Dicktracy - Reboot (EP 2014)

Dicktracy, pada gua antara band generasi baru yang sedang meningkat naek dalam kancah music berat tempatan khususnya untuk jenisan yang agak modern. Ditubuhkan sekitar 2008, Dicktracy telah beberapa kali mengalami pertukaran line up. Muncul dengan sebuah EP bertajuk Post-Script From The Lovelorn pada 2010, band ini bertapa sejenak sebelum kembali bersama line up baru dan menghangatkan pentas2 seluruh Malaysia juga Singapura. Aktif menghasilkan single beserta video klip, Dicktracy nampak lebih yakin dengan hasil rakaman yang cukup profesional dan EP bertajuk Reboot merupakan buah tangan terbaru Dicktracy kepada pendengar yang mengetahui kewujudan mereka. Ok, sebelum itu anda pembaca boleh klik (SINI) untuk membaca sesi temubual bersama mereka yang kami pihak DtE jalankan pada 2012 dahulu.

 Hanif (Vocals), Amirul (Guitars), Zam (Bass), Jamal (Drums), Rafiq (Guitars - sessionist)

 Dicktracy - Reboot (EP 2014)

Tracklist :

 1 - Counterfeit
2 - Post Script
3 - Disconsolate
4 - Cold
5 - Fractions
6 - Drift Away

Tidak banyak info yang diberikan berkenaan proses rakaman melainkan dinyatakan proses rakaman, mix dan mastering dilakukan oleh Nu Breax.


Counterfeit secara amnya telah diperdendangkan kepada umum sekitar 2013 dahulu sebagai single seterusnya disertakan sebuah video berlirik di youtube. Sebuah track yang kombinasi antara hardcore, metal dan sedikit elemen breakdown. Ketika mendengar kembali track ini secara detail, gua dapat rasa bahawa pemain gitar band ini menggunakan tune yang sungguh low tune nya. Berat dan lembap sekali sound gitarnya.

Post Script secara teknikalnya merupakan rakaman semula track yang terkandung didalam rakaman EP pertama mereka dahulu. Jelas perbezaan yang amat ketara dari segi sound produksi yang lebih meletup untuk versi kali ini. Masih dalam konsep yang sama seperti track pertama. Cuma ada kelainan dengan penambahan kepelbagaian cara penyampaian vocal untuk track ini dimana jeritan dan growl seakan menguasai track ini. Juga ada elemen Deathcore yang kemungkinan memang dari susunan asal band pada awal dahulu.


Disconsolate adalah single track untuk tahun 2012. Dijadikan sebuah profesional video klip yang gua kira memang digunakan sepenuhnya sebagai bahan promosi untuk memperkenalkan Dicktracy secara menyeluruh bermula tahun mereka aktif menyertai pertunjukkan2 pentas. Gua juga beranggapan Disconsolate antara track2 awal ciptaan Dicktracy selepas EP pertama dahulu kerana nampak perbezaan direction music jika dibandingkan dengan konsep mereka terdahulu. Punya chorus yang agak mellow.


Cold menyusul sebagai single untuk 2013. Sedikit berlainan track ini yang lebih perlahan tempo nya dan gua rasa susah jugak untuk dibawa live kecuali dengan latihan mencukupi kerana ada sikit2 offbeat untuk track ini. Juga menggunakan formula chorus yang mellow dan penggunaan minor chord yang membuatkan track ini punya feel yang sedikit tertekan.


Fractions adalah track terbaru yang di beri preview awal sebelum EP ini dikeluarkan. Penghasilan video klip sebagai promosi untuk EP ini adalah satu tindakan yang bagus untuk tujuan marketing. Ini sebuah track yang paling menarik pada gua. Chorus yang catchy walaupun dinyanyikan dengan clean vocal. Riffing yang punya groove yang baek. Tidak dilupakan untuk track ini Dicktracy membuat penampilan istimewa pemain gitar Rafiq dari Dead Eyes Glow.

Drift Away juga merupakan rakaman semula dimana track ini turut terkandung didalam EP terdahulu. Juga hasil akhir rakaman semula ini menakjubkan jika dibandingkan dengan rakaman terdahulu. Tidak terlalu laju namun masih berat untuk sound intrument yang dirakam.

Untuk sound produksi, gua memang bagi A+++ sebab sound yang keluar dari EP ini memang profesional dan menghentak gegendang telinga gua tanpa belas kasihan. Kredit kepada semua line up terlibat juga sound engineer untuk rakaman kesemua lagu. Tidak dapat disangkal lagi produk ini memang antara terbaek untuk 2014 dari segi sound produksi. Gua juga beranggapan sound gitar yang dihasilkan cukup berat dan low benar bunyi nya. Bass juga cukup melantun bersama hentakkan drum yang konsisten. Vocal adalah antara kekutan utama Dicktracy. Ok, kata2 akhir gua rasa Dicktracy sudah boleh berkira2 untuk full-length pula selepas ini.

Reboot (EP 2014) boleh diperolehi hanya dengan harga RM5 by hand. Sesuatu yang cukup berbaloi untuk produk yang memuaskan ini. Dapatkan Reboot (EP 2014) dengan menghubungi Dicktracy melalui laman sesawang mereka yang kami sediakan dibawah ini.

Email
Facebook
Myspace
Twitter
Bandcamp
Youtube

Ahmad Ra1m1 - Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti (Demo 2014)

Gua dimaklumkan CD demo kedua bertajuk Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti ini telah dipos ke alamat kediaman gua. Satu cabaran sebenarnya untuk gua buat review music ambient ni. haha.. Memandangkan asyik ditujahi gegendang telinga oleh beberapa produk baru tempatan yang seangkatan dengannya seperti Sial, Delusi, gua rasa tiada masalah untuk gua review demo kedua dari Ahmad Ra1m1 ini. Untuk pengenalan music ambient Ahmad Ra1m1 anda boleh klik (SINI) untuk baca review demo pertama beliau terdahulu.

Cover artwork, layout & photography by Ahmad Ra1m1

Tracklist :

1 - Na Tasya Pratima Asti
2 - Kalki Avatar
3 - Narashangsa
4 - Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti

Kesemua rakaman dijalankan di Faithcraft Studio, Kangar Perlis. Ahmad Ra1m1 bertindak sepenuhnya dalam hal ehwal rakaman demo ini yang dilakukan selama 5 hari sahaja sekitar November 2014. Kesemua instruments, programming dan vocal oleh Ahmad Ra1m1.

Na Tasya Pratima Asti dari musical nya seperti biasa untuk bunyian ambient ia adalah seakan awang-awangan. Merujuk kepada penerangan pada cover sleeve, tajuk track ini lebih kepada penerangan berkenaan perkara tauhid.

Kalki Avatar track berdurasi 11 minit lebih. Menggunakan instrument gitar berdistortion yang dimainkan bersahaja. Berlatarkan sedikit bunyian seakan industrial (tidak seperti Godflesh atau Infectious Maggots) dalam tempo perlahan. Kalki Avatar sebenarnya gua seakan spontan dikala dalam penulisan (terhenti sekejap sebenarnya penulisan untuk demo ini) ada melihat sebuah video seorang ulamak yang membuat pentafsiran bahasa2 Sanskrit lama dari beberapa agama. Track ini diterjemahkan tanpa sebarang kata2 namun di tukar kepada bunyi-bunyian. Juga kearah keagamaan. iaitu berkenaan utusan terakhir. Kembali kepada bunyian yang dihasilkan mungkin kedengaran agak keras distortion gitarnya namun ia masih termaktub didalam chord2 yang dimainkan setiap instruments yang terlibat.

Narashangsa terpaksa membuatkan gua mentelaah sikit erti maksudnya di google. Ok, berbalik kepada bunyian track ini, ianya bermula dengan plucking gitar yang agak menenangkan. Ada sample yang sudah menghampiri seakan bunyian suara manusia. Ok, bunyi keyboard/synth yang gua pasti punya kesamaan dengan apa yg selalu gua dengar didalam lagu2 Au Revoir sendiri.. Hahahaha.. Perubahan mood berlaku pada suku pertama track dengan tempo sedikit sahaja lebih pantas dari sebelumnya. Ok, untuk suku terakhir track gua seakan tidak faham apa yg mahu disampaikan dengan bunyian2 yang agak menampakkan sedikit perasaan caca merba antara sesuatu yg mudah dan sesuatu yang kalut. Tak faham apa gua tulis? Dapatkan CD ini dan sila layan secara detail dan berseorangan. Hahaha..

Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti merupakan track kedua terpanjang. Merupakan tajuk demo ini. Sedikit industrial pada awalnya sebelum distotion gitar menyerang. Untuk penerangan maksud tajuk track ini ia mungkin sedikit "berat" untuk dihuraikan. Gua sarankan anda pembaca untuk rajinkan diri mengkaji maksud nya. Ok, ini track yang agak lain cara penulisannya jika dibandingkan dengan 3 track awal. Penggunaan banyak chord (merujuk kepada gitar dan keyboard). Gua geleng kepala juga apa yang mahu dibuat oleh penulis lagu ini untuk pertengahan lagu. Hahaha..

Secara keseluruhan, gua beranggapan CD demo bertajuk Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti ini memerlukan penghayatan penuh ketika mendengarnya. Perlu masa untuk mengkaji apa yang mahu disampaikan. Gua juga beranggapan adakah ini sekadar bunyian suka2 atau ianya karya yang dihidupkan hasil pertapaan untuk memasukkan maksud apa yg dimahukan kepdalam idea penghasilan bunyian. Haha pasti anda pembaca juga pening dengan apa yg gua tulis.

Seperkara lagi, penerangan2 berkenaan setiap track adalah menuju konsep keEsaan dan Tauhid. Satu elemen yang tidak ada kena mengena dengan nasyid jika dilihat pada penghasilan music nya. Mungkin juga sekadar penerangan pada cover sleeve mampu membuatkan anda pendengar/pembaca cover sleeve "dapat" sesuatu dari apa yg cuba disampaikan.

Ok, Ekam Sat Viprah Bahudha Vadanti boleh didapati dengan harga RM16 dengan pembelian secara pos. Hubungi Faithcraft Productions untuk copy anda.

Faithcraft Productions
Blogspot
Email
Facebook

VotW : Sock Puppet Parody

Adoi.. keras perut tengok.. kasi layan lah video2 ni..

Stainer - Raining Bleach

Static Cling - Sew It

Smellvana - Smell Like Teen Hamper

Rage Against The Washing Machine - Searching For The Lost Sock

Sox Pistols - Anarchy In The Sock Drawer

Boleh lawat laman facebook, twitter geng2 puppet ni..

Facebook
Twitter
Bandcamp
Youtube

Zoghnity - Promo 2014

Gua sebenarnya xtau sangat berkenaan band ni.. Pertama kali nampak dalam flyers gig Extreme Ist Law - Live Desecration 2014 yang bakal berlangsung pada 27/12/2014 di Alinjiran Garden, Keningau Sabah. Zoghnity dinyatakan telah wujud sekitar 2009. Terkini Zoghnity yang membawa genre Unholy Black Metal dari Tawau Sabah ini telah menghasilkan sebuah promo tape yang mngandungi 2 buah track.

 Satanel Azaziel - Vocal/guitars
Syedtan Lakhuus Kaos - Guitars
Damak laiho666 - Bassist
Crucifix Beheading - Drums

Zoghnity - Promo 2014

Tracklist :

1 - Cult Ov Satan
2 - Pagan Blood

Tidak banyak info disertakan didalam cover sleeve termasuk infomasi berkenaan rakaman.

Cult Ov Satan merupakan sebuah track yang cukup laju, gelap dan kejam. Sebuah track yang punya konsisten yang bagus dalam permainan instrument untuk tempo yang pantas. Sesuatu yang menarik track ini punya solo gitar yang berjaya memecah kegelapan music Black Metal yang agak orthodok sebegini.

Pagan Blood masih mengekalkan mood sama seperti track pertama. Riffing yang sememangnya cukup memberi tekanan dan hentakkan drum yang lebih menggila. Zoghnity benar2 memainkan irama Black Metal yang pantas.

Secara keseluruhan, gua beranggapan Promo 2014 ini mungkin adalah pengenalan kepada apa yang Zoghnity hasilkan untuk promosi pertunjukkan pentas. Dengan membawa konsep Black Metal yang agak kelam dan gelap, Zoghnity boleh gua golongkan sebagai band Black Metal yang agak orthodok atau old school. Corak music yang mengejar kelajuan (gua fokus pada drum) disamping pengulangan riffing yang punya mood menyeksa! Gaya bawaan vocal juga masih berada dalam kondisi apa yang selalu didengar dari band2 Black Metal lain. Sukar juga untuk mencari trademark music Zoghnity hanya berpandukan pada 2 buah track yang terkandung didalam Promo ini. Sesuatu yang agak bagus ialah Zoghnity antara band Black Metal yang mampu membawa tempo laju dengan konsisten untuk bpm yang tinggi. Seperkara yang perlu dinyatakan,boleh jadi Zoghnity adalah band Black Metal yang anti-melodic!!! hahaha straight forward!

Dari segi sound produksi, ia seakan demo yang gua sendiri tak pasti adakah ia nya adalah rakaman secara live atau track by track. Sound yang separa raw namun masih mampu dihadam bunyi setiap instrumentnya.

Ok, Promo 2014 ini mungkin masih boleh diperolehi (jika masih ada kerana limited untuk 33 copies sahaja) dalam format kaset dengan dirilis oleh Roots Active Productions (Thailand) setelah format CD telah sold out. Hubungi email Zoghnity atau Roots Active Productions jika anda masih mahukan copy untuk kepuasan telinga anda.

Email
Facebook

Krigssystemet - Who's Next To Be The Fucking Government? (Demo 2014)

Apabila Darkthrone menukar arah dari Black Metal kepada Metal Punk, boleh dilihat dengan ketara kemunculan band2 yang membawa konsep seumpama apa yang dilakukan Darkthrone. Juga tidak dapat disangkal band2 yang agak obscured sebelum ini yang membawa konsep sebegini, tiba2 menjadi perhatian dan di carigali oleh pendengar2 dan peminat music sebegini yang rata2 adalah pendengar dari kalangan mat Punk yang berjiwa Metal dan sebaliknya. Ok, cukup dengan mukadimah itu. Krigssystemet merupakan sebuah band baru (pada firasat gua sebab xpernah nampak sebelum ni) yang memperjuangkan irama Metal Punk yang menjurus seakan Swedish Punk. Agak misteri juga kerana band ini hanya menggunakan nama seperti Small di posisi drums, Medium diposisi vocal dan gitar manakala Big diposisi bass. Who's Next To Be The Fucking Government? merupakan tajuk kepada demo tape pertama yang dipasarkan dalam kuantiti agak limited baru2 ini.

Who's Next To Be The Fucking Government (Demo tape 2014)

Tracklist :

1 - Intro
2 - Who's Next
3 - Fool Life
4 - Media Massacre
5 - Am I Your Punk?
6 - Faceless Scum

Agak terhad infomasi yang disertakan didalam cover sleeve yang disertakan. Tidak dinyatakan studio rakaman dan siapa yang bertanggungjawap dalam proses rakaman demo tape ini.

Intro berdurasi seminit lebih dengan serangan gitar berdistortion dan drum yang kearah D-Beat. Tidak banyak boleh dikatakan. ok, skip ke track kedua.

Who's Next cukup kuat pengaruh Metal Punk nya. Jelas permainan drum style D-Beat dicampur riffing Punk yang dalam kelajuan seakan sedikit Exploited. Namun jelas ada pengaruh Darkthrone dan sedikit Motorhead.

Fool Life semakin laju rentaknya. Music yang semakin straight forward disamping pengulangan beberapa riffing. Chorus yang bersemangat.

Media Massacre seakan sambungan dari track terdahulu. Masih straight forward flow lagu nya.

Am I Your Punk? bermula pantas walaupun tidak terlalu laju tempo nya seperti track2 awal. Apabila gua mendengar untuk beberapa kali, seakan ada pengaruh kuat dari Darkthrone dalam penciptaan riffing untuk track ini. Ok ini track paling panjang durasi nya yang mencapai 2 minit.

Faceless Scum merupakan track terakhir yang pada gua paling gila dan havoc. Paling sesuai dibawa untuk pertunjukkan pentas. Pasti akan berlaku moshpit yang menggila!

Secara keseluruhan gua beranggapan ini sebuah demo tape yang bagus juga walaupun rakaman agak separa raw dengan kualiti sound produksi yang sederhana namun untuk status "demo" boleh dikira bagus! Setiap instrument jelas kedengaran dan sound yang dihasilkan cukup organik! Krigssystemet mungkin jika diberi sedikit masa lagi mampu menyaingi band2 sealiran sama seperti Snäggletooth, Vaarallinen dan terbaru ada gua dengar band nama Black Demon yang macam sama aliran jugak. Gua harap Krigssystemet bertahan lama dan menghasilkan material pada masa hadapan.

Gua xpasti adakah demo tape Who's Next To Be The Fucking Government? ini masih boleh diperolehi kerana ia nya dikeluarkan dalam kuantiti yang cukup limited iaitu sebanyak 33 copies sahaja. haha. Jika anda terlihat ada yang menjualnya sila grab cepat2.


Cuba hubungi 3 label ini untuk copy anda. Itu pun jika masih ada saki baki.

- Blood of War Records
- Hellforced Records
- Bebal Mailorder 

Medieval - Anthems Of Destruction (Demo 2013)

Medieval merupakan sebuah band beraliran gelap yang terdiri dari line up beberapa band Black Metal tersohor tanahair iaitu Bazzah, Knightwar dan Conqueror. Terkini diberitakan line up Medieval terdiri pula dari line up band2 seperti Bazzah, Penakluk, Claw dan The Dirty Dogs. Telah wujud sekitar 2001 dan menghasilkan sebuah demo bertajuk Something in the Dark. Setelah sekian lama menyepi pada 2013, Medieval kembali dengan demo tape terbaru berjudul Anthems Of Destruction.
Medieval dianggotai oleh Moondusk (Vocal), Rigor Mortis (Guitars), Tzephu (Guitars) dan Wariod (Bass).

Layout dan design oleh Azrin

Tracklist :

1 - Battlefield
2 - Taste Of Victory
3 - Thou Shat Suffer (Unreleased Bonus Track)
4 - Lords Of Chaos
5 - Halloween (King Diamond Cover)

Anthems Of Destruction (Demo 2013) melalui proses rakaman di TDD Studio, Shah Alam sekitar tahun 2003. Tidak dinyatakan sebarang info berkaitan sesi rakaman dan Anthems Of Destruction (Demo 2013) dikeluarkan oleh Gempita Records.

 

Battlefield sebuah track yang seakan mengejar kelajuan. Bersesuaian sebagai track pertama dan pengenalan, jelas elemen Thrash sehingga Death dan menjurus juga sedikit ke arah Black Metal. Permainan drum yang padat dan solo gitar bergulung-gulung sehingga tamat track.

Taste Of Victory masih punya mood sama seperti track pertama namun lebih kedengaran Black Metal nya padu dan laju. Vocal juga lebih ngeri cara penyampaiannya. Perubahan mood berlaku pada pertengahan track sebelum kembali kelam pada suku terakhir track.

Thou Shat Suffer (Unreleased Bonus Track) bermula dengan sample bunyi dialog sebelum music segera menerkam gegendang telinga. Suku pertama Medieval masih mengekalkan apa yg dilakukan dalam komposisi 2 track terawal dimana maksud gua iaitu elemen2 Thrash Metal. Juga menarik apabila duo gitar berlawanan pada sebelum suku terakhir track.

Medieval - Lords of Chaos

Lords Of Chaos bermula cukup garang dan ngeri sekali ditambah dengan cara nyanyian Moondusk yang cukup merbahaya. Sebuah track yang bermula cukup old school, kelam dan mengerikan. Antara track terbaek dari demo tape ini.

Halloween merupakan sebuah track saduran dari King Diamond. Tidak banyak yang boleh dikatakan namun nampak Medieval tetap berjaya membawa track ini dengan baek

Dari segi sound production gua masih boleh memuji apa yang dihasilkan Medieval walaupon sound yang terakam agak sedikit raw dan bunyi gitar yang agak tajam. Ini kerana material ini adalah berstatus "demo". Ianya masih boleh dihadam tanpa sebarang cacat cela. Mungkin sedikit kekurangan apabila mendengar drum track yang ada kemungkinan besar dari penggunaan drum machine. Selain dari itu band yang boleh juga disifatkan agak misteri ini dan label Gempita Records hanya mengeluarkan demotape ini dalam kuantiti 100 copies sahaja. Jika anda ternampak ada distro yang menjualnya, sila grab untuk membuktikan anda antara supporter music gelap tanahair.

Medieval
Metal-archives

Gempita Records
Email
Blogspot
Bandcamp

The Casket - Rise The Undead (2014)

The Casket merupakan antara band yang memperjuangkan irama Death Metal. Band yang berasal dari Sabah ini terdahulu telah menghasilkan sebuah EP bertajuk Am I Dead pada 2012. Bersama label Earblast Records, The Casket sekali lagi tampil tetapi kali ini dengan sebuah album penuh bertajuk Rise The Undead yang secara rasmi dipasarkan pada 1 November 2014.

The Magoth - All Vocals
The Zombie - Guitars, Bass & Drums

Artwork & layout oleh Ironworx Gravefix

Tracklist :

1 - Intro: Realm of Chaos
2 - Rise the Undead
3 - The Skeletonia
4 - Virus Kematian
5 - Zombie Invasion
6 - Wound That Never Be Heal
7 - Vaccine for My Blood
8 - Infected
9 - Slave to the Grind (Skid Row cover)

Rise The Undead melalui proses rakaman di Jenazath Studio, Ampang sekitar 5 Oktober 2013 sehingga 6 Julai 2014. Rakaman vocal pula dilakukan di Chromatic Studio, Sandakan Sabah sekitar 13 Julai 2014 dan diselenggara oleh Sutrisno. Proses mix dan mastering dilakukan oleh Mr Zombie di Jenazath Studio.

Gua beranggapan album ini sudah punya konsep Death Metal nya yang tersendiri. Beberapa track yang benar2 boleh mengajak pendengar layan seperti Zombie Invasion, Wound That Never Be Heal dan Infected ternyata berhantu! Vaccine For My Blood yang merupakan sebuah instrumental pula seakan satu ekpresi gitarist untuk idola2 gitar hero dunia. Slave To The Grind iaitu track saduran dari Skidrow memang jauh beza bunyinya bila di Death Metal kan. Hahaha..

Secara keseluruhannya, gua boleh katakan Rise The Undead adalah sebuah album yang bagus. Cuma dari segi sound produksi, jika proses mix dan mastering dilakukan dengan lebih baek ada harapan ini antara album yang boleh meletup. Sound gitar tidak terlalu bingit dan tidak juga terlalu raw. Mungkin boleh diupgrade perkakasan rakaman untuk material akan datang.

Dari kontek music, gua beranggapan Rise The Undead sebenarnya merupakan sebuah album yang agak kuat dengan idea2 Death Metal yang tepu. Riffing, stroke drum dan melodi vocal yang mampu mengajak pendengar berheadbang!!! Idea yang jelas cukup banyak hasil ciptaan The Zombie selaku penulis lagu2 untuk album ini. Seperkara lagi gua dapat perhatikan solo2 gitar yang seakan punya identiti tersendiri untuk music The Casket. Agak mendayu dan penuh feel. Vaccine for My Blood adalah jawapan kepada solo gitar yang cukup feel yang gua katakan ini.

Rise The Undead (2014) boleh diperolehi dengan harga RM20 by hand dan RM30 untuk pembelian secara pos. Anda boleh menghubungi Earblast Records untuk tujuan pembelian. Link telah kami sediakan dibawah preview video dibawah ini.

The Casket - Rise The Undead (Preview)

The Casket
Email
Facebook

Earblast Records
Email
Facebook

Jugra - Huligan! (EP 2014)

Band pelbagai genre dari Selangor telah menerbitkan EP terbaru untuk tahun 2014 yang berjudul Huligan!. Keluaran ini sedikit berbeza daripada terbitan-terbitan sebelum ini rata-ratanya membicarakan mengenai semangat patriotik (secara general). Untuk Huligan!, Jugra menukar arah semangat membara (sebenarnya masih menerapkan kecintaan negara dan patriotik) kepada scene bola sepak negara. Saya menyukai idea sebegini kerana menampakkan mereka tidaklah tertumpu kepada satu-satu topik. Jelasnya Huligan! memang bertumpu kepada bola sepak dan semangat terhadap pasukan negeri (khususnya Serlangor) dan Harimau Malaya. Kena pulak kita baru benam Singapura 3-1 tempoh hari, ewah! Macam disebut tadi, EP ini memang ditujukan kepada scene bola sepak Malaysia, di bahagian kredit penuh ditujukan chapter-chapter penyokong seluruh Malaysia.


Daeng Andika - Bass, Vokal
Daeng Hitam - Gitar
Daeng Lumania - Dram


Senarai trek Huligan!*:
1. Hari Perlawanan
2. Gergasi Merah Kuning
3. Huligan!
4. Malaya, Satukan Jiwamu

*Huligan! dirakam di Studio Bandar Klang, Selangor pada Mac 2014.

Hari Perlawanan - Trek pembukaan ini menyebabkan saya syak EP ni lebih kepada Rehersal disebabkan bunyinya yang raw iras-iras sesi latihan. Merupakan intro saja dengan mengulang-mengulang chant 'Hari Perlawanan!'. Saya mengikuti perjalanan karier muzik Daeng Hasri dari zaman beliau bermain Black Thrash Metal sehingga sekarang, dan nampaknya ada satu isu yang masih kekal: kualiti rakaman yang rabak.Saya tak pasti nak kata saya tak menyukai kualiti raw kerana ada release daripada band-band beliau yang enak didengar raw, tapi untuk EP ni...saya rasa elok sahaja dibuat lebih bersih.

Gergasi Merah Kuning - Ah sungguh punk/oi sekali! Daripada gaya nyanyian sehinggalah kepada solo gitar yang predictive dan minimal, semuanya begitu punk luar dalam. Merupakan lagu asal UltraSel Curva, dan digubah semula Jugra. Saya menyedari ke mana hilangnya vokal Black Metal dalam EP ini? Sekurang-kurangnya beri sedikit edge kepada release ini. Tanpa vokal Black Metal, EP ini hanya berdiri sebagai punk rock/ oi! sahaja. Not bad though...

Huligan! - Masih bergaya punk/oi!. Vokal nampak lebih bebas di trek ini dengan nyanyian selamba, bukan jenis terjerit-jerit tapi bukanlah poppy macam easycore/pop punk. Senang cakap rasa macam dengan punk rock 70s lah. Solo gitar merayau dalam trek ini, saya geleng kepala sahajalah haihh. Snare berbunyi teenggelam-timbul disebabkan EP ini direkod live (sebab tu saya ingat ini Rehersal). Barangkali masalah dengan miking.

Malaya, Satukan Jiwamu - Trek terakhir ini menawarkan variety genre. Kejap RAC, kejap ada Thrash Metal, kejap santai samba. Dan ada back up vokal, ya ada back up vokal. Tiadalah yang mindblowing, tapi masih decent. Saya masih kurang gemar kualiti rakamannya.

Jugra - Promo EP

Selepas habis mendengar EP ini, saya terfikir adakah Jugra akan bermain stail dan topik sebegini? Daeng Hasri menegaskan bahawa ini adalah one off style sahaja dan lebih kepada tribute kepada scene bola sepak. Well, okay. Saya cuma ingin keluaran Jugra akan datang berkualiti lebih baik, baik daripada segi rakaman mahupun penulisan lagu/lirik. Tapi ini punk rock/oi (atau dalam term lain, RAC), kita main simple saja! Anda mungkin menyukai keluaran ini.

Akhir kata, Majulah Sukan Untuk Negara.

Untuk lebih maklumat dan mendapatkan EP ini, ajukan pertanyaan ke:

Facebook Jugra
Facebook MTD Production