Infectious Maggots - Unknown (1996)

Unknown merupakan album penuh kedua yang dihasilkan Infectious Maggots pada tahun 1996. Sebuah album yang berbeza sedikit kerana tidak dilengkapi oleh beberapa line up yang mengemudi posisi2 untuk album pertama Deep Within Our Grief Factory Milks Rund Red. Sengaja diulas berkenaan album ini memandangkan ada ura2 bahawa Infectious Maggots untuk line up terkini (kembali ke line up asal) berkemungkinan besar akan menghasilkan album terbaru tidak lama lagi.

Infectious Maggots 1996

Ezan - Vocals
Bear - Guitar, Vocal, Keyboard
Reza - Guitar, 12 and 6 String Steel Acoustic, Vocal Programmer, Keyboard
Rizal - Bass, Programmer, Vocal
Wera - Drums

 Cover konsep oleh Maggots
Artwork oleh Ariff Budiman dan Rizal

Tracklist :

1 - Summer (Intro) - Instrumental
2 - Black Ritual Ceremony
3 - Strength Within
4 - Wonder Of Needs
5 - Shades Of Shadows
6 - Agony (Inner Pain)
7 - Uninvited Dancer
8 - Running Free
9 - Sense Of Reality (Dive)
10 - Rainforest 

Unknown melalui proses rakaman di King Studio (16 tracks) dan Broadway Studio (24 tracks). Reza dan Faiz menjadi sound engineer untuk rakaman di King Studio manakala Moses L. Chan dan Spit di Broadway Studio. Tedapat guest programmer yang turut menyumbangkan khidmatnya untuk album ini iaitu Ogy untuk track Wonder Of Needs. Unknown dikeluarkan oleh Ponycanyon Entertainment (M) Sdn Bhd.


Unknown juga menyaksikan track lama bertajuk Black Ritual Ceremony yang terkandung didalam album pertama dahulu dimainkan semula dengan sentuhan baru. Beberapa lagu juga punya campuran pelbagai elemen seperti hardcore, grind dan modern metal.


Juga tidak ketinggalan track terakhir bertajuk Rainforest yang merupakan sebuah track tidak berdistortion malah ianya lebih santai dengan sentuhan akustik dan nyanyian clean vocal yang agak mendayu.


Gua memilih track ke enam bertajuk Agony (Inner Pain) sebagai track pilihan. Agak catchy riffing, groove dan stroke drum serta cara nyanyian yang memang kena dengan flow lagu yang ada tinggi rendahnya. Manakala untuk song arrangement yang menarik gua memilih track bertajuk Shades of Shadow.


Unknown merupakan comeback Infectious Maggots selepas menghilang sejak melahirkan Deep Within Our Grief Factory Milks Run Red (1992) dan Cookies jar (1994).Sesuatu yang boleh diperkatakan berkenaan album ini ialah ianya merupakan penglibatan Infectious Maggots tanpa Fathul (vocalist) dan Lan Bye (drum) serta P.E (guitar). Ezan menggalas tugas sebagai vocalist manakala Wera diposisi drum serta Reza di posisi pemain gitar. Rizal pula sebagai pemain bass.

Jika diteliti mungkin ada sedikit perbezaan struktur penciptaan lagu jika dibandingkan dengan album pertama dibawah Asylum Records dahulu. Penambahan sound loops (didalam DWOGFMRR juga ada penggunaan loops seperti lagu Fleshmonger) didalam komposisi lagu membuatkan kedengaran lebih moden bersesuaian dimana pada ketika itu juga bermula dengan pesatnya teknologi digital dalam kerja2 rakaman. Kalau x silap gua time ni jugak multieffect tengah menjadi kegilaan x kira Zoom atau pun Line 6 yang banyak memanipulasikan sound2 music bergenre moden begini. Untuk perbandingan gua rasa Unknown punya sedikit rencah Fear Factory dan jugabunyian2 electronic.

Seperkara yang rata2 pendengar baru akan terlepas ialah music video track terakhir bertajuk Rainforest yang gua sendiri dah x jumpa sapa2 upload di youtube. Music video ini juga pernah disiarkan didalam rancangan Alternative sekitar lewat 90an dahulu.

Ok, kunjungi laman sesawang Infectious Maggots untuk berita2 terkini serta jualan merchandize dari Fathul.

 Infectious Maggots 2013


VotW: Vegan Black Metal Chef Episode 12 - Ultimate Nachos and Tacos

Kerana Black Metal pun ada rasa nak makan.



Karamah - Huraisy (EP 2013)

Pengunduran Wan Barchiel daripada As Sahar menyebabkan banyak spekulasi timbul, tapi rasanya yang paling utama tentunya adakah beliau akan terus bermain muzik, sekurang-kurangnya menerbitkan sebarang release? Tambahan pulak dengan projek Anti-K yang dibatalkan, gua macam kecewa pulak. Terbitnya EP Huraisy, dengan sebuah band baru beliau bernama Karamah kini telah mengesahkan Wan Barchiel dan sekutu barunya di bahagian dram, Hamza akan terus bermain muzik!



Karamah yang diwujudkan pada 2012 kini bernaung di bawah Mariners Music telah menerbitkan EP dengan 4 buah lagu berjudul Huraisy pada awal Mei. Gua ternanti-nanti jugak sebab nak tau apa direction muzik Wan Barchiel pasca- As Sahar. Sama ada stick dengan gaya yang sama atau menyimpang terus ke arah lain?




1. Sehitam Saduranmu  
2. Huraisy  
3. Tinggam V.K 2013  
4. Yang Dilaknati

Secara peribadinya, sound Karamah adalah kesinambungan daripada album As Sahar - Bugis, cuma kurang perisa folknya. Malah rasanya kalau dilihat  daripada temanya sekarang sudah terbias ke arah White Metal, yang jelasnya berbicara tentang isu keagamaan. Bukti yang kukuh adalah tajuk EP itu sendiri yang menggambarkan binatang yang bernama Huraisy disebut dalam hadis yang menghukum mereka yang berdosa. Gua tak nak kupas pasal hadis ni sahih ke apa sebab gua tak layak pun haha.

Sehitam Saduranmu - Trek pembuka EP ni. Macam biasa kalau siapa yang kenal sound Wan Barchiel, bunyi gitar yang kotor tak polish memang jadi signature beliau. Riffing yang awesome dengan solo gitarnya secukup rasa. Bahagian dram pula bersih permainannya, cukup vicious untuk mengiringi gitar. Lirik ditulis oleh penulis jemputan, gua tak berapa tangkap bercerita pasal apa tapi rasanya pasal sengketa kot. Tak complicated untuk difahami.

Huraisy - Trek kedua tak beri peluang untuk berehat langsung. Agak ribut jugak. Keyboard memainkan peranan mengiringi gitar seawal lagu. Masih mengekalkan riffing bermelodik macam trek pertama, cuma keyboard nampaknya lagi menonjol. Solo gitar mendayu-dayu mengingatkan gua kepada gaya tipikal rock kangkang (tapi perlu diingat juga trait Eastern Metal adalah solo yang mendayu!) tapi all is good. Kredit ekstra kepada penulisan lirik yang spot on.

Tinggam V.K 2013 - Cun! Lagu ikonik Eastern Black Metal ni direkod semula nampaknya. Nampaknya ada attempt oleh Karamah untuk improvise lagu ini di beberapa bahagian, seriously ia menjadi! Mungkin sebab Tinggam 1996 ada sedikit kekurangan jadi version ini mencantikkan lagi, atau mungkin gaya sebegini yang dimahukan oleh Wan Barchiel. Hamza bukanlah drummer yang maniac macam Iblyss,  tapi kredit harus diberikan kepada usaha beliau yang memberi permainan yang agresif pada level tersendiri. Keyboard lagu ini juga harus diberikan pujian.

Yang Dilaknati - Trek penutup dimulakan oleh keyboard yang solemn. Gua ingat ini mid tempo punya trek, tak jugak sebenarnya. Agak ribut jugak la. Yang Dilaknati nampaknya mengangkat kisah di akhir zaman tentang... well you know, Zionis Yahudi and all. Kalau lu orang baca kisah-kisah ni pasti tau. Penutup yang awesome.

All in all, ini sebuah release yang bagus. Masih ada kesinambungan sound As Sahar, memandangkan Wan sendiri merupakan bekas frontman As Sahar haha. Bagi yang tak biasa mungkin turn off dengan sound overall yang mendap dan terkemut, standard untuk Black Metal, walaupun gua tak rasa adil memanggil release ini Black Metal. Interplay antara instruments adalah baik dan boleh didengari walaupun bass macam takde pun kedengaran. Sebagai pengenalan kepada pengikut, EP ini berjaya dalam memberikan teaser for the things to come, kalau Karamah masih berniat nak release lagi sesuatu pada masa akan datang. Takpe kita tunggu!


Dapatkan salinan Huraisy lu orang dengan menghubungi mereka di Facebook atau Wan sendiri!

The Death Of Analog Psycho (Compilation 2013)

The Death Of Analog Psycho merupakan sebuah kompilasi lagu2 yang dilahirkan dalam format kaset oleh Faithcraft Production. Dinyatakan band2 yang terlibat merupakan antara band2 yang menjadi kenalan pemilik label sepanjang terlibat dalam kancah music gelap nya. Menampilkan himpunan band2 tempatan dan antarabangsa pelbagai genre lantas membuatkan ia seakan satu tarikan kepada pendengar irama berat untuk memiliki kompilasi ini. Dikeluarkan dalam format kaset, kompilasi ini menampilkan beberapa band tempatan seperti Atomicdeath, Blood Legion, Hereafter, Kathgor, Sickness, Torch, Putrefied Remains, Wreckar, Bestial Hordes dan DIED. Manakal band2 luarnegara yang terlibat adalah seperti Sectioned (Hungary), Hailgun (Australia), Twisted Faith (Australia), Тиран (Russia), Varathron (Greece) dan Empheris (Poland).

The Death Of Analog Psycho (Compilation 2013)
Tracklist :

Side A

1 - Atomicdeath - Forever Black Hell
2 - God of Lies - Blood Legion
3 - Sectioned - My Love of Decay
4 - Hereafter - The Final World War
5 - Hailgun - 10 on 1
6 - Twisted Fate - Sacrifie
7 - Tiran - Global Graveyard
8 - Kathgor - Morbid Death
9 - Hailgun - Denied

Side B

1 - Varathron - Behind The Mask
2 - Empheris - Unleased to Destroy
3 - Sickness - Cadaveric Putrefaction Necropsy
4 - Torch - Daroh Dagir
5 - Putrefied Remains - In Gloomy Darkness Mourning
6 - Wreckar - Born Bizzaro
7 - Bestial Hordes - Metal, Sex, Alcohol
8 - Tiran - Rise of the Antichrist
9 - DIED - Death By Leprosy


Atomicdeath memulakan dengan sebuah fast track bertajuk Forever Black Hell. Memang kena Atomicdeath menjadi band pertama kerana mood rancak dapat menambah keinginan pendengar untuk tidak sabar mendengar track2 berikutnya. Keseluruhan Forever In Black memang gempak!


God of Lies dari Blood Legion punya elemen Old Skool Death metal yang sangat kental. Mid tempo yang mengingatkan zaman2 lama Old School Death Metal. Track diambil dari Promo Cd 2012. Dikhabarkan juga Blood legion sedang dalam usaha menghasilkan album penuh sekarang ini.


Sectioned sebuah band yang bermastautin di Hungary membawa konsep Death Metal. Mempertaruhkan track bertajuk My Love of Decay yang diambil dari album pertama bertajuk Purulent Reality 2010 kedengaran Sectioned antara band yang turut perlu diberi perhatian.


Hereafter membawa track The Final World War, penuh penangan Thrash Metal dan track ini diambil dari album mereka Endcient yang rilis 2012 dahulu. Meang gerek track ini. Hereafter juga antara band Thrash Metal tempatan yang pernah mengadakan persembahan di luar negara seperti Thailand.


Hailgun sebuah band Hardcore Punk dari Australia tampil dengan track bertajuk 10 on 1 dan juga Denied. Kedua2 track cukup bertenaga dan punya durasi yang singkat.


Twisted Fate band dari Australia dengan track bertajuk Sacrifie sememangnya sangat kental. Dengan konsep antara thrash ke Death Metal, Twisted Fate mampu menggegarkan gegendang telinga anda dengan music ciptaan mereka.


Тиран band dari Russia berkonsepkan Thrash Death Metal membawakan dua buah track iaitu Global Graveyard dan Rise of the Antichrist untuk kedua2 side.


Kathgor sebuah band Death Metal yang agresif tampil dengan track bertajuk Morbid Death. Merupakan sebuah band dari bandar Thrash Metal Kajang.pada gua band ini perlu menghasilkan sebuah album penuh memandangkan kedua2 demo tape yang dihasilkan sudah mencapai tahap terbaek dari segi mutu rakaman.


Varathron, band dari Greece yang tidak perlu diperkenalkan lagi muncul dengan track bertajuk Behind The Mask. Sebuah track yang diambil dari album Stygian Forces of Scorn (2009). Tidak perlu banyak ulasan untuk band yang semestinya sudah diketahui umum kejayaan mereka.


Empheris band bergenre Thrash Black Metal dari Poland ini tampil dengan track bertajuk Unleashed to Destroy. Pantas dan catchy track ini walaupun kedengaran agak Old Skool!


Sickness band dari selatan tanahair yang baru sahaja meriliskan album penuh tampil dengan sebuah track bertajuk Cadaveric Putrefaction Necropsy yang diambil dari album sulung mereka Necrosymphonies of Necropsy (2013).


Torch band pelik (klik untuk baca review kami terdahulu) muncul dengan track selftitle album penuh mereka bertajuk Daroh Dagir. Sebuah band yang seakan membawa konsep Folks Heavy Thrash Metal.


Putrefied Remains yang membawa konsep seakan Rotting Christ dan seumpama band2 bergenre Greece Metal tampil dengan single terbaru bertajuk In Gloomy Darkness Mourning yang turut dimuatkan didalam kaset single yang menggunakan tajuk yang sama. Terbaru Putrefied remains telah selesai proses rakaman dan kita bakal diperdengarkan dengan material2 terbaru mereka sedikit masa lagi.


Wreckar formasi pemuzik tanpa gitar tampil dengan track bertajuk Born Bizzaro. Merupakan band kepada owner label ini Faithcraf Productions, Wrecka telah menggegarkan johor pada gig yang telah berlangsung awal 2013. Adakah mereka bakal muncul dengan album baru tahun ini?


Bestial Hordes sepatutnya perlu diberi perhatian lebih. tampil dengan track bertajuk Metal, Sex, Alcohol kelihatan sememangnya konsep Black Thrash mereka menjadi. Sangat tight dan rancak permainan dari kesemua line up.


DIED band saduran DEATH yang diwujudkan oleh ex-Langsuyr iaitu Bentara yang bertindak sebagai frontman muncul dengan track bertajuk Death By Leprosy yang juga merupakan penutup kepada kompilasi ini. Terkini DIED diberitakan bakal mengeluarkan EP sulung mereka pada tahun ini juga.

Keseluruhan kompilasi ini boleh dikatakan ianya bukan menghidangkan sesuatu yang baru dari band kerana rata2 lagu yang terdapat didalam kompilasi ini telah dikeluarkan samaada demo, EP atau album band2 terlibat. Sesuatu yang menarik tiada jurang perbezaan dalam pemilihan band kerana terdapat band2 baru serta band2 terkemuka seperti Varathron. Seperkara yang menarik setelah meneliti kompilasi ini jelas menampakkan peningkatan rakaman dari band2 tempatan dan kesungguhan mereka dalam menghasilkan lagu2 berkualiti contohnya dari Atomicdeath (bakal tour Europe dalam masa terdekat), Kathgor, Hereafter, Sickness dan Bestial Hordes.

The Death Of Analog Psycho (Compilation 2013) untuk 1st press hanya dikeluarkan dalam kuantiti limited iaitu 100 copies dan telah pun sold-out. Oleh kerana masih ada permintaan, kami difahamkan pihak Faithcraft Productions telah mencetak semula untuk kali kedua dengan 100 copies lagi. Untuk anda yang terlepas mendapatkan cetakan pertama sebelum ni, peluang memiliki kaset ini masih terbuka. Segera hubungi Faithcraft Production melalui email dan laman facebook yang kami sediakan dibawah. RM15 postpaid!!!!

Necromation - Extinction And Wretchedry (EP 2013)

Ditubuhkan pada awal 2003 dengan nama Horrorgath, dan telah menghasilkan 4 rilisan dari demo tape, promo dan sebuah EP, terkini Necromation iaini sebuah band dari Beaufort, Sabah yang berteraskan irama Death Metal tampil dengan sebuah EP terbaru bertajuk Extinction And Wretchedry. Berada dibawah label Earblast Records, EP ini menampakkan kemajuan ketara dari segi song arrangement dan kualiti rakaman.

Zam (Vocal), Mork  (Guitar), Aril (Guitar), Alym (Bass - Session), Shaun (Drum - Session)

Logo dan layout oleh Hadiekill

Tracklist :

1 - Eliminate All
2 - The Blood Drips Below
3 - Redempting My Soreness
4 - Consumed Within
5 - Perish For The Weak

Extinction And Wretchedry melalui proses rakaman di Corpsevomit Studio, Beaufort Sabah. Proses adunan dan mastering dilakukan oleh Kevin H. bertempat di Helvete Studio Kota Kinabalu.

Eliminate All menjadi track pengenalan music bawaan Necromation. Keras kental dan berat adalah terma2 yang wajib disebut setelah mendengar track pertama Necromation. Menarik sekali komposisi lagu ini. Juga solo gitar yang memang kena dengan konsep sebegini.

The Blood Drips Below masih seperti track pertama. Kental dan keras. Dengan hentaman drum dan riffing bersound berat memang ini juga antara track yang hebat.

Redempting My Soreness merupakan salah satu track pilihan gua. Punya susunan dan flow yang bagus sepanjang komposisi lagu. Agak menarik dan terasa ingin headbang. Serius wa cakap lu!

Consumed Within masih dalam kondisi sasma seperti track2 terdahulu.Dari segi komposisi gua rasa track ini agak teknikal untuk dimainkan.

Perish For The Weak menjadi track terakhir dimana pada gua masih sama flow dan struktur penciptaan lagu seperti track2 terdahulu.

Untuk sound produksi rasanya hasil Extinction And Wretchedry sudah boleh dibanggakan. Hasil kerja Kevin H (kalau x silap gua bandmate Crown Ov Horns) selaku sound engineer rakaman semakin meningkat. Setiap instrument kedengaran seimbang untuk level mixing nya. Cuma pada pendapat gua jika produk sebegini dipertingkatkan lagi mutu masteringnya pasti ianya akan kedengaran lebih meletup!!! Walaubagaimana pun sound produksi yang dikeluarkan setakat ini sudah boleh membuatkan pendengar2 luar negara faham akan kemampuan band2 tempatan dalam mendefinisikan apa itu Death metal sebenar!

Sekali dengar mungkin boleh digambarkan genre paling sesuai dibawa Necromation ialah Death Metal yang agak agresif. Pengaruh paling kental sepanjang pendengaran gua terhadap EP ini ialah Cannibal Corpse. Tidak jauh beza corak permainan, pattern lagu serta pembawaan Necromation jika dibandingkan dengan Cannibal Corpse. Sebuah lagi band dari Sabah (daerah Beaufort) yang punya potensi untuk pergi lebih jauh. Gua rasa kesemua line up band ini punya soul yang kuat dalam apa yang mereka hasilkan iaitu Death Metal yang sebenar!

Dapatkan Extinction And Wretchedry melalui Earblast Records dengan harga RM15 postpaid. Link untuk menghubungi Earblast Records ada kami sediakan dibawah video dibawah ini.

Necromation - Redempting My Soreness

Recidivist - Prefabricated Machine (2013)

Recidivist merupakan antara band tempatan yang masih percaya bahawa Old School Death Metal masih punya pengikutnya tersendiri. Bermula sekitar 2000, Recidivist telah menghasilkan beberapa rilisan sepanjang penglibatan mereka dalam persada music berat tanahair. Terkini bersama sebuah label berpengkalan di Sabah iaitu Angka Kematian Production, sebuah mini album bertajuk Prefabricated Machine telah dikeluarkan yang mengandungi 8 buah track termasuk beberapa track yang diambil dari persembahan pentas mereka.

 Warmachine - Vocal / Guitar
Destroyer - Guitar
Offender - Bass Distort
Detonator - Drum

Artwork di edit oleh Detonator Artwork

Tracklist :

1 - Wave Of Doom
2 - Killing Field
3 - Suckka
4 - From The Altar Ruin
5 - From The Altar Ruin (Demo Version)
6 - Aciddive (Live)
7 - From The Altar Ruin (Live)
8 - Wave Of Doom (Live)

Jika dilihat pada cover sleeve CD ini, tidak dinyatakan dimana Prefabricated Machine melalui proses rakaman namun gua difahamkan ianya telah dirakam di Iseekmusic Studio milik Mokhtar di Subang Jaya. Untuk rakaman live beberapa lokasi gig telah dinyatakan seperti track Aciddive di Alunan Symphony, Kuala Lumpur, From The Altar Ruin di Taman Medan, Petaling Jaya dan Wave Of Doom di Soundmaker Penang.

Wave Of Doom pada gua mengingatkan pada material2 Recidivist dari EP 2002 bertajuk Persistent Offender. Masih mengekalkan arrangement Death Metal yang tidak ghairah kearah kelajuan namun masih dilandasan mid tempo.

Killing Field menjadi track kedua dimana ianya masih mengekalkan komposisi seperti track pertama. Kedengaran berat namun jika diteliti riffing2 yang digunakan adalah mudah dan punya susunan sepertimana anda mendengar lagu2 Death Metal 90an.

Suckka sebenarnya merupakan sebuah lagu berlirik Bahasa Melayu. Mungkin sengaja menggunakan "Suckka" kerana ianya sebenarnya mengisahkan mengenai Saka. Mungkin ini merupakan antara track pilihan gua dari CD ini. Kedengaran sedikit berperisa Doom/Death.

From The Altar Ruin juga menarik diperkatakan. Sedikit agresif dari segi susunan riffing namun tidak mengejar kelajuan. Masih mengekalkan trademark Recidivist seperti track2 terdahulu.

Secara keseluruhan Prefabricated Machine boleh dikatakan sebagai sebuah mini album kerana ianya hanya memuatkan 4 buah lagu baru beserta sebuah versi demo dan lagu2 yang dirakam sepanjang penglibatan mereka didalam siri2 gig tanahair. 4 track awal punya mutu rakaman yang baek sekali namun track2 live merupakan rakaman one take off yang mutu rakaman nya kurang memuaskan. Sesungguhnya sudah jarang band menghasilkan rakaman ketika persembahan pentas, dan jika tidak salah gua, rakaman album live tanahair terakhir adalah Kompilasi Hellfire Battlestorm yang dikeluarkan pada sekitar 90an.

Pendapat ikhlas gua Recidivist sepatutnya sudah perlu menghasilkan sebuah full length dengan kualiti bunyi yang membanggakan. Melalui 4 track awal Prefabricated Machine boleh diandaikan Recidivist sudah punya konsep tersendiri atau trademark music mereka yang tidak dicedok dari mana2 band walaupon unsur2 seperti Bolt Thrower dan Obituary masih kedengaran. Sesuatu yang menggembirakan ialah gua mendapat perkhabaran bahawa dalam masa terdekat Recidivist akan ke studio rakaman untuk full length dan oleh itu kita boleh menilai kemampuan sebenar mereka apabila ia nya berada dipasaran kelak.

Dapatkan Prefabricated Machine melalui Angka Kematian Production dengan harga RM20 by hand atau RM25 postpaid. Untuk urusan pembelian sila klik link2 yang kami sediakan dibawah video ini.



Angka Kematian Production
Email
Facebook

Recidivist

VotW : Rotgut - I Am The Driller Killer

Band ini 1st time gua cuma dengar bila beli kaset diorang tajuk Rotfuckinggut Demo 2012. Kental dan gua dah start terpikir masa tu band ni bleh lajak jauh ke depan kalau ada usaha yang lebih keras. Gua harap Rotgut akan sampai tahap Womrot, Tools Of The Trade, Demisor dan lain2 yang dah terjah serata alam bikin tour.. Ok ni video klip rasmi band yang bawak genre sama seperti band2 yang disebut tadi.. Go!!!! Grindcore!!!!

Rotgut - I Am The Driller Killer

Email
Blogspot
Myspace
Bandcamp

Abhorer / Brain Dead - Zygotical Ecstacy (Split 2013)

So kepada pembaca yang telah lama menjadi pendengar music berat tanahair mungkin xperlu banyak mukadimah untuk memperkenalkan dua band yang terlibat didalam split CD ini. Dan kepada mereka2 yang baru mengenal dunia music gelap tempatan ingin gua nyatakan ini merupakan split CD bertajuk Zygotical Ecstacy yang mengetengahkan dua buah band lagenda dari Malaysia dan Singapura. Brain Dead yang kembali aktif merupakan sebuah band lama dari Perak, Malaysia manakala Abhorer merupakan antara lagenda dari Singapura. Lagu2 yang terkandung didalam slit CD ini diambil dari album penuh kedua2 band iaitu Brain Dead melalui From The Ecstacy (1992) - 5 lagu dan Abhorer melaui Zygotical Sabattory Anabapt (1996) - 6 lagu. Turut dimuatkan bonus track dari kedua2 band iaitu 2 track untuk Brain Dead yang diambil dari Dark Live Collection (1993) dan 2 track lagi dari Live Demo (1991) manakala untuk Abhorer disertakan 2 bonus track diambil dari Rumpus Of The Undead (Demo 1989).
 
Design Layout oleh Khalx666

Tracklist :


Abhorer - Zygotical Sabattory Anabapt (1996)

1 -  Invoking Nana Sahib, Satyrical Goat of Mendes
2 -  Concubinal Celibatic Myrmidonian Whores
3 -  Abandonment of Chastity
4 -  Phlegethonic Sybaritical Demimonde
5 -  Zygotical Sabbatory Anabapt
6 -  Saith... Empyrean Sabaoth of Azarak


Brain Dead - From The Ecstacy (1992)

7 - Unholy Sins
8 - Twisted Souls
9 - Repulse To Destruct
10 - From The Ecstacy
11 - Eternal War

Bonus Tracks :

Brain Dead - Dark Live Collections (1993)

12 - The 7th Wind
13 - Spirit Of Heloisa

Brain Dead - Live Demo (1991)

14 -  Eternal War
15 - Satanism

Abhorer - Rumpus Of The Undead (Demo 1989)

16 -  Repudiated Faith
17 -  Rumpus Of The Undead

Split CD ini dikeluarkan oleh 3 buah label iaitu Thrashingfist Productions, Blackwinds Production dan Metalzone Distro. Ianya hanya dikeluarkan sebanyak 1000 copies worldwide.



Abhorer band yang wujud sekitar 1986, yang tampil dengan album penuh pada 1996 mengejutkan persada music gelap Malaysia dan Singapore dengan penghasilan music yang berteraskan Black/Death Metal yang agak laju temponya. Tidak menitikberatkan melodi lagu2 garapan Abhorer tampak lebih keras dan agak lari dari produk2 Death Metal tempatan ketika itu. Label Ultra Hingax Production telah mengeluarkan album bertajuk Zygotical Sabbatory Anabapt dalam format kaset sebelum diupgrade ke format CD dan vinyl oleh beberapa label.



Brain Dead yang lahir sekitar 1988 pula tampil dengan music Death Metal yang agak kasar dan pantas. 2 buah bonus track dari Dark Live Collection pula sedikit berbeza arah tuju mereka jika dibandingkan dengan album pertama From The Ecstacy. Kedua2 produk ini dikeluarkan oleh Dark Journey Records.

Paling menarik berkenaan split CD ini ialah ianya didatangkan dengan pakej booklet beserta gambar2 klasik kedua2 band diawal pembabitan dalam kancah music berat tempatan. Juga istimewa turut diselitkan lirik2 lagu dari Brain Dead yang tidak terdapat dari mana2 rilisan mereka sebelum ini.

Dapatkan Split CD Zygotical Ecstacy dengan harga RM30 by post melalui 3 buah label yang kami sediakan link untuk urusan jual beli anda sebelum CD ini kehabisan.

Thrashingfist Productions
Blackwinds Production
Metalzone Distro

Brain Dead
Facebook
Myspace

Abhorer
Myspace