Editors Pick: 2013 Best Releases & Music Videos

Ok, macam tahun lepas kami akan pilih 5 album terbaek sepanjang 2013.. jugak macam biasa takde bias kaedah pemilihan material dari kawan2 atau mereka2 yang tidak kami kenali.. gua rasa xmau melalut panjang sebab semua boleh baca apa kami nak melalut dibawah ini.. Ok, pilihan dari editors Dissecting the Euphony iaitu gua Contramen dan A is for Anomaly..bermula disini...

************************************************************

Contramen

Sepanjang 2013 gua rasa lebih kurang jugak sen gua habis sama macam tahun lepas beli CD dan tape (vinyl dah start beli walaupon blom ada player..hahaha..). Nak kata gua x donlod memang penipu benar lah..kahkah.. Sedikit mukadimah sambungan dari tahun lepas punya harapan gua yang nampaknya tak dapat gua dengar ialah album2 comeback dari Brain Dead dan Infectious Maggots. Namun sedap sikit awal tahun depan 2nd album Suffercation iaitu Cryptic Existence bakal di rilis semula dalam format CD. Ok, ni dibawah ada 5 album pilihan gua untuk 2013 dan gua turut highlight beberapa rilisan yang berjaya tangkap telinga gua yang cerewet ni.

1 - Chosen - Better Late Than Ever (2013)


Ini pada gua merupakan penantian melebihi 1 dekad. Dan apa yang terhasil dan yang terpacul masuk gegendang telinga gua yang cerewet ni memang sangat2 berbaloi. Band local yang membawakan konsep Progressive Metal yang sangat berjaya. Ok, walaupon pakej digipak CD ini kelihatan agak mewah (harga nya juga mewah..haha..) namun apa yang nak di komplen kalau mutu dan kualiti yang diberikan jauh kehadapan dan membuktikan kemampuan pemuzik2 kita yang jelas berbakat besar. Juga gua nak sentuh Chosen ni sebuah band yang power kerana line up nya bukan calang2 pemuzik. Gua malas nak introduce sekali lagi sapa line up sebab lu orang boleh baca SINI (untuk review album ni) dan SINI (untuk review album pertama tahun 2000 dulu). Kepada yang belum dengar hasil album ni gua nak bagitau sound produksi album ni memang terbaek dan ada klas tersendiri. Yang dok jaga rakaman ni Mus MAY. Gua ada dengar cerita Mus MAY agak cerewet bab bunyi bunyian ni dan hasil akhirnya???? Lu cari kat link facebook Chosen untuk dapatkan nya.. Nak bagi berapa bintang? Gua pon pening tapi ini album banyak bagus..

2 - Humiliation - Turbulence From The Deep (2013)


Asalnya gua cuba xmau pilih lagi Humiliation sebab dah berapa tahun gua kata Humiliation punya produk cukop bagus. Tapi gua x boleh tipu Turbulence From The Deep pada gua album paling power dari banyak2 material yang Humiliation dah rekod. Salah satu sebab gua pilih album ni sebab sound produksi yang memang meletup! Kemudian album ni agak lain dan lari dari album2 terdahulu. Gua dah rasa macam nak kata album ni dah hampir2 nak jatuh kepada Doom Metal sikit2 sebab tempo yang agak lembap. Tapi gua lebih suka sebut lembap dan berat! Gua rasa tu terma paling sesuai gua sebut pasal album ni. Gua dok tunggu lagi ni saingan2 Humiliation seperti Blood Legion, Recidivist (dua band ni dah selesai rekoding dan gua rasa 2014 akan rilis sesuatu), Killer Corpse dan gua rasa 3 band gua sebut ni jek yang dalam circle yang sama dalam memperjuangkan irama Death Metal mid tempo kat negara kita (kalau ada lagi boleh mentioned kat komen..dialu2kan..) Sebagai pendengar gua x kisah kalau ada orang cakap or majalah Terrorizer nak kata Humiliation ni klon Bolt Thrower sebab gua nampak dari setiap keluaran diorang punya konsep masih utuh dengan apa yang diperjuangkan dari awal. Ok, gua harap sangat Humiliation ada chance main kat Wacken pada masa depan. Ini band banyak produktif dan gua harap Humiliation x berpecah dan boleh rilis lagi album tiap2 tahun tak macam band2 lain.

3 - Subculture - 365 Days Of Punk Rock (2013)


Otai Punk Rock yang mana pada album ni line up asal yang masih kekal cuma Azrin si vocalist/gitarist nya. Ini buah tangan dari Subculture yang gua nampak paling matang pernah dihasilkan sejak zaman album kompilasi tulang ikan, Love and Hate dan album lain2. Sebelum album ni rilis, Subculture dah muncul dengan lagu berbahasa Melayu bertajuk Dilema (takde plak dalam album ni) dan dari situ gua nampak Subculture dah dapat rentak dengan lagu Punk Rock menggunakan lirik Bahasa Melayu tanpa sebarang cacat cela dalam slanga sebutan. Album ni turut disertakan dengan 2 buah video klip dan di endorse oleh beberapa kompeni. Pakej digipak CD nya juga menarik dan puas untuk ditatapi bersesuaian dengan usia band ini. Penampilan yang cantik dan menarik. Ok, bab lagu pula pada gua Subculture memang arif bab menghasilkan melodi2 yang catchy. Yang jelas gua masih nampak Ramones, Rancid dan Green Day antara pengaruh utama Subculture.

4 - Carcass - Surgical Steel (2013)


Album terbaru ni adalah comeback recording Carcass setelah album terakhir Swansong pada 1996. Walaupun dah mula semula main live tapi untuk rakaman studio Surgical Steel pada gua memang mantap. Tak sangka pula makin berumur makin menjadi pulak Jeff Walker dan geng2 nya ni buat lagu. Cuma gua sedikit kecewa Michael Amott dengan Ken Owen tadak dalam album ni. Kalau ada gua pon xtau apa bunyi yang terhasil kali ni. Gua rasa di luar sana pun album ni hangat di pasaran (tak lupa jugak hangat di download) dan untuk pasaran Japan macam biasa ada selit lagu bonus bertajuk A Wraith In The Apparatus dan limited digipak pun ada bonus track bertajuk Intensive Battery Brooding. Gua suka lagu2 dalam album ni dengan sound produksi nya skali. Ok, yang x berapa bestnya baru2 ni gua dapat tau ada lirik dari album ni agak main sensitiviti dalam hal2 keagamaan. ok, fullstop!

5 - Massacre Conspiracy - Lost Holocaust (2013)


Lost Holocaust ni sebenarnya ditunggu sangat2 oleh mereka2 yang mengikuti perkembangan band bernama Massacre Conspiracy ni. Walaupun masih muda namun usaha yang di lakukan mereka memang perlu dipuji. Agak aktif diundang memenuhi siri2 gig serata Malaysia dan juga luar negara, unit ini pada gua punya harapan cerah untuk melangkau jauh kehadapan bersesuaian dengan teknologi terkini dalam arus golbal dunia. Gua lihat semula album ni secara teliti ianya menggabungkan beberapa lagu lama yang diberi suntikan nafas baru serta penambahan beberapa lagu2 terbaru. Rata2 setiap lagu nampak benar semangat dan rasa amarah dihambur melalui setiap track yang dihidangkan. Sesuai jugak dengan peredaran usia line up band ini yang masih berdarah muda. Album penuh ini juga sepatutnya dijadikan pengajaran kecik kepada band2 lama bahawa penggunaan serta penghasilan sound rakaman yang terbaek boleh dihasilkan dengan tidak menolak secara mentah penggunaan teknologi rakaman terkini secara digital. Alah kalau analog pun sebenarnya dah dah boleh hasilkan sound sebagus begini sebab zaman sekarang tiada kemustahilan dalam kerja2 penghasilan music. Darkthrone baru zaman Metal Punk ni pun sound cantek kan?

Ok, itu 5 album pilihan terbaek gua secara ikhlasnya untuk 2013 dan gua pilih tanpa rasa bias walaupun untuk masa sekarang gua pun dah xde stick minat gua pada satu2 jenis music macam 5-6 tahun dahulu. haha.. Disamping 5 album yang disebut diatas ada beberapa rilisan yang masih pada gua antara terbaek tapi x capai 5 ranking terbaek yang gua pilih diatas. Antara rilisan tempatan yang gua suka selain diatas adalah Flossy - Gelombang Curang (EP 2013). Gua agak terkejut dengan hasil akhir lagu2 untuk EP ini yang secara ringkasnya gua cakap boleh jual. Gua tak tau macamana lagu2 sebagus EP ini jarang keluar radio (mungkin gua bukan pendengar radio tegar) sebab serius gua cakap lagu2 nya sedap dan dah menuju ke arah komersil. Maaf kepada Flossy, gua cuma x berapa berkenan dengan hasil akhir dari segi penampilan pakej CD nya sahaja. Harap jika mereka terbaca untuk full length dapat berikan fizikal copies yang lebih profesional. Lagi gua suka band anak Malaysia yang menuntut di USA iaitu Razed yang muncul dengan sebuah EP bertajuk Forever Venus. Kekuatan band ini dan kredit gua kasi dekat gitarist nya yang untuk warga Malaysia perlu cuba2 selidik bakat anak muda nama Raz Azraai ni. Succubus band Thrash Death Metal yang muncul dengan EP terbaru dibawah label USA Slaughter House bertajuk Descend Unto Gehenna memang agak menarik dan kepada kepala2 old skool Thrash dan Death Metal ini antara barang yang lu orang perlu grab cepat2. Weotskam muncul dengan album penuh bertajuk Six Pack Tsunami Attack!!! memang gerek dengan Thrashcore nya yang punya style yang awesome! Masih baru dipasaran dari Deadbeat Records. 

Selain Surgical Steel, album2 antarabangsa yang gua suka ialah dari Tesseract iaitu Altered State. Lama juga gua dok follow band bergenre Djent ini. Altered State punya keunikannya tersendiri. Cakap bab unik gua susah nak explain dengan penulisan mahupun percakapan. Cuba dengar keseluruhan album ni. Mungkin lu orang akan faham maksud gua. Suffocation dengan album terbaru Pinnacle Of Bedlam masih berbisa dan sedap jika full blast kan speaker anda. Tak lupa juga Max Cavalera dan Soulfly dengan album terbaru bertajuk Savages. Dengan ketukan drum oleh anak beliau sendiri, gua rasa Savages masih lagi power dengan Groove yang best dan masih rasa nak headbang. Max.. sori gua x dapat datang Sepang tahun lepas.. Akhir sekali gua dah hampir2 selit antara 5 album terbaek 2013 iaitu dari Raja Metal Greece.. Rotting Christ tampil dengan lebih gelap melalui album terbaru bertajuk Kata Ton Daimona Eaytoy. banyak review yang gua baca ada yang memuji dan ada juga yang seakan tidak dapat menerima apa yang dilakukan mereka melalui album ini. Pada gua... gua suka Kata Ton Daimona Eaytoy.

Maddthelin - Forfeit

Video klip tempatan terbaek 2013 gua tak mau bias walaupun music mereka bukan pilihan hati nurani gua. Ok, gua pilih Maddthelin - Forfeit untuk video klip terbaek 2013. Kesesuaian dengan melodi yang catchy dan gua nak tengok sejauh mana band ni boleh pergi untuk tahun2 hadapan.

Behemoth - Blow Your Trumpets Gabriel (Uncensored)

Bagi video klip  antarabangsa pula gua pilih video paling setanirojim dari Behemoth iaitu Blow Your Trumpets Gabriel. Ini merupakan lagu baru yang bakal dimuatkan dalam album terbaru yang bakal menyusul pada February 2014 nanti. Tajuk album tu sesuai dengan video klip ni.. The Satanist.

Ok, gua on the way nak order DVD Nightwish - Showtime Storytime.. nanti sembang lagi.. gua kasi A is for Anomaly pulak tulis pilihan beliau..

************************************************************


A is for Anomaly

Woooo dah nak habis dah 2013 rupanya! Memandangkan tahun ni pun gua tak aktif sangat, jadi post gua pun pendek-pendek la ok kahkah. Alang-alang ada band yang gua tak sempat review, gua buat short review terus la kat sini.

Altar of Plagues - Teethed Glory and Injury


The prominent Irish post-black metallers has finally call it a day, not long after releasing their final and probably, best album; Teethed Glory and Injury. Quitting while their reputation and creativity at peak is somehow shocking, yet viewed by some as a good decision. Personally, I got a bit emotional as I've been following them since their 2009's White Tomb and felt there is so much to show. Anyway, yes, reviews have been rave, and I DID NOT review the album on purpose. Because, it's just perfect and I probably tend to go overboard with that. AoP have been constantly evolving since White Tomb, showcasing changes of themes from eco-awareness, to birth and death of human and I can't really tell about the last album. Soundwise, those who following them would definitely know their knack of combining Black Metal and Post-Rock/Metal, a trend that continued until the last album. And good god, they've gone fiercer by album. And by fiercer, I mean they've gone scarier and harsher, or the way we put it here in Malay, 'rabak nak mampus'. Teethed Glory and Injury added another influence; industrial. There's electronic glitches and noises strewn all over the album. It's ugly, but good. And apocalyptic at the same time. Thanks for the music, James Kelly and co. My life has forever changed. 

Recommended tracks: Mills, God Alone, A Remedy and A Fever

That being said, I think their God Alone video is quite bizarre, and took me a while to get into it. Whatever, AoP fucking rules, and this is one of 2013's best MVs.



Warmaster - The End of Humanity


I discovered Warmaster through Humiliation. Old school death metal, baby. If you're into groovy, mid tempo death metal (Bolt Thrower is the best example, or Asphyx to some extent), you'd definitely dig this Netherlands' death metal outfit. The End of Humanity was released during Halloween, and been listening to them ever since. Released by Dead Beat Media and Slaughterhouse Records, I find this album easy to digest. I love the opening track Massive Kill Capacity. It sets the mood throughout the album with military radio, gunfire and missile striking in the background. Warmaster shows that old school death metal is still alive and kicking, without the need to be ridiculously super fast. Honestly, Warmaster has really progressed since the last time I listened to their split release with Humiliation. Can't wait for more! Special shout out to Clawhammer PR for sending us the promo pack!

Recommended tracks: Massive Kill Capacity, Nuclear Warfare

Froya - Froya EP


If you have never heard of Froya, you're missing something. Probably the only local release that caught my attention this year (aside of Humiliation and Malapetaka). I think ever since Yuna made a breakthrough to mainstream music scene, being a female singer/songwriter has become a norm these days and obviously, gave birth to numerous copycats. But even with such trend, I think Froya (real name Michelle Lee) offered something different. Rather than armed with accoustic guitar and sing like other female singer (geez, I couldn't shake the thought of Najwa Latif singing at the back of car), she injected electronics into her stuff which I gladly she did. But honestly Froya, 3 songs definitely not enough. I'm expecting more in the future.

Recommended track: My Love is Free

Karamah - Huraisy


I've been following Wan Barchiel' works since his As-Sahar days. Now that he left the band and formed Karamah, I feel there are many stones are left unturned. Thus Huraisy was born. It didn't let me down. It's like listening to As-Sahar, with less mystical elements. I think the EP was done beautifully, though I feel the sound is intentionally made raw and dirty. The EP is now sold out, and not sure if Karamah gonna re-release it in the future. If you want to re-live your Eastern Black Metal days, listen to Karamah. One of the anticipated release of 2013. You may say I'm being biased but heck, if it's good, it's good-lah.

Recommended tracks: Sehitam Saduranmu, Tinggam 2013

Nekkar - Nekkar


Now, I never reviewed this band. But they've been on my playlist for quite sometime. Never heard of them before this. When I learnt Sakis Tolis (Rotting Christ) is featured in the album, it got me interested. I think it worked. Greece is a country where whenever mentioned between metalheads, Rotting Christ will immediately comes into mind. What really got me into Nekkar is, they have a saxophonist! Now that's interesting. Nekkar is playing melodic death/doom metal. Mid tempo, melodic and depressive. Definitely a winning combination for doom/death metal style(Swallow the Sun proved this, IMHO). Not bad for a first full length album. Check out the sax solo in Uncomfortable Silence. I'd like to compare it to  P Ramlee gone suicidal. The whole album is really good.

Recommended tracks: In Your Absence, Uncomfortable Silence


Honorable mentions:

Malapetaka - 2013 demo


Good attempt, but if only they can improve drumming it would have made me a fan. Looking forward for their next release, though. Love the Nusantara elements!

Nervewreck - Revelations MV


 Yeap, they are back. I don't really know what to classify them but I think they fall in between math/screamo/nu-metal (Remember 2000-2003 period, anyone?). I don't care. Looks promising. What's next? Full length? 

Dicktracy - Cold MV


If there's a video/song that truly represent a disappointment for the current state of the scene, this would be perfect. The message is spot on. The MV, although could risk you an epilepsy (thank god I don't have that) still looks okay to me, although I still don't get their obsession of including random graphics/elements in the video. Pretty unnecessary yeah? DT has been constantly releasing songs and MVs throughout the year, it bugs me that they haven't even release a proper full length, if you didn't include Post-Script from the Lovelorn CD. So, answer me DT, when the full length will be out?

Rasanya tu je kot. Selamat Tahun Baru, semua!

Yours truly,

A, is for Anomaly

Update:

You can stream some of the albums here! I took the liberty to compile them in my Spotify player! Have fun! Some of the releases are not included either because I can't find them on Spotify, I don't have the albums or simply because of some reasons.


0 feedbacks: