The Bollocks - Viva La Punk (2017)

Setelah menghasilkan full length "Society Collapse (2016)" dan menjayakan siri2 show/gig sempena album tersebut, The Bollocks dilihat begitu produktif dengan penghasilan material2 yang semakin ganas dan mengejutkan. Viva La Punk (2017) merupakan satu keluaran dari label Glord Records yang pada gua mereka antara label yang punya struktur management yang paling bagus setakat ini dengan pakej material berkualiti untuk format fizikal, laman bandcamp untuk digital juga laman web rasmi yang turut menyediakan khidmat jualan secara langsung. Berbalik kepada keluaran ini, Viva La Punk (2017) merupakan himpunan lagu2 yang merupakan rakaman terbaru, unrelease track dan rakaman live. Dihasilkan dalam format 7" (vinyl) dan sold out dalam jangkamasa singkat dan keluaran kedua dalam format kaset yang melalui proses pressing di Eropah.

Line up terkini The Bollocks
Tom (Guitars), Jun (Drums), Adik (Vocals/Bass)

Design oleh Zul Apache
Konsep oleh the Bollocks
Layout oleh Kimi (Inquiry Last Scenery)

Tracklist :

1 - Viva La Punk
2 - Keeper of the Reins
3 - Politician (Live)
4 - System of Hate
5 - Bitch II
6 - Chaos KP (Live)

Kesemua track melalui proses mastering semula oleh Tom di Greenhouse Studio, Kuala Lumpur.


Kepada pendengar setia the Bollocks pasti mengetahui track ini asalnya terdapat didalam EP Revolution 1997. Viva La Punk untuk edisi ini adalah rakaman semula yang dibuat pada 2007 dimana Farid masih memegang posisi sebagai vocalist dan Fahmi diposisi drum.


Keeper of the Reins adalah rakaman studio secara live yang dilakukan juga pada 2007. Masih menggunakan anggota yang sama seperti track pertama. Ini sebuah track yang yang kental, kedengaran sudah menjurus kearah Metal namun pengaruh Discharge semestinya dapat dihidu. Ini antara track pilihan gua. Jitu, permainan pantas dan keras!


Politician adalah track yang terkandung didalam Revolution (EP1997). Untuk versi ini, track ini diambil dari rakaman live di Piccadilly, Damansara Jaya pada 1996. Farid, Tom dan Adik masih bersama namun Khuzai adalah pemain drum untuk fasa ini.


System of Hate pada gua punya feel seperti Keeper of the Reins. Ini adalah rakaman sekitar 2014 bersama line up terkini The Bollocks. Boleh rasanya dikatakan ini antara unreleased track dari The Bollocks. Juga ini adalah antara track pilihan gua!


Bitch II adalah rakaman yang dilakukan sekitar 1995/96 di Dreamwalk Studio, Kuala Lumpur oleh Bullet. Sebuah track yang agak sedikit happy go lucky dan yang menarik line up kali ini berubah dari segi instruments dimana farid masih diposisi vocal manakala Tom sebagai bassist, Adik sebagai drummer dan Najib sebagai gitarist.


Chaos KP adalah antara track nostalgia yang diambil dari demo 1994. Versi ini adalah rakaman live  yang diambil dari gig pertama The Bollocks bertempat di Piccadilly, Damansara Jaya sekitar 1995. Line up terlibat masih seperti line up untuk track Bitch II. Chaos KP mengingatkan gua pada lagu "Obat" yang turut dibawa secara live didalam demo 1994.

Sepanjang Viva la Punk dimainkan, ianya seakan menyaksikan progress The Bollocks dari awal penubuhan, perubahan kepada sound yang lebih keras dan konsep terkini The Bollocks. Gua menyukai lagu2 pantas The Bollocks yang keras dan adakalanya seperti mendengar material dari band Metal (Max Cavalera dari zaman Sepultura lagi dah minat Discharge). Keeper of the Reins agak membuatkan gua terkejut kerana ini adalah material lama the Bollocks tetapi tidak terkandung didalam album Revival yang cukup keras yang released setahun kemudian iaitu pada 2008. Juga System of Hate yang ternyata cukup straight forward dan bertenaga. Gua pelik kenapa track ini tidak terkandung didalam album Society Collapse? Adakah kerana track ini jauh lebih keras dari track2 terkandung didalam album tersebut? Mungkin The Bollocks sahaja ada jawapannya.

Viva La Punk dikeluarkan dalam format vinyl (7") sebanyak 2 kali dan sold out bagaikan pisang goreng. Kepada yang terlepas format vinyl, kini Glord Records mengeluarkan untuk kali ke 3 namun didalam format kaset/tape dan ianya masih lagi dalam format analog! Hubungi Glord Records sebelum format kaset juga tinggal habuk.


The Bollocks
Facebook
Myspace

Glord Records
Email
Official Website
Facebook
Bandcamp

No Security - Drunk & Destroy (2016)

Bukit Bintang Pyrate Punx Crue merupakan antara komuniti punk yang mana disitu lah munculnya sebuah band Punk paling havoc iaitu The Security. Drunk & Destroy adalah material gila dari No Security dimana ianya adalah produk pertama sebuah label bernama Pogo Tapes. Bercakap mengenai The Security, mereka adalah sebuah band punk yang pada gua punya music yang keras, pantas dan mampu menghuru-hara kan pentas gig.

Arol (Vox/Guitars), Iwan (Vox/Bass), Boy (Drums)


Tracklist :

1 - Sympathy
2 - P.U.N.K.S (The Scruffy Cover)
3 - Problem In My Mind (Bang Blows Cover)
4 - Pechah
5 - Life
6 - Hipokrit
7 - Drunk & Destroy
8 - Claim Yourself

Drunk & Destroy (2016) merupakan rakaman raw yang masih boleh dihadam setiap permainan instrumentnya dimana Insider Studio milik Chino dipilih sebagai studio rakaman.

Sepanjang tape ini dimainkan gua beranggapan No Security adalah sebuah band Punk yang benar2 rebel dan all out dalam setiap karya ciptaan mereka. Track2 rancak, pantas mereka benar2 bertenaga dan pasti boleh menghuru hara kan moshpit jika dimainkan secara live. Pechah dan Hipokrit dua track berbahasa Melayu ternyata cukup bertenaga dari segenap sudut. Disamping itu track seperti Sympthy, Life, Drunk & Destroy dan Claim Yourself juga turut boleh mencetuskan suasana chaos untuk persembahan pentas.

Dari segi sound produksi, ini produk yang agak raw namun setiap instrument masih boleh dihadam dengan baik. Sesuai juga dengan konsep chaos punk seperti dibawa No Security. Tidak perlu rakaman yang bersih untuk meneruskan konsep dan sound punk sebegini.

Difahamkan tape ini telah 3X diulang cetak. Jika berminat sila hubungi band, Pogo Tapes atau mana label indiependent tempatan yang ada mendistrokan tape ini. Juga difahamkan No Security bakal mengeluarkan EP terbaru ketika artikel ini ditulis. Cekidaut punk!!!

No Security boleh dihubungi dan dikenali melalui email dan laman sesawang facebook mereka yg kami sediakan dibawah. Penggemar irama punk dengan kelajuan pantas adalah direkomen!!



Email  (Pogo Tapes)
Facebook (No Security)

VotW - Fragarak - Ālūcinārī IV : The Fall

New Delhi's Atmospheric Death Metal unit, Fragarak is set to release their second album 'A Spectral Oblivion' today. Blending technical and atmospheric elements together, one can expect nothing but excellent release. Here's a promo video to said album. Enjoy!

VotW - DSV - I Am Me (Edisi Sabar Tengok Sampai Habis)

Minggu ni, kita uji kesabaran masing-masing dengan menonton muzik video Dato Seri Vida berjudul I Am Me. Ini adalah cringe fest tahap maksimum yang membuktikan dengan duit, anda boleh buat apa sahaja. Teguhkan jiwa, ayuh kita tontonnya! Enjoy.


Nekrohowl - Epitome of Morbid (EP2017)

Nekrohowl merupakan sebuah band beraliran Death Metal dari Dhaka, Bangladesh. Mereka merupakan antara entiti yang terlibat bersama band2 seperti Abaddon, Homicide, Enmachined dan Dissector. Ditubuhkan sekitar 2016, mereka tangkas muncul dengan sebuah demo pada July 2016 dan setahun kemudian menghasilkan sebuah single bertajuk Mortal Incubation dan pada 30 September 2017, Epitome of Morbid (EP2017) release secara DIY oleh Nekrohowl sendiri. Diberitakan versi kaset bakal dikeluarkan oleh sebuah label dari malaysia dan vinyl oleh Slaughterhouse Records (USA).

Obliterator (Guitars/ Vocals), Warmonger (Drums), Sadist (Bass)

Cover Artwork oleh Grasen Artstyle

Tracklist :

1 - Summoning Darkness
2 - Blasphemy Still Unnamed
3 - Worship Thy Malevolence
4 - Epitome of Morbid
5 - Mortal Incubation

Epitome of Morbid (EP2017) melalui proses rakaman, mix dan mastering di Music Theater. Tidak dinyatakan bersama press-kit ini maklumat berkenaan kerja2 teknikal rakaman selain lokasi proses rakaman.

EP mengandungi 5 buah track ini dimulakan dengan Summoning Darkness iaitu intro berdurasi melebihi 3 minit yang agak mendebarkan. Sukar menjangkakan music Nekrohowl berpandukan intro ini sahaja. Blasphemy Still Unnamed yang merupakan track yang membawa wajah sebenar Nekrohowl benar2 tidak memberi ruang kosong dari mula lagi. Morbid Angel, Suffocation adalah pengaruh utama yang dapat gua hidu untuk suku pertama track ini. Mungkin perlu dinyatakan pengaruh2 seperti Terrorizer, Deicide turut memberi impak kepada penulisan track ini. Selesai 5 minit 2 saat untuk track terdahulu, muncul Worship Thy Malevolence yang masih mengekalkan mood serta tahap keganasan Death Metal yang sama seperti apa yang dilakukan untuk Blasphemy Still Unnamed. Track bervocal kedua ini untuk bahagian drum nya kedengaran lebih agresif. Juga growl dari Obliterator yang semakin huru hara cara penyampaiannya. Track seterusnya yang merupakan self-title kepada EP ini iaitu Epitome of Morbid paling menarik pada suku pertama track dimana ianya benar2 kental, permainan pantas dan cukup keras seakan mendengar produk dari band Eropah. track terakhir dan terpendek berdurasi 2 minit 49 saat bertajuk Mortal Incubation sememangnya antara track paling merbahaya dan tanpa sebarang belas kasihan. Ia merupakan single yang di keluarkan sebelum EP ini mula dipasarkan. Ini track yang patut tersenarai dalam playlist penggemar Death Metal amnya. Kejam!

Dari segi sound produksi, untuk produk yang memerlukan hasil akhir yang bagus, mungkin apa yang dihasilkan ini boleh dikatakan sudah cukup bagus namun jika diberi lebih injection pasti overall sound lebih meletup! Mungkin sound gitar boleh di upgrade disamping tone bass yang kedengaran agak "crunchy" dengan bunyi yang jelas dari setiap petikan pada string nya. Drum jika diperhati pada tahap permainannya memang agak menggila dengan stroke dan blastbeatnya. Overall sound produksi boleh dikatakan terkawal dan boleh improve lagi untuk rakaman akan datang.


Epitome of Morbid (EP2017) boleh diperolehi dengan membuat pembelian melalui laman bandcamp Nekrohowl (KLIK SINI) untuk format digipak CDR atau nantikan release dari Slaughterhouse Records (USA) juga format kaset yang diberitakan akan dikeluarkan oleh sebuah label dari Malaysia sedikit masa lagi.

* Thanks to Zoheb of Qabar - Extreme Music PR for this press-kit.

Email
Facebook
Bandcamp

VotW - Zeal and Ardor - Devil is Fine

Sungguh pun muzik Black Metal sering dianggap pergerakan yang menjauhi pembaharuan dan kekal stagnant untuk mengekalkan status trve kvlt dan necro, masih terdapat sebilangan penggiat yang sentiasa pushing the boundaries. 

Dan kemudian muncul pulak Zeal and Ardor, yang cuba fuse muzik Black Metal dan Black Slavery (atau dalam artikel Wikipedia menyebut... well, um, nigger music). Saya agak enjoy jugak la sebab nyanyian berkumpulannya mengingatkan tentang hamba kulit hitam yang beramai-ramai memetik kapas di ladang... and then menyembah setan di waktu malam. Yeap, trippy sial. Enjoy!

Parkinson - Noise of War (EP2017)

Old timer grindcore dari selatan tanahair iaitu Parkinson akhirnya pasrah dengan takdir apabila mengumumkan bahawa hayat Parkinson tamat bersempena kelahiran Noise of War (EP2017). Band yang disayangi pendukung irama Punk, Hardcore, Grindcore ini teguh dengan attitude DIY sejak awal lagi. Juga melalui banyak perubahan line up, menghasilkan material dan gig2 yang disertai mereka mendapat review yang memberangsangkan dari pengunjung2. Parkinson berehat agak lama tanpa sebarang material dan status hibernate ini tidak ada penghujung sehingga secara tiba2 Jimbo selaku frontmen dan owner label Broken Noise memuatnaik status rakaman terakhir Parkinson dilaman sesawang facebook miliknya.

Line up Noise of War (EP2017)
Atan (Drums), Jimbo (Vocals), Bob Demisor ( Guitars)
* gambar lama dari release 24 Jahitan Latihan Kejam (2005)

Cover artwork oleh Jimbo
Poster oleh Abang Banggunan
Illustrasi Hantu Gergaji oleh Abel Kerambit

Tracklist :

1 - Noise of War
2 - Tangan Yang Kotor
3 - Grindcore Itu Mudah
4 - Untitle
5 - Bunuh
6 - Hamba Digital
7 - Politik Gila
8 - Racun
9 - Out Now Hunger
10 - Budaya Dan Idea

Noise of War (EP2017) melalui proses rakaman di Studio 46, Pasir Gudang, Johor Bahru pada 1 Ogos 2017. Proses mix dan mastering dilakukan oleh Ajen. Fauzi yang banyak terlibat sebagai pemain drum band2 bawah tanah Johor turut menyumbangkan bakat untuk track ke 6 iaitu Hamba Digital.

Bercakap mengenai sound produksi, EP ini menyajikan sound yang raw dan gua beranggapan ini adalah rakaman secara live. Dalam ertikata raw, EP ini masih boleh dihadam bunyian nya, tidak ada bunyi timbul tenggelam seperti zaman demo menggunakan mini kompo. Ianya rakaman live yang setiap instruments dirakam untuk track berasingan walaupun dimainkan sekali harung. Kepada yang pernah ada material2 dari Parkinson pasti faham sound produksi dari karya2 mereka.

Seperkara menarik, EP ini masih menyajikan lirik2 yang in your face dan straight to the point. Dan sejak dahulu lagi gua masih gagal nk follow jerit pekik Jimbo untuk setiap lagu berpandukan lirik yang ditulis walopon cover sleeve depan mata gua. Hahaha.

Ok, Noise of War (EP2017) ini secara rasminya telah sold out dari label pengeluar iaitu Broken Noise, namun anda jangan jadi pendengar music yang pemalas kerana banyak label2 kecil yang ada mendistrokan tape ini. Ohh ya lupa nak bagitau EP terakhir ini hanya dikeluarkan dalam format kaset/tape sahaja. Hamba digital akan mengalami kesukaran disini haha. Kaset tape ini dijual dengan harga RM12 per unit by hand. Sila tambah untuk kos penghantaran.

Ini farewell material dari Parkinson. Oleh itu ianya harus jadi antara khazanah analog untuk anda. Penggila grindcore pasti xde masalah kerana walkman dan cassette player masih jadi rakan setia anda. Punk is Love, Grind is Protest!



* Flyers dan tee sempena farewell EP..

Email
Parkinson (old website)

Mechina - As Embers Turn to Dust (Full Length, 2017)

Mechina's Progenitor really left me impressed with their Symphonic / Djent / Death Metal approach and I've been craving for their new release ever since. Come January 1st 2017, a follow up to Progenitor finally saw the light of the day. Like the previous release, As Embers Turn to Dust is, for a lack of better word, phenomenal.



1. Godspeed, Vanguards       
2. Creation Level Event
3. Impact Proxy
4. Aetherion Rain
5. The Synesthesia Signal
6. Unearthing the Daedalian Ancient
7. The Tellurian Pathos
8. Thus Always to Tyrants
9. Division Through Distance

10. As Embers Turn to Dust

As much as I'm interested with As Embers Turn to Dust story arc, I'm no way familiar with the whole saga, spanning from Conqueror album. But the whole theme of human fleeing from Earth and settling in to distant planets is rather interesting story to dive in. But anyway... yeah, the music.

I like how the album sounded even bigger and grand than Progenitor. The symphonic elements definitely one of the bigger driving force here, which matched perfectly well with guitars and vocals. In fact, I found out every music elements in the album are pretty much there and had their moments to shine. Check out Aetherion Rain and Thus Always the Tyrant, for calming piano driven tracks. Impact Proxy on the other hand will toy your emotion with its soaring symphonic elements and David Holch alternating between snarling growls and heavily processed clean vocals. Or maybe the opening track Godspeed, Vanguards, if clean vocals is your cup of tea. Whatever your pick might be, As Embers Turn to Dust will get you hooked up in no time.

Melrose, the female vocalist that made appearance in Progenitor is also present on few tracks. David Holch is still doing great with his death grunts, but in Embers, he experimented with more clean (and probably autotuned) singing. I would rather say As Embers Turn to Dust is the one level better than Progenitor. Weaknesses in Progenitor are pretty much addressed, making most of the songs enjoyable to listen. Joe Tiberi definitely expanded the story better this time around, and it made me go back to listen to their previous releases to understand the saga better. Good job on that.

There's nothing much I can say about the album. They pretty much ticked every box in my book and already my favourite release for 2017. Don't waster your time, start listening to As Embers Turn to Dust today.

Recommended tracks:
Godspeed, Vanguards, Impact Proxy, Aetherion Rain, The Synesthesia Signal, The Tellurian Pathos, Thus Always the Tyrant.

Visit their Facebook and Bandcamp.








VotW - Exarsis - General Guidance

It's been a while since I came across Thrash Metal with unique approach. Many years ago we had Neo-Thrash phase, and the excitement is pretty died down by now. But when I saw Exarsis' video, it got me hook (plus giggling) with their high pitched vocals take on Thrash Metal. I mean, Thrash Metal with Punk shouts or Black Metal snarls are pretty much common but this... man, this is fun! Let's give high pitch vocal a chance! Also, check out the guitar solo! Exarsis' new album 'New World Order' will be out this 20th October 2017. Enjoy!

VotW - Tantal - Ruin

Moscow's based Progressive Metal, Tantal has just released their latest offering 'Ruin' via Sleaszy Rider. Together with that, 'Ruin' video promo has also gone live on Youtube.

'Ruin' is simple yet interesting with black and white visual treatment featuring modern skycrapers (I guess in some place in Russia) and slowly replaced with decaying, abandoned buildings. Vocalist Sofia doesn't really show variety in her delivery but it's the melancholy feels that give the song an etra edge for me to stick until the end of the video.

'Ruin' is out now, order here.




Violet Cold - Anomie (Full length, 2017)

Sebenarnya bila berbincang tentang Black Metal bercampur-aduk Shoegaze ni, atau Blackgaze panggilan sesetengah pihak, ramai jugak yang seakan disapprove. Tak cukup true la, bastard child of both genre lah, Black Metal yang terlalu happy lah, terlalu accesible lah, banyak lagi.

Band macam Deafheaven, Ghostbath, Les Discrets dan Alcest seringkali dianggap sebagai trendy yang cuba menjadikan Black Metal lebih accesible kepada mainstream audience. Secara peribadi, kalau terbitan band Blackgaze ni cukup menarik dan bagus, saya dah tak peduli dengan stigma yang datang melekat dengan Blackgaze sendiri.

Violet Cold merupakan one-man band dari Azerbaijan. Susah sebenarnya nak mengkategorikan jenis muzik bawaan Emin Guliyev, peneraju Violet Cold ini. Secara generalnya berbunyi Black Metal diadun vibe Shoegaze, DSBM, ambient dan banyak lagi. Saya mungkin salah, heh.

Anomie merupakan keluaran penuh keempat Violet Cold. Band ini nampaknya memang aktif dari segi menerbitkan material. Tahun 2017 sahaja menyaksikan 4 terbitan sudah keluar. Tak pastilah kalau ini boleh diukur sebagai produktif atau apa kan.




1. Anomie
2. She Spoke of Her Devastation
3. Lovegaze
4. My Journey to Your Space
5. Violet Girl
6. No Escape from Dreamland

Bila dengar Anomie buat pertama kali, saya tak boleh lari daripada menyamakan album ini dengan keluaran Deafheaven dan Alcest, terutama dari segi vibe sepanjang album. Tetapi yang membezakan Violet Cold berbanding yang lain adalah tendency Emin Guliyev yang menggunakan approach wall of sound yang dilapisi soaring melodi yang biasanya associated dengan Post-Metal.

Sukar untuk mendengar satu-satu instrument dalam Anomie memandangkan wall of sound menjadikan sound agak sebu. Apatah lagi nak mendengar vokal dengan jelas, saya tak rasa pun Emin menyanyikan dalam bahasa Inggeris. Terdapat vokal wanita yang sekali-sekala muncul dalam beberapa trek dalam album ini. Juga vokal Emin Guliyev memang gaya nyanyian DSBM yang terlolong.

Album ini bermula dengan Anomie yang agak strong juga sebenarnya. Bermelodik dan garang walaupun bunyi yang sebu. Saya awal-awal dah surrender nak cuba faham apa yang dipekik, jadi concentrate sajalah kepada muzik. Saya menyukai sentuhan folk (saya agak influence muzik folk Azerbaijan) di penghujung lagu yang melankolik.

She Spoke of Her Devastation mempunyai approach Shoegaze / Post-Rock yang jelas dengan ambience yang bergema sebelum kembali menderu dengan gitar dan lolongan vokal. Di trek ini saya dah mula rasa jelik dengan vokal gaya DSBM bawaan Emin. 

Lovegaze memanfaatkan permainan synth dan agak jiwang sedikit dengan sentuhan Shoegaze yang dreamy, ditambah pula dengan vokal wanita berbisik-bisik. Pada saya, kalau trek ini tidak mempunyai gitar yang berdesing, ia sememangnya syok sebagai lagu Shoegaze yang melentok, tapi tu lah, gitar bikin potong stim.

Dan baki trek yang seterusnya masih menggunakan style dan approach yang serupa menjadikan album ini stagnant halfway through. Saya agak kecewa dengan album ini yang nampak promising di permulaan, tapi bila trek-trek seterusnya sekadar memakai formula yang serupa, saya mula merasakan Violet Cold bagaikan ketandusan idea. Band yang mempunyai potensi, tapi saya merasakan percubaan Violet Cold menggabungkan Black Metal dengan Shoegaze masih awkward dan tidak mesra. Pada saya, band yang berjaya menggabung dua jenis genre ini di samping DSBM adalah Woods of Desolation. Sungguhpun sound mereka yang gritty, saya masih boleh menerimanya, tidak seperti Violet Cold yang terasa seperti tidak natural.

Untuk peminat: Deafheaven, Alcest, Year of No Light.



Ikuti Violet Cold di Facebook dan Bandcamp.

VotW - Wolves in the Throne Room - Born From the Serpent's Eye

Band yang cukup hype dengan Cascadian Black Metal ini bakal kembali dengan terbitan terbaru 'Thrice Woven' pada 22 September. Tapi sebelum tu, bolehlah layan video muzik mereka 'Born from the Serpent's Eye'. Saya tidaklah berapa into WitTR, tapi judging daripada past releases mereka, rasanya 'Thrice Woven' menjanjikan approach yang berlainan. Saya tak berani nak komen panjang-panjang tapi macam ada influence Emperor lah. Apa pun, enjoy!


Jupiterian - Terraforming (2017)

Jupiterian adalah sebuah band yang agak misteri dan hanya mahu dikenali dengan abjad huruf tertentu sebagai line up. band yang datangnya dari Sao Paolo Brasil ini membawa konsep Atmospheric Sludge/ Doom Metal. Secara pengenalannya Jupiterian ditubuhkan sekitar 2013. menghasilkan sebuah EP bertajuk Archaic pada 2014, disusuli sebuah full length setahun kemudiannya bertajuk Aphotic. Sebuah EP dalam format digital mengandungi 2 buah lagu cover dari Anathema dan Black Sabbath dihasilkan seawal January 2017 dan diberi nama URN sebelum sebuah kompilasi lagu2 mereka dikeluarkan oleh Cold Art Industry dan dinamakan Archaic : Process of Fossilization yang menemui pendengar pada April 2017. Terkini dibawah Transcending Obscurity Records, Jupiter tampil dengan full length kedua bertajuk Terraforming (2017). Album ini akan menemui pendengar secara rasmi nya pada 15 November 2017.

V - Voices, Guitars, Percussions, Synths
A - Guitars
R - Bass
G - Drums

Cover artwork oleh Caue Piloto

Tracklist :

1 - Matriach
2 - Unearthly Glow
3 - Forefathers
4 - Terraforming (featuring Maurice de Jong of Gnaw Their Tounges)
5 - Us And them
6 - Sol

Terraforming melalui proses rakaman di Duna Studios dimana proses adunan dilakukan oleh maurice de Jong (Gnaw Their Tounges) manakala proses mastering dilakukan oleh Stephen Lockheart yang juga pernah terlibat dalam mastering beberapa band seperti Svartidaudi, Tchornobog dan Zhrine.


Band yang berimejkan menutup muka seperti Mgla, Svartidaudi ini jika diamati music didalam Terraforming ini boleh dikatakan agresif dalam permainan instruments tetapi dalam skala tempo yang lembap ditambah dengan tone gitar dan bass (berdistortion). Album berdurasi 38 minit ini rata2 mengandungi track berdurasi 6 ke 7 minit kecuali self-titled track yang berdurasi 3 minit lebih sahaja. Kelebihan music Jupiterian mungkin pada "feel" yang berjaya dijadikan trademark mereka. Atmospheric yang tidak terlalu melayang namun berada pada satu sudut yang statik dalam konsepnya tersendiri. Adakala ianya kedengaran kejam dan menakutkan.

Dari segi sound produksi, ianya satu produk yang bagus dan bersifat profesional. Mungkin boleh dikatakan satu produk yang bagus untuk genre Sludge/Doom Metal untuk tahun ini.

Terraforming (2017) boleh diperolehi dalam 2 versi digital dan fizikal. Untuk fizikal copy ianya dikeluarkan dalam 3 format iaitu digipak CD bersama 8 pages booklet, limited edition boxset CD dengan kuantiti 125 copies dan 12'" vinyl yang hanya dikeluarkan sebanyak 200 unit worldwide. urusan pembelian boleh dilakukan melalui laman bandcamp Jupiteran. (KLIK SINI)

Jupiterian
Email
Facebook
Bandcamp

Transcending Obscurity Records
Email
Official Website
Facebook

Eluveitie - Evocation II - Pantheon (Full Length, 2017)

Lepas pengunduran besar-besaran line-up Eluveitie pada tahun lepas, saya seakan berputus asa nak mendengar mereka dah. They are done, jiwa saya berkata lepas pulang dari show mereka di Singapura. Saya tahu rakaman Evocation II akan bermula selepas tour mereka tamat, dan saya tak letak harapan.

Setahun lebih lepas tu, Evocation II - Pantheon diterbitkan dan telahan saya terbukti salah.


This is a fucking stellar release.




1. Dureððu       
2. Epona
3. Svcellos II (Sequel)  
4. Nantosvelta 
5. Tovtatis        
6. Lvgvs
7. Grannos       
8. Cernvnnos
9. Catvrix
10. Artio 
11. Aventia                     
12. Ogmios                    
13. Esvs  
14. Antvmnos                 
15. Tarvos II (Sequel)                 
16. Belenos                    
17. Taranis         
18. Nemeton


Ada beberapa trek yang saya familiar melodinya seperti Grannos (yang premiere di show live mereka semenjak tour tahun lepas) dan Ogmios, yang lain masih menggunakan traditional reel sebagai base kepada lagu-lagu dalam Evocation II. Kepada yang biasa dengan Evocation I, siri kedua Evocation ini ada akustik sepenuhnya, jadi takdelah nak ada elemen Metal. Evocation II adalah album yang menghimpunkan prayers, mantera dan pujaan terhadap Dewa-Dewi Celtic dan ditulis dalam bahasa purba Gaul yang saya sepatah haram pun tak faham.

Macam saya cakap tadi, saya memang skeptikal dengan terbitan terbaharu mereka memandangkan line-up Eluveitie telah melalui perubahan besar-besaran, yang semestinya mempengaruhi input untuk album ini. Maaflah, saya salah. Ini album yang membuktikan Eluveitie tetap bukak kedai macam biasa dan komited untuk deliver folk/metal mereka dengan cemerlang.


Pertama sekali, vokalis wanita Fabienne Erni memang menyinar dalam Pantheon. Fabienne nyata mempunyai lenggok folk dan lebih articulate berbanding Anna Murphy yang cenderung nak rock memanjang. Pada saya, Fabienne break the monotony daripada beberapa album mereka sebelum ini (Origin dan Helvetios masih okey dalam buku saya).


Kedua, keputusan mereka untuk rehash melodi/reel yang pernah muncul dalam album-album sebelum ini pada awalnya mengundang rasa jengkel. Tapi setelah mengetahui Pantheon sebenarnya bertujuan untuk revisit dan melihat Celtic mythology dari perspektif lain, saya rasa tak salah pun. Contohnya, trek Ogmios mempunyai kaitan dengan Inis Mona dari album Slania, menjelaskan persamaan melodi antara dua trek ini (penjelasan lanjut boleh check di FB Eluveitie). Dan reel untuk kedua-kedua trek ini dipinjam dari lagu Trimartolod. Grannos mempunyai persamaan melodi Slania's Song dari album Slania.


Ketiga, ini adalah release yang dah long overdue dan ditunggu-tunggu (at least untuk saya).  Siri Evocation adalah peluang mereka menunjukkan sisi Folk Music mereka dan bersih daripada elemen Metal. Bagi saya, kekuatan Eluveitie sememangnya terletak pada folk instruments mereka.


Evocation II pada saya tidaklah menawarkan sesuatu yang groundbreaking, tetapi dwell in the familiar territory dan cukup selesa untuk dilayan.


Trek pilihan:



Epona merupakan single yang diterbitkan selaku promo Evocation II. Saya sangkakan ini folk version A Rose for Epona, jadi sebelum dengar saya macam cringe sikit sebab ARfE macam poyo pada pendengaran saya. Saya silap la pulak, memandangkan ia adalah trek folk yang rancak dengan gesekan biola pantas Nicole Ansperger yang kembali ke pangkuan Eluveitie diselangi folk instruments yang lain. 



Lvgvs mempunyai feel melankolik yang diadaptasi daripada lagu tradisional Son Ar Chistr. Lvgvs menampilkan akordion dan pipe, tu yang buat trek ini mendayu-dayu. Fabienne Erni berbunyi cukup selesa dan saya instantly boleh menerima nyanyian beliau yang lebih berlenggok folk berbanding Anna Murphy yang antara nak jadi pop dengan metal.



Grannos pernah debut di live show mereka sekitar tour 2016. Trek yang mempunyai melodi hampir serupa dengan Slania's Song ini pada permulaan macam sedih teruk tapi bila dah di pertengahan laju semacam pulak macam ditulis untuk tujuan tarian.

Ogmios adalah trek paling familair bagi saya kerana melodinya turut digunakan dalam Inis Mona daripada Slania yang sebenarnya dipinjam daripada lagu tradisional Trimartolod. Feel yang cukup chill memang sesuai dengar waktu pulang daripada kerja. Sekali lagi nyanyian Fabienne Erni memang lembut dan merdu, dan ini meyakinkan saya Chrigel did a good job hiring her.



Secara keseluruhannya, saya merasakan Evocation II  - Pantheon adalah album yang ditunggu-tunggu selepas beberapa album yang memanjang Metal daripada Eluveitie. Walaupun mempunyai beberapa trek yang saya anggap killer sebagai menjadikan Evocation II sebagai album mesti beli 2017, saya menganggap Eluveitie masih belum utilize potensi ahli-ahli barunya semaksimum boleh, jadi kena tunggu la sekurang-kurangnya dalam satu dua album untuk membuktikannya. 




Hubungi Eluveitie di laman web dan Facebook. Evocation II - Pantheon telah terbit pada 18 Ogos 2017 melalui Nuclear Blast.