Ahmad Ra1m1 - Elektro Qalbu Pendosa (Demo 2014)

Menggunakan nama sendiri sebagai sebuah nama projek solo. Itulah yang dilakukan oleh pemilik Faithcraft Productions yang juga frontman band Horror Rock bernama Au Revoir, penjahanam snare untuk band kurang ajar Wreckär serta pemain gitar ritma lagenda Blackfire bersama line up terkini. Dimaklumkan projek Ahmad Ra1m1 ini asalnya menggunakan nama Negatif. Setelah mendalami apa yang terkandung didalam Elektro Qalbu Pendusta (Demo 2014) ini gua beranggapan ini merupakan sebuah karya yang lebih kepada eksperimentasi music (mungkin lebih kearah darkwave dan ambient) dan karya sebegini memerlukan pendengar memegang cover sleeve untuk memahami apa yang cuba dihasilkan dan apa yang cuba disampaikan oleh pencipta karya tersebut. Pada penggemar mp3, anda sedikit kerugian disini.. kehkehkeh.. Ok, gua cuba review apa yang terkandung didalam CD ini..

 Cover artwork oleh Ahmad Ra1m1
Inspirasi dari "Makrifat Lamp" anatomy

Tracklist :

1 - Dia
2 - Gering
3 - Hampa
4 - Virus
5 - Tempat Yang Tiada Tangis
6 -Pari-Pari
7 - Aku Rindu Kematian (Bonus Track)

Elektro Qalbu Pendosa (Demo 2014) melalui proses penulisan dan rakaman di Faithcraft Studio dalam masa 8 hari sekitar 7 sehingga 14 September 2014. Kesemua proses susunan music, permainan instrument, programming dan nyanyian dilakukan oleh Ahmad Ra1m1.

Dia merupakan track pertama yang gua fikir antara yang perlu di beri highlight. Music nya mungkin agak boleh bikin anda merawang2 jika dibuang lirik dan anda layan dalam kadar hampir2 nak tidur. haha. Lirik agak menarik dan sedikit berat isi nya walaupun ringan sahaja penulisnya mengarang untuk lirik tersebut.

Virus yang merupakan track keempat turut perlu diberi perhatian. Punya melodi yang sebenarnya agak suram dan penuh mood yang "minor'.. haha.. Jika ada bunyi gitar mungkin sudah boleh dilabel sebagai Doom Metal. Music yang masih boleh membawa pendengar seakan berlegar2 di satu atmosfera dalam keadaan sesat dan di awang-awangan. Ok, bila dengar track ini gua teringat Type O Negative pulak..

2 track tersebut adalah track pilihan gua kerana ianya boleh kira ada nyanyian dari segi penyampaian vocal terutama untuk track pertama iaitu Dia. Track2 lain masih menggunakan medium yang sama untuk latar music namun penyampaian vocal lebih kepada sebutan yang ke arah berbisik atau sebutan biasa.

Elektro Qalbu Pendosa (Demo 2014) boleh gua simpulkan sebagai satu hasil karya bersifat eksperimen untuk kontek music nya. Ia adalah gabungan penggunaan sampling, keyboard dan loops yang rasanya ada termasuk penggunaan beberapa VSTI. Ia nya juga mengingatkan gua pada projek solo Fathulistiwa Soundscape - Romantikarat. Juga untuk demo ini ianya pada gua perlu penelitian khusus pada bahagian lirik nya. Lebih kepada bersifat keagamaan, pencarian yang agak berat untuk ditulis dengan papan kekunci. Mungkin boleh mengundang sedikit salah faham kepada mereka yang pendek akal atau sekadar mampu berfikir untuk 1 peringkat dan telan..

Untuk mendapatkan sebagai simpanan anda, Elektro Qalbu Pendosa dikeluarkan dalam 2 format iaitu kaset dengan harga RM16 (limited kepada 16 copies sahaja.. gua pon mis nak dapatkan..haha) dan pro CD juga dengan harga RM16 (juga limited untuk 100 copies sahaja). Harga kedua2 format kaset dan CD adalah termasuk kos penghantaran.

Kepada mereka yang ingin mencuba sesuatu kelainan music hasil ciptaan anak tempatan boleh hubungi link2 dibawah untuk copies anda.

Faithcraft Productions
Ahmad Ra1m1 Blogspot

Lavatory - Morbid Terror (2014)

Setelah muncul dengan sebuah EP bertajuk Transgression pada 2012 serta berjaya membuatkan sebuah label dari USA meriliskan EP tersebut dalam format CD, Lavatory lantas menerjah ke studio untuk rakaman material seterusnya iaitu album sulung bertajuk Morbid Terror (2014). Mirip kepada konsep Swedish Death Metal, album ini dilihat menampakkan keberanian yang agak mengejutkan kerana rata2 sound produksi yang terakam seakan ianya adalah rilisan awal 90an dahulu. Ok, gua review sikit album ini.

 Muntah Darah - Vocals, Djinn - Guitars, Jahanam - Guitars, Musibath - Bass, Pelesit - Drums

Artwork oleh Daniel Devilish
Layout oleh Komtaminatoion Design

Tracklist :

1 - Absorption (Intro)
2 - Descent Into Madness
3 - Death Is Imminent
4 - Thousand Roads To Hell
5 - Morbid Terror
6 - Restless Souls
7 - Miserable Life
8 - Mask Of Malevolence
9 - Summoning In Dun Laoghaire
10 - To The End Of The World

Morbid Terror (2014) melalui proses rakaman di ISEEKMUSIC Studio, Subang Jaya. Gua beranggapan kerja rakaman ini pasti dilakukan oleh Mokhtar. (tidak dinyatakan didalam cover sleeve). Lavatory bersama album penuh Morbid Terror ini berada dibawah naungan label dari Singapura Pulverised Records.

Boleh kata sekiranya anda pendengar music Death metal sejak awal 90an, pasti kesemua track yang terkandung dalam album ini akan anda hadam dengan penuh selera dan nafsu yang meninggi. Dan ikut nafsu telinga gua, Miserable Life adalah track pilihan gua. Track ni punya feel dan dia punya fast ada tangkap kepala dan boleh bikin kaki hentak kelantai kerapkali dari yang lain.. hahaha.. Track2 lain juga power seperti Descent Into Madness, Death Is Imminent dan Summoning In Dun Laoghaire pula agak sedikit lembap tempo nya.. Track penutup bertajuk To The End Of The World gua boleh kata seakan sebuah track yang merangkumi apa yang boleh didengar dari track pertama sehingga track 9. Sebuah track yang agak lengkap penangan Death Metal ramuan untuk album Morbid Terror ini.

Seperkara yang menarik adalah dari segi sound produksi album penuh ini dimana Lavatory tampil berani dengan menghasilkan sound old school!!! Apabila pertama kali mendengar track kedua selepas intro, gua agak tergamam kerana sound gitar yang terakam benar2 membuatkan gua berasa seperti mendengar album2 sekitar awal 90an dulu. Sound gitar yang kering dan kedengaran separa raw dan dentuman drum yang lebih organik pasti membuatkan album ini akan dicari sesiapa yang lahir di era awal Death Metal dahulu. Untuk Morbid Terror, pengaruh yang gua dapat tangkap masih lagi dari Dismember dan Obituary. Mereka bukan membawa genre Death Metal mid tempo tetapi lebih agresif dan keras.

Morbid Terror (2014) boleh dibeli dengan harga RM35 by hand atau RM41 by poslaju. Gua rasa pendengar2 yang masih tepu dengan sound2 berat band2 lama dahulu perlu mendapatkan CD ini. ianya satu kemestian. Hubungi Lavatory melalui laman facebook mereka dibawah preview song ini.

Lavatory - To The End Of The World

Lavatory
Facebook
Muntah Darah (untuk urusan pembelian)

Pengukir Nada Dari Makam - Promo Split (2014) - Delusi, Sial, Ahmad Raimi

Gua didatangi sebuah CD ringkas yang didalamnya mengandungi 3 track yang diwakili oleh 3 entiti berlainan. Pengukir Nada Dari Makam - Promo Split (2014) merupakan gabungan 3 projek berasingan dari Delusi, Sial dan Ahmad Raimi. Sebuah promo CD yang agak limited hanya terdapat 21 copies pengeluarannya sebagai pengenalan kepada idea pemuzik tanahair berkenaan music Depressive, Darkwave, Atmospheric dan Ambience.


Tracklist :

1 - Delusi - Lara
2 - Sial - Penantian Sudah Berakhir
3 - Ahmad Raimi - Aku Rindu Kematian

Gua beranggapan kesemua track adalah hasil rakaman home studio dan melalui proses rakaman secara berasingan mengikut lokasi band.

Delusi dengan Lara merupakan sebuah instrumental berakarkan music ambience. Tanpa sebarang suara Delusi nyata memperkenalkan music nya melalui permainan synthesizer dan sedikit loop sepanjang track. Terasa cukup atmospheric apa yg dihasilkan Delusi melalui Lara. Mengasyikkan namun ia nya berada diantara dua dimensi.. Tenang dan kerisauan...

Sial yang sudah mula disebut dengan konsep pelik - gelap, suram dan kelam menyumbangkan sebuah track bertajuk Penantian Sudah Berakhir. Ini sebuah track yang menyaksikan vocalist nya mengalunkan lirik seakan bisikan. Diselit permainan gitar seminimal dan background drum dan bass sesedap rasa. Gua rasa Sial memang sudah jumpa apa yang sepatutnya menjadi direction music mereka sebenarnya. Dan tidak mustahil Sial bakal melahirkan material2 yang lebih depressive selepas ini.

Ahmad Raimi yang merupakan owner kepada label Faithcraft Production, frontman Au Revoir dan pengetuk drum band tanpa pemain gitar Wreckär turut serta dalam split ini dengan sebuah track yang lari jauh dari apa yg dilakukan bersama kumpulan2 yang dianggotainya. Aku Rindu Kematian merupakan sebuah track yang yang agak depressive jika dilihat pada penulisan liriknya. Dengan nyanyian yang sayu serta selingan loops serta sedikit petikan keyboard, track ini agak meremang juga dilayan berseorangan didalam malam yang gelap.

Ini merupakan satu percubaan berani dari ketiga2 entiti yang cuba memeriahkan lagi scene music tanahair dengn genre Depressive Metal (Metal juga barangkali..) Promo split ini juga mengingatkan gua pada sebuah projek one men band yang agak sealiran iaitu Filsufatia yang sekarang sudah seakan beralih arah kepada tempo yang lebih rancak.

Ok, gua tak pasti adakah fizikal copies Promo Split ini still available atau sudah habis. Oleh itu pembaca boleh melayari link2 yang kami sediakan untuk tujuan mengenal music mereka, membeli Promo Split ini atau membodek line up band2 ini untuk mendapatkan track2 didalam CD ini jika ianya sudah sold out!

Delusi
Facebook
Bandcamp
Youtube

Sial
Facebook

Ahmad Raimi
Faithcraft Production

Lamia - Emperor of the Northern Goat (Demo 1994)

Lamia merupakan sebuah band dari Taiping, Perak. Merupakan antara band beraliran gelap yang yang menghasilkan 2 buah demo pada tahun yang sama iaitu Emperor of the Northern Goat dan Dark Invoke Circles Rehearsal. Mereka antara nama2 seangkatan band2 yang menempa nama di Perak ketika itu selain 2 nama besar Hayagriva dan Purnamwulan. Lamia dianggtai oleh Meme (Vocal), Akmal (Gitar), Non (Bass) dan Meor (Drums). Ok, gua akan review secara ringkas demo pertama mereka iaitu Emperor of the Northern Goat.

Lamia - Emperor of the Northern Goat (Demo 1994)

Tracklist :

1 - Intro : Summoning The Moon
2 - Influenza Sacrophagus Adore
3 - Unholy Fire OF Omenatic
4 - Predominant Of Ancient Northern Soul
5 - Evoke The Inimical Enki
6 - Outro (The Ritual)

Emperor of the Northern Goat (Demo 1994) telah dirakam di Camy's Music, Taiping Perak. Juga merupakan antara studio yang telah menjadi saksi rakaman demo2 awal band2 lagenda tanahair seperti Brain Dead.

Secara keseluruhan sound produksi demo tape ini sepatutnya antara yang perlu dibanggakan. Ini kerana rakaman agak jelas untuk tahap tahun2 zaman awal ini. Gua beranggapan demo ini dihasilkan menggunakan kaedah rakaman track by track memandangkan kesan bunyi stereo yang jelas di kiri kanan speaker.

Selain dari mutu rakaman, gua juga beranggapan pengaruh music Lamia lebih kearah Black Metal yang punya bau2 Metal dari Greece. Ada juga info mengatakan Lamia antara band awal yang punya pengaruh Rotting Christ. Ya walaupun agak kelam tahap kegelapan demo tape ini namun masih dapat dihidu pengaruh Rotting Christ, Thou Art Lord, Varathron melalui melodi2 yang dihasilkan.

Ok, tidak banyak link untuk mengimbas kembali berkenaan band ini. Kami sekadar menyertakan link dari metal-archieve untuk mengetahui serba sedikit berkenaan Lamia dan hanya di DtE, kami kongsikan sebuah track yang diambil dari demo tape ini untuk mengenal bagaimana music ciptaan Lamia.

Lamia - Unholy Fire of Omenatic

Metal Archives

The Death of Analog Psycho #2 (2014)

Pada awalnya, gua seakan tidak mahu menulis pasal kompilasi ini memandangkan gua turut terlibat dalam kompilasi ini. Bila memikirkan misi awal DtE adalah promot band2 serta material tempatan (priority nya) so gua rasa ada baek nya gua menulis juga review berkenaan kompilasi ini. Ok, The Death of Analog Psycho #2 (2014) merupakan susulan kepada kejayaan The Death of Analog Psycho (2013). Masih mengekalkan format kaset untuk kompilasi ini, The Death of Analog Psycho #2 (2014) sekali lagi memuatkan band2 dari segenap pelusuk dunia. Walaupun dikhabarkan pengeluaran kaset ini melalui beberapa kemelut antara dua label utama kompilasi ini iaitu Faithcraft Productions dan Nusantarajim Productions, namun pada Ogos 2014 The Death of Analog Psycho #2 (2014) tetap muncul dan gua rasa kompilasi kali ini ada kekuatannya tersendiri berbanding keluaran pertama tahun lepas.
Artwork oleh Faithcraft Productions

Tracklist :

Side Craft :
1 - Grey Skies Fallen - End of My Rope
2 - Warmachine - Northern Chaosmaker
3 - Panychida - Don't Tell Lies to Children
4 - Heretical - Lvzifer Demansqve
5 - Au Revoir - Menafi Kematian
6 - Naraka - Great Karma for the Maleficence
7 - High Voltage - Indonesia Central Terrorist
8 - Sial - Busuk Hati
9 - Psychotic Sufferance - Penindas Berlesen

Side Rajim
1 - Shambles - Rosarium
2 - Purge the Arbitrator - Disengaged Thy Fear
3 - Neftaraka - Lustk
4 - Cultristic - Crusher
5 - Goatlusting Chaos - Thy Soul for Iblyssii
6 - Kolbenfaust - Tomb of the Lost Disciple
7 - Infernal Execrator - Singatheos Rejimentum Mastema
8 - Purgation - Uncanny Obsession

The Death of Analog Psycho #2 (2014) menampilkan 17 buah band dari serata pelusuk dunia. Antaranya Grey Skies Fallen (USA), Warmachine (Malaysia), Panychida (Republik Czech), Heretical (Itali), Au Revoir (Malaysia), Naraka (Thailand), High Voltage (Indonesia), Sial (Malaysia), Psychotic Sufferance (Malaysia), Shambles (Thailand), Purge the Arbitrator (Malaysia), Neftaraka (Malaysia), Cultristic (Malaysia), Goatlusting Chaos (Malaysia), Kolbenfaust (Malaysia), Infernal Execrator (Singapore), Purgation (India).

Pada gua, antara perkara menarik berkenaan kompilasi ini rata2 band terlibat menghasilkan rakaman profesional. Mungkin hanya Psychotic Sufferance yang menyertakan track paling raw yang juga boleh jadi dihasilkan semasa sesi rehearsal. Boleh jadi ini memang trademark Psychotic Sufferance sendiri yang memang membawa konsep sebegitu. Yang lain2 menampakkan keupayaan bersungguh2 menghasilkan sound produksi seprofesional yang mungkin.

Selain itu gua juga teruja dengan beberapa track dari band yang gua kira pertama kali menusuk gegendang telinga gua. Antara nya Grey Skies Fallen (USA) dengan track bertajuk End of My Rope. Sebuah track yang begitu solid penangan Doom Death Metal nya. Begitu juga dengan band dari Republik Czech iaitu Panychida dengan konsep Melodic Metal yang lebih menjurus kepada Pagan Metal. Sial dari Malaysia juga menarik untuk dikaji music nya. Dan Neftaraka yang menampilkan track bertajuk Lustk yang sudah boleh mengejutkan Marduk dengan kepantasan dan kelajuan yang dihasilkan mereka.

Grey Skies Fallen

Panychida

Neftaraka

Sial

Ok, itu sahaja untuk review kompilasi ini. The Death of Analog Psycho #2 (2014) boleh diperolehi dengan harga RM16 by post dengan menghubungi Faithcraft Productions melalui link2 yang kami sertakan dibawah. Semoga akan muncul lagi The Death of Analog Psycho siri ke 3,4,5,6,7,8,9 sehingga xlarat nak kira.. hahahaha

Faithcraft Productions
Email
Blogspot
Facebook


VotW : Linkin Park - In The End | Ten Second Songs 20 Style Cover

Sebelum kami sambung review mana2 material (padahal masing2 sibuk x berapa ada masa) apakata layan dulu video ini.. Mamat nama Anthony Vincent ni punya vocal yang power.. layan dulu tengok dia punya talent..

Linkin Park - In The End | Ten Second Songs 20 Style Cover

Ada macam2 suara dibuatnya dalam 1 lagu.. gua dok tunggu jugak kalau dia try growl.. xpun nyanyi style Static-X.. haha

Youtube