun bermula dengan agak meleret namun perubahan mood bertukar apabila verse pertama menyusul. Merupakan antara track berdurasi pendek sekitar 2 minit sahaja.

Towards Nothingness pada dasarnya juga merupakan track berdurasi pendek seperti track kedua tadi. Sedikit berlainan dari dua track terawal kerana punya mood dan tempo yang lebih agresif. juga solo gitar yang lebih menonjol dari track2 terawal.

Secara kesimpulannya, Towards Nothingness merupakan antara produk yang patut dimiliki oleh penggemar irama Old Skool Death Metal. Tidak punya elemen modern didalam lagu2 yang dicipta malah lebih gemar atau lebih tepat music mereka berpaksikan formula 4X4.

Dari sound produksi gua beranggapan Deathevoker patut menghasilkan mutu bunyi yang lebih berkualiti untuk produk akan datang. Towards Nothingness masih boleh diangkat sebagai antara produk yang punya mutu sound rakaman terbaek jika di banding pada produk yang dilabel sebagai demo. Kesemua instrument masih kedengaran seimbang dari segi mixing. Mungkin perlu sentuhan lebih power untuk proses mastering. Ok, gua harap EP atau album penuh Deathevoker selepas ini bakal membuatkan gegendang telinga gua dan anda pecah! Hahaha..

Opsss, sebelum terlupa gua perlu nyatakan packaging dan format demo ini adalah menarik. Pro-printed CD dan menggunakan brown paper sebagai cover sleeve. hah susah nak cari demo CD yang pro-printed brader...

Ok, sedikit pengenalan berkenaan Deathevoker telah kami sediakan melalui email dan link metal archives dibawah preview video dibawah ini. Dapatkan Towards Nothingness dengan harga RM20 sebelum kehabisan kerana ianya hanya dikeluarkan sebanyak 500 copies untuk pasaran worldwide.

Deathevoker - Towards Nothingness (Full Album)

Email
Metal Archives
Envenometal Records

Hellexist - Age of Death (2013)

Hellexist merupakan sebuah band yang melabelkan music bawaan mereka sebagai Neo Crusty. Berpengkalan di selatan tanahair, Hellexist telah wujud sekitar 2007. Pernah terlibat dalam beberapa split sebelum menghasilkan single bertajuk World Disaster dan disusuli album penuh bertajuk Age of Death yang dipasarkan pada pertengahan 2013 dibawah label Broken Noise.

 Monster Killer - Vocals, Night Evil - Guitar, Zam - Guitar, Chub - Bass, Ajen - Drum

Design dan layout oleh Broken Noise

Tracklist :

1 - Neraka Dunia
2 - Bloodbath Continues
3 -  To Live To Die
4 - World Disaster
5 - Age Of Death
6 - Chaos System 666
7 - World Disaster (Bonus)

Age of Death melalui proses rakaman di Noise Hell Studio Pasir Gudang, Johor. Segala proses rakaman diselenggara oleh Ajen dan Hellexist sendiri. Broken Noise (milik Jimbo) merupakan label yang bertanggungjawap meriliskan CD ini.

Sukar untuk meramal secara total pengaruh sebenar dalam pembawaan music Hellexist. Pada pendengaran gua, music ciptaan Hellexist adalah campuran kepada Metal + Hardcore + Punk + Crusty. Menamakan Bolt Thrower, Amebix, Sacrilege, Hellbastard, Disfear, Hellshock dan beberapa nama lain jelas memperlihatkan variasi dalam apa yang cuba dihasilkan Hellexist dalam penulisan lagu2 mereka.

Dari segi sound produksi boleh dikatakan ini antara produk yang hasil akhirnya agak clean walaupun seakan percubaan meng"raw"kan sound rakaman itu seakan ada dalam pertimbangan band ini. Mungkin boleh gua katakan Age Of Death punya sound organik yang agak bagus.

Akhir kata dari gua, Hellexist juga mungkin adalah sebagai pelepas rindu kepada apa yang telah dilakukan Jimbo bersama band lama beliau terdahulu iaitu Parkinson, satu nama besar dalam dunia grindcore tempatan.

Dapatkan Age of Death yang dikeluarkan dalam format CD dan kaset dimana harga CD ialah RM15 by hand dengan menghubungi email Broken Noise yang kami sediakan dibawah video ini.

Hellexist - To Live To Die (Live)

Facebook
Bandcamp
Broken Noise (Email)

VotW : Incries - Odd of Eternity (Official lyric video)

Terbaru apabila dikhabarkan Herriot bakal merakam album terbaru dan perancangan gig Gothenburg Sound yang akan diadakan awal 2014, gua rasa macam nak explore band2 local kita yang membawa genre sebegini selain Herriot sendiri, Nonserviam, Blind Terror dan kali ini gua selitkan 1 band baru dari Keramat yang jelas punya pengaruh Inflames, Soilwork, Dimension Zero dan seangkatannya.. Cuba layan dulu video berlirik ini.. Incries - Odd of Eternity.

Incries - Odd of Eternity

Kenali Incries melalui laman facebook mereka yang kami sediakan dibawah..

Facebook

Nekrad - Nekradvaganza (2013)

Berasal dari Ipoh, ditubuhkan sekitar 1999, Nekrad merupakan antara band yang muncul kembali memeriahkan scene music gelap tanahair. Menghasilkan sebuah demo tape bertajuk The Realm Of Darkness pada tahun penubuhan Nekrad kemudian seakan menghilang dari persada pentas2 gig tempatan untuk jangkamasa panjang sebelum kembali menggila sekitar 2-3 tahun kebelakangan ini. Muncul dengan sebuah Split CD bersama Vociferation Eternity bertajuk Dragonia Pegaso (klik SINI untuk review terdahulu) terkini Nekrad muncul dengan sebuah album penuh bertajuk Nekradvaganza yang rilis pada penghujung September baru2 ini.

Lufias NekraD - Voices, Belial NekraD - Guitars, Judas Nekrad - Bass, Raven Dragonia - Keyboards, Akhyenue Majestic - Drums

Artwork oleh Deq at Raventherius Lab
Layout oleh Lufias

Tracklist :

1 - When Master And Crow Arises
2 - Old Lucifer Had A Farm
3 - One Little Two Little Devil
4 - Raging War And Despair
5 - Twinkle Twinkle Little Scar
6 - Itchy Bitchy Demon
7 - Baba Black Goat
8 - The Gothic Freak!
9 - The "Scar"let Umbrella
10 - Absolute Gyaban (Bonus)
11 - Tranquility Beyond Disharmony (Bonus)

Nekradvaganza melalui proses rakaman di Necro-X Studio, Ipoh Perak. Amergeddon sekali lagi melakukan tugas dengan baek sebagai sound engineer untuk rakaman ini. Proses mix dan mastering dilakukan oleh Dark-E di Fingersoul Work Suite, Puchong Selangor. 2 buah track terakhir merupakan rakaman secara live yang dilakukan juga di Necro-X Studio serta diselenggara sekali lagi oleh Dark-E.

Bermula dengan intro bertajuk When Master And Crow Arises yang bersifat instrument, Old Lucifer Had A Farm menjadi track bervocal pertama untuk diterjemahkan music sebenar Nekrad. Pertama kali mendengar track ini jelas sekali pengaruh Cradle Of Filth cukup kuat melekat pada cara penyampaian, struktur komposisi serta elemen seram yang dihasilkan dari pemain keyboard band ini. Vocal? Mungkin sedikit lagi nak capai tahap Dani jika berkemampuan dengan pitching tinggi dan panjang seperti apa dilakukan Dani.

Rasanya gua tidak perlu buat review untuk kesemua lagu kerana setiap lagu punya konsep yang sama. Begitu juga dengan mood yang berjaya ditimbulkan terutama mood seram dari synth/keyboard. Walaupun gua agak berulangkali memainkan track instrumental bertajuk The "Scar"let Umbrella yang kedengaran sungguh "fresh".

Gua dapat membuat kesimpulan bahawa Nekrad sudah punya trademark tersendiri walaupun bakal mengundang kemungkinan Nekrad adalah klon Cradle Of Filth. Pedulikan kerana dari segi positif nya mereka mampu menghasilkan music yang bagus seperti yang dilakukan band tersohor tersebut.

Nekrad - Absolute Gyaban

Seperkara menarik ialah bonus track bertajuk Absolute Gyaban yang merupakan lagu tema kepada siri pahlawan Jepun iaitu Gaban. Mungkin sedikit kelainan untuk bahagian vocalist dengan pembawaan scream pada lagu ini.

Secara teknikalnya, gua berpendapat Nekrad merupakan band yang nyata punya pengaruh kuat Cradle Of Filth. Juga dinyatakan dilaman facebook mereka bahawa Dimmu Borgir, Agathodaimon dan Old Man's Child turut termaktub antara band2 yang membawa pengaruh kepada music mereka. Gothic dan Melodic Black Metal adalah pegangan Nekrad. Jelas sekali konsep ini dapat diterjemah setelah mentelaah keseluruhan album ini.

Dari segi sound produksi, gua beranggapan Nekradvaganza punya mutu dan kualiti yang bagus. Kedengaran agak solid dan bersih permainan setiap instrument keseluruhannya. Tidak terlalu berat dan tidak keterlaluan tempo kelajuan yang dimainkan.

Seperkara yang harus dipuji adalah packaging CD yang menggunakan kepakaran grafik yang agak cemerlang untuk cover sleeve berbentuk booklet. Antara keluaran yang punya finishing cantek sama seperti Aradia dan Imperial.

Dapatkan Nekradvaganza dengan harga RM20 by hand dan RM28 by post melalui Xxul Neftaraka. Kenali Nekrad melalui beberapa link yang disediakan dibawah klip video dibawah ini.

Nekrad - One Little Two Little Devil (Teaser)

Official Homepage
Facebook

VotW : Nightwish - Ghost Love Score (Live)

Ok, ni band ramai kenal.. cuma nak jugak gua tau apa pandangan lu orang dengan vocalist baru Nightwish ni iaitu Floor Jansen. Minah ni juga merupakan vocalist untuk band ReVamp dan pernah menganggotai sebuah lagi band bau2 bacang dengan Nightwish iaitu After Forever yang sudah pun senyap..

Nightwish - Ghost Love Score (Live)

Gua cuma agak sedikit teruja bila tengok fans compare antara beliau (Floor Jansen) dengan ex-vocalist Nightwish terdahulu Anette dan Tarja.. Untuk gua, rasanya minah ni power jugak bila tengok di durasi 9:28 dan ikut tracklist lagu ni lagu nombor 13.. Hahaa.. Ok nantikan juga DVD Live bertajuk Showtime, Storytime yang akan berada dipasaran pada 29 November 2013.

Interview : Zombies Bastard - Kuasa baru Crossover Thrash Metal dari Borneo

Masih ingatkah pada review yang DtE lakukan pada CD Demo band Zombies Bastard yang bertajuk Thrashaholic Zombies Bastard (2012)? Ya kalau belum boleh kilik SINI untuk baca. Terkini kami pihak DtE telah membuat satu sesi temubual bersama Zombies Bastard dan soalan2 yang diutarakan telah mendapat kerjasama yang baek apabila dijawap oleh Danish (Gitarist) dan Jhan Pra (Vocalist). Ok, luangkan sedikit masa untuk membaca hasil temubual ini. Enjoyyyyy....


1 - Hai all.. siapa yang menjawap soalan temubual ini?
Danish : Hailzzz... saya Danish...
Jhan Pra : U can also call me JP for short.

2 - Bagaimana terhasilnya Zombies Bastard? Boleh ceritakan sejarah penubuhan band ini?
Danish : Ok band ni tertubuh pada awal 2011...xpasti la bulan berapa...line up kekal dari 2011 sehingga sekarang.. pada waktu tu mmg addict dgn music thrashmetal...
Jhan Pra : Macamana terhasilnya band ni saya kurang pasti dgn perjalanan Danish sebab saya boleh ckp yg dia la mastermind band tersebut. Saya adalah org terakhir yg ditarik sebagai line up mereka.

3 - Boleh ceritakan perkembangan scene Thrash dan Crossover di Borneo terutama Sabah amnya.
Danish : Bagaimana tertubuhnya scenes thrash dan crossover?? Aku tak pasti jugak sebab aku sendiri pon org baru dlm nie scenes... Semenjak dapat bermain gig metal baru ada terasa adrenaline dalam scenes... Memang terbaik la scenes yg ada di Sabah...
Jhan Pra : Perkembangan scene thrash di borneo agak kurang berbanding pada waktu dulu (2000-2009) kami cuba utk membangunkan scene tersebut dgn sedaya upaya, sebab bagi saya utk remaja2 dan pemuda2, scene thrash sangat penting bukan saja dari segi adrenaline tetapi juga
dari segi message dan ilmu utk membangunkn mereka yg masih tidur dlm fikirannya.


4 - Thrashaholic Zombies Bastard Demo 2012 merupakan antara rilisan rasmi dari Zombies Bastard. Bagaimana reaksi pendengar yang diterima Zombies Bastard berkenaan demo tersebut?
Danish : Kita dapat feedback yg baik dari semua pihak... terutamanya area semenanjung... diorang mmg supportive...
Jhan Pra : Alhamdulillah, sambutan agak meriah. Kami bangga dan terharu sebab ini adalah rilisan pertama n we don't expect it to be this big. Its a great 'WOW!' if u ask me. hehe

5 - Adakah Zombies Bastard berpuas hati dengan hasil akhir Thrashaholic Zombies Bastard?
Danish : Ok dari segi quality mmg kurang puas hati sebab sound memang raw... tapi x sangka pula sambutan memang terbaik la... kami akan buat yg terbaik selepas nie... nantikan!!! haha!!!
Jhan Pra : Ya kami puas hati, tapi still it seems like something is missing. So I hope we can do better for the next release Insya'allah.

6 - Difahamkan Zombies Bastard sedang bertungkus lumus didalam studio untuk penghasilan EP pertama. Boleh ceritakan serba sedikit berkenaan rakaman tersebut?
Danish : Ok... We're just havin fun... But we are not fully in studio... Masih ada lagi lagu yg belum
di siapkan... tunggu saja lahhh.....
Jhan Pra : Rakaman time tu mmg fun. Everyone is enjoying what they are doing. I'm also very
blazed at the moment. I smoke before i sing to get more encouragement n feeling at the time. hahaha.

7 - Jika tidak salah demo pertama dirilis sendiri oleh Zombies Bastard. Adakah untuk EP akan datang Zombies Bastard telah bernaung dibawah mana2 label?
Danish : Ya.. demo memang kami release sendiri... Kami belum sangkut lagi mana2 label... mungkin EP nanti akan kami release sendiri...
Jhan Pra : Yes, we would love to work under any label that is serious as we can keep our footsteps organized. Kami xkesah pun utk berkerja under label mana2 asalkan mereka benar2 percaya dgn
Zombies Bastard untuk sentiasa berusaha untuk membawa kami ke atas, saya sudah cukup berbangga untuk berkerja dgn mereka. PEACE YO!!!! hahaha

8 - Band2 yang memberi pengaruh dalam penulisan lagu2 Zombies Bastard?
Danish : SLAYER,OVERKILL,MUNICIPAL WASTE DAN YG BERKAITAN DENGAN ZOMBIES EPIC2... HAHAHA...
Jhan Pra : Saya mengambil pengaruh SLAYER dan OVER KILL lebih dalam penulisan saya tetapi saya juga adapt kan mereka dgn intonasi seperti MUNICIPAL WASTE for more adrenaline. Ini agak susah sebab saya perlu menyanyi dlm keadaan yg sangat laju. It's like i'm rapping. hahaha. Tapi, my main influence mmg hands down, SLAYER< OVER KILL, MEGADETH n so on.... i'm more to the old skool type.

9 - Lirik2 Zombie Bastard lebih menjurus kepada tema apa sebenarnya?
Danish : Sebenarnya lebih kepada kehidupan cuma penyampaian berbeza... Ia melalui cerita2 zombies... kenapa zombies berbeza dari manusia... kenapa zombies memberontak...
Jhan Pra : ZOMBIE!!!!! I'm a very big zombie fan. Kami semua a very big zombie fan. Sebab zombie ada segalanya yg kami perlu iaitu lembab dr segi fikiran (lurus bendul), laju dr segi kejaran (goal), x berfikiran 'berhati perut' (no mercy), ganas dan menakutkan (showing power over the weak). So ini mendisiplinkn kami utk berterusan dgn music kami....

10 - Equipment2 yang digunakan setiap line up Zombies Bastard untuk proses rakaman dan persembahan pentas?
Danish : Kita guna basic seperti 2 guitar ESP, 1 guitar bass dan beberapa equipment drum...
Jhan Pra : Tak adalah banyak equipment pun sebenarnya. Sama ja dgn apa yg org lain bawa utk recording dlm scene underground ni. Sorry saya xpandai sangat kalau bab2 guitar n drums ni. I mean,
saya tau juga tapi xlah detail. haha. ini smua u can ask Danish, saya tahu yg dia lebih tahu benda2 ni berbanding saya.... hehehehe..

11 - Pandangan Zombies Bastard berkenaan temasya KL Thrashed yang diadakan setiap tahun?
Danish : KL THRASHED... Ia sangat baik dan harus di jadikan tradisi... aku rasa setiap band thrash yg ada di Malaysia memang menghajatkan utk bermain di KL Thrashed lebih2 lagi macam kami band yg masih baru dlm thrashed dan ingin mengenali secara mendalam apa itu music thrash serta apa itu thrash dan banyak lagi yg berkaitan dengannya... selagi ia nya berkaitan dgn thrash kami akan terus support \m/
Jhan Pra : Kagum! ingin melibatkan diri juga.. kalau boleh tolong, tolong la... hahaha....


12 - Gig2 yang telah disertai oleh Zombie Bastard?
Danish : Setakat nie baru beberapa gig seperti Thrashing Beast, Osmantikos Tour, Captain Cleanoff Tour, United Metal Attack II... Turn Up The Volume 2...
Jhan Pra : Opening utk ESKATOLOGIA, BEASTPETRIFY, OSMANTIKOS, United Metal Attack Gig, CARBURETOR DUNG, dan banyak lagi... xdpt nak ingat sangat... saya berharap utk pergi lebih jauh...

13 - Gig terbaek pernah disertai Zombies Bastard?
Danish : Bagi aku gig time Thrashing Beast... crowd ramai dan yang penting dapat bermain dgn band2 seperti Beast Petrify, Ironskull dan banyak lagi...hahaha...
Jhan Pra : THRASHING BEAST!!! sebab crowd time tu memang thrash gila... it makes us feel like home!!! Beastpetrify n Ironskull memang cun time tu!!!

14 - Pernah diundang menjayakan gig luar dari Malaysia?
Danish : Setakat nie belum lagi...
Jhan Pra : Tak pernah lagi.. ini yg kami berharap the words to spread till out there n dapatkan invitation untuk main disana... harap2 org di seberang terdengarlah pasal band kami.... Insya'allah.

15 - Jika diberi peluang menjadi opening act, apakah Band Crossover Thrash Metal antarabangsa yang menjadi idaman Zombies Bastard untuk berkongsi stage?
Danish : Kalau aku kompom D.R.I!!!
Jhan Pra : MUNICIPAL WASTE!!!! n off course SLAYER!!!! biarpun Slayer bukan band crossover tapi dia tetap band kegemaran thrash metal saya.... sebab telah memberi ilham sepenuhnya utk Zombies Bastard pergi jauh! ameen!

16 - Band2 Crossover Thrash Metal tempatan yang dilihat boleh memberi impak kepada industri dan scene music bawah tanah Malaysia?
Danish : Kalau Crossover Thrash Metal aku xbrapa pasti tapi bagi aku ialah Blackseed, Ironskull, Velhalla, Militant Attack, Vault, Lobotomy, banyak lagi la....kalau sebut satu2 boleh jadi karangan nanti... hahaa...
Jhan Pra : ZOMBIES BASTARD lah!!!! hahaha. Gurau ja, banyak lagi seperti Millitant Attack, n so on..... rajin2 la layar music borneo kalau nak tahu dgn lebih lanjut.. sebab sekarang dlm scene borneo susah sikit nak cri band crossover....

17 - Rilisan berformat Tape, CD, vinyl.. yang mana lebih menjadi tarikan buat Zombies Bastard?
Danish : Tak kisah la asal kan mudah bagi pendengar mendapat kan rilisan Zombies Bastard... tapi kalau idaman memang piring hitam...
Jhan Pra : VINYL!!!! saya teringin sangat nak ada vinyl tersendiri... Sebab saya minat kumpul vinyl ni... buat masa skrg saya kumpul JOHN LENNON, tetapi kalau ada vinyl band sendiri kenapa tidak kan??? hehehehe...... Next saya inginkan tape la.... Tu pun kalau ada masa utk buat.... Tapi vinyl tu kami betul2 ingin sebab kat sabah ni susah nak cari tempat yg bleh hasilkan kami vinyll....

18 - Pendapat Zombies Bastard berkenaan rakaman secara digital?
Danish : Kalau digital memudahkan utk sesebuah band meriliskan materials aku rasa tiada masalah... terpulanglah kepada hak masing2...
Jhan Pra : Ok, senang, n puas hati. tetapi kami ni more to old fashioned people so prefer the old kinda way of recording.

Zombies Bastard - What's So Neutral (Live Keningau)

19 - Dilihat pada persembahan pentas (melalui youtube), kelihatan Zombie Bastard punya adrenalin yang cukup tinggi untuk memberi kepuasan kepada crowds. Selain itu apa yang lagi yang ingin diberikan Zombies Bastard kepada crowd dalam persembahan pentas?
Danish : Aku rasa sudah cukup berbaloi kalau dapat memuaskan hati crowd dalam persembahan pentas...yg penting aku bagi penyampaian atau mesej lagu...haha...
Jhan Pra : Gimik sangat penting bagi kami. Sebab kami ingin tunjuk kepada remaja2 di luar sana yg nothing is impossible sebab bila kita di atas pentas itu la time kita boleh buat apa saja. Kalau di luar
kita terpksa patuhi undang2 luar kalau x ISA la ceritanya kan?? hahaha.... Tapi bila kita atas pentas, wakil la utk memperkenalkn band, xkn la nak hensem2 hari2 pun kita hensem, bila nak selekeh2 nak feel comfortable with who u r kan??

20 - Lagu2 cover yang selalu dibawa oleh Zombies Bastard ketika persembahan pentas?
Danish : Municipal Waste atau Slayer...
Jhan Pra : Buat masa ni kami cover lagu Slayer - Raining Blood.. sebab before this kami fokus lebih on recording our own material... tu yg kurang fokus pada lagu cover tu. Tapi akan datang kami akan cover Municipal Waste - Bangover utk permintaan ramai... hehe

21 - Selain bakal meriliskan EP terbaru, ada sebarang material lain yang turut melibatkan Zombie Bastard? Compilation atau split album?
Danish : Compilation belum ada... Sebelum ada jugak beberapa band ajak buat kompilasi... tapi kami masih fokus dgn EP... mungkin selepas EP siap kita akan cuba buat kompilasi la dgn mana2 band...
Jhan Pra : Kami fokus on 2nd release dulu, lepas tu kmi akan buat split album sebab banyk juga yg ingin menghasilkn split album, the reason kami tangguh sebab nak fokus 2nd release ni ja. Tapi kami juga akan release t-shirt pada waktu akan datang. Harap xda halangan la. hehe

22 - Sebarang merchandize dari Zombies Bastard?
Danish : Setakat nie saya cuma ada CD Demo 2012...
Jhan Pra : For now sticker n patches ja, tu pun xtaw lagi kalau masih ada atau x? Tapi, next is t-shirt, banner, back patches n button pins la...

23 - Apakah target sebenar penubuhan Zombies Bastard? Sekadar hobi atau punya target beraksi seluruh dunia?
Danish : Wah!! hobi?? aku kesemuanya sekali... sebab kami pon tengah usaha dan cari cara macamana mau beraksi di mana2 tempat... kalau ada rezeki apa salahnya...
Jhan Pra : Kami ingin sampaikan messaga kami ke seluruh dunia, band ni ditubuhkn secara serious bukan sekadar hobi.. kami ingin menubuhkan satu revolusi bagi rakyat kita, mengatakan 'kalau kami boleh, y r u still sitting on ur asses? get up n man up for ur rights!'

24 - Harapan Zombies Bastrad berkenaan scene bawah tanah negara khususnya dalam arena Crossover dan Thrash Metal?
Danish : Kami mengharap scene Thrash Metal akan terus dapat tempat di hati thrasher2 seluruh dunia dan khususnya negara kita...hehehe... yg penting ada unite dan supportive di kalangan thrasher2 dan jugak metalhead2 di luar sana... hidup Thrash Metal sampai bila2!!!... dan yg paling last, thanx for interviwing us bro... thanx bagi kami peluang... dan thanx jugak kasih kenal band Zombies Bastard biar pon kitaorang masih baru tapi dgn bantuan zine2 underground serta review dari zine saudara sedikit sebanyak dapat membantu kami utk lebih kenal lagi dalam scenes metal... thanx for support!!! supportive??? thats what we want!!! hail!!! thanx again!!!
Jhan Pra : Harapan kami xlebih pun dari mengenalkan diri dgn band2 lain di negara Malaysia untuk merapatkn silatulrahim, gain friendship n bergerak bersama ke luar negara.... satu hati, satu bangsa, satu negara!!! only METALHEADS can really do this!!! thanx for interviewing us!!! a thousand tons of appreciation!! insya'allah we'll meet on the other side!!!! thank u!!!!

* Ok, bagaimana? Mungkinkah Zombies Bastard akan memeriahkan temasya tahunan KL Thrashed pada tahun hadapan? Sama2 kita nantikan.. Kepada pembaca, diharap memberi ruang kepada mereka untuk melangkah kehadapan dalam merealisasikan impian mereka memeriahkan lagi scene Crossover Thrash Metal tempatan.. Yeahhhh \m/

Facebook
Youtube

Le Creux - Divest (Demo 2013)

Le Creux merupakan sebuah band baru yang membawa konsep Hardcore. Berasal dari Kuala Lumpur dan bermastautin di Petaling Jaya, Le Creux tampak lebih kepada sebuah band Dark Hardcore yang punya elemen Old Skool yang agak kental. Pengaruh Metal mungkin ada sedikit jika diperhatikan pada bahagian vocal dan riffing2 berat yang dihasilkan. Tampil bersama sebuah demo CD bertajuk Divest pada 2013, Le Creux mempertaruhkan 4 buah lagu yang rata2 mampu membuatkan mereka bersaing dengan band2 Hardcore kental tempatan lain yang lebih awal menempah nama awal dari mereka.

 Ally / Alif / Arie / Mus / Lalat

 Le Creux - Divest (Demo 2013)

Tracklist :

1 - Serenity
2 - Nowhere Youth
3 - Escape
4 - Exile

Tidak dinyatakan sebarang informasi berkenaan sesi rakaman demo ini melalui packaging cd yang dijual.

Serenity merupakan track pertama sebagai pengenalan music Le Creux. Agak berat sound gitar disusuli ngauman dari vocalist. Juga drummer menggunakan twin pedal untuk menampak rencah kepadatan untuk track ini. Overall track ini kedengaran agak mendatar flow nya.

Nowhere Youth agak mendap pada permulaan track dengan riffing bersahaja.Walaupon disulami hentakan twin pedal dari drummer namun track ini benar2 kedengaran begitu mendap. Cara nyanyian yang cukup beremosi memang kena dengan mood sebegini.

Escape masih seperti 2 track terdahulu. Ternyata Le Creux sudah punya identiti music tersendiri. Tidak mengejar kelajuan dan berjaya mengekalkan mood mid-tempo. Opsss.. ada sedikit kelainan di penghujung lagu. Sedikit laju sebelum track tamat.

Exile bila bermula sahaja seakan mendengar band Southern Rock. Permulaan yang lantas mengingatkan gua pada band Philip Anselmo iaitu Down. haha.. Meleret dan sekali lagi gua katakan mood yang mid-tempo dan mendap! Walaupun ada sedikit attack pada bahagian drum namun ianya tidak lari dari konsep music yang dibawa Le Creux. Ermm track terakhir ni pada gua punya banyak pengaruh. Ada Southern/Sludge/Emo.. Tapi akar umbinya tetap Hardcore!

Manamakan band2 seperti Hang The Bastard, Brutality Will Prevail, Pulling Teeth, Integrity, Throats, Crossbreaker, Expire, Mother Of Mercy, AYS, Rise And Fall, All Pigs Must Die, Black Breath, Young And In The Way, Oathbreaker sebagai antara band yang membawa pengaruh kepada music garapan Le Creux jelas menampakkan music mereka sedikit obscured tanpa mengharapkan pengaruh band2 hardcore besar dunia. Apa yang jelas Le Creux punya identiti music tersendiri dan yang pasti Hardcore yang berada dalam katogeri mid-tempo. Mereka tidak mengejar kelajuan semata mata dan ini membuatkan lagu2 Le Creux kedengaran benar2 mendap dan penuh tekanan.

Pada pendapat gua, music Le Creux sudah boleh dikatakan bagus dan mereka sudah punya intipati dalam ciptaan lagu2 didalam konsep yang mereka bawakan. Sound produksi juga sudah boleh dianggap bagus dengan level dan balancing yang cukup baik. Mungkin perlu di pertingkatkan lagi untuk material akan datang iaitu packaging CD dan cover sleeve. Gua beranggapan dengan mengenakan poket CD sebagai packaging sudah cukup baik untuk keluaran demo walaupun hanya menggunakan CDR.

Kenali Le Creux melalui beberapa link yang kami sertakan dibawah preview song ini.



Email
Facebook
Bandcamp