Interview : Zombies Bastard - Kuasa baru Crossover Thrash Metal dari Borneo

Masih ingatkah pada review yang DtE lakukan pada CD Demo band Zombies Bastard yang bertajuk Thrashaholic Zombies Bastard (2012)? Ya kalau belum boleh kilik SINI untuk baca. Terkini kami pihak DtE telah membuat satu sesi temubual bersama Zombies Bastard dan soalan2 yang diutarakan telah mendapat kerjasama yang baek apabila dijawap oleh Danish (Gitarist) dan Jhan Pra (Vocalist). Ok, luangkan sedikit masa untuk membaca hasil temubual ini. Enjoyyyyy....


1 - Hai all.. siapa yang menjawap soalan temubual ini?
Danish : Hailzzz... saya Danish...
Jhan Pra : U can also call me JP for short.

2 - Bagaimana terhasilnya Zombies Bastard? Boleh ceritakan sejarah penubuhan band ini?
Danish : Ok band ni tertubuh pada awal 2011...xpasti la bulan berapa...line up kekal dari 2011 sehingga sekarang.. pada waktu tu mmg addict dgn music thrashmetal...
Jhan Pra : Macamana terhasilnya band ni saya kurang pasti dgn perjalanan Danish sebab saya boleh ckp yg dia la mastermind band tersebut. Saya adalah org terakhir yg ditarik sebagai line up mereka.

3 - Boleh ceritakan perkembangan scene Thrash dan Crossover di Borneo terutama Sabah amnya.
Danish : Bagaimana tertubuhnya scenes thrash dan crossover?? Aku tak pasti jugak sebab aku sendiri pon org baru dlm nie scenes... Semenjak dapat bermain gig metal baru ada terasa adrenaline dalam scenes... Memang terbaik la scenes yg ada di Sabah...
Jhan Pra : Perkembangan scene thrash di borneo agak kurang berbanding pada waktu dulu (2000-2009) kami cuba utk membangunkan scene tersebut dgn sedaya upaya, sebab bagi saya utk remaja2 dan pemuda2, scene thrash sangat penting bukan saja dari segi adrenaline tetapi juga
dari segi message dan ilmu utk membangunkn mereka yg masih tidur dlm fikirannya.


4 - Thrashaholic Zombies Bastard Demo 2012 merupakan antara rilisan rasmi dari Zombies Bastard. Bagaimana reaksi pendengar yang diterima Zombies Bastard berkenaan demo tersebut?
Danish : Kita dapat feedback yg baik dari semua pihak... terutamanya area semenanjung... diorang mmg supportive...
Jhan Pra : Alhamdulillah, sambutan agak meriah. Kami bangga dan terharu sebab ini adalah rilisan pertama n we don't expect it to be this big. Its a great 'WOW!' if u ask me. hehe

5 - Adakah Zombies Bastard berpuas hati dengan hasil akhir Thrashaholic Zombies Bastard?
Danish : Ok dari segi quality mmg kurang puas hati sebab sound memang raw... tapi x sangka pula sambutan memang terbaik la... kami akan buat yg terbaik selepas nie... nantikan!!! haha!!!
Jhan Pra : Ya kami puas hati, tapi still it seems like something is missing. So I hope we can do better for the next release Insya'allah.

6 - Difahamkan Zombies Bastard sedang bertungkus lumus didalam studio untuk penghasilan EP pertama. Boleh ceritakan serba sedikit berkenaan rakaman tersebut?
Danish : Ok... We're just havin fun... But we are not fully in studio... Masih ada lagi lagu yg belum
di siapkan... tunggu saja lahhh.....
Jhan Pra : Rakaman time tu mmg fun. Everyone is enjoying what they are doing. I'm also very
blazed at the moment. I smoke before i sing to get more encouragement n feeling at the time. hahaha.

7 - Jika tidak salah demo pertama dirilis sendiri oleh Zombies Bastard. Adakah untuk EP akan datang Zombies Bastard telah bernaung dibawah mana2 label?
Danish : Ya.. demo memang kami release sendiri... Kami belum sangkut lagi mana2 label... mungkin EP nanti akan kami release sendiri...
Jhan Pra : Yes, we would love to work under any label that is serious as we can keep our footsteps organized. Kami xkesah pun utk berkerja under label mana2 asalkan mereka benar2 percaya dgn
Zombies Bastard untuk sentiasa berusaha untuk membawa kami ke atas, saya sudah cukup berbangga untuk berkerja dgn mereka. PEACE YO!!!! hahaha

8 - Band2 yang memberi pengaruh dalam penulisan lagu2 Zombies Bastard?
Danish : SLAYER,OVERKILL,MUNICIPAL WASTE DAN YG BERKAITAN DENGAN ZOMBIES EPIC2... HAHAHA...
Jhan Pra : Saya mengambil pengaruh SLAYER dan OVER KILL lebih dalam penulisan saya tetapi saya juga adapt kan mereka dgn intonasi seperti MUNICIPAL WASTE for more adrenaline. Ini agak susah sebab saya perlu menyanyi dlm keadaan yg sangat laju. It's like i'm rapping. hahaha. Tapi, my main influence mmg hands down, SLAYER< OVER KILL, MEGADETH n so on.... i'm more to the old skool type.

9 - Lirik2 Zombie Bastard lebih menjurus kepada tema apa sebenarnya?
Danish : Sebenarnya lebih kepada kehidupan cuma penyampaian berbeza... Ia melalui cerita2 zombies... kenapa zombies berbeza dari manusia... kenapa zombies memberontak...
Jhan Pra : ZOMBIE!!!!! I'm a very big zombie fan. Kami semua a very big zombie fan. Sebab zombie ada segalanya yg kami perlu iaitu lembab dr segi fikiran (lurus bendul), laju dr segi kejaran (goal), x berfikiran 'berhati perut' (no mercy), ganas dan menakutkan (showing power over the weak). So ini mendisiplinkn kami utk berterusan dgn music kami....

10 - Equipment2 yang digunakan setiap line up Zombies Bastard untuk proses rakaman dan persembahan pentas?
Danish : Kita guna basic seperti 2 guitar ESP, 1 guitar bass dan beberapa equipment drum...
Jhan Pra : Tak adalah banyak equipment pun sebenarnya. Sama ja dgn apa yg org lain bawa utk recording dlm scene underground ni. Sorry saya xpandai sangat kalau bab2 guitar n drums ni. I mean,
saya tau juga tapi xlah detail. haha. ini smua u can ask Danish, saya tahu yg dia lebih tahu benda2 ni berbanding saya.... hehehehe..

11 - Pandangan Zombies Bastard berkenaan temasya KL Thrashed yang diadakan setiap tahun?
Danish : KL THRASHED... Ia sangat baik dan harus di jadikan tradisi... aku rasa setiap band thrash yg ada di Malaysia memang menghajatkan utk bermain di KL Thrashed lebih2 lagi macam kami band yg masih baru dlm thrashed dan ingin mengenali secara mendalam apa itu music thrash serta apa itu thrash dan banyak lagi yg berkaitan dengannya... selagi ia nya berkaitan dgn thrash kami akan terus support \m/
Jhan Pra : Kagum! ingin melibatkan diri juga.. kalau boleh tolong, tolong la... hahaha....


12 - Gig2 yang telah disertai oleh Zombie Bastard?
Danish : Setakat nie baru beberapa gig seperti Thrashing Beast, Osmantikos Tour, Captain Cleanoff Tour, United Metal Attack II... Turn Up The Volume 2...
Jhan Pra : Opening utk ESKATOLOGIA, BEASTPETRIFY, OSMANTIKOS, United Metal Attack Gig, CARBURETOR DUNG, dan banyak lagi... xdpt nak ingat sangat... saya berharap utk pergi lebih jauh...

13 - Gig terbaek pernah disertai Zombies Bastard?
Danish : Bagi aku gig time Thrashing Beast... crowd ramai dan yang penting dapat bermain dgn band2 seperti Beast Petrify, Ironskull dan banyak lagi...hahaha...
Jhan Pra : THRASHING BEAST!!! sebab crowd time tu memang thrash gila... it makes us feel like home!!! Beastpetrify n Ironskull memang cun time tu!!!

14 - Pernah diundang menjayakan gig luar dari Malaysia?
Danish : Setakat nie belum lagi...
Jhan Pra : Tak pernah lagi.. ini yg kami berharap the words to spread till out there n dapatkan invitation untuk main disana... harap2 org di seberang terdengarlah pasal band kami.... Insya'allah.

15 - Jika diberi peluang menjadi opening act, apakah Band Crossover Thrash Metal antarabangsa yang menjadi idaman Zombies Bastard untuk berkongsi stage?
Danish : Kalau aku kompom D.R.I!!!
Jhan Pra : MUNICIPAL WASTE!!!! n off course SLAYER!!!! biarpun Slayer bukan band crossover tapi dia tetap band kegemaran thrash metal saya.... sebab telah memberi ilham sepenuhnya utk Zombies Bastard pergi jauh! ameen!

16 - Band2 Crossover Thrash Metal tempatan yang dilihat boleh memberi impak kepada industri dan scene music bawah tanah Malaysia?
Danish : Kalau Crossover Thrash Metal aku xbrapa pasti tapi bagi aku ialah Blackseed, Ironskull, Velhalla, Militant Attack, Vault, Lobotomy, banyak lagi la....kalau sebut satu2 boleh jadi karangan nanti... hahaa...
Jhan Pra : ZOMBIES BASTARD lah!!!! hahaha. Gurau ja, banyak lagi seperti Millitant Attack, n so on..... rajin2 la layar music borneo kalau nak tahu dgn lebih lanjut.. sebab sekarang dlm scene borneo susah sikit nak cri band crossover....

17 - Rilisan berformat Tape, CD, vinyl.. yang mana lebih menjadi tarikan buat Zombies Bastard?
Danish : Tak kisah la asal kan mudah bagi pendengar mendapat kan rilisan Zombies Bastard... tapi kalau idaman memang piring hitam...
Jhan Pra : VINYL!!!! saya teringin sangat nak ada vinyl tersendiri... Sebab saya minat kumpul vinyl ni... buat masa skrg saya kumpul JOHN LENNON, tetapi kalau ada vinyl band sendiri kenapa tidak kan??? hehehehe...... Next saya inginkan tape la.... Tu pun kalau ada masa utk buat.... Tapi vinyl tu kami betul2 ingin sebab kat sabah ni susah nak cari tempat yg bleh hasilkan kami vinyll....

18 - Pendapat Zombies Bastard berkenaan rakaman secara digital?
Danish : Kalau digital memudahkan utk sesebuah band meriliskan materials aku rasa tiada masalah... terpulanglah kepada hak masing2...
Jhan Pra : Ok, senang, n puas hati. tetapi kami ni more to old fashioned people so prefer the old kinda way of recording.

Zombies Bastard - What's So Neutral (Live Keningau)

19 - Dilihat pada persembahan pentas (melalui youtube), kelihatan Zombie Bastard punya adrenalin yang cukup tinggi untuk memberi kepuasan kepada crowds. Selain itu apa yang lagi yang ingin diberikan Zombies Bastard kepada crowd dalam persembahan pentas?
Danish : Aku rasa sudah cukup berbaloi kalau dapat memuaskan hati crowd dalam persembahan pentas...yg penting aku bagi penyampaian atau mesej lagu...haha...
Jhan Pra : Gimik sangat penting bagi kami. Sebab kami ingin tunjuk kepada remaja2 di luar sana yg nothing is impossible sebab bila kita di atas pentas itu la time kita boleh buat apa saja. Kalau di luar
kita terpksa patuhi undang2 luar kalau x ISA la ceritanya kan?? hahaha.... Tapi bila kita atas pentas, wakil la utk memperkenalkn band, xkn la nak hensem2 hari2 pun kita hensem, bila nak selekeh2 nak feel comfortable with who u r kan??

20 - Lagu2 cover yang selalu dibawa oleh Zombies Bastard ketika persembahan pentas?
Danish : Municipal Waste atau Slayer...
Jhan Pra : Buat masa ni kami cover lagu Slayer - Raining Blood.. sebab before this kami fokus lebih on recording our own material... tu yg kurang fokus pada lagu cover tu. Tapi akan datang kami akan cover Municipal Waste - Bangover utk permintaan ramai... hehe

21 - Selain bakal meriliskan EP terbaru, ada sebarang material lain yang turut melibatkan Zombie Bastard? Compilation atau split album?
Danish : Compilation belum ada... Sebelum ada jugak beberapa band ajak buat kompilasi... tapi kami masih fokus dgn EP... mungkin selepas EP siap kita akan cuba buat kompilasi la dgn mana2 band...
Jhan Pra : Kami fokus on 2nd release dulu, lepas tu kmi akan buat split album sebab banyk juga yg ingin menghasilkn split album, the reason kami tangguh sebab nak fokus 2nd release ni ja. Tapi kami juga akan release t-shirt pada waktu akan datang. Harap xda halangan la. hehe

22 - Sebarang merchandize dari Zombies Bastard?
Danish : Setakat nie saya cuma ada CD Demo 2012...
Jhan Pra : For now sticker n patches ja, tu pun xtaw lagi kalau masih ada atau x? Tapi, next is t-shirt, banner, back patches n button pins la...

23 - Apakah target sebenar penubuhan Zombies Bastard? Sekadar hobi atau punya target beraksi seluruh dunia?
Danish : Wah!! hobi?? aku kesemuanya sekali... sebab kami pon tengah usaha dan cari cara macamana mau beraksi di mana2 tempat... kalau ada rezeki apa salahnya...
Jhan Pra : Kami ingin sampaikan messaga kami ke seluruh dunia, band ni ditubuhkn secara serious bukan sekadar hobi.. kami ingin menubuhkan satu revolusi bagi rakyat kita, mengatakan 'kalau kami boleh, y r u still sitting on ur asses? get up n man up for ur rights!'

24 - Harapan Zombies Bastrad berkenaan scene bawah tanah negara khususnya dalam arena Crossover dan Thrash Metal?
Danish : Kami mengharap scene Thrash Metal akan terus dapat tempat di hati thrasher2 seluruh dunia dan khususnya negara kita...hehehe... yg penting ada unite dan supportive di kalangan thrasher2 dan jugak metalhead2 di luar sana... hidup Thrash Metal sampai bila2!!!... dan yg paling last, thanx for interviwing us bro... thanx bagi kami peluang... dan thanx jugak kasih kenal band Zombies Bastard biar pon kitaorang masih baru tapi dgn bantuan zine2 underground serta review dari zine saudara sedikit sebanyak dapat membantu kami utk lebih kenal lagi dalam scenes metal... thanx for support!!! supportive??? thats what we want!!! hail!!! thanx again!!!
Jhan Pra : Harapan kami xlebih pun dari mengenalkan diri dgn band2 lain di negara Malaysia untuk merapatkn silatulrahim, gain friendship n bergerak bersama ke luar negara.... satu hati, satu bangsa, satu negara!!! only METALHEADS can really do this!!! thanx for interviewing us!!! a thousand tons of appreciation!! insya'allah we'll meet on the other side!!!! thank u!!!!

* Ok, bagaimana? Mungkinkah Zombies Bastard akan memeriahkan temasya tahunan KL Thrashed pada tahun hadapan? Sama2 kita nantikan.. Kepada pembaca, diharap memberi ruang kepada mereka untuk melangkah kehadapan dalam merealisasikan impian mereka memeriahkan lagi scene Crossover Thrash Metal tempatan.. Yeahhhh \m/

Facebook
Youtube

Le Creux - Divest (Demo 2013)

Le Creux merupakan sebuah band baru yang membawa konsep Hardcore. Berasal dari Kuala Lumpur dan bermastautin di Petaling Jaya, Le Creux tampak lebih kepada sebuah band Dark Hardcore yang punya elemen Old Skool yang agak kental. Pengaruh Metal mungkin ada sedikit jika diperhatikan pada bahagian vocal dan riffing2 berat yang dihasilkan. Tampil bersama sebuah demo CD bertajuk Divest pada 2013, Le Creux mempertaruhkan 4 buah lagu yang rata2 mampu membuatkan mereka bersaing dengan band2 Hardcore kental tempatan lain yang lebih awal menempah nama awal dari mereka.

 Ally / Alif / Arie / Mus / Lalat

 Le Creux - Divest (Demo 2013)

Tracklist :

1 - Serenity
2 - Nowhere Youth
3 - Escape
4 - Exile

Tidak dinyatakan sebarang informasi berkenaan sesi rakaman demo ini melalui packaging cd yang dijual.

Serenity merupakan track pertama sebagai pengenalan music Le Creux. Agak berat sound gitar disusuli ngauman dari vocalist. Juga drummer menggunakan twin pedal untuk menampak rencah kepadatan untuk track ini. Overall track ini kedengaran agak mendatar flow nya.

Nowhere Youth agak mendap pada permulaan track dengan riffing bersahaja.Walaupon disulami hentakan twin pedal dari drummer namun track ini benar2 kedengaran begitu mendap. Cara nyanyian yang cukup beremosi memang kena dengan mood sebegini.

Escape masih seperti 2 track terdahulu. Ternyata Le Creux sudah punya identiti music tersendiri. Tidak mengejar kelajuan dan berjaya mengekalkan mood mid-tempo. Opsss.. ada sedikit kelainan di penghujung lagu. Sedikit laju sebelum track tamat.

Exile bila bermula sahaja seakan mendengar band Southern Rock. Permulaan yang lantas mengingatkan gua pada band Philip Anselmo iaitu Down. haha.. Meleret dan sekali lagi gua katakan mood yang mid-tempo dan mendap! Walaupun ada sedikit attack pada bahagian drum namun ianya tidak lari dari konsep music yang dibawa Le Creux. Ermm track terakhir ni pada gua punya banyak pengaruh. Ada Southern/Sludge/Emo.. Tapi akar umbinya tetap Hardcore!

Manamakan band2 seperti Hang The Bastard, Brutality Will Prevail, Pulling Teeth, Integrity, Throats, Crossbreaker, Expire, Mother Of Mercy, AYS, Rise And Fall, All Pigs Must Die, Black Breath, Young And In The Way, Oathbreaker sebagai antara band yang membawa pengaruh kepada music garapan Le Creux jelas menampakkan music mereka sedikit obscured tanpa mengharapkan pengaruh band2 hardcore besar dunia. Apa yang jelas Le Creux punya identiti music tersendiri dan yang pasti Hardcore yang berada dalam katogeri mid-tempo. Mereka tidak mengejar kelajuan semata mata dan ini membuatkan lagu2 Le Creux kedengaran benar2 mendap dan penuh tekanan.

Pada pendapat gua, music Le Creux sudah boleh dikatakan bagus dan mereka sudah punya intipati dalam ciptaan lagu2 didalam konsep yang mereka bawakan. Sound produksi juga sudah boleh dianggap bagus dengan level dan balancing yang cukup baik. Mungkin perlu di pertingkatkan lagi untuk material akan datang iaitu packaging CD dan cover sleeve. Gua beranggapan dengan mengenakan poket CD sebagai packaging sudah cukup baik untuk keluaran demo walaupun hanya menggunakan CDR.

Kenali Le Creux melalui beberapa link yang kami sertakan dibawah preview song ini.



Email
Facebook
Bandcamp

Malapetaka - 2013 Demo

Ah, lihat! Satu lagi band Death/Thrash dari Kuala Lumpur, memanggil diri mereka Malapetaka. Gua dah lama tunggu jugak diorang punya release. Akhirnya sampai jugak dikirim oleh gitaris mereka, Ashok. Malapetaka merupakan 4 piece band yang terdiri daripada pelbagai bangsa, dan memainkan Death/Thrash Metal dengan lenggok Nusantara. Ha bab Nusantara tu gua kupas kat review bawah ni. Memandangkan gua tak berapa terer pasal Metal ni, gua rasa comparison paling dekat adalah Cromok dan Slayer, tapi tu mungkin telinga gua la.

Boon -Vokal
Ashok - Gitar
Alias - Bass
Naji - Dram

Release pertama daripada Malapetaka adalah 2013 Demo, dengan 5 buah trek.


- Purity in Calamity
- Malapetaka
- Man Made Prophecy
 -Death Desentisized
- Kejahilan Minda

Pertama sekali, design cover artwork memang bad ass. Nampak macam lotsa thoughts and efforts put into it. Nak kasi feel Nusantara lebih, ada pulak keris tercacak dekat tengkorak, kira menang dah ni.

Purity in Calamity - Trek pembuka untuk demo ini. Tiada vokal, rasanya lebih kepada sebuah intro lah. Gitar berbunyi garang dan Thrash habis, menenggelamkan bunyi bass. Gua sebenarnya cuba mencari-cari bunyi bass tapi tak kedengaran. Satu lagi kerana bunyi dram yang terlalu ke depan. Department dram ni gua nak complaint sikitlah, macam ada tak kena dengan stroke drummernya. Atau tempo lari mungkin?

Malapetaka - Trek kedua ni memang takde nak buang masa. Boon adalah vokalis yang mempunyai diction yang jelas! Seriously, walaupun dengan vokal menderam dan bunyi dram yang distracting, gua boleh dengar sebutan beliau dengan jelas. Oh lagi satu, trek ini dinyanyikan dalam dwi-bahasa; bahasa Melayu di korus, Inggeris di verse. Not bad. Solo gitar oleh Ashok menggambarkan lenggok Nusantara, jadi gua rasa di sinilah yang membuatkan Malapetaka sedikit unik. Bass masih terkubur bunyinya, dan dram, snarenya mempunyai gema yang aneh.


Nota: Video ni bukanlah menggambarkan finalized product. Untuk mengetahui, dapatkan le demo mereka.

Man Made Prophecy - Thrash gila trek ketiga ni. Gitaris masih memperdengarkan solo gitar berbau Jawa (atau Sunda mungkin?). Palm muted riff mendominasi trek ini, jadi bersedia nak headbang kalau mereka mainkan lagu ini live. Hero trek ini, solo gitar.

Death Desentisized - Teringat Slayer la pulak. Gua hampir nak menjadikan trek ini sebagai favorite tetapi betul-betul turned off dengan blastbeat yang terlalu bingit. Don't get me wrong, bila snarenya dihentam bertalu-talu, semuanya jadi buried, gua jadi lost kejap. Vokal Boon dalam trek ni betul-betul takde hold back dah. Salute kepada short solo di awal lagu yang masih bergelumang dengan nafas Nusantara. Terbayang lagu Asmaradana kejap, if you catch my drift :)

Kejahilan Minda - Gua sedikit upset dengan trek ni. Ashok cuba menampilkan permainan ala Jawa tapi solo sedikit merayau la bro :( . Barangkali trek terpantas dalam demo ini. 

Ya, Malapetaka memang membawakan Death/Thrash ala Nusantara. Mereka ada identiti. Adakah demo ini berjaya? Well, gua boleh kata it could've been better. Ideawise, Malapetaka cuba untuk menjauhkan diri mereka daripada band Death Metal tempatan lain (tak kira la style apa) dan dikira sedikit sukses, tapi dari segi execution, gua ternampak beberapa kelemahan la. Pertama, sound level untuk setiap instruments tidak seimbang. Bass misalnya, tidak kedengaran. Boleh jadi bass mengikut sebiji-sebiji permainan gitar (ingat Newsted dalam ...AJFA?Ya camtu la) atau level soundnya direndahkan, I don't know. Bunyi snare pula menganggu fokus. Terkedepan dan terlalu bergema. Bila dalam kelajuan yang rapid, blastbeat misalnya, jadi annoying dan gua prone to skip the track. Dan mungkin, ya mungkin ya, drummer perlu memperbaiki stroke beliau. Vokal dan gitar gua takde nak komen sangat sebab Boon; sebutan yang jelas walau suara menderam dan Ashok; gemar memasukkan elemen Nusantara dalam permainan gitar dah cukup bagus in my book.

Walaupun ada beberapa kelemahan, ini baru release pertama dan bertaraf demo. Jadi kita boleh mengharapkan release akan datang daripada Malapetaka untuk lebih kencang dan tersusun. Gua berharap elemen Nusantara tu masih ada lagi by that time.

Untuk mendapatkan demo ni atau pertanyaan lanjut, lawati Facebook Malapetaka. And tell them Dissecting the Euphony sent you!


Kredit:
- Ashok Kumar kerana mengepos promo material ni kepada DtE
- Foto di atas di ambil daripada FB Malapetaka 




Unadulterated Parasites - Welcome Parasites (Demo 2013)

Asalnya gua langsung xtau kewujudan band bernama Unadulterated Parasites ini. Difahamkan band ini ditubuhkan sekitar 2009. Merupakan sebuah band yang berasal dari daerah Baling, Kedah Darul Aman. Membawakan konsep grindcore yang setelah gua mentelaah demo mereka ini ternyata mereka punya satu kekuatan yang perlu kami expose untuk diketahui umum music serta bakat yang ada pada mereka. Menghasilkan demo pertama bertajuk Noise In Cell Rehearsal 2013 dan terbaru Welcome Parasites Demo 2013.

 Piji Ghebor (Vocal), Derih (Gitar), Bob Tapong (Bass), Jori Neng (Drums)

 Cover artwork/layout oleh Jep (Cronosses) dan Unadulterated Parasites

Tracklist :

1 - Interlude (Welcome Parasites)
2 - Nationality Retarded
3 - Mistake In Angry
4 - Unfettered
5 - Police Criminal Whore
6 - Annoying Bastards
7 - Corrupted

Kesemua lagu melalui proses rakaman di Soundmaker Studio Penang. Juga melalui proses mixing ditempat yang sama oleh Soundmaker Studio dan Bob Yasser. Dikeluarkan bersama oleh Revulsion Records, TebulaihNyor Distro, DushBangCore Artwork Injector dan Kratom City Hardcore.

Setelah mentelaah kandungan lagu2 didalam demo Welcome Parasites ini gua boleh merumuskan bahawa Unadulterated Parasites merupakan sebuah band yang punya style dan cara tersendiri dalam mengolah lagu2 mereka. Kekuatan yang jelas adalah pada groove dalam setiap lagu yang dimainkan dan tidak lupa juga pada gabungan growl dan scream dari vocalist band ini. Agak ngeri cara nyanyian beliau. Walaupun kedengaran sedikit seakan style nyanyian Gore namun penangan grindcore tetap kental dan menyerlah.

Mungkin perbandingan yang boleh dilihat di Malaysia ini adalah dari band Ipoh iaitu Bahajang (boleh klik SINI untuk baca review EP mereka). Namun untuk Unadulterated Parasites, gua meramalkan mereka punya pengaruh dari band seperti Sore Throat namun mereka menyatakan music mereka banyak dipengaruhi oleh band2 seperti Insect Warfare, Sakatat, Death Toll 80K.. Juga walaupon nampak sedikit komedi tetapi music mereka agak serius. Mereka antara pelapis grindcore terbaru tanahair dan gua berharap mereka punya peluang cerah untuk maju kehadapan jika menghasilkan sesuatu yang lebih gempak untuk material akan datang.

Tidak sah jika gua tidak mereview jika tidak diselitkan mutu sound produksi sesebuah produk yang sampai ketangan gua. Untuk demo Welcome Parasites, mungkin berada ditahap sederhana mutu rakaman dan mixingnya. Tidak terlalu raw dan tidak terlalu clean namun secara peribadi gua beranggapan dengan mutu bunyian yang dihasilkan untuk demo ini adalah sangat bersesuaian dengan konsep yang dibawa oleh band ini. Penggunaan sample2 bunyi juga dialog juga diselitkan pada permulaan dan akhir lagu. Ya.. mereka ada letak sound sample dialog2 dari filem Allahyarham P.Ramlee.. Salute!!!

Ok, gua tak mau buat ulasan panjang berkenaan produk ini. Cuba lah contact label2 yang dinyatakan diatas untuk mendapatkan demo yang dikeluarkan dalam format kaset ini. Gua pasti jika band ini punya hayat panjang dan mampu melangkah jauh satu hari nanti, pastinya ramai akan mencari semula kaset ini. Hahaha.. Kenali Unadulterated Parasites melalui laman sesawang dibawah preview song ini. In Grind We Trust!!!



Email
Facebook
Myspace
Bandcamp


Interview : Karamah - Kesinambungan karya dari One Barchiel

Karamah merupakan penyambung kepada karya2 garapan One Barchiel setelah meninggalkan As Sahar. Tampil dengan sebuah mini album bertajuk Huraisy pada suku tahun 2013, kelihatan apa yang dihasilkan beliau masih berbisa dan aura ketika bersama As Sahar masih menebal didalam setiap komposisi lagu2 yang dihasilkan. Kami pihak DtE mengambil langkah menemubual beliau untuk mengupas berkenaan perjalanan music dan apa yang dilakukan bersama Karamah. Ok, luang kan sedikit masa membaca temubual DtE bersama One Barchiel atau Wan As Sahar.


1 - Adakah ketika bersama As Sahar lagi One Barchiel telah terdetik untuk menubuhkan Karamah?
Sudah tentu tidak. Aku curahkan segalanya untuk As-Sahar ketika itu. Pernah pada satu ketika antara 1999-2001, ketika band tersebut seakan tidak aktif, aku bertindak sendirian menghidupkan nama band tu terus walaupon dengan menggunakan para sessionist. Ya... era album "Intifada"

2 - Kenapa memilih perkataan Karamah untuk dijadikan nama band?
Sebab ianya ada unsur 'magic'. Bab tu ajer yang aku amek. Harap-harap band baru aku ni ada sentuhan magical dari segi memikat para pendengar.


3 - Line up terkini Karamah? Adakah terlintas untuk menambah line up sekiranya terdapat permintaan untuk show?
Taknak pikir pasal show. Aku kalau tulis sebab kenapa, nanti akan ada 'backlash' dari pihak-pihak yang terlibat menganjur gigs... Konfem apa yang aku cakap tu pedas gila dan dorang takkan boleh terima. Sebaiknya dielakkan. Aku tak main show pon sesuatu yang elok, tak meng-troublekan kepala hotak para organizers nih.

4 - Siapakah Hamza (drummer) yang sebenarnya? Mungkin boleh dinyatakan band2 yang pernah dianggotai oleh beliau?
Hamza adalah drummer tetap bagi MARGYYAH. Band tu aktif sekitar lewat 90'an dulu, tapi takde materials lagi. InsyaAllah dorang akan rekod sesuatu tak lama lagi. Hamza juga pernah bermain bersama SADIZTIK IMPALER dan ISTIDRAJ. Pada sekitar 2003/2004 Hamza pernah bersama As-Sahar dalam beberapa gigs di Singapura. So, chemistry aku dengan dia dah memang ada. Bila aku blah dari As-sahar, aku terus cari Hamza untuk diserapkan ke dalam KARAMAH.

5 - Apa perbezaan yang pasti antara Karamah dan As Sahar?
Sebenarnya takde beza apa. Lenggok muzik tetap sama - Metal yang melodik, mid-tempo keseluruhannya dan punyai elemen oriental. Trademark songwriting aku seperti dalam band lama aku dulu aku kekalkan sebab listeners harus tahu siapa dia main songwriter untuk kedua-dua bands tu. Bagi yang rindukan adanya aku dalam band lama tu, tak payah rindu lagi sebab KARAMAH tu serupa ajer macam band lama aku. Mungkin tampak ketara dari segi penulisan lirik bagi KARAMAH yang lebih kepada Islamiah. Tapi itu bukan perkara baru, sebab dalam band lama dulu pon banyak lirikal aspek keagamaan dan itu jugalah sebabnya imej brutal, bestial, corpsepaint dan sewaktu dengannya memang tak relevan lagi dengan band tu. Sejak 1998 aku taknak dah imej macam tu sebab tak kena dengan lirik-lirik yang berunsur ketuhanan yang ada dalam band tu. Pada awal kemunculan aku dengan band lama tu dulu, aku tak nafikan ianya adalah satu mistake kami tampil dengan imej satanic sedangkan yang kami ketengahkan sebenarnya adalah Metal elemen ke-Nusantaraan, mistikal tetapi bukan sesuatu yang ke arah sesat. Mungkln masa tu sebab darah muda, kuat terpengaruh dengan Metal dari barat.

6 - Apakah influence dalam penulisan lirik2 Karamah?
Aku tak amek mana-mana influence. Tulis apa yang terlintas. Isu Palestin, hal akhirat, benda-benda camtu lah. Satu lirik lagi dalam mini-album "Huraisy" seorang member fb yang aku tak pernah jumpa yang tulis. Isu bumi yang dijajah, isu Palestin... Konsep yang lebih kurang album "Intifada" sepertimana aku buat untuk As-Sahar dulu

7 - Sejak bila lagu2 Karamah mula dicipta?
Ada lagu-lagu yang riff-riffnya aku mula buat ketika masih bersama band lama dulu. Gabung dengan idea-idea yang kemudiannya datang sesudah KARAMAH wujud. So, takde tarikh pasti bila lagu-lagu KARAMAH mula tercipta.

8 - Bagaimana boleh terjalinnya perjanjian meriliskan mini album Huraisy bersama Mariners Music?
Mariners Music ni Cina punya. Tokey-tokey Mariners ni bukan orang Metal pon, tapi dorang shareholders besar lah dalam Mariners Music. Aku punya saham ada jugak dalam label tu, tapi dok tempat paling last lah dan kena kerja promote album sendiri untuk setidak-tidaknya cover balik cost. Apa pon bekerja cara macam ni pada aku seronok. Label beri aku kebebasan untuk jadi runner, aku promote cara aku sendiri, gunakan pengalaman aku. Management tak sekat aku dalam hal-hal camtu.

9 - Adakah kos rakaman di tanggung sendiri oleh Karamah atau mendapat sponsor dari label?
100% sponsored beb!


10 - Apa perbezaan antara rakaman di Malaysia dan Singapore?
Susah nak jawap tu. Tengok pada studio lah. Cuma bagi aku yang ada kerja tetap kat Singapore ni kalau nak rakam kat Malaysia, kena amek cuti. Rakam kena rushing sikit kalau camtu sebab masa terhad.

11 - Siapa yang bertanggungjawap dalam menggalas tugasan sebagai sound engineer untuk rakaman ini?
Aku pilih studio TNT di Singapura bagi rakaman "Huraisy". Studio ni terkenal dalam menyempurnakan rakaman band-band Metal dan Hardcore di Singapura. Jururakam dan owner studio tu Mr. Wong Ah Boy memang berpengalaman bagi tugasan itu. Memang dah lama aku nak rakam kat sana tapi tak kesampaian diatas sebab-sebab kalau aku cerita kat sini pon akan ada pihak yang terasa, so elok aku jangan cerita. Kalau kau perhatikan dua album terakhir aku dengan band lama aku, sound kualiti agak hampeh. So, bersama band baru ni, aku taknak lagi repeat mistake yang sama.

12 - Kenapa memilih untuk merakam kembali lagu bertajuk Tinggam?
Banyak sebab... Hamza suka mainkan lagu tu pon ye, ubati rindu followers aku pon ye, lagu tu special sebab seakan ikut aku kemana-mana... Setiap live show pon pasti bawak lagu tu.

13 - Equipment2 yang digunakan Karamah sepanjang proses rakaman Huraisy?
Gitar efek satu ajer, Boss DS-1. Selainnya amp Marshall studio punya. Drums pon studio punya. Hal software apa sound engineer pakai aku tak amek tahu sebab aku memang tak mahir bab tu.

14 - Apa sebenarnya yang cuba disampaikan melalui Huraisy?
Satu ajer - Wan As-Sahar ataupon One Barchiel masih terus berkarya !

15 - Band2 yang dirasa punya pengaruh dalam penciptaan lagu2 Karamah?
As-Sahar ... ketika aku masih bersama band tu.

16 - Sehingga setakat ini berapa unit penjualan album Huraisy?
Langsai dah semua 500 copies dan takkan dicetak lagi. 500 tu terjual dalam masa 2 bulan sahaja. Kemungkinan akan ada limited digipack, tapi it's up to the major shareholders in Mariners Music. Financial dorang pegang.

17 - Idealogi dan music. Yang mana satu dikira lebih priority?
Music... sebab yang dirakam dalam album tu music. Tapi ideology kenalah selari. Takkanlah ada title lagu "Anak-anak Palestin" tapi imej guna corpsepaint...

18 - Album As Sahar yang paling membawa makna kepada One Barchiel?
"Intifada". Not so much pasal aspek keagamaan yang ditonjolkan, tapi masa tu aku seorang ajer yang tinggal dalam band tu dan aku dapat curahkan idea sepenuhnya dalam songwritings. Dapat bawak riff-riff yang takde sekatan sebab anggota band lain tak boleh nak bawak... perkara macam tu lah. Peluang dapat bekerjasama dengan Jadam (Necrotic Chaos) dan Dark-E (Vociferation Eternity) dalam album tu jugak masih aku anggap special sampai ke hari ini.

19 - Sebagai frontman yang juga menggalas tugasan sebagai pemain gitar, siapa gitarist yang banyak meninggalkan kesan keatas permainan gitar One Barchiel?
Aku memang tak terer main gitar ni. Basic sahaja. Kalau nak kata pengaruh tu, Hmmm... Maybe lah Mark Knopfler yang paling sesuai aku namakan. Permainan dia simple ajer.

20 - Adakah Karamah akan kekal sebagai studio band?
Kami ada sessionists yang ready untuk tujuan live shows. Cuma soalnya, siapa nak bayar?

21 - Mungkin ada projek2 lain dari brader One Barchiel selain Karamah?
Ya, memang ada. Buat masa ni biarlah aku cakap band tu namanya bermula huruh "P" sahaja dan ianya dianggotai line-up bekas-bekas anggota As-Sahar. Sudah tentunya kami bawakan lagu-lagu As-Sahar juga. Nantikan... 2014 nanti.

22 - Perancangan selepas ini? Album penuh barangkali?
Semestinya ! Tapi bukan pada jangka waktu terdekat ini. Hamza busy dengan MARGYYAH dan aku busy dengan band "P" tu... Lagu-lagu bagi full-length aku dan Hamza akan berlatih secara berperingkat. Dalam KARAMAH, philosphy kami - Biar lambat asalkan berkualiti.

23 - Kata2 terakhir kepada pembaca berkenaan Karamah serta mini album Huraisy..
Kepada DtE, Terima kasih kerana terus sapot perjuangan seni aku walaupon kini aku bersama band lain. You guys had always been there for me. Kepada mereka yang telah membeli album "Huraisy" - KARAMAH Loves You All !!! Sentiasa ikuti perkembangan KARAMAH melalui facebook kami. Macam aku kata tadi kemungkiann akan ada pencetakkan semula "Huraisy" bagi mereka yang belum dapatkannya.... Hanya Allah sahaja yang akan menentukannya.

Karamah - Yang DiLaknati

* Ok, kepada yang merindui karya2 dari Wan setelah beliau meninggalkan As Sahar, pada kami Karamah adalah jawapan paling tepat! Juga kepada yang tak berkesempatan mendapatkan mini album Huraisy, berharaplah agar pihak Mariners Music merealisasikan kata2 bahawa versi digipak akan dikeluarkan selepas ini. Lawati facebook Karamah melalui link yang kami sediakan dibawah ini.

Facebook