Violet Cold - Anomie (Full length, 2017)

Sebenarnya bila berbincang tentang Black Metal bercampur-aduk Shoegaze ni, atau Blackgaze panggilan sesetengah pihak, ramai jugak yang seakan disapprove. Tak cukup true la, bastard child of both genre lah, Black Metal yang terlalu happy lah, terlalu accesible lah, banyak lagi.

Band macam Deafheaven, Ghostbath, Les Discrets dan Alcest seringkali dianggap sebagai trendy yang cuba menjadikan Black Metal lebih accesible kepada mainstream audience. Secara peribadi, kalau terbitan band Blackgaze ni cukup menarik dan bagus, saya dah tak peduli dengan stigma yang datang melekat dengan Blackgaze sendiri.

Violet Cold merupakan one-man band dari Azerbaijan. Susah sebenarnya nak mengkategorikan jenis muzik bawaan Emin Guliyev, peneraju Violet Cold ini. Secara generalnya berbunyi Black Metal diadun vibe Shoegaze, DSBM, ambient dan banyak lagi. Saya mungkin salah, heh.

Anomie merupakan keluaran penuh keempat Violet Cold. Band ini nampaknya memang aktif dari segi menerbitkan material. Tahun 2017 sahaja menyaksikan 4 terbitan sudah keluar. Tak pastilah kalau ini boleh diukur sebagai produktif atau apa kan.




1. Anomie
2. She Spoke of Her Devastation
3. Lovegaze
4. My Journey to Your Space
5. Violet Girl
6. No Escape from Dreamland

Bila dengar Anomie buat pertama kali, saya tak boleh lari daripada menyamakan album ini dengan keluaran Deafheaven dan Alcest, terutama dari segi vibe sepanjang album. Tetapi yang membezakan Violet Cold berbanding yang lain adalah tendency Emin Guliyev yang menggunakan approach wall of sound yang dilapisi soaring melodi yang biasanya associated dengan Post-Metal.

Sukar untuk mendengar satu-satu instrument dalam Anomie memandangkan wall of sound menjadikan sound agak sebu. Apatah lagi nak mendengar vokal dengan jelas, saya tak rasa pun Emin menyanyikan dalam bahasa Inggeris. Terdapat vokal wanita yang sekali-sekala muncul dalam beberapa trek dalam album ini. Juga vokal Emin Guliyev memang gaya nyanyian DSBM yang terlolong.

Album ini bermula dengan Anomie yang agak strong juga sebenarnya. Bermelodik dan garang walaupun bunyi yang sebu. Saya awal-awal dah surrender nak cuba faham apa yang dipekik, jadi concentrate sajalah kepada muzik. Saya menyukai sentuhan folk (saya agak influence muzik folk Azerbaijan) di penghujung lagu yang melankolik.

She Spoke of Her Devastation mempunyai approach Shoegaze / Post-Rock yang jelas dengan ambience yang bergema sebelum kembali menderu dengan gitar dan lolongan vokal. Di trek ini saya dah mula rasa jelik dengan vokal gaya DSBM bawaan Emin. 

Lovegaze memanfaatkan permainan synth dan agak jiwang sedikit dengan sentuhan Shoegaze yang dreamy, ditambah pula dengan vokal wanita berbisik-bisik. Pada saya, kalau trek ini tidak mempunyai gitar yang berdesing, ia sememangnya syok sebagai lagu Shoegaze yang melentok, tapi tu lah, gitar bikin potong stim.

Dan baki trek yang seterusnya masih menggunakan style dan approach yang serupa menjadikan album ini stagnant halfway through. Saya agak kecewa dengan album ini yang nampak promising di permulaan, tapi bila trek-trek seterusnya sekadar memakai formula yang serupa, saya mula merasakan Violet Cold bagaikan ketandusan idea. Band yang mempunyai potensi, tapi saya merasakan percubaan Violet Cold menggabungkan Black Metal dengan Shoegaze masih awkward dan tidak mesra. Pada saya, band yang berjaya menggabung dua jenis genre ini di samping DSBM adalah Woods of Desolation. Sungguhpun sound mereka yang gritty, saya masih boleh menerimanya, tidak seperti Violet Cold yang terasa seperti tidak natural.

Untuk peminat: Deafheaven, Alcest, Year of No Light.



Ikuti Violet Cold di Facebook dan Bandcamp.

VotW - Wolves in the Throne Room - Born From the Serpent's Eye

Band yang cukup hype dengan Cascadian Black Metal ini bakal kembali dengan terbitan terbaru 'Thrice Woven' pada 22 September. Tapi sebelum tu, bolehlah layan video muzik mereka 'Born from the Serpent's Eye'. Saya tidaklah berapa into WitTR, tapi judging daripada past releases mereka, rasanya 'Thrice Woven' menjanjikan approach yang berlainan. Saya tak berani nak komen panjang-panjang tapi macam ada influence Emperor lah. Apa pun, enjoy!


Jupiterian - Terraforming (2017)

Jupiterian adalah sebuah band yang agak misteri dan hanya mahu dikenali dengan abjad huruf tertentu sebagai line up. band yang datangnya dari Sao Paolo Brasil ini membawa konsep Atmospheric Sludge/ Doom Metal. Secara pengenalannya Jupiterian ditubuhkan sekitar 2013. menghasilkan sebuah EP bertajuk Archaic pada 2014, disusuli sebuah full length setahun kemudiannya bertajuk Aphotic. Sebuah EP dalam format digital mengandungi 2 buah lagu cover dari Anathema dan Black Sabbath dihasilkan seawal January 2017 dan diberi nama URN sebelum sebuah kompilasi lagu2 mereka dikeluarkan oleh Cold Art Industry dan dinamakan Archaic : Process of Fossilization yang menemui pendengar pada April 2017. Terkini dibawah Transcending Obscurity Records, Jupiter tampil dengan full length kedua bertajuk Terraforming (2017). Album ini akan menemui pendengar secara rasmi nya pada 15 November 2017.

V - Voices, Guitars, Percussions, Synths
A - Guitars
R - Bass
G - Drums

Cover artwork oleh Caue Piloto

Tracklist :

1 - Matriach
2 - Unearthly Glow
3 - Forefathers
4 - Terraforming (featuring Maurice de Jong of Gnaw Their Tounges)
5 - Us And them
6 - Sol

Terraforming melalui proses rakaman di Duna Studios dimana proses adunan dilakukan oleh maurice de Jong (Gnaw Their Tounges) manakala proses mastering dilakukan oleh Stephen Lockheart yang juga pernah terlibat dalam mastering beberapa band seperti Svartidaudi, Tchornobog dan Zhrine.


Band yang berimejkan menutup muka seperti Mgla, Svartidaudi ini jika diamati music didalam Terraforming ini boleh dikatakan agresif dalam permainan instruments tetapi dalam skala tempo yang lembap ditambah dengan tone gitar dan bass (berdistortion). Album berdurasi 38 minit ini rata2 mengandungi track berdurasi 6 ke 7 minit kecuali self-titled track yang berdurasi 3 minit lebih sahaja. Kelebihan music Jupiterian mungkin pada "feel" yang berjaya dijadikan trademark mereka. Atmospheric yang tidak terlalu melayang namun berada pada satu sudut yang statik dalam konsepnya tersendiri. Adakala ianya kedengaran kejam dan menakutkan.

Dari segi sound produksi, ianya satu produk yang bagus dan bersifat profesional. Mungkin boleh dikatakan satu produk yang bagus untuk genre Sludge/Doom Metal untuk tahun ini.

Terraforming (2017) boleh diperolehi dalam 2 versi digital dan fizikal. Untuk fizikal copy ianya dikeluarkan dalam 3 format iaitu digipak CD bersama 8 pages booklet, limited edition boxset CD dengan kuantiti 125 copies dan 12'" vinyl yang hanya dikeluarkan sebanyak 200 unit worldwide. urusan pembelian boleh dilakukan melalui laman bandcamp Jupiteran. (KLIK SINI)

Jupiterian
Email
Facebook
Bandcamp

Transcending Obscurity Records
Email
Official Website
Facebook

Eluveitie - Evocation II - Pantheon (Full Length, 2017)

Lepas pengunduran besar-besaran line-up Eluveitie pada tahun lepas, saya seakan berputus asa nak mendengar mereka dah. They are done, jiwa saya berkata lepas pulang dari show mereka di Singapura. Saya tahu rakaman Evocation II akan bermula selepas tour mereka tamat, dan saya tak letak harapan.

Setahun lebih lepas tu, Evocation II - Pantheon diterbitkan dan telahan saya terbukti salah.


This is a fucking stellar release.




1. Dureððu       
2. Epona
3. Svcellos II (Sequel)  
4. Nantosvelta 
5. Tovtatis        
6. Lvgvs
7. Grannos       
8. Cernvnnos
9. Catvrix
10. Artio 
11. Aventia                     
12. Ogmios                    
13. Esvs  
14. Antvmnos                 
15. Tarvos II (Sequel)                 
16. Belenos                    
17. Taranis         
18. Nemeton


Ada beberapa trek yang saya familiar melodinya seperti Grannos (yang premiere di show live mereka semenjak tour tahun lepas) dan Ogmios, yang lain masih menggunakan traditional reel sebagai base kepada lagu-lagu dalam Evocation II. Kepada yang biasa dengan Evocation I, siri kedua Evocation ini ada akustik sepenuhnya, jadi takdelah nak ada elemen Metal. Evocation II adalah album yang menghimpunkan prayers, mantera dan pujaan terhadap Dewa-Dewi Celtic dan ditulis dalam bahasa purba Gaul yang saya sepatah haram pun tak faham.

Macam saya cakap tadi, saya memang skeptikal dengan terbitan terbaharu mereka memandangkan line-up Eluveitie telah melalui perubahan besar-besaran, yang semestinya mempengaruhi input untuk album ini. Maaflah, saya salah. Ini album yang membuktikan Eluveitie tetap bukak kedai macam biasa dan komited untuk deliver folk/metal mereka dengan cemerlang.


Pertama sekali, vokalis wanita Fabienne Erni memang menyinar dalam Pantheon. Fabienne nyata mempunyai lenggok folk dan lebih articulate berbanding Anna Murphy yang cenderung nak rock memanjang. Pada saya, Fabienne break the monotony daripada beberapa album mereka sebelum ini (Origin dan Helvetios masih okey dalam buku saya).


Kedua, keputusan mereka untuk rehash melodi/reel yang pernah muncul dalam album-album sebelum ini pada awalnya mengundang rasa jengkel. Tapi setelah mengetahui Pantheon sebenarnya bertujuan untuk revisit dan melihat Celtic mythology dari perspektif lain, saya rasa tak salah pun. Contohnya, trek Ogmios mempunyai kaitan dengan Inis Mona dari album Slania, menjelaskan persamaan melodi antara dua trek ini (penjelasan lanjut boleh check di FB Eluveitie). Dan reel untuk kedua-kedua trek ini dipinjam dari lagu Trimartolod. Grannos mempunyai persamaan melodi Slania's Song dari album Slania.


Ketiga, ini adalah release yang dah long overdue dan ditunggu-tunggu (at least untuk saya).  Siri Evocation adalah peluang mereka menunjukkan sisi Folk Music mereka dan bersih daripada elemen Metal. Bagi saya, kekuatan Eluveitie sememangnya terletak pada folk instruments mereka.


Evocation II pada saya tidaklah menawarkan sesuatu yang groundbreaking, tetapi dwell in the familiar territory dan cukup selesa untuk dilayan.


Trek pilihan:



Epona merupakan single yang diterbitkan selaku promo Evocation II. Saya sangkakan ini folk version A Rose for Epona, jadi sebelum dengar saya macam cringe sikit sebab ARfE macam poyo pada pendengaran saya. Saya silap la pulak, memandangkan ia adalah trek folk yang rancak dengan gesekan biola pantas Nicole Ansperger yang kembali ke pangkuan Eluveitie diselangi folk instruments yang lain. 



Lvgvs mempunyai feel melankolik yang diadaptasi daripada lagu tradisional Son Ar Chistr. Lvgvs menampilkan akordion dan pipe, tu yang buat trek ini mendayu-dayu. Fabienne Erni berbunyi cukup selesa dan saya instantly boleh menerima nyanyian beliau yang lebih berlenggok folk berbanding Anna Murphy yang antara nak jadi pop dengan metal.



Grannos pernah debut di live show mereka sekitar tour 2016. Trek yang mempunyai melodi hampir serupa dengan Slania's Song ini pada permulaan macam sedih teruk tapi bila dah di pertengahan laju semacam pulak macam ditulis untuk tujuan tarian.

Ogmios adalah trek paling familair bagi saya kerana melodinya turut digunakan dalam Inis Mona daripada Slania yang sebenarnya dipinjam daripada lagu tradisional Trimartolod. Feel yang cukup chill memang sesuai dengar waktu pulang daripada kerja. Sekali lagi nyanyian Fabienne Erni memang lembut dan merdu, dan ini meyakinkan saya Chrigel did a good job hiring her.



Secara keseluruhannya, saya merasakan Evocation II  - Pantheon adalah album yang ditunggu-tunggu selepas beberapa album yang memanjang Metal daripada Eluveitie. Walaupun mempunyai beberapa trek yang saya anggap killer sebagai menjadikan Evocation II sebagai album mesti beli 2017, saya menganggap Eluveitie masih belum utilize potensi ahli-ahli barunya semaksimum boleh, jadi kena tunggu la sekurang-kurangnya dalam satu dua album untuk membuktikannya. 




Hubungi Eluveitie di laman web dan Facebook. Evocation II - Pantheon telah terbit pada 18 Ogos 2017 melalui Nuclear Blast.


The Minerva Conduct - Self-Titled (2017)

The Minerva Conduct adalah sebuah band yang terdiri dari beberapa gabungan pemuzik dari band  Gutslit, Reptilian Death, Demonic Resurrection (India), Entheos dan bekas Animal As Leaders (USA). Agak lama gua cuba menghadam music The Minerva Conduct dan mungkin sedikit tepat jika gua katakan tunjang music mereka adalah Progressive Metal yang diadun bersama elemen experimental dan atmospheric. Mereka adalah band yang bersifat instrumental. Material pertama berstatus full length ini dikeluarkan oleh Transcending Obscurity Records (India).

Navene Koperweis - Drums (ex-Animals As Leaders, Entheos)
Prateek Rajagopal – Guitars/Composer (Gutslit, Reptilian Death)
Nishith Hegde – Lead Guitar (Demonical Resurrection, ex-Albatross)
Ashwin Shriyan – Bass (ex-Demonical Resurrection, Reptilian Death)

Artwork oleh ShePaintsWithBlood (US)

Tracklist :

1 - Vile
2 - Desertion
3 - Metanoia
4 - Trip Seq
5 - Appetence
6 - Exultant
7 - Unearth
8 - Grand Arcane

Ok, sepanjang 8 track ini dimainkan gua boleh ungkapkan ini satu revolusi baru dalam dunia music Metal di India. Mungkin agak kurang yang ketahui dikala ini scene dan band2 berat di India sudah mula dan telah mengorak langkah semakin jauh kehadapan. berbalik kepada The Minerva Conduct, ianya adalah lebih kepada sisi lain dari apa yang dilakukan line up- line up bersama band2 mereka yang lebih menjurus kepada Death Metal. The Minerva Conduct juga mungkin bakal menjadi rujukan satu hari nanti dimana album ini lebih menjurus kepada "isi" dalam music yang dihasilkan. Experiment dalam genre Progressive Metal mereka ternyata menjadi. Permainan mencabar, tempo yang tepat walaupun dalam odd signature dan berteknikal tinggi.


Sesuatu yang menarik berkenaan Self-titled album ini adalah ianya termaktub dalam konsep yang sama untuk setiap track terkandung. Periphery (mungkin), Sikth, Tesseract mungkin antara pengaruh utama The Minerva Conduct. Kepada penggemar 3 band dinyatakan tersebut adalah tidak salah untuk mencuba music ciptaan the Minerva Conduct.

Dari segi sound produksi, tidak perlu disangkal. Ianya berstatus antarabangsa (bukan nak bodek tapi boleh dengar sendiri). Untuk memilih siapa antara line up yang lebih menonjol mungkin tidak adil kerana jelas kesemua line up punya kelebihan masing2 berpandukan kepada 8 track didalam full length ini. Juga boleh lihat video live mereka sebelum penghujung review.

The Minerva Conduct - Self-Titled (2017) dikeluarkan dalam bentuk fizikal dan digital. Untuk format fizikal ianya boleh diperolehi dalam format 4 panel digipak CD bersama 8 pages booklet dalam kuantiti limited 250 copies sahaja. Juga terdapat 30 copies limited boxset jika anda mahukan sesuatu yang rare berada dalam simpanan anda. Urusan pembelian boleh ke laman bandcamp mereka. (KLIK SINI)

The Minerva Conduct at the Rolling Stone Metal Awards 2015

The Minerva Conduct - End Creation (Live at RSMA 2015)

The Minerva Conduct
Email
Facebook
Bandcamp

Transcending Obscurity Records
Email
Official Website
Facebook

VotW - Myrkur - Ulvinde

Projek solo Amalie Bruun yang sedang meningkat naik, Myrkur bakal menerbitkan album penuh terbaru Mareridt pada 15 September. Sungguhpun menawarkan approach yang fresh dalam Metal, Myrkur sering menerima backlash daripada purist yang menyifatkan Amalie Bruun sebagai menumpang hype Black Metal yang sentiasa kontroversi. Anda patut tonton video muzik 'Ulvinde' ini. Saya memang cukup terkesan dengan treatment dan cinematography video ini yang menggabungkan gaya fashion promo filming dan pendekatan menfilemkan natural landscape seperti dokumentari National Geographic. Sangat cantik dan style! Enjoy!


War Master - Pyramid Of The Necropolis (2011)

Gua sekadar mengetahui kewujudan band ini setelah berlaku sedikit salah faham adakah mereka band yang telah meriliskan sebuah split 7' bersama Humiliation. Ternyata ia nya berlainan kerana band tersebut ialah Warmaster (cuma beza ada dan tiada space diantara War dan Master). Bermula dari detik itu gua cuba google berkenaan band ini. Berasal dari Texas, USA, War Master merupakan band yang ditubuhkan pada 2009, membawa konsep Death Metal yang agak Old School. Telah mengeluarkan 2 buah demo beserta sebuah EP pada 2010, mereka tampil dengan sebuah album penuh pada penghujung 2011 bertajuk Pyramid Of The Necropolis. Perkembangan terkini selepas full length ini, War Master telah menghasilkan satu lagi EP, 2 buah split dan sebuah compilation album. Ok, ayuh berbalik kepada Pyramid Of The Necropolis (2011).

Daniel Shaw (Vocal), Ben Gott (1st Guitars), Neal Dossey (Rhythm Guitar), Tom Roberts (Bass), Stephen Bower (Drums).
* Line up terkini, Daniel Shaw telah digantikan oleh Rahi Geramifar dan Stephen Bower digantikan oleh Jon West.

 Artwork oleh Daniel Shaw (vocalist asal yang terlibat untuk album ini)

Tracklist :

1 - Mass Cremation
2 - Into The Absymal Fire
3 - Cult Of Greed
4 - Ritualistic Carnage
5 - Pyramid Of The Necropolis
6 - Circuit Death
7 - Sadistic Force
8 - Monolith

Pyramid Of The Necropolis melalui proses rakaman dan mixing di Origin Sound Studios, Spring, Texas sekitar Mac 2011 oleh Craig Douglas. Manakala proses mastering dilakukan oleh Dan Randal di Mammoth Sound. Pyramid Of The Necropolis telah dikeluarkan oleh sebuah label bernama Total Garden Pictures Company.

Sesuatu yang menarik diperkatakan berkenaan band ini ialah War Master adalah merupakan line up yang terlibat untuk 2 buah band besar iaitu Insect Warfare dan Türbokrieg. Jika diteliti sound production untuk album ini lebih mengingatkan kepada sound Bolt Thrower diera In Battle There Is No Law (1988). Walaupun wujud pada 2009 namun mereka tidak terpengaruh dengan sound production terkini yang kedengaran lebih digital. Gua tidak pasti adakah War Master menggunakan kaedah rakaman analog atau tidak tetapi sound yang dikeluarkan benar2 menggamit sejarah bagaimana band2 terdahulu menghasilkan sound dari stand alone gadjet (bukan multiefect.. hehe..)

Gua tak pasti dimana untuk mendapatkan CD ini adakah mudah diperolehi di kedai2 music tempatan. Gua mendapatkan CD ini dari sebuah label indiependent tempatan dan jika anda ingin memilikinya boleh berurusan dengan klik disini untuk urusan pembelian.

War Master - Pyramid Of The Necropolis (2011)

Facebook

VotW : Mastodon - Toe to Toe (Official Audio)

Cold Dark Place (EP2017) yang bakal dikeluarkan pada 22 September ini ole Reprise Records pada awalnya dimaklumkan merupakan album solo vocalist/guitarist Brent Hinds dan akan release sekitar July 2017. Namun ianya telah menjadi material terbaru Mastodon yang mana ianya akan dimuatkan 4 buah track. Hanya 6 bulan selepas album ke 7 bertajuk Emperor of Sand menemui pendengar pada 31 March 2017, kini buah tangan terbaru band berpaksikan genre Progressive Metal ini akan menemui anda dalam masa terdekat. Ini hanya preview song yang dimuatkan dalam laman youtube Mastodon. Layan dulu Toe to Toe.


Mastodon
Official Website
Facebook
Twitter
Youtube

Ulterior Decimation - Maelstorm of Debauchery (EP2017)

Ini satu release yang agak monster dan menggila untuk genre Death Metal tempatan untuk 2017. Trio yang menamakan Ulterior Decimation sebagai nama rasmi mereka ini sebenarnya telah wujud sekitar 2002. Menghasilkan demo pertama pada 2005 yang hanya mengandungi 2 buah track dan seakan projek ini sedikit hibernate sebelum rakaman terbaru dilakukan pada 2010. Material tersebut telah terperam sekian lama sebelum Gedebe Rekords tampil sebagai label yang bertanggungjawap mengeluarkan rakaman tersebut pada 2017. Maelstorm of Debauchery (EP2017) adalah sebuah masterpiece untuk pendokong2 Death Metal sebenar! Sebagai mukadimah terakhir, perlu juga diberitahu 3 line up ini adalah individu2 yang sedang dan pernah terlibat bersama band2 seperti Impiety, Humiliation, Break The Silence, Innards Decay, Arbitrary Element, Bilharzia dan banyak lagi. Ok teruskan dengan kegilaan lain untuk review dibawah.


Artwork oleh Rudiyanto Gorgingsuicide Art
Logo oleh Kris Verwimp
Layout oleh Azrin Moondusk

Tracklist :

1 - Maelstorm of Debauchery
2 - Indoktrinasi Dendam
3 - Hatin XI-78
4 - Hannibal
5 - Aku, Pemusnah

Maelstorm of Debauchery (EP2017) melalui proses rakaman di Studio 47, Singapore sekitar 2009 sehingga 2010. Pemain gitar Impiety iaitu Nizam Aziz bertanggungjawap dalam hal ehwal rakaman, engineer dan mastering. Ulterior Decimation bertindak sebagai penerbit material ini.


Track pertama Maelstorm of Debauchery ternyata dari awal tidak memberi sebarang ruang kosong dengan kepadatan riffing dan hentakkan drum yang pantas dan laju. Track berdurasi 2 minit 6 saat ini ternyata cukup keras, brutal dan penuh kegilaan tahap maksimum. Cukup lengkap segala perisa untuk dinobat sebagai Death Metal.

Indoktrinasi Dendam apabila menggunakan lirik dalam bahasa Melayu ternyata ianya sudah kedengaran seakan mendengar material2 dari negara jiran Indonesia yang cukup terkenal dengan irama Death Metal keras sebegini. Ok, sepanjang menghayati track ini, gua tak nampak sebarang kecacatan dari segi "diction" dari penyampaian vocal oleh A.P Filthgrindz. 

Track ketiga Hatin XI-78 masih dalam kegilaan seperti apa yang dilakukan dalam 2 track awal. Masih menggunakan bahasa ibunda sebagai lirik, ternyata ia nya masih dalam permainan instrument yang penuh kelajuan. 

Hannibal terus-terusan menggila dengan ketepuan Death Metal nya dari segenap segi. Mungkin ini salah satu track paling gila terhasil antara 5 track untuk EP ini walaupun adakala kedengaran sedikit riffing yang kedengaran bermelodi. Menghampiri suku terakhir lagu, ada sesuatu yang menarik dihasilkan Ulterior Decimation. Kalau nak tahu sila grab CD ni.

Track penutup Aku, Pemusnah adalah track yang mungkin gila dari segi penghasilan dan permainan riffs dan stroke drum yang penuh blastbeat. Gila dan segilanya!

Perghhhhh!!!!! memang gila dan penat gegendang telinga menahan seksaan dari bunyi-bunyian dari CD ini. Setakat ini, adakah benar kalau gua katakan Ulterior Decimation untuk Maelstorm of Debauchery ini sebuah produk Death Metal tempatan yang paling cuba melawan kemampuan manusia dari segi permainan instrument dan penghasilan musicnya? Jawapan gua dan anda mungkin berbeza tapi untuk 2017, ini satu product Death Metal dari Malaysia yang paling patut mendapat pujian paling tertinggi. Penelitian paling tinggi perlu dibuat sepanjang Malaysia berada dalam arena music gelap, ada atau tidak muncul band memainkan music Death Metal gila sebegini?

Dari segi sound produksi, gua rasa tidak perlu disangkal lagi dan pujian harus diberi kepada Nizam Aziz dari Studio 47, Singapore kerana bertanggungjawap menghasilkan rakaman, mix dan mastering yang cukup bagus dan gua pasti EP ini boleh jual di negara luar tidak kira Asia mahupun Eropah.

Kepada penggemar Death Metal tahap kelajuan tertinggi, melawan kemampuan manusia dan cuba2 menjadi robot, ia antara produk wajib dimiliki anda. Satu hasil pecah kepala dan agak rugi ianya hanya dikeluarkan 7 tahun selepas ianya dirakam. Mungkin ianya boleh membuka mata dunia dan memberi saingan lebih sihat dikalangan band2 tempatan jika produk ini dikeluarkan 7 tahun dahulu.

Penggemar Nile, Deeds of Flesh, Hate Eternal jangan beralasan untuk mendapatkan Maelstorm of Debauchery (EP2017) ini dengan harga RM15 by hand atau sertakan RM7/RM10 untuk kos penghantaran Semenanjung atau Sabah/Sarawak. Hubungi Gedebe rekords melalui email dan facebook yang kami sediakan dibawah. Peringatan terakhir, berhenti jadi pendengar Death Metal jika copy Maelstorm of Debauchery tidak berada di tangan anda!!! Recommended!!!


Gedebe Rekords
Email
Facebook

* Gua harap Ulterior Decimation boleh jadi band yang serius dan mampu menghasilkan album pada masa akan datang dan usia band ini panjanglah hendaknya.. (editor)

Athotorgh - Promaster Dieyana (Re-released 2017)

Ketika sebelum menulis entry ini, gua terasa layakkan gua menulis review ini. Pertama kerana ini adalah antara release berstatus "klasik" untuk metal scene tempatan. Athotorgh rasanya tidak perlu diperkenalkan lagi kepada para pendengar irama berat Old Skool tempatan. Bermula pada 2002, mereka yang terdiri dari Promaster, Dreamstone dan Old-T kekal sehingga sekarang. Promaster Dieyana yang dikeluarkan kembali untuk cetakan ketiga dalam format cakera padat (pertama kaset, kedua vinyl) istimewa kerana ianya menampilkan 2 buah bonus track yang melalui proses rakaman semula khas untuk keluaran anniversary 20 Athotorgh.

Dreamstone (Guitars/Vocals), Old-T (Drums), Promaster (Vocals/Bass)

Album layout oleh Blackyramone

Tracklist :

1 - G.M.F
2 - Bath in Sin
3 - Beyond the Serpent Scream
4 - The Rites
5 - Promaster Dieyana
6 - Be To Be
7 - Einchfriekel

Album berstatus klasik ini melalui proses rakaman di Booty Sound Studio, Kuala Lumpur untuk 5 track asal dimana Oz Yusof (Allahyarham) dan Athotorgh bertindak sebagai penerbit dan Kang bertanggungjawap dalam hal ehwal engineering rakaman. Bonus track "Be To Be" dan "Einchfriekel" melalui proses rakaman di Greenhouse Studio oleh Tom The Bollocks dan Yokota Base Studio Tokyo Japan oleh Tetsu. E (Scum) dijemput untuk memainkan bass untuk track Be To Be. Proses mastering dilakukan oleh Atok Otai dan Azumbi di Retrax Studio, Kuala Lumpur. Ajax Dethkren merupakan penerbit eksekutif untuk release ini.

Be To Be - Live at Hard Rock Cafe Melaka 2016

5 track terawal rasa nya tidak perlu untuk di review kerana ianya sudah terbenam dalam sanubari setiap pendengar irama berat tanahair. Be To Be yang diletakkan sebagai track ke 6 adalah rakaman yang khas untuk keluaran anniversary 20 tahun Promaster Dieyana dikeluarkan. Masih kental dengan semangat Thrash Metal yang disulami Speed Heavy Metal, Be To be ternyata tidak mengecewakan dan ia antara buah tangan terbaru Athotorgh yang diabadikan dalam format audio. Paling orgasme apabila track berdurasi 3 minit 15 saat ini menjengah ke durasi 2 minit sebelum solo menggila dari Dreamstone menjadikan ianya lebih menggila. Ini sebuah track yang cukup bersemangat dan boleh bikin gila di gig.

Athotorgh - Einchfriekel (Live)

Einchfriekel adalah track yang dimuatkan didalam keluaran kedua Promaster Dieyana iaitu dalam format vinyl. Track menggunakan bahasa German ini juga tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan track terdahulu. Jelas material2 terbaru Athotorgh bukan calang2 dan masih berkobar-kobar walaupun Athotorgh amnya ditubuhkan pada 1992.


Untuk 2 track Be To Be dan Einchfriekel, gua boleh katakan Athotorgh masih lagi garang dengan penghasilan lagu2 yang mantap dan menyengat. Dreamstone selaku pemain gitar dilihat semakin menyengat dengan solo2 gitar yang pada gua lebih merbahaya dari apa yang dihasilkan untuk 5 track keluaran pertama dahulu. Juga walaupun hanya bertiga, Athotorgh punya ramuan tersendiri dan masih berpegang teguh dengan Thrash/Heavy/Speed Metal yang mereka perjuangkan sejak dahulu. Dan jika diteliti dari 2 track terbaru, rasanya adalah perlu Athotorgh menghasilkan sebuah album penuh untuk koleksi simpanan pengikut2 mereka sejak dari dahulu. Gua pasti ianya akan menjadi sebuah karya klasik seperti apa yang mereka lakukan didalam Promaster Dieyana pada 1997 dahulu.

Kenali Athotorgh melalui link yang kami sediakan dibawah. Kepada penganut fahaman "besi berat" yang baru lahir ketika 90an atau awal 2000 jangan lupa kenali Athotorgh yang merupakan antara pejuang2 awal irama berat tempatan.

Athotorgh
Email
Facebook

Ultra Hingax Production
Email

Gutslit - Amputheatre (2017)

Gutslit adalah sebuah band yang membawa genre Brutal Death Metal dari Mumbai, Maharashtra India. Ditubuhkan sekitar 2007, band ini telah menghasilkan sebuah split dan debut pertama pada 2013 bertajuk Skewered in the Sewer dibawah Coyote Records (Russia). Sepanjang penglibatan, telah berlaku beberapa perubahan line up dalam formasi Gutslit. Gua andaikan Gurdip Singh Narang selaku pemain bass adalah penggerak utama Gutslit memandangkan beliau adalah line up asal yang masih bersama Gutslit. Selain menghasilkan material secara digital dan fizikal, Gutslit turut menghangatkan pentas2 live termasuk Obscene Extreme Fest pada 2014 selain tour Eropah yang lain. Terkini dibawah Transcending Obscurity Records (India) mereka muncul dengan album terbaru bertajuk Amputheatre (2017) yang bakal dikeluarkan pada 1 September 2017.

Gurdip Singh Narang (Bass), Kaushal LS (Vocals),  Aaron Pinto (Drums), Prateek Rajagopal (Guitars)

Artwork oleh Eliran Kantor

Tracklist :

1 - Amputheatre
2 - Brazen Bull
3 - From One Ear To Another
4 - Necktie Party
5 - Blood Eagle
6 - Brodequin
7 - Maraschino Eyeballs
8 - Scaphism
9 - Death Hammer

Perkara pertama apabila mendengar album ini, ianya membuatkan gua cuba selongkar kembali sejarah kewujudan band, juga material2 yang pernah dikeluarkan. Ekpresi pertama apabila mendengar sekali harung ternyata Gutslit bukan sebarangan band. Gua boleh anggarkan music mereka berada diantara Death Metal > Brutal Death Metal > Grindcore. Ketiga2 elemen ini di blend dengan baik sekali dan menghasilkan groove yang sangat sedap di hayati tidak kira melalui format audio atau persembahan pentas.

Dari segi penulisan lagu, untuk riffing ternyata banyak pengaruh yang di apply untuk material kali ini. Tidak cukup sekadar riffing2 tipikal Death Metal tetapi permainan yang berteknikal untuk riffing yang dihasilkan berjaya membuatkan kesemua track kedengaran seakan menyeksa jari jemari pemain2 gitar dan bass. Paduan drum tidak dapat disangkal lagi. Attack dan blastbeat dari Aaron Pinto ternyata kental dan keras. Vocal yang pelbagai lebih mewarnai setiap track yang terhidang. Ini bukan sebarangan band dan bukan juga sebarangan line up!

Sound produksi menyaksikan ianya patut diangkat sebagai antara sound produksi terbaek untuk band2 berirama keras dari India untuk 2017. Tone gitar, bass yang lemak, paduan drum dan ngauman vocal yang cukup seimbang walaupun rata2 mereka bermain untuk tempo yang laju. Ternyata Gutslit berpengalaman dalam penghasilan akhir sound produksi dan kredit harus diberi kepada sound engineer yang terlibat dalam proses rakaman, mix dan mastering album ini. Seakan mendengar produk2 dari Eropah!

Ok, pre-order Amputheatre (2017) sudah boleh di buat melalui laman bandcamp Transcending Obscurity Records. Dinyatakan album ini dikeluarkan dalam 3 format iaitu pada 1 September 2017, format CD digipak dan limited edition boxset (150 copies worldwide) akan dikeluarkan manakala 15 October 2017, format digital akan mula dibuka untuk setiap purchasing.

Layan 2 video klip dari 2 buah track yang diambil dari Amputheatre (2017) dan kenali Gutslits melalui laman sesawang yang kami sediakan dibawah kedua2 preview video ini. Para pentaksub Death Metal/Brutal Death Metal dan Grindcore  yang ketinggalan untuk mengenali Gutslit. Akhir kata ini bukan sebarangan band!

Gutslit - Scaphism (Official Music Video)


Gutslit - Brazen Bull
Gutslit
Email
Facebook
Bandcamp

Transcending Obscurity Records
Email
Official Website
Facebook

VotW : Tysonn - Counterfeit World (Official Music Video)

Tysonn merupakan sebuah band dari utara tanahair iaitu Jitra, Kedah. Melabelkan music mereka sebagai Metal/Progressive (gua dengar ada bunyi2 Deathcore), mereka tampil dengan sebuah music video rasmi bertajuk Counterfeit World. Mungkin akan ada buah tangan terbaru berformat fizikal dari mereka dalam masa terdekat. Ok, cekidaut dulu video ini dan kenali Tysonn melalui laman facebook dan youtube mereka dibawah video ini.

Tysonn - Counterfeit World (Official Music Video)

Sam (Bass), Farid Khalid (1st Guitar), Wan Ruzaimy (Vocal), Ikram (Drum), Heafy (2nd Guitar)

Email
Facebook
Youtube

Wynken Delirium - Ticketless Travel Is Social Evil (2016)

Sejarah penubuhan Wynken Delirium bermula sekitar 2004 dimana pada ketika itu mereka menggunakan nama Gobling. Penggunaan nama Wynken Delirium secara rasmi nya bermula pada 2006 sekaligus menukar arah hala tuju music mereka kepada lebih keterbukaan dimana pengaruh Sludge Metal bersama elemen Nusantara diterapkan ke dalam music mereka. Sepanjang penubuhan Wynken Delirium telah melahirkan 2 buah album iaitu The Alchemy Of Worlds (2009) dan Opinions (2012). Terkini Wynken Delirium telah mengeluarkan album ketiga bertajuk Ticketless Travel Is Social Evil dimana ianya release dalam format digital bermula pada Julai 2016 dan selepas setahun berada di alam maya, album ini menemui pendengar dalam format fizikal pada Julai 2017. Ticketless Travel Is Social Evil dikeluarkan oleh TFHM Production & Saron Production (USA).

Muhammad Asri Ashari (vocals, saron)
Aki Hakkinen (vocals)
 Norismanizam Ismail (guitars)
Zaihas Amrizad Hasfar (guitars)
Harisfaisal Hamat (bass)
Shaun Harun (drummer)

Artwork oleh AkmalAbdurrahman
Layout oleh Zaihas Amrizad Hasfar

Tracklist :

1 - Old Man Spicy
2 - Artwork Beggars
3 - Warning Letter
4 - All In Deeds
5 - Imp Of The Perverse
6 - Milky Haze
7 - Nais (Neurotic Analysis and Intriguing Symbiosis)
8 - Babybats
9 - The Knowledge
10 - The Rarest Point Of Convergence

Ticketless Travel Is Social Evil (2016) melalui proses rakaman di beberapa buah studio seperti Tune Studios (Klang Selangor), Tony Music Garage (Johor Bahru), D'chorus Studio (Shah Alam), The Man Cave (Johor Bahru), Mastervox Studios dan Sauna Studio (Oulu Finland). Proses mixing dilakukan oleh Hafiz Ahmad di Tune Studio, manakala proses mastering dilakukan oleh Joe Carra di Crystal Mastering, Melbourne Australia. Penerbit album ini adalah Tony Alberto, Zaihas Amrizad Hasfar & Wynken Delirium.

Bermula dari track pertama Old Man Spicy, seperkara yang menampakkan kelainan adalah vocal dimana Aki Hakkinen yang merupakan seorang pemastautin di Finland memegang posisi vocalist dan cara penyampaian vocal yang agak jarang boleh didengar dari vocalist2 Metal tanahair. Ok, bercakap bab vocal perlu dinyatakan selain Aki Hakkinen, album ini turut mengenengahkan seorang lagi main vocal iaitu Muhammad Asri Ashari untuk sebahagian lagu serta guest vocal barangkali iaitu Florence Lee untuk 2 buah track "Nais (Neurotic Analysis and Intriguing Symbiosis)" dan "The Rarest Point Of Convergence". Zaihas Amrizad Hasfar iaitu pemain gitar Wynken Delirium yang banyak menyelitkan suara sebagai backing vocal turut menyampaikan vocalnya secara berseorangan untuk track "Imp Of The Perverse". Secara kesimpulan kedua2 main vocalist iaitu Aki Hakkinen dan Muhammad Asri Ashari ternyata punya kekuatan tersendiri untuk growl masing2.

Ticketless Travel Is Social Evil secara teknikalnya sebuah album yang pada pandangan gua maju kehadapan setapak dari Opinions (2012). Gua pasti kematangan ketika tour adalah sesuatu yang memberi lebih pengalaman kepada mereka untuk menghasilkan karya yang lebih terbuka namun masih didalam ruang lingkup konsep band. Sludge Metal bukanlah satu penerimaan meluas di Malaysia (hanya beberapa band tegar seperti Prognosis : Death - tukar nama kepada Grayson, Electric Funeral dan beberapa nama lain) namun Wynken Delirium masih kekal dengan teras Sludge Metal sehingga kini. Elemen tradisional seperti gamelan masih dikekalkan untuk album ini disamping penggunaan alatan music lain seperti flute, guzheng (alat music tradisional China), seruling, dholak, tabla, saron dan beberapa alatan lain yang mencerminkan asian music yang nampak lebih kepada Nusantara.

Album ini gua boleh simpulkan antara album yang punya kekuatan dari segi sound produksi yang cukup mantap dan penulisan lagu2 yang lebih matang. Ianya juga 1 pakej yang menarik dari segi presentation akhir dimana nampak kesungguhan dalam penghasilan secara fizikal walaupun ianya lewat kira2 setahun dari tarikh release untuk format digital. Profesional digipak CD beserta artwork yang cantik dan kemas. Juga diselitkan cover sleeve lengkap berkenaan informasi dan lirik untuk setiap track.


Tracks pilihan : Old Man Spicy, All in Deeds, Babybats, Imp of the Perverse.

Ticketless Travel Is Social Evil (2016) boleh diperolehi secara digital dan fizikal copy. Untuk pembelian secara digital, pembelian boleh dilakukan melalui Cdbaby, Bandcamp, I-tunes, Amazon dan Spotify. Manakala untuk fizikal copy, sila hubungi Wynken Delirium, TFHM atau Saron Production melalui laman sesawang disediakan dibawah dengan harga RM30 by hand untuk sebuah copy berformat digipak, 16 pages booklet dan giant poster! Dapatkan copies anda sekarang!

Package Deal


Wynken Delirium
Email (Booking Manager)
Facebook
Twitter
Bandcamp

Saron Production
Email

Dism - Warmageddon (2017)

Agak terkejut juga gua dengan kemunculan tiba2 band bernama Dism ini. Sesuatu yang lantas mengingatkan gua pada Discharge dan Disgust (ya memang ada dinyatakan sound mereka seperti 2 band ini melalui laman facebook mereka). Sesuatu yang perlu diperkatakan kemunculan album pertama berjudul Warmageddon (2017) ini nampak benar2 serius apabila mereka tampil dengan tour untuk mempromosikan album ini. Full length berformat kaset ini sudah habis dijual untuk pressing pertama dan diulang cetak untuk keluaran kedua. Dan untuk tour Indonesia, album ini dikeluarkan dalam format CD dalam kuantiti yang agak limited. Ok, teruskan mengenali Dism dan hasil sulung mereka Warmageddon.

Atoi (Guitars),  Chex Khaos (Bass), Sidd Hellstorm (Vocals), Zam (Drums)

Artwork, design dan layout oleh Atoi & Sidd Hellstorm

Tracklist :

1 - Impact of War (Intro)
2 - Warmageddon
3 - System From Hell
4 - No More Reality
5 - State Curfew
6 - Burden Our Life
7 - Dark Paradise
8 - Janji Kosong
9 - Brutalocaust
10 - Restricted
11 - A Nightmare For Today
12 - Destruk-vision (Outro)

Warmageddon (2017) melalui proses rakaman di Laguna Music Green House Studio pada 22 January dan 16 April 2017. Proses rakaman, mix dan mastering dilakukan oleh Tom Bollocks dan Dism. Tony "Bones" Robert (Discharge / Broken Bones) terlibat dalam permainan gitar untuk track bertajuk "No More Reality" manakala Tom (The Bollocks / Carburetor Dung) turut terlibat dalam gitar part untuk track pertama "Impact of War". Warmageddon dikeluarkan sendiri oleh Dism melalui label mereka Dismania Records.

Sepanjang menghayati album berdurasi hampir mencecah 30 minit ini, ternyata ianya mampu menyeksa gegendang telinga gua dan ianya semestinya membuktikan Dism berjaya kekal dengan konsepnya untuk setiap track yang dihasilkan. rata2 track berdurasi 2 ke 3 minit.

Warmageddon boleh gua katakan antara produk rancak, keras, bertenaga dan straight forward. Penggemar genre Crusty/Punk disarankan memiliki album ini. Teknikalnya, music Dism adalah menggunakan chord2 mudah namun energy disuntik dalam setiap riffing yang dihasilkan ditambah dengan hentaman drum dbeat dan cara penyampaian vocal yang lantang melepaskan api amarah yang nampak seakan lirik ketidakpuasan hati tentang sistem yang dilalui sekeliling. Dari segi rakaman, memadai dengan sound yang jelas walaupun tanpa permainan 100% bersih kerana genre sebegini sememangnya perlukan sound produksi sebegini untuk mendapatkan "soul" genre itu sendiri.


Warmageddon (2017) secara rasminya dikeluarkan dalam format kaset dan boleh dibeli dengan harga RM15 by hand. Copy untuk format limited CD yang dikeluarkan secara limited juga dijual dengan harga yang sama. Sila hubungi Dism melalui email dan laman facebook yang kami sediakan dibawah untuk sebarang urusan pembelian. Ini produk penuh amarah!!!

Email
Facebook
Bandcamp 

Bestial Hordes - Infernal Goathrashing Aggression (2017)

Bestial Hordes adalah antara penggerak music keras dari Sabah dan berpegang kepada panji Black/Thrash Metal, mereka nampak terus maju kehadapan dengan penghasilan material2 dan turut meranapkan pentas2 seluruh Malaysia tidak kira Borneo atau Semenanjung. Ditubuhkan sekitar 2004, Bestial Hordes telah menghasilkan sebuah demo, 2 buah EP, 2 buah split dan terkini di bawah label Evil Dead Production, mereka telah menghasilkan full length pertama berjudul Infernal Goathrashing Aggression (2017).

Fauzie (Guitars), Firdaus (Vocals), Max 'Lord Satan' (Bass), K.Helvete (Guitars)
Hyrilucifer (Drums)

 Artwork oleh Saigner
Layout oleh Helvete

Tracklist :

1. Bestial Hordes
2. Street Metal Bitch
3. Goatbrothers
4. Bestial Blasphemer
5. Hordes Of Hell
6. 666 Sial
7. Infernal Goathrashing Aggression
8. Born In Fire
9. Swords Of Revenge (Vocal - Sulphur/URN)
10. Darkness and Evil (Sabbat cover)

Infernal Goathrashing Aggression (2017) melalui proses rakaman di Helvete Studio. Gua pasti Helvete yang terdahulu banyak terlibat dalam proses rakaman music berjenama berat di Borneo bertanggungjawap dalam proses engineering album ini.

Setelah memaksa gegendang telinga memenuhi halwa nafsu Bestial Hordes untuk album ini, gua dapati Infernal Goathrashing Aggression (2017) adalah satu usaha bersungguh-sungguh dari mereka. 10 buah lagu termasuk track saduran dari Raja Thrash Japan iaitu Sabbat ternyata tidak memberi sebarang ruang kosong dimana permainan yang pantas dan ramuan Black/Thrash Metal itu seakan menjadi darah dalam peredaran di setiap tubuh dan jasad setiap track yang dihasilkan. Kesungguhan jelas tampak jika disingkap dari jarak tempoh masa antara EP terdahulu yang release pada penghujung 2016 dan penghasilan album ini dalam jarak masa yang singkat sekitar setengah tahun. Penggemar Black/Thrash wajib memiliki produk ini dimana sila ketepikan unsur Metal yang modern kerana intipati music Bestial Hordes berada dalam lingkungan Old Skool dan penggemar Speed Thrash juga disarankan mencuba untuk mengenali music Bestial Hordes.

Dari segi teknikal rakaman, gua pasti sound produksi sebegini sememangnya sengaja dihasilkan dan ianya bertepatan dengan konsep bawaan Bestial Hordes. Setiap instruments jelas kedengaran dengan seimbang walaupun dimainkan dengan penuh kelajuan. Kredit kepada sound engineer rakaman untuk proses mix dan mastering yang cun kerana memahami kehendak sound konsep yang dibawa iaitu Black/Thrash Metal!!!

Track pilihan : Bestial Hordes, Goatbrothers, Bestial Blasphemer (gua punya feberet track ni!!!), Infernal Goathrashing Aggression.

Infernal Goathrashing Aggression (2017) boleh dibeli dengan harga RM30 by hand atau sila tambah RM7 (Borneo) dan RM10 (Semenanjung) untuk urusan postage. Sila berhubung dengan Evil Dead Productions melalui email dan laman facebook yang kami sediakan dibawah. Dan difahamkan album ini juga akan dikeluarkan dalam format vinyl dimana ianya melalui proses mastering di Mammoth Sound Mastering, Alamena California USA.

Layan dulu beberapa preview songs yang disediakan dan pastikan album ini berada dalam simpanan anda!!!!

Bestial Hordes - Street Metal Bitch

Bestial Hordes - Bestial Hordes


Bestial Hordes - Infernal Goathrashing Aggression (2017) - Album Teaser

Bestial Hordes
Email
Facebook
Blogspot

Evil Dead Productions
Email
Facebook

Sylvaine - Silent Chamber, Noisy Heart (Full Length, 2014)

Kami pernah menyertakan Sylvaine dalam 2016 Best Releases untuk album Wistful. Kali ni kita berundur ke belakang sikit dan dengar terbitan yang jadi langkah permulaan projek solo Kathrine Shepard sebagai Sylvaine. Album Silent Chamber, Noisy Heart merupakan terbitan sendiri yang dirakam di IMV, diadun Nick Terry dan mastering oleh Ray Staff. 




1. Sylvan
2. It Rains in My Heart
3. Silent Chamber, Noisy Heart
4. тоска
5. Bien Loin D'ici
6. The Biggest Loss of All
7. Dysphoria
8. Seraphim
9. I Drink in Every Sob Like Wine
10. I Laugh in a Sea of Sorrow

Hala-tuju dan gaya Sylvaine sebenarnya merentas beberapa genre, menjadikan saya sedikit keliru bila dengar sewaktu mula-mula. Band Metal ke ni? Apasal macam ada gaya Pop sendu pulak? Tapi ada feel post-rock/shoegaze? Saya boleh conclude yang secara generalnya Sylvaine lebih kepada feeling melankoli, meninggalkan definisi genre jauh ke belakang.Senang cakap, Sylvaine sesuailah kalau nak buat feeling-feeling emo di malam Sabtu yang lonely. 

Kalau nak panggil Sylvaine band Metal, anda mungkin betul. Tapi kalau anda tak setuju, dan nak panggil Sylvaine Rock sedih, pun bolehlah.

Berbeza daripada Wistful yang nampak lebih agresif dan borderline Metal, Silent Chamber, Noisy Heart lebih jinak dan mesra telinga untuk audiens yang nak layan feeling melankoli tak berapa depressive. Senang cerita, light-light aje. Tengok tajuk-tajuk lagu pun boleh tahu.



Saya berpendapat tarikan utama album ini (dan Sylvaine secara amnya) adalah alunan vokal Kathrine sendiri. Tak kira sama ada lemak merdu untuk trek feeling hatinya pedih macam Silent Chamber ataupun teriak ala Banshee untuk satu-satunya trek paling garang, It Rains in My Heart, semuanya dilakukan dengan baik. 

Muzik secara amnya dirangka secara simple. Saya teka kebanyakan digubah daripada gitar akustik sebelum direfine kepada instrumen elektrik. Takde solo tajam, takde tunjuk skil melangit. Anda akan dapati album ini gitarnya sangat kurang distortion, kebanyakan clean dan minimal touch up untuk gitar berbunyi kasar. Traces post-rock boleh ditemui merata-rata, tetapi lebih nyata album sulung ini memang jinak dan tidak berapa dark berbanding Wistful. 

It Rains in My Heart: Lirik yang dinyanyikan diambil terus daripada puisi Paul Verlaine yang bertajuk sama. Vokal clean yang meruntun berselang-seli teriakan tinggi memberikan contrast yang baik serta memberi feeling sedih teruk. Olahan gitar yang berbau DSBM dan Blackgaze menjadikan trek ini pilihan utama saya untuk terbitan ini.

Silent Chamber, Noisy Heart: Lagu sedih lagi. Hook Pop untuk trek ini memang kuat. Vocal delivery Kathrine cukup mantap dalam trek ini. Entah apa yang sedihnya, terbawa-bawa pula. 

The Biggest Loss of All: Santai-santai sedih. Saya dapati album ini memang jenis sedih yang bukan jenis hilang akal, tapi lebih kepada yang chill, macam 'oh aku sedih ni, tapi aku nak termenung tepi tingkap kejap' punya vibe. Lovely vocals definitely.

Terbitan sulung ini sememangnya on point kalau nak cakap dari segi pembawaan emosi melankoli. Sungguhpun macam tu, saya dapati dynamic album ini tidak berapa cantik, seolah-olah terletak di hanya satu pace. Pada saya, Silent Chamber could have been better kalau Sylvaine memberi variasi kepada pace dan pembawaan stail dari satu trek kepada trek lain. Satu usaha yang boleh tahan untuk keluaran sulung. Untuk mendapatkan Silent Chamber, Noisy Heart, hubungi Sylvaine melalui email atau di Bandcamp.


Untuk peminat: Alcest, Les Discrets, Myrkur, Deafheaven.


Ikuti Sylvaine di sini: