Hellexist / The Bollocks - Split EP (2016)

Hellexist dan The Bollocks merupakan dua nama yang aktif dalam persembahan pentas2 kecil dalam dan luar negara (Hellexist dah main kat Jepun) dan mereka antara band yang masih berpegang kepada etika Punk dan DIY. The Bollocks yang baru menghasilkan album berjudul Society Collapse nampak makin ligat dengan track2 baru disamping Hellexist yang kedengaran semakin berat sound yang dihasilkan melalui track2 didalam Split EP (2016) ini. Ok melalui split ini masing2 membawa dua buah lagu dan keluaran ini hanya boleh didapati dalam format kaset. Yeahhhh analog rulessss!!!!

 Hellexist / The Bollocks - Split EP (2016)

Hellexist
Jimbo (Vocals), Wak Terror (Guitar), Zam Machine (Guitar), Ajento (Drum),
Curbe (Bass)

1 - Genocide
2 - Breed 2

Kedua2 track melalui proses rakaman di Studio 46, Pasir Gudang sekitar Oktober 2015 sehingga Januari 2016. Proses mix dan mastering dilakukan oleh Ajen Studio 46.



Gua tak tau apa gila nya Hellexist apabila Genocide dan Breed 2 kedengaran begitu berat dan tight sound produksinya. Chaotic crustcore mungkin perkataan paling sesuai digunakan apabila gegendang telinga gua diseksa dua track ini. Kejam, berat dan jitu! Pada anak muda yang baru nak dengar2 Metal boleh jadi akan kata Hellexist band Death Metal. Hahaha.. Ok, walau berat, elemen hardcore dan d-beat masih boleh dihidu terutama dari stroke drum mereka. Jika anda penggemar lagu2 pantas dan pendek Sepultura, gua rasa anda boleh hadam dua2 lagu Hellexist ini. Cuma temponya slow sikit saja. Hah begitulah hebatnya dua lagu ini.

The Bollocks
Adik (Vocals/Bass), Tom (Guitars/Vocals), Jun (Drums)

3 - All Its Said
4 - We Are The Victims

Kedua2 track The Bollocks melalui proses rakaman di Green House Studio, Kuala Lumpur sekitar Disember 2015 sehingga Januari 2016. Tom bertindak dalam proses mix dan mastering. Man Maggot (Goresluts) dan Zack (Electric Funeral) terlibat sebagai guest vocal untuk track All Its Said manakala Tom turut menyumbangkan suara latar untuk track kedua We Are The Victims.


 
Sama seperti Hellexist, gua anggap The Bollocks juga tak mahu kalah dan mempertaruhkan dua lagu baru yang cukup fast dan punya hook dan groove yang mengasyikkan. Riffing gitar straight forward hardcore yang sudah acah2 menjurus kearah Metal. Hentakan twin pedal lebih memberi feel seakan gua layan The Exploited pulak. All Its Said dan We Are The Victims gua anggap antara track paling kental seolah2 mereka cuba menjadi band Metal. Itulah komen gua selaku pendengar yang telinga gua ni banyak dijahanamkan oleh bunyi distortion dan paluan drum gila babi Metal dan Grindcore.

***********************************************************

Secara keseluruhan gua sangat berpuas hati dengan produk ini. Dua lagu sumbangan setiap band benar2 menggila malah gua yg mat metal ni pun boleh layan keempat empat track dalam split EP ini. Gua ingatkan Hellexist sahaja yg naek syeikh dengan dua track mereka, skali The Bollocks pun turut sama seakan melampias nafsu serakah dengan dua track baru dari mereka.

Seperkara lagi sound produksi lagu dari kedua2 band harus gua puji. Mungkin gua ada mis lagu2 Hellexist yg mana rilis dalam format vinyl, tapi untuk setakat ini gua rasa Genocide dan Breed 2 ini hasil rakamannya paling perfect! Hahaha.. The Bollocks juga tak kurang hebat. Kemahiran Tom yang profesion nya dalam kejuruteraan bunyi digunakan sepenuhnya untuk menghasilkan sound rakaman yg jitu.

Segala urusan pembelian bolehlah berhubung dengan label2 terlibat seperti yang dinyatakan didalam flyers dibawah.


Kenali Hellexist dan The Bollocks melalui laman sesawang yang disediakan dibawah

Hellexist
Email
Facebook
Bandcamp

The Bollocks
Facebook
Myspace
Youtube

3 feedbacks:

D'arsil said...

suka baca rebiu2 kat sini, sangat mengujakan.. aku berminat dengan band hellexist tu, nanti ada masa sambar dorang punya material

Contramen said...

Next album hellexist kalau sound mcm ni mmg gempak abissss

PC kOKak™ said...

mesti dapatkan ni!!!