Editors' Pick: 2015 Best Releases & Music Videos


Loading...
Loading...
Loading...
Loading...


Sememangnya bebelan gua untuk The Best of 2015 ini gua nak mulakan dengan maaf sebab 2015 nafsu mendengar gua agak tidak rakus seperti tahun2 sebelum ini. hahaha.. Pun begitu, sikit tak sikit jugak lah isi2 dari bank hanyut kepada label2, distro dan wakil2 penjual fizikal2 copies yang gua tangkap secara by hand atau pun melalui sokongan dari posmen yang sudah seakan akrab dengan gua sebab selalu hantar CD, kaset bagai ke rumah gua. Untuk dapatkan 5 rilisan terbaek pada gua untuk 2015 adalah satu penyeksaan sebenarnya bila menjelang penghujung tahun. Ok, ini gua bagi 5 album yang kalau ikut  cerewet gua adalah album2 yang betul2 buat gua teruja, buat gua berfikir, buat gua tabik, buat gua rasa lain betul dari apa yang diorang buat sebelum ni dan buat gua kata apa yang gua dengar tu diluar kemampuan manusia biasa2. Akhir sekali ia nya makan masa yang lama untuk buat gua boring. Err buat masa ni gua belum boring lagi dengan 5 album pilihan gua ini. Ok, bawah ni dah start, pilihan terbaek gua Contramen untuk 2015.

 Mgła - Exercises in Futility

Sememangnya gua antara pendengar baru band dari Poland bernama Mgła ini. Exercise in Futility merupakan album penuh ketiga mereka. Mgła boleh dikatakan antara band yang sedang meningkat naek dan menjadi sebutan pendukung muzik gelap serata dunia. Mereka boleh gua katakan bukan nama2 popular atau sell-out, mereka adalah band yang membawa muzik yang penuh emosi, tekanan, kemurungan dan punya style tersendiri.
Mgła tidak bergantung kepada Black Metal yang bermelodic, mungkin serpihan2 sahaja, tidak terlalu doom, tidak terlalu mengejar kelajuan. Gua katakan Exercise in Futility mempunyai "soul" tersendiri. Dalam komposisi lagu, Mgła bijak dalam mengolah riffing2 mudah namun punya sentuhan tersendiri sehingga mampu membuatkan pendengar berasa seperti di alam tertentu. Satu lagi gua katakan ini antara produk yang sedap didengar dan lambat benar nak datang rasa jemu walaupun berpuluh2 kali gua layan album ni. Sound produksi cantik, tone gitar yang tidak tajam dan gua cukup berminat dengan permainan drum mereka. Muzik mudah namun berjaya di pelbagaikan dan tidak menunjuk-nunjuk seperti Dream Theater. Hahaha jangan marah ya..
- 8/10 -

 Nile - What Should Not Be Unearthed

What Should Not Be Unearthed pada awal nya dikeluarkan sebuah single bertajuk Call for Destruction. Awal2 lagi sudah mengundang kontraversi berkenaan liriknya. Karl Sanders seorang manusia gilakan peradaban Arab mungkin juga lebih lebih pengetahuan nya dari anda Melayu2 imperial yang membaca tulisan gua ini. Ok, sudah..kang jadi lebih kontraversi. Album ini pada gua antara hasil 2015 paling angkuh dengan kemantapan, teknikal dan kemampuan kuasa manusia separa robot. Kesedihan gua pada album terdahulu berjaya diubat dengan album ini. Ianya seakan sambungan dari apa yang dilakukan ketika Those Whom The Gods Detest (2009). Sound produksi yang betul2 meletup, tone gitar yang kembali lemak berkrim dan komposisi lagu yang cukup tight. Nak cari ruang kosong pun payah. manusia2 gila seperti Karl Sanders dan pembanting drum hybrid separa robot George Kollias antara penulis utama lagu2 Nile kali ini. Dapatkan CD atau vinyl What Should Not Be Unearthed jika anda rasa anda bukan mat Death Metal yang poser!
- 8.5/10 -

 Lamb Of God - VII Sturm Und Drang

Terus terang gua adalah pendengar Ashes of the Wake (2004) dan Sacrament (2006) dan gua agak malas nak dengar Lamb of God untuk 2 album seterusnya. Dengar pun acah2 jek. Tapi 2015, setelah Chris Adler (drum) dilamar Megadeth dan Randy Blythe begitu kerap sekali dijemput untuk album2 projek seperti Teenage Time Killers, Metal Allegiance juga gig tribute Suicide Silence, gua beranggapan Lamb of God yang sedang terperap di studio rakaman bakal menghasilkan sesuatu yang mungkin agak lain dari apa yg dilakukan sebelum ini. Ya, album ketujuh bertajuk VII :Sturm Und Drang ini boleh dianggap antara album terbaek Lamb of God setakat ini. Antara album yang terlaris dipasaran US dan UK. Groove Metal yang mana gua simpulkan berada dalam kelasnya tersendiri dan kredit terkuat mungkin harus diberi kepada Chris Adler yang dah lama gua perasan triplet2 pelik yang dihasilkan untuk lagu2 Lamb of God. Juga growl Randy Blyde yang sudah mula dicampur gaya bernyanyi (gua perasan sangat cara Phil Anselmo dari pantera nyanyi) sejak album Sacrament. Track paling berhantu tak lain tak bukan ialah 512.
- 7/10 -

Cradle Of Filth - Hammer Of The Witches (2015)
Nuclear Blast Records

Mesti ada yang kata "elehhh Cradle of Filth...tipikalnya pilihan terbaek engkau!!!". Ok ni gua cite sikit... Gua adalah pendengar tetap Cradle of Filth dari album The Principle of Evil Made Flesh (1994) sehingga Midian (2000). Mungkin gua suka stroke drum Nicholas Barker barangkali kalau merujuk pada tahun gua taksub dengan Cradle of Filth ini. Hahaha.. Keluaran2 selepas Midian gua rasa kurang umphhh sehingga terus terang gua hanya dengar album2 yang rilis dengan acuh tak acuh sahaja. Sehingga single pertama Right Wing of Garden Tryptich diperdengarkan gua masih jual mahal untuk layan Cradle of Filth. Apabila Hammer Of The Witches dikeluarkan, gua cuba2 dengar dan... ahhh lain macam kali ini. Gua rasa lagu2 album ni "kaya" dari segi idea riffing2 serta solo2 gitar yang benar2 mencengkam dan rock! Ini boleh gua anggap sebagai kembalinya Cradle of Filth ke landasan yang betul dan music yang dihasilkan jauh maju dari album2 sebelum ini walaupun mereka masih mengekalkan konsep dari awal dahulu. Gua cuba kaji apa sebab kelainan ini. Mungkin juga kemasukkan 2 gitarist baru iaitu Marek "Ashok" Smerda dan Richard Shaw memberi dimensi baru dalam penulisan lagu2 di dalam Hammer of the Witches. Ini album yang wajib kepada follower Cradle of Filth yang rasa boring dengan album2 sebelum ini.
- 7.5/10 -

Anathema - A Sort Of Homecoming (2015)
Kscope Music

Ini antara terapi kurang berat yang kerap jadi teman gua bila rehat2. Ia nya adalah sebuah live album yang turut divisualkan dalam bentuk DVD. Rakaman yang solid, santai dan mutu bunyi rakaman yang paling jelas dan memuaskan hati dan gegendang telinga gua untuk 2015. Sangat2 profesional dari segala segi untuk album ini. Lagu2 yang mententeramkan jiwa dan boleh saja didengari oleh semua peringkat umur. Antara pilihan jika anda rasa anda rock yang malu mengaku anda dengar pop. Hahahaha... Progres band yang berasal dari Doom/Death yang beransur2 perlahan sehingga sekarang menjadi Progressive Rock. Jika anda punya DVD live ini, lihatlah sendiri betapa indahnya stage, lokasi, sistem lampuan untuk persembahan live ini. Sekali lagi gua cakap, ini sebuah album yang solid, santai dan profesional.
- 9/10 -

Behemoth - Messe Noire

Untuk music video terbaek, lagi sekali gua memilih kerja gila Nergal dan Behemoth serta crew2 penerbitan music video bertajuk Messe Noire. Music video ini dikeluarkan sekitar April 2015, satu tempoh masa panjang dalam pembikinan music video ini kerana Messe Noire adalah track yang terkandung didalam album The Satanist (2014). Mungkin gua agak cerewet dalam melayan music2 video yang betul2 boleh buat gua teruja dan hadap dengan penuh teliti. hahaha.. Setakat ini Behemoth dan Tool antara band2 gila yang boleh bikin gua benar2 hargai kerja seni mereka terutama dari segi seni visual sebegini.

********************************************
Entry The Best of 2015 kali ini mungkin nampak macam bias dari gua sebab tak nampak pun local band yang gua selit. Bukan tak bagus tapi 5 diatas tu adalah top 5 pilihan gua. Beberapa rilisan tempatan yang buat gua terkejut, bermutu dan boleh jual luar negara pada pendengaran gua seperti Dissectomy - New Tyranny Unsurpassed, Suffer Remain - Impaled Humanity, Tools Of The Trade - Proclamation, Humiliation - Under the Siege of Invasion. Maaf sekali lagi jika anda rasa anda punya album yang bagus tapi tak masuk dalam list gua sebab.. 1-mungkin CD/kaset/LP anda gua tak dengar atau tak sempat dengar dan nombor 2-tak boleh lawan senarai yg gua list diatas.. hahaha..

Harapan gua untuk 2016 dari rilis tempatan kalau boleh masih sama macam 2014 dulu... Hahahaha.. 2 band lama yang gua tunggu2.. Brain Dead dan Infectious Maggots. Faktor usia gua harap akan mereka ketepikan sebentar mungkin untuk kepuasan pendengar, peminat dan pembeli material2 mereka. Juga gua nantikan buah tangan terbaru dari band2 seperti Bannbodo yang kembali semula dalam suku terakhir 2015, kem Aru bersama Koffin Kanser yang lama tanpa album penuh dan gua tak puas dengan Virus (EP 2014). Herriot juga dijangka akan mengeluarkan album baru pada suku pertama 2016 dengan album bertajuk The Flame of Discontent. Kepada yang baca apa yang gua tulis ni, sila support karya2 mereka ini. Ini usaha mereka yang cuba jauhkan dari "kelemauan" tipikal label2 cari makan dengan mengitar semula album2 lama. Gua boring tapi itu yang terpaksa syarikat rakaman lakukan dan lu orang terpaksa hadap dan telan lagu2 basi ini kerana lu orang jugak yang kuat download. Cehhhh!!!

Untuk keluaran luar negara, banyak jugak yang gua tunggu2. antaranya Abbath bersama band baru yang menggunakan namanya dan Immortal dengan kudrat Demonaz pertama kali tanpa Abbath. Juga Rotting Christ yang bakal tampil dengan album baru bertajuk The Ritual. Dimmu Borgir pasti muncul dengan rakaman terbaru, Meshuggah jaguh matematik dunia juga sudah menyatakan akan bertapa distudio setelah tamat tour eropah. 


Tentang Penulis

Contramen adalah pengendali bersama Dissecting the Euphony dan bercita2 nak jadi Max Cavalera.














Iskra - Ruins (2015, full length)

I have been following Iskra ever since 2009, for solely for the hype of 'Blackened Crust' genre. At the time when Black Metal giants like Darkthrone and Satyricon started to gravitate to punk sound, I'd begin wonder, are punk bands doing the complete opposite? In fact, many punk bands did. But only Iskra managed to combined both genre effortlessly. To be completely honest, Blackened Crust is redundant, as punk and metal both share the same traits and roots. So... what's with the hype? I guess it's just to break the stereotype that punk can't play metal and vice versa. Anyway, yeah... Ruins.


Ruins is their third full length and as they progresses, more Black Metal influence is apparent and less Crust Punk they have become, musically speaking. Lyric-wise, they are still punk as fuck. While I was let down by Bureval (a really heavy crust-black metal influenced record but lack of dynamic) and my interest waned after that, I got into Iskra again after they covered Marduk track (The Leveling Dust) in the split album with Doom Siren and hoping the upcoming release something ferocious like that. My wish is granted.

Ruins left me suffocated with its unforgiving speed and dynamic. I could actually trace Immortal and Marduk influences all over the record, particularly the latter. I personally think this record is a success in a sense that while most of the tracks are lightning fast, they cleverly employ variety in tempo to avoid feeling the album a one dimension release. The song duration also played important role in keeping me focused throughout. If you are looking for Black Metal release without necessarily including Satan worshipping and ice, Ruins is a good start. Also, it's an excellent starter for those who curious about Blackened Crust.

8/10

Visit Iskra at: Facebook and their official website

Paradise Lost - Beneath Broken Earth


Could this be a start towards a right direction again for Paradise Lost? Digging the doom/death metal sound, this could passed as a lost track recorded in the 90s. 

Projek HK - Batalion Hijau Kuning (2015)

Kali terakhir gua dengar lagu pasal team bolasepak ni dari Jugra melalui EP diorang bertajuk Huligan (KLIK untuk baca) pada 2014. Terkini sebuah band baru Projek HK atau singkatan kepada Projek Hijau Kuning tampil dengan sebuah album bertajuk Batalion Hijau Kuning. Mendedikasikan album ini kepada pasukan bolasepak Kedah Darul Aman, album ini dikeluarkan secara indiependent oleh Projek HK sendiri dengan hasil bunyi audio yang membanggakan. Sebagai mukadimah Projek HK terdiri dari anak2 Kedah yang berkerjaya di Lembah Klang am nya. Projek Hijau Kuning dianggotai oleh Remy (Vocals), Zam (Vocals), Palie (Guitars), XfairuzX (Bass/Vocals), Fharees (Drums/Vocals) dan Tun Arab selaku pengurus. Ok, teruskan membaca..

 Cover artwork oleh Rosaiman Salim
Layout oleh Palie

Tracklist :

1 - Mara Hijau Kuning
2 - Kedah Serata Rata
3 - Pulon Kedah Pulon
4 - Ini Darul Aman
5 - Bangkit Wira Utara
6 - This Is Darul Aman
7 - Mengaumlah Harimau Malaya

Batalion Hijau Kuning (2015) melalui proses rakaman di 2 buah studio berbeza. Track 1,2,3,4, dan 5 dirakam, diadun dan mastering dilakukan oleh Ardy Hamdan di Nu Breax Studio. Manakala track ke 6 dan ke 7 dirakam dan diadun oleh Malik di Sound Story Studio. Batalion Hijau Kuning (2015) di keluarkan dan dipasarkan sendiri oleh line up band Projek HK.

Mara Hijau Kuning yang diletakkan sebagai track pertama punya mood seperti Final Countdown dari Europe. Mungkin feel keyboard yang bikin gua terus teringat akan lagu tersebut. Solo gitar dan chorus yang catchy menjadi senjata kepada track pertama ini.

Projek HK - Kedah Serata Rata

Kedah Serata Rata yang merupakan single rasmi bagi album ini ternyata punya feel yang boleh menaikkan semangat dan momentum pendengar terutama penyokong setia pasukan bolasepak Kedah Darul Aman. Ok, liriknya juga menarik (sila klik video berlirik diatas) dan cukup patriotik untuk pasukan negeri. Adakah ini bakal menjadi anthem terbaru kepada peminat bolasepak Kedah seperti yang telah dilakukan band skinhead Kedah iaitu Offside satu ketika dahulu? Pada gua ini track paling kuat (penyampaian vocal yang penuh feel, riffing dan chorus yang catchy serta solo gitar yang kena dengan mood lagu) dan percubaan sebagai single rasmi adalah satu langkah bijak Projek HK.

Pulon Kedah Pulon masih mengekalkan feel sama seperti track2 terdahulu. Development idea dari riff asas agak membanggakan. Banyak idea2 yang dicipta dari chord asas. Seperti biasa catchy adalah apa yang jelas sekali ditonjolkan oleh Projek HK untuk setakat track ke 3 ini. Ada sikit2 pengaruh Helloween.. Next...

Ini Darul Aman sebenarnya adalah rakaman semula single pertama berjudul This Is Darul Aman yang dikeluarkan setahun yang lalu. Ianya ditukar bahasa ke Bahasa Melayu. Track ini bermula dengan feel dan mood Power Metal walaupun tidak selaju Dragonforce. haha. Elemen gitar harmoni, feel-in solo agak bermaharajalela dalam track ini. Vocalist juga nampak berusaha bersungguh-sungguh dalam menyampaikan lirik. Hah siap twin pedal lagi.

Bangkit Wira Utara agak berlainan susunan lagu dan melodi vocal terutama di awal track. Satu percubaan berani. Menjadi atau tidak? Sila dapatkan CD ini dan dengar. Verse masih mengekalkan mood seperti track2 terdahulu. Cuma pada gua ia lebih kepada Rock yang tidak seheavy track2 terdahulu. Gua ada perasan ada part yang x brapa sampai key dalam nyanyian untuk track ini.

Projek HK - This Is Darul Aman

This Is Darul Aman adalah single pertama yang dihasilkan Projek HK sebagai pengenalan kewujudan mereka. Untuk rakaman terbaru boleh layan track ke 4 yang diberi nafas baru selain berbahasa Melayu.

Mengaumlah Harimau Malaya pada gua seumpama bonus track kerana ianya dihasilkan untuk ditujukan kepada pasukan bolasepak negara iaitu Harimau Malaya. Track ini kuat terutama pada solo dan feel-in gitar.

Dari segi sound produksi pula, apa yang dapat didengar adalah sesuatu yang membanggakan. Kredit kepada Ardy gitarist Naratu yang mengendalikan kerja2 rakaman, mix dan mastering untuk album ini. Sound yang keluar adalah profesional (kecuali 2 lagu terakhir yang telah dirakam awal) dan memuaskan pendengaran. Secara teknikal pula, lagu2 Projek HK jelas mempertaruhkan chorus2 yang catchy, riffing yang menggunakan chording yang mudah namun idea yang dipercambahkan untuk solo dan feel-in perlu diberi pujian. Pembahagian tugas untuk posisi vocalist untuk lagu2 tertentu mungkin membawa kelainan sedikit pada feel lagu2 tertentu. Vocal terbaek mungkin pada track Kedah Serata Rata dan Ini Darul Aman. Pendapat ikhlas gua, walaupun album ini kedengaran berat atau heavy, namun elemen catchy yang diterapkan masih dapat membuatkan setiap track mendapat airplay dari radio2 tempatan khususnya. Agak teknikal mungkin pada beat dan stroke drum yang agak komplikated untuk lagu2 sebegini untuk mendapat airplay.

Secara keseluruhan gua boleh kata apa yang dihasilkan Projek HK ini seakan satu usaha yang bagus untuk memertabatkan lagi sukan bolasepak tempatan. Mungkin selepas ini akan muncul lagi band2 yang membawa konsep yang sama terhadap pasukan bolasepak negeri masing2.

Batalion Hijau Kuning (2015) boleh diperolehi dengan harga RM20 by hand atau RM26 by postage. Hubungi Projek HK untuk sebarang urusan pembelian.

Facebook
Twitter
Youtube

Jugra - Jugra (2015)

Patriotik Metal adalah apa yang diperjuangkan oleh band berasal dari Selangor ini. Jugra yang terlebih dahulu menghasilkan beberapa rilisan dalam format split, demo dan EP. Terkini sebuah album penuh telah dihasilkan dibawah label Winter Solace Productions dari USA yang turut menggunakan nama Jugra. Band ini diwujudkan sekitar 2012 dan terkini dianggotai oleh Daeng Andika (Guitar / vokal), Daeng Kepalang (Bass / vokal), Daeng Lumania (Dram) dan Daeng Hitam (Gitar). Bercakap mengenai music bawaan mereka, ianya ternyata bukan pilihan umum terutama bagi penggiat muzik yang tidak menghadkan sebarang sempadan kerana apa yang dibawa oleh Jugra lebih mementingkan isu2 perkauman, asal usul Nusantara, kemelayuan dan semangat kebangsaan. Terlebih dahulu ingin gua nyatakan gua bukan pakar dalam muzik bawaan sebegini. Maaf jika band terasa dengan cara dan apa yang gua tulis. Hahaha

Logo oleh Exterminator
Artwork oleh Daeng Lissa

Tracklist :

1 - Daulat Jugra
2 - Darah dan Maruah
3 - Kebangkitan Bangsa
4 - Bangkit Malaya
5 - ... Dan Rampas Kembali Kedaulatan Kita
6 - Patriotik Metal
7 - Sumpah Anak Watan
8 - K.M.M

Jugra (2015) melalui rakaman di Mayhem Studio, Kampung Melayu Subang antara Mac hingga Jun 2013 (lama jugak rakaman ini terperap). Track 4 sehingga 7 melalui proses mix dan mastering oleh Daeng Andika manakala track 1,2,3 dan 8 dilakukan oleh Wil Alastor iaitu frontman kepada band Sauts Alastor.

Album ini memperkenalkan dua cara nyanyian iaitu clean dan scream oleh dua vocalist berasingan. Muzik yang dibawa mungkin pelbagai. Ada seakan skinhead Oi!, Black Metal dan Rock. Genre2 itu bukan digabungkan sebaliknya dikelaskan mengikut lagu2 yang terkandung didalam album ini.

Dari segi sound produksi mungkin ada kelainan dari segi mutu bunyian mengikut track2 yang telah melalui proses adunan dan mastering oleh 2 individu berbeza. Pada pengamatan gua, track2 yang diadun dan melalui proses mastering oleh Wil Alastor (track 1,2,3 & 8) lebih menyerlah jika dibandingkan dengan apa yang dilakukan daeng Andika untuk track 4,5,6 & 7. Mungkin penggunaan kelengkapan memberi impak kepada kualiti dan mutu bunyi yang dihasilkan.

Bercakap berkenaan technical pulak, mungkin untuk produk2 akan datang Jugra perlu melebihkan peruntukkan untuk kos rakaman. Gua tidak pakar dalam hal2 konsep sebegini, namun dari apa yang gua hadam, sound keseluruhan kedengaran agak mentah dari segi tone instruments dan permainan gitar yang kedengaran amatur sekali. Maaf jika gua katakan permainan gitar yang tidak tight dan memerlukan latihan yang cukup sebelum memasuki studio rakaman. Juga pasti sound keseluruhan akan lebih bagus jika gitar menggunakan beberapa layer lagi dan tidak mengharap hanya 1 track sahaja seperti apa yang terkandung dalam album ini (kecuali track terakhir). Kekuatan album ini mungkin pada vocal scream persis Black Metal yang sememangnya sangat mengerikan. Gua tidak pasti adakah muzik atau falsafah yang menjadi perjuangan utama Jugra. Gua rasa falsafah melebihi dari muzik barangkali.

Ok, difahamkan album pertama ini sudah habis dijual (100 copies CD dan kaset) untuk pasaran Malaysia. Mungkin jika anda mahu membeli bolehlah menghubungi Jugra sendiri atau terus berurusan dengan Winter Solace Productions melalui laman sesawang yang disediakan dibawah.

Prequel album sulung Jugra

Jugra
Email
Official Website
Facebook 

Winter Solace Productions

Official Website
Facebook

Koffinkanser - Virus (EP 2015)

Virus merupakan kelahiran terbaru dari Koffinkanser. Ini merupakan juga buah tangan bagi peminat yang menanti sebarang rilisan rasmi dari kem Aru. Berbekalkan 5 buah lagu dan 3 daripadanya merupakan track yang tidak pernah dikeluarkan dalam format audio secara rasmi nya. Namun dari pengamatan gua, 2 daripada track terkandung dari EP ini pernah dibawakan secara live sebelum ini. Ok, gua xmau panjang lebar, just go and read apa gua bebelkan..

 Aru (Vox/Guitars), Atan (Guitars), Zach (Bass), Bakri (Drums)

 Inlay & Grafik oleh Amad

Tracklist :

1 - Virus
2 - Breed
3 - Traumatize
4 - Zionis
5 - Korupsi

Virus (EP 2015) melalui proses rakaman dan adunan di BMW Studio. Proses mastering dilakukan oleh Jack di Betarecs. Executive producer untuk EP ini ialah Orangutan manakala Ahmad Abdullah dan Jack Jafni Basil bertindak sebagai penerbit. Virus (EP 2015) dikeluarkan oleh Orangutan Productions.

Jika tidak salah gua, track pertama berjudul Virus ini pernah dimainkan sekitar 2011 di sebuah persembahan live (maaf gua dah x ingat gig apa..hahaha..) namun untuk rilisan rasmi track berjudul Virus ini tidak pernah termasuk didalam mana2 EP, album mahupun sebarang album kompilasi. Juga kalau gua tak silap, track ini ada dimainkan ketika Rockaway 2012. Ok, berbalik pada track ini, gua boleh katakan pengaruh Soulfly jelas dapat dikesan melalui riffing gitar serta stroke drum yang dimainkan. Tiada sebarang solo gitar melainkan bunyian2 pelik dibeberapa bahagian lagu.

Breed yang terkandung didalam Breed : New Agenda (EP 1998) serta rakaman kedua untuk album penuh pertama Soul New Agenda (1999) telah mengalami proses gubahan dalam bentuk baru. Hilang sikit feel susunan lama dahulu namun yang terbaru ini masih lagi kick ass!!!

Traumatize track yang terkandung dalam kompilasi Panggilan Pulau Puaka II dimainkan semula dalam feel live. Mutu rakaman yang baek jika ianya benar2 diambil dari rakaman sebenar. Ok gua teringat kompilasi Dark Live Collections 1993 dahulu.

Koffinkanser - Zionis (Live at Rock The World 8)

Zionis mungkin telah didengari atau ditonton umum apabila track ini dirakam secara live ketika persembahan Rock The World 8. Untuk rakaman studio, ia nya dimuatkan didalam versi EP ini. Riffing yang mengingatkan gua pada track bertajuk So Fast yang menampilkan Rudy (Project AK) yang melakukan rapping bertalu2 ketika album Soul New Agenda dahulu. Untuk pengetahuan anda, track ini merupakan demo yang dirakam pada 2006 dahulu.

Korupsi adalah satu lagi track demo yang dirakam sekitar 2006 dahulu. Kalau tak silap gua, Korupsi ada dimainkan ketika KoffinKanser menjadi opening act untuk Napalm Death yang turun kali ke2 dulu. Agak agresif track ini dan paling menarik, ianya berakhir dengan irama reggae. hahaha..

Secara keseluruhan gua beranggapan Virus (EP2015) ini adalah sesuatu yang bagus dikeluarkan memandangkan sudah terlalu lama kem Aru tidak menghasilkan sebarang material berbentuk fizikal copy. Walaupun rata2 lagu yang terkandung telah lama dihasilkan, namun ianya adalah baru bagi pendengar yang meneliti karya2 koffinkanser dari format audio. Zionis dan Korupsi walaupun diambil dari demo sekitar 2006 namun ianya satu rakaman yang bagus (ini mungkin proses pra-produksi barangkali) dan boleh dicerna oleh telinga2 yang cerewet. Ok, gua harap Koffinkanser bakal tampil dengan album penuh dalam masa terdekat. Pasti Aru sudah punya cukup material setelah sekian lama bertapa dari memasuki studio rakaman.

Virus (EP2015) boleh di beli dengan harga RM20. Gua membelinya melalui wakil2 penjual melalui laman facebook dan mungkin anda boleh menghubungi Orangutan Productions untuk bertanyakan untuk copy anda.

Email
Orangutan Productions
Phone/Whataps : +601127236792 (Dr Primus)

VotW : Naratu - Kasi Pecah (featuring DJ Yang Yang)

Naratu sebuah band yang membawa genre Hardcore yang punya aura Metal yang cukup kuat. Kini Naratu tampil dengan sesuatu yang lebih serius, sebuah video klip rasmi bertajuk Kasi Pecah dimana ia turut mengundang seorang dejay iaitu DJ Yang Yang. Ok, layan dulu...

Naratu - Kasi Pecah (featuring DJ Yang Yang)


Email
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube

Pedal to the Metal Zine (Issue #1)

Ok, kalau anda follow penulisan kami di DtE, memang agak jarang kami membuat ulasan berkenaan bahan bacaan. Hanya 1 entry iaitu mengenai Soylent Zine #1 oleh Deadbeat. Boleh baca kat SINI untuk ulasan pendek. Ok, kali ini gua mendapat free copy dari penaung komuniti Pedal to the Metal yang sebenarnya tidak pun berdaftar kerana dari pembacaan gua, ia nya adalah satu aktiviti riadah sambil beramal. Itulah konsep asalnya disambing berbasikal. Copy ini gua dapat free sebab gua terlibat dalam proses cetakan kulit zine ini, itu sahaja. Terima kasih editor Pedal to the Metal zine. Sebagai mukadimah, gua menulis kerana zine ini tidak sekadar menceritakan tentang kayuhan basikal dari satu2 destinasi tetapi ianya tetap bersangkutan dengan muzik contohnya kayuhan ke gig2 yang diadakan sekitar Semenanjung Malaysia. Editor zine ini ialah owner kepada Faithcraft Production iaitu saudara Raimi yang turut terlibat dalam beberapa kugiran muzik bising dan merupakan kenalan gua jugak walaupun kami sangat jarang boleh berjumpa kerana gua merupakan seorang manusia yang sangat sibuk dengan hal duniawi.. hahaha.. Ok jom gua cerita sikit pasal zine ini.


Terdapat kisah kayuhan berbasikal yang dinamakan sempena agenda yang dihadiri seperti Jasad : Brutal in Malaysia (Pulau Pinang), Kickin' & Thrashin' Fist (Alor Setar, Kedah), An Evening with Frank Blackfire (Johor Bahru) dan Ride & Roll to Singora (Thailand). Setiap kayuhan turut membawa konsep yang sama iaitu beramal. Flyers yang secara terus untuk segala sumbangan ke alamat, talian atau akaun badan2 yang memerlukan sumbangan. Cerita2 di destinasi yang dituju juga boleh dijadikan pengetahuan am jika lu orang rasa nak pegi tempat tu satu hari nanti.

Selain itu turut disertakan 2 sesi temubual bersama individu2 yang agak punya nama dalam scene masing2 iaitu Nizang owner kepada Nervous Records, sebuah label punk tanahair berkenaan diri beliau dan juga seorang lagi pengembara wanita dari negara kita yang agak gila2 menguasai dunia permotoran untuk aktiviti menjelajah dunia. Beliau ialah Anita Yusof. Sila google dua nama ini untuk lebih detail. Kalau malas, order saja zine ini.

Juga diselitkan artikel beberapa pemuzik antarabangsa yang pada gua antara mereka2 yang mempengaruhi editor dari konteks pendengaran muzik beliau barangkali. Kalau salah tanggapan gua, boleh jadi kerana mereka2 ini unik. Abbath, Nergal dan Satyr.

Beberapa artikel lain dan ulasan album ada juga walaupun tak banyak. Mungkin untuk keluaran akan datang ianya akan lebih padat dan tebal mukasuratnya. Pada gua, Pedal to the Metal adalah satu bahan bacaan yang santai.. untuk issue pertama tidak terlalu tebal. Untuk manusia sibuk seperti gua, 2 hari gua curi masa untuk baca walaupon ianya sebenarnya boleh di habis baca hanya dalam masa kurang dari 1 jam.

Untuk urusan pembelian sila hubungi email faithcraftproductions@yahoo.com atau wassap (019-2281979) Harga RM10 (termasuk pos Semenanjung Malaysia) atau RM12 (Borneo).

Facebook
Facebook page

Surtur - Descendant of Time (EP 2015)

Gua diberi copy band dari Dhaka, Bangladesh namun bernaung di bawah label tempatan dari utara tanahair iaitu Faithcraft Productions. Sebagai introduksi Surtur telah dilahirkan kembali pada 2012 dengan Shadman Omee (guitarist) sebagai mastermind sebelum Rifat Rafi (drums) membuatkan kombinasi ini lantas merekrut Riasat Azmi untuk posisi vocalist dan Masnun Efaz di posisi bass. 4 pemuda ini mula menghangatkan pentas2 gig dan terkini sebuah EP bertajuk Descendant of Time telah dikeluarkan lantas di lamar Faithcraft Productions dari Malaysia. Meletakkan Thrash Metal sebagai genre bawaan mereka gua merasakan ini bukan calang2 punya Thrash Metal kerana apa yg di hidangkan adalah sesuatu yg lebih dari apa yg selalu kita dengar dari lagu2 Thrash Metal dulu hingga sekarang.

 Surtur (line up 2015)

Artwork oleh Safwan Hossain

Tracklist :

1 - Prologue to Chaos (Intro)
2 - Descendant of Time
3 - Maggot Filled Brain
4 - Demolisher

Melalui laman facebook mereka, Descendant of Time (EP 2015) telah menjalani proses rakaman di Sonic Occult Productions bertempat di Dhaka, Bangladesh. Tidak dinyatakan sebarang info berkenaan rakaman di dalam pakej CD.

Di mulakan dengan intro Prologue to Chaos yg merupakan permainan gitar tanpa distortion di samping sedikit sound sample sebagai latar belum mampu membuatkan gua meneka apa yg menyebabkan Faithcraft Productions begitu beriya menambat Surtur untuk rilisan EP ini.

Descendant of Time merupakan track pertama yg dipertaruhkan Surtur. Arghhhhh gua dah dapat jawapan kenapa pemilik Faithcraft Prods sanggup meriliskan EP ini. Ya mungkin Thrash Metal adalah asas kepada music ciptaan Surtur namun apa yg didistortionkan adalah sesuatu yg sangat mengagumkan. Terkejut dan teruja dengan pemuzik Bangladesh ini dari apa yg dihasilkan. Permainan instrument yg padat, sendat dan kental. Gua agak teruja dengan guitarwork didalam track ini. Tidak salah jika gua kata ia boleh saja jika mahu menjadi Necrophagist.. haha.. namun groove dan hook track ini memang boleh bikin crowd tak senang duduk jika dibawa secara live. Dari segala segi nampak kesemua line up memberikan yg terbaek untuk track gila ini.

Maggot Filled Brain mungkin tidak seganas Descendant of Time. Bermula dengan broken chord sebelum riffing berlatar Thrash Metal dihidangkan. Flow untuk track ini mungkin agak mendatar namun gua teliti riffingnya bukan biasa2 juga. Vocalist masih memberi persembahan yg hebat dari segi penyampaiannya.

Demolisher yg merupakan track terakhir gua rasa paling menggila walaupun bermula dengan mood yg biasa sahaja. Ok itu intro sahaja.. masuk part verse memang ribut gila!!! Riffing, drum, vocal menyerang tanpa memberi ruang kosong. Ini bukan tipikal Thrash Metal. Permainan yg laju, solo berteknikal, drum fully attack dan lontaran vocal yg tidak pernah turun langsung tahap performance nya. Kesimpulan untuk track ini ia adalah ribut! Tamat tanpa sebarang tanda!

Ok, secara keseluruhan gua rasakan Surtur adalah band yg berbakat. 3 buah lagu (gua tolak intro instrumental yg awal) yg terkandung didalam EP ini membuktikan apa yg dihasilkan adalah terbaek dan berkualiti. Datang dari Bangladesh adalah satu faktor yg buat gua benar2 teruja dan terkejut dengan apa yg dihasilkan melalui CD ini. Mereka membawakan sesuatu yg lebih dari apa yg sepatutnya terkandung didalam definisi Thrash Metal am nya.

Kualiti production juga sesuatu yg membanggakan. Malaysia patut punya tenaga profesional dalam hal ehwal rakaman yg lebih bagus jika dilihat kemampuan kualiti rakaman EP ini. Ya pasti ada dan harapnya adalah juga hasil gila sebegini hendaknya.


Ok, Descendant of Time edisi terhad berformat pocket CD ini boleh diperolehi dengan harga RM16 melalui pembelian secara pos dengan menghubungi Faithcraft Productions. Kepada penggemar Thrash Metal yg inginkan aksi liar ini adalah jawapan kepada keboringan anda. Mungkin juga organizer KL Thrashed boleh berkira2 untuk membawa Surtur ke Malaysia jika tiada lagi usaha menjahanamkan temasya tahunan Thrash Metal tempatan seperti yg berlaku 2015.

Last word, untuk adrenalin yang lebih, sila fullblast tahap level volume player anda!!!!


Surtur
Email
Facebook

Faithcraft Productions
Email
Blog
Facebook

Nile - What Should Not Be Unearthed (2015)

Nile sebuah band Death Metal tegar dari Greenville, South Carolina ini rasanya tidak perlu diperkenalkan lagi kepada pendengar2 irama keras. Menghasilkan album penuh ke lapan dengan tajuk What Should Not Be Unearthed dan masih dengan gaya cerita purba Mesir. Ketaksuban Karl Sander dalam penghasilan lirik sejarah agung Mesir ini membuatkan Nile antara band yang unik disamping tahap teknikal dan kelajuan cara permainan instrument setiap line up.

Karl Sanders - Guitars, Bass, Vocals, Keyboards, Bağlama, Saz, Bouzouki
Dallas Toler-Wade - Guitars, Bass, Vocals
George Kollias - Drums, Percussion
Brad Parris - Bass, Vocals

Artwork oleh Michal "Xaay" Loranc

Tracklist :

1 - Call to Destruction
2 - Negating the Abominable Coils of Apep
3 - Liber Stellae Rubeae
4 - In the Name of Amun
5 - What Should Not Be Unearthed
6 - Evil to Cast Out Evil
7 - Age of Famine
8 - Ushabti Reanimator (Instrumental)
9 - Rape of the Black Earth
10 - To Walk Forth from Flames Unscathed 

What Should Not Be Unearthed (2015) melalui proses rakaman di Serpent Headed Studio, USA kecuali track drum di Soundlab, Colombia oleh Bob Moore. Proses adunan dilakukan di OTB oleh Neil Kernon. What Should Not Be Unearthed dikeluarkan secara rasmi oleh Nuclear Blast.

Nile - Call to Destruction

Call to Destruction merupakan single pertama yang sedikit mengundang kontraversi sama seperti track pertama dari Those Whom The Gods Detest (2009) iaitu Kafir. Sebuah track yang cukup padu serba serbi dari segi permainan instrument, vocal juga lirik yang boleh di tafsir kepada beberapa persepsi. 3 tahun yang ditinggalkan setelah At The Gates of Sethu (2012) nampak gaya nya berbaloi walau dengan pendengaran untuk track pertama ini.

What Should Not Be Unearthed jika dilihat seakan sambungan kepada album ke 6 bertajuk Those Whom The Gods Detest yang dipasarkan pada 2009. Dengan sound produksi yang keras, berat, padat ianya seakan peningkatan dari apa yang dilakukan di dalam At The Gate Of Sethu (2012) yang mana sound produksinya agak sedikit ringan (terutama sound/tone gitar yang sedikit ringan) walaupun struktur lagu masih mencabar untuk dimainkan.

Dari segi skill permainan instrument, jelas sekali Nile berhempas pulas untuk menghasilkan yang terbaek untuk album ini. Dallas Toler-Wade mungkin paling "pedih" untuk tugasan sebagai vocalist/gitarist kerana riffing2 yang laju pasti memerlukan latihan yang padat (ada 1 video live gua tengok Nile main lagu Call of Destruction, Evil to Cast Out Evil dan In the Name of Amun, memang guitarwork sangat menggila untuk gitarist yang turut memegang posisi tukang pekik). Karl Sanders masih menyumbangkan suara walaupun hanya sekali sekala manakala Brad Parris selaku bassist terbaru (tidak pasti posisi tetap atau session) turut menyumbangkan vocal latar dalam persembahan live. George Kollias sudah ternyata bagaikan mesin. Untuk pengetahuan umum George Kollias yang juga antara komposer utama bersama Karl Sander untuk album ini turut melahirkan album solo bertajuk Invictus beberapa bulan sebelum What Should Not Be Unearthed dipasarkan. Season of Mist menjadi label yang mengeluarkan album solo George Kollias. Nak dengar bagaimana pemain drum Nile ini mendominasi keseluruhan album sebagai komposer, vocalist, gitarist, bassist dan drummer, sila dapatkan Invictus. Gua cuba untuk review album solo ini jika ada kesempatan.

Lagu pilihan Call to Destruction, Liber Stellae Rubeae dan Rape of the Black Earth. Gua akui sukar untuk menilai satu persatu track yang terkandung. Hahaha.. ini kerana kesemua track cukup padat, pantas, berat, teknikal dan kental.

Nile - Evil to Cast Out Evil (Live)

Nile - What Should Not Be Unearthed (2015) boleh diperolehi dalam beberapa format seperti CD dan vinyl. Hubungi Nuclear Blast untuk pembelian atau melalui distro2 atau toko2 music besar tempatan. kaki ebay, no problem..

Official Website
Facebook
Twitter
Nuclear Blast Records

Ben's Bitches - Pakatan Maut (2015)

Sesi temubual bersama Ben's Bitches telah kami publish pada awal Oktober. Boleh baca DISINI. Ok, kali ni kami akan review album terbaru iaitu Pakatan Maut pula. Band yang penuh kontraversi dan kecoh ini berpusat di Kuala Lumpur. Pada awalnya Ben's Bitches jelas punya pengaruh Punk Rock yang kuat terutama dari 2 album terdahulu namun untuk Pakatan Maut, gua boleh katakan ini sebuah album yang agak berlainan dari apa yang telah dihasilkan terdahulu. Ok, jom gua cerita lebih detail pasal album ni.

 Kahock (drums), Ben (vocal/gitar), Khang (vocal/bass), Azmyl (vocal/tamborin,harmonica), Jason (gitar/perkusi)

Artwork oleh KhanVas

Tracklist :

 1 - Kecoh
2 - Dunia Neraka
3 - Separuh Hit'z
4 - Kenang
5 - Sendiri Mau Ingat
6 - Sehari Dalam Kehidupan
7 - Ini Gitar Mak Aku
8 - SS (Syiok Sendiri)
9 - I Dun Like U! Ke Na POW!
10 - Masalah Dengan Cicak Kobain
11 - Tergelakku Sendiri
12 - Burung Tanpa Sayap

Pakatan Maut melalui proses rakaman di beberapa buah studio seperti Kerbau Studio (rakaman drum diselenggara oleh Bullet dan Joe Kidd), Ark Studio (juga rakaman drum oleh Keith Yong), King's Studio (rakaman vocal dan perkusi oleh Kahock) dan Studio SS14 (rakaman gitar dan bass oleh Jason).

Sepanjang gua menghayati album ini, gua beranggapan Pakatan Maut adalah sebuah album yang agak punya kepelbagaian genre didalam nya. Jika melalui 2 album terdahulu intipati music nya lebih cenderung kepada Punk Rock, tetapi Pakatan Maut lebih bervariasi. Tidak sekadar Punk Rock, genre seperti Country, Rock, Blues, Cha Cha turut diselitkan melalui lagu2 yang terkandung didalam album ini.

Dari segi sound produksi, Pakatan Maut masih mengekalkan tahap rakaman profesional dimana keseimbangan kesemua instrument ternyata bagus. Sound overall mungkin agak sedikit ringan jika dibandingkan dengan 2 album terdahulu. Ini mungkin (mengikut anggapan gua lah..) kerana untuk menyesuaikan kepelbagaian lagu mengikut genre yang pelbagai yang pasti tidak terlalu tepu Punk Rock nya seperti album2 terdahulu.

Menariknya, Pakatan Maut punya lebih gitar solo dan ternyata Jason adalah gitarist yang berwibawa. Nyanyian pula kedengaran kurang sekali penggunaan bahasa baku seperti apa yang boleh didengar dari album2 terdahulu. Kepelbagaian nada suara dalam lagu2 juga kerana kali ini Ben's Bitches tampil dengan line up yang berkemampuan menyanyi seperti Azmyl (juga punya band bernama Azmyl Yunor & Orkes Padu) serta Khang yang juga berkemampuan selain menggalas tugasan sebagai pemain bass. Selain bab instrument, Pakatan Maut juga boleh disimpulkan sebagai sebuah album yang punya lirik yang agak "makan dalam".. hahaha.. lirik yang masih mengenai realiti kehidupan dan tahap kelucahan juga sudah dikurangkan. Hahahaha

Ben's Bitches pada gua adalah band yang mampu menghasilkan lagu2 yang boleh dijual atau dimainkan radio mainstream namun mereka lebih memilih untuk menjadikan ianya bukan pilihan radio arus perdana dengan lirik2 keras dan sedikit lucah dan geli2. Untuk jenama music bawaan Ben's Bitches, sebenarnya Pakatan Maut dan album2 terdahulu memang menampakkan kemampuan dari segi olahan lagu. Anda nak Green Day? ada saja lagu2 seperti Green Day, anda nak Blink 182?? Ada saja.. Santana? hahh ada jugak.. untuk lagu2 akan datang gua pun xtau apa lagi bakal mereka bikin.



Feberet songs dari gua Kenang, Syiok Sendiri, Tergelakku Sendiri dan Burung Tanpa Sayap.

Ok, dapatkan Pakatan Maut dalam format pocket CD beserta helaian lirik panjang lebar dengan harga RM20 by hand atau RM30 by postage. Hubungi Ben's Bitches melalui laman facebook mereka dibawah ini. Ini band memang kecoh!!!

Ben's Bitches - Live at Merdekarya

Facebook
Reverbnation

Erectile - Porn Attitude (EP2015)

Erectile adalah merupakan sebuah band generasi pelapis Ipoh, Perak. Lahir sekitar 2014, menyertai beberapa siri gig dan dengan berani menghasilkan sebuah EP bertajuk Porn Attitude baru2 ini dibawah label Grundar Productions yang agak serius dalam rilisan2 tempatan dan juga patut diberi pujian kerana berani mengambil band2 baru untuk diketengahkan kepada umum. Porn Attitude adalah sebuah material yang termaktub didalam genre Porno Goregrind, satu genre campuran antara Gore dan Grind disulam bersama lirik2 dan bunyian lucah bersalut kekejaman. Hahaha..

Pjoy Deepthroater (Vocals), Dee Bondage (Guitars), Anal Zul (Bass),
Perverted Bone (Drums)

Cover artwork oleh Wan Billy
Sleeve & grafik oleh Mr Ah Fadz

Tracklist :

1 - Intro Cucumber Raped Me Twice
2 - Sinful Handjob
3 - Dorayakai Breastfeeding
4 - Clothed Female Naked Male
5 - Confusion Between Two Hole
6 - Masturbation Law

Porn Attitude (EP2015) melalui proses rakaman di Necro-X Studio, Bercham Ipoh Perak. Proses mixing dilakukan oleh Daud Necro.

Pertama kali mendengar EP ini, gua sudah boleh mengagak tahap kelucahan yang disalurkan dari tenaga2 masturbasi pemuda2 Erectile. Hahaha.. Intro bunyian rengekan kesedapan perempuan dalam situasi ejakulasi di jahanamkan lagi dengan bunyian remix yang memang masuk sekali dengan melodi rengekan itu. Apabila irama goregrind berdistortion dimainkan, gua sekali lagi dapat mengagak sound produksi yang seakan 1 take recording dilakukan. Mungkin Porn Attitude adalah rakaman live dan hanya track vocal di rakam berasingan. Itu tanggapan gua sebagai pendengar. Raw yang bagus, seimbang dan kena dengan konsep kerana Erectile bukan lah sebuah band yang mengejar kelajuan semata2.

Track2 berdurasi pendek ini adakala nya sukar dihadam kecuali anda mempunyai pendengaran yang agak tajam dan cerewet. Penggemar irama goregrind adalah disarankan memiliki CD ini.

Porn Attitude boleh di beli dengan harga RM12 by hand atau RM17 bagi pembelian secara pos bagi Semenanjung dan RM20 Sabah/Sarawak. Hubungi Grundar Production untuk urusan pembelian. Secara ikhlas gua beranggapan Erectile adalah sebuah band yang patut diberi perhatian walaupun besar kemungkinan kemunculan mereka akan sentiasa dibayangi oleh sebuah lagi band seangkatan mereka iaitu Bahajang.

Akhir kata, jauhi CD ini dari pendengaran kanak2. Hahahaha.. Ehh mana logo "Parental Advisory - Explicit Content" di cover CD? hahaha..

Erectile - Live at Ipoh Grindfest

Erectile
Email
Facebook

Grundar Production
Official Website
Facebook
Twitter

Diabolus Arcanium – Path of Ascension (Full Length, 2015)

 

Nightwish LIVE in Singapore - Endless Forms Most Beautiful World Tour 2015 – 2016



Peminat Nightwish Asia Tenggara, penantian anda sejak sekian lama telah berakhir!

Gergasi Symphonic Metal ini akhirnya akan singgah ke Singapura (kenapa tidak Malaysia sekali :|) 18 Januari 2016! Dan ini adalah satu-satunya persinggahan mereka di Asia Tenggara, jadi jangan lepaskan peluang ini! Tour Endless Forms Most Beautiful ini merupakan promosi album terbaharu mereka yang baru diterbitkan awal tahun ini adalah anjuran Impact Entertainment Group.

Sehingga artikel ini ditulis, tiket VIP dan Early Birds telah pun Sold Out, manakala tiket biasa masih terjual laris. Tiket At Doors akan dijual pada hari persembahan. Maklumat lengkap tiket boleh didapati di bawah. Jumpa anda di Singapura, rakan-rakan semua!
 

Nightwish LIVE in Singapore - Endless Forms Most Beautiful World Tour 2015 – 2016



Tiket boleh didapati di http://www.sistic.com.sg/events/night0116 & di semua kaunter SISTIC

Hotline: + 65 63465555

Ejen-ejen sah luar negara Sistic:

Malaysia (kaunter sahaja)

Holiday Tours & Travel Sdn Bhd (Kuala Lumpur, Malaysia)
Holiday Tours & Travel Sdn Bhd (Subang Jaya, Malaysia)
JY Travel Sdn Bhd (Johor Bahru, Malaysia)
Sin Chung Tours Sdn Bhd (Johor Bahru, Malaysia)

Indonesia (online dan kaunter)

Online:

Hotline: +6221-717-93750

Kaunter:
KiOSTiX @ Cibubur Junction
KiOSTiX @ fX Sudirman
KiOSTiX @ Lippo Mall Puri
KiOSTiX @ Mal Artha Gading
KiOSTiX @ Mall Alam Sutera

Harga tiket:-
VIP (termasuk sesi Meet & Greet): S$158 SOLDOUT
Presale: S$88 (sehingga hujung Okt atau soldout) SOLDOUT
Standard: S$108
At Door: S$128
Semua harga termasuk yuran pertiketan Sistic.
Semua tiket adalah free standing.

Jualan bermula: 1 Oktober 2015 10 pagi

Outlet Tiket Lain: akan ditentukan (hanya tiket GA) Layari Facebook Impact untuk maklumat lanjut)

Impact Live
Facebook: ImpactLiveAsia
Twitter: @ImpactLiveAsia
Instagram: ImpactLiveAsia


NIGHTWISH


Floor Jansen – vocals
Marco Hietala – bass, vocals
Erno “Emppu” Vuorinen – guitars
Tuomas Holopainen – keyboards
Kai Hahto – drums
Troy Donockley – uilleann pipes, low whistles, vocals