Dicktracy - Reboot (EP 2014)

Dicktracy, pada gua antara band generasi baru yang sedang meningkat naek dalam kancah music berat tempatan khususnya untuk jenisan yang agak modern. Ditubuhkan sekitar 2008, Dicktracy telah beberapa kali mengalami pertukaran line up. Muncul dengan sebuah EP bertajuk Post-Script From The Lovelorn pada 2010, band ini bertapa sejenak sebelum kembali bersama line up baru dan menghangatkan pentas2 seluruh Malaysia juga Singapura. Aktif menghasilkan single beserta video klip, Dicktracy nampak lebih yakin dengan hasil rakaman yang cukup profesional dan EP bertajuk Reboot merupakan buah tangan terbaru Dicktracy kepada pendengar yang mengetahui kewujudan mereka. Ok, sebelum itu anda pembaca boleh klik (SINI) untuk membaca sesi temubual bersama mereka yang kami pihak DtE jalankan pada 2012 dahulu.

 Hanif (Vocals), Amirul (Guitars), Zam (Bass), Jamal (Drums), Rafiq (Guitars - sessionist)

 Dicktracy - Reboot (EP 2014)

Tracklist :

 1 - Counterfeit
2 - Post Script
3 - Disconsolate
4 - Cold
5 - Fractions
6 - Drift Away

Tidak banyak info yang diberikan berkenaan proses rakaman melainkan dinyatakan proses rakaman, mix dan mastering dilakukan oleh Nu Breax.


Counterfeit secara amnya telah diperdendangkan kepada umum sekitar 2013 dahulu sebagai single seterusnya disertakan sebuah video berlirik di youtube. Sebuah track yang kombinasi antara hardcore, metal dan sedikit elemen breakdown. Ketika mendengar kembali track ini secara detail, gua dapat rasa bahawa pemain gitar band ini menggunakan tune yang sungguh low tune nya. Berat dan lembap sekali sound gitarnya.

Post Script secara teknikalnya merupakan rakaman semula track yang terkandung didalam rakaman EP pertama mereka dahulu. Jelas perbezaan yang amat ketara dari segi sound produksi yang lebih meletup untuk versi kali ini. Masih dalam konsep yang sama seperti track pertama. Cuma ada kelainan dengan penambahan kepelbagaian cara penyampaian vocal untuk track ini dimana jeritan dan growl seakan menguasai track ini. Juga ada elemen Deathcore yang kemungkinan memang dari susunan asal band pada awal dahulu.


Disconsolate adalah single track untuk tahun 2012. Dijadikan sebuah profesional video klip yang gua kira memang digunakan sepenuhnya sebagai bahan promosi untuk memperkenalkan Dicktracy secara menyeluruh bermula tahun mereka aktif menyertai pertunjukkan2 pentas. Gua juga beranggapan Disconsolate antara track2 awal ciptaan Dicktracy selepas EP pertama dahulu kerana nampak perbezaan direction music jika dibandingkan dengan konsep mereka terdahulu. Punya chorus yang agak mellow.


Cold menyusul sebagai single untuk 2013. Sedikit berlainan track ini yang lebih perlahan tempo nya dan gua rasa susah jugak untuk dibawa live kecuali dengan latihan mencukupi kerana ada sikit2 offbeat untuk track ini. Juga menggunakan formula chorus yang mellow dan penggunaan minor chord yang membuatkan track ini punya feel yang sedikit tertekan.


Fractions adalah track terbaru yang di beri preview awal sebelum EP ini dikeluarkan. Penghasilan video klip sebagai promosi untuk EP ini adalah satu tindakan yang bagus untuk tujuan marketing. Ini sebuah track yang paling menarik pada gua. Chorus yang catchy walaupun dinyanyikan dengan clean vocal. Riffing yang punya groove yang baek. Tidak dilupakan untuk track ini Dicktracy membuat penampilan istimewa pemain gitar Rafiq dari Dead Eyes Glow.

Drift Away juga merupakan rakaman semula dimana track ini turut terkandung didalam EP terdahulu. Juga hasil akhir rakaman semula ini menakjubkan jika dibandingkan dengan rakaman terdahulu. Tidak terlalu laju namun masih berat untuk sound intrument yang dirakam.

Untuk sound produksi, gua memang bagi A+++ sebab sound yang keluar dari EP ini memang profesional dan menghentak gegendang telinga gua tanpa belas kasihan. Kredit kepada semua line up terlibat juga sound engineer untuk rakaman kesemua lagu. Tidak dapat disangkal lagi produk ini memang antara terbaek untuk 2014 dari segi sound produksi. Gua juga beranggapan sound gitar yang dihasilkan cukup berat dan low benar bunyi nya. Bass juga cukup melantun bersama hentakkan drum yang konsisten. Vocal adalah antara kekutan utama Dicktracy. Ok, kata2 akhir gua rasa Dicktracy sudah boleh berkira2 untuk full-length pula selepas ini.

Reboot (EP 2014) boleh diperolehi hanya dengan harga RM5 by hand. Sesuatu yang cukup berbaloi untuk produk yang memuaskan ini. Dapatkan Reboot (EP 2014) dengan menghubungi Dicktracy melalui laman sesawang mereka yang kami sediakan dibawah ini.

Email
Facebook
Myspace
Twitter
Bandcamp
Youtube

Ahmad Ra1m1 - Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti (Demo 2014)

Gua dimaklumkan CD demo kedua bertajuk Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti ini telah dipos ke alamat kediaman gua. Satu cabaran sebenarnya untuk gua buat review music ambient ni. haha.. Memandangkan asyik ditujahi gegendang telinga oleh beberapa produk baru tempatan yang seangkatan dengannya seperti Sial, Delusi, gua rasa tiada masalah untuk gua review demo kedua dari Ahmad Ra1m1 ini. Untuk pengenalan music ambient Ahmad Ra1m1 anda boleh klik (SINI) untuk baca review demo pertama beliau terdahulu.

Cover artwork, layout & photography by Ahmad Ra1m1

Tracklist :

1 - Na Tasya Pratima Asti
2 - Kalki Avatar
3 - Narashangsa
4 - Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti

Kesemua rakaman dijalankan di Faithcraft Studio, Kangar Perlis. Ahmad Ra1m1 bertindak sepenuhnya dalam hal ehwal rakaman demo ini yang dilakukan selama 5 hari sahaja sekitar November 2014. Kesemua instruments, programming dan vocal oleh Ahmad Ra1m1.

Na Tasya Pratima Asti dari musical nya seperti biasa untuk bunyian ambient ia adalah seakan awang-awangan. Merujuk kepada penerangan pada cover sleeve, tajuk track ini lebih kepada penerangan berkenaan perkara tauhid.

Kalki Avatar track berdurasi 11 minit lebih. Menggunakan instrument gitar berdistortion yang dimainkan bersahaja. Berlatarkan sedikit bunyian seakan industrial (tidak seperti Godflesh atau Infectious Maggots) dalam tempo perlahan. Kalki Avatar sebenarnya gua seakan spontan dikala dalam penulisan (terhenti sekejap sebenarnya penulisan untuk demo ini) ada melihat sebuah video seorang ulamak yang membuat pentafsiran bahasa2 Sanskrit lama dari beberapa agama. Track ini diterjemahkan tanpa sebarang kata2 namun di tukar kepada bunyi-bunyian. Juga kearah keagamaan. iaitu berkenaan utusan terakhir. Kembali kepada bunyian yang dihasilkan mungkin kedengaran agak keras distortion gitarnya namun ia masih termaktub didalam chord2 yang dimainkan setiap instruments yang terlibat.

Narashangsa terpaksa membuatkan gua mentelaah sikit erti maksudnya di google. Ok, berbalik kepada bunyian track ini, ianya bermula dengan plucking gitar yang agak menenangkan. Ada sample yang sudah menghampiri seakan bunyian suara manusia. Ok, bunyi keyboard/synth yang gua pasti punya kesamaan dengan apa yg selalu gua dengar didalam lagu2 Au Revoir sendiri.. Hahahaha.. Perubahan mood berlaku pada suku pertama track dengan tempo sedikit sahaja lebih pantas dari sebelumnya. Ok, untuk suku terakhir track gua seakan tidak faham apa yg mahu disampaikan dengan bunyian2 yang agak menampakkan sedikit perasaan caca merba antara sesuatu yg mudah dan sesuatu yang kalut. Tak faham apa gua tulis? Dapatkan CD ini dan sila layan secara detail dan berseorangan. Hahaha..

Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti merupakan track kedua terpanjang. Merupakan tajuk demo ini. Sedikit industrial pada awalnya sebelum distotion gitar menyerang. Untuk penerangan maksud tajuk track ini ia mungkin sedikit "berat" untuk dihuraikan. Gua sarankan anda pembaca untuk rajinkan diri mengkaji maksud nya. Ok, ini track yang agak lain cara penulisannya jika dibandingkan dengan 3 track awal. Penggunaan banyak chord (merujuk kepada gitar dan keyboard). Gua geleng kepala juga apa yang mahu dibuat oleh penulis lagu ini untuk pertengahan lagu. Hahaha..

Secara keseluruhan, gua beranggapan CD demo bertajuk Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti ini memerlukan penghayatan penuh ketika mendengarnya. Perlu masa untuk mengkaji apa yang mahu disampaikan. Gua juga beranggapan adakah ini sekadar bunyian suka2 atau ianya karya yang dihidupkan hasil pertapaan untuk memasukkan maksud apa yg dimahukan kepdalam idea penghasilan bunyian. Haha pasti anda pembaca juga pening dengan apa yg gua tulis.

Seperkara lagi, penerangan2 berkenaan setiap track adalah menuju konsep keEsaan dan Tauhid. Satu elemen yang tidak ada kena mengena dengan nasyid jika dilihat pada penghasilan music nya. Mungkin juga sekadar penerangan pada cover sleeve mampu membuatkan anda pendengar/pembaca cover sleeve "dapat" sesuatu dari apa yg cuba disampaikan.

Ok, Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti boleh didapati dengan harga RM16 dengan pembelian secara pos. Hubungi Faithcraft Productions untuk copy anda.

Faithcraft Productions
Blogspot
Email
Facebook

VotW : Sock Puppet Parody

Adoi.. keras perut tengok.. kasi layan lah video2 ni..

Stainer - Raining Bleach

Static Cling - Sew It

Smellvana - Smell Like Teen Hamper

Rage Against The Washing Machine - Searching For The Lost Sock

Sox Pistols - Anarchy In The Sock Drawer

Boleh lawat laman facebook, twitter geng2 puppet ni..

Facebook
Twitter
Bandcamp
Youtube

Zoghnity - Promo 2014

Gua sebenarnya xtau sangat berkenaan band ni.. Pertama kali nampak dalam flyers gig Extreme Ist Law - Live Desecration 2014 yang bakal berlangsung pada 27/12/2014 di Alinjiran Garden, Keningau Sabah. Zoghnity dinyatakan telah wujud sekitar 2009. Terkini Zoghnity yang membawa genre Unholy Black Metal dari Tawau Sabah ini telah menghasilkan sebuah promo tape yang mngandungi 2 buah track.

 Satanel Azaziel - Vocal/guitars
Syedtan Lakhuus Kaos - Guitars
Damak laiho666 - Bassist
Crucifix Beheading - Drums

Zoghnity - Promo 2014

Tracklist :

1 - Cult Ov Satan
2 - Pagan Blood

Tidak banyak info disertakan didalam cover sleeve termasuk infomasi berkenaan rakaman.

Cult Ov Satan merupakan sebuah track yang cukup laju, gelap dan kejam. Sebuah track yang punya konsisten yang bagus dalam permainan instrument untuk tempo yang pantas. Sesuatu yang menarik track ini punya solo gitar yang berjaya memecah kegelapan music Black Metal yang agak orthodok sebegini.

Pagan Blood masih mengekalkan mood sama seperti track pertama. Riffing yang sememangnya cukup memberi tekanan dan hentakkan drum yang lebih menggila. Zoghnity benar2 memainkan irama Black Metal yang pantas.

Secara keseluruhan, gua beranggapan Promo 2014 ini mungkin adalah pengenalan kepada apa yang Zoghnity hasilkan untuk promosi pertunjukkan pentas. Dengan membawa konsep Black Metal yang agak kelam dan gelap, Zoghnity boleh gua golongkan sebagai band Black Metal yang agak orthodok atau old school. Corak music yang mengejar kelajuan (gua fokus pada drum) disamping pengulangan riffing yang punya mood menyeksa! Gaya bawaan vocal juga masih berada dalam kondisi apa yang selalu didengar dari band2 Black Metal lain. Sukar juga untuk mencari trademark music Zoghnity hanya berpandukan pada 2 buah track yang terkandung didalam Promo ini. Sesuatu yang agak bagus ialah Zoghnity antara band Black Metal yang mampu membawa tempo laju dengan konsisten untuk bpm yang tinggi. Seperkara yang perlu dinyatakan,boleh jadi Zoghnity adalah band Black Metal yang anti-melodic!!! hahaha straight forward!

Dari segi sound produksi, ia seakan demo yang gua sendiri tak pasti adakah ia nya adalah rakaman secara live atau track by track. Sound yang separa raw namun masih mampu dihadam bunyi setiap instrumentnya.

Ok, Promo 2014 ini mungkin masih boleh diperolehi (jika masih ada kerana limited untuk 33 copies sahaja) dalam format kaset dengan dirilis oleh Roots Active Productions (Thailand) setelah format CD telah sold out. Hubungi email Zoghnity atau Roots Active Productions jika anda masih mahukan copy untuk kepuasan telinga anda.

Email
Facebook

Krigssystemet - Who's Next To Be The Fucking Government? (Demo 2014)

Apabila Darkthrone menukar arah dari Black Metal kepada Metal Punk, boleh dilihat dengan ketara kemunculan band2 yang membawa konsep seumpama apa yang dilakukan Darkthrone. Juga tidak dapat disangkal band2 yang agak obscured sebelum ini yang membawa konsep sebegini, tiba2 menjadi perhatian dan di carigali oleh pendengar2 dan peminat music sebegini yang rata2 adalah pendengar dari kalangan mat Punk yang berjiwa Metal dan sebaliknya. Ok, cukup dengan mukadimah itu. Krigssystemet merupakan sebuah band baru (pada firasat gua sebab xpernah nampak sebelum ni) yang memperjuangkan irama Metal Punk yang menjurus seakan Swedish Punk. Agak misteri juga kerana band ini hanya menggunakan nama seperti Small di posisi drums, Medium diposisi vocal dan gitar manakala Big diposisi bass. Who's Next To Be The Fucking Government? merupakan tajuk kepada demo tape pertama yang dipasarkan dalam kuantiti agak limited baru2 ini.

Who's Next To Be The Fucking Government (Demo tape 2014)

Tracklist :

1 - Intro
2 - Who's Next
3 - Fool Life
4 - Media Massacre
5 - Am I Your Punk?
6 - Faceless Scum

Agak terhad infomasi yang disertakan didalam cover sleeve yang disertakan. Tidak dinyatakan studio rakaman dan siapa yang bertanggungjawap dalam proses rakaman demo tape ini.

Intro berdurasi seminit lebih dengan serangan gitar berdistortion dan drum yang kearah D-Beat. Tidak banyak boleh dikatakan. ok, skip ke track kedua.

Who's Next cukup kuat pengaruh Metal Punk nya. Jelas permainan drum style D-Beat dicampur riffing Punk yang dalam kelajuan seakan sedikit Exploited. Namun jelas ada pengaruh Darkthrone dan sedikit Motorhead.

Fool Life semakin laju rentaknya. Music yang semakin straight forward disamping pengulangan beberapa riffing. Chorus yang bersemangat.

Media Massacre seakan sambungan dari track terdahulu. Masih straight forward flow lagu nya.

Am I Your Punk? bermula pantas walaupun tidak terlalu laju tempo nya seperti track2 awal. Apabila gua mendengar untuk beberapa kali, seakan ada pengaruh kuat dari Darkthrone dalam penciptaan riffing untuk track ini. Ok ini track paling panjang durasi nya yang mencapai 2 minit.

Faceless Scum merupakan track terakhir yang pada gua paling gila dan havoc. Paling sesuai dibawa untuk pertunjukkan pentas. Pasti akan berlaku moshpit yang menggila!

Secara keseluruhan gua beranggapan ini sebuah demo tape yang bagus juga walaupun rakaman agak separa raw dengan kualiti sound produksi yang sederhana namun untuk status "demo" boleh dikira bagus! Setiap instrument jelas kedengaran dan sound yang dihasilkan cukup organik! Krigssystemet mungkin jika diberi sedikit masa lagi mampu menyaingi band2 sealiran sama seperti Snäggletooth, Vaarallinen dan terbaru ada gua dengar band nama Black Demon yang macam sama aliran jugak. Gua harap Krigssystemet bertahan lama dan menghasilkan material pada masa hadapan.

Gua xpasti adakah demo tape Who's Next To Be The Fucking Government? ini masih boleh diperolehi kerana ia nya dikeluarkan dalam kuantiti yang cukup limited iaitu sebanyak 33 copies sahaja. haha. Jika anda terlihat ada yang menjualnya sila grab cepat2.


Cuba hubungi 3 label ini untuk copy anda. Itu pun jika masih ada saki baki.

- Blood of War Records
- Hellforced Records
- Bebal Mailorder 

Medieval - Anthems Of Destruction (Demo 2013)

Medieval merupakan sebuah band beraliran gelap yang terdiri dari line up beberapa band Black Metal tersohor tanahair iaitu Bazzah, Knightwar dan Conqueror. Terkini diberitakan line up Medieval terdiri pula dari line up band2 seperti Bazzah, Penakluk, Claw dan The Dirty Dogs. Telah wujud sekitar 2001 dan menghasilkan sebuah demo bertajuk Something in the Dark. Setelah sekian lama menyepi pada 2013, Medieval kembali dengan demo tape terbaru berjudul Anthems Of Destruction.
Medieval dianggotai oleh Moondusk (Vocal), Rigor Mortis (Guitars), Tzephu (Guitars) dan Wariod (Bass).

Layout dan design oleh Azrin

Tracklist :

1 - Battlefield
2 - Taste Of Victory
3 - Thou Shat Suffer (Unreleased Bonus Track)
4 - Lords Of Chaos
5 - Halloween (King Diamond Cover)

Anthems Of Destruction (Demo 2013) melalui proses rakaman di TDD Studio, Shah Alam sekitar tahun 2003. Tidak dinyatakan sebarang info berkaitan sesi rakaman dan Anthems Of Destruction (Demo 2013) dikeluarkan oleh Gempita Records.

 

Battlefield sebuah track yang seakan mengejar kelajuan. Bersesuaian sebagai track pertama dan pengenalan, jelas elemen Thrash sehingga Death dan menjurus juga sedikit ke arah Black Metal. Permainan drum yang padat dan solo gitar bergulung-gulung sehingga tamat track.

Taste Of Victory masih punya mood sama seperti track pertama namun lebih kedengaran Black Metal nya padu dan laju. Vocal juga lebih ngeri cara penyampaiannya. Perubahan mood berlaku pada pertengahan track sebelum kembali kelam pada suku terakhir track.

Thou Shat Suffer (Unreleased Bonus Track) bermula dengan sample bunyi dialog sebelum music segera menerkam gegendang telinga. Suku pertama Medieval masih mengekalkan apa yg dilakukan dalam komposisi 2 track terawal dimana maksud gua iaitu elemen2 Thrash Metal. Juga menarik apabila duo gitar berlawanan pada sebelum suku terakhir track.

Medieval - Lords of Chaos

Lords Of Chaos bermula cukup garang dan ngeri sekali ditambah dengan cara nyanyian Moondusk yang cukup merbahaya. Sebuah track yang bermula cukup old school, kelam dan mengerikan. Antara track terbaek dari demo tape ini.

Halloween merupakan sebuah track saduran dari King Diamond. Tidak banyak yang boleh dikatakan namun nampak Medieval tetap berjaya membawa track ini dengan baek

Dari segi sound production gua masih boleh memuji apa yang dihasilkan Medieval walaupon sound yang terakam agak sedikit raw dan bunyi gitar yang agak tajam. Ini kerana material ini adalah berstatus "demo". Ianya masih boleh dihadam tanpa sebarang cacat cela. Mungkin sedikit kekurangan apabila mendengar drum track yang ada kemungkinan besar dari penggunaan drum machine. Selain dari itu band yang boleh juga disifatkan agak misteri ini dan label Gempita Records hanya mengeluarkan demotape ini dalam kuantiti 100 copies sahaja. Jika anda ternampak ada distro yang menjualnya, sila grab untuk membuktikan anda antara supporter music gelap tanahair.

Medieval
Metal-archives

Gempita Records
Email
Blogspot
Bandcamp

The Casket - Rise The Undead (2014)

The Casket merupakan antara band yang memperjuangkan irama Death Metal. Band yang berasal dari Sabah ini terdahulu telah menghasilkan sebuah EP bertajuk Am I Dead pada 2012. Bersama label Earblast Records, The Casket sekali lagi tampil tetapi kali ini dengan sebuah album penuh bertajuk Rise The Undead yang secara rasmi dipasarkan pada 1 November 2014.

The Magoth - All Vocals
The Zombie - Guitars, Bass & Drums

Artwork & layout oleh Ironworx Gravefix

Tracklist :

1 - Intro: Realm of Chaos
2 - Rise the Undead
3 - The Skeletonia
4 - Virus Kematian
5 - Zombie Invasion
6 - Wound That Never Be Heal
7 - Vaccine for My Blood
8 - Infected
9 - Slave to the Grind (Skid Row cover)

Rise The Undead melalui proses rakaman di Jenazath Studio, Ampang sekitar 5 Oktober 2013 sehingga 6 Julai 2014. Rakaman vocal pula dilakukan di Chromatic Studio, Sandakan Sabah sekitar 13 Julai 2014 dan diselenggara oleh Sutrisno. Proses mix dan mastering dilakukan oleh Mr Zombie di Jenazath Studio.

Gua beranggapan album ini sudah punya konsep Death Metal nya yang tersendiri. Beberapa track yang benar2 boleh mengajak pendengar layan seperti Zombie Invasion, Wound That Never Be Heal dan Infected ternyata berhantu! Vaccine For My Blood yang merupakan sebuah instrumental pula seakan satu ekpresi gitarist untuk idola2 gitar hero dunia. Slave To The Grind iaitu track saduran dari Skidrow memang jauh beza bunyinya bila di Death Metal kan. Hahaha..

Secara keseluruhannya, gua boleh katakan Rise The Undead adalah sebuah album yang bagus. Cuma dari segi sound produksi, jika proses mix dan mastering dilakukan dengan lebih baek ada harapan ini antara album yang boleh meletup. Sound gitar tidak terlalu bingit dan tidak juga terlalu raw. Mungkin boleh diupgrade perkakasan rakaman untuk material akan datang.

Dari kontek music, gua beranggapan Rise The Undead sebenarnya merupakan sebuah album yang agak kuat dengan idea2 Death Metal yang tepu. Riffing, stroke drum dan melodi vocal yang mampu mengajak pendengar berheadbang!!! Idea yang jelas cukup banyak hasil ciptaan The Zombie selaku penulis lagu2 untuk album ini. Seperkara lagi gua dapat perhatikan solo2 gitar yang seakan punya identiti tersendiri untuk music The Casket. Agak mendayu dan penuh feel. Vaccine for My Blood adalah jawapan kepada solo gitar yang cukup feel yang gua katakan ini.

Rise The Undead (2014) boleh diperolehi dengan harga RM20 by hand dan RM30 untuk pembelian secara pos. Anda boleh menghubungi Earblast Records untuk tujuan pembelian. Link telah kami sediakan dibawah preview video dibawah ini.

The Casket - Rise The Undead (Preview)

The Casket
Email
Facebook

Earblast Records
Email
Facebook

Jugra - Huligan! (EP 2014)

Band pelbagai genre dari Selangor telah menerbitkan EP terbaru untuk tahun 2014 yang berjudul Huligan!. Keluaran ini sedikit berbeza daripada terbitan-terbitan sebelum ini rata-ratanya membicarakan mengenai semangat patriotik (secara general). Untuk Huligan!, Jugra menukar arah semangat membara (sebenarnya masih menerapkan kecintaan negara dan patriotik) kepada scene bola sepak negara. Saya menyukai idea sebegini kerana menampakkan mereka tidaklah tertumpu kepada satu-satu topik. Jelasnya Huligan! memang bertumpu kepada bola sepak dan semangat terhadap pasukan negeri (khususnya Serlangor) dan Harimau Malaya. Kena pulak kita baru benam Singapura 3-1 tempoh hari, ewah! Macam disebut tadi, EP ini memang ditujukan kepada scene bola sepak Malaysia, di bahagian kredit penuh ditujukan chapter-chapter penyokong seluruh Malaysia.


Daeng Andika - Bass, Vokal
Daeng Hitam - Gitar
Daeng Lumania - Dram


Senarai trek Huligan!*:
1. Hari Perlawanan
2. Gergasi Merah Kuning
3. Huligan!
4. Malaya, Satukan Jiwamu

*Huligan! dirakam di Studio Bandar Klang, Selangor pada Mac 2014.

Hari Perlawanan - Trek pembukaan ini menyebabkan saya syak EP ni lebih kepada Rehersal disebabkan bunyinya yang raw iras-iras sesi latihan. Merupakan intro saja dengan mengulang-mengulang chant 'Hari Perlawanan!'. Saya mengikuti perjalanan karier muzik Daeng Hasri dari zaman beliau bermain Black Thrash Metal sehingga sekarang, dan nampaknya ada satu isu yang masih kekal: kualiti rakaman yang rabak.Saya tak pasti nak kata saya tak menyukai kualiti raw kerana ada release daripada band-band beliau yang enak didengar raw, tapi untuk EP ni...saya rasa elok sahaja dibuat lebih bersih.

Gergasi Merah Kuning - Ah sungguh punk/oi sekali! Daripada gaya nyanyian sehinggalah kepada solo gitar yang predictive dan minimal, semuanya begitu punk luar dalam. Merupakan lagu asal UltraSel Curva, dan digubah semula Jugra. Saya menyedari ke mana hilangnya vokal Black Metal dalam EP ini? Sekurang-kurangnya beri sedikit edge kepada release ini. Tanpa vokal Black Metal, EP ini hanya berdiri sebagai punk rock/ oi! sahaja. Not bad though...

Huligan! - Masih bergaya punk/oi!. Vokal nampak lebih bebas di trek ini dengan nyanyian selamba, bukan jenis terjerit-jerit tapi bukanlah poppy macam easycore/pop punk. Senang cakap rasa macam dengan punk rock 70s lah. Solo gitar merayau dalam trek ini, saya geleng kepala sahajalah haihh. Snare berbunyi teenggelam-timbul disebabkan EP ini direkod live (sebab tu saya ingat ini Rehersal). Barangkali masalah dengan miking.

Malaya, Satukan Jiwamu - Trek terakhir ini menawarkan variety genre. Kejap RAC, kejap ada Thrash Metal, kejap santai samba. Dan ada back up vokal, ya ada back up vokal. Tiadalah yang mindblowing, tapi masih decent. Saya masih kurang gemar kualiti rakamannya.

Jugra - Promo EP

Selepas habis mendengar EP ini, saya terfikir adakah Jugra akan bermain stail dan topik sebegini? Daeng Hasri menegaskan bahawa ini adalah one off style sahaja dan lebih kepada tribute kepada scene bola sepak. Well, okay. Saya cuma ingin keluaran Jugra akan datang berkualiti lebih baik, baik daripada segi rakaman mahupun penulisan lagu/lirik. Tapi ini punk rock/oi (atau dalam term lain, RAC), kita main simple saja! Anda mungkin menyukai keluaran ini.

Akhir kata, Majulah Sukan Untuk Negara.

Untuk lebih maklumat dan mendapatkan EP ini, ajukan pertanyaan ke:

Facebook Jugra
Facebook MTD Production

Killer Be Killed - Killer Be Killed (2014)

Killer Be Killed boleh gua katakan sebuah band megastar bagi penggemar music berat antarabangsa. Ianya boleh juga dikatakan sebagai sebuah projek band. Juga tidak boleh lagi dikatakan sekadar studio band kerana ada ura2 (hingga saat gua tulis entry ni) mengatakan mereka dalam perangkaan akan mengadakan persembahan live. Bertunjangkan Groove Metal, sebuah album yang turut menggunakan nama Killer Be Killed telah dirakam dan dipasarkan sekitar May 2014 dibawah Nuclear Blast.

Troy Sanders (Mastodon, Social Infestation, ex-Four Hour Fogger, ex-Knuckle, ex-Puaka Balava) - Vocals/Bass
Greg Puciato (Spylacopa, The Dillinger Escape Plan, ex-Dementia, ex-Error) - Vocals/Guitar
Max Cavalera (Cavalera Conspiracy, Soulfly, ex-Guerrilha, ex-Nailbomb, ex-Sepultura) - Vocals/Guitar
Dave Elitch (Antemasque, ex-Daughters of Mara, ex-Mars Volta) - Drums

Art director / design : Ryan Clark (Invisible Creature Inc)

Tracklist :

1 - Wings of Feather and Wax
2 - Face Down
3 - Melting of My Marrow
4 - Snakes of Jehova
5 - Curb Crusher
6 - Save the Robots
7 - Fire to Your Flag
8 - I.E.D.
9 - Dust Into Darkness
10 - Twelve Labors
11 - Forbidden Fire
12 - Ghosts of Chernobyi (Bonus Track - Vinyl)

Album self-title ini melalui proses rakaman The Fortress, Los Angeles oleh Josh Wilbur dan Paul Suarez. Proses penerbitan, mix dan mastering dilakukan oleh Josh Wilbur

Killer Be Killed - Wings of Feather and Wax (Official Video)

Wings of Feather and Wax mungkin boleh dianggap track yang menarik dengan riffing yang sebenarnya mudah namun punya groove yang cukup kuat. Sesuai diletakkan sebagai track pengenalan kepada music ciptaan 4 orang megastar ini. Selain groove yang kuat, gua beranggapan kekuatan melodi line untuk vocal juga menyumbang kepada kekuatan track ini. Troy Sanders yang menyanyikan dengan kawalan suara yang baek, Greg Puciato dengan chorus separa jerit serta Max Cavalera yang lebih menggunakan note tinggi dlam growl nya seperti yang banyak dilakukan didalam album Roots bersama Sepultura dahulu.

Terdapat beberapa fast track yang agak menarik seperti Fire to Your Flag yang agak straight forward
dan merupakan track terpendek berdurasi 2 minit 31 saat sahaja. I.E.D yang punya verse yang agak sedikit ala2 Sepultura dan Soulfly. Groove yang boleh membuatkan pendengar headbang namun sedikit perubahan mood dalam riffing2 seterusnya.

Killer Be Killed - Snakes of Jehova (Official Video)

Snakes of Jehova juga turut dijadikan sebuah video klip rasmi. Sebuah track yang sedikit meleret sehingga tempo bertukar laju pada suku terakhir track. Greg Puciato nyanyi dah hampir2 ke arah Black Metal. haha.

Ghosts of Chernobyi yang merupakan bonus track yang hanya terdapat dalam format vinyl jugak pada gua sebuah track yang punya groove yang agak layan. Rancak dan menarik.


Untuk album ini juga, dari segi penyampaiannya pula, gua ada nampak beberapa perkara antaranya cara penyampaian vocal Max Cavalera yang lebih kepada growl dalam key tinggi iaitu growl yang lebih kepada jeritan seperti apa yang banyak beliau lakukan didalam album Roots. Kemungkinan juga idea penubuhan Killer Be Killed bersama Greg Puciato pada asalnya ini bertujuan untuk lebih kepada guitarwork pada Max Cavalera kerana didalam Soulfly dan cavalera Conspiracy gua nampak peranan Max Cavalera dibahagian gitar sudah berkurangan kerana kehebatan Marc Rizzo tidak boleh disangkal lagi. Hahaha.. Killer Be Killed juga menyaksikan kemampuan Greg Puciato dalam permainan gitar terutama untuk beberapa bahagian solo. Troy Sanders pula ternyata punya kawalan vocal yang tidak dapat disangkal lagi. Manakala Dave Elitch (dalam satu temuramah Killer Be Killed, Troy menyatakan bahawa Dave Elitch merupakan ketua band) pula punya corak permainan drum yang gua perhatikan agak berlainan stroke2 yang dan tidak tipikal seperti apa yang selalu kita dengar dari pemain2 drum music berat.

Kesimpulan yang boleh gua katakan berkenaan keseluruhan album ini, ia nya seakan satu kombinasi idea 4 pemuzik yang sememangnya punya fenomena nya sendiri. Bayangkan Soulfly, Dillinger Escape Plan, Mastodon dan Mars Volta bergabung. Perbezaan 4 jenis music yang berlainan dicantum untuk membentuk 1 music baru berjenama Killer Be Killed. Sebuah album yang tidak terlalu berat namun sarat dengan groove2 yang segar. Sekian!!!

Official Website
Facebook
Twitter
Youtube

Cavalera Conspiracy - Pandemonium (Limited Edition) (2014)

Cavalera Conspiracy band yang ditunjangi oleh Max Cavalera (vocal/rhytm) dan Igor Cavalera (drums), dua nama yang sebelum ini bersama menaikkan Sepultura sebelum Max mengundur diri disusuli Igor beberapa tahun terbaru ini. Mereka turut pernah bersama didalam projek band bernama Nailbomb (projek Max bersama Alex Newspot dari Fudge Tunnel dan Igor terlibat dalam beberapa rakaman studio track didalam album Point Blank) dan selepas itu Max menubuhkan Soulfly yang sudah melahirkan 9 buah album dan terkini menubuhkan band megastar iaitu Killer Be Killed. Ok, Pandemonium merupakan album ketiga Cavalera Conspiracy selepas Inflikted (2008) dan Blunt Force Trauma (2011).Untuk Pandemonium, Cavalera Conspiracy bernaung dibawah label Napalm Records.

Max Cavalera (vocal/rhythm guitar), Iggor Cavalera (drums), Marc Rizzo (lead guitar), Nate Newton (bass - untuk rakaman Pandemonium/live) dan Tony Campos (bass untuk live).

 Cover artwork oleh Stepahn Doitschinoff

Tracklist :

1 - Babylonian Pandemonium
2 - Banzai Kamakazi
3 - Scum
4 - I, Barbarian
5 - Carmunhao
6 - Apex Predator
7 - Insurrection
8 - Not Losing The Edge
9 - Father Of Hate
10 - The Crucible
11 - Deus Ex Machina (Bonus Track)
12 - Porra (Bonus Track)

Pandemonium melalui proses rakaman di Loud Audio Recording, Glendale Arizona oleh John W. Gray. Beliau turut terlibat dalam proses mixing dan dilakukan di Jungle Studio, Mesa Arizona dan dibantu oleh Matt Turner. Proses mastering dilakukan oleh Joe Laporta di Sterling Studio, New York City. Untuk album ketiga ini Cavalera Conspiracy bernaung dibawah label Napalm Records.

Cavalera Conspiracy - Babylonian Pandemonium

Babylonian Pandemonium merupakan track kedua yang rilis sebelum tarikh rasmi Pandemonium dipasarkan. Rilis dalam bentuk video klip rasmi, track ini kedengaran agak berlainan dari apa yang pernah cavalera Conspiracy hasilkan melalui 2 album terdahulu. Paling berlainan gaya pembawaan vocal Max Cavalera yang mana growl nya kedengaran semakin besar. haha..

Banzai Kamikaze mungkin antara track paling rancak dan ganas dengan groove yang benar2 melantun-lantun. hahaha sebuah track yang gua anggap paling best!

Apex Predator dan Father of Hate merupakan antara track yang agak ribut dan agresif. Groove yang boleh mengajak crowd jadi tak keruan bila dimainkan. Kedua2 track ini punya solo gitar yang power dari Marc Rizzo.

Kepada penggemar Soulfly dan Sepultura era Roots yang lebih kepada tribal, bonus track terakhir bertajuk Porra adalah satu2 nya track yang ada penggunaan instrument berimbau yang digunakan pada permulaan track.

Secara keseluruhan gua beranggapan Pandemonium mungkin boleh dikategorikan sebagai album Cavalera Conspiracy yang paling jahat jika dibandingkan dengan 2 album terawal. Ini gua banding dari keseluruhan lagu dari segi riffing, groove drum dan komposisi lagu. Juga ada kelainan dalam pembawaan vocal oleh Max sendiri. Marc Rizzo masih ditahap terbaek dengan solo2 maut nya. Igor juga cukup konsisten untuk kesemua lagu walaupun dalam pendengaran gua, level drum agak rendah jika dibandingkan dengan instrument lain. Tone bass oleh Nate Newton juga kedengaran walaupun dimainkan dalam kadar kelajuan yang tinggi.

Untuk membandingkan Cavalera Conspiracy dan Soulfly mungkin gua boleh andaikan sebagai Cavalera Conspiracy adalah gabungan music yang lebih keras dan straight forward jika dibandingkan dengan Soulfly. Dan Cavalera Conspiracy juga amat kurang menggunakan alatan tribal seperti apa yang dilakukan Soulfly (untuk album2 awal dan didalam album Cavalera Conspiracy - Pandemonium ini hanya sedikit bunyi berimbau digunakan untuk track terakhir). Pandemonium juga pada gua jelas nampak music yang dihasilkan lebih old skool, straight forward dan boleh jadi tempo nya lebih laju dari 2 album terdahulu.

Ok, kepada peminat Max Cavalera diluar sana, boleh lah cari atau order album Pandemonium ini dan disini gua bagi link Napalm Records jika anda nak order.. To the Max!!!!

Cavalera Conspiracy
Official Website
Facebook

Napalm Records
Email
Official Website
Facebook
Youtube

Putrefied Remains - Novus Ordo Seclorum (2014)

Putrefied Remains yang membawa jenama metal ala2 Greece ini terdahulu telah muncul dengan sebuah EP bertajuk EERI - Spread The Hate (EP 2012), sebuah single bertajuk In Gloomy Darkness Mourning juga pada 2012 dalam format kaset dan sebuah Split CD bersama DIED. Terkini Putrefied Remains muncul dengan sebuah album penuh dibawah label Narrowards Kult dimana ia dinamakan Novus Ordo Seclorum.

Dr Bentara (Guitars), Jie Mutilator (Bass), Lan Azimuth (Drums), Nekroshaman (Vocals), Thaleri Mastha (Guitars)

Cover artwork oleh Atanz Sharat

Tracklist :

SIDE A :
1 - The Dying Lullabye
2 - Evil Revelation
3 - Delusion Of Reality
 4 - Novus Ordo Seclorum (Satanic Democracy)

SIDE B :
5 - Silverian Hordes
6 -  Abandoned In A Grave
7 - In Gloomy Darkness Mourning
8 - Defamation Suicidal

Novus Ordo Seclorum (2014) melalui proses rakaman di Majestic Embin Lab sekitar September 2012 sehingga Jun 2013. Proses rakaman, mix dan mastering dilakukan oleh Jie Mutilator. Tajul Ariffin dari Infernal Void turut menyumbangkan suara untuk track terakhir bertajuk Defamation Suicidal.

Putrefied Remains - The Dying Lullabye

The Dying Lullabye merupakan sebuah track yang telah di beri preview awal sekitar 2013. Jika diteliti masih mengekalkan formula material2 terdahulu. Menggunakan latar bunyian keyboard pada sesetengah part untuk menghidupkan suasana atmospheric pada track ini. Ok, xmau review panjang, sila dengar track ini melalui video youtube diatas.

Evil Revelation merupakan track baru yang hanya dimuatkan didalam album ini. Permulaan track yang cukup pekat pengaruh Rotting Christ melalui riffing gitarnya. Gabungan suara yang disulami sedikit scream pada beberapa part menampakkan sedikit kelainan jika anda sudah biasa dengan material2 Putrefied Remains yang terdahulu.

Delusion Of Revelation seakan satu percubaan berani Putrefied Remains menggunakan latar keyboard dalam verse lagu yang kadangkala seakan mengikut chord riffing. Solo gitar masih punya kekuatan tersendiri.

Novus Ordo Seclorum (Satanic Democracy) yang merupakan selftitle untuk album ini menyaksikan Nekroshaman menyampaikan nyanyian dengan teknik scream. Musicwise track ini agak sedikit berlainan mood nya walaupun riffing masih berada dalam melodic bersama running chordnya. Juga seakan track Delusion Of Reality, keyboard lebih banyak dimainkan sebagai latar disebalik riffing running chord dari gitar.

Silverian Hordes bermula dengan sedikit kelajuan sebelum verse pertama yang menyaksikan vocal mula bersuara dan riffing gitar mula membuai dengan melodi yang agak menekan perasaan.Gua rasa track ini agak gelap jika dibandingkan dengan track2 terdahulu. Ok, feel band2 Greece lama seperti Rotting Christ dan Varathron jelas kedengaran. Solo gitar masih kuat sama seperti track2 lain.

Abandoned In A Grave turut menyaksikan penggunaan keyboard yang kerap seperti 2 lagu terdahulu. Menggunakan sound sample keyboard yang agak berlainan pada beberapa bahagian lagu membuatkan track ini nampak sedikit berlianan. Drummer Lan Azimuth turut menyumbang suara untuk bahagian clean vocal.

Putrefied Remains - In Gloomy Darkness Mourning (Rehearsal)

In Gloomy Darkness Mourning merupakan track yang terkandung Single 2012 yang turut terkandung 2 buah lagu cover iaitu Alta Mater (Moonspell) dan Horror in Gothic Genre's Grave (Obsecration). Ok, boleh cekidaut video rehearsal mereka untuk track ini diatas.

Defamation Suicidal merupakan track terakhir untuk album ini. Turut mengundang Tajul Ariffin vocalist dari Infernal Void untuk berduet bersama Necroshaman. Bermula sahaja sudah jelas pengaruh Greece Metal didalam riff yang dimainkan. Track ini agak menarik sebenarnya dan punya flow yang baik. Walaupun kedengaran ketukkan drum yang tidak berhenti namun riffing tidaklah terlalu mengejar kelajuan kecuali solo yang tetap ribut. Paduan suara Necroshaman dan Tajul Ariffin mungkin antara penarik utama track ini.

Dari segi sound produksi, Putrefied Remains masih kuat mengekalkan apa yang telah mereka hasilkan didalam rilisan2 terdahulu. Sound rakaman yang cukup solid dan bersih. Tone bass Jie Mutilator masih kekal lemak dan meletup. Juga jika diperhatikan solo2 gitar dari Thaleri Mastha makin menjadi-jadi (ini gua perasan start dari cover Obsecration masa single dulu lagi). Sedikit kelainan yang jelas mungkin penggunaan keyboard yang semakin advance dimana jika diperhatikan pada rilisan2 terdahulu keyboard hanya digunakan sebagai latar lagu sahaja namun untuk Novus Ordo Seclorum, keyboard banyak digunakan sehingga adakala seakan hampir menyamaai setiap note yang dimainkan dalam riffing rhytm gitar. Vocal masih berada dalam kondisi terbaek ditambah dengan teknik scream yang banyak digunakan untuk rakaman album ini. Mungkin untuk track drum, Putrefied Remains perlu menggunakan rakaman drum sebenar untuk bunyi lebih organik.

Untuk pengeluaran pertama dalam format kaset, pihak Narrowards Kult hanya mengeluarkan sebanyak 100 copies sahaja. Gua berharap produk ini dapat dikeluarkan semula dalam kuantiti yang tidak terlalu terhad kerana album ini boleh di"jual" untuk pasaran luar negara. Ok, untuk pembelian anda boleh menghubungi Narrowards Kult melalui laman sesawang yang kami sediakan dibawah dengan pembelian secara pos dengan harga RM15 postpaid (West Malaysia) / RM17 postpaid (East Malaysia). Ok, rasakan gegaran Greece Metal acuan Malaysia!!!!


Putrefied Remains
Facebook

Narroward Kult
Email
Blogspot
Facebook
Bandcamp

Damaq - Nafs (2014)

Damaq sebuah band beraliran Black Metal dari Karangan Kedah telah wujud sekitar 1994. Menghasilkan sebuah rehearsal tape pada 1996 dan sebuah demo bertajuk Whisper of the Night Winds pada 1998 di bawah North Poem Records. Setelah sekian lama mendiamkan diri, Damaq muncul semula (gua ingat lagi ketika Damaq mengupdate laman myspace mereka dengan sebuah track baru yang diupload satu ketika dulu) dan menghangatkan pentas2 gig. Terkini Damaq tampil bersama sebuah album penuh bertajuk Nafs di bawah label Northern Astrum Production.

 Zarmth (Vocal)
Uthwyez (Lead Guitar)
Armeenz (Bass)
S.S.V (2nd Guitar)
Stygian (Keyboards)
Bob (Drums)

Artwork design oleh Syamil (One N One Enterprise)

Tracklist :

1 - Hevn (Intro)
2 - Tears Of Need
3 - Coming For Revenge
4 - Consecration In Resurrection
5 - Ylham
6 - Nafs
7 - Onursuz Asil
8 - Beware Of The Last (Just Another Sin)
9 - I'm The One With The Old Name

Nafs melalui proses rakaman di O.R Musiclab, Alor Setar Kedah. Azim bertindak sebagai sound engineer dan bertanggungjawap dalam kerja2 mix dan mastering yang turut dilakukan di studio yang sama.

Hevn adalah intro yang menggunakan semata2 sound sample dari keyboard. Sebuah intro yang menarik. Punya feel dan mood yang bersesuaian dengan konsep Black Metal dari Damaq.

Tears Of Need merupakan track bervocal pertama. Track pertama yang mengingatkan pada beberapa band Black Metal hebat dunia seperti Dimmu Borgir dan Old Men Child. Walaupun riffing gitar mendominasi kekuatan track ini namun gua agak terpesona dengan permainan keyboard oleh Stygian. Adakala ianya sekadar layer latar namun adakala susunan stringnya membuatkan track tidak kosong. Drum berasa dalam konsistensi terbaek manakala vocal dengan scream yang memang melengkapkan erti sebenar Black metal yang penuh melodic.

Coming for Revenge masih membawa mood yang sama seperti track terdahulu. Riffing gitar yang penuh melodi memberi nafas keseluruhan track. Juga perlu dinyatakan flow track ini juga bagus dan hidup dengan komposisi flow perlahan dan laju nya. Jelas sekali track ini punya kelebihan pada idea yang pelbagai dari pemain gitarnya termasuk solo gitar yang sedap.

Consecration In Resurrection bermula laju dengan hentakkan drum sebelum melodi2 menarik menjengah pada verse pertamanya. Layer keyboard juga menghidupkan lagu ini. Antara track yang agak brutal hentakkan drumnya.

Ylham merupakan sebuah instrument dari permainan keyboard. Jelas sekali Damaq punya kelebihan kerana mempunyai pemain keyboard yang punya idea yang banyak.

Nafs mungkin menjadi track pilihan gua untuk album ini. Dari awal sudah jelas kedengaran idea yang segar dengan menggunakan akustik gitar sebelum riffing bermelodic menyerang. Melodi vocal serta layer keyboard dan hentakkan drum yang memang mencantikkan lagi track ini. Jelas sekali track ini kedengaran sarat dengan melodi2 yang indah.

Onursuz Asil adalah sebuah track yang menggunakan bunyian keyboard sambil diselangi sebutan2 yang menggunakan Bahasa Melayu sepenuhnya.

Beware Of The Last (Just Another Sin) masih dengan mood seperti track2 terdahulu. Masih juga diperkuatkan dengan melodi2 yang segar. Mungkin sedikit kelainan dengan alunan keyboard dan bass beserta hentakkan drum dipertengahan track.

I'm The One With The Old Name mungkin gua boleh katakan antara track paling solid jika dibandingkan dengan track2 terdahulu. Dengan ngauman vocalist dan riffing gitar yang menarik disamping sentuhan keyboard yang membuatkan track ini punya sedikit elemen atmospheric yang cukup menarik. Gua ada terhidu sikit2 bau2 Dark Tranquility.

Secara keseluruhan Nafs boleh dikatakan antara produk music gelap terbaek setakat ini yang lahir dari tangan anak2 Malaysia. Gua boleh simpulkan sound produksi Nafs adalah solid dan bersih. Walaupun gua berasa tone bass agak menonjol namun ia nya masih kena dengan apa yg cuba Damaq hasilkan dan ianya tidak sedikit pun mencacatkan keseluruhan album. Nafs juga bukanlah sebuah album yang kebiasaan dalam Black metal yang agak mengejar kelajuan kerana tempo yang dimainkan tidaklah laju. Ianya berada dalam radar tempo yang sederhana dan terkawal.

Nafs yang dikeluarkan dalam format digipak CD boleh dibeli dengan harga RM30 by hand dan RM35 by postage. Pakej profesional dari segi sound dan packaging serta grafik yang power! Sila berhubung dengan Damaq melalui link2 yang kami sediakan dibawah. Kepada penggemar irama besi hitam, CD ini harus ada dalam simpanan anda sekarang!

Facebook
Bandcamp

Goresluts - Divisi Panji Merah (2014)

Ini merupakan album baru Goresluts setelah menghasilkan sebuah EP, terlibat dalam sebuah split 4 band dan album pertama pada 2009. Goresluts boleh gua katakan membawa konsep yang sedikit bercampur antara Death Metal, Goregrind dan Grindcore. trademark paling mudah untuk mengklasifikasi apa itu Goresluts adalah lirik2 yang lucah!!! hahaha.. Ok, gua agak sedikit terlewat memiliki album bertajuk Divisi Panji Merah ini. Namun setelah CD ini berada di tangan dan menghentak gegendang telinga gua, so gua rasa Divisi Panji Merah ini adalah perlu untuk di expose bukan setakat dalam negara malah jika ia nya sampai ke gegendang mat saleh sekalipun gua rasa ianya adalah satu kejutan dan sangat membanggakan.

 Dr. Maniaxe - Bass
Ndee Corpsegrinder - Guitars
Man Maggots - Vocals
Hell Butcher - Guitars
Panjang 69 - Drums

Artwork oleh Po'G dan Yem Everland
Illustrasi dan layout oleh Dr. Maniaxe

Tracklist :

1 - Glorified
2 - Suicide Detonator
3 - Cums On Her Grave
4 - Hellrazor Unleashed
5 - Zombie Sex Slave
6 - Chainsaw Cunt Fucked
7 - Bernoda Bangkai
8 - Bastards
9 - Gorerotic Torture
10 - 0.69 - Chaotic Toxic Turbulence
11 - Coretan Sundal Ngeri

Divisi Panji Merah (2014) melalui rakaman di Kerbauworks Studio, Kuala Lumpur antara Februari sehingga Jun 2014. Sound engineer bagi rakaman ini adalah Tom. Tom dan Goresluts sendiri adalah penerbit bagi album ini. Grundar Productions sebuah label dari Johor merupakan label yang bertanggungjawap mengeluarkan album ini.

Fuhhh!!!! Glorified yang bermula dengan sedikit sound sample sebagai intro dan apabila music menjelma agak memeranjatkan gua. Pertama sound produksi yang terus menghentam gegendang telinga gua yang cerewet ini. Memang sedap dan olahan track pertama ini agak lain dari material2 terdahulu dari Goresluts. Ada bau2 Carcass dalam komposisi lagu ini.

Suicide Detonator sebuah track tanpa belas kasihan dari tukang ketuk drums. haha.. Solo gitar yang cukup berani bermain dengan melodi2 indah.. haha best dan solo yang sedap!

Cums On Her Grave agak meleret namun sesuai untuk headbang mengikut alunan riffing gitar. Berat betol sound gitar, mungkin matching dengan sound bass yang gua ada prasan menggunakan distortion. Gabungan vocal growl dan scream yang memang kena dengan genre sebegini.

Hellrazor Unleashed gua rasa paling tegar, kasar dan kejam. Apa lagi yang nak cakap pasal track ni. Gua rasa serba serbi lengkap dari segi catchy nya, perubahan mood yang tidak dapat diduga, grind nya.. ehh apa lagi? 2 minit yang buat gua x puas!

Zombie Sex Slave masih punya mood seperti Hellrazor Unleased. Kental dan masih mampu mengajak crowd menari dengan henjutan riffing dan stroke drum nya. Gila betul genre sebegini siap ada selingan gitar main arpeggio.. hahaha.. Ini betul2 punya merentasi perkara tipikal bagi penulisan lagu2 Goregrind!

Chainsaw Cunt Fucked mungkin paling agak tebal bunyi goregrind nya.. mungkin dari pembawaan vocal oleh Man Maggot. Music nya pulak masih tanpa belas kasihan.

Bernoda Bangkai entah mengapa gua suka benar starting dengan drumnya dan masuk riffing gitar tu.. Mungkin gua teringat Carcass lagi kot.. haha.. Untuk track berbahasa Melayu ni memang jadi tumpuan gua sebab gua memang tau menggunakan bahasa yang lembut untuk genre berat memang sukar. Tapi Goreslut berjaya membawanya dengan bergaya. Ok, Man Maggots dapat kredit sebab sebutan yang langsung buat sapa2 yang x pegang cover sleeve tau ini lagu guna lirik Bahasa Melayu.

Bastards cukup kejam dari serangan riffing gitar, ketukan drum dan maki cela dari vocalist. Apa gua boleh kata track ini paling padat, ketat dan mampat!

Intro 3 saat track bertajuk Gorerotic Torture perlu diperlahankan atau diskip jika anda dengar dirumah berkeluarga atau berkereta bersama manusia berbeza jantina.. haha.. Ok, ini track juga sesuai untuk buat crowd berdansa untuk persembahan live.

0.69 - Chaotic Toxic Turbulence adalah track kedua terpanjang. Cecah 4 minit dan ada pelbagai dalam track ini.

Track terakhir ni paling gila dengan durasi sepanjang 7 minit 19 saat. Sesuatu yang diluar tabii genre goregrind! haha.. Coretan Sundal Ngeri adalah tajuknya. Dengan starting plucking gitarnya memang jarang untuk dengar sesuatu sebegini dalam ketipikalan genre sebegini. Ya Goresluts dah langgar banyak sempadan dan mereka berjaya dengan cemerlang!

Divisi Panji Merah gua boleh simpulkan sebagai antara produk tempatan terbaek untuk 2014. Album ini menang dari beberapa aspek antaranya sound produksi yang cukup mantap. Kredit boleh gua beri pada Tom Bollocks yang bertindak cemerlang sebagai sound engineer untuk rakaman ini. Mixing yang cukup cantek! Juga gua perasan kali ni Goresluts benar2 menitikberatkan aspek sound produksi dan tone2 yang keluar dari setiap instruments yang digunakan benar2 lazat dan berbisa! Juga permainan instrument oleh setiap line up yang benar2 bagus dan nampak peningkatan yang sangat ketara.

Dari segi penyampaian, gua album ini sudah kurang tahap Goregrind nya.. Mungkin sudah kearah Death Metal yang ada unsur2 Thrash (gua setuju dengan review dari Faithcraft Productions) dan penulisan lagu juga sudah mula nampak peningkatan dari segi teknikalnya. Mungkin sebab gua ada terhidu sikit2 sound ala Carcass. haha..Ok, seperkara lagi gua rasa album adalah satu kejayaan untuk Goresluts kerana mereka berani melanggar sempadan dalam rukun music Goregrind. Mereka tidak peduli semua itu. Malah gua boleh katakan Divisi Panji Merah lebih segar dari segi music, komposisi dan penyampaiannya.

Ok, dapatkan Divisi Panji Merah dengan harga RM20 by hand dan RM26 by pos. Mungkin anda boleh membeli melalui band atau berhubung terus dengan label Grundar Productions. Apa lagi gua boleh kata? Album ini sudah layak dan sepatutnya berada di tangan mat2 metal luar negara. Anda yang dalam Malaysia tunggu apa lagi????

Goresluts - Divisi Panji Merah (2014) Preview

Goresluts
Email
Facebook

Grundar Productions
Official Website
Email
Facebook
Twitter

VotW : Dicktracy - Fractions (featuring Rafiq of Dead Eyes Glow)

Dicktracy muncul lagi dengan sebuah video klip terbaru bertajuk Fractions. Menampilkan gabungan suara antara Hanif (Dicktracy) bersama Rafiq (gitar) dari Dead Eyes Glow. Ok, layan...

Dicktracy - Fractions (featuring Rafiq of Dead Eyes Glow)

Ok, disamping video klip ini, Dicktracy turut mengeluarkan sebuah EP terbaru bertajuk "Reboot".. Sila contact Dicktracy untuk copy anda..

Email
Facebook
Myspace
Twitter
Youtube

Tormentress - Operation Torment (2014)

Tormentress merupakan sebuah band berteraskan genre Thrash Metal dari Singapura. Ahli band yang terdiri dari perempuan kesemuanya. Pernah menghasilkan sebuah demo tape serta sebuah EP bertajuk Thrashing Disorder pada 2009. Terkini Tormentress baru sahaja menghasilkan sebuah album penuh bertajuk Operation Torment (2014) dibawah label dari Perancis iaitu Inferno Records.

Aniz (Bass), Tuty (Drums), Mas (Guitars), Neez (Vocals), Gwen (Guitars)

 Artwork oleh Lord Sickness 666
Layout oleh Felipe dan El

 Tracklist :

1 - Intro
2 - Denied
3 - Mutilator
4 - Thrash & Torment
5 - The Great Oppression
6 - Seven Feet Under
7 - Infinite Oneness
8 - Dead at 27
9 - No Remorse
10 - Materialistic War
11 - Why
12 - Tormentor (Kreator Cover)

Operation Torment (2014) melalui proses rakaman di Studio 47, Singapore oleh Nizam. Proses rakaman sudah bermula pada 2013 namun ianya hanya dipasarkan pada September 2014 oleh Inferno Records, sebuah label dari Perancis.

Intro berdurasi 1 minit dan 1 saat yang sekadar sebuah instrumental berdistortion sebelum disambung dengan track bervocal pertama bertajuk Denied. Boleh kata Denied sebuah track yang punya mood Old School Thrash Metal. Ok, untuk track ini gua belum rasa nak henjut kaki lagi. Mungkin belum sampai klimaks Thrash Metal nya tu. haha..

Tormentress - Mutilator

Mutilator antara track terawal yang di preview oleh Inferno records melalui laman soundcloud nya. Ok, Track ini dah nampak start dia punya agresif. Paduan twin pedal dan riffing yang agak mengejar kelajuan. Solo gitar pun boleh tahan tambah2 ia nya dimainkan oleh perempuan.

Thrash & Torment bagai bermula tahap agresif dalam pembawaan Thrash Metal acuan Tormentress. Ini merupakan track paling panjang durasinya iaitu 4 minit 42 saat. Gua rasa music dan lirik bergerak seiringan melalui track ini.

The Great Oppression punya riffing starting nya memang feel Thrash Metal habis! Gua seakan tertunggu apabila pertama kali mendengarnya. Ada kombinasi Kreator dan Sodom (2 band ni memang raja Thrash Metal dunia..hahaha) Ok, track ini agak santai sehingga chorus yang agak ribut sedikit.

Seven Feet Under gua boleh klasified sebagai Thrash Metal yang kental, rancak dan padu! Antara track pilihan gua yang cukup suka mood sebegini. Solo gitar pun kena dengan mood track ni.

Infinite Oneness antara track yang agak ribut. Boleh meningkatkan adrenalin jika dibawa dengan baek untuk persembahan pentas. Cukup gerek dan boleh bikin crowd berdansa. Sudah hampir2 menjurus sedikit ke arah Crossover Thrash Metal. Pujian pada kesemua line up kerana berjaya menghasilkan track gila sebegini!

Dead at 27 kedengaran agak mendatar dan antara track yang punya tempo perlahan. Tidak banyak boleh diperkatakan berkenan track ini namun ianya gua boleh kata sebuah track yang berlainan dari pembawaan track2 lain.

No Remorse masih punya mood yang sama seperti track2 lain. Juga tempo, gaya permainan, riffing dan stroke drum yang masih seperti track2 terdahulu. Tidak terlalu agresif kecuali ketika solo gitar dimainkan sehingga tamat track.

Materialistic War cukup rancak untuk permulaannya. Nampak Tormentress tidak memberi sebarang ruang dimana Nizie selaku vocalist secara terus menerus menyerang. Begitu juga dengan line up lain yang mampu membawa track ini dengan baek. Bila dengar dengan teliti gua rasa track ni ada sikit2 bau Punk yang digabung dengan Thrash Metal.

Tormentress - Why

Why merupakan rakaman terbaru untuk sebuah track yang terkandung didalam Demo 2008 dahulu. Track ini memang ribut. Juga sesuai dibawa untuk persembahan pentas. Pengaruh Kreator dan Sepultura lama jelas kedengaran menerusi riffing dan stroke drum.

Tormentress - Tormentor (Kreator Cover)

Tormentor adalah sebuah track saduran dari Kreator yang sememangnya gua pernah menyaksikan secara live Tormentress membawa track ini. Tiada hal untuk Tormentress membawa dengan baek track ini. Paling best vocalist cukup bersemangat menyanyikan track ini (sama macam gua tengok masa live dahulu) untuk part chorusnya.

Ok, untuk keseluruhan album ini gua rasakan ia antara keluaran yang boleh kira terbaek juga kalau nak di bandingkan dengan kemampuan line up nya yang totally nya perempuan. Untuk sound produksi keseimbangan jelas ketara boleh didengar menerusi kesemua instrument yang dimainkan. Gua beranggapan Tormentress seakan cuba mengembalikan sound era analog (gua pun xpasti ini rakaman analog atau digital). Sound gitar agak tebal dan gemok, manakala drum jelas kedengaran cukup organik. Gua dapat kesan level untuk bass agak sedikit perlahan jika dibandingkan dengan instrument lain. Vocal masih dalam kemampuan tersendiri, cuma ada beberapa track yang jelas nampak beliau benar2 all-out dan berjaya menjiwai track2 tersebut. Mutilator, Thrash & Torment, Seven Feet Under, Infinite Oneness dan Why boleh gua simpulkan antara track kegemaran gua. Boleh bergegar stage. Hahaha..

Operation Torment boleh diperolehi dalam format Digipak CD, Jewel Case CD dan kaset. Untuk pembelian, mungkin anda boleh terus hubungi Tormentress melalui laman facebook mereka (kami sertakan dibawah) atau rajin2 tengok page label2 tempatan. Menerusi laman facebook mereka dinyatakan harga pembelian seperti berikut. Digi-CD / CD = S$22, Tape = S$12 (SG ./ Malaysia) dan Digi-CD / CD = S$25, Tape = S$14 (Others). Sila convert sendiri untuk ketahui harga untuk pembelian dinegara anda. Terima Kasih!!!



Tormentress
Facebook

Inferno Records
Email
Official Website
Facebook

Hellimunan - Dark Universe (EP 2002)

Dulu2 masa kaset ni rilis gua x berapa nak ada sen untuk beli apatah lagi dengar. Hanya sekadar tau dari sumber pembacaan pasal band bernama Hellimunan ni. Antara band Metal dari Melaka. EP bertajuk Dark Universe ini dikeluarkan oleh sebuah label yang sungguh aktif pada ketika itu iaitu Speedrawk Records dalam format kaset. Tahun ni entah macamana gua terjumpa 1 mamat jual tape/kaset ni dan tanpa buang masa gua pon deal untuk grab ini tape. Ok, untuk mukadimah gua nak perkenalkan line up band ini. Hellimunan dianggotai oleh Cosmos (vocalist), Ice (Lead guitar), Euranous (Rhythm guitar), Dark Flame (Synth), Wind (Bass) dan Earth (Drums). Dalam gua dok selidik2 dua org line up band ni sekarang menganggotai Hidden Silence.

Hellimunan - Dark Universe (EP 2002)

Tracklist :

1 - Intro : Dark Universe
2 - Queen of Thousand Years
3 - In My Darkest Glory
4 - Cosmos Mystery
5 -  Journey 
6 - Perfect Element
7 - Outro: Dark Lonelyness

Dark Universe (EP 2002) melalui proses rakaman di Batu Giling Studio dan turut menjalani proses mixing distudio ini juga. Tidak dinyatakan siapa yang bertanggungjawap dalam proses mix dan mastering. Dark Universe dikeluarkan oleh Speedrawk Records.

Intro : Dark Universe merupakan instrumental pertama yang hanya menggunakan sound dari keyboard yang pada gua menimbulkan sound seakan berawangan atau berada di ruangan kosmos.. bersesuaian dengan konsep bawaan band ini.. haha..

Queen of Thousand Years adalah track pertama bervocal. Lebih jelas pembawaan music Hellimunan melalui track ini. Mungkin boleh dikatakan permainan gitar mendominasi track ini. Tidak terlalu teknikal dan mungkin gua boleh kata ianya punya pengaruh Metallica dan sedikit Slayer. Juga perlu di highlight pembawaan vocal yang begitu garang.

In My Darkest Glory agak berlain sedikit mood nya. Nampak lebih kuat pengaruh Melodic Metal nya. Namun masih berada dalam mood Death/Doom. Untuk track ini gua dapat menghidu pengaruh beberapa band hebat dunia antaranya Dark Tranquilly, Dimmu Borgir (old) melalui bunyian keyboard yang agak atmospheric.
Cosmos Mystery menjadi track pilihan gua. Masih dalam mood seperti track kedua pada awalnya dengan bunyi keyboard sebagai layer yang mampu menghidupkan lagu ini. Agak trashy sedikit riffing pada verse pertama. Ada flow yang menarik dalam komposisi lagu antara Thrash, Melodic Death dan Doom. Vocalist juga berjaya membawa lagu ini dengan penuh penghayatan. Paling menarik suku terakhir lagu apabila tempo lagu diperlahankan, ada nyanyian dan plucking gitar. Terbaek dan penuh feel!!!

Ternyata Hellimunan sudah punya trademark music nya tersendiri. Journey merupakan track seterusnya yang masih bertunjangkan Death/Doom. Ternyata juga mereka tahu ramuan yang diperlukan dalam penghasilan lagu2 sebegini. Ini sebuah track yang meleret malah punya part perlahan bersama solo gitar yang mendayu.

Perfect Element bermula lebih meleret dalam tempo perlahan pada permulaan lagu sehingga tempo sedikit meningkat laju pada awal minit pertama sehingga durasi 2 minit 38 saat. Selepas durasi ini perubahan rentak yang lebih rancak mengiringi verse pertama untuk growl dari vocalist. Ok, ini track terpanjang mencecah 7 minit lebih.

Outro: Dark Lonelyness menjadi penutup dengan instrumental sama seperti intro tadi. Cuma punya durasi yang lebih panjang dan masih membuatkan anda (jika menghayatinya) berada di awang awangan..

Setelah mentelaah selama beberapa hari so gua dapat simpulkan bahawa music bawaan Hellimunan boleh dirumuskan termaktub antara Doom Death + Gothic + Thrash sehingga ke Death Metal (Thrash Metal gua dapat hidu dari riffing2 gitar yang ada kala macam gaya Metalicca) dan juga sedikit pengaruh Gothenburg sound yang mungkin terkena pengaruh Dark Tranquility zaman The Gallery, The Mind's I dan Projector.

Untuk sound produksi pula mungkin apa yang dihasilkan tidak berapa cukup kental untuk disamakan dengan hasil profesional album. Namun untuk material yang dihasilkan pada zaman ini mungkin ianya sudah boleh dibanggakan sedikit jika dilihat pada tempat rakaman serta modal (mungkin) yang diperuntukkan label atau dikeluarkan sendiri oleh band (ini juga mungkin..).

Ok, Hellimunan sudah tidak aktif lagi dan dikhabarkan juga ada antara lagu Hellimunan akan dirakam semula oleh pencipta lagu nya iaitu Earth. Tidak banyak sumber untuk mengenali band yang pada gua boleh dikatogeri sebagai underrated ini. Dibawah ni ada line dari metal-archives untuk anda kenali sedikit berkenaan band ini. Sekian.

Hellimunan - Dark Universe (EP 2002)

Hellimunan (metal-archives)