Jugra - Promo 01 (2013)

Kami menerima sebuah produk dari band baru bernama Jugra. Membawa konsep yang pastinya sekali lagi akan membuatkan golongan2 tertentu sedikit mencemuh blog kami ini. hahaha.. Ok, kami tak peduli sebab segala macam music pun kami tulis malah Pop sekali pun kami peduli apa.. Jugra merupakan sebuah band yang yang membawa konsep RCA dan NSBM. Baru sahaja mengeluarkan sebuah promo CD dan kami mendapat info mereka bakal mengeluarkan sebuah split CD bersama sebuah band tidak lama lagi.

Daeng Kepalang - Vocal/Bass
Daeng Andika - Vocal/Gitar
Daeng Lumania - Drum

 Jugra - Promo 01

Tracklist :

1 - Intro
2 - Daulat Jugra
3 - Kebangkitan Bangsa

Promo 01 ini melalui proses rakaman di Mayhem Studio, Kampung Melayu Subang. Tidak dinyatakan siapa yang bertanggungjawap dalam proses rakaman ini melainkan tertera kesemua lirik dan lagu dihasilkan oleh Daeng Andika.

Intro berdurasi 36 saat digunakan sebagai pembuka cerita dimana gua terperasan seakan bunyian alat music tradisional digunakan.

Daulat Jugra menjadi track bervokal pertama yang memperkenalkan hala tuju music sebenar Jugra. Walaupun pada permulaan riff kedengaran seakan Countess Bathory namun ia sedikit berubah mengikut flow lagu. Agak kejam scream dari vocalist band yang menggunakan nama Daeng Kepalang. Perubahan mood lagu berubah ketika dipertengahan namun kembali kepada riff asal sehingga tamat.

Kebangkitan Bangsa jika diteliti elemen music nya seakan mendengar sebuah lagu bergenre Oi dan Rock! Menggunakan clean vocal dan disahut scream. Mungkin sedikit catchy ritma yang dihasilkan. Solo gitar juga agak catchy dan mudah.

Mungkin agak bias jika membuat kesimpulan terhadap 2 buah lagu yang punya perbezaan ketara dari segi konsep music. So, gua perlukan sekurang2nya 3,4 atau 5 lagu untuk konsep yang sama untuk membuat penelitian apa yang cuba diketengahkan oleh band ini. Ok, gua memilih untuk mereview berkenaan teknikal promo ini. Boleh dikatakan rakaman yang dihasilkan sudah baek namun masih boleh dipertingkatkan lagi mutu masteringnya. Penggunaan 2 vocalist dengan clean dan scream vocal mungkin percubaan dalam mencampurkan dua elemen RCA dan NSBM yang cuba diketengahkan. Untuk tahap permainan instrument gua harap boleh dipertingkatkan lagi untuk rakaman akan datang.

Promo ini hanya dihasilkan sebanyak 30 copies dan ianya percuma untuk label atau distro. Mungkin anda tidak berkesempatan mendapatkan promo CD ini, namun cuba2 lah untuk menghubungi Jugra di alamat dan email disediakan. Terima Kasih.



Email :
antichristwar666@yahoo.com

Snailmail :
No 37, Jalan SS2/21
47300 Petaling Jaya
Selangor

1 feedbacks:

hellfuck said...

best lagu jgk lagu daulat jugra ne.. aku setuju yg intro lagu ne mcm c.bathory.. haha..