Tormentress - Operation Torment (2014)

Tormentress merupakan sebuah band berteraskan genre Thrash Metal dari Singapura. Ahli band yang terdiri dari perempuan kesemuanya. Pernah menghasilkan sebuah demo tape serta sebuah EP bertajuk Thrashing Disorder pada 2009. Terkini Tormentress baru sahaja menghasilkan sebuah album penuh bertajuk Operation Torment (2014) dibawah label dari Perancis iaitu Inferno Records.

Aniz (Bass), Tuty (Drums), Mas (Guitars), Neez (Vocals), Gwen (Guitars)

 Artwork oleh Lord Sickness 666
Layout oleh Felipe dan El

 Tracklist :

1 - Intro
2 - Denied
3 - Mutilator
4 - Thrash & Torment
5 - The Great Oppression
6 - Seven Feet Under
7 - Infinite Oneness
8 - Dead at 27
9 - No Remorse
10 - Materialistic War
11 - Why
12 - Tormentor (Kreator Cover)

Operation Torment (2014) melalui proses rakaman di Studio 47, Singapore oleh Nizam. Proses rakaman sudah bermula pada 2013 namun ianya hanya dipasarkan pada September 2014 oleh Inferno Records, sebuah label dari Perancis.

Intro berdurasi 1 minit dan 1 saat yang sekadar sebuah instrumental berdistortion sebelum disambung dengan track bervocal pertama bertajuk Denied. Boleh kata Denied sebuah track yang punya mood Old School Thrash Metal. Ok, untuk track ini gua belum rasa nak henjut kaki lagi. Mungkin belum sampai klimaks Thrash Metal nya tu. haha..

Tormentress - Mutilator

Mutilator antara track terawal yang di preview oleh Inferno records melalui laman soundcloud nya. Ok, Track ini dah nampak start dia punya agresif. Paduan twin pedal dan riffing yang agak mengejar kelajuan. Solo gitar pun boleh tahan tambah2 ia nya dimainkan oleh perempuan.

Thrash & Torment bagai bermula tahap agresif dalam pembawaan Thrash Metal acuan Tormentress. Ini merupakan track paling panjang durasinya iaitu 4 minit 42 saat. Gua rasa music dan lirik bergerak seiringan melalui track ini.

The Great Oppression punya riffing starting nya memang feel Thrash Metal habis! Gua seakan tertunggu apabila pertama kali mendengarnya. Ada kombinasi Kreator dan Sodom (2 band ni memang raja Thrash Metal dunia..hahaha) Ok, track ini agak santai sehingga chorus yang agak ribut sedikit.

Seven Feet Under gua boleh klasified sebagai Thrash Metal yang kental, rancak dan padu! Antara track pilihan gua yang cukup suka mood sebegini. Solo gitar pun kena dengan mood track ni.

Infinite Oneness antara track yang agak ribut. Boleh meningkatkan adrenalin jika dibawa dengan baek untuk persembahan pentas. Cukup gerek dan boleh bikin crowd berdansa. Sudah hampir2 menjurus sedikit ke arah Crossover Thrash Metal. Pujian pada kesemua line up kerana berjaya menghasilkan track gila sebegini!

Dead at 27 kedengaran agak mendatar dan antara track yang punya tempo perlahan. Tidak banyak boleh diperkatakan berkenan track ini namun ianya gua boleh kata sebuah track yang berlainan dari pembawaan track2 lain.

No Remorse masih punya mood yang sama seperti track2 lain. Juga tempo, gaya permainan, riffing dan stroke drum yang masih seperti track2 terdahulu. Tidak terlalu agresif kecuali ketika solo gitar dimainkan sehingga tamat track.

Materialistic War cukup rancak untuk permulaannya. Nampak Tormentress tidak memberi sebarang ruang dimana Nizie selaku vocalist secara terus menerus menyerang. Begitu juga dengan line up lain yang mampu membawa track ini dengan baek. Bila dengar dengan teliti gua rasa track ni ada sikit2 bau Punk yang digabung dengan Thrash Metal.

Tormentress - Why

Why merupakan rakaman terbaru untuk sebuah track yang terkandung didalam Demo 2008 dahulu. Track ini memang ribut. Juga sesuai dibawa untuk persembahan pentas. Pengaruh Kreator dan Sepultura lama jelas kedengaran menerusi riffing dan stroke drum.

Tormentress - Tormentor (Kreator Cover)

Tormentor adalah sebuah track saduran dari Kreator yang sememangnya gua pernah menyaksikan secara live Tormentress membawa track ini. Tiada hal untuk Tormentress membawa dengan baek track ini. Paling best vocalist cukup bersemangat menyanyikan track ini (sama macam gua tengok masa live dahulu) untuk part chorusnya.

Ok, untuk keseluruhan album ini gua rasakan ia antara keluaran yang boleh kira terbaek juga kalau nak di bandingkan dengan kemampuan line up nya yang totally nya perempuan. Untuk sound produksi keseimbangan jelas ketara boleh didengar menerusi kesemua instrument yang dimainkan. Gua beranggapan Tormentress seakan cuba mengembalikan sound era analog (gua pun xpasti ini rakaman analog atau digital). Sound gitar agak tebal dan gemok, manakala drum jelas kedengaran cukup organik. Gua dapat kesan level untuk bass agak sedikit perlahan jika dibandingkan dengan instrument lain. Vocal masih dalam kemampuan tersendiri, cuma ada beberapa track yang jelas nampak beliau benar2 all-out dan berjaya menjiwai track2 tersebut. Mutilator, Thrash & Torment, Seven Feet Under, Infinite Oneness dan Why boleh gua simpulkan antara track kegemaran gua. Boleh bergegar stage. Hahaha..

Operation Torment boleh diperolehi dalam format Digipak CD, Jewel Case CD dan kaset. Untuk pembelian, mungkin anda boleh terus hubungi Tormentress melalui laman facebook mereka (kami sertakan dibawah) atau rajin2 tengok page label2 tempatan. Menerusi laman facebook mereka dinyatakan harga pembelian seperti berikut. Digi-CD / CD = S$22, Tape = S$12 (SG ./ Malaysia) dan Digi-CD / CD = S$25, Tape = S$14 (Others). Sila convert sendiri untuk ketahui harga untuk pembelian dinegara anda. Terima Kasih!!!



Tormentress
Facebook

Inferno Records
Email
Official Website
Facebook

0 feedbacks: