Funeral Circle - Funeral Circle (Full Length, 2014, Shadow Kingdom Records)


1. Scion of Infinity 
2. Amaranthine (Wandering Dreamer) 
3. Corpus of Dark Sorcery 
4. Tempus Edax Rerum 
5. The Charnel God 
6. Black Colossus 
7. Obelisk 


Canadian Epic/Traditional Doomsters Funeral Circle's self titled first full length is quickly becoming my favourite. While I love Doom Metal in general (Death/Doom is my favourite), I have almost zero knowledge/interest in Epic/Traditional Doom. So, this is really an eye opener for me!

I would say it's a crushing album (by Epic Doom standard) and liberally peppered with melodic solos, at times sounding Eastern influenced. My personal favourite would be opening track Scion of Infinity and The Charnel God.  Jeremy Hannigan's (as this time of writing, has already left the band) baritone voice lent the epic feeling to the album throughout. It's a nice touch really, sometimes borderline NWOBHM and gothic rock. Also, the whole album feels really sinister, and unsettling with its lyrical themes revolving around Lovecraftian and occultism. As this is a Doom Metal album, the pace is pretty slow.

While I think the instruments and vocals level are balanced, at times I found the overall sound are inconsistent and dropped significantly. Personally, that affected my listening experience, especially during guitar solos.The rest is fine with me. Still a fan though :)

For fans of: Reverend Bizarre, Witchfinder General, Candlemass.

Highlight(s): Scion of Infinity, Tempus Edax Rerum, The Charnel God.

Find Funeral Circle at:

Stream/digital download their self titled debut here.


Special thanks to Clawhammer PR for the promo pack. Sorry for the delay!

VotW : Menace - Drowning In Density (Official Video)

Menace merupakan band projek Mitch Harris dari Napalm Death. Gua pon baru tau pasal band ini. Bukan grindcore ok. Bernaung di bawah label gelap Season of Mist, Menace menampilkan Mitch harris selaku vocalist, pemain gitar dan synth serta beberapa pemuzik seperti Derek Roddy (drums dan percussion), Fred Leclercq (Bass), Nicola Manzan (Violin, Cello, Viola) dan Shane Embury (Bass). Drowning In Density merupakan single pertama yang di ambil dari album penuh bertajuk 'Impact Velocity' yang bakal muncul nanti. Ok, layan dulu satu kelainan dari kebiasaan apa yang anda dengar dari Mitch Harris.

Menace - Drowning In Density

Official Homepage
Facebook

Central Disposal - Central Disposal (2014)

Menurut apa yang dinyatakan menerusi laman facebook band yang membawa konsep Thrash Metal ini, Central Disposal ini telah ditubuhkan sekitar 2004 dahulu. namun mereka hanya menemui pemain drum pada 2007. Central Disposal mula memainkan lagu2 cover dari band2 luar seperti D.R.I, Nuclear Assault, Anthrax namun masalah kembali muncul apabila berlaku pengunduran diposisi drummer. Setelah kemasukkan drummer baru, Central Disposal mula serius mencipta lagu2 sendiri serta giat mempromosikan band mereka menerusi siri2 gig tempatan. Pada 2012, Central Disposal menghasilkan single mengandungi 2 buah lagu sebelum ke studio untuk merakam album penuh menggunakan nama band iaitu Central Disposal sebagai tajuk album yang rilis baru2 ini.

 A. Ihnsahn (Guitars), Roi (Guitars), Jepp (Vocals), Mad SD (Drums)

 Artwork oleh Mazli
Karikatur oleh Radzi

Tracklist :

1 - Wall of Fear
2 - Holocene Extinction
3 - Thrash Or Be Thrashed
4 - Toxic Death
5 - Thrashing Hour
6 - Hostile World
7 - Mindwars
8 - Under Attack
9 - Liege of Inveracity
10 - Deathrow

Album penuh ini melalui rakaman di Hotsound Studio, Kuala Lumpur. Proses rakaman dan adunan di selenggara oleh Zahid sekitar April 2010, Julai 2010 dan April 2011, mana kala proses mastering dilakukan oleh Staff Mastering, USA.

Wall of Fear bermula dengan sedikit sample sebelum track bermula. Persepsi pertama apabila mendengar, gua terhidu bunyian Thrash Metal yang lebih ke arah Crossover seperti mana mendengar Anthrax, D.R.I dan gaya nyanyian Jepp seakan Municipal Waste. Untuk track pertama ini basic riffing gitarnya boleh dikatakan tipikal Thrash Metal seperti mana mendengar Kreator, Violator dan band2 yang disebut tadi. Solo gitar yang memang menggigit!

Holocene Extinction agak ribut pada verse pertama dikala Jepp mula melontar vokal nya. Masih punya mood seperti track pertama. Paling menarik double solo gitar yang menyerang kiri kanan stereo side.

Thrash Or Be Thrashed kena betol music dan tajuk track ini. Terasa seperti mendengar lagu Thrash Metal dari band2 latin pulak. Gua rasa pengaruh Violator agak kuat disini. Tidak terlalu ribut riffing nya tapi kena dengan mood serta lirik. Sekali lagi, solo gitar memang sedap dan x perlu terlalu menonjol2 untuk genre sebegini.

Track ke 4 bertajuk Toxic Death ni dari awal lagi dah ribut dan siap shout menyebut tajuk lagu lagi. Track yang rancak lebih sikit dari track2 terawal tadi. Cuma sesuatu yang gua perasan perulangan riffing yang sangat kerap sepanjang lagu.

Thrashing Hour agak mendatar pada awalannya, cuma apabila verse pertama muncul ia benar2 Thrash tapi belum capai tahap boleh bikin havoc pentas live. Ini track paling berdurasi pendek untuk album ini.

Hostile World bermula dengan riffing serta hentakkan twin pedal dari drummer sebelum kembali ke gaya Thrash Metal yang asli. Sahutan backing vocal untuk chorus lagu ini juga satu tindakan bijak dalam komposisi lagu sebegini.

Mindwars gua rasa paling kacau bilau dan boleh bikin bergegar stage jika dibawa secara live. Ini benar2 Thrash!!!! Bila dengar dengan teliti gua rasa ada sikit2 bau Crossover dalam track ini. Ok, ini track pilihan gua. Solo gitar pun cukup kena dengan kerancakan track ini.

Under Attack seakan menyambung kekacau bilauan track terdahulu. Entah kenapa tetiba track2 suku terakhir ini sengaja disusun untuk lebih tambah tenaga gua untuk menghentak2 kaki mengikut alunan groove dan riffing track ini. Best!!! Track kedua terbaek pilihan gua! Hahahaha

Liege of Inveracity agak mendatar permulaan nya sesuai juga dengan solo yang diselitkan bersama sebelum vokal mengambil bahagiannya dalam verse pertama. Keistimewaan track ini gua rasa ia nya catchy, mudah diingat riffing bersahaja nya dan kalau top sesuai dinyanyikan bersama oleh crowds jika ada yang menghafal liriknya.

Deathrow track terakhir yang juga merupakan track kedua terpanjang durasi yang mencapai 5 minit lebih. Ini track terakhir gua boleh kata ada flow huru hara, bersahaja dan punya komposisi yang bagus walaupon masih pekat Thrash Metal nya.

Album penuh ini pada gua punya kualiti sound produksi yang sangat bagus, profesional dan boleh jual ke pasaran luar negara. Bila berulang-ulang kali gua putar CD ni gua rasa ianya best dan mengingat kembali era Thrash Metal Bay Area.. kemudian gua teringat pula band2 Thrash Metal dari negara2 latin.. Ya, ada pengaruh kuat juga. Kepada yang sukakan Crossover mungkin ada sedikit tempias tapi xde lah sama macam anda dengar Municipal Waste walaupun vocal punya style tu dah ada sikit2. Seperkara yang pasti, gua cukup "feel" bila dengar album ni dengan level bunyi yang tinggi. Kalau slow x berapa "tangkap".. so sila pulas knob volume anda ke tahap maksimum! Hahaha..

Ok, album pertama yang turut menggunakan nama band iaitu Central Disposal ini boleh dibeli dengan harga RM20 by hand dan RM26 melalui pesanan pos. Ok, support local band dengan membeli CD mereka.


Under Attack - Versi Promo 2012

Central Disposal
Email
Facebook

VotW : Tankard - Fooled By Your Guts (Official Video)

Ini buah tangan terbaru Tankard dalam format video bertajuk Fooled By Your Guts, dimana Tankard akan proses terakhir penjualan album terbaru bertajuk "R.I.B (Rest In Beer). Kasi layan dulu ini Thrash Metal sedap untuk headbang!!!!

Tankard - Fooled By Your Guts (Official Video)

Infernal Void - Angergrow (2014)

Infernal Void merupakan sebuah band yang memperjuangkan irama Death Thrash Metal. Berasal dari Kampung Gajah, Perak dan bermula pada 1991, Infernal Void telah melahirkan beberapa demo tape disamping memeriahkan pentas2 gig serata tanahair sebelum menghilang sejenak dan muncul semula sekitar 2006 (barangkali 2006 sebab gua ada tengok show diorang zaman One Cafe belum bungkus opening rator atau Blackfire.. sorry wa lupa lah..). Terkini dalam diam2 Infernal Void muncul bersama sebuah album penuh bertajuk Angergrow yang difahamkan telah lama menjalani proses rakaman namun hanya pada pertengahan 2014 baru ianya menjengah ke pasaran. Ok, gua tak tunggu lama sebab masa wa tengok show diorang dulu memang gempak! Baca review gua nak tulis ni ok..

 Infernal Void

Artwork oleh Muchee dan Arriv

Tracklist :

1 -Imagine When U Died
2 - Fabulous Disaster
3 - Bihasakkah
4 - Anger Grow
5 - Final War
6 - Scream
7 - Sujjaul Aqra
8 - Manifesto Of Hate
9 - Under One Flag
10 - Inner Power (Silent Death Cover)
11 -Outro

Angergrow tidak dinyatakan tempat studio rakamannya. Namun dinyatakan ianya telah dirakam oleh Poe dan Pogie. Proses adunan dan mastering dilakukan oleh Rizal Yusuf dan Infernal Void.

Sememangnya gua memang menanti kelahiran album penuh Infernal Void setelah beberapa tahun terdahulu gua ada terbaca mereka sudah berada di studio untuk rakaman. Ok, sebermulanya track pertama memang sesuai sekali track berjudul Imagine When U Died dijadikan santapan awal. Sebuah track yang cukup havoc, sesuai dibawa ke persembahan pentas malah gua yang sekadar mendengar dengan putaran fullblast speaker dapat merasa kekuatan track ini dari segi groove nya. Sedap untuk headbang!!!! Pendek dan padat!

Fabulous Disaster masih dalam mood seperti track pertama namun sedikit mendatar. Kekuatan jelas pada ngauman vocalist. Gua boleh andaikan ini sebuah track yang cukup old skool komposisi serta riffing yang dihasilkan. Ok, sesuai sekali sebab ini rakaman semula track dari demo tape "The Rise Of Life" (1994).

Bihasakkah juga merupakan rakaman semula track dari demo "Screaming For Vengeance (1999)". Penangan Thrash Metal yang menuju ke arah Death Metal boleh dikesan melalui track ini. Panjang benar solo gitar untuk track ini. hahaha..

Anger Grow bermula dengan sound sample bacaan berita sebelum drummer membedil bersama riffing yang agak masih rilek lagi. haha.. Track ini ada slow tinggi rendah nya, juga solo yang agak mendayu dengan arpeggio nya. Paling menonjol (pada gua lah..) pada suku terakhir track. Cukup best layan!!!!

Final War pada gua antara track yang agak best! Walaupun riffing agak simple namun ianya agak catchy sebenarnya. Melodi yang sedap dan layan. Ok, gua boleh kata ini track feberet gua. dari mula, pertengahan dan ending memang ia satu komposisi yang menarik. Tak boring dengar walaupun formasi masih old skool!!!

Scream sedikit melodic riffing pertama nya.Perulangan riffing sehingga pertengahan track dimana solo gitar agak ribut di hidangkan. Lazat solo gitar kali ini. Ok, banyak perulangan riffing sebelum kecuali untuk durasi2 terakhir track.

Sujjaul Aqra gua rasa menggunakan lirik berbahasa Melayu. Satu kombinasi lirik serta komposisi lagu yang cukup keras dan pantas. Ini juga sebuah track yang best untuk dilayan. hrash yang menuju ke arah Death Metal. Sebuah track yang memang ribut dari awal hingga akhir.

Manifesto Of Hate gua dapat hidu pengaruh kuat Sepultura era lama pada riffing awal nya. Sebuah track yang agak kurang melodic nya jika dibandingkan dengan track2 terdahulu.

Under One Flag juga antara track yang agak gerek! Riffing yang mengajak crowd berdansa jika dibawa secara live. Pengaruh Rock n Roll yang agak Thrash! Ia nya mengingatkan gua pada band projek Jeff Walker (Carcass) iaitu Blackstar Rising! (klik untuk baca review) Ini Rock n Roll pantas yang keras dan gelap! Hahaha..

Inner Pain merupakan track saduran dari Silent Death. Telah rilis awal dahulu lagi melalui kompilasi Tribute to Silent Death (klik untuk baca) yang dihasilkan oleh Metal Zone Distro. Cuma gua rasa sedikit hilang seri sebab gua rasa track drum nya menggunakan drum machine. Overall ok.

Secara keseluruhannya, gua berpendapat Angergrow merupakan antara album yang agak menggegarkan untuk 2014. Tidak dapat disangkal ini produk dari band lama. Walaupun keseluruhan komposisi lagu jelas menjurus ke arah old skool tetapi elemen catchy masih dapat dikesan dan beberapa riffing masih boleh bermain2 di kepala otak gua. Walaupun Infernal Void asyik di kaitkan dengan Sepultura (lama) tetapi gua tetap dapat menghidu beberapa pengaruh lain dalam music garapan mereka. Malah gua tidak salah kiranya jika Children of Bodom turut memberi pengaruh kepada band ini. Juga band2 Death Metal lama sudah tentu mempengaruhi hasil2 material dari Infernal Void. Kalau nak kaitkan dengan Sepultura mungkin boleh halakan tepat pada vocalist band ini. Hahaha..

Dari segi teknikal rakaman, hasil yang dikeluarkan adalah bagus namun gua rasa ianya boleh di upgradekan lagi tahap mixing dan masteringnya. Produk ini kedengaran benar2 old skool seperti mana anda layan kaset zaman2 90an dahulu. Jika anda bermimpi nak dengar sound melambung2 seperti hasil band2 baru sekarang, gua sarankan ini bukan apa yang anda cari. Ini produk yang gua pasti akan disanjung oleh pendengar2 yang sudah berusia dan matang.

Ok, sila support Infernal Void dengan membeli CD ini. Harga by hand RM20 dan secara pos RM26. Ok gua pun xpasti kewujudan label rasmi yang riliskan albbum ini, mungkin self-release oleh Infernal Void sendiri. So, gua sertakan email serta beberapa laman sesawang untuk mengenali band lama ini dibawah live Infernal Void ini. Juga link sebuah label yang gua tangkap CD ini, sila lah risik2 kalau ada lagi..

Infernal Void - Imagine When U Died (Live at One Cafe - Rator Live Possessed)

Infernal Void
Email 1
Email 2
Facebook

Metalzone Distro
Blogspot
Facebook

VotW : Killer Be Killed - Wings Of Feather And Wax (Official Video)

Killer Be Killed sebuah band projek yang melibatkan beberapa nama besar dalam arena music berat antarabangsa.. Bersama album selftitle yang harus dimiliki oleh peminat2 line up band ini.. Ok ni gua listkan line up mega band ini.. Greg Puciato - Vocals/Guitar (The Dillinger Escape Plan), Max Cavalera - Vocals/Guitar (Soulfly, ex-Sepultura), Troy Sanders - Vocals/Bass (Mastodon), Dave Elitch - Drums (ex-The Mars Volta). Ok, layan video ini..

Killer Be Killed - Wings Of Feather And Wax (Official Video)

Official Website
Facebook

Argon - Promo (2014)

Argon merupakan antara band dari selatan tanahair yang kembali setelah sekian lama bertapa. Berbekalkan pengalaman lampau, terkini Argon kelihatan serius dalam menghangatkan kembali arena muzik keras Brutal Death Metal tempatan. Bersama line up terbaru, Argon menghadiahkan seuah promo CD yang mengandungi 2 buah lagu terbaru yang dirakam sebagai menandakan kali ini Argon bersedia merobohkan pentas2 live yang mereka akan sertai.

Prop (Guitar), Rahim (Bass), Bagong (Guitar), Jake (Vocal), Zaid (Drum)

 Design oleh Ah Fad

Tracklist :

1 - Slaughter Butcher
2 - Eternally Damned

Promo CD ini melalui rakaman di Carlos Studio, Taman Universiti Johor. Carlos bertanggungjawap dalam proses engineering album ini.

Slaughter Butcher pada pendengaran pertamanya kedengaran seperti punya pengaruh kuat Suffocation dan Cryptopsy. Dengan sound gitar berat yang menusuk bersama paduan drum dan growl yang garau jelas menampakkan music garapan Argon benar2 brutal!

Eternally Damned kedengaran lebih jitu dan ribut pada awal riffingnya manakala verse bervocal nya punya lenggok yang moderate. Ok, kuat betul pengaruh Suffocation dalam track ini. Attack sana sini. tapi memang ribut!

Kepada yang baru mengenali Argon, gua boleh simpulkan bahawa music bawaan Argon dipengaruhi band2 seperti Suffocation dan Cryptopsy (ini dari pendengaran telinga gua.. dan ada disenaraikan 2 band ini didalam laman facebook mereka selain Dying Fetus dan Devourment). Untuk sound produksi, promo CD ini boleh dikatakan sebagai bagus kerana Argon berjaya menghasilkan sound yang bagus disamping kerja sound engineer yang dapat memberi keseimbangan yang baek tahap bunyi setiap instrument yang dimainkan.

Ok, 2 buah lagu belum mencukupi untuk menghancurkan gegendang telinga gua..haha.. Diberitakan Argon bersedia untuk penghasilan album penuh pada tahun ini. Kita nantikan hasil karya Argon selepas ini. Untuk infomasi, promo CD ini telah diulang cetak namun dalam kuantiti yang limited. Sila berhubung dengan Grundar Productions sekiranya anda masih ada kesempatan memiliki promo CD ini. Akhir kata dari gua, rasanya Argon boleh bersedia untuk mencuba pasaran Indonesia kerana permintaan band2 sealiran ini sangat tinggi disana. Tour Indonesia barangkali...

Argon - Eternally Damned

Argon
Email
Facebook
Twitter

Grundar Productions
Official Homepage